2018-06-25 597 瀏覽
好朋友生日當然要帶佢食好野啦知佢鍾意食日本野,而且又唔鍾意咁嘈!所以我今次就揀咗去金朝陽呢間日本菜啦一入到嚟,覺得環境都唔錯最鍾意佢啲燈飾好有星空嘅感覺!見個二人餐都幾啱食,所以就干脆叫咗個二人餐($798/2人)啦先嚟輕燒帆立貝配牛油果,帆立貝新鮮大粒,唔錯!不過最估唔到係,原來配埋牛油果同魚子醬一齊食,味道都幾夾!之後呢個係大藍湖❗️說穿了即係刺身拼盤一共有六種款式,包括三文魚、左口魚、赤身、平政、帆立貝同牡丹蝦!每款都好新鮮,完全無雪味不過最有趣都一定係佢個豉油咁大個女都係第一次見到藍色嘅豉油㗎咋!所以呢個刺身拼盤叫「大藍湖」就係咁解啦顏色雖然有變,但味道其實同普通嘅日式豉油一樣,都係帶少少甜味!加少少wasabi 一齊食,正之後又點少得我最鍾意嘅雜錦天婦羅脆漿唔會好厚身,食落好鬆化!唔錯再嚟係黑鱈魚蟹膏燒!廚師係魚嘅面層搽咗啲蟹膏,再攞去燒所以食落除咗會食到嫩滑嘅魚肉外,仲會食到蟹膏嘅鮮味,兩者互相輝映,朋友都大讚好食之後係黑松露炒黑豚肉石鍋飯,豚肉嫩滑唔會鞋,而且佢地用咗日本珍珠米去煲飯,所以食落特別甘香鬆軟而且份量都唔少,啱晒啲大胃王初頭唔知個飯咁大,所以仲叫咗個拖羅豪華卷$
好朋友生日當然要帶佢食好野啦

一入到嚟,覺得環境都唔錯
最鍾意佢啲燈飾
好有星空嘅感覺!

之後呢個係大藍湖❗️說穿了即係刺身拼盤

不過最有趣都一定係佢個豉油

之後又點少得我最鍾意嘅雜錦天婦羅
脆漿唔會好厚身,食落好鬆化!唔錯

再嚟係黑鱈魚蟹膏燒!廚師係魚嘅面層搽咗啲蟹膏,再攞去燒

而且份量都唔少,啱晒啲大胃王

初頭唔知個飯咁大,所以仲叫咗個拖羅豪華卷$158,真係差啲食唔晒,哈哈
拖羅肉質鮮嫩,魚味清甜,同刺身一樣咁高質

最後仲有個綠茶布甸做甜品添,口感嫩滑唔太甜,唔錯!

食完飯想同朋友再傾計,所以仲叫咗呢杯Cocktail- Sakura Dream $118
一上枱就覺得超靚,荔枝味好重,味道甜甜地咁,比較適合女仔飲
  • 大藍洞雜錦刺身
銅鑼灣真的好多好餐廳,加上好友都是這附近返工,所以我們不時會在這裡約食晚飯,今次我們去了位於登龍街1-29號金朝陽中心2期的Kuro Japanese Cuisine食日本菜的廚師發板。這裡環境十分好,餐廳位置好寬敞,可看到維多利亞港,夜景繁華。大藍洞,雜錦刺身,有吞拿魚,三文魚,帶子,牡丹蝦等,食材都是有質素,入口鮮甜,三文魚更是非常肥美。壽司拼盤,賣相好靚,每件都壽司都好精緻,好以藝術品般。拖羅豪華卷,魚油感十分重,食後,在口裡都充滿魚油香。雜錦天婦羅,是所選用的蝦十分大隻彈牙,非一般連鎖店食到的天婦羅。和牛粒伴溫泉蛋石鍋飯,肉味香濃,加上特制醬汁,更添美味。明太子烏冬,明天子獨特的咸香味,配白汁烏冬,非常匹配好味白身魚沙律,刀功好,把白魚切得好薄,口感佳。鱈魚蟹膏燒,有香濃的蟹膏味柚奄燒、黑豚西冷,肉質出奇地鬆軟,豬肉入口有化開的口感。Kuro shiro,藍梅,荔枝梳打,好冰涼,夏天飲好消暑。Pink Romance,賣相高貴,好適合女仔照相總結:Kuro Japanese Cuisine是一間食物有質素,而餐廳環境亦是維港景的一流餐廳,特別適合情侶拍拖用膳,食完飯,一起看海景

壽司拼盤,賣相好靚,每件都壽司都好精緻,好以藝術品般。

拖羅豪華卷,魚油感十分重,食後,在口裡都充滿魚油香。

和牛粒伴溫泉蛋石鍋飯,肉味香濃,加上特制醬汁,更添美味。

明太子烏冬,明天子獨特的咸香味,配白汁烏冬,非常匹配好味

白身魚沙律,刀功好,把白魚切得好薄,口感佳。

鱈魚蟹膏燒,有香濃的蟹膏味

柚奄燒、黑豚西冷,肉質出奇地鬆軟,豬肉入口有化開的口感。

Pink Romance,賣相高貴,好適合女仔照相

總結:Kuro Japanese Cuisine是一間食物有質素,而餐廳環境亦是維港景的一流餐廳,特別適合情侶拍拖用膳,食完飯,一起看海景,實在是一間不錯的拍拖餐廳。

