2018-04-24 98 瀏覽
我既好朋友生日,當然要食好D。佢係一個無論是什麼也有要求的人,所以我今晚特意帶佢黎銅鑼灣金朝陽中心2期Midtown 28樓既『Kuro Japanese Cuisine』食日本fusion菜。 好朋友一見到呢度既環境,已經表示好滿意。呢度環境一流,以深黑色為主,走型格高貴路線,配合落地大玻璃引入自然光,非常舒適,最喜歡露台位置,可以眺望維港夜景。 對於好朋友生日,我絕對不吝嗇,先黎前菜「紅酒慢煮鵝肝佐巨峰提子汁$108」鵝肝口感軟嫩而且味道香濃,入口幼滑,完全揮出了鵝肝的最佳口感。 吃完鵝肝後,再黎一個「白馬. 魚梯$698」「白馬. 魚梯」即是特上雜錦刺身,有8種各2片,包括了吞拿魚大腩、赤身、平政、左口薄切、海膽、牡丹蝦、磯煮鮑魚及帶子。大愛拖羅,口感軟滑,筋少而脂肪多,魚味極濃;而牡丹蝦般鮮甜,肉汁豐富;左口魚薄切刀功一流,完全能夠感受到魚既清爽;所有刺身材料好新鮮。 再黎一個「巴馬火腿. 露荀卷$88」呢道菜雖然簡單,但好fresh。西日菜mix and match,但感覺出奇地夾。完全中和了剛才吃的濃味鵝肝及刺身。 吃完冷盤,就食熱盤喇「雞肉.芝麻汁$148」雞肉鮮嫩,外皮

吃完鵝肝後,再黎一個「白馬. 魚梯$698」

再黎一個「巴馬火腿. 露荀卷$88」

吃完冷盤,就食熱盤喇「雞肉.芝麻汁$148」
雞肉鮮嫩,外皮煎到黃金酥脆,口感軟嫩,而且啖啖肉;慢火細煎的過程令到雞肉裡面可以慢慢熟透又唔會焦掉,再加上香濃既芝麻汁,立刻想叫碗白飯撈飯呀。

最後一道菜是「黑. 鱈魚蟹膏燒$188」
鱈魚肉質咸味十足、肉很細嫩、营养物质丰富,鱈魚配以肥美可口蟹膏燒成,香口惹味。

值得一提是甜品燕窩燉蛋同芝麻芝士蛋糕,第一次食芝麻味既芝士蛋糕,唔甜而且同芝士蛋糕好夾,餐廳知道我朋友生日,仲特意寫左Happy Birthday,好細心。

個人認為呢度每一道菜都與餐廳環境好配合,有著mix and match既元素,把日本料理中加入西方烹調方法,令人眼前一亮。我同朋友食完飯之後仲出去左露檯飲杯酒,好有情調,絕對可以再黎!!

同好友一直都好鍾意食日本菜,最近食飯黎開呢個中心,發覺好多餐廳都好好view仲好好mood。難得見到有間餐廳地點岩而且冇負評,一於試下佢約好左7:30,到達後侍應好有禮貌帶我地二人坐一張角落又望到少少境嘅位我食野最鍾意慢慢地靜靜地食,呢個位好岩我心意講真內部唔似平時日本野,似西餐or高級酒店嘅餐廳,一坐低已經好relax可以同好姊妹好好享受二人世界枱上除左醬油、七味粉外,仲有花花擺設,環境已經加分環境咁好,見好多人都會叫下cocktail飲下,但無奈第二日仲要番工,我地每人唯有叫無酒精飲品啦有個好靚嘅櫻花cocktail我地都好想試,下次搵次weekend再黎要試試佢朋友的荔枝特飲$78好友的飲品當然要來試一口清而不過甜,充滿荔枝香味我的士多啤梨特飲$78相薄下較細杯,但其實飲到最尾仲飲緊酸甜的士多啤梨味加上淡淡乳酸味,超fresh呀不過初初飲覺得輕輕甜左丁點,如果有番少少冰balance番就更好喇先來頭盤紅酒慢煮鵝肝佐巨峰葡萄汁$108鵝肝好大片,共兩片同朋友一口鵝肝一口特飲⋯好寫意啊鵝肝有陣陣紅酒香,加上少許甜中帶酸嘅葡萄汁,襯埋野飲,望坐個view...超relax大藍洞$398

