超特別腐乳主題餐廳,以中式及西式菜式呈現,中西合璧效果非常有趣!!腐乳愛好者更可以額外加入桌上腐乳,實行腐個徹底!! 🍯- 腐乳卡邦尼 HK$88 🍯🍝中西合璧腐乳意粉!!與傳統卡邦尼一樣加入生雞蛋,以腐乳代替了芝士,兩者混合後味道意想不到好吃,濃稠醬汁散發著淡淡豆香味!!中式臘腸油香比西式煙肉更具層次及香氣!!意粉熟度剛好保持口感,搭配腐乳汁一流!!- 話梅梳打 HK$45 🍹傳統滋味!!話梅淡淡香氣配合爽口梳打水非常解膩,不會過酸平衡剛剛好!!

- 腐乳卡邦尼 HK$88 🍯🍝

- 話梅梳打 HK$45 🍹
話梅梳打
路過多次從未入去試個究竟。今日心血來潮前往,門外餐牌見價錢非常相宜,還以為午餐。職員介紹腐乳菇飯 ,連樽裝飲品。晚上如果不想吃太多,份量也足夠👍🏻職員態度良好,腐乳任吃,環境也乾淨。飲品樽裝,如果趕時間也可拿走飲,非常方便。座位不多,也是高椅。食物味道ok. 下次再試其他款式會更清楚。附近多是拉麵店,此cafe 是中式飯的可選之一。餐廳有輕鬆音樂,吃飯時聽著也不錯。但附近有垃圾站及大門打開是馬路。所以有車路過也有些嘈。
職員介紹腐乳菇飯 ,連樽裝飲品。
晚上如果不想吃太多,份量也足夠👍🏻
職員態度良好,腐乳任吃,環境也乾淨。
飲品樽裝,如果趕時間也可拿走飲,非常方便。
座位不多,也是高椅。
食物味道ok. 下次再試其他款式會更清楚。
附近多是拉麵店,此cafe 是中式飯的可選之一。
餐廳有輕鬆音樂,吃飯時聽著也不錯。
但附近有垃圾站及大門打開是馬路。所以有車路過也有些嘈。
雜錦菇飯
2024-02-02 542 瀏覽
行過中環,決定入去「流」試下佢哋嗰啲以腐乳做主角嘅食物。🧀 首先上場嘅係雞軟骨特級脆餃,咬落去真係脆卜卜,雞軟骨韌勁過癮,佢哋嘅腐乳蛋黃醬令個餃味道更加層次分明,真係鍾意到停唔到口!🤤之後嚟咗個腐乳白汁焗西蘭花,西蘭花烚得啱啱好,唔會太硬或太爛,腐乳醬汁流晒入去每個菜花絲里,味道香滑得嚟又帶啲鹹香,啱晒我呢啲唔鍾意太清淡嘅人。新腐乳卡邦尼呢個dish,意粉煮到啱啱好嘅軟硬度,撈埋個蛋黃同醬汁,嘩!每一啖都充滿咗腐乳嘅獨特香味同味道,啖啖肉,真係夠曬意思。飯後點咗份腐乳慢煮雞卷配飯,呢樣真係驚喜,雞肉腍滑嫩口又唔膩,搭配嘅飯香呼呼,吸收咗啲汁令整個配搭更完美。最後㗎杯LAU WHITE,一啖咖啡一啖腐乳嘅味道,好特別,每一啖都似在品嚐小小嘅冒險。整體嚟講,呢間「流」賣相同口感都掂晒,chokchok地食飯,腐乳味道居然可以咁多變化,真係食得開心又滿足!👍🍽👌

