L'AMOUR

2024-10-25 1002 瀏覽
今日有朋友約我去蘭桂坊食法國菜,平時比較少食到,就答應咗佢啦。個餐廳而家十月已經有啲萬聖節擺設,非常有氣氛。我地今次叫左set dinner 4 course,首先餐包係意式香草包同埋提子包配黑松露牛油,黑松露牛油非常特別呢個組合配合得好好,非常之香濃既黑松露味道係我口腔徘徊,非常回味。頭盤我地加38蚊叫左個極品海膽魚子醬伴生蠔,海膽非常新鮮,同一般既放題質素差得遠,呢道既非常新鮮,一食落去既味道立即感受到。生蠔點咪醬食非常野味可口。餐湯方面就選左時日餐湯同咪加48蚊有法式澳洲活龍蝦湯 。今日既時日餐湯係蘑菇湯,非常香濃清新,蘑菇味好出。令一款係龍蝦🦞湯,呢款龍蝦味好出,成個龍蝦頭用黎咬湯,兩款都咁鍾意❤️,真係好難取捨。主食方面有傅統法式牛柳,牛柳都有七成熟,肉汁鮮嫩多汁,口感一流。味道好好,非常喜愛。令一款係慢煮西班牙黑毛豬鞍,已切件上,食落非常方便。而且口感同味道都好好。兩者都好鍾意❤️,兩款主食都咁好味。最後甜品方面就選左季節限定時日甜品同咪加48蚊既原隻海膽雪糕。原隻海膽雪糕真係食過返尋味,好想再encore多次,但係set dinner限定左得一次機會。我一定要返黎再食過下次。

重有叫左兩杯飲品,左邊係chi chi,而右邊係Sexy On Tree,兩杯都係甜甜地酒精濃度唔高,適合女士們飲用都唔怕醉。☺️
2024-10-24 781 瀏覽
L’amour💓係小編不嬲都幾鍾意食嘅一間法國菜🇫🇷早排都已經喺大埔食過😽原來佢都開咗過嚟中環😱餐廳裝修都好精緻店入邊嘅氛圍又幾好!啱晒大家可以同你哋嘅另一半嚟🤧裏面啲裝飾都好多好有心機😻我哋就叫咗兩個set dinner🥧焦糖法國鵝肝撻呢款鵝肝撻嘅焦糖味道啱啱好😼仲要係新鮮滾熱辣啱啱出爐,佢又唔會太甜😈鵝肝口感滑溜都幾有驚喜!🦪極品海膽魚子醬伴生蠔Set dinner 加咗$38就可以升級咗呢個前菜😻超大隻肥美嘅生蠔配上鮮甜嘅海膽同埋魚子醬😼又奢華又美味嘅組合🤩🦞法式澳洲活龍蝦湯佢個龍蝦湯超級濃郁同Creamy 適逢萬聖節🎃龍蝦湯上碟嘅時候都幾有心思我哋睇落去覺得佢個賣相仲好似蜘蛛網🕸️咁好特別🥪時令海膽刺身多士之前喺大埔嘅分店已經食過呢一個嘅海膽刺身多士😚食完之後真係返唔到轉頭!今次未去到已經諗住要叫🤣點知原來晚餐可以加$58就可以有一份兩件嘅海膽多士😝海膽勁鮮甜,同多士好夾!🐄A5 日本松阪和牛呢個和牛一聽個名就知佢有幾咁架勢🤤A5和牛平時最驚就係食完好油膩,但係佢又將佢控制得幾好😌係一個Perfect嘅medium rare🫨食落去完全係入口即溶充滿油脂味又好香肉味真係食唔停口🤫

🥧焦糖法國鵝肝撻

🦪極品海膽魚子醬伴生蠔

🦞法式澳洲活龍蝦湯

🥪時令海膽刺身多士

🐄A5 日本松阪和牛

🐑乾式熟成紐西蘭法式羊仔架
除咗牛扒之外,我哋都好鍾意食羊㗎🥰呢一份份量十足!一份已經有三大件羊架😍仲可以按照自己鍾意嘅熟度💫而我哋就揀咗五成熟!啱啱好唔會太生,亦都唔會太熟🔥仲勁重羊味!朋友都大贊好好食😎嚟到嘅朋友仔一定要叫!