我食野最鍾意慢慢地靜靜地食,呢個位好岩我心意

可以同好姊妹好好享受二人世界

枱上除左醬油、七味粉外,仲有花花擺設,環境已經加分

朋友的荔枝特飲$78
好友的飲品當然要來試一口
清而不過甜,充滿荔枝香味

我的士多啤梨特飲$78
相薄下較細杯,但其實飲到最尾仲飲緊

酸甜的士多啤梨味加上淡淡乳酸味,超fresh呀

先來頭盤
紅酒慢煮鵝肝佐巨峰葡萄汁$108
鵝肝好大片,共兩片
同朋友一口鵝肝一口特飲⋯好寫意啊

大藍洞$398
魚生不能少吧~
初初見到個名覺得好得意,藍洞點黎呢?原來係中間果碗藍色嘅魚生醬油
好靚,好似個海,而且d色係用花做天然色素,唔係化學野
比起普通魚生醬油淡而鮮味
我地淨係點呢個醬油冇理普通果個

本身呢個價位魚生一定好食新鮮架喇,但點埋呢個醬油真係提升左鮮味而又唔會太咸搶款左主角嘅味道

以下每一款,係每一款魚生都好味

火焰海鰻芝士卷$148
呢兩樣都係我最愛

芝士香而不會過濃味
鰻魚一點腥味都冇,同芝士超級夾

舞茸天婦羅$58

呢個真係抵食
即炸,呢個菌類仲幾大舊,好脆好香口

鱈魚蟹膏燒$188
擺盤好靚
食野要全面享受就係佢上菜時個樣已經可以俾你欣賞

呢個其實只有淡淡蟹膏味,唔好expect佢好重蟹膏,因為本身條魚已經好鮮好好味
太重調味只會蓋過左佢嘅鮮味
魚皮燒得香脆,魚肉頗大份,食到呢到已經飽飽地

和牛粒配溫泉蛋石窩飯$238
呢個份量唔大,二人分吃一人有一碗,和牛淋身,加埋醬汁撈勻食

另外食得咁開心,都要讚讚侍應,香港好多餐廳都收呢個價,但服務未必做到專業水平。
呢到侍應令我feel到佢地嘅專業,有禮貌,有耐性,上菜時會再輕輕介紹一下,上菜收碟速度剛好,你剛食完上一道菜,下一道道剛好送上黎
呢樣真係好少唔喺酒店嘅餐廳見到
下次一定會找個weekend再黎
2018-04-17
  • 大藍洞雜錦刺身
2018-04-22 63 瀏覽
諗住跟朋友搵一間可以食飯又唔洗被趕又可以吹水既地方,地點又方便,於是找了間在銅鑼灣的金朝陽二期,呢幢大廈大部份都是食,質素亦都很好!而喜歡食日本嘢嘅我,就揀了這家餐廳。入到去當然要先點菜,跟我朋先來兩杯cocktail, 分別是A New Day 及 Dragon Bubbles,我這杯有熱情果香,很好飲!當然點了菜之後要出去平台看看維港的夜景,環境很正!無論店內外都很寧靜,如果朋友聚會,傾生意,這裡真是一流!上菜了,先來了日本產水果番茄沙律,很新鮮!拌了胡麻醬,如果分量多少少就好了!🤣🤣跟住來了大藍洞,這個是全部是刺身,每人約一至兩件,尤其是這個吞拿魚,很肥美,味道很鮮味!跟住再來了一個黑豚慢煮卷,真是有驚喜,每一件的上面都會有很多黑松露,味道很香濃,很重的黑松露味及芝麻香!之後再來了個味噌煮牛筋腩,我雖然不吃牛,我朋友話牛筋蚊得很軟,很入味,口感十分好!最後,來了個黑松露炒黑豚肉石鍋飯,黑豚肉很多肉汁,將飯加黑豚肉混在一齊吃,確實一流。整體而言,雖然價錢貴了一點,無論在環境、食物質素及服務,尤其是這裏上菜的速度很平均,每吃完一味才會上另外一味菜,完全沒有壓迫的感覺,感覺很舒服!所以

整體而言,雖然價錢貴了一點,無論在環境、食物質素及服務,尤其是這裏上菜的速度很平均,每吃完一味才會上另外一味菜,完全沒有壓迫的感覺,感覺很舒服!所以我覺得價錢絕對合理。
2018-04-19 71 瀏覽
喺銅鑼灣收工,經過金朝陽二期有好多嘢食,我哋就揀選左其中一層,專門食特色日本菜嘅餐廳,叫做Kuro Japanese cuisine。餐廳裝修豪華,以黑色為主,富有神秘感之餘,仲好有情調。一望出去落地玻璃,望到銅鑼灣鬧市嘅風景,而且仲有室外嘅位置可以比客人飲酒談天,係比人relax嘅一個好地方。我哋分別叫咗以下嘅食物 : 😋帆立貝牛油果撻餐廳用黑白顏色做主題,面頭有牛油果粒同埋新鮮嘅帆立貝,食落去爽口之餘,仲好Fresh。凱撒沙律卷有薄薄嘅皮包住蔬菜,仲有沙律醬配襯一齊食,味道好新鮮。刺身拼盤刺身款式有六至七款,每一款有兩件,賣相非常吸引。特別係三文魚,食落去口感爽滑,點少少豉油同Wasabi好滋味。壽司拼盤同出面餐廳嘅壽司拼盤形式好唔同,餐廳喺碟上面放咗飯、撻底、米通同埋紫菜等,可以自己DIY壽司🍣,非常新奇特別嘅食法。溫泉蛋石鍋飯溫泉蛋撈埋啲飯一齊食好Juicy,暖笠笠之餘,仲有好多配菜。泡菜炒麵炒麵炒得好有鑊氣,而且非常入味,仲有少少辣,非常滋味。鱈魚蟹膏就算連食魚怕腥嘅味道都覺得好香口,肉質新鮮好味。仲有柚奄燒•黑豚西冷,肉質鮮嫩,有好濃郁嘅豬肉味道。飲品多款選擇,有有酒精同無