2018-06-19 73 瀏覽
一年容易又到父親節 梗係要慶祝下啦!今年同老公一家人去左銅鑼灣食晚飯慶祝 經OpenRice訂左間之前有係電視飲食節目介紹過既西日式餐廳同大家試下 間餐廳如其名 果然係好黑 燈光好暗 配上裝潢都係一致既黑tone為主 頗有格調 每碟食物既portion唔多 for一班屋企人或朋友sharing都唔錯 每樣都可以試少少 而且選擇好多 有少少fusion感覺先黎前菜有相機食先既刺身拼盤 款式都多 岩晒唔同人口味 食落感覺新鮮 唔錯再黎有豪華拖羅卷 味道反而覺單一 不太出眾 Fusion菜式有Parma ham配露筍卷物 頗有新意 食落有口感 然後到黑毛和牛西冷配黑松露汁 不得了 和牛西冷既脂肪到位 剛剛好 反而個黑松露汁較遜色 無乜黑松露味 而呢道黑鱈魚蟹膏燒味道都不錯 鱈魚夠晒滑但不帶咸味 而魚皮用上蟹膏燒過較咸 2種口味中和後口感幾好 略嫌蟹膏味唔夠香 飽肚野方面叫左呢個牛肩肉伴溫泉♨️蛋石鍋飯 中規中矩 無乜驚喜 哈哈最後甜品叫左白玉丸子紅豆酥配綠茶雪糕同日本產原個雪糕 前者口感幾好 外脆內軟 因為有白玉 有煙un口感 加分 後者有蘋果或柚子Sorbet味揀 我地揀左柚子味 果然係原個
一年容易又到父親節 梗係要慶祝下啦!

再黎有豪華拖羅卷 味道反而覺單一 不太出眾

後者有蘋果或柚子Sorbet味揀 我地揀左柚子味 果然係原個雪糕 成個柚子入面裝住sorbet 好可愛 口味清新 為父親節晚餐畫上完美句號 父親節快樂!
2018-06-17
慶祝紀念
父親節
父親節既今日一早就要諗定食咩同爸爸慶祝見到openrice book呢間餐廳有折 爸爸又鍾意食日本野就一早book定先呢度環境幾靚 座位闊落但估唔到父親節既今日都只係得三四張檯有客人唔通個個都去曬食中餐望住個餐牌其實真係眼花撩亂 因為選擇太多最後我同哥哥合力先叫好菜慢煮鵝肝係我有少少意想不到既樣冇煎過既鵝肝缺乏左陣油香味但係食落都幾重味既 不過我都係比較鍾意煎鵝肝🙈白馬·魚梯係一款刺身拼盤有大拖羅 吞拿魚赤身 油甘魚 左口魚薄切 海膽 牡丹蝦 赤貝 鮑魚最好食係海膽 夠鮮甜但係其他刺身都好普通 唔值呢個價錢食落覺得唔夠鮮甜同濃味 好似唔算太新鮮左口魚邊壽司就好好食啦少過既魚好有油香味 食落覺得d油喺個口爆出嚟咁拖羅豪華卷就冇咩特別我開頭以為下面會係有d蛋啊蟹柳啊果d點知得青瓜同少少芝麻失落覺得好單調 麻麻地另外兩款卷物 火焰海鰻芝士卷同埋巴馬火腿露荀卷味道正常 巴馬火腿果個卷味道幾特別 食落都唔會覺得奇怪鱈魚蟹膏燒一上檯已經傳嚟陣陣既蟹膏香味魚既肉質好滑 有適量既蟹膏味唔會蓋過魚既香味但又特顯到佢既味道黑毛和牛分類偏少 開頭見到要$598真係覺得會多少少牛煮得啱啱好 肉質夠淋牛香油香b
父親節既今日一早就要諗定食咩同爸爸慶祝

某d主食都幾有特色 而且擺碟好靚
整體覺得有進步空間
短時間內應該唔會再食住
2018-06-02 151 瀏覽
同男朋友紀念日, 梗係揀間環境好D興祝下同事介紹金朝陽有間食日式fusion菜, 環境好, 有招乎, 食物又ok地方好大, 黑色裝修waiter 主動地介紹我地食一個2人前deluxe set 見每一款都幾特別, 又唔洗諗食乜, 就決定食衣個deluxe set 2人前 $798waiter 好好地每上一道菜都會用心介紹.將廚司個心思表達出黎輕燒帆立貝佐牛油果,黑魚子最底層係一個雪糕CORN, 脆脆的,盛載住帆立貝, 牛油果, 黑魚子.好有心思既擺盤帆立貝, size好大粒, 肥美肉厚, 輕輕地用火槍燒一燒, 上面放左2片牛油果片, 牛油果熟既情剛剛好, 再加上黑魚子男朋友可以一口食,  我為左儀態, 先咬左一小部份個Corn, 再全個放入口, 口感好得意, 先聽到脆卜卜聲, 味道最先感受到既係黑魚子既咸咸地帆立貝軟淋淋, 新鮮牛油果味道 配塔出奇地好,小小一份好有驚喜刺身併盤-大藍洞都係好有心思既擺盤, 五顏六色, 視覺已經勁吸引中間就係大藍洞, 只係裝飾, 重係一種醬料, 係淡豉油, 加左藍苺素, 所以令到佢變成藍色令鮮味更加特出, 好特別每樣都好新鮮,難得一見既高質刺身雜錦天婦羅
同男朋友紀念日, 梗係揀間環境好D興祝下

