經過完一日勞碌工作,每人都想夜晚發返一場Sweet Dream。今晚男朋友就帶我黎食左一餐好Elegant 既Fine Dining慶祝我地既周年記念,好似經歷左一場華麗夢境一樣,每道菜都神秘又驚喜。一開始店員有向我地講解餐廳背景、理念、構思,好詳細,有哂story telling👍🏻 延伸落去再介紹Menu上主力分4 Shades/ 6 Shades/ Signature Dishes。我地今次叫左中價位既🔹 6 Shades of Flavour ($890 + 10%)。融合法式Fine Dining + 日式Omakase廚師發板,係幾特別既用餐體驗。每枱都有專屬店員負責,為我地介紹每一道食物,令我地更了解到廚師想法。全餐飯價錢雖然唔算特別平,不過整體來計,食物同店員服務質素都非常高,值得一試!______________________________🔸Amuse Bouche 前菜係類似漬物既車厘茄 ,杯底有柚子醋,酸酸地好開胃。仲有熱辣辣既Croissant同法包放係布袋入面,塗上牛油,又香又酥脆。🔸Pan Seared Hokkaido Scallop帶子屬刺身級數,肉

🔸Amuse Bouche

🔸Pan Seared Hokkaido Scallop
帶子屬刺身級數,肉厚鮮甜。加上芥末醬、綠豆蓉汁,有三文魚籽係上面,味道夾。碟旁有一隻迷你小澤蟹好可愛,無諗過原來可以就咁食,勁脆身!不過要小心食,因為蟹鉗位置會比較尖。貝殼底下面有杏仁餅乾碎扮營火,好有心思。

🔸Surprise Dish - I
上菜時龍蝦蓋好似一個寶盒咁神秘~打開之後好似一舊迷你拿破崙咁。紫蘇葉同珍珠黑魚籽放面,水蜜桃肉夠香,下層仲有松葉蟹肉、日本有機蛋沙律。一次過幾層一齊食,同步感受到不同味道和口感。配旁邊芒果/雜莓醬,再添一層果香味。

🔸 Lobster Tail
慢煮龍蝦肉彈牙嫩滑,搭配三款醬汁。底部係由不同辣椒煮成的,上層有用分子料理方式調製的菠菜汁同忌廉芥末醬,可見心思十足。羽衣甘藍油炸過黎,似食緊海苔,爽脆。另有青胡椒粒作伴碟,唔怕嗆喉可一試。

🔸Surprise Dish - II
日式昆布湯就似高級關東煮一樣。除了大根、甘荀,重點在於依隻慢煮12小時磯燒鮑魚!放於石頭盤上,加上玫瑰露酒,充滿火焰視覺效果!絕對係一到可以打卡既一道菜!

🔸Japanese Cod Fish
銀鱈魚先煎後焗,入口油脂重,肉質超嫩滑。配上忌廉汁,超正!

