2024-09-23 993 瀏覽
灣仔謝斐道食肆林立,但見到一家舖面幾吸引的Cafe,所以入去睇吓點?👀👀👅Latter英式全日早餐內容豐富→沙律🥗、德國腸、培根🥓、滑蛋、蕃茄🍅、牛油果🥑、栗米三色藜麥、士多啤梨🍓、藍莓🫐。仲有酸種麵包——酸種麵包聽講有唔少好處:🍞營養比一般麵包豐富、容易消化且有益腸道。🍞有助吸收礦物質和抗氧化物。🍞升糖指數低,適合keep fit一族。再提吓沙律🥗菜的醬汁是酸尾尾沙律油而不是易出水的沙律醬,讓口感更加fresh爽和更加滋味!👅明太子帶子扁意粉🍝麵條爽而滑不太漏膩。雞髀菇和靈芝菇好軟熟入味。灸燒明太子鹹香起沙好吸引。日本帶子鮮美可口,加埋洋葱🧅蒜蓉🧄溝忌廉,整碟配搭很上乘,確係精品!👍👍👍☕️動物派對拿鐵Latte 入口陣陣幽香,小熊仔🐻很cutie 可愛😍!☕️動物派對Mocha濃厚咖啡味,可能加埋小熊啤啤,感覺有點甜!建議各位可以把bear分開放入口!😜😜🍰柚子芝士蛋糕Cheesecake 一向俾人好漏嘅印象,不過這個cake加咗柚子,甜酸的分子卻把膩的感覺一掃而空!真係有諗頭啊!👏🏼👏🏼👏🏼店舖員工侍應都係好nice,有問必答且服侍周到!👍👍清水帶有檸檬🍋味,入到Latter Caf

👅Latter英式全日早餐
🍞營養比一般麵包豐富、容易消化且有益腸道。
🍞有助吸收礦物質和抗氧化物。
🍞升糖指數低,適合keep fit一族。

👅明太子帶子扁意粉🍝

☕️動物派對拿鐵Latte
入口陣陣幽香,小熊仔🐻很cutie 可愛😍!
☕️動物派對Mocha

🍰柚子芝士蛋糕

店舖員工侍應都係好nice,有問必答且服侍周到!👍👍清水帶有檸檬🍋味,入到Latter Cafe真係好舒服!好relax 啊?

#灣仔謝斐道151-153號金聲大廈地下E號舖
#電話:5637 6245
#英式早餐
#德國腸
#三色藜麥
#酸種麵包

• Latter 全日早餐
2024-12-13 0 瀏覽
壽喜燒牛肉扁意粉(日本蛋黃、肥牛、紅椒絲、洋蔥、蒜蓉、日本壽喜燒汁、扁意粉)日式嘅感覺👏幾好味可以幾人分煙三文魚牛油果炒蛋貝果(原味貝果、煙三文魚、牛油果、炒滑蛋)好適合鍾意牛油果嘅朋友~LUCKY SERIES盲盒咖啡🎄聖誕Xmas主題😆係個☃️雪人棉花糖公仔係面👍😗好得意 👏岩打卡 仲轉咗Oat Milk~Cream Brûlée LatteSOE(Hazelnut、chocolate Redcatual Bourbon)
壽喜燒牛肉扁意粉
日式嘅感覺👏幾好味可以幾人分

煙三文魚牛油果炒蛋貝果
(原味貝果、煙三文魚、牛油果、炒滑蛋)
好適合鍾意牛油果嘅朋友

~LUCKY SERIES盲盒咖啡
仲轉咗Oat Milk

~Cream Brûlée Latte

各位少女對呢間𝒄𝒂𝒇𝒆一定不陌生吧(๏㉨๏)既優雅又可愛嘅奶油風格~仲有招牌3D咖啡!最近有聖誕主題 食物同環境都更有氣氛當日去全店少女們都在打卡(*≧∀≦*).✿ 大啡菇黑松露炒蛋貝果 $118 .✿ 香煎帶子明太子扁意粉 $148.✿ 聖誕派對拿鐵 $68|動物派對盲盒拿鐵 $68.✿ 伯爵茶巴斯克芝士蛋糕 $62雖然係打卡餐廳 但估唔到食物都有水準(^ω^)瀑布貝果好壯觀 黑松露味香濃 意粉嘅明太子味突出 幾𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮仲唔會太油膩必點可愛3D飄浮𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞!有聖誕特別版公仔啊仲有動物系列 款式可隨機/自選 呢期有水豚君!底下嘅飲品可以自選 揀左鮮奶咖啡&抹茶拿鐵兩杯都香濃香滑 無被打卡耽誤啊´・ᴗ・`

