2024-12-20 1224 瀏覽
小朋友考試周終於完結,今晚訂枱二人世界吃晚餐,到蘭桂坊 L’AMOUR點了兩個set dinner。Set dinner可選二至四course ,有湯、前菜、主菜及甜品,更可加錢配酒及食物。我倆各點了4 course ,另點了兩杯酒。是日餐湯洋蔥湯及龍蝦湯兩款也好味,配上麵包很不錯。前菜點了海膽多士及鮮蝦彩包蕃茄沙沙,兩款各有特色,沙沙開胃,鮮蝦爽甜,整體好味,而海膽creamy,配上香脆多士口感豐富。主菜選擇豐富,款款也吸引,最後點了傳統法式牛柳及乾式熟成紐西蘭法式羊仔架,兩個擺盤也吸引,兩款點了四成熟剛剛合我們口味,牛柳juicy , 羊仔架肉嫩,配上伴碟的有南瓜蓉、甘筍仔、露筍,感覺很完滿。兩杯洒分別是荔枝 Martini 及Rainbow彩虹,荔枝香加馬天尼容易入口,而且refreshing ,rainbow彩虹顏色及口感豐富,很不錯。甜品芒果cheesecake 味道豐香甜美,而海膽雪糕相當有驚喜,帶甜又帶咸,上枱時還有乾冰冒煙很迷幻。當晚餐廳滿座,餐廳裝潢有格調,門口的白色鋼琴及紅色玫瑰非常搶眼吸引,而店員服務也不錯。

• 乾式熟成紐西蘭法式羊仔架
  • 海膽多士
2024-10-22 6136 瀏覽
原來蘭桂坊都有間咁樣嘅餐廳,我地都真係第一次試。4 Course Set Dinner ($468) 🍴 極品海膽魚子醬伴生蠔 (+$38) ⭐️⭐️⭐️⭐️生蠔好新鮮好大隻, 上面有魚子醬同埋海膽, 個人認為就咁食隻生蠔就已經足夠。🍴 法式澳洲活龍蝦湯 (+$48) ⭐️⭐️⭐️⭐️龍蝦湯比較味濃, 上面啲泡只係裝飾之用, 入面冇一粒粒嘅龍蝦肉, 但係個味就非常足夠。🍴 黑松露忌廉半熟帶子薏米飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️💫賣相幾靚,而且比想像中大碟,味道做得恰到好處,中間粒帶子仲要好大粒好有口感,係全餐最好食。🍴 傳統法式牛柳⭐️⭐️⭐️⭐️牛柳軟嫩多汁同冇筋,而且真係做到五成熟效果,可以一試。🍴朱古力撻⭐️⭐️⭐️⭐️細細粒一啖入口,朱古力味好濃,夾生果食中和返剛剛好。🍴 原隻海膽雪糕⭐️⭐️⭐️第一次試咁特別嘅配搭,海膽嘅鮮味配搭牛奶雪糕原來都幾得意🍴LM Lychee Martini ($158) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫呢杯係signature嘅Cocktail, 嚟嘅時候有啲乾冰喺上面噴煙, 好有氣派, 飲落去有荔枝味, 配上Martini嘅口味非常夾!.............................. L'AMOUR 地址📍:
原來蘭桂坊都有間咁樣嘅餐廳,我地都真係第一次試。

4 Course Set Dinner ($468)
🍴 極品海膽魚子醬伴生蠔 (+$38) ⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴 法式澳洲活龍蝦湯 (+$48) ⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴 黑松露忌廉半熟帶子薏米飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️💫

