2023-02-20 26 瀏覽
呢一間位於將軍澳海傍嘅西式餐廳食牛扒好出名🌟,今日有機會黎到附近行下就即刻試下啦🥳美國特選級天然「黑白牛」肉眼扒 $468/10oz作為呢度主打嘅牛扒就一定要食啦🤩,生熟度方面店員推薦4成熟😋,控制得啱啱好,牛扒鮮嫩多汁🤪。呢度嘅牛扒果然名不虛傳,絕對係我食過心目中頭幾名好食嘅牛扒😍,牛扒極大塊又好厚切,而且係超級有牛味😝,夠晒肥美又唔會有好多筋,口感味道都一流🤤檸檬香草水煮龍蝦 $398/500g呢度嘅波士頓龍蝦都好想試下😚,我就揀左檸檬香草水煮嘅方式更加食到龍蝦本身嘅鮮味🤣,賣相方面都好精緻,打卡一流,龍蝦方面都好出色👍,肉質好新鮮彈牙,而且龍蝦肉都好鮮甜😛炒蘑菇 $68另外加左個小食,蘑菇調味好出色好惹味😎Shielry Temple $58Blue Lagoon $58

美國特選級天然「黑白牛」肉眼扒 $468/10oz

檸檬香草水煮龍蝦 $398/500g

炒蘑菇 $68
另外加左個小食,蘑菇調味好出色好惹味😎

Shielry Temple $58
Blue Lagoon $58
2023-02-17 897 瀏覽
將軍澳海旁竟然有我未試過嘅餐廳?!唔得!即刻要黎試試佢餐牌選擇唔多主食中有兩款肉食同兩個海鮮選擇最正係仲有任食薯條呀!我地試左16Oz美國特選級天然黑白牛肉眼扒同芝士焗釀波士頓龍蝦我好欣賞個龍蝦因為佢已預先起肉食得好方便而且唔淨係得龍蝦肉佢仲有啲洋蔥磨菇等等釀入龍蝦殼令味道更豐富就算一個人食晒一隻芝士龍蝦都唔太膩又更飽肚👍奶油菠菜呢款又係我去扒房常點嘅side dish佢個煮法令到菠菜特有嘅嚡口同澀味都無晒菠菜變得又清又嫩可以大大啖不停食👍即炸薯條金金黃黃又香又脆嘅薯條實在令人好難忍口🫣呢度仲有得任食超邪惡呀~主角16Oz美國特選級天然黑白牛肉眼扒相當有份量切開中間粉嫩粉嫩火候控制不錯仍然留有肉汁肉眼扒肉質軟淋可以蘸旁邊嘅三款醬汁黑椒汁,牛肉汁同荷蘭蛋黃醬更添滋味我最愛配荷蘭蛋黃醬個奶香竟然同牛肉咁夾🤤侍應仲有拎到四款英法德式芥末俾我試少少辣又幾惹味喎~餐廳氣氛輕鬆播住經典英文情歌情侶黎到將軍澳海旁食飯係個唔錯嘅選擇!
將軍澳海旁竟然有我未試過嘅餐廳?!
唔得!
即刻要黎試試佢

餐牌選擇唔多
主食中有兩款肉食
同兩個海鮮選擇
最正係仲有任食薯條呀!

我地試左16Oz美國特選級天然黑白牛肉眼扒

火候控制不錯
仍然留有肉汁
肉眼扒肉質軟淋
可以蘸旁邊嘅三款醬汁
黑椒汁,牛肉汁同荷蘭蛋黃醬
更添滋味
我最愛配荷蘭蛋黃醬
個奶香竟然同牛肉咁夾🤤
侍應仲有拎到四款英法德式芥末俾我試
少少辣又幾惹味喎~

