2018-04-24
我既好朋友生日,當然要食好D。佢係一個無論是什麼也有要求的人,所以我今晚特意帶佢黎銅鑼灣金朝陽中心2期Midtown 28樓既『Kuro Japanese Cuisine』食日本fusion菜。 好朋友一見到呢度既環境,已經表示好滿意。呢度環境一流,以深黑色為主,走型格高貴路線,配合落地大玻璃引入自然光,非常舒適,最喜歡露台位置,可以眺望維港夜景。 對於好朋友生日,我絕對不吝嗇,先黎前菜「紅酒慢煮鵝肝佐巨峰提子汁$108」鵝肝口感軟嫩而且味道香濃,入口幼滑,完全揮出了鵝肝的最佳口感。 吃完鵝肝後,再黎一個「白馬. 魚梯$698」「白馬. 魚梯」即是特上雜錦刺身,有8種各2片,包括了吞拿魚大腩、赤身、平政、左口薄切、海膽、牡丹蝦、磯煮鮑魚及帶子。大愛拖羅,口感軟滑,筋少而脂肪多,魚味極濃;而牡丹蝦般鮮甜,肉汁豐富;左口魚薄切刀功一流,完全能夠感受到魚既清爽;所有刺身材料好新鮮。 再黎一個「巴馬火腿. 露荀卷$88」呢道菜雖然簡單,但好fresh。西日菜mix and match,但感覺出奇地夾。完全中和了剛才吃的濃味鵝肝及刺身。 吃完冷盤,就食熱盤喇「雞肉.芝麻汁$148」雞肉鮮嫩,外皮
吃完鵝肝後,再黎一個「白馬. 魚梯$698」
再黎一個「巴馬火腿. 露荀卷$88」
吃完冷盤,就食熱盤喇「雞肉.芝麻汁$148」
雞肉鮮嫩,外皮煎到黃金酥脆,口感軟嫩,而且啖啖肉;慢火細煎的過程令到雞肉裡面可以慢慢熟透又唔會焦掉,再加上香濃既芝麻汁,立刻想叫碗白飯撈飯呀。
最後一道菜是「黑. 鱈魚蟹膏燒$188」
鱈魚肉質咸味十足、肉很細嫩、营养物质丰富,鱈魚配以肥美可口蟹膏燒成,香口惹味。
值得一提是 甜品燕窩燉蛋同芝麻芝士蛋糕,第一次食芝麻味既芝士蛋糕,唔甜而且同芝士蛋糕好夾,餐廳知道我朋友生日,仲特意寫左Happy Birthday,好細心。
個人認為呢度每一道菜都與餐廳環境好配合,有著mix and match既元素,把日本料理中加入西方烹調方法,令人眼前一亮。我同朋友食完飯之後仲出去左露檯飲杯酒,好有情調,絕對可以再黎!!