餐廳裝修豪華,以黑色為主,富有神秘感之餘,仲好有情調。

我哋分別叫咗以下嘅食物 : 😋

帆立貝牛油果撻

凱撒沙律卷
有薄薄嘅皮包住蔬菜,仲有沙律醬配襯一齊食,味道好新鮮。

刺身拼盤
刺身款式有六至七款,每一款有兩件,賣相非常吸引。

壽司拼盤

溫泉蛋石鍋飯

泡菜炒麵
炒麵炒得好有鑊氣,而且非常入味,仲有少少辣,非常滋味。

鱈魚蟹膏
就算連食魚怕腥嘅味道都覺得好香口,肉質新鮮好味。

仲有柚奄燒•黑豚西冷,肉質鮮嫩,有好濃郁嘅豬肉味道。

飲品多款選擇,有有酒精同無酒精飲品,我哋分別叫咗Little Pink Lady Bitters Punch同埋啤酒1664 Blanc,各類飲品都唔算太甜,味道仲好Fresh。

總括而言,日本料理食物質素高,而且刺身壽司款式特別之餘,仲好新鮮!環境、情調、裝修簡直一流,下次一定會再encore,或者介紹俾朋友。

2018-04-19 53 瀏覽
為咗慶祝朋友生日,就揀選左裝修比較華麗,而且有海景嘅日本餐廳,餐廳位於銅鑼灣鬧市區,好容易搵到。一上到去門口已經見到一個好宏偉嘅酒櫃,店員態度親切,即刻安排我哋坐沙發位置,仲有溫水提供。首先叫咗杯飲品叫做Bitters Punch,飲落去有好新鮮嘅果汁味道,而且好Fresh。前菜就係凱撒沙律卷,一份有五件,以紅色嘅碟襯托,賣相好吸引精緻,食落去蔬菜好爽口,仲有沙律醬點綴。除此之外,仲有凡立貝牛油果撻🥑等。刺身同埋壽司拼盤同樣地賣相相當吸引,最鍾意食拖羅嘅我,好快就一啖將拖羅壽司放落肚,簡直有入口即溶嘅口感,而且味道非常新鮮Creamy。熟食方面,當中嘅鱈魚蟹膏燒非常香,外皮煎得好脆,魚嘅肉質鮮嫩,啖啖肉完全冇骨,好好食。除此之外,仲有溫泉蛋石鍋飯同埋泡菜炒麵,食完已經好滿足了。最後都只係$2500左右埋單,每人平均消費六百幾蚊,就可以享用咁高質素嘅日本菜,而且每款食物賣相精緻吸引,又有室外海景,性價比極高的一間日本餐廳。

除此之外,仲有凡立貝牛油果撻🥑等。

除此之外,仲有溫泉蛋石鍋飯同埋泡菜炒麵,食完已經好滿足了。

2018-04-17 1462 瀏覽
一向都鐘意食日本菜, 不過因為唔食魚生所以好多時去到日本餐廳都冇乜選擇, 食到好悶~ 不過呢度有好多熟食選擇😎 仲係fusion菜, 可以試新菜式啦😆同妹妹呢食, 我地都勁鐘意餐廳環境❤️全黑色好有style~ 加埋彩色嘅燈好有格調, 而且好大好舒服😍前菜有凱撒沙律, 好大份🤣燒呑拿魚配味噌醬😌 燒魚非常入味, 最開心佢係完全冇骨架😆黑豚慢煮、黑松露醬、黑芝麻卷, 第一次食用豚肉做嘅壽司, 配黑松露好香好好食呀😆😆黑豚肉配有馬山椒汁😍😍係pork belly呀!!! 肉質一層肥一層瘦~ 煮到完全淋晒吸晒d汁, 入口即溶, 肥d都照食啦🤣明太子白汁幼烏冬😍 向來都鍾意明太子~ 不過呢個又有d似carbonara, 店員提醒要即刻趁熱食, 放耐咗醬汁就會變杰🙈鱈魚伴泡菜石鍋魚白湯泡飯💕 crossover韓國菜, 泡菜唔算好辣, 飯吸咗湯汁好開胃😆 我平時唔食得辣都完全冇問題最後當然要食甜品啦😍 玫瑰香檳杯又靚又好食😎 啫喱有清香玫瑰味, 香檳味亦唔會過重, 加埋香濃雲呢嗱雪糕❤️ 大力推薦