餐廳氣氛輕鬆
播住經典英文情歌
情侶黎到將軍澳海旁食飯係個唔錯嘅選擇!
2023-02-13
2023-02-16 48 瀏覽
個天氣終於放晴,同朋友決定去將軍澳踏單車,踩左一陣朋友就話好餓,我地就中場休息,係附近揾間餐廳填飽個肚先。鮮龍蝦湯味道濃郁鮮甜,口感creamy,仲有爽口龍蝦肉。香煎鱸魚伴菠菜鱸魚煎到外皮香脆,肉質嫩滑,最上面有酸豆蓉,酸酸甜甜可以解一解膩,菠菜幼嫩多汁,加左奶油去煮,味道更香。香烤加拿大嫩豬鞍用左慢煮方式烹調,肉質鬆軟,口感嫩滑,醬汁係蜜糖芥花籽,味道香甜,同豬鞍十分相襯。爺爺西班牙油條配提拉米蘇西班牙油條新鮮炸起,外脆內軟,沾上濃郁香滑嘅提拉米蘇好邪惡。心太軟一切開心太軟濃郁的朱古力漿湧出黎,流心效果做得好好,上面有雲尼拿雪糕,一冷一熱,好味。

鮮龍蝦湯
味道濃郁鮮甜,口感creamy,仲有爽口龍蝦肉。

香煎鱸魚伴菠菜

香烤加拿大嫩豬鞍

爺爺西班牙油條配提拉米蘇

心太軟
2023-02-15 55 瀏覽
餐廳🍴氣氛勁寫意,成個環境氛圍都好放鬆好舒服,職員更係靚仔🙈仲服務好Nice,加分加分🤣👍🏻 食物更係份量足又好食,食物既質素非常好,食完會超級滿足咁走🧡💛Main Course :1️⃣美國特選級天然「黑白牛」肉眼扒 16oz $468醬汁:牛肉汁//黑椒醬//荷蘭蛋黃醬肉眼扒叫左5成熟,牛扒肉身好厚肉,但一刀切入去🤩就feel到勁軟腍,完成唔需要用力去拉扯,切開左入面係粉嫩粉嫩既顏色❤️,肉質勁鮮嫩,仲好Juicy,就咁食已經夠哂好食,牛香味好濃郁,仲有配左3款醬汁,都會帶出牛既唔同風味,牛肉汁會更提牛香,而黑椒醬都令牛香更鮮甜,荷蘭蛋黃醬係我最中意既,鹹甜鹹甜咁非常好食🤤肉眼扒真係大推薦😋😋2️⃣波士頓龍蝦Thermidor 芝士釀焗龍蝦 $398/500gram龍蝦🦞大大隻,開左邊再加芝士同菇菌去焗,芝士份量好多,龍蝦肉肉身好厚實,口感好結實彈牙,非常新鮮,每一啖都食到芝士既香氣,可以同朋友share食,因為龍蝦🦞真係好大隻🤣,食左半隻就非常滿足,啖啖肉既口感真係好正Side Dish :奶油波菜 $68奶油感唔會令人覺等滯,反而會奶香奶香咁想一啖接一啖咁食,奶油更加令菠菜既口感改變,無

Main Course :
1️⃣美國特選級天然「黑白牛」肉眼扒 16oz $468
醬汁:牛肉汁//黑椒醬//荷蘭蛋黃醬

2️⃣波士頓龍蝦
Thermidor 芝士釀焗龍蝦 $398/500gram

Side Dish :
奶油波菜 $68
奶油感唔會令人覺等滯,反而會奶香奶香咁想一啖接一啖咁食,奶油更加令菠菜既口感改變,無左會食到條脷好鞋既感覺,連唔太喜愛食菠菜既我都食左好多,係覺得幾好食喎,咁一啖啖放入口

仲有無限量薯條🍟
完全唔馬虎,無一條都炸得熱辣辣,好脆身

2023-02-14 40 瀏覽
💡高質法國情人餐今次要表揚下男小編,知道情人節,所以就book左間環境好靚的法國餐,餐廳嘅位置喺海邊,環境好舒適及休閒,地方又寬敞,座位舒適,食完仲可以行下海邊,幾浪漫❣️🍽Royal Smoked Salmon With Carvia, Mango Puree呢個煙三文魚作為前菜,擺盤好靚,煙三文魚上面有魚子醬,令到成件事昇華左,而且好特別加左芒果泥,成個味道都好豐富。🍽Pan-Fried Duck Liver, Raspberry Sauce呢個成個藝術品咁,睇得出廚師好有功架,鵝肝煎至外脆內軟,油香十足,而麵包好香脆,加埋草莓醬,令到整體都唔會太膩。🍽Black Truffle Wild Mushrooms Cream Soup黑松露野菌奶油湯,有好香濃蘑菇味,好creamy,口感細滑。🍽Lime Sherbet青檸雪酪,開頭仲諗緊咁快就食完,原來係比你先食完呢個,令到你口味先清新一下,留待黎食主菜,好細心。🅼🅰🅸🅽🍽Grilled Prime Tenderloin With Homemade Sun Dried Tomato Butter呢個係烤上等牛里脊配自製曬乾番茄黃油,個牛
💡高質法國情人餐

