2023-08-16 126 瀏覽
L'atlantis餐廳位於屯明黃金海岸,是一家令人常到的餐廳。今次剛剛2:30到餐廳,可以品嚐到他們的午餐及下午茶,對於價格、食物水準和環境都印象深刻。首先,他們的下午茶價格相當平實。相較於其他高端餐廳的價位,L'atlantis餐廳提供的下午茶價格非常合理。你可以以實惠的價格品嚐到高品質的美食,這絕對是一個優點。其次,食物水準高。L'atlantis餐廳的下午茶提供了各種令人垂涎的天使麵和手卷。無論是小朋友喜歡的夾餅、口感豐富的手卷還是口味獨特的三明治,每一道菜都展現了廚師們的烹飪技藝。食材新鮮,味道出眾,給人留下了深刻的印象。最後,環境也非常好。餐廳位於屯明黃金海岸,俯瞰著美麗的海景。室內裝潢典雅,營造出舒適的用餐氛圍。你可以在這個寧靜的環境中享受美食,同時欣賞著壯麗的海岸景色,這絕對是一個難忘的用餐體驗。總結而言,L'atlantis餐廳的下午茶給我留下了深刻的印象。價格平實,食物水準高,環境優雅,這裡絕對是品味美食和享受悠閒時光的理想之地。我推薦所有愛好美食和美景的人來這裡一試,你絕對不會失望的。

2023-08-13
2023-08-08 99 瀏覽
今日特登去到黃金海灘既呢間法國餐廳望住海景食晚餐🏖️我地around 6點幾到,正值黃昏時間真係好靚🌆餐廳有户外位置,咁望到既景色就更加廣闊🌊依家諗番都覺得無揀錯呢間餐廳。依家餐廳都做緊各種訂座優惠同紀念日優惠🎁好似我地今日咁訂座消費滿$800就會送一客香檳黑松露菌煮南非五頭活鮑魚,而如果係慶祝紀念日既話仲會有甜品添🎂。呢到好Flexible,even我地係嗌唔同既Set都可以,除左可以唔洗有重覆既items外,仲好抵食添😍呢個景加埋呢個質素,相信係咩場合都可以套用到係呢間餐廳🍴。 🐒Set Dinner A💰$298 per person👉🏻風乾火腿凱撒沙律👉🏻法國焗洋蔥湯👉🏻香草鮮茄芝士焗紐西蘭羊扒配百里香紅酒燒汁👉🏻Vanilla ice cream 👉🏻Hot Ovaltine 。🐒 Set Dinner B💰$398 per person👉🏻法國50%鵝肝慕絲榛子醬多士伴紅菜頭洋蔥👉🏻香草蒜茸牛油焗法國田螺👉🏻意大利白松露忌廉湯 👉🏻慢煮挪威三文魚扒配雪梨酒忌廉汁👉🏻Chocolate lava cake 👉🏻Hot Ovaltine 。今次呢兩個Set完全無可以挑剔既地方😋除

依家餐廳都做緊各種訂座優惠同紀念日優惠🎁

👉🏻意大利白松露忌廉湯

👉🏻慢煮挪威三文魚扒配雪梨酒忌廉汁
👉🏻Chocolate lava cake
👉🏻Hot Ovaltine

今次呢兩個Set完全無可以挑剔既地方😋除左食材用料新鮮,烹調方法都好好👍🏼
而我覺得呢個價錢絕對值得一試,特別係環境同店員既服務態度真係值得一讚🫶
🔷 🥗🥘🎶 𝕃’𝕒𝕥𝕝𝕒𝕟𝕥𝕚𝕤 - 𝕋𝕦𝕖𝕟 𝕄𝕦𝕟〰️ 放假去了黄金海岸遊玩,差不到日落時候就去了在L'Atlantis法國西餐廳用膳。餐廳很多拱形大窗,採光充足,太陽光透射進來很時讓黃昏時的餐廳更加美麗又舒服😌〰️ Dinner set頗多選擇,十分豐富。頭盤有沙律有湯有田螺等,數款主菜也很吸引,還有甜品!我們最後選了Set A 和Set B,前者4道菜,後者5道菜。🍽 🔹 法國 50%鵝肝慕絲榛子醬多士伴紅菜頭洋蔥同平時食開嘅鵝肝有時唔同,下面塊多士有榛子醬,甜甜哋,鵝肝入口即化好正☺️🔹 秘制三文魚凱撒沙律秘制三文魚咸咸地,配新鮮嘅沙律菜,好開胃。🔹 香草蒜茸牛油焗法國田螺田螺用香濃的蒜蓉和豐富的牛油味道好清香香🤤田螺大大粒,煮得好入味,味道好新鮮爽口☺️另外配以香滑的薯蓉,真的難以抗拒呢😏🔹 香檳黑松露菌煮南非五頭活鮑魚黑松露香味十足,未試過這種配搭,有點驚喜。鮑魚大大隻,幾入味,咬落彈牙爽口😋➰🔹 法國洋蔥湯 洋蔥湯甜甜哋幾好味😋浸法包食唔錯!🔹匈牙利牛肉湯非常足料,大量牛肉😃味道酸酸哋好開胃。➰🔹 烤美國安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁西冷牛味烤過有好香嘅炭香味,西冷嘅牛味比較出,牛扒
🔷 🥗🥘

🎶 𝕃’𝕒𝕥𝕝𝕒𝕟𝕥𝕚𝕤 - 𝕋𝕦𝕖𝕟 𝕄𝕦𝕟

🍽

🔹 法國 50%鵝肝慕絲榛子醬多士伴紅菜頭洋蔥

🔹 秘制三文魚凱撒沙律
秘制三文魚咸咸地,配新鮮嘅沙律菜,好開胃。

🔹 香草蒜茸牛油焗法國田螺
另外配以香滑的薯蓉,真的難以抗拒呢😏

🔹 香檳黑松露菌煮南非五頭活鮑魚

🔹 法國洋蔥湯
洋蔥湯甜甜哋幾好味😋浸法包食唔錯!

