📍銅鑼灣自助式cafe‼️· 人氣法式千層三文治😍 — La Viña🧁☕️•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_銅鑼灣#pigfoodiexhk_cafe==========================La Vina位於銅鑼灣世貿中心,以莫蘭迪色為主色,櫥櫃擺滿各式各樣嘅蛋糕、pastry,當中最吸引我嘅莫過於日本大熱嘅法式千層酥三文治😍cafe採用自助形式,坐低後用qr code落單👍當日下午去到人流唔算多,靜靜地幾舒服💖------------------------------⭐️Caramelised Apple with Earl Grey Tea Cream Mille-feuille sandwich $108 (4.7/5)法式千層酥有數款口味,即叫即製~酥皮口感鬆脆,幾有牛油香😋焦糖蘋果清甜,伯爵茶忌廉極為幼滑,味道幽香🤪整體頗為出色,值得一試👍🥰⭐️Dolce Strawberry Cup $58 (4.3/5)士多啤梨慕思幼滑香甜,中間嘅海綿蛋糕濕潤😍·⭐️Peanut and Chocolate Li

#pigfoodiexhk_銅鑼灣
#pigfoodiexhk_cafe
==========================

士多啤梨慕思幼滑香甜,中間嘅海綿蛋糕濕潤😍
⭐️Peanut and Chocolate Little Crush $52 (4.2/5)

面頭嘅花生忌廉香滑,味道濃郁😋💖中間嘅朱古力蛋糕混合唔少花生粒,堅果香幾突出,但係就比較甜🙈
⭐️Strawberry Au Lait $48 (4.3/5)

牛奶加上嘅士多啤梨果肉,奶味香濃,甜度唔高😋
⭐️Lotus Latte $58 (4.4/5)

咖啡濃郁,配上焦糖餅同忌廉perfect match!
賣相:3.9/5
地址:銅鑼灣告士打道280號世貿中心地下G-09號舖
前往方法:銅鑼灣D4出口
  • 焦糖蘋果配伯爵茶忌廉
2023-07-18 49 瀏覽
With the recent craze of Mille Feuille Sandwich, I came to try it. It was quite big so it actually became my lunch.For drinks, I tried their Strawberry Milk. I was really impressed by the swirling pattern and the control of the sweetness despite I didn't order less sweet.  The strawberry flavor could be richer but still a nice drink.I was a bit surprised by the size and thickness of the dessert. Definitely share it with someone if this a post-meal dessert. Despite my love for fruity desserts, si

Basque Burnt Cheesecake Mille Feuille Sandwich
I was a bit surprised by the size and thickness of the dessert. Definitely share it with someone if this a post-meal dessert. Despite my love for fruity desserts, since their cheesecake is so famous, I decided to order their Basque Burnt Cheesecake  Mille Feuille Sandwich(best of both worlds)
There was so much cheesecake in the dessert yet it wasn't too sweet. The Mille Feuille was really crunchy and the contrast the crunchy pastry and creamy fillings was amazing. Cannot wait to try their other flavors and drinks.
Strawberry Au Lait
2023-07-16
Strawberry Au Lait
2023-07-16 47 瀏覽
去左3次先終於食到千層酥,頭2次都係賣晒🥲所以買左蛋糕食,呢5款蛋糕都好好味,特別芝士蛋糕,不得了😋,然後千層酥好酥脆,第3次先食到完全明白會賣晒既理由😂因為真係好好味,呢款細粒裝就可以試5種味,好nice!舖入面都有位可以打卡,一定會再去第4次😂😂
2023-07-10 836 瀏覽
在鬧市中靜靜的甜世貿重新裝修後已陸續有不少食店誰駐,cuppingroom旗下的 LA VIÑA 也在此打開了序頁,以basque burnet cheesecake聞名, 連 Mille feuille 都有!銅鑼灣店裝潢營造了一種很分鬆的環境,趁閒日午後不太多人的時段,靜靜地享受了一個下午〔 法式千層酥 - 榛子醬薄脆配榛果 〕 特製的千層酥不但牛油味香,也不負它千層酥的名字,特別的鬆脆,夾著榛子醬入口更是別有一番風味〔 伯爺茶巴斯克蛋糕 〕並不是走坊間的流心路線,勝在夠軟滑細膩,芝士味道酸甜平衡得很好,原個3寸的大小也很適合兩女生分享Rose latte / Lotus latte淡淡玫瑰味,入口咖啡不錯—————————————————La Viña (銅鑼灣)銅鑼灣告士打道280號世貿中心地下G-09號舖—————————————————#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #
在鬧市中靜靜的甜