🍽Lime Sherbet

🅼🅰🅸🅽
呢個係烤上等牛里脊配自製曬乾番茄黃油,個牛肉質好軟淋,肉味濃郁得黎仲好juicy。個番茄黃油醬同牛好夾。

🍽Pan-Fried Dover Sole With Lemon Butter Sauce
煎多佛鰈魚配檸檬黃油醬,第一次食呢個魚,原來都幾大條,魚肉好香好嫩,加埋檸檬黃油醬係魚上面,令到味道更出。

🍮Cream Brulee with Red Bean
紅豆奶油布丁,好香蛋味,就咁食覺得有少少甜,但加左紅豆一齊食,中和左個味道,更加口味。

🍸Welcome drinks
有兩杯mocktails,各有特色,好易出口。

2023-02-10 48 瀏覽
趁weekend獎勵下自己同老公一齊去左食大餐 - surf and turf at TKO seafront💖Main course1 - Holstein肉眼扒(16oz) $468主食有4款選擇, 首先當然不能錯過美國特選級別天然「黑白牛」, 呢種牛嘅特別之處係食落會點牛奶香, 而且係乳牛所以肉質特別軟嫩, 因為係新鮮牛肉冇冰鮮過, 所以食落肉質非常嫩, 叫Medium rare最perfect! 牛肉原切份量大足, 一上枱已經聞到陣陣炭燒味道😋 有三款特製醬汁包括黑椒汁、牛肉汁(gravy)同埋荷蘭醬, 全部都好惹味👍🏻另外有兩款口味嘅mustard, 伴碟仲有焗蒜頭同即叫即炸嘅薯條, 仲要係無限添加嫁! 非常有誠意! Main course 2 - 芝士釀焗波士頓龍蝦 $398隻龍蝦好新鮮, 肉質非常彈牙而且好鮮甜♥️廚師仲好細心咁預先連鉗位都拆埋肉, 再釀番入個龍蝦殼去焗!! 芝士同龍蝦永遠都係絕配👍🏻除左芝士焗之外, 仲有冇咁熱氣嘅檸檬香草汁水煮, 相信呢種煮法會令龍蝦嘅鮮味更突出🦞有機會一定要再黎試下!side dish - 奶油菠菜 $68大魚大肉後點都要食番D蔬菜黎平

side dish - 奶油菠菜 $68
大魚大肉後點都要食番D蔬菜黎平衡下心理等自己少些許罪惡感😂 菠菜份量好多, 雖然加左cream但食得多都唔會油膩, 全因調味恰到好處唔會太咸!