各位少女對呢間𝒄𝒂𝒇𝒆一定不陌生吧(๏㉨๏)
既優雅又可愛嘅奶油風格~仲有招牌3D咖啡!
最近有聖誕主題 食物同環境都更有氣氛
當日去全店少女們都在打卡(*≧∀≦*)

✿ 大啡菇黑松露炒蛋貝果 $118

聖誕派對拿鐵
動物派對拿鐵

✿ 伯爵茶巴斯克芝士蛋糕 $62
伯爵茶巴斯克芝士蛋糕

雖然係打卡餐廳 但估唔到食物都有水準(^ω^)
瀑布貝果好壯觀 黑松露味香濃
意粉嘅明太子味突出 幾𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮仲唔會太油膩
必點可愛3D飄浮𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞!有聖誕特別版公仔啊
仲有動物系列 款式可隨機/自選 呢期有水豚君!
底下嘅飲品可以自選 揀左鮮奶咖啡&抹茶拿鐵
兩杯都香濃香滑 無被打卡耽誤啊´・ᴗ・`
伯爵茶巴斯克芝士蛋糕
2024-12-08 0 瀏覽
同個Fd經過灣仔見到今日冇乜人,緊係入黎嘆番個lunch~ 🍳 LATTER 全日早餐有齊德國腸、煙肉、炒滑蛋、牛油果、番茄、酸種麵包、三色藜麥配粟米。最後還有新鮮的士多啤梨和藍莓~ 好fresh,好正🍝 香煎帶子明太子意粉帶子燒到好香~明太子再加埋香蒜和忌廉一齊撈個意粉,口感濃烈又黏口,味道絕對讓人驚艷🐶 動物派對盲盒拿鐵拿鐵上面放咗隻好得意嘅柴犬棉花糖,令到整杯咖啡增添一份趣味,成個人都開心晒🎂 土多啤梨開心果戚風蛋糕為咗聖誕節特別設計的,外形可愛~ 似十足間屋仔咁~ 外形搭配了土多啤梨和開心果的獨特風味,唔太甜,而且口感輕柔☕ 咖啡品嘗組合包含三款自家拼配的咖啡豆,各自散發著3個不同味~ 花香、櫻桃和波特酒都非常獨特,3款都好令人回味
同個Fd經過灣仔見到今日冇乜人,緊係入黎嘆番個lunch~

🍳 LATTER 全日早餐

🍝 香煎帶子明太子意粉

🐶 動物派對盲盒拿鐵

🎂 土多啤梨開心果戚風蛋糕

☕ 咖啡品嘗組合
2024-12-02
午餐
2024-11-29 322 瀏覽
灣仔謝斐道有間店面望落好溫馨嘅靚靚Cafe🎀,法式圓拱窗加上戶外嘅復古藤椅,啱哂影相打卡📸 ,室內裝修以奶茶色為主,比人感覺好舒服😌食物質素都超出預期,最有心機係佢地會根據節日推出限定主題嘅食物同飲品🥹,而家已經感受到濃濃嘅聖誕氛圍🎄-🔥必食Item ▫️香煎帶子明太子扁意粉 $148 ★★★★☆作為明太子愛好者,見到餐廳大大條明太子咁上真係好興奮😆,每一啖都食到佢嘅香味,加埋煎帶子簡直係必勝組合🤍cream sauce同意粉好香好夾,完全唔會膩🙏🏻▫️煙三文魚牛油果炒蛋貝果 $118 ★★★★★份量好豐富❕材料新鮮味道唔錯😌,最抵讚係佢個Bagle唔會好乾,而且包身有少少nuts,口感好有層次🤗▫️動物派對盲盒拿鐵 $68 ★★★★★最期待就係呢款飲品🤩,成日見到唔同嘅動物棉花糖都覺得好可愛😍,今次抽盲盒就抽中咗聖誕馴鹿🫎,超級吸睛!佢有得揀咖啡或者朱古力,仲有唔同款嘅奶可以選擇,好貼心🥹▫️焦糖脆脆咖啡 $68 ★★★★☆可以同店員溝通想要邊款咖啡做base😯,焦糖脆脆都好好食🤤令到成杯咖啡嘅味道層次提升😙▫️聖誕節主題開心果草莓戚風蛋糕 $62 ★★★★★開心果醬好濃郁,配合埋淡淡草莓味嘅

