2019-09-15 435 瀏覽
番工期間去左IFC嘆個tea,之前成日想試lady M,但一直無機會,因為每逢假日都大排長龍,即使已經開左一段時間,但尖咀嗰間分店永遠都超多人排隊🤷🏻‍♀️難得今日係平日11點鐘,無咩人唔洗等位,叫左件Earl Grey cake,原味對我梨講有啲寡,伯爵比較特別之餘又唔會太甜,淡淡茶味,千層口感做得好好,入口層次分明,每一層都好薄,每一層都夾雜住伯爵既味道,好正另外叫左杯Rose Latte,好rich好香,賣相好靚,亦keep到咖啡嗰種濃厚度,成個tea食完後好滿足

午餐時段,突然很想吃點甜的食物,附近就有間出名的蛋糕店”Lady M”,那裡長期排隊、當然外賣自取好了。“Lady M”是純手工制作的法式蛋糕品牌,原味的千層蛋糕是最聞名的,原本只是向不同餐廳賣蛋糕而已,之後在2004年才在紐約開第一間分店,然後變得有人氣了,就開始不斷擴增到整個美國,甚至到國際性的市場!喜愛這麼有名氣的蛋糕的人們,不可以不知道該名創辦人的名字吧!他就是Ken Romaniszyn,是個夏威夷人,而啟發到他創造”Lady M”的竟是日本的甜品和法國的糕點。而這次只是小編的第2次,第一次已經是很久以前,忘了吃哪種口味,什至都忘記了當時的情景。今次站在蛋糕櫃前,左想右想了5-10分鐘,最終決定要2件蛋糕,選一件的話實在太難了吧。一件是香港限定的Rose Mille Crepes 玫瑰千層蛋糕($75/件),蛋糕上面有薄薄一層的玫塊啫哩和食用玫瑰花瓣,蛋糕每層夾著玫瑰味奶油,整體上的味道都是幽香且淡淡的玫塊味,喜歡不太甜的人選這個就最適合了。而另一件是Charcoal Mille Crepes 竹炭咖啡千層蛋糕($75/件),蛋糕每層夾著木炭與淡淡的咖啡味奶油,上面有木炭味的

而另一件是Charcoal Mille Crepes 竹炭咖啡千層蛋糕($75/件),蛋糕每層夾著木炭與淡淡的咖啡味奶油,上面有木炭味的柔滑奶油和巧克力脆脆碎粒,整體的味道較想像中的淡味,原以為會更濃郁一些,
午餐
2019-08-22 420 瀏覽
Lady M 嘅千層蛋糕正係因為佢做到有層次嘅口感,喺出邊食唔到嘅。剛剛開舖嘅時候,曾經食過原味覺得唔夠正,後來試過檸檬味覺得好好味,可惜之後都冇再出喇。今次有人請食Lady M嘅玫瑰千層蛋糕,表面有玫瑰花瓣同啫喱,樣子精美。每一層薄薄嘅pancake 搽上薄薄嘅玫瑰味忌廉,淡淡嘅玫瑰味,味道清香。連就算本身唔係太鍾意食cream嘅我,都會鍾意嚟個,因為嚟個食落唔會覺得太膩,亦唔會太甜,超正!食過返尋味。

食過返尋味。

2019-08-16 349 瀏覽
今次趁朋友生日去試左Lady M兩款口味嘅千層蛋糕~ 分別係開心果同Earl Grey-開心果千層蛋糕🙂果仁味十分濃郁,但桃子本身對開心果沒有特別喜歡,但味道還是不錯的-Earl grey 千層蛋糕☕️每一口也有香濃的earl grey茶香味😍 好似食得嘅奶茶咁幾特別 推介👍🏻
開心果千層蛋糕🙂
Earl grey 千層蛋糕☕️
2019-08-05 516 瀏覽
週末快閃前仲有些少時間,就去左lady m食件cake 😆話哂係ifc,同機鐵只係幾分鐘步程🚶🏻‍♀️(雖則機場都開左間)冇哂最愛嘅士多啤梨mille feuille (crepe cake太膩,不在選擇列),就黎件朱古力啦朱古力棋盤蛋糕故名思義造岀棋盤黑白相間嘅樣,以朱古力蛋糕同牛油蛋糕相間,再蓋上chocolate granche,granche偏甜,好在叫左black coffee平衡番食蛋糕配茶/黑咖啡已經成為習慣,食蛋糕再黎杯朱古力或者甜膩嘅水果茶咁瘋狂熱血嘅事,已經不行了🤣
朱古力棋盤蛋糕