🍴 傳統法式牛柳⭐️⭐️⭐️⭐️
牛柳軟嫩多汁同冇筋,而且真係做到五成熟效果,可以一試。

🍴朱古力撻⭐️⭐️⭐️⭐️
細細粒一啖入口,朱古力味好濃,夾生果食中和返剛剛好。

🍴 原隻海膽雪糕⭐️⭐️⭐️
第一次試咁特別嘅配搭,海膽嘅鮮味配搭牛奶雪糕原來都幾得意

L'AMOUR
地址📍: 中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖

總評分: 8/10
味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境👀: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-10-16
2024-10-17 6194 瀏覽
生活間唔中都需要有少少嘅儀式感!今次就來到位於中環蘭桂坊嘅呢間浪漫法式餐廳L'AMOUR,餐廳環境優雅別致,充滿滿滿嘅儀式感,餐廳仲有一部透明水晶鋼琴可以打卡,真係好適合喺度慶祝唔同嘅重要日子啊💐🥰✨餐包一咸一甜嘅餐包配搭埋黑松露牛油,一次過享受晒雙重滋味~✨是日餐湯南瓜湯每一啖都食到綿密嘅南瓜蓉~✨焦糖法國鵝肝撻酥脆嘅撻皮配搭幼滑嘅鵝肝,味道有驚喜~✨極品海膽魚子醬伴生蠔生蠔非常之肥美!海膽嘅鮮甜同埋魚子醬嘅鹹香互相交融,為生蠔嘅清新口感增添咗層次感,再配搭埋酸酸嘅醬汁,令人特別開胃~✨傳統法式牛柳牛柳外焦內嫩,牛味濃郁,味道出色~✨A5日本松阪和牛松阪和牛油脂分布平均,肉汁豐富,令人無法抗拒~✨原隻海膽雪糕賣相相當之吸睛🤩雪糕結合咗豆腐嘅柔滑口感同埋海膽嘅鮮味,令人耳目一新~✨是日甜品朱古力撻迷你而精緻,味道甜而不漏~✨Long Island酒精味道比較重,但隨後嘅餘韻帶有淡淡嘅果香同埋甜味,整體味道和諧~✨Sexy On The Tree味道香甜,係一杯容易入口嘅Mocktail~值得一提,餐廳仲好用心好有心機咁佈置咗萬聖節裝飾🎃店員嘅態度亦親切友善!期待下次再來呢到用餐~

✨餐包
一咸一甜嘅餐包配搭埋黑松露牛油,一次過享受晒雙重滋味~
餐包

✨是日餐湯
南瓜湯每一啖都食到綿密嘅南瓜蓉~
南瓜湯

✨焦糖法國鵝肝撻
酥脆嘅撻皮配搭幼滑嘅鵝肝,味道有驚喜~

✨極品海膽魚子醬伴生蠔
極品海膽魚子醬伴生蠔

✨傳統法式牛柳
牛柳外焦內嫩,牛味濃郁,味道出色~
傳統法式牛柳

✨A5日本松阪和牛
松阪和牛油脂分布平均,肉汁豐富,令人無法抗拒~
A5日本松阪和牛

✨原隻海膽雪糕

✨是日甜品
朱古力撻迷你而精緻,味道甜而不漏~
朱古力撻

✨Long Island
Long  Island

✨Sexy On The Tree
味道香甜,係一杯容易入口嘅Mocktail~
Sexy  On  The  Tree

A5日本松阪和牛
朱古力撻
Long  Island
Sexy  On  The  Tree
♡ 浪漫精緻法國菜 |ℒ'𝒜ℳ𝒪𝒰ℛ♡-近排食左一間好好食的法國菜❤️私心推薦比大家❤️好多朋友仔成日都問我👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻紀念日 / 🎂生日 都諗唔到去邊度慶祝⁉️咁呢間餐廳絕對適合你哋💯仲一定唔會令您地失望🤣佢地每樣菜式都好用心製作 而且好細緻🫶👍🏻 氣氛仲要一流添☺️- 🌟 ℒ𝑜𝒷𝓈𝓉𝑒𝓇 𝒞𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒 🌟♡ First 澳洲小龍蝦刺身 ♡我平時都成日會食龍蝦刺身呢度前菜好出色呢個小龍蝦刺身🦞好清甜 帶上小蕃茄粒 酸酸甜甜好開胃 -♡ Second 焦糖法國鵝肝撻 ♡ 呢個勁好食勁好食🫶‼️‼️滿滿嘅焦糖味 加埋鵝肝 竟然咁夾‼️😱-♡ Third 脆炸珍稀軟殼龍蝦沙律 🥗 ♡ 平時軟殼蟹就食得多軟殼龍蝦都係第一次試☺️ 食落香脆~ -♡ Fourth 法式龍蝦湯 ♡ 龍蝦湯色香味俱全 每一口都充滿鮮味點埋旁邊伴隨的麵包入湯好好食😋-♡ Fifth 香煎原隻小龍蝦 ♡ 一見到就覺得好精緻 食落好新鮮又鮮甜👍🏻-♡ Sixth 法國活龍蝦汁配是日精選 ♡ 是日精選可以揀羊/牛/魚等等~ 而我哋就揀咗魚 ~ 魚肉好鮮嫩。-♡ Seventh 法式龍蝦帶子薏米飯 ♡ 龍蝦帶子上佈滿魚子連
♡ 浪漫精緻法國菜 |ℒ'𝒜ℳ𝒪𝒰ℛ♡