🔥必食Item

▫️香煎帶子明太子扁意粉 $148 ★★★★☆

▫️煙三文魚牛油果炒蛋貝果 $118 ★★★★★

▫️動物派對盲盒拿鐵 $68 ★★★★★

▫️焦糖脆脆咖啡 $68 ★★★★☆

▫️聖誕節主題開心果草莓戚風蛋糕 $62 ★★★★★
開心果醬好濃郁,配合埋淡淡草莓味嘅戚風蛋糕🍰,食落甜而不膩,好有滿足感
2024-11-21
2024-11-28 238 瀏覽
#fatchubelly灣仔📍Latter Cafe (灣仔)💥香煎帶子明太子扁意粉明太子味好香濃 👍🏻撈埋落去唔會好鹹香煎帶子煎得好香甜🤤成個食落去非常Creamy好食💥煙三文魚牛油果炒蛋貝果煙三文魚煙燻味好香🥑配埋半生熟嘅炒蛋 同埋牛油果加埋麥味好香嘅bagel食落整體好夾 亦都好大份🎉💥冷萃西柚檸檬紅茶西柚檸檬味好香甜🍋配埋地道紅茶好fresh飲落去非常之開胃💥焦糖忌廉咖啡呢款咖啡十分之有驚喜☕️面頭有燒脆左嘅焦糖飲落去有脆脆地嘅口感更加為咖啡增添咗一份香味🥰💥開心果芝士蛋糕甜品就食咗近排最興嘅開心果👏🏻食落去有淡淡嘅香味加埋芝士蛋糕香濃嘅口感食落去好滿足推薦大家食!Latter Cafe (灣仔)灣仔謝斐道151-153號金聲大廈地下E號舖
#fatchubelly灣仔

📍Latter Cafe (灣仔)

💥香煎帶子明太子扁意粉

💥開心果芝士蛋糕
甜品就食咗近排最興嘅開心果👏🏻
食落去有淡淡嘅香味
加埋芝士蛋糕香濃嘅口感
食落去好滿足推薦大家食!

Latter Cafe (灣仔)
灣仔謝斐道151-153號金聲大廈地下E號舖
在這個難得的假期,星期五我約了朋友來到Latter Cafe。餐廳內外已佈滿了聖誕裝飾,充滿節日氣氛。壽喜燒牛肉扁意粉 $128壽喜燒扁意粉使用了日本蛋黃、肥牛、紅椒絲、洋蔥、蒜蓉、日本壽喜燒汁和扁意粉。肥牛的份量足夠,肉質肥瘦適中,壽喜燒汁的味道香甜濃郁,與彈牙的扁意粉相得益彰煙三文魚牛油果炒蛋貝果 $118選用原味貝果,搭配煙三文魚、牛油果和炒滑蛋。貝果外脆內軟,滑蛋的蛋液流淌。與牛油果和煙三文魚的搭配,口感層次豐富自家栗子製提拉米蘇 $68提拉米蘇的栗子風味雖不算明顯,但帶有苦澀的咖啡香氣,層次分明,口感綿滑士多啤梨奶油抹茶 $67雖然名為奶油抹茶,飲用時卻一點都不膩。飲品選用了燕麥奶,奶味醇厚,抹茶的回甘恰到好處,搭配上士多啤梨奶油,口感恰如其分動物派對盲盒拿鐵 $73許多食客皆為了這款飲品而來。拿鐵同樣選用了燕麥奶,並選擇了紫薯口味,表面裝飾著一隻哈士奇公仔,並用棉花糖固定在飲品上。拿鐵散發著淡淡的紫薯香氣,搭配哈士奇棉花糖,甜到入心