2023-02-05
10 分鐘 (堂食)
放假終於得閒去踩單車,順路遊覽將軍澳新開嘅跨灣大橋🌉,夜晚就去埋澳南嗰邊搵食。呢頭有唔少餐廳,普遍都係行中高檔路線,呢晚幫襯咗嘅「Le Marché Steak & Frites」亦唔例外。店舖裝修幾靚,設有唔少梳化座位,適合一班人聚會,環境氣氛讓人舒服放鬆。另一邊廂,餐廳嘅店員們係雖然全男班👦🏻,但個個都好有禮貌同友善,並且愛心爆棚,樂於同小朋友傾偈耍樂👍。餐廳定價雖然唔平,不過勝在份量十足🍽,但我略嫌菜式選擇唔夠多,例如只得一款意粉,又無乜小食。如果兩個人嚟食就試唔到太多款。USDA Choice Natural Holstein Beef Ribeye 美國特選級天然「黑白牛」肉眼扒($468/16oz),呢件牛扒不得了🥩,我成日都話牛扒要有返咁上下大小,食落先有滿足感。牛扒接近一吋厚,要控制好火候絕非容易🔥,因為好易整到外面過熟,入面又太生。我哋要求七成熟,廚師完美演繹咗有關定義,肉芯呈淡粉紅色,肉質軟腍又多汁。肉眼扒脂肪分佈均勻,唔會話邊位有成條肥膏,所以食落又帶點口感。牛扒冇乜伴菜,只得兩粒蕃茄仔同烤蒜頭。反而醬汁方面就幾繽紛🤤,例如有Gravy牛肉汁、Black Pepp
牛扒冇乜伴菜,只得兩粒蕃茄仔同烤蒜頭。反而醬汁方面就幾繽紛🤤,例如有Gravy牛肉汁Black Pepper黑椒醬Homemade Hollandaise荷蘭蛋黃醬。另外,佢連Mustard芥辣都有四款揀,分別有英國、德國同兩款法式口味。佢哋每一款都各有特色,我幾鍾意個蛋黃醬🍳,惹味得來、唔會搶咗牛扒光芒。不過由於件扒本身高質,所以輕輕沾少少鹹,食返原味已經好正。
Baked Alaska Halibut
Baked Alaska Halibut 烤阿拉斯加比目魚($248/300g),餐廳以紙包焗魚嘅煮法處理🐟,咁樣就能夠鎖住肉汁,而且亦令調味更入味。比目魚頗巨型,厚度同牛扒有得揮。白身魚魚肉嫩滑,兼且富有彈性、唔鬆散;而魚皮則微脆。廚師將洋蔥同蕃茄仔等食材🧅,放上魚柳一同焗製,並同時滲出牛油香。整體調味清爽簡單,更能突顯食材嘅鮮味。
Creamy Spinach
Creamy Spinach奶油菠菜($68),Side Dish配菜有幾款選擇,估唔到份量都幾多。🥦餐廳應該係用上菠菜苗,所以無乜渣,而且亦比較嫩同易咬。每條菠菜都掛滿忌廉汁,不過出奇地食到尾段都唔覺膩,食菜比起薯蓉或通心粉冇咁飽滯。
Unlimited Fries
Unlimited Fries無限量薯條,餐廳嘅其中一個賣點就係任食薯條🍟。我哋落單無耐,店員就先送上一兜熱辣辣、新鮮炸起嘅薯條。薯條偏幼身,似麥記嗰種,不過就做到外脆內軟嘅效果。但綜合而言又未算太難忘,所以就未有Encore。
飲品方面🍹,我哋嗌咗兩杯冇酒精嘅特飲Mocktail($58),藍色係Blue Lagoon,而橙色就係Shirley Temple。佢哋鮮艷嘅顏色,令我擔心味道會好甜或好假。不過出品係正常嘅,藍色嗰杯偏向檸味🍋,而橙色嗰杯嘅底估計係用上薑味汽水Ginger Ale,夠晒汽。
總括嚟講,估唔到將軍澳竟然有一間咁出色嘅扒房,牛扒水準好高,可媲美星級酒店餐廳🌟。即使佢定價同購物旺區嘅餐廳差唔多,但我認為係對得住個價錢。鍾意食牛扒嘅話,不妨一試!
Creamy Spinach
2023-02-09 23 瀏覽
今日又黎到將軍澳海濱食大餐😋 天氣漸漸回暖,好鍾意去海濱踩單車,之後當然係歎美食。 海濱區有很多不同種類的美食,而這間 < Le Marche Steak & Frites> 亦是一間超高質素的西餐廳-餐廳開揚的環境,加上鄰近海濱及遠離繁喧大街,令人份外有種好relax 既渡假感覺。所以這一帶的餐廳一向深受歡迎-至於食物亦很有水準,用心烹調的美食😍餐前小食居然是無限添加炸薯條😍😍 作為薯條控既我,任食超級滿足-主菜有四款選擇,牛扒、烤雞、烤魚及龍蝦今晚所點的肉眼扒及比目魚,相當高質🔸 美國特選級天然<黑白牛> 肉眼扒16oz 肉眼扒份量十足;五成熟度肉質Perfect 😋 豐富的大理石油花與軟嫩的肉質,牛味濃郁及脂肪的甘甜在嘴裡擴散,令人一試難忘的招牌菜。有三款醬汁分別是牛肉汁、黑椒醬及自家製荷蘭蛋黃醬。職員還會額外提供芥末醬,一款牛,四種味道享受!-🔸波士頓龍蝦🦞波士頓龍蝦相當有份量及霸氣。 可以選擇芝士釀焗或是檸檬香草。 我選擇了芝士釀製。 豐盈的芝士完美地蓋著蝦身,芝士creamy 香口,一上枱就香氣四溢。龍蝦厚肉,肉質爽彈非常,加上磨菇一起焗製,

