2012-11-05 1618 瀏覽
又係 118 Queen's Road Central (pccw building) 今次係9/F,8月新開睇個門面似好高檔(比樓下幾層),餐種唔算平宜。坐位似曾相識,可能沿用番上家資源。order 左食物上菜賣相真有別於其他rest,感覺高檔d 同賣相好有大餐廳feel。order 3個不同款set lunch 味道唔錯而且個樣真係幾得。選餐湯有麵包跟唔係間間有,d 包又好好味。由於之前食忘記影底menu 所以寫唔番d 食物名,首先寫(1)雞/廚師(forget)沙律,味道雖然standard 但很易入口醬汁醒胃,啱我口味。(2) 海鮮意粉,賣相鮮美色彩豐富,味道都不錯(同事說)。(3) 牛脷配薯菜,賣相可以 但牛脷肉質偏"un",所以一般但配搭的配菜幾豐富。加分的是餐湯有麵包加配,而且麵很軟屬配上湯更可口。價錢方面略高對於我地唔可以week 都黎惠顧,偶往一吃也是不錯選擇。
由於之前食忘記影底menu 所以寫唔番d 食物名,首先寫
雞/廚師沙律
意粉
(2) 海鮮意粉,賣相鮮美色彩豐富,味道都不錯(同事說)。
牛脷
跟湯麵包
soap
加分的是餐湯有麵包加配,而且麵很軟屬配上湯更可口。
價錢方面略高對於我地唔可以week 都黎惠顧
,偶往一吃也是不錯選擇。
2012-08-03
$70+ (午餐)
雞/廚師沙律
意粉
跟湯麵包
soap
2012-11-02 1182 瀏覽
十月十五日 (星期一)上一回的燒雞扒之好印象,也再吸引到與同事再來尋味的衝動又再來到Café Tower(是我們對此大廈的匿稱)新開的La Casa Bistro今次也沒訂位,勝在早出來,快人一步,不消十五分鐘,位已滿!星期一,Blue Monday,吃點特別的鼓舞一下餐牌與上一次來的不同,不過不肯定是不是每日都轉款沒有了上一回的香草燒雞扒,取而代之的是更有睇頭的燒春雞四位同事同來,就有三個選了這道作主菜前菜選了雜菜沙律,水準不錯,今次倒想一試餐湯是椰菜花忌廉湯,湯頗濃稠,但入口湯味不夠濃香湯中也吃到細細粒的棷菜花,不過其實沒甚特別,可有可無湯加入了不少忌廉,是頗滑的三碟燒春雞(半隻)一起送到,實有點氣勢的說好了是春雞,當然不會太大隻,但以春雞來說,身型還算不俗了廚功不錯的,春雞燒得皮香,油脂也不太多,印象不錯不過口感要扣點分,有一點點嚡口配以燒汁,味道頗為香口的以這個價錢來說,算是不錯了最後來一杯最愛的熱奶茶茶味不算太濃,質感算是頗滑的這裡的飲品,確實可以做好一點~聽聞這裡越來越受歡迎,建議有興趣來的朋友,不如先打個電話來訂位較穏陣
十月十五日 (星期一)

上一回的燒雞扒之好印象,也再吸引到與同事再來尋味的衝動
今次也沒訂位,勝在早出來,快人一步,不消十五分鐘,位已滿!

星期一,Blue Monday,吃點特別的鼓舞一下
餐牌與上一次來的不同,不過不肯定是不是每日都轉款
沒有了上一回的香草燒雞扒,取而代之的是更有睇頭的燒春雞
四位同事同來,就有三個選了這道作主菜
喝了椰菜花忌廉湯,反而更愛沙律
前菜選了雜菜沙律,水準不錯,今次倒想一試餐湯
椰菜花忌廉湯,湯頗濃稠,但入口湯味不夠濃香
湯中也吃到細細粒的棷菜花,不過其實沒甚特別,可有可無
湯加入了不少忌廉,是頗滑的
燒春雞半隻,不錯了
三碟燒春雞(半隻)一起送到,實有點氣勢的
說好了是春雞,當然不會太大隻,但以春雞來說,身型還算不俗了
廚功不錯的,春雞燒得皮香,油脂也不太多,印象不錯
不過口感要扣點分,有一點點嚡口
配以燒汁,味道頗為香口的
以這個價錢來說,算是不錯了
奶茶,可以香濃一點更好
最後來一杯最愛的熱奶茶
茶味不算太濃,質感算是頗滑的
這裡的飲品,確實可以做好一點~