壽喜燒牛肉扁意粉 $128

煙三文魚牛油果炒蛋貝果 $118

自家栗子製提拉米蘇 $68

士多啤梨奶油抹茶 $67

動物派對盲盒拿鐵 $73
  • 煙三文魚牛油果炒蛋貝果
2024-11-25 195 瀏覽
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍜☕️🍹🍰🍜🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🥢煙三文魚牛油果溏心蛋沙律$138🆗沙律色彩繽紛,煙三文魚鮮香滑嫩,搭配綿密嘅牛油果同香濃溏心蛋,口感層次豐富,健康又好味,好適合作為輕食選擇😋。🥢 香煎帶子明太子扁意粉 $148🆗鮮甜嘅帶子同濃郁嘅明太子味道好夾,醬汁口感滑順,扁意粉軟硬度適中,整體唔會好膩👍🏻。🥢大啡菇黑松露炒蛋貝果$118🆗貝果外脆內軟,菇香濃郁,炒蛋滑嫩,搭配黑松露嘅獨特風味,增添層次感,brunch食一流😋。🥢動物派對盲盒拿鐵 $68🆙動物造型可愛,原來喺粒棉花糖🤣。飲品香濃滑順,咖啡同奶泡嘅比例恰到好處,每一啖都充滿驚喜,好適合打卡👍。🥢焦糖忌廉咖啡 $62🆗咖啡甜而不膩,濃郁嘅咖啡香氣同焦糖嘅香甜完美結合,口感絲滑,忌廉層次豐富😋。🥢自家栗子製提拉米蘇 $68🆙栗子嘅香甜中和咗咖啡嘅苦澀,口感綿密且層次分明。喔道甜品唔單止好味,仲展現咗手作嘅用心同創意👍🏻。😇評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀😇食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7.5/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7.5/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.75/10-🍴🍽

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍜☕️🍹🍰🍜🍴🍽🍴🍽🍴🍽

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.75/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🍜☕️🍹🍰🍜 🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 Latter Cafe (灣仔)
灣仔謝斐道151-153號金聲大廈地下E號舖
#bakdiu灣仔 #bakdiu西餐 #香港必食餐廳 #bakdiucafe
餐廳:Latter Cafe地點:灣仔謝斐道菜式:咖啡室餐牌:聖誕二人大餐,午餐,brunch常餐,包類,甜品。飲品包括咖啡,非咖啡,特飲。落單用QR code。Spicy Kimchi Crab Roe and Prawn Linguine $138 另加一Spicy Kimchi Crab Roe and Prawn Linguine好大份,扁意粉al dente又香辣,撈有洋蔥粒,配有四隻去殼爽脆大蝦,面頭加有泡菜,大量蟹子,可以加添脆脆口感,最後加上菜苗裝飾。扁意粉個汁好惹味,唔會太辣,而口感既滑且脆,呢道意韓意粉fusion得好。Basil Tomato Chicken Risotto $138 另加一Basil Tomato Chicken Risotto面頭有四片鹹香健康雞胸肉,灑上香草,下底就係撈有車厘茄,菇片同洋蔥粒既多汁意大利飯,個番茄汁甜甜酸酸,好開胃,個飯份量都好多。Latter 開心果芝士蛋糕 $62 另加一巴斯克開心果芝士蛋糕用糯米糍皮包住,面頭加上香滑忌廉同開心果碎,仲有一個可愛士多啤梨忌廉雪人,好有節日氣氛,最正係味道原來係咁好,開心果芝士蛋糕既燒焦味適
餐廳:Latter Cafe
地點:灣仔謝斐道
菜式:咖啡室
Latter 開心果芝士蛋糕 $62 另加一
Latter 開心果芝士蛋糕
巴斯克開心果芝士蛋糕用糯米糍皮包住,面頭加上香滑忌廉同開心果碎,仲有一個可愛士多啤梨忌廉雪人,好有節日氣氛,最正係味道原來係咁好,開心果芝士蛋糕既燒焦味適中,而開心果味香濃,口感厚身滑溜,高質!而配煙煙韌韌糯米皮同食原來好夾,加埋少少滑溜忌廉更加邪惡但超正!
Lucky Series Latte $68 另加一

Lucky Series Latte
呢杯Lucky Series Latte係盲盒系列飲品,飲品面頭棉花糖係隨機,拉花都好靚,見到個可愛雪人好似浸緊浴緊上枱比我地,好寫意,令人唔捨得飲。飲品有多款口味揀,我地揀左橙朱古力同埋用脫脂奶。朱古力好滑溜,帶微微橙味,配甜到漏棉花糖好夾。
Lime Kiwi Fruit Soda
Lime Kiwi Fruit Soda $52 另加一
Lime Kiwi Fruit Soda奇異果味適中而唔會太酸,非常解渴,仲有四片奇異果乾。
總括而言,主菜甜品飲品質素都不俗,特別欣賞食品賣相心思。餐廳環境乾淨舒服,用木製餐桌同餐椅,服務員有禮,平日午市都幾滿。
2024-11-20
Lime Kiwi Fruit Soda
2024-11-23 162 瀏覽
這晚係開完會真氣難下。開足半日同老闆頂足半日。感覺好委屈自己。心裡決定要食返些好野去平衡自己的心態。決定係灣仔找找好食餐廳。**香煎帶子明太子扁意大利粉**香煎帶子外焦內嫩,鮮甜的海味與明太子的鹹香相互交融,為整道菜增添了層次感。扁意大利粉的口感滑順,吸附了明太子的醬汁,讓每一口都充滿了濃郁的風味。帶子金黃誘人,意大利粉上點綴的明太子顆粒更是增添了視覺上的享受。展現了廚師的巧思與對食材的尊重。**All Day Breakfast** 常見的組合包括煎蛋、培根、香腸、烤番茄、炒蘑菇、和吐司等。每一種食材都經過精心烹調,保留了其原有的風味,並且搭配得宜,讓人感受到滿足感。無論是想要一份經典的英式早餐,還是偏好健康的選擇,如牛油果。