2019-07-26
朱古力棋盤蛋糕
📍Lady M 玫瑰千層蛋糕 @ $75-Lady M一直係港女至愛既打卡既tea之一。長期都要排隊,等好耐先入到去食。今次都要等30分鐘先入到去坐低。之前試左原味同伯爵茶味,今次試下佢既玫瑰千層蛋糕-玫瑰千層蛋糕賣相非常吸引。表層有玫瑰啫喱,食落去非常清香,唔會有好假既味道。以20層班戟皮,加玫瑰忌廉,兩者好match。忌廉唔會太厚,食落唔會有好膩既感覺,非常好食。-地址:中環IFC 2樓2096號鋪-推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻抵食指數👍🏻👍🏻👍🏻(5個👍🏻為滿分)
📍Lady M 玫瑰千層蛋糕 @ $75
地址:中環IFC 2樓2096號鋪
推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抵食指數👍🏻👍🏻👍🏻
(5個👍🏻為滿分)
2019-06-28 451 瀏覽
老公襯今日bb2個月大 就買左2件蛋糕黎同bb食喇🤩🤩實際搵籍口食蛋糕🤤今次買左朱古力棋盤蛋糕同埋伯爵茶千層蛋糕🍰朱古力棋盤頂頭係我最喜愛的朱古力味濃👍🏻 不過夾埋下面蛋糕唔會好漏 所以我覺得岩岩好🥰另外伯爵茶蛋糕 味道偏淡但好香茶味 而招牌千層蛋糕 又點會輸🤣所以可以一試👍🏻👍🏻

今次買左朱古力棋盤蛋糕同埋伯爵茶千層蛋糕🍰
2019-06-07 496 瀏覽
一次過食咗咁多種唔同口味嘅千層蛋糕,有原味啦抹茶啦玫瑰啦伯爵茶啦同埋嗰個開心果,最好食呢就係原味跟住就係抹茶然後呢伯爵茶我覺得都味道幾好嘅但係呢就其他兩種口味啦玫瑰就太甜,咁個人最推介呢就係原味👍👍😋另外呢如果唔係一兩個人食呢就推介可以試吓佢嗰個芝士蛋糕因為你真係要人多食先得,唔係會好濟!價錢來講呢其實呢試咗咁多隻口味啦咁都係$480除翻開其實每人大概就$80到嘅啫 咁呢間來講其實排隊就唔算太多人但因為佢位置有限大概得10張枱左右所以要等嘅時間呢都可能會耐.
2019-06-07
30 分鐘 (堂食)
  • 原味千層蛋糕
  • 抹茶千層蛋糕
2019-06-03 430 瀏覽
係網上訂左一個6寸既earl grey千層蛋糕 係ifc攞 以前食過原味覺得好唔錯 但earl grey覺得太甜 似奶茶味 唔算特別出眾 同埋甜味有少少蓋過d千層本身 有少少失望 如果再食會食返原味
2019-05-27
2019-05-29 551 瀏覽
同事今日Last day出手闊綽竟然請食lady M。成60幾蚊一件cake我真係未試過。雖然知LADY M出名食千層蛋糕,但我好怕好多Cream好多奶味嘅野所以揀左件最少cream嘅朱古力蛋糕。佢個名叫checkers,由一格朱古力蛋糕,一格原味海綿蛋糕一格一格咁組合而成。面頭係一層朱古力,食落口朱古力味重,係口感帶軟嘅朱古力,可以成塊片開黎食。呢件Checkers雖然都有cream但唔算多,同中間嘅海綿蛋糕一齊食可以增加濕潤感。中間一格格嘅海綿蛋糕好鬆軟,味道唔會好甜。呢件CAKE嘅質素唔錯,而且連個外賣盒同支叉都靚過人,難怪成為港女至愛。

外賣自取
LADY M 蛋糕的確好貴一件 哥哥今日買四件返黎SHARE ! 兩款千層蛋糕 和粟子蛋糕🎂1)開心果千層蛋糕今次嘅主角 新出嘅開心果口味, 忌廉依舊幼滑綿密 開心果味好濃郁 入口鬆軟 濃而不膩 後勁有果仁香味留係口腔! 個人覺得比其他恒常售賣的更出色! 2)伯爵茶千層蛋糕喜歡伯爵茶獨特香氣嘅朋友 一定會愛上 忌廉同樣做到綿密 厚度適中 入口時口感順滑! 蛋糕的甜度適中, 手工做嘅20層餅皮 層次豐富!3)栗子蛋糕鬆軟的海綿蛋糕 口感綿密 濕潤度適中。 海綿蛋糕夾住幼滑的忌廉 甜度適中面層的栗子蓉和果仁 香甜 更豐富! 栗子蓉比市面上大多糕點店做得出色 甜度剛好 清甜不膩