🍨原隻海膽雪糕
呢隻玻璃海膽簡直係相當吸睛😽從來無食過海膽加埋雪糕海膽既海水鮮甜味再配上呢個滑捋捋好Fresh既豆腐雪糕🙀無諗過可以咁鬼夾

當日另一款甜點係朱古力撻🍫
味道幾唔錯,有濃郁嘅朱古力味同埋有幾款水果🍓都幾甜

🍫LM Chocolate Martini
呢杯可以話係呢度嘅 signature 面頭整埋LM兩個字🇫🇷甜甜地咁好易入口😽都幾香朱古力啱晒想飲酒🍸但又驚難入口嘅朋友仔

🍸Puppy Love
呢一款Cocktail酸酸甜甜😚好容易飲完一啖又一啖🤣勁易入口!酒味唔算太重😛

臨走嘅時候嗰度啲待應🤵🏻仲好好咁請我哋飲咗兩杯紅酒🍷仲同我哋吹吓水添

性價比:9/10
好食程度😚: 9/10
回頭指數💗:9/10
  • 焦糖法國鵝肝撻
2024-10-24 1165 瀏覽
知道餐廳有萬聖節餐, 所以就去同朋友試吓, 我哋試嘅係午餐第一個係紅菜頭湯,上面有粒棉花糖,見到羅蘭姐,非常有驚喜,味道清甜,完全冇紅菜頭嘅腥味,都唔錯然後生蠔都肥美新鮮,再加上佢會酒加火,燒咗附近嘅紙, 視覺效果上好有趣沙律就一般,冇乜特別最後係牛柳,非常嫩滑,朋友讚不絕口,整體成餐飯嘅味道都好不錯
知道餐廳有萬聖節餐, 所以就去同朋友試吓, 我哋試嘅係午餐

沙律就一般,冇乜特別

2024-10-23 1905 瀏覽
正日生日,看到有優惠即管試下,看到標題係咁話自己係米之蓮三星,用餐後覺得一星還不到😩,為了其他人不再受騙,決定寫下這篇食評😌首先一入門口,已經俾餐廳嘅佈置嚇一嚇,全部都係Halloween嘅佈置,之後坐定咗,見到原來係一間酒吧,仲要係門口大開對街,一啲privacy都冇,迷之蓮三星嘅餐廳怎會如此🤦🏻‍♀️講返食物,我哋preorder咗8道菜套餐,套餐頭盤生蠔6隻加一蚊再送多兩隻,梗係加多一蚊啦,生蠔送上時都嚇咗一嚇,因為每隻都好似手掌咁大隻,睇落好似好正,點知食落唔夠凍同冇海水味,實在太失望,原本order咗白酒送生蠔,食咗兩隻生蠔白酒都未到,唯有催一催伙記,冇錯,佢哋真係似伙記多過侍應,催咗幾次,最終我哋問杯白酒幾時到,伙記解釋話因為搵緊開瓶器,所以遲咗😱,聽完覺得好匪夷所思,一間餐廳連開瓶器都冇😳第一度菜上澳洲小龍蝦刺身,擺盤都唔錯,有啲吸睛,個sauce食落酸酸甜甜好醒胃,但係食個片龍蝦刺身就出事,唔夠凍、唔夠爽身、冇刺身嘅甜味😔第二度菜法國傳統焦糖燉蛋鵝肝一上來看到係一個似蛋撻嘅物體,但係上面冇焦糖,仲要個撻係微暖,叫伙記來問下,佢哋話唔可以熱食,因為鵝肝會溶😳,咁嘅解釋我都係

第二度菜法國傳統焦糖燉蛋鵝肝
一上來看到係一個似蛋撻嘅物體,但係上面冇焦糖,仲要個撻係微暖,叫伙記來問下,佢哋話唔可以熱食,因為鵝肝會溶😳,咁嘅解釋我都係第一次聽,咁上面個焦糖又去咗邊?呃我未食過crème brûlée 🤪