這次𝐰𝐞𝐞𝐤𝐝𝐚𝐲 𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡𝐭𝐢𝐦𝐞來到𝐨𝐟𝐟𝐢𝐜𝐞附近覓食!聽說中環有一家以腐乳為主題的餐廳,𝐢𝐜𝐨𝐧𝐢𝐜之餘所以菜式都好𝐭𝐡𝐞𝐦𝐚𝐭𝐢𝐜,均是以腐乳料理,真的好創新🫡餐廳裝潢用上淡綠色搭配𝐦𝐚𝐫𝐤𝐞𝐭塗鴉牆壁,相當𝐢𝐠𝐚𝐛𝐥𝐞———✤ 腐乳卡邦尼|$𝟖𝟖這道菜式充滿創意,把中菜小炒常見的椒絲腐乳通菜,變奏成椒絲腐乳卡邦尼意粉🍝強烈推薦大家混入桌面上的那樽腐乳,既可把鹹鮮味激發又可讓意麵整體更𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲。✤ 流髀|+$𝟐𝟎優惠價加購的酥炸雞髀居然成了我的最愛❤️炸到酥脆絲毫不油膩的雞皮𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲無比,咬開便是油脂四濺帶點酒香的腐乳雞肉🍗✤ 番茄紅酒燴牛腩飯|$𝟔𝟖牛腩的柔軟口感和濃郁的肉汁,與番茄和紅酒的酸甜味相互融合,搭配腐乳與白飯超夾!

———
✤ 腐乳卡邦尼|$𝟖𝟖

✤ 流髀|+$𝟐𝟎

✤ 番茄紅酒燴牛腩飯|$𝟔𝟖
  • 流髀
2023-10-18 446 瀏覽
經過見到呢間附用腐乳你做招牌菜,openrice都幾多positive feedback,今日終於有機會一試.餐廳裝修記特別想做懷舊 feel, 仲好多廣東話金句。第一次試緊係要試佢個招牌腐乳卡邦尼 。來到份量比我預期少,但食落又覺得都幾爆可能都比較creamy。 但唔知係唔係想就返外國人口味定健康考慮,腐乳味唔係好重,或者你唔講我都唔知呀佢有落腐乳。味道其實唔差,感覺係濃少少嘅卡邦尼,但一心想食腐乳味嘅我就有少少失望!埋單$88送罐汽水,個人認為貴少少。下次想試下其他餐,價錢相對大眾化好多。

餐廳裝修記特別想做懷舊 feel, 仲好多廣東話金句。
第一次試緊係要試佢個招牌腐乳卡邦尼 。

2023-08-06 443 瀏覽
🫧中上環腐乳主題餐廳🍴 呢個主題幾特別 亦都係我第一次見!舖頭裡面設計充滿香港文化🇭🇰 有唔少手寫文字、海報等 好有心思 餐廳唔係好大 我諗大概10-15個位 但我平日中午時段去到都唔係超多人排隊🚶🏻‍♂️店員超級熱情 一黎到就介紹佢哋d菜式比我哋 感覺到佢好有心👍🏻餐廳價錢超級合理 份量都唔少!中午套餐包埋飲品大概$60-80一個餐 重點係材料好足 味道好食🫶🏻 係中上環地區打工既朋友一定要過來試下🩷好可惜個陣我一個過來 唔係試到超級多野 所以下次一定要再來!😋蕃茄紅酒燴牛腩飯($68) 呢個係佢哋既中午套餐 原本已經包埋一杯野飲🧃有汽水、檸檬茶、奶茶 如果想試特飲就要額外加$10 牛腩份量有大概5-6舊 食落去牛味都好出 同埋側邊既板根都超級爽口 配埋少少牛腩既肥 真係💯 牛腩汁係比較稀 但係番茄味🍅係超級濃烈 配飯真係一流🍚 而且呢個餐都非常健康 係牛腩汁裡面仲有西蘭花🥦同埋蘿蔔🥕 令到成個餐唔會太膩!+$10 父古力 呢杯野飲幾特別我真係第一次試到咁既味道 鹹甜交雜 佢哋係先放腐乳係底 然後再加朱古力🍫上去 我先飲左一啖係齋腐乳醬 已經覺得味道醇口 再配埋特濃朱古力又係另外一種味
🫧
中上環腐乳主題餐廳🍴 呢個主題幾特別 亦都係我第一次見!
係中上環地區打工既朋友一定要過來試下🩷