前菜有凱撒沙律, 好大份🤣

燒呑拿魚配味噌醬😌 燒魚非常入味, 最開心佢係完全冇骨架😆

2018-02-11
2018-04-15 104 瀏覽
放完大假的第二天,好不容易完成手上的工作,於是放工和朋友吃日式料理稿賞一下自己。這家餐廳位於大廈頂層,店內以黑色為主調,天花懸掛了一盞盞色彩絢麗的星空玻璃球燈。加上可以居高臨下向外眺望維港景色,這般環境,若然跟心儀對象用餐,一定令人意亂情迷。翻開餐牌,有沙律、刺身、壽司拼盤等,乍看菜名,感覺每一道菜都很特別呢!⭐️Spicy Okinawa$98點餐不久,店員端上一杯神祕飲品,揭開玻璃罩,即冒出煙霧。酒杯邊沿點綴著一條小辣椒,酒呈淺黃色,杯裡放了一塊大冰塊,緩緩冒出煙霧,賞心悅目。在酒的基調下加入菠蘿汁和七味粉糖漿,入口帶點辛辣,餘韻甜甘,挺有特色。⭐️Kuro shiro$78其實是藍莓汁,非酒精飲品,甜度適中,入口香甜。⭐️日本產水果番茄沙律$48日本的番茄較一般的番茄香甜,配上新鮮蔬菜,十分開胃呢!⭐️大藍洞雜錦刺身$398各有六款刺身兩切。分別是牡丹蝦、三文魚、左口魚、平政魚、帆立貝和吞拿魚。中央放了一個圓形玻璃器皿,盛了藍色的醬汁,仿佛是星空下的一個湖面,煞是迷人。刺身新鮮爽口,我尤其喜歡帆立貝,口感爽脆,啖啖鮮美!⭐️拖羅豪華卷$158拖羅卷絕不失色,卷上點綴了兩小節香蔥,嚐一口,裡

翻開餐牌,有沙律、刺身壽司拼盤等,乍看菜名,感覺每一道菜都很特別呢!

⭐️Spicy Okinawa$98

點餐不久,店員端上一杯神祕飲品,揭開玻璃罩,即冒出煙霧
Spicy Okinawa

在酒的基調下加入菠蘿汁七味粉糖漿,入口帶點辛辣,餘韻甜甘,挺有特色。

⭐️Kuro shiro$78
其實是藍莓汁,非酒精飲品,甜度適中,入口香甜。

日本產水果番茄沙律

⭐️日本產水果番茄沙律$48
日本的番茄較一般的番茄香甜,配上新鮮蔬菜,十分開胃呢!

⭐️大藍洞雜錦刺身$398

刺身新鮮爽口,我尤其喜歡帆立貝,口感爽脆,啖啖鮮美!

⭐️拖羅豪華卷$158
拖羅豪華卷

拖羅卷絕不失色,卷上點綴了兩小節香蔥,嚐一口,裡面同樣包裹了香蔥,香蔥配搭拖羅,增加口感,多了一種新鮮的刺激,令人意猶未盡。

⭐️雜錦天婦羅$268
雜錦天婦羅

有舞菇、蕃薯、青椒、芋頭、魚塊和大蝦天婦羅

大多外脆內鮮,不過要趁熱吃,不然麵衣軟掉就不好吃了!

⭐️黑松露炒黑豚肉石鍋飯$198
黑松露炒黑豚肉石鍋飯

黑豚肉很香軟,肉味很夠,洋蔥炒得又香又甜,伴上一口熱飯,毫無違和感,令人滿足呢!

▪️餐廳本身佔了地理優勢,位於餐廳頂層,景觀一流,加上裝潢別出心裁,尤其適合情侶約會呢!