地方好大, 黑色裝修

見每一款都幾特別, 又唔洗諗食乜,
就決定食衣個

deluxe set 2人前 $798
waiter 好好地每上一道菜都會用心介紹.
將廚司個心思表達出黎

輕燒帆立貝佐牛油果,黑魚子
最底層係一個雪糕CORN, 脆脆的,
盛載住帆立貝, 牛油果, 黑魚子.
好有心思既擺盤

帆立貝, size好大粒, 肥美肉厚,
輕輕地用火槍燒一燒,
上面放左2片牛油果片,
牛油果熟既情剛剛好,
再加上黑魚子
男朋友可以一口食,  我為左儀態,

先咬左一小部份個Corn,
再全個放入口,
帆立貝軟淋淋, 新鮮牛油果味道
配塔出奇地好,小小一份好有驚喜

刺身併盤-大藍洞
都係好有心思既擺盤,
五顏六色, 視覺已經勁吸引
中間就係大藍洞, 只係裝飾,
令鮮味更加特出, 好特別

每樣都好新鮮,難得一見既高質刺身

原來天婦羅都可以好清新

好香蟹膏味,
配上黑鱈魚衣個整法真係喜出望外
黑鱈魚沒有落調味料, 只係用蟹膏做醬料.
獨特做法,味道口感都一流

真正足料黑松露石鍋飯
份量剛好一人一碗
好多黑松露, 每一粒飯都粘著黑松露
再加上黑豚肉既味道,
衣個飯真係好好食

叫左2杯飲品
忘記左飲品名稱

衣杯酸酸地, 有荔枝味,

衣杯好重苺味

慶祝紀念
紀念日
甜品-焦糖燉蛋
2018-05-24 115 瀏覽
豬豬男友話呢間餐廳有好多隻佢好鍾意嘅玩具公仔 難得今晚早收工 所以就帶佢去試下啦呢間餐廳既裝修係暗暗地黑黑地 好有feel最啱同朋友傾計 hea下就係為左呢d公仔而黎架啦 好多隻特別版 豬豬男友睇得勁開心〰️龍蝦湯伴唐墨粉〰️呢個龍蝦湯唔係平時個d龍蝦湯咁creamy 呢個湯既質地好稀 但係完全冇影響龍蝦既味道 好清好鮮甜 〰️特上壽司拼盤(DIY)〰️同我地講呢個DIY嘅壽司即係我哋可以自由配搭 除咗可以配平時既壽司飯之外 仲可以配米通同薄脆餅 真係點樣食都得 首先介紹下紅白色呢舊係吞拿魚骨 之前我未見過 亦唔知道點樣食 侍應同我地介紹原來日本人好鐘意食既 佢地會用小匙羹一下一下咁刮啲肉出黎食 好得意隔壁有好新鮮既帶子 赤貝 甜蝦 順時針介紹下藍入面既食物先 有真係吞拿魚腩 油金魚 慢煮鵝肝 鴨胸同埋三文魚慢煮鵝肝配壽司飯既感覺係最特別 個鵝肝有少少似半溶既牛油咁 好滑同埋有少少膩〰️帆立貝壽司 x 2客〰️帆立貝雖然唔算好厚切但係就相當鮮甜 〰️柚奄燒黑豚西冷〰️薄薄既黑豚西冷有淡淡既柚子味 每一塊都好肥美 所以佢地係特登切得薄薄地 咁食落唔會太肥膩〰️和牛粒伴溫泉蛋石鍋飯〰️侍應好細心咁幫我地撈均