第三度菜炸法國康提芝士軟殼龍蝦沙律
上菜時伙記話係軟殼蟹,我話唔係龍蝦咩,當時質疑自己係咪記錯,食落真係龍蝦,唔係軟殼蟹😩,呢個菜係熱葷喇啩,點知都係唔熱囉,頂多係微暖⋯⋯

第四度菜法式傳統澳洲龍蝦湯
個湯都係暖的,無溫度,無包送,無威士忌味,好似罐頭湯啊😭

第五度煙燻原隻澳洲龍蝦
上菜都好professional,在你面前打開玻璃罩,煙霧即出,有啲睇頭,但係點解冇煙燻味😷,仲有,隻龍蝦只有兩隻手指加埋咁大,乜有龍蝦咁細隻嘅🥴

第六度三選一,我哋揀咗韓牛牛肋骨同方頭魚
韓牛,超級勁難食,似係落咗梳打粉醃嘅牛肉,完全冇牛嘅Texture,味道仲好差🤮
方頭魚都好少少,豎鱗做得唔錯,好脆脆,但係都係冇魚味🥴

第七度塔斯曼尼亞海膽帶子薏米飯
伙記送上龍蝦薏米飯,我哋影完相之後,伙記話等等,原來係上錯,個飯係隔離枱嘅😵‍💫,之後隨即送返去隔籬枱,碟餸如果係我嘅我一定唔會要囉🤢,之後上返啱個海膽薏米飯,我哋食咗幾啖,都唔差,但係一食個海膽就出事,個海膽係臭的,仲有苦味,吐都吐唔切,唉,失望到我哋連叫個伙計換都唔想🥴

第八度龍蝦柚子雪葩
呢道菜叫正正常常,但只可以叫一般,沒有驚喜,甜品嚟講只可以叫合格😮‍💨

原價每人$1388,經kkday有七折,連酒水埋單total $2000
咁嘅價錢我一定永不回頭,浪費金錢同時間,超級勁失望的一餐,如果你哋想試吓我講嘅嘢真唔真,又有好多錢唔怕嘥,都可以試吓嘅,我真心希望你哋唔好俾佢呃囉。

2024-10-21
慶祝紀念
生日
餐廳:L'AMOUR地點:中環蘭桂坊菜式:西餐餐牌:平日午餐有兩道,三道同四道菜揀,送熱檸茶,熱檸水或者熱奶茶,可加錢升級餐飲。餐包共兩款,整得非常鬆軟,配黑松露牛油醬又滑溜又香,放係牛骨入面,好特別。餐湯二選一。法式澳洲活龍蝦湯 加$48 另加一法式澳洲活龍蝦湯面頭加上少少忌廉同泡沫,拉花好靚。個湯好滑,而龍蝦味突出唔假,好飲呀。前菜9選1。乾式熟成澳洲和牛他他 加$68 另加一乾式熟成澳洲和牛他他份量少少,和牛他他面頭加上洋蔥一片,菜苗同食用花,配有兩片多士。和牛他他酸咪咪,少少辣,食到粒粒爽口洋蔥粒,好醒胃。配脆口多士好香口。藍鰭吞那魚他他 加$68 另加一藍鰭吞那魚他他賣相同乾式熟成澳洲和牛他他一樣,份量就多d。吞那魚好滑溜,味道酸酸地都好味道。主菜8選1。乾式熟成紐西蘭法式羊仔架 加 $68 另加一乾式熟成紐西蘭法式羊仔架一共有三支骨,好多肉食,叫左三成熟,肉質好嫩,帶肥膏,味道唔會太酥,伴有少少燒汁。配有南瓜蓉,四條蘆筍同紫色蘿蔔,後者好特別,我第一次食,味道有少少似紅蘿蔔。法國鵝肝牛柳 加$38 另加一法國鵝肝牛柳整得好淋,我叫左三成熟,都非常淋,而且牛味豐富,好正,配少
餐廳:L'AMOUR
乾式熟成紐西蘭法式羊仔架
乾式熟成紐西蘭法式羊仔架 加 $68 另加一
法國鵝肝牛柳
法國鵝肝牛柳 加$38 另加一