點埋旁邊伴隨的麵包入湯好好食😋
♡ Fifth 香煎原隻小龍蝦 ♡

一見到就覺得好精緻
食落好新鮮又鮮甜👍🏻
而我哋就揀咗魚 ~ 魚肉好鮮嫩。
♡ Seventh 法式龍蝦帶子薏米飯 ♡

充滿朱古力嘅香味 飲落好smooth
▶️ LM Lychee Martini
好清新嘅荔枝果香味 唔會好似藥水味咁👍🏻

⇢店鋪資料:
L'AMOUR (中環)
中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖

🔍尋找同區美食📍
➾ #礦泥黃X中環
#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處
#香港美食地圖#香港美食指南

• 焦糖法國鵝肝撻
  • 澳洲小龍蝦刺身
  • 香煎原隻澳洲小龍蝦
2024-09-28 4430 瀏覽
睇youtube見到肥豪介紹呢間環境裝修都好別緻既西餐,又食得好滋味今日就約埋另一半半黎,順便同佢慶祝生日🤭-staff好推介,一杯mocktail 一杯cocktail,酸酸甜甜帶點荔枝清香,好適合呢個afternoon🍸🍹-Set Lunch食物款式好多,depends on appetite 可以選擇2、3、4 coursesStarter 焦糖法國鵝肝撻,焦糖烤至金黃微焦,脆脆既口感加上鵝肝既濃郁,成個撻好多層次,推介😍😍藍鰭吞拿魚他他由切碎既吞拿魚肉再調味製成,具有鮮美魚香味同柔軟的口感,作為一個starter好適合,令人食指大動!-法式活龍蝦湯湯底質感濃稠又帶點creamy,非常濃郁,充滿龍蝦鮮味🦞身為海膽愛好者既我Add on加咗Sea Urchin Toast,既有魚子醬又有金箔,賣相極之吸睛矜貴,海膽軟滑入口即溶帶海水鮮味👍🏻👍🏻-Main方面我地揀一個魚 一個牛燒韓國天然頂級純種1+韓牛牛肋骨,好有份量,牛肉燉得軟腍,韓牛肉味出眾香濃,配上細滑既薯蓉中和牛肋骨既膩感。香煎法式比目魚味道溫和甜美,以牛油煎後控制得好好,魚肉煎得好香滑🐟🐟-甜品方面原隻海膽雪糕相當吸引🤩
今日就約埋另一半半黎,順便同佢慶祝生日🤭
Main方面我地揀一個魚 一個牛
甜品方面原隻海膽雪糕相當吸引🤩
從來無食過海膽雪糕🍧
海膽既海水咸鮮味配上滑滑單純既豆腐雪糕,無諗過可以咁夾!!!餐廳亦都配合寫上happy birthday仲有支煙花蠟燭🕯️
呢餐食得相當開心,餐廳好有格調,裝修用心,一入門就會比玻璃鋼琴🎹吸引到,而臨近萬聖節🎃餐廳都有花心思佈置有萬聖節起氛~~