2012-10-15
燒春雞半隻,不錯了
(非會員)
小弟不好名牌食肆, 亦抗拒一D所謂食家品評為優質的食肆...(講到底...咪又係一個比錢, 一個收錢咁幫人賣廣告, 真係只有一D冇實力嘅食店先會咁做...), 好啦...食店出咗名之後, 食物水準下降之餘, 服務亦會下降...但價錢就會不斷提高, 你睇下梳打埠D食肆...經過D食家"推薦"之後, 就係一個活生生嘅例子... 閒話短說, 上個星期五, 小弟去咗中環街市附近, 一間叫-La Casa 嘅樓上餐廳渡過咗一個歡愉嘅晚上...訂咗位, 一去到已經可以安排到枱比我哋, 朋友帶咗D酒上去飲, 可能小弟生得比較chok嘅關係...老闆兼大廚就免咗我哋開瓶費...一眾朋輩食飯個日其實係糧尾嚟GA, 所以我哋一行三人為咗慳錢(酒係好耐之前買嘅), 就叫咗一個2人餐同一客炸魷魚, share 嚟食, 首先, D包好好食...焗咗一陣加埋D黑醋欖油好得... 總共叫咗兩輪 (但我深信D包係出面買...絕對唔係自己整)-炸魷魚- 有丁點林, 但味道不俗(6/10分)-蜜瓜火腿- 火腿都係D超市貨, 就一般般, 但蜜瓜就OK, 好甜同爽脆 (7/10分)-蕃茄吞魚沙律-賣相同味道一絕, 配合

...老闆兼大廚就免咗我哋開瓶費...

-炸魷魚- 有丁點林, 但味道不俗(6/10分)
-蕃茄吞魚沙律-賣相同味道一絕, 配合度高...(8/10)
-帶子意大利飯- 飯, 有一D軟, 有一D硬, 應該係用唔同嘅米溝出嚟, 飯係口入面嘅層次感好突出, 而且, 最重要一樣嘢, 係好有飯味(大家千其咪小9我, 因為依家起食肆不論快餐店或茶記, D飯係冇飯香嘅, 大家有冇留意到?) 再加上濃郁但又唔"溜" 嘅cream, 個飯...如果唔使錢嘅話, 小弟絕對係想混食10碗...(9/10分)
-四色芝士薄餅- 如果你哋好芝士嘅話, 呢個係不容錯過嘅食物, 芝士嘅咸香, 加上新鮮出爐...邊有得輸? 而且個餅底有D脆...又軟又脆嘅感覺同一時間出現...完美 (10/10分)
-豬頸肉配天使麵- 烤得唔錯 (可能一向對呢隻肉唔太喜歡), 但D姑就好好食...天使麵絕對意大利 style-Al dente (即有D硬硬地, 而唔係街出面個D軟奶奶咁) (8/10分)
-肉眼扒- 7成, 真係比足7成熟比你, 肉有肉味, 絕對唔係一般嘅餐廳比一D梳打粉肉你, 但收$188 個隻, 加上個汁, 又唔會蓋過D肉味... (8/10分)
甜品- 朱古力同檸檬蛋糕, 個陣, 其實都有D飽, 但一食入口... 弊, 停唔到口, 朱古力味好濃郁, 帶點甜, 但一D都唔會"溜", 相較之下, 檸檬味個件就削咗D (朱古力: 10/10分, 檸檬: 7/10分)
事頭婆之後比咗幾件意大利雲吞我哋食(點解? 可能小弟個fd 似王祖X啩, 冇深入研究過), 但有D咸...同大多菜向隻雲吞入面...最後大多水溜咗出嚟.... 感覺一般....(4/10分)

整晚感覺良好, 除咗食物嘅味道, 賣相係用心去做之外, 你可以發現老闆同伙計都係用心去為每一個客人服務的...