🔸Kagoshima (+$268)
加錢upgeade食A4和牛,物超所值。煮至Medium Raw入口即溶,油脂比A5少。配菇同露荀等伴碟。

🔸Chocolate Trio
朱古力三重奏絕對係不能抗拒既一道甜品!同是朱古力,但有著不同口感,飲得又食得,有驚喜。

🔸Coconut Sweet
造型特別,又帶點夏日感覺。中間呈半椰殻形狀,裝滿椰香味慕絲。旁邊有糖化左既橙皮同椰絲。

食完哂全餐飯,餐茶時間仲有Mignar Dishes。非常完滿既一餐~
2019-07-21
紀念日
  • Lobster Tail
  • Kagoshima
  • Surprise  Dish
2019-07-26 89 瀏覽
夢想不知覺中被默默放下。但當然,仍對街上其他敢於追夢的年輕人給予支持與鼓勵,始終能追夢是褔氣,圓夢是努力。今次來到尼間店,門路廣但要做得精,不易。而在這間追夢人而建的日式法式風情的餐廳。餐廳提供每人兩款餐前麵包,麵包暖暖的而且很鬆軟,塗上自家製牛油好香。每張餐桌上還擺了一片羽毛及一個精美水晶球,讓人感覺置身於夢境裡。中西合璧,煎堆仔同食用炭雪糕,兩者配埋原來都幾啱味,煎堆炸得夠乾身,晤會好油膩。雪糕味道比較淡,正好中和翻晚餐嘅飽肚感。味道唔錯,下次繼續來。
2019-07-17
15 分鐘 (堂食)
2019-07-24 71 瀏覽
同男朋友周年紀念日梗係要搵返間好啲嘅餐廳 搵咗好耐見到銅鑼灣有呢間法式餐廳決定去試吓 入到去已經好有氣氛而且侍應服務仲10分好佢哋講呢間餐廳嘅名係法國係代表發夢嘅意思就好想黎食嘅客人亦都好似發左場好夢咁樣 其實佢哋喺每方面都真係好有心思㗎自家製嘅牛角包放喺布袋入邊真係好特別 而且我覺得牛角包仲好好食再配上自家嘅牛油 頭盤係小龍蝦伴酸酸甜甜嘅撻好開胃有刺身帶子鮮味好出 而且佢伴呢個青豆蓉平時對青豆好抗拒嘅我 今次發覺原來係好好食好Cream一嚟到有隻龍蝦殼鋪喺面以為係啲乜嘢龍蝦啦 原來內有乾坤 原來藏係龍蝦殼下面嘅係沙律醬同埋松葉蟹肉 旁邊仲加咗白桃同埋黑魚子醬 見到隻龍蝦殼原來真係有龍蝦食嘅 旁邊仲有炸山葵葉 呢個配搭真係好特別啊之後再嚟就係12個鐘慢煮鮑魚配日式昆布湯 唔好以為咁就聽佢再喺上邊諗啲玫瑰露酒再加火點起佢 唔食得都睇得啊 主菜有一款係日本鱈魚 日本鱈魚溫度啱啱好 而且唔算好油膩 再嚟就係Kagoshima 鹿兒島和牛 牛汁同黑松露混合嘅醬料再加上和牛煮嘅熟到剛好 配搭得十分之好甜品方面有一個椰子甜品 其實我好少食椰子味嘅嘢但呢個椰子甜品冇令我失望同抗拒 食完甜品飲埋餐茶以

頭盤係小龍蝦伴酸酸甜甜嘅撻好開胃

食完甜品飲埋餐茶以為已經發現呢一場好夢估唔到原來最後仲有一個茶點 真係好多嘅surprise

而且佢哋每道菜式都會簡單介紹食法並且留意到客人嘅需要我覺得呢一間餐廳係呢一方面10分抵讚

下次會再同男朋友再嚟試吓其他唔同嘅菜式
  • Kagoshima
  • Coconut Sweet
2019-07-23 301 瀏覽
其實掙扎很久應否寫食評,因為餐廳以夢作主題,每一道菜像是進入不同的夢境,這些驚喜理應留待大家自己發掘。但很想一讚餐廳有明確主題,每個細節都有它的故事,這一餐除了食物質素高之外,整頓晚餐更像是一個體驗。剛坐下來,非常熱情細心的侍應便介紹了這間餐廳的故事,是由在英國讀書時的一班朋友創立,法文Le Reve解作夢,餐廳一絲不苟地呼應著主題。由dream catcher、水晶球等這些deco、像是一本故事書的菜單、甚至菜式的擺碟也營造一個故事的感覺。我們選了6-course menu,老公加了一杯House Wine Riesling,我則點了杯tailor made mocktail(因應你喜歡的口味而調教)。特別之處是有兩道Surprise dish,像是夢境一樣你總不會預先知道劇情。 整隊晚餐有很多海鮮的菜式,而且配合很多不同的醬汁及配料,務求令你每一口都有不同的感受。令人印象深刻的包括頭盤:肉質甚鮮嫩的珍寶帶子配做法特別的小澤蟹,以不同口感展開晚餐的序幕。另一道波士頓龍蝦住得剛熟,口感滑嫩,而且三種醬汁各有不同,彷彿有三重享受。其中一道surprise dish是超軟稔入味的慢煮磯燒鮑

令人印象深刻的包括頭盤:肉質甚鮮嫩的珍寶帶子配做法特別的小澤蟹,以不同口感展開晚餐的序幕。另一道波士頓龍蝦住得剛熟,口感滑嫩,而且三種醬汁各有不同,彷彿有三重享受。其中一道surprise dish是超軟稔入味的慢煮磯燒鮑魚,加上高級關東煮也是絕配。