至於食物亦很有水準,用心烹調的美食
😍餐前小食
居然是無限添加炸薯條😍😍 作為薯條控既我,任食超級滿足

主菜有四款選擇,牛扒、烤雞、烤魚及龍蝦
今晚所點的肉眼扒及比目魚,相當高質
🔸 美國特選級天然<黑白牛> 肉眼扒

🔸波士頓龍蝦🦞
波士頓龍蝦相當有份量及霸氣。 可以選擇芝士釀焗或是檸檬香草。 我選擇了芝士釀製。 豐盈的芝士完美地蓋著蝦身,芝士creamy 香口,一上枱就香氣四溢。龍蝦厚肉,肉質爽彈非常,加上磨菇一起焗製,提升香氣

🔸Side dish
炒磨菇份量很多,菇味香濃

最後點了兩杯無酒精特飲
🔸Blue Lagoon
🔸Shirley Temple
兩杯味道屬於清新解膩。而我就特別地喜歡Blue Lagoon , 其名字及色調,令我不其然想起早前冰島旅行在Blue Lagoon 浸溫泉的回憶🥰
又黎到Pre-Valentine's Day啦😍第一擊去左旺中帶靜嘅將軍澳海濱黎個浪漫兩人鋸扒🍴餐枱設計比較細長 令兩人距離較短談心傾計距離剛剛好🥰▫️Mac & Cheese ($68)萬惡既芝士通心粉🤪Side dish黎講真係太犯規熱熔芝士上面仲要落埋芝士粉🧀 配埋通心粉食實係太好食啦😍每一下都芝士拉絲▫️USDA CHOICENATURAL HOLSTEIN BEEF RIBEYE🥩天然「黑白牛」肉眼扒 16oz ($468)店內招牌菜 以黑白牛做賣點 即係乳牛🐄食起黎比一般牛肉更嫩滑 仲有淡淡奶香味分別配上牛肉汁、黑椒汁、荷蘭蛋黃醬個人覺得蛋黃醬好香 同佢個肉味好夾😍店員建議4成熟 16oz兩個人食真係好夠🥰你一啖我一啖 感情就係咁增進架啦🥰▫️ROASTED FREE-RANGE FARM CHICKEN🫕原隻招牌烤雞 ($248)烤雞香氣撲鼻 香料好惹味雞肉好juicy 配菜有烤薯仔烤紅蘿蔔烤番茄仔 個雞髀食到流哂雞汁🤪▫️無限量薯條🍟餐廳另一大賣點 就係可以任食薯條😍幼長身薯條 配茄汁即叫即炸 真係好緊要 即食既熱辣辣薯條無得輸呀👍我地兩個人都Encore左三次😂▫️Shiel
又黎到Pre-Valentine's Day啦😍
第一擊去左旺中帶靜嘅將軍澳海濱
黎個浪漫兩人鋸扒🍴
餐枱設計比較細長 令兩人距離較短
談心傾計距離剛剛好🥰

▫️Mac & Cheese ($68)
萬惡既芝士通心粉🤪
Side dish黎講真係太犯規
熱熔芝士上面仲要落埋芝士粉🧀
配埋通心粉食實係太好食啦😍
每一下都芝士拉絲

▫️USDA CHOICE
NATURAL HOLSTEIN BEEF RIBEYE
🥩天然「黑白牛」肉眼扒 16oz ($468)
店內招牌菜 以黑白牛做賣點 即係乳牛🐄
個人覺得蛋黃醬好香 同佢個肉味好夾😍
店員建議4成熟 16oz兩個人食真係好夠🥰
你一啖我一啖 感情就係咁增進架啦🥰