題外話/補充資料: 當然, 餐廳嘅大門口好難搵, 食物份量細, 枱與枱之間太近, 廚房抽風系統麻麻地, 以致餐廳油煙味太強都係需要改善嘅地方...
2012-10-26
  • 四色芝士薄餅
  • 帶子意大利飯
2012-10-23 522 瀏覽
十月九日 (星期二)繁忙的十月初終於過去,架架仔也終於可鬆一口氣午飯時間也總算有點閒情吃一餐較好的,就和同事來到Café Tower(是我們對此大廈的匿稱)新開的La Casa Bistro聽聞此Café的大廚來頭不少(實際上來自何方暫未查清) 沒有訂位,可能是早來到,也順利取得了一張四人枱不過,不消十五分鐘,全店已滿,所以下次來的話還是要先訂枱為上算看看餐牌,價錢略比樓下數家Café 貴了一點,可能是廚功,也可能是食材的緣故架架仔一向愛吃雞,就選了燒雞扒配香草包糠午市套餐包沙律/餐湯及飲品選了哈密瓜嫩菜沙律,味道頗清新的黑醋略嫌不夠,酸度可調高一點菜真的頗鮮嫩,哈密瓜也十分爽口,帶點甜,感覺頗清新的吃過沙律沒多久,主菜也送到雞扒不算太塊,味挺香的皮煎得十分香脆,面鋪了包糠雞肉十分嫩滑,不太油膩,頗滿意的只嫌份量略少,男士們未必夠飽肚茶味不算很濃,但也有點醇香整體來說,收貨了同事點了薄餅,等的時間較長可幸她覺得味道不錯,足以彌補~據知這裡的餐單每日不同,也要找另一天來試試其他菜式~
十月九日 (星期二)

繁忙的十月初終於過去,架架仔也終於可鬆一口氣
聽聞此Café的大廚來頭不少(實際上來自何方暫未查清)
沒有訂位,可能是早來到,也順利取得了一張四人枱
午市套餐選擇不少
架架仔一向愛吃雞,就選了燒雞扒配香草包糠
哈密瓜嫩菜沙律,味清新
午市套餐包沙律/餐湯及飲品
選了哈密瓜嫩菜沙律,味道頗清新的
黑醋略嫌不夠,酸度可調高一點
菜真的頗鮮嫩,哈密瓜也十分爽口,帶點甜,感覺頗清新的
燒雞扒配香草包糠,質素不俗
吃過沙律沒多久,主菜也送到
雞扒不算太塊,味挺香的
皮煎得十分香脆,面鋪了包糠
雞肉十分嫩滑,不太油膩,頗滿意的
只嫌份量略少,男士們未必夠飽肚
奶茶不過不失
茶味不算很濃,但也有點醇香
整體來說,收貨了