主菜我們分別叫了真鱈魚和鹿兒島A4和牛,食材質素之高毫無挑剔,尤其和牛味甚濃,非常軟口卻不會太重油脂,相信男士們會很喜歡。

我們以兩款甜品作結,特別喜歡因朱古力節而創作的朱古力甜品,不同的做法有多重口感,讓我這個朱古力迷最後發個美夢。

這裏的fine dining很仔細,由餐前的小吃、自家製麵包、到餐後的小甜點也看得出他的製作毫不馬虎。但又氣氛不會很正經像傳統的法國餐廳,令人可以輕鬆地聊天。
2019-07-23
2019-07-21 69 瀏覽
想試呢間野好耐好耐 今次好朋友生日 終於都有藉口去試啦 🤤🤤 我地都叫左個 6 shades of flavour ($890 + 10% service charge)首先侍應會比一袋包我地 🥰 d包全部都熱辣辣 好好味 尤其係d 🥐!! 平時都唔係好好牛角包 但呢個食落唔油 仲好flaky ☺️☺️Pan- seared Hokkaido scallop 帶子七成熟,好香!可以點青豆醬 同 芥末忌廉醬一齊食, 伴碟仲有個醃製既蟹 好迷你好得意 😂 一開始以為唔食得 但侍應同我地講係食得既😳 好似食緊乾果咁 好得意!帶子殼個底有d開心果脆脆 我連d脆都清埋 😂Surprise dish 第一道surprise dish來啦!係蟹肉千層 下面有d egg mayonnaise 上面有水蜜桃 法國黑魚子 而側邊係 mango 同 raspberry sauce! 蟹肉好鮮甜, 好match d fruity geh sauce ☺️☺️ Lobster tail龍蝦 伴有三椒汁同千島醬 頂頂既泡泡係用菠菜做既份子料理! 個龍蝦好鮮甜呀🤤🤤 配少少有d spicy既sauce 好特別既味道😳Sur

Pan- seared Hokkaido scallop

Lobster tail

Surprise fish
第二道surprise dish 饑煮鮑魚! 侍應會係我地面前燒個鮑魚!有口福又有眼福 👻 配以慢煮既關東煮 d蘿白好入味呀😭😭😭

Japanese cod fish
一直都好中意食cod fish 呢個真係整得好滑呀☺️☺️ 仲有切碎既蕃茄同red onion 配埋 saffron sauce 雖然已經好飽但都一啖一啖就食哂 😂

Kagoshima (+$280)
朋友叫左Kagoshima - 話既然都比咁貴 唔爭在比多$280轉自己想食既野😂 個牛煎得好好 生得來又唔會有血水 仲有truffle sauce 伴牛排呢!!☺️☺️

Coconut sweet
咁快就到甜品了😭 主打用朱古力殼包住椰子mousse, 仲有d blueberry, 白朱古力椰子crunch, 同椰子蛋糕 中意食椰子既真係唔可以錯過呢個甜品呀!!

Mignardises
Chocolate mousse cake 同 fruits tart in a jar 做 wrap up 好飽好飽好滿足呀 ☺️☺️
喺閒日百忙於所面對的繁重工作🙇🏻‍♂️不經不覺到了終於可以休息一下的大假週☺️除左同朋友或自己四處遊走散心之餘😆尋找一個地方好讓自己與另一伴喺夜晚放鬆心境☺️與另一伴享受一個浪漫時光亦至好不過☺️位於銅鑼灣耀華街既Le Reve😆雖然距離地鐵站比較遠🙇🏻‍♂️但從銅鑼灣站A出口經時代廣場行過黎亦就腳的☺️😆呢度環境企理且好有美式風格既感覺😆配合柔和既燈光以及西餐酒吧Fusion擺設😆🍾充斥住格調同氣氛之餘☺️更可從窗外享受下Window Candle Light Dinner🤪望下街邊太多人與車既景像☺️🚶🏻‍♂️🚗Stating會先送上暖笠笠既餐包😆以麻包袋裝盛甚有農村特式感覺😋☺️🥐🥖青蘋果龍蝦卷以青蘋果薄片捲住滑嫩既龍蝦肉🤤🍏🦞帶出淡淡龍蝦鮮味之餘🦞😋微微酸澀既青蘋果薄片作為一流既開胃頭盤🍏🤤焗北海道珍寶帶子配風乾迷你松葉蟹大大隻珍寶帶子慢火細焗剛好鎖住肉汁🤤鮮甜彈牙之餘亦好Juicy🤤唔會話焗到乾哂水而影響肉質口感之餘😆配合三文魚籽更增添口感啖啖魚油香🤤🐟跟隨住既迷你松葉蟹🦀一啖放入口中脆卜卜Crispy既口感🤤🦀以風乾既製作方式盡顯師傅煮製工藝😆👨🏻‍🍳松葉蟹肉雞蛋沙律配水蜜桃及法國魚子醬作為第
喺閒日百忙於所面對的繁重工作🙇🏻‍♂️

原來「移形換影」去左下一道菜上枱🤪🦞
雖然搵唔返成隻龍蝦 但搵返龍蝦尾都食住先啦😂🦞
肉質鮮嫩經慢煮既龍蝦尾肉🦞🤤
配合師傅特製既「份子料理」菠菜泡沫🙉😂🥦
(點解師傅可以咁有創意👨🏻‍🍳🙉😂)
以及採用青椒川椒黑胡椒煮成既三椒汁🙉😂🌶🌶🌶

滑嫩奶香Creamy既椰子奶凍🥥🤤
配合白朱古力碎及微甜鬆軟既甘荀蛋糕更顯豐富🍰😋

一系列既朱古力款色甜品雖然十分邪惡🙉😈
但每款都值得一嚐😆😋
Chocolate Brownie口感鬆軟帶出濃厚朱古力香之餘🤤
而特濃朱古力奶甚為smooth既口感最為深刻☺️😋