🔹匈牙利牛肉湯
非常足料,大量牛肉😃味道酸酸哋好開胃。

🔹 烤美國安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁
西冷牛味
烤過有好香嘅炭香味,西冷嘅牛味比較出,牛扒厚身,口感結實有嚼勁,配紅酒燒汁係經典搭配,唔錯😋

🔹 芝士香草焗羊扒配紅酒露絲瑪莉汁
羊扒厚身,食落好juicy。芝士好邪惡,紅酒露絲瑪利汁平衡番芝士嘅膩。

🔹歐陸甜品
🔹 凍檸檬茶 x2

🔍 題外話

openrice訂座晩市惠顧滿$800並用現金付賬可獲贈「香檳黑松露
菌煮南非五頭活鮑魚」
訂座慶祝紀念日(晚市)並用現金付賬,可免費獲贈及
刻名甜品壹款:蘋果金寶/心形心太軟/法式燉蛋/歐陸芝士餅

❐❑❒❏❐❑❒❏❐❑❒❏❑❒❏❐❑❒❐❑❒❏❐❑❒❏❐❑

📌 L’atlantis
📍 屯門青山公路18咪半黃金泳灘

❐❑❒❏❐❑❒❏❐❑❒❏❑❒❏❐❑❒❐❑❒❏❐❑❒❏❐❑

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍝🍝🍝🍝🍝🍴🍽🍴🍽🍴🍽-餐廳喺黃金海岸酒店隔離,飽覽無敵海景,真係冇咩浪漫得過高質法國菜配埋黃昏夜景☺️,好適合帶另一半嚟體驗吓。價錢方面亦都合理,可以揀set dinner 或者6 course menu,豐儉由人。而家喺OpenRice book 位仲送鮑魚,勁滿足🥹。Set A $298🥢風乾火腿凱撒沙律 🆗🥢法國焗洋蔥湯 🆗食法國菜必點,洋葱湯偏甜,湯頭濃郁,加埋芝士法包幾好味。🥢香草蕃茄芝士國紐西蘭羊扒配百里香紅酒燒汁 🆙羊架揀咗五成熟,外圍焦香中間juicy,煮得剛剛好;個人覺得茄蓉芝士同埋紅酒燒汁加埋一齊有啲多,兩種味道互搶反而蓋過咗羊架嘅美味。配菜有清酒煮椎山、黑松露薯蓉、同埋鮮冬菇。Set B $398🥢匈牙利牛肉湯 🆗有一粒粒牛肉醉,湯頭唔會死咸同埋得啲茄膏嘅顏色。🥢鵝肝慕絲榛子醬多士伴紅菜頭洋蔥 🆗鵝肝慕絲加醃洋蔥好清新,係一道精緻開胃前菜。🥢 香草蒜蓉牛油焗法國田螺 🆗田螺新鮮有彈性,加埋蒜蓉牛油香,又係法國菜必點。🥢秘制伏特加辣酒扒海虎蝦扁意粉 🆙虎蝦鮮甜彈牙,扁意粉有羅勒同菇菌做配料,雖然個汁有伏特加但唔重酒味,可選大中小辣度,同虎蝦出奇地夾,誠意
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍝🍝🍝🍝🍝🍴🍽🍴🍽🍴🍽

Set A $298
🥢風乾火腿凱撒沙律 🆗

🥢法國焗洋蔥湯 🆗
食法國菜必點,洋葱湯偏甜,湯頭濃郁,加埋芝士法包幾好味。

🥢香草蕃茄芝士國紐西蘭羊扒配百里香紅酒燒汁 🆙

Set B $398
🥢匈牙利牛肉湯 🆗
有一粒粒牛肉醉,湯頭唔會死咸同埋得啲茄膏嘅顏色。

🥢鵝肝慕絲榛子醬多士伴紅菜頭洋蔥 🆗
鵝肝慕絲加醃洋蔥好清新,係一道精緻開胃前菜。

🥢 香草蒜蓉牛油焗法國田螺 🆗
田螺新鮮有彈性,加埋蒜蓉牛油香,又係法國菜必點。

🥢秘制伏特加辣酒扒海虎蝦扁意粉 🆙
虎蝦鮮甜彈牙,扁意粉有羅勒同菇菌做配料,雖然個汁有伏特加但唔重酒味,可選大中小辣度,同虎蝦出奇地夾,誠意之作。

🥢蘋果金寶及馬卡龍伴雪糕 🆙
上面嘅金寶烘到酥脆,內裡嘅玉桂蘋果唔會太甜,外脆內軟,伴雪糕食好夾。

🥢Openrice訂座消費優惠-香檳黑松露煮南非鮑魚 🆙
鮑魚好新鮮,煮至軟腍,本以為配忌廉黑松露汁會好濃味,但竟然出奇地夾,呢道菜雖然係訂座贈品,但真係睇得出廚房嘅用心。

🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7.5/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 8/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7.5/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.625/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍝🍝🍝🍝🍝🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 L’atlantis (屯門)
2023-07-25 106 瀏覽
屯門海景法國餐,約會好地方❤️食完後,可到海邊望星睇日落餐廳位於黃金泳灘旁,店內燈光昏暗,環境寬敞,彌漫浪漫的情調。客人能一邊進餐,一邊欣賞窗外金黃的沙灘和一望無際的大海。侍應服務周到,令客人有賓至如歸的感覺。 ❤️晚餐A $298 ✨️風乾火腿凱撒沙律 沙律口感爽脆,味道清新,十分開胃。 ✨️匈牙利牛肉湯 不論是顏色還是味道都很像羅宋湯,味道鮮甜可口,牛肉煮得很腍。✨️烤西班牙橡木菓黑豚扒蘋果燒汁 (我喜歡佢,多過羊架)🙈👍🏻👍🏻👍🏻黑豚扒烤得很腍而有彈性👍🏻,肉汁豐富,沾上蘋果燒汁,味道不但甜而不膩,而且不帶膻味。歐陸甜品❤️晚餐B $398✨️法國50%鵝肝慕絲榛子醬多士伴紅菜頭洋蔥 👍🏻👍🏻👍🏻紅菜頭酸酸甜甜,鵝肝細膩而濃郁,配上多士吃,中和了鵝肝的膩。 ✨️香草蒜蓉牛油焗法國田螺 蒜蓉味十分香濃,田螺煙韌而鮮美。 ✨️法國洋蔥湯 🙈👍🏻👍🏻出色洋蔥湯香味濃郁,配上表面鋪了芝士的法包,讓味道昇華到另一層次。 ✨️香草果仁焗紐西蘭羊鞍架配露絲瑪莉紅酒汁 羊鞍架肉質嫩滑,配上紅酒汁後🙈,肉味更濃烈。蘸一些薄荷醬也是個好選擇。 ✨️歐陸甜品 北海道雲呢拿雪糕/蘋果金寶/西班牙芝士蛋糕 雲呢拿味道清新,雪糕
屯門海景法國餐,約會好地方❤️
食完後,可到海邊望星睇日落

❤️晚餐A $298

✨️風乾火腿凱撒沙律
沙律口感爽脆,味道清新,十分開胃。

✨️匈牙利牛肉湯

歐陸甜品

❤️晚餐B $398

✨️法國50%鵝肝慕絲榛子醬多士伴紅菜頭洋蔥 👍🏻👍🏻👍🏻

✨️法國洋蔥湯 🙈👍🏻👍🏻出色

✨️香草果仁焗紐西蘭羊鞍架配露絲瑪莉紅酒汁

✨️歐陸甜品
北海道雲呢拿雪糕/蘋果金寶/西班牙芝士蛋糕

雲呢拿味道清新,雪糕奶香濃厚;蘋果金寶外脆內弱,配上雪糕一起吃,冰火交融,別有風味;芝士蛋糕口感綿密,芝士味十分濃郁。

❤️在openrice訂座,於晚市惠顧滿$800並用現金付賬,可獲贈香檳黑松露菌煮南非五頭活鮑魚。
2023-07-23 77 瀏覽
今日是🩷🩷生日,剛巧於屯門有活動,所以訂了黃金泳灘旁的法國餐廳慶祝。黃昏到達,夕陽西下,沙灘風景仍然美不勝收。天色漸漸昏暗,燈影小屋餐廳更顯精緻浪漫💋。餐廳內高雅清靜,待應哥哥和姐姐都專業,服務妥善。今次一行人都點了晚餐B 和生蠔半打。原來訂座優惠有1️⃣客鮑魚送,生日有心太軟送,開心。法國生蠔$380半打,點了6款口味,由淡到濃品嚐,十分新鮮!鵝肝多士配紅菜頭洋蔥,賣相精緻吸引🩷🩵味道容易入口。薯蓉焗田螺,上枱香噴噴,微暖好味!訂座贈品,黑松露忌廉焗鮑魚,口感軟腍,配上忌廉出奇地夾。匈牙利牛肉湯,味道微辣,搭上雜菜,味道似羅宋湯。熱騰騰的牛油法飽外脆內軟,牛油味香濃,不能錯過!主菜是慢煮忌廉三文魚,擺碟漂亮,三文魚味不太濃,魚口感軟腍,沒有驚喜。炭燒西冷牛扒(5成熟),淡淡炭烤味,牛扒軟滑,好吃!💋生日🎉贈送的心太軟,賣相一流,吃得甜蜜,心花怒放!最後歎了一杯熱咖啡,幸福浪漫滿滿。跟對的人安安靜靜品嚐一餐豐富的晚餐,實在是悠閒的享受。🩷✳️不管吃什麼,跟對的人吃便幸福滿滿了。
黃昏到達,夕陽西下,沙灘風景仍然美不勝收。
天色漸漸昏暗,燈影小屋餐廳更顯精緻浪漫💋。

餐廳內高雅清靜,待應哥哥和姐姐都專業,服務妥善。
今次一行人都點了晚餐B 和生蠔半打。
原來訂座優惠有1️⃣客鮑魚送,生日有心太軟送,開心。
法國生蠔$380半打,點了6款口味,由淡到濃品嚐,
十分新鮮!

鵝肝多士配紅菜頭洋蔥,賣相精緻吸引🩷🩵
味道容易入口。

薯蓉焗田螺,上枱香噴噴,微暖好味!