就係為左呢d公仔而黎架啦 好多隻特別版 豬豬男友睇得勁開心

〰️龍蝦湯伴唐墨粉〰️

〰️特上壽司拼盤(DIY)〰️

隔壁有好新鮮既帶子 赤貝 甜蝦

〰️帆立貝壽司 x 2客〰️

帆立貝雖然唔算好厚切但係就相當鮮甜

〰️柚奄燒黑豚西冷〰️

〰️和牛粒伴溫泉蛋石鍋飯〰️

侍應好細心咁幫我地撈均個飯 令到每一啖飯都有汁 而且d牛肉粒既牛肉味好濃

2018-05-23 860 瀏覽
Midtown 又有新餐廳,今次朋友帶我來到這間型格的日本餐廳,從餐廳logo已經見到玩味,近看不覺有特別,拿出相機拍照卻清楚看到「黑」字,十分有趣。店員推介這款名為大藍洞($398)的刺身拼盤,原來大藍洞是指放在中間像海水的藍色䜴油,味道比一般的䜴油略淡,更能突出刺身的鮮味。刺身有帆立貝、赤身、三文魚、牡丹蝦、左口魚薄切和平政魚。左口魚薄切是淡身魚,和藍色豉油味道最搭,蘸一蘸,鮮味更為濃郁。三文魚朋上厚切,咬下去只覺油脂豐沛,非常肥美。牡丹蝦肉質結實彈牙,鮮味十足。吞拿魚赤身魚味很重,帆立貝來貨新鮮,肉質柔軟細膩。帆立貝·牛油果($98)這道菜完全和餐廳的型格風相乎,碟上那不經意的墨魚汁「書法」,優美中帶氣勢。鮮甜的帆立貝配上軟滑的牛油果,產生的火花意想不到,加上魚子令口感層次提升。不過底層的威化餅就變腍了,影響口感。火炙壽司拼盤($198)有金目鯛、帆立貝、三文魚、拖羅、牡丹蝦和左口魚邊。每款都匠具心思地配上不同醬料,如帆立貝配黑松露、左口魚邊配柚子等。火炙後的三文魚、拖羅和左口魚邊逼岀魚油,肥美嫩滑,入口即溶。最後來一客較飽肚的和牛粒伴溫泉蛋石鍋飯($238),溫泉蛋搖搖欲墜,把

店員推介這款名為大藍洞($398)刺身拼盤,原來大藍洞是指放在中間像海水的藍色䜴油,味道比一般的䜴油略淡,更能突出刺身的鮮味。刺身帆立貝、赤身、三文魚、牡丹蝦、左口魚薄切和平政魚。左口魚薄切是淡身魚,和藍色豉油味道最搭,蘸一蘸,鮮味更為濃郁。三文魚朋上厚切,咬下去只覺油脂豐沛,非常肥美。牡丹蝦肉質結實彈牙,鮮味十足。吞拿魚赤身魚味很重,帆立貝來貨新鮮,肉質柔軟細膩。

火炙壽司拼盤($198)金目鯛、帆立貝、三文魚、拖羅、牡丹蝦和左口魚邊。每款都匠具心思地配上不同醬料,如帆立貝配黑松露、左口魚邊配柚子等。火炙後的三文魚、拖羅和左口魚邊逼岀魚油,肥美嫩滑,入口即溶。

最後來一客較飽肚的和牛粒伴溫泉蛋石鍋飯($238),溫泉蛋搖搖欲墜,把它和飯粒拌勻,飯粒變得濕潤。和牛粒雖在搞拌過程中熟了一點,但仍無損和牛肉味,始終吃到肉汁。
朋友已到,天下大雨,我找不到路,踏進餐廳門口時,我的憤怒值已達到頂點😂。但餐廳與黑色為主調的裝潢,浪漫高級的燈光,實在有令人怒火下降之感😛。重點是食物10分美味,在第一道菜上來之後,基本上我已經不太生氣了😂。前面的是大藍洞,雜錦刺身6種各2切。我想大藍洞的意思是,中間的豉油是藍色的吧!最神奇的是,雖然醬油是藍色,可是他真的是壽司豉油的味道!當然刺身也10分新鮮美味!後面的是薄切白身魚沙律。。野菜天婦羅🍤 炸得恰到好處,不會太油膩,裏面的食材也軟身多汁。其中最美味的是天婦羅番薯,甜到一個點!。日本大䓤配吞拿魚壽司卷。䓤可以解油膩配上肥美的吞拿魚,完全不膩口飽濟。。全晚令我們讚不絕口的黑鱈魚蟹膏燒!。騙牯牛肉伴溫泉蛋石鍋石!牛肉牛味香濃,肉汁豐富!。白玉丸子紅豆酥配抹茶雪糕!完美的句號!

當然刺身也10分新鮮美味!
後面的是薄切白身魚沙律。

全晚令我們讚不絕口的黑鱈魚蟹膏燒!

騙牯牛肉伴溫泉蛋石鍋石!牛肉牛味香濃,肉汁豐富!

白玉丸子紅豆酥配抹茶雪糕!完美的句號!
  • 大藍洞雜錦刺身
Kuro 係日文解作「黑」,裝修環境都好貼題呢,昏暗環境加上型格燈飾甚有氣氛~另外仲設有露台,環境都幾舒適~日本產水果番茄沙律$48先來個沙律開開胃,用上我至愛的芝麻醬,沙律新鮮,重點番茄超甜呢!大藍洞雜錦刺身 ($398)對於有選擇困難症的我,雜錦刺身係一個好好嘅選擇😂,可以樣樣都試下嘛呢道名為大藍洞的雜錦刺身😍🌟亮點一定係中間以圓形玻璃器皿裝著的藍色醬汁,藍色醬汁其實係加入了藍莓素💙食落較一般醬油淡口,而且有少少甜的☺️.🌟六款刺生包括有吞拿魚赤身、平政鰤魚、三文魚、左口薄切、牡丹蝦及帆立貝,整體都好新鮮好肥美😋當中最愛帆立貝,大大粒,又滑又鮮甜😋粒粒刺生沙律配最中脆皮$48刺生配上脆皮造出特別口感,刺生一般都千篇一律,所以加點新原素,會帶來新鮮感👍🏻芒果.軟殼蟹卷$118最初擔心芒果配蟹會好奇怪,但一食落就發現新境界,原來軟殼蟹同芒果咁夾,組合更帶出鮮味⭐️松葉蟹肉雞蛋天婦羅$78蟹肉非常鮮甜加上雞蛋,但加入紫蘇葉,未必個個都接受到紫蘇葉的味道,但煮得非常有水準好香脆🍻黑.鱈魚蟹膏燒$188鱈魚加上蟹膏,燒出香口感,鍾意鱈魚既朋友唔可錯過👍🏻黑松露炒黑豚肉石鍋飯$198服務貼心,上菜