▫️飲品和食物賣相很吸引,看得出是精心設計過,是一次不錯的用餐體會。
$685.5 (晚餐)
Spicy Okinawa
拖羅豪華卷
2018-04-06 230 瀏覽
家姐和姐夫專程由加拿大飛回港參加我等婚禮,我當然要在大日子先抽空帶他們吃餐好的。朋友介紹了這間位於銅鑼灣金朝陽中心二期28樓的Kuro日式餐廳給我。餐廳裝修時尚,完全不是傳統日式餐廳的模樣。有戶外位置與友人閒聊碰杯,更可好好感受下鬧市中的平靜。我們簡簡單單的就點了廚師發板。刺身:平鯖魚、左口魚、粒貝、磯煮鮑魚、海膽、吞拿魚、拖羅、牡丹蝦 - 款款新鮮,印象較深的就是魚脂味濃的拖羅和爽彈鮮甜的磯煮鮑魚,而且還加上了香濃的鮑魚肝醬,味道更突出。慢煮鵝肝 - 平時食到的通常是香煎鵝肝,而慢煮鵝肝就沒有煎過的微脆香口,反而多了一份原本的鮮甜肝香,當中還帶點酒香提味。黑豚慢煮卷 - 賣相就是日本壽司卷,外層舖上了滿滿的黑芝麻,香口又帶口感。壽司卷中沒有用一般常用的刺身作餡料,反而包著黑豚再加上黑松露,口味創新、味道不濃但能嚐到豚肉的味道,但都是黑松露的味道最為突出。 白子鱈魚天婦羅 - 白子吃得多,用天婦羅製的還是第一次吃。外層香脆。內裡軟滑香口,質感柔滑順口,味道鮮甜豐腴。壽司:和牛壽司、鴨胸壽司、 鵝肝壽司、 牡丹蝦壽司、 赤貝壽司、 帆立貝壽司, 甜蛋壽司、 吞拿魚、 平鯖壽司魚、三文魚壽

我們簡簡單單的就點了廚師發板。

刺身

白子鱈魚天婦羅 - 白子吃得多,用天婦羅製的還是第一次吃。

外層香脆。內裡軟滑香口,質感柔滑順口,味道鮮甜豐腴。

壽司

和牛壽司、鴨胸壽司、 鵝肝壽司、 牡丹蝦壽司、 赤貝壽司、 帆立貝壽司, 甜蛋壽司、 吞拿魚、 平鯖壽司魚、三文魚壽司 - 款式跟刺身拼盤的沒太大分別,但當中多了和牛壽司較為深刻。和牛刺身薄身,嫩紅剔透,入口無筋位,味道淡所以蘸醬提味更佳。

銀雪魚 - 銀雪魚夠熱,魚肉不像蒸魚般嫩滑,而且魚味較淡,所以配上淋在表面、味道似麵豉醬的醬汁後變得惹味,而且香氣撲鼻。

騸牯牛溫泉蛋石鍋飯 - 石鍋飯熱度足夠,令飯起焦,所以輕輕拌勻能有微脆香口的飯焦,而喜歡更有口感的朋友就可以放久一點才拌勻。騸牯牛切成一粒粒像牛柳,肉汁多而且牛味香濃,沒有帶肉渣,將整個飯與溫泉蛋拌勻更令整體滑溜有蛋香,但如果醬汁能多一點點就更佳。

香檳啫喱 - 用上香檳杯盛載,啫喱呈桃紅色,晶瑩剔透,加上雲尼拿球雪糕,賣相漂亮。啫喱清甜有淡淡香檳味,很易入口。

有這樣的環境,其實如果食物素質能再進1步,我想餐廳會更有人氣。
2018-04-05
2018-04-05 1572 瀏覽
和好朋友聚舊,他請客說到銅鑼灣登龍街食日本餐廳,我當然無異議,來到餐廳,沒想到裝潢那麼漂亮,以黑色為主調,十分有格調,份外高尚,餐廳佔地不少,還有户外的區域可眺望維港高樓景色。好朋友毫不吝嗇,先來一盤刺身併盤:當中有拖羅、吞拿魚、平鯖魚、左口魚、牡丹蝦、粒貝,磯煮鮑魚和海膽,最正當然就可是拖羅,油脂相當豐腴,齒頰留香;其次左口魚軟滑鮮甜;牡丹蝦鮮甜美味;海膽十分清甜配上紫菜一流。慢煮鵝肝鵝肝質感軟滑creamy,味道香濃帶點酒香,十分喜歡。黑豚慢煮卷幾特別的一道菜,用上黑豚肉做的壽司,味道清淡,配上黑松露,加分不少。白子鱈魚天婦羅白子十分矜貴,較少食到的食材,用上天婦羅的做法感覺不錯,外酥脆內軟滑,口感一流。壽司:和牛 鴨胸 鵝肝 牡丹蝦 赤貝 帆立貝 甜蛋 吞拿魚 平鯖魚 三文魚,壽司件件賣相吸引,最喜歡和牛,色澤紋路漂亮,入口鮮嫩;帆立貝厚身夠大,飯都看不見;牡丹蝦又鮮甜嫩滑。鱈魚蟹膏燒鱈魚表面乾身,里面好夠熱,肉質嫩滑汁潤,配上蟹膏,配搭新鮮。黑豚角煮黑豚皮面是脆脆的,帶有焦糖味,切開肉質嫩腍肥美,上層入口即溶,配上特別的山椒汁,回味無窮。騸牯牛溫泉蛋石鍋飯溫泉蛋輕輕伴開,蛋醬流