〔 法式千層酥 - 榛子醬薄脆配榛果 〕

〔 伯爺茶巴斯克蛋糕 〕

Rose latte / Lotus latte
淡淡玫瑰味,入口咖啡不錯

—————————————————

La Viña (銅鑼灣)

—————————————————

#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #紀念日 #點贊 #互贊 #福利 #香港美食 #吃貨 #美食攻略 #美食 #銅鑼灣美食 #hightea

___
#eathkgirls
#食港女
2023-07-04
  • Earl  grey  basque  cheesecake
銅鑼灣人氣爆燈法式千層酥|La Viña為於銅鑼灣世貿中心😃餐廳以粉紅色裝潢配襯綠油油植物📸打卡度滿分!而呢到嘅超人氣甜品🥯法式千層酥🔥亦係近期大賣有6款口味選擇🤗我就揀左🍓士多啤梨配吉士忌廉🍓千層酥鬆脆無比,吉士忌廉餡香濃柔滑,配搭士多啤梨令整體味道帶有清新感覺,必試喔!😋🍊柚子巴斯克蛋糕🍊呢到另一出名就係巴斯克蛋糕,順滑口感,加入左柚子,香滑而不膩,令味道更fresh!😚食甜品我就中意配咖啡☕️🌼凍桂花鮮奶咖啡🌼濃郁咖啡,帶有陣陣桂花香味,唔錯喔!😉朋外叫左杯🍹凍草莓歐蕾🍹,話少少甜,清新可口!😊La Viña📍銅鑼灣告士打道280號世貿中心地下G-09號舖

銅鑼灣人氣爆燈法式千層酥|La Viña

為於銅鑼灣世貿中心😃
餐廳以粉紅色裝潢配襯綠油油植物📸打卡度滿分!
而呢到嘅超人氣甜品🥯法式千層酥🔥亦係近期大賣
有6款口味選擇🤗
我就揀左🍓士多啤梨配吉士忌廉🍓

🍊柚子巴斯克蛋糕🍊

甜品我就中意配咖啡☕️
🌼凍桂花鮮奶咖啡🌼
濃郁咖啡,帶有陣陣桂花香味,唔錯喔!😉
朋外叫左杯🍹凍草莓歐蕾🍹,話少少甜,清新可口!😊

La Viña
📍銅鑼灣告士打道280號世貿中心地下G-09號舖
2023-07-03 42 瀏覽
一行3人一早約咗去呢間,兩個朋友到先,我再入去見到佢比咗一張門口貼門框兩人枱我地,雖然係梳化位但攝3個人即係有一個要坐保齡球位,好奇怪嘅安排!好彩隔離枱好快走,我哋主動提出要埋,我先有枱得食。佢哋落單嘅方式係scan 枱角上嘅qr code,但個code sticker細粒到同手指公咁上下size,由於我個位嘅燈喺正張枱頂,所以當我放電話上去scan,電話個影就會燈蝕遮暗咗個code,唔知點scan😂…最後3個人,一個叫matcha latte🍵,我叫hojicha latte,兩杯都係少甜,另一個叫cap,食物方面,我地要咗個basque cheesecake,一個bagel 同cream bulee千層酥三文治。飲品先到,我杯hojicha latte好淺色(飲過咁多間最淺),從顏色可想像味道淡但出奇地好甜(飲咁多間未試過會後加甜度),bagel ok唔太硬,聽講basque cheesecake 係signature 之作,我覺得ok唔差但好似甜咗少少。最期待嘅千層酥應該係最好食,甜度正常,鬆化,唔膩,不過就食唔出係cream bulee味,似原味。同時雖然一路食甜品但我同飲ma
最後3個人,一個叫matcha latte🍵,我叫hojicha latte,兩杯都係少甜,另一個叫cap,食物方面,我地要咗個basque cheesecake,一個bagel 同cream bulee千層酥三文治。飲品先到,我杯hojicha latte好淺色(飲過咁多間最淺),從顏色可想像味道淡但出奇地好甜(飲咁多間未試過會後加甜度),bagel ok唔太硬,聽講basque cheesecake 係signature 之作,我覺得ok唔差但好似甜咗少少。最期待嘅千層酥應該係最好食,甜度正常,鬆化,唔膩,不過就食唔出係cream bulee味,似原味。同時雖然一路食甜品但我同飲matcha latte嘅朋友都覺得杯嘢少甜都太甜,當我建議下次叫走甜,負責落單嘅朋友話冇走甜呢個option 㗎🤦🏻‍♀️!Sigh, funny to this QR code order system,所以我真係唔太鍾意qr code 落單方式,希望可以加備註。
Hojicha  latte
Basque  cheesecake
千層酥三文治
2023-07-01
1 分鐘 (堂食)
2023-06-29 45 瀏覽
銅鑼灣世貿開了一間近期人氣爆燈甜品餐廳 , 環境裝潢以少女大愛的自然粉橙☀️色調配襯綠色植物🪴感覺神秘浪漫💕又好有旅行🧳feel!最新熱賣的是日本🇯🇵千層酥三文治系列 焦糖蘋果配伯爵茶忌廉法式千層酥 千層酥香脆可口,夾著伯爵茶忌廉蘋果粒增加層次感,口感酸甜開胃新鮮!巴斯克蛋糕 出名的濃厚芝士蛋糕🍰,咬下的芝士軟滑使我齒頰留香,真心好吃!玫瑰🌹鮮奶咖啡 ☕️甜度適中,啖啖玫瑰花香和香滑咖啡更易入口!📍 La Viña銅鑼灣告士打道280號世貿中心地下G-09號舖