訂座贈品,黑松露忌廉焗鮑魚,口感軟腍,配上忌廉
出奇地夾。

炭燒西冷牛扒(5成熟),淡淡炭烤味,牛扒軟滑,
好吃!💋

生日🎉贈送的心太軟,賣相一流,吃得甜蜜,心花怒放!
最後歎了一杯熱咖啡,幸福浪漫滿滿。

跟對的人安安靜靜品嚐一餐豐富的晚餐,實在是悠閒的享受。

🩷✳️不管吃什麼,跟對的人吃便幸福滿滿了。
2023-07-19 1192 瀏覽
🔸環境🔸常看舊電影,那年代的浪漫是往一間有海灘景色的餐廳作約會總結。現在選擇多,這種浪漫雖變得式微,但真正有價值的東西永遠不會過時,就正如今次去屯門這間西餐餐廳,雖然有一定歷史,食物卻是用心,絕對值得推薦。🔸用餐🔸這次點的為二人晚餐套餐 ($988)🔹 appetiser 🔹🔸法國生蠔🔸海水味超重,也足夠鮮甜🔸輕燒法國龍蝦仔配青檸辣汁🔸帶點鹽香的龍蝦仔,不油膩,完全食到蝦的鮮甜🔸西班牙伊比利亞48個月風乾火腿伴金瓜🔸做得好的餐廳,火腿不會過鹹,這款入口也不會是過乾的一種,配上哈密瓜,為經典菜式。🔸匈牙利牛肉湯/龍蝦濃湯🔸味道濃烈,龍蝦湯有明顯的蝦膏,牛肉湯可以視為有牛肉的羅宋湯。另外訂枱滿 $600,會贈送了一個🔸南非活鮑魚配黑松露香檳忌廉汁🔸一上枱那鮑魚搶眼度十足,質素上又軟又腍,配上比較少見的黑松露香檳忌廉汁,完全溶入鮑魚中,令我們感到驚喜。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔹主菜🔹🔸法國特醇紅酒慢煮澳洲面牛頰🔸🔸香煎格陵蘭野生比目魚,配香草白酒忌廉汁🔸比目魚肉質嫩滑,魚皮香脆,重油脂感。牛頰都夠腍,紅酒味出。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔹甜品🔹🔸雲呢拿雪糕🔸🔸蘋果金寶🔸🔸朱古力芝士蛋糕🔸甜品質素不欺場
🔸環境🔸

餐廳,雖然有一定歷史,食物卻是用心,絕對值得推薦。

🔸用餐🔸

這次點的為二人晚餐套餐 ($988)

🔹 appetiser 🔹

🔸法國生蠔🔸

海水味超重,也足夠鮮甜

🔸輕燒法國龍蝦仔配青檸辣汁🔸

帶點鹽香的龍蝦仔,不油膩,完全食到蝦的鮮甜

🔸西班牙伊比利亞48個月風乾火腿伴金瓜🔸

🔸匈牙利牛肉湯/龍蝦濃湯🔸

🔹主菜🔹

🔸法國特醇紅酒慢煮澳洲面牛頰🔸
🔸香煎格陵蘭野生比目魚,配香草白酒忌廉汁🔸

比目魚肉質嫩滑,魚皮香脆,重油脂感。
牛頰都夠腍,紅酒味出。

🔹甜品🔹

🔸雲呢拿雪糕🔸
🔸蘋果金寶🔸
🔸朱古力芝士蛋糕🔸

甜品質素不欺場,而且伴碟用了朱古力筆畫了音符🎵符號,非常有心思。

🔹後感🔹

作為老牌餐廳,店員的細心和一絲不苟的態度,才是老牌店的最大特色。
如果有節日,周年紀念,此餐廳屬於一個好選擇。

整體評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

法國特醇紅酒慢煮澳洲面牛頰
雲呢拿雪糕及蘋果金寶
  • 生蠔
  • 蘋果金寶
生日嗰日同男朋友去咗呢間西餐廳食飯~呢間餐廳個氣氛好好😍而且就喺沙灘隔離,又啱啱好嗰日嘅天氣好靚❤️一切都系咁啱❤️設室外同室內座位,室內樓底高之佘最鐘意佢圓拱形窗嘅設計,真系好浪漫🌹❤️我哋分別嗌咗set B同埋set C🌹晚餐Set Dinner B $398-法國鵝肝慕絲多士 - 香草蒜茸牛油焗法國田螺- 意大利白松露忌廉湯 - 香草果仁焗紐西蘭羊被架配露絲瑪莉紅酒汁- 歐陸甜品 -咖啡或茶🌹晚餐Set Dinner C $498 -薄切美國頂級生牛肉配柚子醋汁-阿根廷紅蝦刺身配青檸辣汁-芝士蟹肉焗荷蘭大菇-龍蝦濃湯 -烤澳洲安格斯肉眼扒配紅酒燒汁-歐陸甜品- 咖啡或茶前菜:兩個套餐夾埋嘅前菜分別有薄切美國頂級生牛肉配柚子醋汁、法國鵝肝慕絲多士 ~生牛肉食落去似火腿🤣都幾特別~不過個人更加鐘意鵝肝多士,順滑得來好香香草蒜茸牛油焗法國田螺& 阿根廷紅蝦刺身配青檸辣汁& 芝士蟹肉焗荷蘭大菇:三者之間各有優點🤣田螺我反而鐘意食佢底下嗰啲薯蓉,整得好香😍而紅蝦好新鮮,配上青檸辣汁有種泰國生蝦嘅感覺👍 芝士蟹肉焗荷蘭大菇系我最有驚喜嘅!真系好食!好香!餐湯:我哋一個揀咗龍蝦湯一個揀咗白松露湯~個