蕃茄紅酒燴牛腩飯($68)
牛腩汁係比較稀 但係番茄味🍅係超級濃烈 配飯真係一流🍚

+$10 父古力 呢杯野飲幾特別我真係第一次試到咁既味道 鹹甜交雜 佢哋係先放腐乳係底 然後再加朱古力🍫上去 我先飲左一啖係齋腐乳醬 已經覺得味道醇口 再配埋特濃朱古力又係另外一種味道 出乎意料哋夾 餐廳應該係用左可可粉 腐乳配埋可可粉 會蓋過左可可粉原本少少苦既味道👅

味道:✨✨✨✨/5

📍Lau Bistro (中環)
地址:中環結志街46號地舖
蕃茄紅酒燴牛腩飯
2023-07-02 507 瀏覽
是日難得👦🏻一齊去灣仔,又免費搭叮叮,就一心想去食之前bookmark了的腐乳主題餐廳🍴點知去到見到有張告示,「因3位老闆操勞過度,需時休息,今日3pm開門」雖然落住雨,但一場黎到,就的左一個鐘啦(◐‿◑)我地叫左三款食物📍腐乳卡邦尼套餐包了凍奶茶賣相同一般卡邦尼差唔多,無太特別,配料有常見的蘑菇、煙肉、洋蔥,而臘腸真係第一次見,個味道都好夾整體腐乳味幾香,好夾但對濃味人來說,可以再加多腐乳♪( ´▽`)跟餐凍奶茶正常發揮📍流髀餐跟飯見到賣相就冇乜特別,以為係炸到好鬆脆的炸髀,但比較濕味道食落幾好,雞肉都好嫩個飯👦🏻食完話有點濕,我試一試都覺得係,但!原來撈左腐乳,一致覺得「靚仔」(白飯)有驚喜,我都食左好多啖餐飲加錢轉了話梅梳打,酸酸甜甜,好開胃📍南乳雞球配薯條雞肉都係嫩滑,食到覺得沙律醬都好似有腐乳味(可能真係?)好食不過略厭雞肉唔算好入味..整體用腐乳做主題是給幾新鮮的,味道都不錯。只是個人覺得可以再重口味一些(///▽///)..唯有食是最治癒的
雖然落住雨,但一場黎到,就的左一個鐘啦(◐‿◑)
我地叫左三款食物
📍腐乳卡邦尼套餐包了凍奶茶
整體腐乳味幾香,好夾
但對濃味人來說,可以再加多腐乳♪( ´▽`)
跟餐凍奶茶正常發揮
📍流髀餐跟飯
見到賣相就冇乜特別,以為係炸到好鬆脆的炸髀,但比較濕
味道食落幾好,雞肉都好嫩
餐飲加錢轉了話梅梳打,酸酸甜甜,好開胃
📍南乳雞球配薯條
雞肉都係嫩滑,食到覺得沙律醬都好似有腐乳味(可能真係?)
好食不過略厭雞肉唔算好入味
整體用腐乳做主題是給
幾新鮮的,味道都不錯。
只是個人覺得可以再重口味一些(///▽///)
唯有食是最治癒的
流髀餐配飯
南乳雞球配薯條
2023-07-02
流髀餐配飯
南乳雞球配薯條
  • 流髀餐配白飯!飯是重點
2023-06-22 613 瀏覽
After the drinks at another store, we finally came to this store featuring fermented bean curd(Fuyu). The fries were already a great start. Initially, I thought the fuyu was in the dips but actually it was on the fried batter itself and each bite of the fries allowed you to enjoy the aroma of fuyu.The sauce of the carbonara was just the right amount without soaking the dish. The amount of fuyu was just right to suit those who just want a hint of the flavor. For those who want a stronger flavor,

Fuyu Carbonara
The sauce of the carbonara was just the right amount without soaking the dish. The amount of fuyu was just right to suit those who just want a hint of the flavor. For those who want a stronger flavor, they have additional fuyu on the table which you can add.