2024-09-24
午餐
慶祝紀念
生日
  • 法式龍蝦湯
  • 焦糖法式燉鵝肝
4天前 0 瀏覽
#跟住我食唔中伏 #香港真好食餐廳 #又大一歲 ❤️朋友同我慶生,去到見到環境勁有feel🥰巨型水晶吊燈、超大玫瑰花🌹仲有白色鋼琴😍立即心動!除咗環境好靚,一間餐廳最重要梗係啲食物😄推薦!💖法國鵝肝牛柳!鵝肝厚身夠香,入口順滑,口感細膩👍牛柳七成熟,牛味香濃,油脂和肉質都唔錯,配搭鵝肝微甜,更添食慾!法式低溫慢煮東星石斑,外層乾脆,裡面肉質滑嫩,口感層次豐富,唔錯❤️頭盤🌟蝶豆花木魚清湯.日本鯛魚刺身刺身都新鮮,重點係儀式感超加分,氹得我好happy!哈~鮮蝦彩色蕃茄沙沙,賣相可愛,鮮蝦好巨型,口感爽彈厚實,醬汁配搭起嚟酸酸甜甜好開胃!必飲💖SANGRIA,同鵝肝牛柳係絕配,清新果味可解濃厚肉膩,而且酸酸甜甜更開胃😆🌟朋友就揀咗LYCHEE MARTINI,淡白色賣相好靚,入口順滑,好濃荔枝香❤️👍最後,當然唔少得甜品😝好開心☺️甜品有心太軟,外皮夠脆裏面朱古力流心香濃夠滑,高質!另外嘅Tiramisu都好好食🤤🩷🩷🩷總結,絕對要收藏!會想再去食!✅
#跟住我食唔中伏 #香港真好食餐廳

除咗環境好靚,一間餐廳最重要梗係啲食物😄

頭盤🌟蝶豆花木魚清湯.日本鯛魚刺身
刺身都新鮮,重點係儀式感超加分,氹得我好happy!哈~

最後,當然唔少得甜品😝

總結,絕對要收藏!會想再去食!✅
中環🚇呢間「L'AMOUR」嘅裝修充滿浪漫🇫🇷法式風情,佢哋以紅玫瑰🌹做裝修主調再加上吸晴嘅白色鋼琴🎹,環境優雅而不失溫馨。呢度仲有一個好大嘅🍸酒吧,供應多款特色嘅 cocktails🍹,真係好睇又好飲🤩!前菜🇦🇺澳洲小龍蝦刺身,新鮮鮮甜,🦞口感帶點爽嫩,味道非常出色👏。招牌🎖️鵝肝龍蝦蛋撻,🪿鵝肝嘅香滑同龍蝦🦞嘅鮮美完美結合,再溶入去😍酥皮蛋撻入邊,製作手法新穎味道獨特👍。脆炸澳洲龍蝦有機沙律🥗入面嘅沙律菜十分新鮮又多元化,🦞龍蝦爽脆鮮甜,配埋特製嘅💧沙律汁,口感味道都好豐富🥰。法式🇫🇷傳統澳洲活龍蝦湯,🥄湯底濃郁鮮味,再配埋賣相一流嘅麵包花🌷,賣相浪漫又好味。焦糖法式燉鵝肝🪿十分之有特色,鵝肝口感滑溜濃郁🤤,配埋面頭香脆焦糖嘅甜味,🍮味道平衡得好好。塔斯曼尼亞🌊海膽多士,用咗超巨型嘅塔斯曼尼亞海膽放係🍞鬆脆嘅多士上面,再加上少許🤏黑魚子,入口滿滿海洋氣息,😋鮮甜美味非常。煙熏原隻🇦🇺澳洲龍蝦,一開蓋煙熏香氣四溢💨,龍蝦肉質鮮嫩多汁,👏真係無得頂。威靈頓牛柳🥩份量都幾足,牛柳嫩滑,😘外層酥脆,中間充滿雜菇🍄同埋鵝肝醬嘅香味,味道非常出色👍。法式龍蝦🦞帶子薏米粉,爽口嘅龍蝦,加上鮮嫩嘅帶