我哋分別嗌咗set B同埋set C

-龍蝦濃湯
-烤澳洲安格斯肉眼扒配紅酒燒汁
-歐陸甜品
- 咖啡或茶

餐湯:我哋一個揀咗龍蝦湯一個揀咗白松露湯~個人會更加鐘意意大利白松露忌廉湯!傳統之余味道好濃厚~龍蝦湯個人覺得相對比較遜色

黑松露菌煮南非五頭活鮑魚 (消費滿600送) :估唔到呢間餐廳滿$600仲有得送鮑魚😍😍👍🤣而且真系超級超級好食!鮑魚夠大只又新鮮,肉質彈牙 ,配上黑松露奶油醬,香到爆!🤤🤤🤤

香草果仁焗紐西蘭羊被架配露絲瑪莉紅酒汁:羊架都有比到驚喜我😍🤣肉質好鮮嫩,羊味會比較重,如果鐘意食羊嘅一定要嗌🤣👍

烤澳洲安格斯肉眼扒配紅酒燒汁:牛扒系薄切 ,味道都好香 ~牛味濃郁

歐陸甜品甜品都等得比較耐,好肯定系即叫即整🤣分別有三款,一款蘋果金多寶、一款芝士蛋糕、一款雲呢拿雪糕❤️三款入邊最鐘意蘋果金多寶,甜度啱啱好

2023-07-18 55 瀏覽
🦢🍞法國鵝肝慕絲多士質地柔滑,鵝肝味都幾濃🐚香草蒜蓉牛油焗法國田螺超好味!私心推介~肉質唔散亦無異味,蒜蓉牛油味好香~🦐🍝秘製伏特加辣酒扒虎蝦配扁意粉賣相靚❤️個sauce 可能偽秘制確實有d 特別🥰但咸多少少就更好味了🐮烤美國安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁牛扒真心烤得好香❣️牛味都幾重,加少少芥辣就已經好好味❣️賣相都好靚,配菜仲靚到藝術品一樣❤️最驚喜嘅係呢個甜品,原本以為只係一件小小嘅甜品😆一碟有齊apple crumble+earl grey cheese cake+ice cream🍎🍏🥧apple crumble 新鮮整,蘋果肉帶有淡淡嘅玉桂,煮既軟硬度剛剛好,外皮做得好鬆軟!🫖earl grey cheese cake ,茶味香,整體唔膩,我一個人食哂😱😂😂✨順帶一提,依家食滿$600即可享有香檳黑松露菌煮南非五頭活鮑魚架❤️
🦢🍞法國鵝肝慕絲多士
質地柔滑,鵝肝味都幾濃

🐚香草蒜蓉牛油焗法國田螺
超好味!私心推介~肉質唔散亦無異味,蒜蓉牛油味好香~

🦐🍝秘製伏特加辣酒扒虎蝦配扁意粉

🐮烤美國安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁

踩單車去屯門黃金海岸既L'Atlantis 食法國西餐餐廳環境係悠閒渡假風,以白色為主,頭頂有水晶燈作裝飾。有戶外位,但單車不可入內,可泊外面睇住。嗌左Set A(4道菜)$298 + Set B(5道菜)$398 ,2個餐share 食。另外openrice 消費滿$600有得送黑松露忌廉鮑魚一客。我地仲嗌多左盤生蠔,做緊優惠$380 有半打,服務員話遲d 黎都賣哂,又的確,蠔肉飽滿,好creamy 好好食!法國 50%鵝肝慕絲榛子醬多士伴紅菜頭洋蔥多士配鵝肝mousse 係perfect match!風乾火腿凱撒沙律材料豐富👍香草蒜茸牛油焗法國田螺有3隻,焗得好入味,好食。法國洋蔥湯我好鐘意飲洋蔥湯,鮮甜暖胃。匈牙利牛肉湯呢個勁多牛肉粒喺入面,味道同羅宋湯有d 相似。烤美國安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁有陣陣炭香,味道幾好,牛肉係5成,屬於低脂肪牛肉。烤西班牙橡木菓黑豚扒配蘋果燒汁黑豚扒烤得剛好,口感一流,配埋甜甜的蘋果燒汁解膩。甜品(雪糕.芝士蛋糕.馬卡龍)呢個拼盤味道就正常啦。食評總結:餐廳食物有心思,戶外坐位望住沙灘好chill,服務員態度好好,最推薦生蠔,因為蠔肉非常飽滿同新鮮,
踩單車去屯門黃金海岸既L'Atlantis 食法國西餐

openrice  優惠鮑魚
生蠔

法國 50%鵝肝慕絲榛子醬多士伴紅菜頭洋蔥
多士配鵝肝mousse 係perfect match!
鵝肝多士

風乾火腿凱撒沙律
材料豐富👍
沙律

香草蒜茸牛油焗法國田螺
有3隻,焗得好入味,好食。
田螺

法國洋蔥湯
我好鐘意飲洋蔥湯,鮮甜暖胃。
洋蔥湯

匈牙利牛肉湯
呢個勁多牛肉粒喺入面,味道同羅宋湯有d 相似。
牛肉湯

烤美國安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁
有陣陣炭香,味道幾好,牛肉係5成,屬於低脂肪牛肉。
西冷牛扒