同事點了薄餅,等的時間較長
可幸她覺得味道不錯,足以彌補~

據知這裡的餐單每日不同,也要找另一天來試試其他菜式~
2012-10-09
哈密瓜嫩菜沙律,味清新
燒雞扒配香草包糠,質素不俗
約了一位可愛漂亮的小姐共晉晚餐,見到這間開業不久的小館位置不錯,而且食物好像不錯,於是就決定到這間店試試店子四四方方,只夠放7-8張桌子,但店內裝潢十分像樓上cafe, 而且燈光柔和,擺設很有格調,不失小館之名,而且氣氛有點浪漫,感覺很是安寧舒適我們拿到餐牌,決定點份二人套餐先上來一個前菜,是西班牙火腿蟹肉牛油果卷, 火腿味道香濃,配搭新鮮的牛油果簡直一絕,再加上蟹肉沙律的一絲絲的質感,十分有驚喜接著便是蟹肉帶子天使麵,帶子雖然不太大,但一口一口吃剛剛好,而且煎得外邊有點香脆,十分可口。 加上醬汁雖濃但不膩,配合幼細的天使麵,令人一試難忘。其實中間仲有個磨姑意大利飯,不過沒有影相,很有磨姑味,飯亦煮得稠稠的很吁入味,尚算不錯主菜方面燒魚不過不失,不過仍保持外脆內嫩的感覺,而家配菜亦有煎茄子等,是健康清淡之選另外一道主菜是肉眼扒,我們要了medium rare, 肉質很鮮嫩多汁,而且牛肉味豐富,留在口內久久揮之不去。最後是甜品,芒果tart 和朱古力蛋糕,芒果很酸,而且個tart好像檸檬餅味XD至於朱古力蛋糕很香甜,而且很有質感,算是一個不俗的甜品下次有機會,會再來幫趁~

,感覺很是安寧舒適

我們拿到餐牌,決定點份二人套餐

至於朱古力蛋糕很香甜,而且很有質感,算是一個不俗的甜品

下次有機會,會再來幫趁~
很清新
醬汁和天使麵配搭得天衣無縫
不過不失
肉質鮮嫩多汁
2012-07-29 216 瀏覽
幫襯0左三次. 當周圍都係連鎖式餐廳, 特別喜愛呢一類小館, 無華麗0既裝修, 只有cozy0既感覺, 四圍仲擺0左藝術品, 好舒服!!仲有老闆娘好親切0既招呼, 耐唔時介紹下, 傾下計, 所以係我近日0既心水食物方面呢,........因為只有我同男友,只點0左三個dishes:1) Pama Ham 及火箭菜=> 因為愛食火箭菜, 所以一定點, Ham 都幾香... ... 但唔係專家, 唔識評係咪靚料2) 蕃茄芝士pizza=> 芝士好香, 個皮好脆, 上0既時候熱辣辣, 所以特別好味3) 白酒蜆肉意粉=>0的蜆肉好大粒, 好鮮甜, 仲"索" 0左好多白酒入去, 味道好夾, 我食0左80%蜆肉但0的意粉略硬 (男友話正宗意菜0的意粉係較硬身, 只可惜我喜歡軟一點)無為意有dinner set, 所以散叫, 相信叫餐會更為抵食
Pama Ham
唸個係環境相, 藝術品0個邊因為有男友0既樣, 所以不便公開

2012-06-10 52 瀏覽
今晚同女朋友仔去左中環shopping, 本來諗住去我上次個客介紹既Le Coin Cafe, 不過佢地今日有party, 所以無法招呼外來賓客, 結果去左另一間都係食意法菜既cafe, La Casa Bistro, 返到屋企查返字典先知 Bistro係家既意思...出電梯口, 即刻見到一棵樹, 入門口亦大大隻字寫Cash Only, 我明, 要比cash...fine, 我唔mind的^^環境幾好, 少少既燈光, 得一個菲藉外傭做waitress, 問佢識唔識聽廣東話...結果話, i dont know... 所以我都係要係我女朋友面前表演下我d唔喊唔淡既英文餐單晚餐只可散叫, 點左 香蒜白酒大蜆扁意粉 同埋 黑松露雜菌意大利飯, 冇叫飲品, 諗住咁近7-11, 轉頭買都可以先黎麵包, 可點意大利黑醋或者欖油, 抵讚, 食完後都有好似其他意大利餐廳咁問要唔要refill...當然要啦, 因為包真係唔錯好啦, 等左15分鐘左右啦, 香蒜白酒大蜆扁意粉先黎, 我地已經好餓, 馬上開動, 但份量...好似少左d...賣相ok的, 食落去, 扁意粉質感我覺得幾好的, 但我女朋友即刻吐出黎

好啦, 等左15分鐘左右啦, 香蒜白酒大蜆扁意粉先黎, 我地已經好餓, 馬上開動, 但份量...好似少左d...賣相ok的, 食落去, 扁意粉質感我覺得幾好的, 但我女朋友即刻吐出黎, 原來大蜆(不過一d都唔大隻)有好多沙, 同埋, 我同佢都有一個反應...好口渴, 究竟落左幾多雞粉/味精呢?