Lau Bei Chicken Thigh
They ran out of braised lamb so they recommend the Lau Bei meal. The chicken thigh was quite large and perfectly cooked. For $36, to have such a large chicken thigh with rice in central is definitely a bargain.
Fuyu Chocolate

The fuyu chocolate sounds strange but was actually quite well balanced as only the aroma of fuyu was there and the sweetness of the drink was well controlled.
Salted Plum Soda
The surprise came from the last drink. I only tried this drink out of curiosity but the salted plum flavors were really prominent esp after the first sip. Even if you are not a fan of salted plum I would recommend this drink.
Shake Shake Beer Battered Fries
2023-06-20
Fuyu Carbonara
Lau Bei Chicken Thigh
Fuyu Chocolate
Salted Plum Soda
2023-05-17 503 瀏覽
第一次試到以腐乳做主題的餐廳,大膽又健康👍🏻 必試的係腐乳羊腩煲,裡面的枝竹一半係脆的,一半炆軟的,好有心思。在鋪中,你會感受到地度文化,不同的搞笑句子令你發笑,我見這麼多的文字應該好難是出於一人之筆,女店長好親切介紹鋪的牆上所有文字是由不同人客寫上去,大家集思廣益👍🏻成為一幅好好藝術品。在餐牌上印有老闆漫畫人物,白飯任裝,這也是一種懷舊的情懷,搞笑得來又令人有點想點舊時光。一邊食一邊欣賞這裡地度藝術,實在是一樂也。再飲到一杯新創的父古力,實在是一天的點綴,腐乳加朱古力剛剛好😋但要飲要早,第二次我想再飲的時候已售罄,又要等下一次…
第一次試到以腐乳做主題的餐廳,大膽又健康👍🏻

一邊食一邊欣賞這裡地度藝術,實在是一樂也。

但要飲要早,第二次我想再飲的時候已售罄,又要等下一次…
  • 腐乳羊腩煲
2023-05-02 459 瀏覽
【中西區】【Lau Bistro】最近 foodie 界發生咗件大事,有 foodie 涉嫌向餐廳索取金錢不果,而影響餐廳服務評分。我覺得屈錢又好、鱔稿又好,做咪做囉,最緊要係你做完之後話畀讀者聽,等讀者自行判斷。如果隱瞞,就對讀者唔公平喇。即係以嗰個 case 為例,佢屈到錢的話,咪話呢間交咗「保護費」,所以服務合格。一直以來香港某個好大嘅食評網站都係咁運作,香港人咪又係甘之如飴,有咩資格鬧嗰位澳門 foodie 呀,你哋咪又係幫嗰個網睇、寫食評。對我嚟講,我就唔會主動走去搵餐廳去傾以文章換食物呢啲,冇錢又要食物嘅就去食物銀行啦,何必呃讀者。有做過呢啲嘢嘅 foodie 自己知啦,我唔多嘴。總之我做親呢啲 post 之前都講畀餐廳知我會寫明係試食,讀者最重要。之前我都講過,就係咁嘅原因,夠薑畀我寫到咁明嘅餐廳,一定係對自己嘅食物水準極有自信,只係欠缺啲宣傳所以要加啲力。有餐廳老細話呢啲叫「味自慢」,就係對味道嘅一種傲慢,用食物質素嚟贏嘅,其實怕啲乜呢?就好似我今日同朋友嚟到呢間腐乳主題嘅 fusion 餐廳,係試食又點?佢嗰個位都幾遠離中心地段,需要宣傳吓都好合理。肥仔老細首先推薦嘅