法國鵝肝牛柳整得好淋,我叫左三成熟,都非常淋,而且牛味豐富,好正,配少少燒汁已經夠味。伴有薯蓉,四條蘆筍同紫色蘿蔔。呢兩道主菜都唔會heavy。
甜品2選1。
原隻海膽雪糕 加$48 另加一
原隻海膽雪糕
原隻海膽雪糕用隻大碟同乾冰裝住上枱,有出煙效果。雪糕杯係海膽形狀,好特別。雪糕非常滑溜,豆腐味好濃。伴有一粒新鮮紅莓同藍莓。為呢餐畫上完美句號。
生啤
生啤 加$38 另加一
生啤好大杯,好有花香。
菠蘿汁
菠蘿汁 加$18 另加一
果汁有三款揀,菠蘿汁香甜,面頭加上薄荷葉同菠蘿乾裝飾,另外仲有蘋果汁同橙汁。
今餐食物好唔錯,平日午市都有唔少食客。餐廳裝修以紅色為主,有紅色沙發同餐椅,配水晶吊燈好高貴。仲有一個白色靚靚三角琴,播放抒情音樂。餐廳有好多萬聖節裝飾,特別係門口位,好有節日氣氛。
2024-10-21
乾式熟成澳洲和牛他他
藍鰭吞那魚他他
乾式熟成紐西蘭法式羊仔架
法國鵝肝牛柳
菠蘿汁
2024-10-22 547 瀏覽
呢間餐廳已經bookmark咗好耐,係一個好浪漫嘅餐廳,不單止環境優美,食物更是更上一層樓!一入門口已經有好大嘅鋼琴可以打卡,一邊聽住純音樂,一邊食飯,好享受!lunch set揀咗四個course,一開始先來餐包,可以點黑松露牛油,正呀(好香的黑松露味)餐廳椰菜花湯:香濃椰菜花忌廉湯,上面仲有蜘蛛絲的拉花👍🏻另外法式活龍蝦湯:濃郁的龍蝦鮮味,上面仲有起泡的效果,亦沒有馬虎👍🏻焦糖法國鵝肝撻:呢個做得幾出色和幾創新,第一次食鹹的撻,質感類似葡撻散發出鵝肝味道塔斯曼尼亞海膽多士:通常呢就係鵝肝多士,海膽多士呢都好特別,厚厚的海膽再加上魚子醬,送酒一流法式低溫慢煮東星石斑:在低溫慢煮下,魚肉唔會鞋口,保持左原味,帶點鮮甜,可以點小小忌廉汁,另外配菜有紫薯蓉好甜慢煮西班牙黑毛豬鞍:好厚的豬鞍,肉味都好濃郁,有輕微的黑胡椒調味,另外配菜有南瓜蓉好甜當然要叫兩杯打卡飲品😛Pink Lady:混合咗玫瑰糖漿,檸檬汁及梳打水,面頭灑咗啲食用花,再加咗乾冰,整到杯飲品煙霧彌漫,好有仙氣。荔枝Martini: 混合咗voaka, 荔枝汁,青檸及糖漿。有粒荔枝襯托,都有加乾冰增加氣氛。好香荔枝味,好易入口

餐廳椰菜花湯:香濃椰菜花忌廉湯,上面仲有蜘蛛絲的拉花👍🏻

最後甜品畫上完美的句號:是日甜品朱古力撻,上面仲有士多啤梨同藍莓做點綴,香濃嘅朱古力味啱晒我😍

呢個都係好期待嘅海膽味雪糕:都係第一次食,首先海膽型嘅器皿裝住,再加上仙氣效果,好香濃嘅海膽味,呢個極力推介👍🏻

2024-10-20
2024-10-21 660 瀏覽
LaMour 裝潢浪漫,黑紅顏色配搭,獨特的高椅及擺設,很適合情侶、三五知已、閨密談心。星期六中午去,不算人多。餐湯: 濃而不膩。麵包上桌時微暖,配上黑松露醬,好香口。前菜:焦糖法國鵝肝撻,鵝肝混碎入撻內,淡淡的鵝肝香。蝶豆花木魚清湯.日本鯛魚刺身,配檸汁。買相很特色。塔斯曼尼亞海膽多士,平時食海膽壽司,轉一轉口味配多士,也是不錯的嘗試。主菜:低溫慢煮東升石斑: 配南瓜汁,不腥。西班西班牙黑毛豬鞍:厚切,味道不算太濃,黑毛豬略帶小小肥,不會太「鞋」。傳統法式牛柳:半成熟,剛剛好。甜品:朱古力撻,甜度適中,朱古力濃滑,配上曲奇皮,好食。所有菜式都很用心,食法國餐,需要享受過程,邊說邊慢慢食,我們食足2小時😄。