法式龍蝦🦞帶子薏米粉,爽口嘅龍蝦,加上鮮嫩嘅帶子,同埋滿滿嘅🟠三文魚籽,入口鮮味非常!🍚薏米口感柔滑,入邊仲撈咗小粒嘅帶子😍,真係好滋味。

甜品🧀芝士蛋糕,擺盤幾靚,口感鬆軟🍰,為豐富嘅呢一餐🍽️畫上一個完美嘅句號。
2025-01-11 35 瀏覽
餐廳格局超有氣氛,旁邊更有一個無人彈製的鋼琴,跳動時會彈出音樂來,很有氣氛;套餐在kkday購買,有買一送一優惠,如在點評買的話,更可直接半價,相當超值~~餐包~餐包有3種,中間有個牛骨擺設的裝上牛油,很有風味~龍蝦湯~很香濃的龍蝦味道,湯底更帶點鹹香~海膽多士~用上了塔斯曼尼亞海膽,厚肉大片有質感,正好在厚實及忌簾感之間,多士香脆,很好吃~焦糖燉鵝肝~這個很特別,麵包都掐製成一朵鮮花,拌上甜甜焦糖味的鵝肝同吃,精緻又美味~龍蝦撻~中間是香甜的蛋撻底,頂上再加了焗香的龍蝦肉,味道挺香~焗龍蝦~波椒汁的味道很香,帶點椒的苦香,龍蝦沾上波椒汁後,味道更提升一層次~威靈頓牛柳~外層的酥皮乾身又香脆,內裡的牛柳亦焗至粉紅肉,質感鬆軟~龍蝦魚籽薏米飯~龍蝦焗後很香,厚肉彈牙,薏米飯煙煙韌韌,米粒分明,配上魚籽爆汁香脆的口感,層次豐富~是日甜品~是提拉米酥來的,質感軟滑香甜,帶點香濃的咖啡香~

餐包~餐包有3種,中間有個牛骨擺設的裝上牛油,很有風味~

龍蝦湯~很香濃的龍蝦味道,湯底更帶點鹹香~

是日甜品~是提拉米酥來的,質感軟滑香甜,帶點香濃的咖啡香~

位於中環蘭桂坊,想不到有間充滿情調的餐廳。整間餐廳用上紅色的裝潢,有一朵大大的紅色玫瑰花伴在三角鋼琴旁邊,加上天花閃爍的吊燈。瀰漫着浪漫感覺唷!很適合帶另一半過來浪漫一下啊!•這麼美的環境,當然點了兩杯Cocktail 🥂飲品襯托一下~♡LM Lychee Martini $158由伏特加、荔枝汁、青檸、馬提尼(紅葡萄酒、幹酒、白葡萄酒)、糖漿調製而成,內裏有一粒荔枝肉,酒味比較重。♡LM Rainbow $158由伏特加、藍庫拉索、桃泥、菠蘿汁、石榴汁調製而成,鮮艷的彩虹顏色非常美麗,而這杯相比起來比較甜,適合我們女生飲用~餐前有餐包和蛋糕,用上黑松露牛油,帶淡淡的黑松露香味,令到吃起來更加滋味呢!而是日餐湯粟米忌廉湯,有香甜的粟米味,另外一碗是♡法式澳洲活龍蝦湯+$48 香濃的龍蝦味,鹹香的龍蝦味充滿在這碗湯裏。♡塔斯曼尼亞海膽多士香脆的多士上放有海膽和魚子,充滿鹹香的鮮味。♡藍鰭吞拿魚他他+$68藍鰭吞拿魚他他加上鵪鶉蛋口感更加滑溜和增添蛋香味,把吞拿魚他他放上香脆的多士一起吃,更能突出吞拿魚的鮮味唷~🦪季節時令法國生蠔+$38 🥢必點🥢看到不少客人都有點到這個生蠔,生蠔是來自法
位於中環蘭桂坊,
想不到有間充滿情調的餐廳。

整間餐廳用上紅色的裝潢,
有一朵大大的紅色玫瑰花伴在三角鋼琴旁邊,
加上天花閃爍的吊燈。
瀰漫着浪漫感覺唷!很適合帶另一半過來浪漫一下啊!

♡LM Lychee Martini $158
內裏有一粒荔枝肉,酒味比較重。

♡LM Rainbow $158
由伏特加、藍庫拉索、桃泥、菠蘿汁、石榴汁調製而成,
鮮艷的彩虹顏色非常美麗,
而這杯相比起來比較甜,適合我們女生飲用~

餐前有餐包和蛋糕,用上黑松露牛油,
帶淡淡的黑松露香味,令到吃起來更加滋味呢!