食完後, 5分鐘左右, 黑松露雜菌意大利飯亦都到左, 賣相非常棒, 好多菌粒, 唔太多cream既感覺, 因為我其實都幾怕多cream既...食落去, 啖啖菌粒, 好味, 不過飯粒既咬感就真係好奇怪, 有d硬有d散, 我問我女友, 佢話, 呢d係溝飯既結果, 不過唔知佢地係點溝呢? 我就唔係咁中意呢種咬感啦

口渴問題, 仍然好犀利, 我都係忍唔到落去買野飲, 結果係度叫左杯Grapefruit Juice, $38, 點知, 只係得半杯, 仲要係用矮身酒杯裝, 我即刻呆左...

雖然味道唔差, 不過我諗冇下次啦
題外話/補充資料: 唔知點解upload唔到相比大家睇
2012-05-26
2012-05-30 86 瀏覽
兩星期前,我經過中環皇后大道中永隆銀行附近,順道看看皇后大道中118號這座商業大廈有什麼新餐廳? 發現有間新開的餐廳 <La Casa>, 當然急不及待要試試!首兩個星期是試業 Soft Opening! 5月19日 (星期六) 是 Grand Opening! 店名 <La Casa>, 原來這個名字在意大利文的意思是解作「家」!既然樓上餐廳給人舒服溫馨,好像家的感覺,店主索性將店名改成 La Casa,名字自然適合及貼切!第一次幫襯,我有幸見到老闆娘帶她的媽媽及眼大精靈的 BB 女,三代同堂的畫面!幸福滿瀉!這裡環保地用上一手 <Season Cafe> 的木餐桌椅,牆身以黃色為主調,洋溢一室暖意! 更以小植物點綴,倍添朝氣!起初,以為老闆娘在意大利買回來的圖畫,原來這些圖畫得來不易!竟是她朋友的畫作; 看完電影後,把電影情節以圖畫畫出來,意景非凡! 另外,窗前的酒樽,同樣是她朋友的自家設計傑作;那位朋友喜歡飲酒,於是在酒樽上畫上有趣的圖案!不知道,還以為購自哪個國家呢?不但環境開揚雅致,而且可看到一大群鴿子圍繞中環鬧市飛過,場面壯觀

<La Casa>

更以小植物點綴,倍添朝氣!
以小植物點綴,倍添朝氣!
看完電影後,把電影情節以圖畫畫出來,意景非凡!
老闆娘的朋友看完電影後,把電影情節以圖畫畫出來,意景非凡!她朋友在酒樽上畫上有趣的圖案!
不但環境開揚雅致,而且可看到一大群鴿子圍繞中環鬧市飛過,場面壯觀!
老闆與老闆娘開設這意大利餐廳,是因為他們喜愛煮食!實行把樂趣演變成生意!可樂在其中!
主要供應意式私房菜!

午餐選擇是大路意式及西餐,各款午餐是貴精不貴多!價錢全為 $100以下;每星期轉款一次!為食客帶來新鮮感!
另設加一服務費!

不得不提的是,唯一一位菲籍女店員親切又主動!第二次幫襯,我還了朋友來!她好像認得我似的!

不論週末抑或平日午市,食客不多,無須等位!