餐湯:
濃而不膩。麵包上桌時微暖,配上黑松露醬,好香口。

前菜:
焦糖法國鵝肝撻,鵝肝混碎入撻內,淡淡的鵝肝香。
蝶豆花木魚清湯.日本鯛魚刺身,配檸汁。買相很特色。

主菜:
低溫慢煮東升石斑: 配南瓜汁,不腥。
傳統法式牛柳:半成熟,剛剛好。

甜品
朱古力撻,甜度適中,朱古力濃滑,配上曲奇皮,好食。
餐湯
2024-10-19
餐湯
第一次喺openrice比評價🥺體驗實在太差,認為有必要分享真實評價🤦🏻‍♀️🍴食物方面:杯ice coffee既糖漿有隻死左既蟲🐜😱!!明顯後廚衞生環境惡劣。同服務員講左,佢地都只係快快手換過個比我🤢Main我地叫左傳統法式牛柳Beef Tenderloin,但服務員從來都無問我地要幾成熟😪上到黎係太生🤦🏻‍♀️慢煮豬鞍係極難食,又無豬味又乾又柴,完全唔係佢聲稱既慢煮!但有一塊又明顯未熟,唔知佢地大廚點做到😟海膽toast海膽偏腥臭,唔算好難食,但唔recommend👎🏻Black Truffle Creamy Wild Mushroom Fettuccine 份量算大👍🏻 汁都夠多,味道正常,算係成日入面最好食既野😅其他野食就不過不失🤐🙎‍♂️服務方面:服務員其實態度幾好,但服務質素極欠佳😓!- 我同朋友一共三人落左order,我地等左超過25分鐘都未上starter,打算追問既時候服務員先問我地落左咩😢- 我地食完starter之後,又等左好耐都未有main🤔再問返服務員,結果佢地又再問多次我地order左咩🥲最過分係隔多15分鐘左右之後佢地先同我地講我地落既main有兩款都sold
第一次喺openrice比評價🥺
體驗實在太差,認為有必要分享真實評價🤦🏻‍♀️

🍴食物方面:
杯ice coffee既糖漿有隻死左既蟲🐜😱!!

Main我地叫左傳統法式牛柳
傳統法式牛柳 Beef Tenderloin

Chicken 幔煮西班牙愚毛豬校 +$28 Sous Vide Iberico Pork Loin Rack +$28

塔炘曼尼亞海膽多士 Tasmanian sea Urchin toasts 4th

愚松露忌廡野酋扁澺粉 Black Truffle Creamy Wild Mushroom Fettuccine

其他野食就不過不失🤐

🙎‍♂️服務方面:
服務員其實態度幾好,但服務質素極欠佳😓!

- 我地食完starter之後,又等左好耐都未有main🤔再問返服務員,結果佢地又再問多次我地order左咩🥲最過分係隔多15分鐘左右之後佢地先同我地講我地落既main有兩款都sold out😨