而是日餐湯粟米忌廉湯,有香甜的粟米味,
另外一碗是♡法式澳洲活龍蝦湯+$48
香濃的龍蝦味,鹹香的龍蝦味充滿在這碗湯裏。

♡塔斯曼尼亞海膽多士
香脆的多士上放有海膽和魚子,
充滿鹹香的鮮味。

♡藍鰭吞拿魚他他+$68
藍鰭吞拿魚他他加上鵪鶉蛋口感更加滑溜和增添蛋香味,
把吞拿魚他他放上香脆的多士一起吃,
更能突出吞拿魚的鮮味唷~
季節時令法國生蠔

🦪季節時令法國生蠔+$38 🥢必點🥢
看到不少客人都有點到這個生蠔,
生蠔是來自法國的諾曼第,
肉感飽滿大隻又有鮮味,質素不錯。
乾式熟成紐西蘭法式羊仔架

主食方面有花作點綴,擺盤精緻,
朋友就點了♡乾式熟成紐西蘭法式羊仔架+$68,

而我就點了♡威靈頓牛柳加$98,
金黃色的酥皮包住肉質呈粉紅色的牛柳,
酥皮香口,肉質軟腍,配有薯蓉。
Tiramisu

季節限定是日甜品是Tiramisu ,質感軟熟,
配有果仁碎增加口感。

♡原隻海膽雪糕+$48 🥢必點🥢
上菜時飄着仙氣到來,很吸睛!
用一個透明海膽造型的玻璃器皿放着,
用來放海膽和雪糕確實適合不過呢~
雪糕是清新的豆腐口味,
海膽配雪糕十分特別,我們就喜歡把海膽和雪糕分開來吃,
可以更加吃到兩樣食物分別的味道。
而且加了海膽頓時變成充滿貴氣感的雪糕唷~

2 Course $368 • 3 Course $398 • 4 Course$468

✔️餐廳設加一服務費
季節時令法國生蠔
Tiramisu
  • 法式澳洲活龍蝦湯
2025-01-09 0 瀏覽
今日同朋友係中環呢間好有情調氣氛L'AMOUR法國餐廳,布置以紅色及玫瑰為主,一入門口就被水晶鋼琴及水晶吊燈吸引,感覺好浪漫🌹🌹晚餐選擇set dinner,由$368-$468,我哋每人都點4 course,首先送上麵包🥖,以黑松露醬塗上麵包食,好香好滑餐湯方面我哋選擇法式澳洲🦞活龍蝦湯+$48, 好香濃好有龍蝦味🦞前菜我哋分別叫咗北海道帶子刺身☘️沙律+$28及焦糖法式燉🪿鵝肝+$28,鵝肝打成鵝肝蓉加埋面層焦糖, 感覺好特別都幾驚喜🤗主菜叫左威靈頓🐮牛柳+98,牛柳配合酥皮我的最愛,另外就係慢煮西班牙黑毛🐷豬鞍+$28, 黑毛豬鞍煎得恰到好處, 鮮嫩多汁最後甜品選擇係🧀芝士蛋糕及原隻海膽🍦雪糕+$48,日本豆腐雪糕配海膽又幾鮮甜L'AMOUR蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖

L'AMOUR
蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖
2025-01-08 0 瀏覽
生蠔放題再加西餐dinner set個package都好吸引kkday有得買coupon,$600左右再加一,$8xx左右,但有dinner set加任食生蠔,回本不是夢!套餐沙律餐湯意粉主菜,全部都有得選擇是日款式或可以加錢轉其他款式,亦都包咗紅酒或白酒一杯,亦可以加錢轉其他飲品套餐首先會有餐前麵包配truffle butter是日沙律款式係parma ham話沙律是日餐湯係甘筍忌廉湯跟住就到重頭戲:生蠔!分別有日本宮城生蠔、澳洲哥芬灣生蠔、法國諾曼第生蠔全部都好新鮮,亦係脹卜卜最大隻嘅應該係日本宮城生蠔,有成隻手咁大,好creamy好好食!真係回本不是夢Pasta係原隻澳洲龍蝦手工意粉,都好多材料,手工意粉質地都不俗Main揀左慢煮西班牙黑毛豬鞍,啲肉仲煮得好嫩,一啲都唔會韌,仲係有粉紅色㗎另一個main揀咗威靈頓牛,都整得幾好食,入面個牛柳仲係medium,唔會韌甜品係Tiramisu,細細舊唔會太飽
生蠔放題再加西餐dinner set
個package都好吸引