烤西班牙橡木菓黑豚扒配蘋果燒汁
黑豚扒烤得剛好,口感一流,配埋甜甜的蘋果燒汁解膩。
黑豚扒

甜品(雪糕.芝士蛋糕.馬卡龍)
呢個拼盤味道就正常啦。
甜品

食評總結:餐廳食物有心思,戶外坐位望住沙灘好chill,服務員態度好好,最推薦生蠔,因為蠔肉非常飽滿同新鮮,係我食過暫時最滿意既生蠔。

openrice  優惠鮑魚
西冷牛扒
黑豚扒
甜品
  • 生蠔
#pb食在屯門 #pbfinedining系列🍽️ 屯門黃金海岸平民Fine Dining🍽️屯門都有Fine Dining食❤️ 今次介紹呢間西餐廳位於屯門黃金泳灘旁邊 可以望到成個黃金泳灘 黃昏時間去到可以睇到靚靚「鹹蛋黃」🥰 店內裝修充滿歐陸風情 而且樓底好高 座位全部都係梳化位 環境好寬敞😍 店員服務幾好 會定期加水 每食完一道菜都會換碟、換餐具 係Fine Dining嘅服務質素👍🏻.晚市有兩款Set Dinner選擇 價錢每位$298 / $398 分別係4-course & 5-course😋 另外仲有一款Set Dinner For Two 價錢$988兩位😍 晚市訂座滿$600仲會送香檳黑松露菌煮南非五頭活鮑魚 如果係慶祝紀念日仲會送心形心太軟 / 法式燉蛋 / 蘋果金寶👍🏻🔹法國煙鵪鶉肶伴焦糖蘋果沙律🍎推介❤️ 擺盤幾靚 一共有3件🥰 煙鵪鶉肶肉質結實 脂肪較少 感覺上健康d👍🏻 最驚喜係焦糖蘋果 本身佢用嘅蘋已經好甜 加上焦糖淋面 完全食唔到蘋果嘅果酸味😋 🔹香檳黑松露菌煮南非五頭活鮑魚🦪訂座滿$600就會送❤️ 五頭鮑的確幾大隻 口感爽口😋 第一啖就食到黑松露嘅香味 然
#pb食在屯門 #pbfinedining系列🍽️
屯門黃金海岸平民Fine Dining🍽️

🔹法國煙鵪鶉肶伴焦糖蘋果沙律🍎

🔹香檳黑松露菌煮南非五頭活鮑魚🦪
訂座滿$600就會送❤️ 五頭鮑的確幾大隻 口感爽口😋 第一啖就食到黑松露嘅香味 然後咬落就有香檳嘅酒香 好食😍 個汁用黎點麵包 / 整意粉都應該好正👍🏻

🔹鮮蟹肉茴香意大利飯伴三文魚籽🦀
份量幾多👍🏻 蟹肉、三文魚籽都好足料 仲有雜菌😋 食落幾creamy 唔會好漏 不過意大利飯略嫌煮得淋左少少🤪

🔹Set Dinner A ($298 +10%)🍽️
🔸秘製三文魚凱撒沙律🥗
正常發揮🤪
🔸匈牙利牛肉湯🥣
同羅宋湯好似 不過多左微微辣味😋 食到一粒粒牛肉碎👍🏻
🔸香煎伊比利亞黑豚扒配蘋果燒汁🐷
推介❤️ 店員建議食7成 上碟見到肉質仲係好粉嫩👍🏻 用左伊比利亞黑豚扒 肉質好淋 好容易切開 配蘋果燒汁酸酸甜甜😋 伴碟有香草紫薯、小棠菜、甘筍 香草紫薯幾特別😍

🔸歐陸甜品🍰
🔸咖啡或茶☕️
🔹Set Dinner B ($398 +10%)🍽️
🔸法國鵝肝慕絲多士🐦
正常發揮🤪

🔸香草蒜蓉牛油焗法國田螺🐚
一共有3隻 用左香草蒜蓉牛油焗 幾香😋 底層嘅薯蓉索左d汁👍🏻

🔸意大利白松露忌廉湯🥣
白松露冇黑松露咁濃 不過都飲到微微菌香😍 忌廉湯好creamy👍🏻
🔸香草果仁焗紐西蘭羊架配露絲瑪莉紅酒汁🐏
推介❤️ 一共有3件👍🏻 我地叫左5成 肉質好淋、好易咬開 再加埋有少少肥膏😋 外層用左香草果仁焗 食落鹹鹹地🥰

🔸歐陸甜品🍰
🔸咖啡或茶☕️
整體✨ 呢間平民Fine Dining位於屯門黃金泳灘旁邊 可以望到成個黃金泳灘 黃昏時間去睇到靚靚「鹹蛋黃」😍 店內裝修充滿歐陸風情 而且樓底好高 👍🏻 晚市有兩款Set Dinner 食物質素幾高 價錢幾親民🥰 大家不妨黎試下😋

L’atlantis (屯門) · 🤝🏻🤪
2023-07-10 99 瀏覽
今次嚟到屯門黃金海岸嘅一間情調西餐廳,享受一頓浪漫嘅晚餐🥂幾適合求婚😂餐廳就喺沙灘隔離,室外位置可以一邊望住大海,一邊欣賞日落🌄室內裝潢以白色為主,通透嘅圓錐形設計仲好適合打卡📸Dinner Set A 💰2️⃣9️⃣8️⃣秘制三文魚凱撒沙律🥗上面加咗兩片味道濃郁嘅秘制三文魚匈牙利牛肉湯🍲味道濃郁,有少許微辣芝士香草焗羊扒配紅酒露絲瑪莉汁🍖羊扒焗至7成熟,味道豐富,怕羊騷味嘅朋友值得一嚐Dinner Set B 💰3️⃣9️⃣8️⃣法國鵝肝慕絲多士🍞鵝肝香濃,配上紅菜頭洋蔥絲,配搭新鮮香草蒜茸牛油焗法國田螺🐌一份三隻田螺,底部有creamy 嘅薯蓉法國洋蔥湯🥣綿綿嘅洋蔥,味道香甜燒美國安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁🥩燒到五成熟,肉質嫩滑無根兩個set都包括歐陸甜品同咖啡/茶☕️🍰甜品擺盤精緻,有心太軟、北海道牛奶雪糕同白朱古力榛子蛋糕Openrice優惠🎁晚市惠顧滿$600可獲贈「香檳黑松露菌煮南非五頭活鮑魚」🐟個汁好特別,香濃帶甜味,鮑魚肉質肥美爽口👍🎈L’atlantis🎈屯門青山公路18咪半黃金泳灘
餐廳就喺沙灘隔離,室外位置可以一邊望住大海,一邊欣賞日落🌄
室內裝潢以白色為主,通透嘅圓錐形設計仲好適合打卡📸