2024-09-14
5 分鐘 (堂食)
1K
2024-11-22 123 瀏覽
有間cafe☕我一向喜歡💕 ,經過門口已被餐廳裝潢吸引,使人少女心爆發,放慢腳步入去慢活一下!動物派對盲盒Latte 聽說有名都為呢款飲品朝聖😆,上面有隻好可愛熊仔🐻‍❄️棉花糖,下面是好香濃的香橙朱古力味,看著熊仔快沉澱在內的畫面有點忍酸不禁😆💝香煎帶子明太子扁意粉🍝 帶子鮮甜彈牙,意粉上有鹹鮮味明太子,味道獨特又好吃😋貝果煙三文魚配上滑蛋,煙三文魚都好大塊 食落都飽肚呢伯爵茶蛋糕🧀🍰 伯爵菜味香濃,加上上奶香順滑忌廉好滿足!

動物派對盲盒Latte

香煎帶子明太子扁意粉🍝
帶子鮮甜彈牙,意粉上有鹹鮮味明太子,味道獨特又好吃😋

貝果煙三文魚
配上滑蛋,煙三文魚都好大塊 食落都飽肚呢

伯爵茶蛋糕🧀🍰
伯爵菜味香濃,加上上奶香順滑忌廉好滿足!

2024-11-20 252 瀏覽
鄰近灣仔地鐵站的Latter Cafe✨室內裝修以奶茶色休閒風格為主,溫馨舒適,戶外設有靚靚藤椅打卡位,非常適合喜歡小清新的朋友🤍🍽️🥗Latter全日早餐 ($118)炒蛋非常滑嫩、香腸多汁、新鮮的牛油果及烤番茄搭配烤多士,讓每一口都充滿滿足感☀️🍽️🐂壽喜燒牛肉扁意粉($128)日式壽喜燒的濃郁風味與扁意粉的完美結合。牛肉鮮嫩多汁,搭配帶有甜美的壽喜燒醬汁,讓每一口都充滿香氣。廚師將扁意粉的熟度拿捏得非常適中,不僅色香味俱全,也帶來了一種新的口味體驗,適合喜愛嘗試新風味的食客✨🧁🌰自家栗子製Tiramisu($68)這裏的Tiramisu口感輕盈而且豐富。咖啡的香氣與奶油滑相互交融,帶來層次分明的享受。可可粉的微苦平衡了甜味,使整體口感非常舒適✨☕️House Blend Combo - Floral, Arricot Sweet, Port Wine ($68)充滿儀式感的咖啡品嚐組合,以不同方式沖泡3款由Cafe精選的咖啡豆。一個價錢品嚐3杯咖啡,有驚喜之餘亦令人十分滿足。☕️動物派對盲盒Latte($68)咖啡師將小熊棉花糖放入Latte🐻真令人不忍心喝掉🙈 Latte的奶泡絲滑細膩,

🍽️🥗Latter全日早餐 ($118)

🍽️🐂壽喜燒牛肉扁意粉($128)

🧁🌰自家栗子製Tiramisu($68)

☕️動物派對盲盒Latte($68)
咖啡師將小熊棉花糖放入Latte🐻真令人不忍心喝掉🙈 Latte的奶泡絲滑細膩,與濃郁的咖啡香氣完美融合,每一口都是溫暖與舒適的享受。