慢煮鵝肝
鵝肝質感軟滑creamy,味道香濃帶點酒香,十分喜歡。

黑豚慢煮卷

白子鱈魚天婦羅

壽司

鱈魚蟹膏燒

黑豚角煮

騸牯牛溫泉蛋石鍋飯
溫泉蛋輕輕伴開,蛋醬流滿整碗飯,好香好吸引,騸牯牛切粒,有口感牛味香濃,整體好夾,十分喜歡這個石鍋飯。

紅豆酥
外表像卷餅,外表酥脆,切開里面有我最愛的Monchi和紅豆蓉,甜度適中,還配有數款生果解膩,幾特別的一道甜品
2018-04-05
2018-03-06 506 瀏覽
隔左一排無食日本菜,專誠搵間有特式的西日餐廳安撫心靈🙈依間位於銅鑼灣金朝陽既新餐廳kuro走高級路線,都幾適合fine dining 的朋友。室內環境寬敞、不侷促設計摩登時尚,天花還掛滿七彩繽紛像行星的吊燈,好吸睛餐牌、餐桌、甚至梳化都是黑色為主調,貫徹餐廳「黑」的名字,頗有格調!鱈魚白子甘醋佐啫喱 $58雖說白子含豐富蛋白質、又有滋陰養顏之效,但始終是魚的精巢🤔起初我都不敢吃,但友人試過並說完全沒有腥味,我才輕嚐了一口。幸好,新鮮的白子味道不會很難入口,而且配上甘醋有點酸酸甜甜的口感,幾特別。鳴門漩渦白魚刺身 $288平時少吃的刺身——白魚,富魚香味、沒有半點腥味,越食越清甜😋😋師傅刀工也很好,每片刺身都切得好薄,簡直係大師級青粒貝配鵝肝醬陣笠燒 $268青粒貝就是我們食開的青螺,不過今次加埋鵝肝醬食都係第一次🙈估唔到味道可以咁夾,兩者又不會搶對方風頭,最先會食到豐腴的鵝肝醬,後半段就食到肉質爽脆彈牙既青螺巴馬火腿露筍卷 $88平時食西餐常見的parma ham w/melon salad,今次fusion菜式就配露筍卷,好有新鮮感 而且味道甘香刺身沙律配冷稻庭烏冬 $158刺身分別

室內環境寬敞、不侷促
設計摩登時尚,天花還掛滿七彩繽紛像行星的吊燈,好吸睛

餐牌、餐桌、甚至梳化都是黑色為主調,
貫徹餐廳「黑」的名字,頗有格調!

鱈魚白子甘醋佐啫喱 $58

White  fish  sliced  cut  sashimi

鳴門漩渦白魚刺身 $288

Green  whelk  burned  with  goose  liver  paste

青粒貝配鵝肝醬陣笠燒 $268

巴馬火腿露筍卷 $88
而且味道甘香

刺身沙律配冷稻庭烏冬 $158

刺身分別有三文魚、吞拿魚、油甘魚
岩哂喜歡多款口感的朋友,而且份量亦頗多,建議同朋友share食。

Left: Green tea temptation

Middle: A&F sour
Right: decoration only 🙈🙈

It's my favourite green tea flavour😋

整體食物質素都有水準,定價合理。
服務方面店員都好主動幫手換碟、亦會解釋每道菜的特點。

今日我又跟海味小王子 (祖迪) 去食好東西, 食日本料理可以一邊食, 一邊居高臨下俯瞰整個銅鑼灣真開心. 小王子:「今日我哋食おまかせ(Omakase), 廚師發辦, 全晚都由廚師話事」 , 我:「即係被佢點?」(嘻~嘻) (前菜) 我們有 瑩光魷魚, 赤貝佐粟米高湯啫喱, 鱈魚白子佐甘醋啫喱... 我:「雖然個魷魚鹹左少少, 但係個粟米啫喱好甜好好食」 我問小王子:「點解前菜有D豬腦?」, 小王子:「佢係男性保品, 魚最保嘅白子呀!」(難怪我食完咁精神啦) 無敵的刺身包活, 吞拿魚腩, 平政, 牡丹蝦, 海膽, 我真的對北海道海膽愈來愈愛上, 那種回甘, 那種不捨得吞下的鮮味, 超正 我:「吞拿魚腩竟然可以肥美到咁緊要喎, 不過....個平政我就麻麻地, 太爽, 可能我鍾意食D滑溜溜嘅魚」 接著就由火灸壽司接力, 左口魚裙邊, 三文魚, 帆立貝, 輕輕燒了表層的刺身, 又有另一番風味... 我問小王子:「嘩! 腐皮露荀卷好好食, 我好鍾意食露荀」, 小王子:「包住露荀嘅唔係腐皮, 係鹿兒島黑豚呀!」 難怪肉味肉汁都超濃郁吧! 充滿櫻花蝦的炒飯, 真的從未食過如此多的櫻花蝦, 不得了

我:「雖然個魷魚鹹左少少, 但係個粟米啫喱好甜好好食」

難怪肉味肉汁都超濃郁吧!