就好似我今日同朋友嚟到呢間腐乳主題嘅 fusion 餐廳,係試食又點?佢嗰個位都幾遠離中心地段,需要宣傳吓都好合理。肥仔老細首先推薦嘅小食「腐乳鹹蛋黃炸魚皮」係真係幾具鹹香,炸得又夠脆,又真係收得起人 $68 吖。

之後嘅主食「焗南乳豬手」就要 $288,皮脆肉嫩,個南乳醬都唔錯。而個「冬陰功豬扒配白飯」賣 $68 嘅價錢,感覺平庸啲,係個汁算叫做好。而 signature 嘢「椒絲腐乳卡邦尼意粉」冇令我失望,$98 嚟講非常 okay。

食食吓嘢,感受緊腐乳嘅氛圍,飲返杯 $45 嘅「Lau White」就適合不過。湯力咖啡配上丁點腐乳味,真係幾特別。另外店家送上一枝「潤肺柚子蜜」,我冇份飲,不過聽朋友講都 okay。總括而言,我覺得都算唔錯嘅。

食完飯仲有個 Tour 送,啱晒我呢啲「博物館控」,原來呢度有四位老闆,各自背住唔同嘅人生經歷同故事聚埋一齊,以腐乳為中心扣埋幾個故仔,去表達各自想抒發對人生嘅睇法。腐乳就如人生,時間令佢「有啲嘢嗒吓」咁。。。

(地址:中環結志街 46 號地舖)

@lau.bistro.hk
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #instafood #yummy #foodlover #delicious #1ambackup #1am0615 #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am中西區 #中環 #中半山 #香港 #laubistro #laubistrohk #腐乳 #腐乳美食 #腐乳鹹蛋黃炸魚皮 #焗南乳豬手 #冬陰功豬扒配白飯 #椒絲腐乳卡邦尼意粉 #LauWhite
2023-03-07 507 瀏覽
結志街係中環的街市街,但零零舍舍有間粉線色+ 黑白磚既舖頭係呢條街出現,同成條街形成強烈對比,好奇心驅使下就入左去睇下究竟係咩葫蘆賣咩藥🤭原來係一間以「腐乳」為主題既西式茶餐廳,每款菜式都會加入腐乳元素,大膽得黎亦都相當有創意,餐廳有兩層,牆上都掛左一d語帶諷刺但又不失幽默既語錄,幾有意思椒絲腐乳卡邦尼意粉卡邦尼意粉加入了中式芝士腐乳,上面再加隻蛋黃,平時既煙肉取而代之為臘腸,臘腸帶甜甜地既味道,將腐乳本身既咸味略為調和返,椒絲亦令到成個意粉更加清爽,整個意粉將腐乳發揮得淋漓盡致腐乳焗雞翼雞翼外皮香脆,腐乳既味道亦都慢慢係口腔滲出,非常惹味腐乳總係給人有種濃烈既味道,但廚師巧妙咁運用腐乳,將咁有本土特色既味道融入係唔同食材入面,相信唔喜歡腐乳既朋友試後都會對腐乳改觀

腐乳焗雞翼
雞翼外皮香脆,腐乳既味道亦都慢慢係口腔滲出,非常惹味

2023-02-26 429 瀏覽
腐乳!?竟然是腐乳??腐乳通菜你就吃得多,腐乳料理你又吃過沒有,沒有就來試一下吧,包你覺得驚喜😆😆椒絲腐乳卡邦尼意粉當日一去到店舖時是剛準備開門,老闆需要一腳踢,又要開飲料,又要煮,真的辛苦你囉😂卡邦尼配合腐乳,完全不會格格不入,反而別有一番風味,醒胃,加隻蛋,一些青椒絲,撈起來真的棒🥚🥚腐乳鹹蛋黃炸魚皮炸魚皮我們吃火鍋吃得多,鹹蛋黃配腐乳再炸魚皮你又吃過未🐵濃濃鹹蛋黃加上腐乳味道,魚皮香脆,吃到索索聲🐟南乳炸雞球配薯條腐乳之後是南乳😂南乳用來煮齋吃得多,配雞球也是第一次見,雞肉嫰滑,點南乳醬好味道流白腐乳加咖啡,喜歡腐乳既你必須一戰,非筆墨所能形容☕柚子潤肺茶柚子味飲料,滋潤解毒,爽🥛Lau Bistro中環結志街46號地舖