Dinner Set A 💰2️⃣9️⃣8️⃣
秘制三文魚凱撒沙律🥗
上面加咗兩片味道濃郁嘅秘制三文魚
匈牙利牛肉湯🍲
味道濃郁,有少許微辣
芝士香草焗羊扒配紅酒露絲瑪莉汁🍖
羊扒焗至7成熟,味道豐富,怕羊騷味嘅朋友值得一嚐

Dinner Set B 💰3️⃣9️⃣8️⃣
法國鵝肝慕絲多士🍞
鵝肝香濃,配上紅菜頭洋蔥絲,配搭新鮮
香草蒜茸牛油焗法國田螺🐌
一份三隻田螺,底部有creamy 嘅薯蓉
法國洋蔥湯🥣
綿綿嘅洋蔥,味道香甜
燒美國安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁🥩
燒到五成熟,肉質嫩滑無根

兩個set都包括歐陸甜品同咖啡/茶☕️🍰
甜品擺盤精緻,有心太軟、北海道牛奶雪糕同白朱古力榛子蛋糕

Openrice優惠🎁
晚市惠顧滿$600可獲贈「香檳黑松露菌煮南非五頭活鮑魚」🐟
個汁好特別,香濃帶甜味,鮑魚肉質肥美爽口👍

🎈L’atlantis🎈
2023-06-15 82 瀏覽
#meloin 細細個已經去黃金海岸,都冇發現到原來側邊就有一間西式餐廳。今日專程來望住個大海,食Fine Dinning❤️💞生日月第一擊💞🩵秘制三文魚凱撒沙律🩵法國鵝肝慕絲多士凱撒沙律🥗沙律菜新鮮,醬料調校適合,三文魚又真係幾特別頭盤有鵝肝,真係好幸福,配上脆麵包🥖,突出到鵝肝嘅味道,下面加入了紅菜頭汁洋蔥🧅🧡法國洋蔥湯🧡意大利白松露忌廉湯兩個湯各有特色,我個人鍾意洋蔥湯,上面加上麵包及芝士,非常傳統白松露味比黑松露味更獨特,味道濃厚之餘,仲有四塊烤得香脆的蒜蓉包,食完好飽肚🤎香草蒜茸牛油焗法國田螺🤎黑松露鮑魚田螺同出邊嘅品質一模一樣,最特別嘅係下便嘅薯蓉非常滑身鮑魚加上黑松露這個配搭,真是第一次品嚐原來都幾特別💛香煎伊比利亞黑豚扒配蘋果燒汁💛 烤美國安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁兩者均配有南瓜蓉、清酒煮淮山及西蘭花🥦苗,配菜非常之特別,看得出是別有用心設計出來的豬扒七成熟,好淋冇筋,味道非常濃郁牛扒問你清晰,五成熟烤得剛剛好🤎朱古力心太軟甜品可以寫上生日字眼真的非常驚喜,心太軟是心形造型,比出邊的不同,而且非常流心,即叫即做,第一個生日驚喜真的非常感動仲配上旁邊嘅牛奶雪糕冰火交融👍🏼要讚
#meloin

細細個已經去黃金海岸,都冇發現到原來側邊就有一間西式餐廳。
今日專程來望住個大海,食Fine Dinning❤️
💞生日月第一擊💞

🩵秘制三文魚凱撒沙律
🩵法國鵝肝慕絲多士
凱撒沙律🥗沙律菜新鮮,醬料調校適合,三文魚又真係幾特別

🧡法國洋蔥湯
🧡意大利白松露忌廉湯

🤎香草蒜茸牛油焗法國田螺
🤎黑松露鮑魚
田螺同出邊嘅品質一模一樣,最特別嘅係下便嘅薯蓉非常滑身
鮑魚加上黑松露這個配搭,真是第一次品嚐
原來都幾特別

💛香煎伊比利亞黑豚扒配蘋果燒汁
💛 烤美國安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁
豬扒七成熟,好淋冇筋,味道非常濃郁
牛扒問你清晰,五成熟烤得剛剛好