最新熱賣的是日本🇯🇵千層酥三文治系列

焦糖蘋果配伯爵茶忌廉法式千層酥

巴斯克蛋糕

玫瑰🌹鮮奶咖啡 ☕️
甜度適中,啖啖玫瑰花香和香滑咖啡更易入口!

📍 La Viña
銅鑼灣告士打道280號世貿中心地下G-09號舖

經開銅鑼灣世貿點可以錯過 @lavina.hk 呢間甜品專門店!佢地出咗日本東京人氣法式千層酥!依家喺香港都可以食到!餐廳粉紅色裝潢,充滿少女心!🍭Mini millefeuille sandwich tasting box ($138)我地冇揀到佢最signature 嗰隻大圓形千層酥,而係揀咗呢款一盒5小件裝!因為貪佢有野5種口味,包括士多啤梨吉士、芒果熱情果吉士、伯爵茶、焦糖燉蛋等,千層酥口感酥脆,香口好食~🍭Strawberry VanillaCake - Petite ($58)另外揀咗少女心up 嘅呢款士多啤梨蛋糕,最頂有半粒士多啤梨,中間由士多啤梨醬、蛋糕、吉士等組成,香滑不膩~🍭柚子巴斯克蛋糕(3’ , $60)最愛的巴斯克,揀咗柚子味食落清新fresh d!! 巴斯克蛋糕口感順滑濃厚,好有飽足感,真係食唔停!🍭lced Lotus latte ($58)🍭Breakfast Tea ($48)飲品就有打卡able 嘅比利時焦糖脆餅latte~ 簡單的喺忌廉上放上一塊lotus 餅賣相已經好得~ 另外叫咗英式breakfast tea 解膩~

🍭Strawberry Vanilla
Cake - Petite ($58)

🍭柚子巴斯克蛋糕(3’ , $60)