另外仲設有露台,環境都幾舒適~

日本產水果番茄沙律$48

大藍洞雜錦刺身 ($398)
對於有選擇困難症的我,
雜錦刺身係一個好好嘅選擇😂,可以樣樣都試下嘛
呢道名為大藍洞的雜錦刺身😍
食落較一般醬油淡口,而且有少少甜的☺️
🌟六款刺生包括有吞拿魚赤身、平政鰤魚、
三文魚、左口薄切、牡丹蝦及帆立貝,
整體都好新鮮好肥美😋
當中最愛帆立貝,大大粒,又滑又鮮甜😋

粒粒刺生沙律配最中脆皮$48

芒果.軟殼蟹卷$118

松葉蟹肉雞蛋天婦羅$78

黑.鱈魚蟹膏燒$188
鱈魚加上蟹膏,燒出香口感,鍾意鱈魚既朋友唔可錯過👍🏻

黑松露炒黑豚肉石鍋飯$198
服務貼心,上菜後幫你分埋,肥美黑豚入口淡淡油香,配合黑松露更加香濃⭐️
$677.5 (晚餐)
2018-05-16 105 瀏覽
升職加薪,受惠既當然是老婆同屋企人。今次book 左呢間充滿格調既日本菜,呢度環境幾好 每枱空間夠闊。日本產水果蕃茄沙律呢個值得一讚,雖然賣相不是完美,但勝在食材夠新鮮,特別是熱愛蕃茄既爸爸,差不多將全部蕃茄食哂,因為係好甜同爽口。豪華拖羅卷拖羅鮮甜,每件份量仲唔小添!特上壽司拼盤DIY,可以將壽司/ 刺身包在紫菜鍋巴上。不得不提這個吞拿魚骨,侍應上菜時同我地講可以刮呑拿魚肉黎食,又幾有趣。黑鱈魚伴泡菜石鍋魚白湯泡飯上菜時侍應提我地小心個熱鍋,焗左10秒到,再將白湯倒入飯內,變成泡飯,鱈魚好易煮得吾好食,今次加埋白湯又係另一種鮮味,泡菜既辣同鱈魚岀奇地夾。最後要講下飲品,我地叫左杯Sakura Dream 同埋green tea temptation, Sakura dream 一擺上枱老婆已不斷selfie, 因為真係幾靚,Green tea temptation 加入冧酒同奶,岩哂唔係好飲酒既朋友。

豪華拖羅卷
拖羅鮮甜,每件份量仲唔小添!

黑鱈魚伴泡菜石鍋魚白湯泡飯

2018-05-10 97 瀏覽
星期五晚同仔仔約埋好朋友一起double dating. 今次特別簡左一間好有格調既餐廳。外面有Sky Bar可以飲酒輕鬆下 拖羅豪華卷, 好好食呢,拖羅新鮮鮮甜。壽司拼盤,全部都好新鮮,蝦的肉質爽口!深海池魚,肉質結實,不鬆散👍🏻最特別是中間的藍色豉油,味道比一般壽司豉油較淡,剛剛好。見到有個set 叫特上壽司拼盤DIY,個名甘得意,一於試下。一上菜,嘩嘩嘩,的確幾好玩,可以將刺身配上飯, 紫菜, 鍋巴,好食又好玩。鐵板日本燒雞排,肉汁鎖住左,一咬開好Juciy呢! 另外呢左個北寄貝辣泡菜炒面,吾食辣都不而叫,因為真係好辣🙈話晒happy Friday, 點可以飲cocktail呢。特別推薦呢兩杯睇得又飲得既drinks::: Sakura Dream l, 甜甜的玫塊花香🙆‍♀️Spicy Okinawa 乾冰Present 呃Like 至愛🤣

外面有Sky Bar可以飲酒輕鬆下

拖羅豪華卷, 好好食呢,拖羅新鮮鮮甜。

最特別是中間的藍色豉油,味道比一般壽司豉油較淡,剛剛好。

鐵板日本燒雞排,肉汁鎖住左,一咬開好Juciy呢!