📍 Latter Cafe (灣仔)
營業時間:星期一至日 08:00-18:00
2024-11-20 168 瀏覽
灣仔呢間咖啡店真系bookmark左好耐終於有機會同朋友黎chill下行到門口已經有個靚靚打卡位 入到去系奶油風既佈置 感覺好溫暖辣蕃茄海鮮扁意粉呢個意粉系新出品 辣辣地真系好惹味除左大蝦 仲有青口、魷魚等 十分足料蕃茄汁酸酸甜甜好開胃 真系幾好食煙三文魚牛油果酸種麵包下午茶時段黎到仲有Afternoon Set可以揀呢個自由配搭食材既酸種麵包
牛油果壓成蓉 鋪滿成塊麵包
加埋煙三文魚 口感豐富自家制伯爵茶草莓麻糬戚風蛋糕呢度既戚風蛋糕都好出色 口感好鬆軟中間仲夾住煙韌既麻糬賣相好靚 打卡必嗌桂花冷萃咖啡秋季限定既飲品一定要試下
面層奶蓋濃厚綿密 有淡淡桂花香同Cold Brew味道好夾 唔會太膩伯爵茶朱古力鮮奶伯爵茶香味勁突出 朱古力味唔會太甜
加入鮮奶令成杯飲品勁有層次
灣仔呢間咖啡店真系bookmark左好耐
終於有機會同朋友黎chill下
行到門口已經有個靚靚打卡位
入到去系奶油風既佈置 感覺好溫暖

辣蕃茄海鮮扁意粉
呢個意粉系新出品 辣辣地真系好惹味
除左大蝦 仲有青口、魷魚等 十分足料
蕃茄汁酸酸甜甜好開胃 真系幾好食

伯爵茶朱古力鮮奶
伯爵茶香味勁突出 朱古力味唔會太甜
加入鮮奶令成杯飲品勁有層次
2024-11-14 238 瀏覽
We came here for lunch and were very pleased with the food.🥂Latter All Day Breakfast $118We enjoyed their signature all-day breakfast, which featured a wide variety of ingredients. The vegetables were fresh and perfectly balanced with vinegar. 🥂Black Truffle Mushroom Risotto $138We also tried their risotto, which was rich with truffle and mushroom flavors.🥂Yuzu Cheesecake $53We also tried their dessert and I loved the yuzu cheesecake, which had a perfect blend of sour and sweet flavors.🥂Sweet Po

🥂Yuzu Cheesecake $53

🥂Sweet Potato Lucky Series Latte $58

🥂Milk Chocolate $45
For drinks, they serve adorable animal lattes with different bases. I had the sweet potato flavor, which balanced nicely with the milk and coffee. My friend, who doesn’t drink coffee, enjoyed the milk chocolate latte.
Overall rating: 8/10
2024-11-05 471 瀏覽
今日同個朋友聚舊,問佢想食乜,佢話當然要食得又靚又健康,search咗成晚決定去灣仔謝斐道呢間cafe試下。 今日著到成個凱特皇妃咁靚嘅朋友,去到cafe門口已經不停打卡,行到入店更加不得了,足足影咗十五分鐘先肯坐低叫嘢食 。連早餐都未食嘅我哋想要一份all day breakfast,全日早餐原來都有兩款,傳統款都係腸仔煙肉茄汁豆嗰啲,我哋咁靚又健康梗係試下有營全日早餐,除咗有沙律菜,炒蛋,蕃茄,牛油果,多士之外,仲有少少士多啤梨,藍莓,同一杯鮮果乳酪,真係健康美味之選。 另一個煮食我哋叫咗香煎明太子帶子扁意粉,呢個pasta份量一啲都唔細,我本來以為係用現成明太子醬撈出嚟嘅意粉,出面好多餐廳都係咁做,但原來係有一啲真嘅明太子,應該係輕輕煎過,加埋帶子同一啲菇菌類,整個配搭好令人滿足。 呢度嘅飲品都係打卡焦點,朋友叫咗杯士多啤梨奶油抹茶,我就想試下動物派對盲盒紫薯拿鐵,冇指定要咩動物之下店員會隨機安排,我得到嘅係一隻唔知係兔仔還是狐狸定啤啤熊嘅小動物棉花糖,好驚佢溶,但最後證實係唔會,最後都唔捨得將佢食落肚。甜品係開心果抹茶芝士蛋糕,呢個cake我覺得係必點,開心果香味嘅cheese

甜品係開心果抹茶芝士蛋糕,呢個cake我覺得係必點,開心果香味嘅cheese cake非常濃郁,上面仲有開心果碎,完全滿足曬開心果控嘅願望。 另外值得一讚係呢間cafe嘅靚仔靚女員工全部都好有禮貌,今餐食得好開心,下次再帶朋友過嚟食好嘢+打卡。