充滿櫻花蝦的炒飯, 真的從未食過如此多的櫻花蝦, 不得了, 鮮甜...小王子:「要小心D食...太多蝦, D殼好似好易整到個喉嚨有少少痕」

最後來一個雲石芝麻芝士蛋糕作結尾, 我:「真係夠晒Fusion, 竟然唔係食抹茶甜品, 而係芝士蛋糕喎」

OMAKASE 竟然不用過千, 銅鑼灣區算是便宜又高質, 而我覺得最抵的就是有十多隻1000%Bearbrick陪我食飯....嘩! 我最愛的Bear呀!

黑(KURO)

「OMAKASE」 $ 980
地址:銅鑼灣登龍街1至29號金朝陽中心2期28樓
電話:2882 6898

2018-03-01
  • 刺身
2018-03-05 181 瀏覽
明明係openrice book咗係食20:00!朋友20:00左右上到去,receptionist 黑住面同朋友講我地係book 19:30,我5分鐘後上到去,開定個booking confirmation同佢講book咗20:00,佢都係黑住面覆話我地係book咗19:30,然後匆匆帶咗我行入門口就算,要我自己搵我朋友。。Receptionist都咁嘅service? 仲要個場唔係full house, 冇walkin客等緊位!.算!反正我係為咗嘢食而嚟!Waiter好好service,叫咗個銀鱈魚泡菜湯飯仲主動幫我地分埋已經掛住食唔記得相機食先了!呢個湯飯好好味!銀鱈魚好滑,食到泡菜味但又唔會太辣!其他都冇咩特別,係預期之內

算!反正我係為咗嘢食而嚟!
Waiter好好service,叫咗個銀鱈魚泡菜湯飯
仲主動幫我地分埋
其他都冇咩特別,係預期之內
2018-03-02
  • 銀鱈魚泡菜湯飯
2018-03-04 193 瀏覽
早天下機沒多久,因朋友介紹來這吃個晚飯,環境不錯而且很舒適 ,壽司師傅很有禮貌而且看來很專業,當然他們的壽司和刺身更是無可挑剔,熱食的還可以沒什麼驚喜而且他們有一系列的模型(很貴就是)也蠻酷 ,而且裝橫不錯!員工拉,也有時在玩手機,聊天蠻大聲不過服務還可以,晚飯一半過後,有二三十多人(很多就是)像混混似的,好像是派對吧,他們瘋狂叫囂 嚴重騷擾進餐 失望透了 就是這樣很期待下次來用午餐 ...(午餐不會有派對吧)
早天下機沒多久,因朋友介紹來這吃個晚飯
,環境不錯而且很舒適
壽司師傅很有禮貌而且看來很專業,當然他們的壽司刺身更是無可挑剔
,熱食的還可以沒什麼驚喜
而且他們有一系列的模型(很貴就是
)也蠻酷 ,而且裝橫不錯!

員工拉
,也有時在玩手機
嚴重騷擾進餐
失望透了 就是這樣

很期待下次來用午餐 ...(午餐不會有派對吧

2018-03-02 2587 瀏覽
四月先生的生日飯,第二站同樣是日本菜,不過今次換了是fusion風的 fine dinning。說實在的,我比主角本人可能還要興奮,也實在好像很久沒有碰到這麼棒的用餐體驗了。我們準時六點來到,似是當晚第一檯客人。站在入口處,黑色的門面裝潢一如其名,而且貫徹得非常徹底。店員非常體貼的安排了靠窗的角落,寧靜寬敞而且比較有私隱。環顧四周,仍舊是黑色主調,天花的彩色吊燈就像太陽系的九大行星,光線打在烏亮的桌面,照出來的倒影就像一片星空。通常太有情調的餐廳都很昏暗,拍照出來,無論是食物還是人物,效果都不太好,但這兒卻是型格之餘,射燈的角度彷彿都經過刻意調校,令桌上的食物在鏡頭下依然非常好看。個人覺得,如果要數店內的Signature dishes,其中一款應該非這個大藍洞雜錦刺身莫屬。拼盤一共有6種,除了牡丹蝦,其餘都是兩切。之所以叫「大藍洞」,是因為中間玻璃球盛了一些澄藍色像海水的液體,其實那是用了類似素麵汁的醬料所煮成的。這個水藍色醬汁應該是繼粉紅色櫻花芥末醬之外,近期見過最有趣的小發現了。這個菜式的擺盤和伴碟裝飾整體都非常漂亮,片片不同顏色的小花瓣,亦很有意境。我們由左口魚開始慢慢品嚐,厚