另外呢左個北寄貝辣泡菜炒面,吾食辣都不而叫,因為真係好辣🙈

Sakura Dream l, 甜甜的玫塊花香🙆‍♀️

2018-04-25
2018-05-07 116 瀏覽
4月最後一日 當然要同🐷仔食返餐好今次帶左佢都銅鑼灣食日本野這間叫作Kuro 原來解作黑的意思環境頗有情調的 最適合情侶來撐台腳💕講返野食 先來個刺身拼盤 大藍洞 ($398)名子特別 原來係中間的醬油是藍色的味道淡淡的 更突顯刺身的鮮味而刺身包括了:呑拿魚,三文魚左口薄切,牡丹蝦,帆立貝👍🏻之後再來了個壽司拼盤3x3 ($298)包括了肉類,魚類和貝殼類各三款全部都好新鮮 O~ Yishi🍣而一客帆立貝 牛油果($98) 就帶來清新的味道食肉獸當然唔會放過任何食肉嘅機會我哋叫咗個豚角煮($198) 味道甜甜的最後一客鱈魚泡菜泡飯 ($188)魚嘅鮮味完全同泡飯融為一體加上辣辣地嘅泡菜 超級好食🤤而飲品 我要左Kuro Shiro ($58)酸酸甜甜 不錯不錯喔🍹________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
4月最後一日 當然要同🐷仔食返餐好
今次帶左佢都銅鑼灣食日本野
這間叫作Kuro 原來解作黑的意思
環境頗有情調的 最適合情侶來撐台腳💕
講返野食 先來個刺身拼盤 大藍洞 ($398)
名子特別 原來係中間的醬油是藍色的
味道淡淡的 更突顯刺身的鮮味
刺身包括了:呑拿魚,三文魚
左口薄切,牡丹蝦,帆立貝👍🏻
之後再來了個壽司拼盤3x3 ($298)
包括了肉類,魚類和貝殼類各三款
全部都好新鮮 O~ Yishi🍣
而一客帆立貝 牛油果($98) 就帶來清新的味道
食肉獸當然唔會放過任何食肉嘅機會
我哋叫咗個豚角煮($198) 味道甜甜的
最後一客鱈魚泡菜泡飯 ($188)
魚嘅鮮味完全同泡飯融為一體
加上辣辣地嘅泡菜 超級好食🤤
而飲品 我要左Kuro Shiro ($58)
酸酸甜甜 不錯不錯喔🍹
________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
帆立貝牛油果
豚角煮
鱈魚泡菜泡飯
Kuro  Shiro
Kuro Japanese Dining - 位於銅鑼灣既一間日式fine dining🍣我會推介比想獎勵下自己既上班族黎個極上享受: )而我今晚就係慶祝自己返新工返左一個月..係時候要獎勵下自己!!😝環境係一百分.. 暗黑既氛圍帶有高尚而神秘既感覺, 加上垂墜既星球燈同大大塊落地玻璃望住街外五光十色既街道, 有高貴又舒適既感覺先叫個沙律開胃一下:: 薄切白身魚沙律配柚子欖油醋汁$118好似係第一次食白身魚😳呢度既chef刀功應該好了得, 魚切得超薄身!白身魚本身較淡味, 要沾醬汁帶出鮮味而呢個配既汁係柚子汁, 好清新開胃而且真係將白身魚既鮮味帶到出黎擺盤超靚既大藍洞$398💎好欣賞呢6種配搭..有濃有淡 而且每一件都配有唔同既水果/海藻伴碟員工提示先由淡味同少油脂感既款式開始食..大家都可以參考下以下次序:1️⃣左口薄切 魚味比白身魚突出, 同樣係好有鮮味2️⃣帆立貝 好大隻 珍寶size!! 超新鮮加上口感扎實3️⃣牡丹蝦 不得不讚蝦頭既餘韻好悠長😆👍🏻4️⃣平政 係食口感的一款! 好爽脆, 而魚味就無左口咁強烈5️⃣三文魚 同平時食既好唔同!! 鮮味非常突出!!🍣6️⃣赤身 魚味最濃烈的一款p.s. 中
我會推介比想獎勵下自己既上班族黎個極上享受: )
薄切白身魚沙律配柚子欖油醋汁
白身魚本身較淡味, 要沾醬汁帶出鮮味
1️⃣左口薄切 魚味比白身魚突出, 同樣係好有鮮味