流白
腐乳加咖啡,喜歡腐乳既你必須一戰,非筆墨所能形容☕

柚子潤肺茶
柚子味飲料,滋潤解毒,爽🥛

Lau Bistro
中環結志街46號地舖
流白 柚子潤肺茶
流白 柚子潤肺茶
2022-12-08 336 瀏覽
最近同朋友嚟咗呢間喺中環主打腐乳菜式嘅餐廳食lunch,菜式有新意得嚟價錢仲好親民添!🍝招牌菜式之一嘅新腐乳卡邦尼 ($98) 非常足料,用上臘腸同煙肉碎,連同蛋黃食落幾creamy,本身嘅腐乳味唔會好重,所以我哋都有聽店員嘅推介加返一磚腐乳落去,味道即時更昇華,大家可以一試!本身想試午餐嘅雜扒飯,可惜太遲去到所以好多材料都已經用矖,所以我哋就食咗雞扒飯配特濃蘑菇汁 ($68),蘑菇汁真係有好多蘑菇,雞扒亦好juicy~小食雞軟骨特級脆餃配腐乳醬 ($68)富有鹹香,入面嘅雞軟骨增添口感,幾有驚喜!朋友就試埋飲品腐乳朱古力 ($45) ,味道就好似海鹽朱古力咁,唔會有違和感👌🏻值得一提嘅係店員會向每位客人講解每一道菜可以點加佢哋秘製嘅腐乳醬,聽得出佢哋好有心!