Dragon bubbles

大藍洞雜錦刺身

這個菜式的擺盤和伴碟裝飾整體都非常漂亮,片片不同顏色的小花瓣,亦很有意境。我們由左口魚開始慢慢品嚐,厚度透薄,入口一刻味道偏淡,尾段透一點甘甜。平政魚卻是相反的厚切,為客人提供了另一種口感。牡丹蝦結實爽甜,因為師傅已經將蝦分段,所以吃的時候就不用那麼狼狽了。

大藍洞雜錦刺身

後來的帶子、吞拿、三文魚的新鮮程度都沒令人失望,尤其是帶子,目測也有2cm厚,爽口之餘,亦有少許檸檬的清新香氣。

輕燒帆立貝佐牛油果、黑魚子醬

第二道選了輕燒帆立貝佐牛油果.魚子醬,白色餐碟上映襯出以墨汁營造出來的優美線條,令人想起書法的氣勢。底部的梳化餅經過一輪拍照後已經沾了濕氣,我們就直接跳過,吃上面的部份,不過魚子醬的味道未算突出,有點可惜。

蒸黑豚魚煮配有馬山椒汁

四月先生非常喜歡豚角煮,平時在日本出差,也必會在當地超市打包罐頭回來。眼前這道蒸黑豚角煮配有馬山椒汁,店方採用的銅色碟子,還真有點木星的感覺。碟子摸上手熱熱的,可能有經過加熱,整個豚角煮呈微微長方形,大概6cm x 5cm左右大小,肥瘦軟硬相間成四層,脂肪部份入口輕盈,醬汁甜甜的,佐飯一流。

輕燒明太子白汁幼烏冬

最後的主菜是輕燒明太子白汁幼烏冬,雖然賣相相對比較簡單,驟眼看也只得三片明太子,但味道卻很出色。店方的烏冬很有韌性,忌廉汁呈淡粉紅色,看得出下了不少明太子顆粒,所以不難嚐到明太子獨有的微辣感,而洋蔥絲則巧妙地中和忌廉的膩滯感,要完食不難。

燕窩焦糖燉蛋

甜品選了燕窩焦糖燉蛋,雖然size比想像中迷你,但表面的焦糖脆脆做得不錯,甜甜的焦香配合濃郁香滑的蛋部底層,實在是個很美好的結尾。

扣除新張八五折優惠,當晚全單只需$977,個人覺得這兒的食物賣相、質素、環境、服務各方面均俱備,性價比高,這個價錢非常合理。離開的時候,窗外夜色正濃。
題外話/補充資料: 如果店方可以在餐牌(特別是飲品餐牌)中加插每款食物的照片,客人應該會更客易作出適合自己的選擇。
2018-02-25
慶祝紀念
生日
2018-03-02 262 瀏覽
我最鍾意係食日本野同魚生,冇西餐咁heavy。知道銅鑼灣新開左一間,於是晚餐就黎食這裡的日本菜😋壽司拼盤 $298種類豐富,全部是新鮮貨色😍,waiter態度極佳,👍🏻👍🏻👍🏻十分具體地回答問題。鵝肝入口即化,口感極佳。而我最愛的拖羅十分肥美新鮮。🍣燒帆立貝牛油果魚子醬 $98作為一道前菜,可謂十分精緻💁🏻。搭配著黑魚子醬,帆立貝的口感不會太膩,非常清新。彩虹卷 $128Total 有6件,三文魚和吞拿魚十分新鮮,配合飯糰內的青瓜,口感爽脆。✨香煎羊架配薑汁 $158羊架毫無騷味,肉質嫩且鮮美😍。薑汁混合著鴨肉味,使肉香味更重,停留在脣齒間。黑鱈魚泡菜石鍋魚湯泡飯 $188撈拌後,泡飯徹底吸收了魚湯,每一啖飯都充滿著魚香味,泡菜十分酸爽,增添食慾👍🏻。白玉丸子紅豆酥配綠茶雪糕 紅豆酥焗到卜卜脆😝,入面的紅豆十分足料,同白玉融合一體。是紅豆控的最愛!!😍 熱辣辣的紅豆酥搭配著雪糕,可謂冰棍兼容。食埋甜品飲埋杯酒,成晚可以話驚喜連連,每一道菜都十分出色,員工服務仲要超好,食得舒服又開心!

壽司拼盤 $298
鵝肝入口即化,口感極佳。
而我最愛的拖羅十分肥美新鮮。🍣

燒帆立貝牛油果魚子醬 $98

彩虹卷 $128