套餐首先會有餐前麵包配truffle butter
是日沙律款式係parma ham話沙律
是日餐湯係甘筍忌廉湯

跟住就到重頭戲:生蠔!
分別有日本宮城生蠔、澳洲哥芬灣生蠔、法國諾曼第生蠔
全部都好新鮮,亦係脹卜卜

甜品係Tiramisu,細細舊唔會太飽
原隻澳洲龍蝦手工意粉
慢煮西班牙黑毛豬鞍
威靈頓牛柳
原隻澳洲龍蝦手工意粉
生活中,儀式感是不可或缺的調味料。為了迎接新年的到來,我們提前一晚來到位於中環蘭桂坊的浪漫法式餐廳——L'AMOUR。這裡的環境優雅別緻,充滿了濃厚的儀式感,尤其是那部透明水晶鋼琴,成為了打卡的熱點,讓人感受到慶祝特別日子的氛圍。精緻的晚餐選擇餐廳的Set Dinner提供二至四道菜的選擇,包括湯、前菜、主菜及甜品,還可以額外加錢搭配酒品。我們選擇了四道菜的套餐,並點了兩杯美酒。**湯品**南瓜湯和龍蝦湯都是極品,搭配餐包相得益彰。南瓜湯滑順香甜,龍蝦湯則鮮美濃郁,讓人開胃無比。**前菜**我們選擇了藍鰭吞拿魚他他和鮮蝦彩包蕃茄沙沙。藍鰭吞拿魚鮮甜肥美,搭配香脆多士,口感豐富;而鮮蝦沙沙則清新爽口,蕃茄的酸甜更是提升了整體的風味。主菜的極致享受主菜的選擇非常豐富,我們決定點傳統法式低溫慢煮的東升石斑與乾式熟成的紐西蘭法式羊仔架。兩道菜的擺盤都十分吸引,羊仔架七成熟,肉質鮮嫩,搭配南瓜蓉、甘筍仔和露筍,讓整體口感更加完美;石斑魚的皮脆肉嫩,鮮味十足,令人回味無窮。甜美的酒品我們點的兩杯酒分別是LM Sangria和Rainbow彩虹,都是甜甜的帶酒香,容易入口而且清新怡人。Rainbow
成為了打卡的熱點,讓人感受到慶祝特別日子的氛圍。

精緻的晚餐選擇

**湯品**
南瓜湯和龍蝦湯都是極品,搭配餐包相得益彰。
南瓜湯滑順香甜,龍蝦湯則鮮美濃郁,讓人開胃無比。

**前菜**

主菜的極致享受

甜美的酒品

我們點的兩杯酒分別是LM Sangria和Rainbow彩虹,都是甜甜的帶酒香,容易入口而且清新怡人。Rainbow彩虹色彩豐富,口感層次分明,為這頓晚餐增添了更多的樂趣。

L'AMOUR的Tiramisu絕對不容錯過!層次分明的咖啡香與綿密的奶油相互交融,帶來無比的口感享受。甜度適中,每一口都令人陶醉,是完美的完結,讓人回味無窮。

在L'AMOUR的晚餐不僅是一次味蕾的享受,更是一場儀式感滿滿的體驗。這裡非常適合慶祝各種重要日子,讓每一口都成為美好的回憶。
  • 南瓜湯
  • 乾式熟成紐西蘭法式羊仔架
  • 法式澳洲活龍蝦湯
  • 藍鰭吞拿魚他他
  • 乾式熟成澳洲紅東星斑柳
2025-01-05 0 瀏覽
蘭桂坊有間法式酒吧西餐廳,4 course dinner 都只係500有找。我哋分別叫咗塔斯馬尼亞海膽多士和焦糖法式燉鵝肝作為前菜. 兩樣都比較特別, 在一般餐廳比較少見. 主菜法式龍蝦汁海鮮薏米飯和傳統鵝肝牛柳. 第一次食薏米飯,口感比較煙靭,如果想要腍啲, 可以和侍應講聲. 牛柳叫五成熟, 煎得剛剛好, 配菜都幾有心思👍當晚季節限定甜品係心太軟, 另外加錢試咗日本原隻海膽雪糕. 以海膽造型盛器配搭乾冰煙霧呈上. 味道好特別,真係食到粒粒frozen 海膽😮最後叫左兩杯Cocktail:lychee martini and sangria 和朋友摸吓酒杯底傾吓偈🥂