- 咁都無辦法,咁我地唯有叫左其他野食。諗住叫佢快啲上野飲既時候,佢地叒問我地落左咩drink😓😓😓😓😓

- 中途餐廳個音響仲要出問題😅勁大聲既噪音滋擾左食客好一段時間

總結:完全唔expect一間高價位餐廳既服務生+食物質素咁成問題😥基本上無aspects係up to normal standard😅
比大家做一個參考,我自己就絕對無next time🙂
2024-10-17 721 瀏覽
朋友約到L’AMOUR食weekend lunch,餐廳由大埔開到中環,不去大埔終於有機會去試下一入餐廳門口有白色透明鋼琴同玫瑰花,加上昏暗燈光感覺浪漫,非常適合約會,食飯傾偈午餐有set lunch 2 course $2383 course $2584 course $338LM Margarita (左)Margarita飲落有tequila青檸香,加上酒杯邊鹽邊,飲落口鹽鹹味、tequila辣味與青檸酸味在口中交會,合成出舒服而有番風味House Wine (右) 易入口帶有果香店員鬆軟餐包配香草牛油龍蝦湯必點,橙色龍蝦湯鮮甜香濃湯前菜:吞拿魚他他入口幾鮮甜,配上脆卜卜麵包好好食!真係要試下前菜:焦糖法國鵝肝撻撻皮香脆配入口即溶上鵝肝慕絲,香味口內溶化燒韓國天然頂級純種1+韓牛牛肋骨 牛肋骨肉質淋身,有骨外層帶有薄薄油花,豐腴肉嫩,配上惹味醬汁好好味乾式熟成紐西蘭法式羊仔架 +$68羊架烤到7成熟,每件羊架都幾厚,入口香味濃而唔羶味原隻海膽雪糕+$48豆腐雪糕配上原隻大大粒加拿大海膽,入口海膽香味配上甜甜雪糕幾特別是日精選甜品係朱古力撻,朱古力入口香濃而且唔太甜最後一杯黑咖啡都

午餐有set lunch
2 course $238
3 course $258
4 course $338

LM Margarita (左)

House Wine (右) 易入口帶有果香

店員鬆軟餐包配香草牛油

龍蝦湯必點,橙色龍蝦湯鮮甜香濃湯

前菜:焦糖法國鵝肝撻
撻皮香脆配入口即溶上鵝肝慕絲,香味口內溶化

燒韓國天然頂級純種1+韓牛牛肋骨

乾式熟成紐西蘭法式羊仔架 +$68
羊架烤到7成熟,每件羊架都幾厚,入口香味濃而唔羶味

原隻海膽雪糕+$48

是日精選甜品係朱古力撻,朱古力入口香濃而且唔太甜

最後一杯黑咖啡都帶有黑朱古力香,overall 味道都好好,好值得一試
  • 焦糖法國鵝肝撻
  • 龍蝦湯
🎃萬聖節好去處🎃.一定係蘭桂坊!每年個個用心打扮來慶祝,除左玩呢到仲可以食好西!呢間華麗迷幻的裝修,門口三角琴好吸睛😍大大水晶燈和紅色梳化位好有格調💕仲用上LC餐具好有儀式感!.✨fine dining set $1388/per person✨.1. 澳洲小龍蝦刺身2. 招牌鵝肝龍蝦蛋撻3. 炸法國康提芝士軟殼龍蝦沙律4. 法式傳統澳洲活龍蝦湯5. 煙燻原隻澳洲龍蝦6. 法國活濃龍蝦汁配是日精選牛7. 法式龍蝦帶子薏米飯8. 龍蝦柚子雪葩款款精緻,味道出色,店員會細心留意,剛食完就會換上下一碟,十分貼心👍🏻.再叫多碟法式忌廉鵝肝扁意粉,大大件鵝肝,意粉吸哂鵝肝精華,超濃郁味道正😋.兩杯cocktail太igable!好多bubble勁有feel即相機食先,味道清新好味👍🏻.
🎃萬聖節好去處🎃

6. 法國活濃龍蝦汁配是日精選牛
7. 法式龍蝦帶子薏米飯
8. 龍蝦柚子雪葩

2024-10-13 580 瀏覽
今日同朋友係中環食飯😙踏入十月已經有萬聖節裝飾🎃👻Set Dinner (4 course $468)北海道帶子刺身沙律🥗 非常新鮮 有石榴粒做點綴極品海膽魚子醬伴生蠔 +$38 🦪 好大隻新鮮嘅生蠔 食完仲想食多隻澳洲活龍蝦湯 🦞 濃濃嘅龍蝦味 配蒜蓉包好吸引慢煮西班牙黑毛豬鞍🐽 好貼心 上菜時候切好左 慢煮嘅方法令佢好入味同埋唔難咬乾式熟成紐西蘭法式羊仔架 +$38🍖 羊肉好鮮嫩,脂肪比例一流季節時令甜品 🥧 朱古力撻 我同朋友默默地食哂兩個😋Puppy love (vodka, cointreau, cranberry, lime) 🍸 好igable嘅雞尾酒 入口甜甜地 適合女仔👧🏻LM gimlet 🥃相當classic嘅一杯雞尾酒
今日同朋友係中環食飯😙踏入十月已經有萬聖節裝飾🎃👻