🍭lced Lotus latte ($58)
🍭Breakfast Tea ($48)
飲品就有打卡able 嘅比利
2023-06-28 37 瀏覽
不去日本也能吃到的人氣法式千層酥!!原本知道這家是因為他家的巴斯克芝士蛋糕~但最近看到有日本大熱的法式千層酥!一放假就趕緊過來吃~千層酥有好多口味(真的好難選每個都想吃)在伯爵茶焦糖蘋果和草莓吉士之間選了很久…最後還是選了草莓的 因為顏值太高哈哈哈!千層酥的酥皮真的是一百分!!超級輕盈酥脆~~因為很多拿破侖千層酥的皮很容易潮而且他家酥皮油份也不重 吃起來沒有油膩的負擔感只有黃油的香草莓+草莓醬的酸甜度都剛好 配上香草吉士醬一個人吃完一個不是問題~另外還要表揚他家焙茶卷!!除了千層酥 也是必點哦!!蛋糕體綿軟輕盈不乾 焙茶奶油也不甜膩很香~最後還點了提拉米蘇(因為看到介紹是用的香港有名咖啡店Cupping Room的萃取咖啡液來做的!)提拉米蘇也很優秀 還能吃到咖啡液微酸果香點的焦糖餅乾咖啡也好喝 樣子又可愛環境也很舒服 太喜歡了~下次我要帶著其他朋友再來吃
不去日本也能吃到的人氣法式千層酥!!
原本知道這家是因為他家的巴斯克芝士蛋糕~
但最近看到有日本大熱的法式千層酥!
一放假就趕緊過來吃~
千層酥有好多口味(真的好難選每個都想吃)
在伯爵茶焦糖蘋果和草莓吉士之間選了很久…
最後還是選了草莓的 因為顏值太高哈哈哈!
千層酥的酥皮真的是一百分!!
超級輕盈酥脆~~
因為很多拿破侖千層酥的皮很容易潮
而且他家酥皮油份也不重 吃起來沒有油膩的負擔感
只有黃油的香
草莓+草莓醬的酸甜度都剛好 配上香草吉士醬
一個人吃完一個不是問題~
另外還要表揚他家焙茶卷!!
除了千層酥 也是必點哦!!
蛋糕體綿軟輕盈不乾 焙茶奶油也不甜膩很香~
最後還點了提拉米蘇
提拉米蘇也很優秀 還能吃到咖啡液微酸果香
點的焦糖餅乾咖啡也好喝 樣子又可愛
環境也很舒服 太喜歡了~
下次我要帶著其他朋友再來吃
之前睇旅遊雜誌📚介紹一款法式千層酥,喺東京同大阪🇯🇵都非常受歡迎,平日要大排長龍先食到。估唔到而家唔使飛✈️,喺香港都可以食到呢款人氣甜品!千層酥由圓形千層酥皮夾着吉士忌廉、鮮果等多種不同嘅餡料製成,賣相相當吸引人!而且千層酥係喺店內即製🧑🏻‍🍳,所以可以保持新鮮度同埋口感。6款千層酥口味之中,我選擇咗士多啤梨配吉士🍓千層酥皮鬆脆,而奶油同吉士餡就好濃郁,加上士多啤梨就係完美嘅搭檔,令到味道更加平衡。原來La Viña嘅根源在於西班牙聖塞瓦斯蒂安🇪🇸,係香港唯一一家提供原汁原味嘅Basque Burnt Cheesecake配方嘅餐廳🤩我當然要試𠹺佢哋嘅巴斯克芝士蛋糕啦🍰呢款經典嘅巴斯克芝士蛋糕賣相精緻,芝士味香濃,唔會太甜,蛋糕嘅質感就綿滑,加上淡淡嘅蛋香,味蕾深深感受到佢嘅獨特之處。女仔嘅甜品胃容量係好神奇,面對可愛嘅甜品,真係多多都食得落🤭我亦試𠹺🍓士多啤梨雲呢拿蛋糕添!蛋糕有著濃郁嘅雲呢拿味同埋新鮮嘅士多啤梨,中間夾住士多啤梨果醬,可以幫助中和甜度,而且味道更加豐富,蛋糕口感鬆軟,非常適合做為下午茶甜品。另外我再點咗Strawberry Au Lait 同 Lotus Latte

另外我再點咗Strawberry Au Lait 同 Lotus Latte呢兩款特式飲品!