2️⃣帆立貝 好大隻 珍寶size!! 超新鮮加上口感扎實
3️⃣牡丹蝦 不得不讚蝦頭既餘韻好悠長😆👍🏻
5️⃣三文魚 同平時食既好唔同!! 鮮味非常突出!!🍣
6️⃣赤身 魚味最濃烈的一款
p.s. 中間既醬油加入左藍梅製成💙沾完後會滴出點點藍色, 感覺又幾浪漫~😌
細細件的拖羅豪華卷$158
我鐘意佢加左好幼的香蔥令個卷好清新
蒸.黑豚角煮配有馬山椒汁
🌟重點推介 蒸.黑豚角煮配有馬山椒汁$198-經長時間慢煮而成
由切落去個下已經感覺到有幾軟腍
望落似東坡肉..但無東坡肉咁肥,肥膩度適中
瘦既部份係瘦得黎唔鞋
精華其實係個山椒汁 有輕微酒香
豚角面頭用焦糖輕輕烤香過, 脆脆的又甜甜地, 大愛❤️
多重口味加上軟腍口感,, 呢款係其他地方唔係咁易搵到...推介!
松葉蟹肉雞蛋天婦羅
松葉蟹肉雞蛋天婦羅
松葉蟹肉雞蛋天婦羅$78
炸粉估唔到咁薄 初頭會先食到蟹既鮮味 之後慢慢會比愈黎愈濃既紫蘇葉味籠罩~ 幾特別既一款!
(不過好似唔係好食到有雞蛋..定係我太狼吞虎嚥miss左🙊)
另外亦都有提供醬汁, 大家可以先將碟上既蘿蔔蓉加入醬汁撈勻再沾😊
🌟另一款重點推介!! 黑鱈魚伴辣泡菜石鍋魚白湯泡飯$188
有staff好細心咁幫你淋汁,切魚同分派😊非常細心同有禮貌😊
黑鱈魚! 我會形容為煎得perfect!! 好好好好味
成件都煎得好香, 特別係塊皮..即使浸左落湯飯都無阻佢既香脆
而肉質本身既口感就係非常軟嫩~
個泡菜湯飯都幾濃味下...初頭食會覺得幾辣,但後尾習慣就好了~
btw,,食完都仲覺得有淡淡魚香殘留口中😋
赤.座海老黃金燒配柑橘汁
赤.座海老黃金燒配柑橘汁
赤.座海老黃金燒配柑橘汁$288
用既係新西蘭小龍蝦
以咸蛋黃炸起, 炸既程度恰到好處,唔算油膩
柑橘汁酸酸甜甜~ 沾完可以減油膩感而且幾creamy
但我地就覺得唔沾既話蝦味出d🍤🍤
呢個可以食到既肉其實唔多... 所以都幾貴下@@
白玉丸子紅豆酥配綠茶雪糕
白玉丸子紅豆酥配綠茶雪糕
最後當然唔少得叫返個甜品啦😉 白玉丸子紅豆酥配綠茶雪糕$98
酥皮超薄, 又咸咸地~好好味 似薄脆feel
紅豆就好香甜..配埋mochi好夾!
不過個抹茶雪糕就有d失望呢🍦抹茶味唔出..反而係重奶味🥛
最後真係不得不讚呢度service好好
好多細節位都有注意到.. 例如食魚生時員工會斟凍水比你
當食熱盤時就會斟熱水..而且熱盤連隻碟都係熱既~ 有助保持溫度^^
2018-04-26
2018-05-01 151 瀏覽
這間曰式餐廳位於銅鑼灣Midtown 28樓。裝修以黑色為主,感覺時尚摩登,居高臨下,有高樓景緻。而且座位十分舒適,空間十足。估唔到咁精緻的餐廳都有$88的定食,不過今曰想食好少少,唔選熟食了。而這兒的午餐有成廿三款,選擇唔少,價錢由$88-$298,分別有熟食、刺身、壽司、鍋物和石鍋飯等等,豐儉由人。壽喜燒(和牛)$238這壽喜燒味道十分不錯,味道唔會過甜!配菜也十分豐富新鮮。和牛有四片,薄薄的,和牛充滿油花和肉香,口感嫩滑,入口即溶,正呀!原來是用上佐賀和牛,唔怪得肉質咁好!特上刺身定食$298這特上刺身用料豐富,有吞拿魚腩、海膽、白身魚2款、三文魚同牡丹蝦、帶子等等。三文魚十分肥美,脂肪紋分佈平均;帶子是厚切,口感唔錯,味道鮮甜;白身魚十分新鮮,爽爽口感;牡丹蝦大大隻,蝦味十足,味道鮮美;海膽十分creamy 甜美,完全沒有半點腥味,正!;最正是那toro, 肉質細嫩,魚脂十足,完全無筋,入口即化!白飯熱哄哄的,十分軟熟有飯香。面鼓湯味道ok, 整個刺身定身都好正!餐後甜點是忌廉泡芙同綠茶蕨餅,味道甜甜地,ok啦。在這舒適的環境享用精美午膳,真的不錯,瞬間的煩惱暫時忙掉,細味一番