🫕原隻招牌烤雞 ($248)
烤雞香氣撲鼻 香料好惹味

▫️無限量薯條🍟
餐廳另一大賣點 就係可以任食薯條😍
幼長身薯條 配茄汁
即叫即炸 真係好緊要 即食既熱辣辣薯條無得輸呀👍
我地兩個人都Encore左三次😂

▫️Shielry Temple / Blue Lagoon ($58)
呢個星期要戒酒🥲 所以叫左兩杯Mocktail
Shielry Temple類似fruit punch味道
加入左菠蘿汁 另一杯Blue Lagoon就帶有檸檬味 無咁甜 我比較鍾意呢杯😃
2023-02-08 659 瀏覽
將軍澳海旁一帶真係好多美食,而且有好多高質餐廳。呢日提早慶祝👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻情人節,特意挑選了這間餐廳,除左裝修有格調,氣氛好之外,還可以欣賞下附近優美的景色,令人感覺好舒適又浪漫。.💗VALENTINE'S DAY SET DINNER💗$1888 For Two$1688 For Early Bird (Deposit before 10Feb).🍹Welcome Drink💙Blue Lagoon & ❤️Shirley Temple兩杯mocktail賣相都很精美,係漸變顏色,好適合打卡。第一杯藍色係由橙加檸檬整成,味道酸酸甜甜幾清新;而紅色嗰杯就係菠蘿口味,味道偏甜一點。.🌼Royal Smoked Salmon With Carvia, Mango Puree擺盤很精緻,好像藝術品一樣。🐟煙熏三文魚口感順滑帶油花,而且帶點煙燻鹹香,配上香芹籽令味道更加提升,而🥭芒果醬汁亦同時令到菜式變得更醒胃。.🦆Pan-Fried Duck Liver, Raspberry Sauce厚切鴨肝食落味道濃郁,充滿油香,配上🥖多士、無花果、 覆盆子醬一起吃,剛好中和了油膩感,加上薄脆片,令口
💗VALENTINE'S DAY SET DINNER💗
$1888 For Two
🍹Welcome Drink

厚切鴨肝食落味道濃郁,充滿油香,配上🥖多士、無花果、 覆盆子醬一起吃,剛好中和了油膩感,加上薄脆片,令口感層次更豐富👍🏻

🥣Black Truffle Wild Mushrooms Cream Soup
一上枱已經有陣陣黑松露香氣,而且飲得出好足料,用上不少🍄野菌打磨而成,非常濃郁。

🍋Lime Sherbet
飲完個味道濃烈嘅湯,餐廳還奉上青檸雪皅,可以清一清口腔之餘,同時亦有開胃之效,享用之後的主菜。

🥩Grilled Prime Tenderloin With Homemade Sun Dried Tomato Butter
用上🐂頂級牛里脊,食落肉質特別鮮嫩柔軟,而且牛味香濃又多汁,上面的牛油慢慢溶化,令每啖牛肉都充滿🧈牛油香氣。伴碟還有新鮮蔬菜,和軟滑綿密的🥔薯蓉,真的不錯。

🐟Pan-Fried Dover Sole With Lemon Butter Sauce
這個菜式的西餐較少見,用上原條🐟多佛比目魚,經香煎外皮帶點微脆,魚肉鮮嫩,而且容易起肉,食落真係啖啖肉,配上微酸美味的🍋檸檬黃油醬,味道層次更提升。

🍮Cream Brulee with Red Bean
最後當然唔少得甜品,有我最鍾意嘅法式焦糖燉蛋。軟滑又充滿蛋香的燉蛋,加上一層香甜焦脆的焦糖,食起來有雙重口感為完美的一餐作結😋

另外,這個情人節套餐還有🍷Free Flow Sparkling, White, Red Wine 的優惠,$198 一位重可暢飲兩小時,都幾抵。不過我哋唔飲酒,所以無加到。
2023-02-08 38 瀏覽
最近去將軍澳澳南海岸發現呢間新開嘅西餐廳Le Marché Steak & Frites,之前聽講過佢哋嘅團隊係來自法國餐廳及高級西式扒房,而且邀請了前洲際酒店及尖沙咀1881 THE STEAK ROOM的廚師擔任顧問🤩 每次星期六日經過都好多人,今日難得放假就嚟食個lunch🥰 餐廳嘅位置喺海邊,環境好舒適及休閒,而餐廳裝修帶有法式風情,地方寬敞,座位舒適,服務員非常友善,服務十分好🫶而佢平日嘅午餐非常抵食,好多選擇,食物質素亦十分高,非常值得一試👍🏻👍🏻👍🏻🫕鮮龍蝦湯龍蝦味香濃,個湯都好Creamy,層次豐富分明,而且有龍蝦肉,龍蝦肉好彈牙😋🍽️香辣蒜香蟹肉意粉賣相好吸引,而且勁多蟹肉😍食落淡淡蟹肉,好足料!而味道有少少辣辣地,好惹味😋😋🍽️香烤加拿大嫰豬鞍豬鞍超厚身,好有份量🤩而且烤得好香口,有點油脂配豬肉一齊食好好味,肉質亦都好軟熟好Juicy,加上佢個汁酸酸甜甜,勁開胃呀😍就連伴碟的蔬菜都好好味🫶🍰嫲嫲芝士蛋糕芝士蛋糕好濃芝士味😍口感幼滑,配埋檸檬味嘅cream,酸酸甜甜,又唔會太膩👍🏻🍰爺爺西班牙油條配提拉米蘇呢個Tiramisu係我食過最特別嘅Tiramisu😍 賣相好靚,