新腐乳卡邦尼
雞軟骨特級脆餃配腐乳醬
新腐乳卡邦尼
1K
2022-11-22 778 瀏覽
放工約了友人食飯,友人見到一間以腐乳為主題的餐廳,腐乳WO!必食!(好LIKE腐乳,曾幾何時都自行炮製過腐乳小丸子wwwww)腐乳堪稱中國芝士,配上西式料理,揉合港式及西式的飲食文化推出具創意的菜式,當中最有興趣係腐乳咖啡及腐乳卡邦尼,好想知咩料~!店面似西餐廳,有兩層,內堂裝潢隱約有著港式的風味,牆身的碧綠色及黑白色瓷磚,有著舊式冰室之感,牆上的海報,有意思的內容,腐乳論人生。餐牌,好多野吸引,但已有心水想食。腐乳為主題,枱面上有樽腐乳係好合理,據聞選用開平腐乳。FUYU CHOCOLATE,跟餐+$10,友人的,朱古力係是日推介,友人話幾好飲呢。LAU WHITE(流白),跟餐+$20,老闆即場手調,腐乳醬+咖啡+湯力,好大膽嘅組合!充滿好奇咩味,估唔到竟然係夾!!頭一啖腐乳味較突出,之後飲到咖啡味,飲飲下味道開始平均,好有層次,本身杯咖啡味都係不俗,配合淡淡地的腐乳味竟然幾好飲,正!據聞每次都選用不同的咖啡豆,都幾花心思去研究。新腐乳卡邦尼意粉,$128。食之前,老闆建議加一磚腐乳效果更佳,用上椒絲、腐乳及臘腸等的港式材料,意粉口感軟硬適中,撈蛋之下口感更creamy,每啖都好有
餐牌,好多野吸引,但已有心水想食。
腐乳為主題,枱面上有樽腐乳係好合理,據聞選用開平腐乳。
LAU WHITE
新腐乳卡邦尼意粉
新腐乳卡邦尼意粉,$128。
食之前,老闆建議加一磚腐乳效果更佳,用上椒絲、腐乳及臘腸等的港式材料,意粉口感軟硬適中,撈蛋之下口感更creamy,每啖都好有腐乳味,但唔會好濃烈同好鹹,味道比較清香易入口,配合埋鹹香的臘腸,味道更香同好夾,有創意又好味的卡邦尼。
腐乳龍脷柳卷配白飯
腐乳龍脷柳卷配白飯,$68。
圓形賣相的龍脷柳卷,外層煎得香口內裡爽滑。
付上黑椒檸檬及腐乳白汁,腐乳白汁可以加磚腐乳味道更濃,黑椒檸檬酸酸甜甜幾好味,白飯就更係傳統食法腐乳撈飯。
新咸蛋黃炸魚皮配腐乳醬
新咸蛋黃炸魚皮配腐乳醬,$68,賣點係個腐乳醬,腐乳醬味道上唔算好強烈比較淡味,咸蛋黃炸魚皮香脆惹味。
食物有水準幾好味同創意十足,係呢區來講價格上真係幾抵食,服務態度親切~~期待會出甜品呢~下次有機要再戰。
LAU WHITE
新腐乳卡邦尼意粉
2022-11-12 530 瀏覽
位於中環嘅腐乳主題餐廳Lau Bistro,價錢非常之親民,食物質素亦都非常之好。我之前都嚟過一次,今次趁佢更新咗新嘅Menu,再嚟幫襯。腐乳鹹蛋黃炸魚皮呢個真係必點啊,質素好高,魚皮又香又脆,配上充滿咸香嘅鹹蛋黃真係好正啊。冬陰功大蝦意粉意粉吸收曬冬陰功嘅香味,帶有酸酸辛辛嘅味道,另外可以按個人喜好加腐乳食。大蝦份量都唔少,口感彈牙,有蝦香。腐乳軟殼蟹配白飯軟殼蟹炸得好香脆,仲好入味添,入口有唔少肉汁,亦有淡淡肉腐乳香。椒絲腐乳卡幫尼估唔到卡邦尼意粉配上腐乳呢個配搭都幾襯喎,意粉彈牙,配埋生雞蛋同腐乳一齊食,真係一個非常之好好嘅中西合璧菜式。腐乳朱古力入口有香濃嘅朱古力香,仲有淡淡嘅腐乳餘香,甜中帶少少咸味,好正呀。話梅七喜梳打係依杯充滿港式風味嘅梳打入面,有酸酸甜甜嘅話梅香,正好中和左七喜嘅甜味。自家釀製Gin酒有少少檸檬香味,帶有少少茶香,酒精濃度唔算好高,好易入口。整體來講,餐廳依然維持到佢哋一半嘅質素,食物創新之餘,亦都保持到中式嘅傳統風味。📍Lau Bistro (中環)中環結志街46號地舖#中環美食 #中環好去處 #hkfoodie#beautifulcuisines#k

冬陰功大蝦意粉

腐乳軟殼蟹配白飯

椒絲腐乳卡幫尼

腐乳朱古力

話梅七喜梳打

自家釀製Gin酒
有少少檸檬香味,帶有少少茶香,酒精濃度唔算好高,好易入口。

📍Lau Bistro (中環)
中環結志街46號地舖

#中環美食 #中環好去處 #hkfoodie#beautifulcuisines#kolhk#foodstagram#nomnom#lifestyle#finedining#香港好去處#打卡#吃貨#美食日記#香港美食#美食推薦#相機食先#hkfoodblogger#hongkongrestaurant#hkfoodshare#hkfood#hkig#igfood#hkkol#fotd#hkfoodporn#amazing#相機食先#香港#吃貨#photooftheday