🤎朱古力心太軟甜品
仲配上旁邊嘅牛奶雪糕冰火交融

👍🏼
要讚吓店員,每一道菜都會幫忙更換餐具及碟,非常細心,更會主動介紹每一道菜的材料,讓客人可以了解到各種食材嘅特性。

💚環境非常好,寧靜之餘又可以望到海景
💚食完之後當然要去海邊散步
💚對面就有大型公眾停車場,揸車嚟完全唔使擔心
今年生日,同先生黎到呢間餐廳就正正喺黃金海岸沙灘旁邊嘅<L’atlantis>慶祝!呢間餐廳無論係食物同環境都做得好出色,而且性價比高,外面風景都好美,好適合大家慶祝生日同紀念日!呢度好幾款Set Dinner~今次我地就揀咗兩款Set A & B ~👉 4 course set dinner A $298 👉 5 course set dinner B $398 Set dinner A秘製三文魚凱撒沙律 好濃郁嘅芝士味,入邊加入左芝士、火腿乾、麵包粒及沙律菜,三文魚好新鮮,麵包粒好脆口👍🏻匈牙利牛肉湯 味道同羅宋湯差唔多,無咁酸,而且有不少牛肉粒,飲落去辣辣地嘅惹味黑松露香檳忌廉汁煮南非鮑魚係Openrice訂枱送架!好少見鮑魚用忌廉汁配搭,味道都唔錯。而且鮑魚煮得剛剛好,非常軟冧又煙靭👍👍 香煎伊比利亞黑豚扒配蘋果燒汁,餐廳嘅職員推介我哋叫七成熟,冇諗過黑豚肉可以咁好味,識落口好重肉味,而且好腍,又唔韌,最鍾意就係佢既蘋果燒汁,甜甜哋好夾個黑豚扒。Set dinner B 法國鵝肝慕絲多士 前菜嘅鵝肝係冷盤,鵝肝嘅味道好香濃。中間夾雜着火箭菜同紅菜頭汁洋蔥絲,大大

👉 4 course set dinner A $298
👉 5 course set dinner B $398

Set dinner A

秘製三文魚凱撒沙律
好濃郁嘅芝士味,入邊加入左芝士、火腿乾
、麵包粒及沙律菜,三文魚好新鮮,麵包粒好脆口👍🏻

黑松露香檳忌廉汁煮南非鮑魚

Set dinner B
法國鵝肝慕絲多士
前菜嘅鵝肝係冷盤,鵝肝嘅味道好香濃。中間夾雜着火箭菜同紅菜頭汁洋蔥絲,大大減輕了鵝肝嘅油膩感!

香草蒜蓉牛油焗法國田螺
有三大粒既焗田螺, 香草同埋蒜蓉嘅味道調校得好好,下面嘅焗薯蓉係最好食🤣 👍

意大利白松露忌廉湯
忌廉湯帶出好香嘅松露味!飲落好滑溜。

蒜蓉包
跟湯呢一個蒜蓉包我真係要大讚😍 法包通常都好硬,但呢一個係外脆內煙靭!👍👍👍

👉 秘制伏特加辣酒扒海虎蝦配扁意粉
超惹味之選,大大隻虎蝦再配上翻炒得香辣的扁意粉,個扁意粉條條都索哂啲汁好惹味 👍🏻

🎈Desserts
職員知道我當天生日,幫我轉左個甜品是心型嘅心太軟配雲呢拿雪糕 及 朱古力慕絲蛋糕。旁邊嘅朱古力醬仲寫上祝福字句,非常滿意呢一餐 ❤️

總的來說,有海景氣氛好,而且職員好友善服務好好,差唔多每度菜式都有主動換晒碟同餐具,性價比高,食物、服務同價錢都無得輸,非常推介俾情侶們👍🏻

2023-06-12 696 瀏覽
L’atlantis (屯門)屯門青山公路18咪半黃金泳灘尊貴二人晚餐 Set Dinner For Two$988 法國生蠔(2隻)French No. 1 Oyster(2pcs)法國Poget海水味強,蠔味濃郁,鮮甜中帶金屬味,想食得有層次d 可以加少少檸檬汁輕燒法國龍蝦仔配青檸辣汁(2隻)Light Fried French Scampi with Lime Chili Sauce (2pcs)法國龍蝦仔勁過油炸,但又唔會令隻蝦好油膩、蝦頭位置仲帶點椒鹽香味👍🏻西班牙伊比利亞 48 個月風乾火腿伴金瓜Spanish lbcrian Flam 48 months with Cantaloupe風乾火腿油香濃烈,配上蜜瓜的甜混搭豐富的油香。風味十足!吃完還想吃!餐湯#職員好細心,記得我同男人各自喜好,上湯既時候會記得邊位客人order左邊個餐湯👍🏻龍蝦濃湯 濃郁到好似茄汁咁,龍蝦香味濃郁。法國洋蔥湯呢個滿滿嘅碎洋蔥,令到個湯滿滿洋蔥嘅甜味,而口感都非常豐富。值得推薦!經openrice訂檯,滿$600並用cash付款,即送香檳黑松露菌南非五頭活鮑魚鮑魚1隻黑松露味道香濃,鮑魚口感好
L’atlantis (屯門)

尊貴二人晚餐 Set Dinner For Two

法國生蠔(2隻)
French No. 1 Oyster(2pcs)
法國Poget

輕燒法國龍蝦仔配青檸辣汁(2隻)

西班牙伊比利亞 48 個月風乾火腿伴金瓜

餐湯
龍蝦濃湯 濃郁到好似茄汁咁,龍蝦香味濃郁。

法國洋蔥湯

黑松露味道香濃,鮑魚口感好爽彈,1隻完全唔夠喉🤤🤤

兩款主菜

法國特醇紅酒慢煮澳洲牛面頰
Slow Cookcd Australian Becf Check with French Finc Red Wine
脂肪含量非常低,唔似其他部分咁肥膩 雖然肌肉比較高,但肉質非常腍,而且含豐富骨膠原,口感非普通牛肉可比 牛味重但不會有牛騷味,有紅酒黎幫牛面頰做返平衡,食唔到酒精味道,不錯👍🏻

西班牙伊比利亞黑毛豬架配蘋果紅酒燒汁
Spanish lberian Pork Rack with Apple Gravy
呢個叫左7成熟,大家要記住,唔係隻隻豬都可以咁叫架!亦都證明呢款豬係非常有水準嘅!岩岩熟帶小小粉紅,嫩滑有肉汁。配上紅酒燒汁,味道更有層次。

歐陸甜品 Dessert
心太軟