Set Dinner (4 course $468)
1999 瀏覽

北海道帶子刺身沙律🥗 非常新鮮 有石榴粒做點綴

澳洲活龍蝦湯 🦞 濃濃嘅龍蝦味 配蒜蓉包好吸引

季節時令甜品 🥧 朱古力撻 我同朋友默默地食哂兩個😋

LM gimlet 🥃相當classic嘅一杯雞尾酒

2024-10-12 546 瀏覽
今日同朋友放工去蘭桂芳chill吓,見到呢間裝修得幾靚,幾grand,佢地有set dinner,四百幾蚊有4個course,都唔算貴。焦糖法國鵝肝撻上面有脆脆嘅焦糖皮,食落好香嘅肝鵝味,好creamy,配埋蛋嘅香味,勁match。巴馬火腿.火箭菜.水牛芝士呢個頭盤都幾fresh,沙律菜好新鮮,巴馬火腿配埋水牛芝士一齊食,勁正。是日餐湯今日係磨菇湯,好濃嘅磨菇味,加上個賣相幾靚,唔錯。法式澳洲活龍蝦湯個湯好creamy,好濃郁嘅龍蝦味,上面仲有泡泡增加口感。傳統法式牛柳牛柳好淋,好重牛味,煎到啱啱好,唔會過熟,幾好味。牛肝菌果仁忌廉扁意粉扁意粉好煙韌,吸收晒醬汁嘅味,好好味,個汁好香濃牛肝菌香味,好creamy,仲有大大粒嘅磨菇,幾足料。季節限定時日甜品朱古力生果撻,上面d生果幾甜,個撻皮都好鬆脆。原隻海膽雪糕海膽mix雪糕都係第1次食,又估唔到幾夾,雪糕好香牛奶味,好有創意嘅甜品。Snow Ball呢款Cocktail個賣相好靚,不斷有bubble升上黎,仲不斷出煙,都幾夢幻,幾易入口,有檸檬同少少乳酸味,女仔都啱飲。Blue Angle呢款Mocktail都好靚,海洋嘅籃色,加上大