估唔到咁精緻的餐廳都有$88的定食,不過今曰想食好少少,唔選熟食了。而這兒的午餐有成廿三款,選擇唔少,價錢由$88-$298,分別有熟食、刺身壽司、鍋物和石鍋飯等等,豐儉由人。

壽喜燒(和牛)$238

這壽喜燒味道十分不錯,味道唔會過甜!配菜也十分豐富新鮮。
和牛有四片,薄薄的,和牛充滿油花和肉香,

特上刺身定食$298

餐後甜點是忌廉泡芙同綠茶蕨餅,味道甜甜地,ok啦。

在這舒適的環境享用精美午膳,真的不錯,瞬間的煩惱暫時忙掉,細味一番午后美食時光。
2018-05-01
2018-04-30 91 瀏覽
朋友仔剛剛好辛苦咁考完試, 想話帶佢TAKE A BREAK, 無黎一排銅鑼灣, 發現開咗好多形形色色嘅餐廳,好似走馬燈咁令人眼花撩亂。黎到登龍街嘅MIDTOWN搵食,見到呢間「黑 」KURO Japanese Cuisine好似幾有格調同埋係食Fusion菜嘅日本餐廳, 就被吸引黎試下啦。去到MIDTOWN樓下第一個感覺就係好富麗堂皇的酒店式招待餐廳位於28樓而且落地大玻璃,感覺十分HIGH CLASS, 而且裝潢係全黑為主, 幾有STYLE未到門口就已經有位侍應帶我地入去,感覺去左男僕CAFE咁,有專人為我地貼身服務由於友人肚餓,我就急急叫個日本產水果蕃茄沙律 ($48)過佢頂住檔先。首先要讚佢個蕃茄, 好甜好多汁呀!!!沙律菜都好清新冇苦味, 配埋個芝麻醬簡直令到我地胃口大開呀!跟住黎嘅係一份火焰三文魚 ($88), 餐廳用個幾特別嘅碗黎擺放三塊肥美的三文魚, 格外吸引。不得不讚呢個三文魚, 口感十分之軟而且冇腥味, 仲有陣陣三文魚本身的鮮味加上剛剛燒過的餘香, 極力推薦!!!再黎就係同時間上嘅大藍洞魚生刺生拼盤($398) 同拖羅豪華卷 ($158) 個魚生拼盤之所以叫大藍洞,

去到MIDTOWN樓下第一個感覺就係好富麗堂皇的酒店式招待

日本產水果蕃茄沙律
首先要讚佢個蕃茄, 好甜好多汁呀!!!

跟住黎嘅係一份火焰三文魚 ($88),
火焰三文魚

再黎就係同時間上嘅大藍洞魚生刺生拼盤($398) 拖羅豪華卷 ($158)
大藍洞

個魚生拼盤之所以叫大藍洞, 我估計係因為佢中間個汁, 佢係一個好特別嘅藍色醬汁而且仲有一朵迷你玫瑰花喺上面浮住, 友人就話個味有少少似海帶咁嘅味, 由於試完覺得唔係我杯茶所以我都係點返最原始嘅普遍魚生豉油
講返啲魚生, 份量都唔算食少, 有6款魚生平均每款都有2-3塊(除左牡丹蝦係1隻), 每款魚生都好新解冇雪味同腥味, 廚師將每塊的厚度切得剛剛好, 食落唔會膩, 抵讚呀!

而拖羅豪華卷顧名思義係拖羅飯卷,
拖羅豪華卷
廚師將拖羅切碎再鋪係飯卷上面, 飯卷入面就係青瓜同紫菜, 上下兩者配合得剛剛好, 食得到拖羅的鮮味之餘仲有淡淡的紫菜同清瓜味, 十分清新。不過溫馨提示嘴細的人未必可以一啖擺到入口, 因為拖羅份量係唔少架, 疊得有點高, 要有少少技巧打斜放埋口!

接住黎係慢煮鴨胸配芒果芥末汁 ($238)
慢煮鴨胸、芒果芥辣汁
廚師用心的擺放令到菜色加咗唔少分, 上碟時鴨胸係微熱的, 有種食緊西餐的感覺, 肉質腍而且唔會乾爭爭同嚡口, 配埋特別的芒果芥末汁將鴨胸帶出另一種感覺, 而兩個人食哂成碟都有少少飽滯的感覺!整體黎講呢個菜式有驚喜

最後我地再點個北寄貝辣泡菜炒麵 ($118), 個人認為呢個係全晚較為帶出FUSION概念嘅一味菜, 因為中韓合壁又帶點西方味道
北寄貝辣泡菜炒麵
上碟時首先見到一堆碎紫菜係中間, 有點似平時食開西餐嘅意粉咁, 而攪拌少少就會開始發現有好多嘅北寄貝切條, 跟住就開始食到陣陣辣味, 就係來自佢啲泡菜, 估唔到咁淺危的泡菜都幾辣,不過係辣得幾過癮幾特別, 嗜辣者建議試下!
而佢用嘅麵條係正宗日本常見的炒麵, 炒得爽口唔會太腍, 控制得十分好!

用餐期間我地都叫咗一杯Dragon Bubbles ($118)嘅雞尾酒, 甜甜地幾易入口, 而且仲有一塊火龍果掛邊, 十分適合淺嚐酒精或者唔飲酒人士。
Dragon Bubbles

由於食完份炒麵之後已經十分飽, 所以冇叫到甜品, 有點可惜!

整理黎講餐廳無論係環境, 氣氛抑或食物質素都屬高水準, 從每一款菜式都看得出、食得到廚師用心的安排, 而侍應們都好勤快咁幫忙加水同換碟, 但又唔會過打擾到用餐, 服務態度好而且有禮, 種種感受都人覺得十分舒適, 真正享受用餐以及同友人相聚之樂! 而基於餐廳嘅裝潢同氣氛, 個人認為係情侶黎慶祝重要節日的好地方!
2018-04-29
火焰三文魚