🍓Strawberry Au Lait 係口感清新嘅士多啤梨奶昔。比起一般濃稠嘅奶昔,呢一杯令人飲起上嚟無飽滯感,配合甜品亦相當得宜。

🥤Lotus Latte 有獨特嘅Lotus 焦糖餅乾味,同時亦有濃郁嘅咖啡香氣,口感非常柔滑,甜而不膩,讓人飲起來非常舒適,心情都變好。

La Viña無論係佢哋美味嘅甜品,抑或溫馨嘅室內設計,都係一個舒適又打卡嘅好地方。

士多啤梨吉士
士多啤梨雲呢拿蛋糕
巴斯克芝士蛋糕
Lotus  Latte
  • 士多啤梨配吉士千層酥
趁放假同屋企人去食Tea!去咗銅鑼灣世貿中心嘅La Vina,Cafe裝潢好靚,以莫蘭迪色系為主體,配合簡單線條設計嘅傢俱以及多肉植物花圃,充滿異國風情,打卡位好多!La Vina嘅巴斯克芝士蛋糕一直都係招牌名物,最近推出咗日本大熱嘅法式千層酥mille feuille sandwich,立即又引起新一番熱潮!法式千層酥有6款選擇,全部都係雙重口味配搭。揀咗焦糖蘋果配伯爵茶忌廉 ($108),千層酥皮非常鬆脆,食嘅時候仲聽到咔嚓嘅聲音,如果牛油香突出D就更好啦!入面焦糖蘋果配伯爵茶忌廉配搭特別,甜度剛剛好,伯爵茶茶香比較淡雅,反而蘋果嘅清甜較為豐富,整體甜而不膩,好食!Yuzu Basque Burnt Cheesecake 3" ($60)自己一向都好鍾意La Vina嘅原味巴斯克芝士蛋糕,已經多次回購過。第一次試柚子味,估唔到都好有驚喜!芝士味道香濃,口感軟滑creamy,帶有淡淡柚子嘅清香,酸酸甜甜,大大減低膩感!不愧為La Vina招牌,必點!Strawberry Vanilla Cake ($58)士多啤梨慕絲蛋糕口感香滑,入面加入新鮮士多啤梨果蓉,令味道更有層次!Hot S

Strawberry Vanilla Cake ($58)

Hot Strawberry Au Lait($46)
熱牛奶內加入新鮮士多啤梨果蓉,一層紅色,一層白色,層層相間,賣相好靚,係而家韓國cafe比較常見嘅整法!可以選擇甜度及牛奶都好細心,不過咁樣整味道始終都係無blend埋一齊咁濃,入口較淡,感覺較為健康。

Osmanthus Jasmine Milk Tea ($52)
同樣可以選擇甜度及牛奶,用上TWG Jasmine Tea,茶味香濃,帶茉莉花清香,唔錯!
2023-06-19 227 瀏覽
La Viña 📍銅鑼灣告士打道280號世貿中心地下G-09號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━上次去大阪時便想嘗試這個火爆日本的千層酥 可惜肚量有限 但這次竟然在香港試到了! 而且不用排長隊 還可以安靜坐下來享受 算是滿足我的心願了🤣━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍓 Strawberry With Custard Cream Mille Feuille Sandwich $88▶︎ 兩塊千層酥包裹著卡士達醬和草莓醬 亦有不少新鮮草莓 分量也不小呢~▶︎ 千層酥非常酥脆 即使抹醬的地方也不會浸得濕軟! 而表面的一層焦糖不會太甜 是加分的🫶🏻▶︎ 卡士達內餡冰涼且甜度適中 看得到香草籽也能嘗到雲呢拿味 而草莓醬酸酸甜甜 新鮮草莓也很多汁!▶︎ 覺得整體搭配蠻不錯的 略帶鹹香的酥皮 配上酸甜草莓和濃郁卡士達 是吃了會很幸福的甜品😉好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍫 Peanut & Chocolate Little Crack $52▶︎ 這款是三款中最經典的法甜了吧 精緻且甜度較高 喜歡吃甜品的應該蠻愛的
La Viña
📍銅鑼灣告士打道280號世貿中心地下G-09號舖

好味指數:●●●●◐

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
▶︎ 這款是三款中最經典的法甜了吧 精緻且甜度較高 喜歡吃甜品的應該蠻愛的 花生奶油搭配巧克力脆皮 巧克力醬 花生碎和巧克力蛋糕
▶︎ 頂部花生奶油微微鹹香 而底下的巧克力醬也很濃郁 配上脆脆的花生和巧克力脆皮 口感超有層次 😲
▶︎ 看似小小一塊 不過兩人分享會沒那麼罪惡呢🫶🏻
好味指數:●●●●◯

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🧀 Seasonal Basque Burnt Cheesecake (Yuzi) $60
▶︎ 很喜歡這種紙包的巴斯克的感覺~ 三吋的柚子巴斯克芝士蛋糕 頂部有忌廉和柚子醬
▶︎ 巴斯克口感細膩 最中心比較順滑 而四周則有顆粒感 上面的奶油則很是輕盈 口感上很豐富!
▶︎ 巴斯克內能吃到柚子顆粒 而整體也是很清爽的風格 與芝士味很平衡😌
好味指數:●●●●◯