🫕鮮龍蝦湯

🍽️香辣蒜香蟹肉意粉

🍽️香烤加拿大嫰豬鞍

🍰嫲嫲芝士蛋糕

🍰爺爺西班牙油條配提拉米蘇
呢個Tiramisu係我食過最特別嘅Tiramisu😍 賣相好靚,用一個盒子裝住,將西班牙油條點落Tiramisu一齊食,味道非常特別,好新鮮嘅配搭👍🏻

☕️Cappuccino
口感幼滑,咖啡味道香濃👍🏻 好出色嘅咖啡☕️

2023-02-06 157 瀏覽
每次係澳南海岸踩單車都會經過Le Marche Steak & Frites,餐廳裝潢有法國小酒館既感覺,而且reception係餐廳正中間,相信職員可以更能注意客人舉手🤔食物選擇唔算多,主菜有四款,而食肉獸既我係為左肉眼扒而嚟到Le Marche Steak & Frites😍- 無限量薯條薯條係我鐘意既幼身款式,可以一啖食幾條薯條。最重要係無限量供應,每次上菜時侯都係熱辣辣😋- 炒磨菇Side dish嚟講呢個份量幾多,蘑菇有一陣牛油香氣,加上炒洋蔥粒,味道非常香口😝- 烤阿拉斯加比目魚紙包魚既方式可以鎖住水份,令魚肉多汁,比一般比目魚更嫩滑。比目魚頂部放上洋蔥,魚肉味道更鮮甜,同時魚肉唔會長期浸泡係魚油入面,口感保持清爽。- 美國特選級天然「黑白牛」肉眼扒客人可以選擇10oz或16oz ,外層焦香,肉質非常粉嫩,肉味濃厚,而且無筋,大大啖咁食好爽👍🏻。醬汁方面我地揀左牛肉汁,職員仲會問我地要唔要芥茉,英法美式應有盡有。飲品方面,我地叫左兩杯mocktail,分別係Blue Lagoon同Shirley Temple既無酒精版本,兩杯顏色好鮮艷,味道唔錯。總括嚟講,主菜好出色,令我

- 無限量薯條
薯條

- 炒磨菇
炒磨菇

- 烤阿拉斯加比目魚
烤阿拉斯加比目魚

- 美國特選級天然「黑白牛」肉眼扒
美國特選級天然「黑白牛」肉眼扒

總括嚟講,主菜好出色,令我更期待下次試埋其他兩款主菜-波士頓龍蝦同鐵板烤雞,最驚喜就係無限量薯條🤩
2023-01-30
薯條
炒磨菇
烤阿拉斯加比目魚
美國特選級天然「黑白牛」肉眼扒
2023-02-05 41 瀏覽
見到將軍澳大橋通車,所以專程入黎試試唔同嘅餐廳~ 呢度除咗環境氣氛一流~ 食物仲非常高質🥩Holstein肉眼扒(16oz)主食有4款選擇,我就揀咗美國特選級別天然「黑白牛」咁靚嘅牛當然唔使整太熟,Rare to Medium rare就已經好夠。 牛肉超厚切上枱,埋黎已經聞到好香嘅炭燒味道。牛肉入口牛味濃郁,肉質軟嫩,油脂甘香。除左有3款醬汁可供選擇:黑椒汁、牛肉汁、荷蘭蛋黃醬,其實仲有4款唔同嘅芥辣可以揀。另外,仲有個燒蒜頭伴碟,真係驚喜萬分😋🦞芝士釀焗波士頓龍蝦唔係平時就咁焗嘅龍蝦,係預先連鉗位都拆埋肉,之後再配埋芝士同牛油釀番入個殼去焗~ 有驚喜地龍蝦肉鮮甜彈牙,再配芝士牛油香,正爆❤️🌱芝士通心粉水準唔錯~ 表面舖滿芝士,面層燒到香脆,入面夠多芝士夠cream。可以做到芝士拉絲,但味道唔太濃。我覺得反而覺得幾好,唔會令到個人太full🍹Shielry Temple飲落少少酸,有啲似fruit punch🍹Blue Lagoon藍藍地好有海洋感覺,飲落似檸檬汽水