2025-01-05 0 瀏覽
好耐冇約過老婆出嚟拍拖啦,加上臨近聖誕節日氣氛特別濃郁,想搵間氣氛唔錯餐廳,俾我搵到呢間位於蘭桂坊德己立街西餐廳,氣氛相當唔錯,裝修都非常有情調去到餐廳比我嘅感覺都幾舒服裝修華麗,同埋乾淨座位比較寬敞。侍應服務都相當之周到,相當讚我同老婆相當喜歡餐就選擇當晚嘅set dinner 2份餐湯:大蒜濃湯 法式龍蝦湯餐前餐包Starter:塔斯曼尼亞海膽多士 蝶豆花木魚清湯·日本綢魚刺身擺盤精緻,影像好靚Mail:法式低溫慢煮東升石斑 威靈頓牛柳🥩金黃外皮包裹著酥皮特別酥脆,牛柳多汁嫩滑一口食落去爆汁,好好味Dessert:季節限定甜品:提拉米蘇口感綿密!入口即化!餐廳有各式各樣的特色啤酒🍺我哋叫佐一杯餐廳品牌嘅啤酒🍺🦪後加多咗四隻法國嘅生蠔大大隻特別新鮮肥美清甜😍鈡意飲酒食西餐嘅朋友決對不能錯過👍📍中環蘭桂坊德己立街58-62協興大廈地鋪

我同老婆相當喜歡

擺盤精緻,影像好靚

Mail:
法式低溫慢煮東升石斑
威靈頓牛柳🥩
金黃外皮包裹著酥皮特別酥脆,牛柳多汁嫩滑
一口食落去爆汁,好好味

Dessert:
季節限定甜品:提拉米蘇
口感綿密!入口即化!

餐廳有各式各樣的特色啤酒🍺
我哋叫佐一杯餐廳品牌嘅啤酒🍺
🦪後加多咗四隻法國嘅生蠔
大大隻特別新鮮肥美清甜😍

鈡意飲酒食西餐嘅朋友決對不能錯過👍

📍中環蘭桂坊德己立街58-62協興大廈地鋪
L'AMOUR👻適逢聖誕佳節提早同另一半慶祝可以避開人流之餘仲可以食得好啲今次嚟到蘭桂坊附近其實都已經幾有聖誕氣氛食西餐飲番杯好滿意嘅一餐😛.🔅法式澳洲活龍蝦湯見到我最愛既龍蝦湯即刻加錢upgrade咗個龍蝦湯佢個龍蝦味又鮮又濃幾唔錯既選擇鍾意既都可以一試🔅蝶豆花木魚清湯 鯛魚刺身依個好有儀式感既前菜店員會幫我地淋啲青檸汁落去又幾match酸酸甜甜咁個刺身都幾實淨幾唔錯🔅塔斯曼尼亞海膽多士佢個海膽多士超級高質早知再叫多件個海膽勁大舊仲要勁鮮上面仲配埋啲魚子醬同金箔好高貴又好好食🔅季節時令法國生蠔好耐無食生蠔見佢加38蚊就要法國生蠔當然要食埋佢真你好大隻之餘海水味又好掂鮮到不得了好正🔅威靈頓牛柳主菜揀咗威靈頓牛柳一層酥皮入面包住啲蘑菇醬入面再包住牛柳個牛柳火候都控制得好好整體個調味都做得幾好🔅乾式熟成紐西蘭法式羊仔架女朋友最鍾意就係羊架見到依有有就試試佢煎到好juicy羊味都幾出好啱食最緊要問店員拎薄荷醬真係絕配🤭🔅季節限定時日甜品佢今日嘅甜品係Tiramisu少少酒味做得幾好側邊仲有啲焦糖個配搭做得幾唔錯🔅Rainbow依杯Rainbow就夠晒colorful上面紫色下面橙色打卡啱晒🤤
L'AMOUR👻

佢今日嘅甜品係Tiramisu
少少酒味做得幾好
側邊仲有啲焦糖
個配搭做得幾唔錯

🔅Rainbow
依杯Rainbow就夠晒colorful

仲有加到荔枝汁
整體入口嘅感覺都幾甜
整體來講:
高質西餐 慶祝一流😚
🎈 L'AMOUR (中環)
中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