1)開心果千層蛋糕

2)伯爵茶千層蛋糕

3)栗子蛋糕
2019-05-19
  • 開心果千層蛋糕
2019-05-20 542 瀏覽
話說另一半因愛理不理嘅態度以致訂唔到Lady M千層蛋糕為我慶生,之後仲要好無理咁責怪我同發我脾氣,令我好失望又委屈😞朋友們即二話不說上Lady M網站為我預訂生日蛋糕,令我可以一嘗所願😭真係令我由地獄去返天堂,滾動到我眼濕濕!我哋又去咗高高酒家預祝我生日,大家真係好鍾意食高高酒家😂食完例牌會點嘅冰川無骨咕嚕肉及避風塘賴尿蝦肉後,大家都表示滿足👍🏻到主角上枱,一打開個包裝盒,我即刻忍唔住大笑,佢地不停叫我考慮吓蛋糕上面嘅字😂我終於食到期待已久嘅千層蛋糕啦,真係好好食呀😍我好鍾意食cream,但又好怕好甜,而Lady M千層蛋糕真係唔覺好甜架,所以我食咗兩件,真係大滿足呀🥰另一半知道我真係好鍾意食千層蛋糕,之後佢都有間中放工後係中環外賣Lady M千層蛋糕俾我食😊
原味千層蛋糕

慶祝紀念
生日
原味千層蛋糕
2019-05-17 480 瀏覽
食完Lunch, 去左IFC 既 Lady M 食甜品, 好好享受周五既午後時光。Lady M – 一直係風靡萬千港女同 (陪港女食既, 好似係) 港男光顧。而我其實亦曾試過佢既千層蛋糕, 味道唔錯。不過去Lady M 堂食, 都係第一次。今次我試千層玫瑰蛋糕。開頭侍應拎過來個陣, 我心諗”E…好似同Menu個樣有少少唔同既…” 鋪係蛋糕面既玫瑰花瓣少左, 不過賣相唔錯。再加上 – Menu既梗係望落去正啲架啦, 唔係點引你食姐! 所以…算啦哈哈。其實你問我知唔知玫瑰係咩味? 唔知架 ! 我又冇試過成塊玫瑰食落肚或者飲過玫瑰花茶。不過食落去, 個陣清幽既味道由口傳上鼻腔個下, 我感受到”丫! 係呢隻味啦!”而玫瑰千層蛋糕餅皮做得好出色。層次分明,用小叉慢慢舀可以慢慢食個蛋糕而個蛋糕唔會走樣 (你懂的)。更令人驚喜既係, Menu入面既花瓣原來係"走左係蛋糕入面", 係一層一層既餅皮下既一點紅! 惟一美中不足既係, 食呢個蛋糕既後期感覺甜左少少。係IFC食野, 本身係一件幾chill 既事, 而今日恰好外面既自然光從IFC玻璃透入,更是舒心稱意。食完後, 岩岩好係時候返office。不過

玫瑰千層蛋糕

食完後, 岩岩好係時候返office。不過, 奉勸一句 “食完Lady M要睇路! “ 因為返到office我感到極度laid back !
2019-05-17
15 分鐘 (堂食)
  • 千層玫瑰蛋糕
2019-05-08 285 瀏覽
今日去Apple IFC, 經過Lady M, 之前見好多朋友都話好食, Facebook 又見過冇數既朋友post! 點都要試一次!買左一件綠茶一件伯爵茶千層cake 返屋企飯後慢慢嘆!返到去食完飯,咁梗係放碟上慢慢品嚐啦!自己同小朋友都覺得個綠茶冇得輸!千層得黎好軟熟,又creamy , 一d 都唔覺甜同冇苦味!回味中!個伯爵茶千層就冇朋友講到既特別!但都唔差!兩件都要成$75一件!好貴囉!佢take away 好細心,個盒入面係會有一個乾冰keep 住溫度!今日天雨路滑,車行得特別慢,用成1.5小時回家!返到去仲keep 到有溶又冇變型👍🏻貴野真係貴野

回味中!

個伯爵茶千層就冇朋友講到既特別!但都唔差!
兩件都要成$75一件!好貴囉!

貴野真係貴野

綠茶千層
伯爵茶千層
綠茶千層
伯爵茶千層
2019-05-06 270 瀏覽
This Earl Grey crepe cake was discontinued for a while before, as soon as I knew that, I went 3 times in a month, just to have this Earl Grey cake! It was really the best among all other crepe cakes in Lady M (besides the original one). It was really disappointing and I heard other customers complaining about it as well.Later, we heard that it's back!!! I was so happy to hear this news! The Earl Grey taste was so strong, and the cake was still very rich and creamy. It was not too sweet at all. I
Earl Grey crepe cake

Later, we heard that it's back!!! I was so happy to hear this news! The Earl Grey taste was so strong, and the cake was still very rich and creamy. It was not too sweet at all. I just loved it! Every I visited Lady M, I order coffee or tea to go with the cake as I thought that would be a good match. This time though, I wanted to try to yuzu soda as I was so hot after a long walk. It was good. Both items were refreshing, not too sweet. However, they don't go too well together. Next time, I'll stick with coffee or tea when I order cakes.
2019-05-05
Earl Grey crepe cake