Lunch set : 包括餐湯、主菜、飲品

帶子蟹肉車厘茄意大利飯 $76
意大利飯 Risotto 帶嚼勁的硬!可能很多人未必食得慣!
難得這裡的車厘茄是高質素,多汁、又鮮甜兼帶天然酸香味的口感,很是討好的!兩者配合之下,入口甘香油潤!香味濃郁!配料所用的蟹肉來自意大利,只是比新鮮蟹肉差一點!已是不錯的貨色!鮮帶子煎至金黃,依然保持嫩滑多汁!整體豐富口感層次!
帶子蟹肉車厘茄意大利飯
千層蟹肉牛油果蕃茄沙律 $68
別出心裁之作!牛油果本身食起來好溜!蟹肉帶出鮮甜味,正好起了中和作用!很軟滑!
兩者出奇地夾配!蕃茄切片上可減輕酸度;她卻向師傅反映,蕃茄不夠凍!師傅稱有位意大利籍廚師告訴他,蕃茄在室溫底下,最能發揮其本身甜味!
伴上色澤深綠的火箭菜,顏色鮮明!
千層蟹肉牛油果蕃茄沙律
8 吋 Pizza : 車厘茄水牛芝士Pizza $68
即叫即做,保證新鮮! 就算等上 10 分鐘都值得!

這是Napolitan style (拿波里口味) Pizza!Pizza 薄得來帶一點煙韌口感,富有麥香!Pizza 底夠香脆,成 8 吋長!一人份量剛剛好!加上車厘茄、菠菜、茄膏及水牛芝士烘焗,芝味香濃帶菠菜的清新!真惹人垂涎!
同時,菜可吸收油份,減少油膩感!發覺簡單配搭也很美味!
拿著來食,別有一番味道!
車厘茄水牛芝士 8 吋 Pizza

蒜茸包
剛剛送上時,外脆內軟!口感十足!真是滋味無窮!
蒜茸味卻不夠突出!

雜菌湯
平時在其他餐廳喝到的雜菌湯/磨菇湯,磨菇切成片狀;這裡做法則打成蓉,混合湯上面的橄欖油,質感濃稠。雖然缺乏一點口感,
但是味道更為濃郁取勝!而且溫度理想,充滿菌香!
加入黑椒粒碎,增添惹味!
蒜茸包 + 雜菌湯
Cappuccino
用上輕巧細小家庭裝的咖啡機,Cappuccino 看來似模似樣!自己忙於拍照之際,輕盈的奶泡迅速爆破!
對我來說是不及格的!
表面灑上朱古力粉,奶泡入口增添朱古力的香甜味!沖調咖啡的溫度滿意程度,讓咖啡香發揮得淋漓盡致!一試之下頗香醇且帶點甘,咖啡味道尚算突出!入口順喉!
甘筍湯
天然橙黃色的湯,非常亮眼! 以濃甜細滑形容最為貼切!
個人很欣賞的是甘筍蓉打得如此幼滑,味道天然!濃郁甜美!令人喜出望外!
烤雞南瓜沙律配香草醬 $78
喝了大碗湯已半飽,這時沙律來得正好!
以平碟盛載,看來幾大堆頭!
各種沙律菜及南瓜,顏色奪目!令人胃口大開!
配料主要為車打芝士、南瓜、沙律菜、烤雞,相當豐富!
用上天然香草醬,沒有常吃的沙律醬那麼油,酸香醒胃!與新鮮爽脆的沙律菜十分匹配!
烤南瓜伴以黑椒粒烤焗,清甜又刺激味蕾!
烤雞帶微溫,並非嫩滑又不算嚡口!
烤雞南瓜沙律配香草醬
西冷牛扒配香辣蕃茄意大利飯 $98
即煎即吃,那有不好吃的理由?上枱時一陣陣香氣四溢,實在令人垂涎三尺!
半成熟的西冷牛扒中間帶著嫩紅;但入口感覺郤有點兒失望,食起來有點韌!而且肉香較淡,味道只屬普通!未見突出!
西冷牛扒配香辣蕃茄意大利飯

凍奶茶
冰涼透心!這個茶味與奶味平均,可惜好像飲糖水,有進步空間。

此店子確有實力!讓我們細味住家 feel 心機意菜!

2012-05-12
<La Casa>
蒜茸包 + 雜菌湯
帶子蟹肉車厘茄意大利飯
以小植物點綴,倍添朝氣!
千層蟹肉牛油果蕃茄沙律
車厘茄水牛芝士 8 吋 Pizza