焦糖法國鵝肝撻

巴馬火腿.火箭菜.水牛芝士

是日餐湯
今日係磨菇湯,好濃嘅磨菇味,加上個賣相幾靚,唔錯。

法式澳洲活龍蝦湯
個湯好creamy,好濃郁嘅龍蝦味,上面仲有泡泡增加口感。

傳統法式牛柳
牛柳好淋,好重牛味,煎到啱啱好,唔會過熟,幾好味。

牛肝菌果仁忌廉扁意粉

季節限定時日甜品
朱古力生果撻,上面d生果幾甜,個撻皮都好鬆脆。

Snow Ball

Blue Angle
呢款Mocktail都好靚,海洋嘅籃色,加上大量嘅煙,飲落酸酸甜甜,啱晒唔飲酒嘅朋友飲

2024-10-10 604 瀏覽
這間就在蘭桂坊內的高級餐廳,餐廳內以紅色為主題。今晚座無虛席就坐半室內的位置,時不時聽到生日歌播放,很多人在這裏慶祝生日呢。這次的法國菜體驗以龍蝦為主題,每道菜式都展現豐富的味覺層次。【澳洲小龍蝦刺身】以其新鮮的質地和細膩的口感為特點,保留了海鮮的原始鮮甜。【招牌鵝肝龍蝦蛋撻】融合了濃郁的鵝肝和鮮美的龍蝦,酥脆的塔皮和細滑的內餡形成驚喜對比。【炸法國康提芝士軟殼龍蝦沙律】將香濃的康提芝士與脆炸的龍蝦結合,配以清新的沙律,口感平衡。【法式傳統澳洲活龍蝦湯】濃郁而醇厚,湯中透出龍蝦的鮮美精華。【煙燻原隻澳洲龍蝦】帶有微微煙燻風味,龍蝦的鮮味又突出。【法國活濃龍蝦汁配是日精選牛柳】以龍蝦汁的鮮美襯托牛柳的細嫩,配菜薯蓉味道奶滑香濃牛油味。【法式龍蝦帶子薏米飯】薏米的口感結實,龍蝦的鮮味融入其中,最喜歡一粒粒三文魚子粒。【龍蝦柚子雪葩】柚子的酸甜與龍蝦粒的甘甜相得益彰。【蟹肉蒜香扁意粉】蒜香和蟹肉的鮮味為主,意粉彈牙,整體味道濃郁,蟹柳的配搭有點搞笑。【Mojito】酒精和薄荷的味道十分強烈。【LM Chocolate Martini】朱古力味香濃較易入口。

澳洲小龍蝦刺身
招牌鵝肝龍蝦蛋撻
炸法國康提芝士軟殼龍蝦沙律
炸法國康提芝士軟殼龍蝦沙律
法式傳統澳洲活龍蝦湯
【煙燻原隻澳洲龍蝦】帶有微微煙燻風味,龍蝦的鮮味又突出。
煙燻原隻澳洲龍蝦
法式龍蝦帶子薏米飯
【龍蝦柚子雪葩】柚子的酸甜與龍蝦粒的甘甜相得益彰。
龍蝦柚子雪葩
蟹肉蒜香扁意粉
【Mojito】酒精和薄荷的味道十分強烈。
Mojito
LM Chocolate Martini
2024-09-26
2024-10-08 598 瀏覽
貨不對板, 全龙虾套餐值$600, 實收$1388/位, 配大龙虾頭, 夾小龙虾身, 新品種,大開眼界有人生日,全埸関灯,侍應單手單音演奏生日歌,驚嚇鄰座客人喝醉大叫, 打爛玻璃味道0分扺食 負5分

有人生日,全埸関灯,侍應單手單音演奏生日歌,驚嚇

鄰座客人喝醉大叫, 打爛玻璃

味道0分
扺食 負5分

🌟估唔到蘭桂坊都有咁高質嘅法國菜🌟重點係夜晚仲有set dinner,價錢一啲都唔進取🌟入到餐廳,復古奢華嘅裝修,水晶燈加埋一台三腳鋼琴,已經好好打卡🌟我哋揀咗4 course dinner set, $468 一個人,絕對有Fine Dining奢華嘅享受😋🌟首先上咗自家製麵包,配黑松露牛油,同埋白蘭地煮豬肉醬🌟頭盤選擇多,我哋揀咗焦糖法國鵝肝撻,同埋北海道帶子刺身沙律🌟伴碟精緻,焦糖法國鵝肝撻有驚喜,撻嘅酥皮焗到好鬆脆,鵝肝香濃,成件事好夾🌟我哋加咗$48,加配法式澳洲活龍蝦湯,真係香濃嘅龍蝦味,又不失Creamy🌟主菜揀咗慢煮西班牙黑毛豬鞍,同埋加咗$188,加配A5日本松阪和牛🌟經過慢煮嘅黑毛豬鞍,一啲都唔嚡口,肉質鮮嫩,冇豬臊味,值得一讚🌟 A5日本松阪和牛,經過香煎之後,帶出嚟另一種程度嘅和牛香氣🌟 A5級數嘅日本和牛油脂分布,絕對冇得輸,好建議加配🌟最後甜品都加咗$48試吓佢嘅原隻海膽雪糕,估唔到出奇嘅夾,海膽配埋豆腐雪糕,新奇菜式有驚喜🌟食fine Dining一定要配酒, 我哋揀咗Rose 同Mojito
🌟估唔到蘭桂坊都有咁高質嘅法國菜

🌟重點係夜晚仲有set dinner,價錢一啲都唔進取

🌟首先上咗自家製麵包,配黑松露牛油,同埋白蘭地煮豬肉醬

🌟 A5級數嘅日本和牛油脂分布,絕對冇得輸,好建議加配