🍹 Miss Rosa $46
▶︎ 粉粉的檸檬梳打 少女心爆棚🩷
▶︎ 不知道如何做到氣這麼足 夏天來一口超爽的!
好味指數:●●●●◐

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
  • Strawberry With Custard Cream Mille Feuille Sandwich
東京人氣圓形法式千層酥唔使飛去日本東京都食到😆朋友一定知道我冇喺日本食所以推薦今次嘅甜品😛.La Vina係銅鑼灣世貿地下層裝修簡單風, 店內以粉紅色做主調嗌咗朋友想食嘅法式焦糖燉蛋千層酥 ($98), 食落係鬆脆可口嘅 但感覺同食拿破崙冇咩分別🤔 焦糖燉蛋嘅焦糖亦唔見好突出, 食一次打個卡係可以嘅小丸子另外仲嗌咗Cream cheese Garlic Bun ($42)內裡全是蒜蓉cream cheese, 超fatfat🤭 仲嗌咗碟忌廉菇意粉不過唔記得影相飲品方面嗌咗Carmel macchiato ($50) & Lotus latte ($54)~冇諗到後者嘅比利時焦糖脆餅醬鮮奶咖啡會好飲過前者好多, 超濃郁嘅焦糖味👍總結店舖環境都ok嘅, 想同朋友傾下計嚟呢度都係唔錯嘅選擇, 因為小丸子同朋友係坐到隔離走咗幾枱都仲坐緊係度吹水😅.📌 La Vina銅鑼灣告士打道280號世貿中心地下G-09號舖.#hkfoodie #foodporn #foodphotography #foodlover #foodpic #hkig #likesforlike #instalike #fo

東京人氣圓形法式千層酥
唔使飛去日本東京都食到😆
朋友一定知道我冇喺日本食
所以推薦今次嘅甜品😛
La Vina係銅鑼灣世貿地下層
裝修簡單風, 店內以粉紅色做主調

內裡全是蒜蓉cream cheese, 超fatfat🤭

仲嗌咗碟忌廉菇意粉不過唔記得影相

📌 La Vina
銅鑼灣告士打道280號世貿中心地下G-09號舖
#hkfoodie #foodporn #foodphotography #foodlover #foodpic #hkig #likesforlike #instalike #followforfollowback #cafe #causewaybay #japan #dessert
2023-06-17 64 瀏覽
東京人氣千層酥過江龍黎左香港😍期待左好耐😊裝修簡約清新 好啱幾個女仔坐低食吓甜品傾吓偈🫶🏻🧁叫左Tiramisu Cup 好靚好精緻 味道仲有好濃既咖啡味 cream 厚滑 食完會好滿足😍🍓Strawberry Vanilla Cake 呢個係驚喜之作 個vanilla 味香到同士多啤梨味勁match😋🥐Hazelnut praline with hazelnut cream 招牌千層酥一定要試試佢 又香又脆既酥皮不得了🙌🏻🍵Osmanthus Jasmine milk tea 桂花清香加綠茶 原來奶茶都可以好清新好好飲😍最近日本過江龍真係名不虛傳 大蕉再嚟encore食埋佢其他唔同嘅嘢食先🫶🏻
東京人氣千層酥過江龍黎左香港😍期待左好耐😊
裝修簡約清新 好啱幾個女仔坐低食吓甜品傾吓偈🫶🏻

東京超火的法式千層酥,不用飛到日本,在香港都有得食。這間La Vina位於銅鑼灣世貿中心地下,內部裝修以粉紅色為主調,非常少女心,店外的蛋糕櫃超吸睛,看到林林總總的甜點都不知道該點那一款。La Vina最人氣的甜品是巴士克芝士蛋糕和法式千層酥 睇見都心心眼,但因肚子空間有限,就點了法式千層酥Caramelised apple with earl grey tea cream焦糖蘋果配伯爵茶忌廉 $108圓形千層酥皮一層層充滿層次,富牛油香之餘,千層酥非常鬆脆,面層更有糖粉的焦脆感。焦糖蘋果配伯爵茶忌廉 配搭好清新 蘋果的甜味與焦糖的香氣完美地融合在一起,不甜不膩,伯爵茶忌廉入口茶味香濃,忌廉絲滑最開心是這裡有咸點選擇,照顧到未吃正餐的寶寶~蒜片蝦意粉 ($138) -蝦大隻而而且份量多,肉質爽彈有咬口,意粉被濃厚白汁包圍住,creamy的,一個人食會好飽。Latte熱鮮奶咖啡 $48 咖啡香滑,配上法式千層酥,絕配!總結是~我想我還是會再次回來,回來和回來!直到把所有店內的甜點試完為止~
東京超火的法式千層酥,不用飛到日本,在香港都有得食。

最開心是這裡有咸點選擇,照顧到未吃正餐的寶寶~

Latte熱鮮奶咖啡 $48
咖啡香滑,配上法式千層酥,絕配!