🥩Holstein肉眼扒(16oz)

🦞芝士釀焗波士頓龍蝦

🌱芝士通心粉

🍹Shielry Temple
飲落少少酸,有啲似fruit punch

🍹Blue Lagoon
藍藍地好有海洋感覺,飲落似檸檬汽水
2023-01-31
5 分鐘 (堂食)
  • 肉眼扒
2023-02-02 39 瀏覽
好友家住將軍澳,相約她吃團年飯,她揀了在小區內一間寧靜而高質的Steak House,很期待!餐廳環境簡約有格調,燈光柔和有情調,是一個很適合和友人談心事和情侶拍拖的好去處。炒蘑菇$68~以洋葱和蒜頭炒,蘑菇味十分香濃!口感爽脆,很美味!炸薯條~金黃香脆,外脆內軟,正!芝士釀焗波士頓龍蝦$398~龍蝦肉質爽彈,啖啖肉,芝士味極香濃,十分美味!Holstein肉眼扒16oz468~肉質軟腍嫩滑,肉汁豐富,牛味香濃,配自家製荷蘭醬,黑椒汁和牛肉汁,真的很滋味!Orange juice$48~酸酸甜甜十分開胃。Cappuccino $38~口感幼滑,味道香濃!

炸薯條~金黃香脆,外脆內軟,正!

芝士釀焗波士頓龍蝦$398~龍蝦肉質爽彈,啖啖肉,
芝士味極香濃,十分美味!

,牛味香濃,配自家製荷蘭醬,黑椒汁和牛肉汁,真的很滋味!

Orange juice$48~酸酸甜甜十分開胃。

Cappuccino $38~口感幼滑,味道香濃!

• Holstein肉眼扒
  • 芝士釀焗波士頓龍蝦
  • 炒磨菇
2023-01-30 45 瀏覽
將軍澳大橋開咗🌁,之前已經想去行吓,太大風無開到,今次終於比我行到啦,行完之後,朋友知我鍾意食扒,就話帶我去附近餐廳据塊靚扒😋晚市主菜仲可以無限量任食薯條,薯條控嘅朋友有福了🤩🐮炭燒安格斯黑牛肉眼扒 16oz $468上枱已經聞到炭燒嘅味道,香氣撲鼻,有3款醬汁可供選擇,包括牛肉汁、黑椒醬和荷蘭蛋黃醬,牛扒肥瘦適中,入口牛味濃郁,肉質軟嫩,油脂甘香,我覺得原味就已經好好食次就係配蛋黃醬🤪🐔招牌鐵板烤雞 (半隻) $248外皮脆,肉質嫩滑,連雞胸都好嫩,唔係鞋口,跟埋少量配菜,如薯仔,烤粟米,蕃薯,蕃茄等,唔會淨係食肉咁寡🥔牛油薯蓉 $68薯蓉好軟滑,好香牛油味,面頭再加咗紫洋蔥,增添口感Shielry Temple $58呢杯飲落帶少少酸,幾開胃Blue Lagoon $58呢杯顏色好靚,好海洋感覺,味道似加咗檸檬味嘅汽水

晚市主菜仲可以無限量任食薯條,薯條控嘅朋友有福了🤩

🐮炭燒安格斯黑牛肉眼扒 16oz $468

🐔招牌鐵板烤雞 (半隻) $248

🥔牛油薯蓉 $68
薯蓉好軟滑,好香牛油味,面頭再加咗紫洋蔥,增添口感

Shielry Temple $58
呢杯飲落帶少少酸,幾開胃

Blue Lagoon $58
呢杯顏色好靚,好海洋感覺,味道似加咗檸檬味嘅汽水