甜而不膩且有奶香既焦糖Cream Cake🍰😆
配以冰凍清甜既蜜桃雪芭消暑解渴一流😋🍑

2019-07-17
焦糖忌廉蛋糕配蜜桃雪芭
今晚搵左呢間法日餐廳,同幾個朋友上嚟補祝生日。由book位當日已經好興奮好期待。一上到黎就比呢度嘅氣氛深深吸引。侍應Fei帶我地去到我哋張枱之後,就倒啲花露水落一個壓縮毛巾度,等佢發脹之後就可以抹下手,花露水真係好香呀。跟住侍應就開始介紹呢間餐廳嘅由來。原來個餐廳名嘅意思係The Dream。配合返主題,枱上有蒲公英、羽毛,牆上都有好多dreamcatchers。餐牌上面有4、6、8道菜既選擇。我今晚就揀咗6道菜,6 shades of flavour,$890,另加一。<Amuse bouche>首先黎個前菜,係日式燒芋頭,硬身爽口,龍蝦肉彈牙。跟住就係用麻布袋裝著既兩款包,一款係鹹肉包,非常脆口。另一款係牛角包,不太油,但係依然飄來陣陣牛油香,原來係自家製既牛油!<Surprise dish>我哋呢個套餐係有兩款surprise dish,侍應介紹話呢兩款食物將會係時令食物,個形式同日本嘅Omakase差唔多。搞到我哋好期待!終於等到第一個surprise dish,係7成熟既珍寶帶子,入口好嫩爽,配青口汁、芥末籽汁,底下有竹炭脆條、開心果金寶,旁邊

<Amuse bouche>
首先黎個前菜,係日式燒芋頭,硬身爽口,龍蝦肉彈牙。

<Surprise dish>
終於等到第一個surprise dish,係7成熟既珍寶帶子,入口好嫩爽,配青口汁、芥末籽汁,底下有竹炭脆條、開心果金寶,旁邊嘅伴碟係小澤蟹,係用醬煮,跟住風乾。呢個菜真係除咗個貝殼之外,全碟都可以食,連葉都可以!

<Lobster Tail>
下一道有兩部份既。第一部分黎到有咁大塊龍蝦殼仲以為係龍蝦,點知結果出人意表,侍應打開嗰個蓋之後原來係咁樣架。係一個蟹肉沙律!用左松葉蟹肉,仲有日本有機蛋沙律,個樣好似拿破崙,上面用紫蘇花同黑魚籽裝飾,仲有一粒粒時令桃,旁邊再用mango gel 同raspberry gel點綴。侍應講解要先試咗中間嘅精髓之後先至再撈旁邊嘅gel上去一齊食。蟹肉味道鮮甜,加上來自水果嘅自然甜味,仲有蛋既滑溜,口感豐富!

下一部份就係真既龍蝦喇。原來係波士頓龍蝦尾,用真空技術煮,用左三種汁分別係用法國黑椒、青椒、四川椒做既汁,仲有之前分子料理見過既菠菜汁,同埋芥末籽汁。三種汁係分開既,所以可以每樣食少少先試下味。龍蝦尾爽口彈牙,個四川汁就比較辣,芥末籽就係我地熟悉既芥末味,個菠菜汁係甜甜地帶有菠菜味,原來係用奶、菠菜同糖打成。每樣品嚐過後,撈埋山葵葉一齊食原來仲更加好食!

<Surprise dish>
呢個好有視覺效果,侍應首先擺低一盤有rum酒既熱石,將鮑魚擺係上面,然後倒左啲玫瑰露落熱石度。哇,即刻有藍色既火焰,真係大飽眼福。呢個動作原來係令玫瑰露更包圍鮑魚。呢個鮑魚係昆布湯做底,磯燒12小時。我覺得個湯既味道有啲似關東煮,帶有天然鹹味,鮑魚口感真係嫩滑彈牙。

<Japanese cod fish>
呢塊鱈魚係真雪魚,即係刺身級既魚,所以七八成熟就食得。用左蕃茄、紅蔥頭、藏紅花蜆肉汁,煮法係先煎後焗。脆脆既魚皮下,魚肉食落口感超滑嫩,唔講仲以為食緊刺身

<Kagoshima tenderloin>
係鹿兒島既A4和牛,油脂比A5較少,但牛味仍然出眾。我地選擇侍應推介既Medium rare,煮法一樣係先煎後焗。旁邊有黑色既喇叭菇,仲有武蓉菌、炸蒜。牛柳係牛扒之中最軟熟既部分,果然入口即溶而且每啖都有濃濃既牛味,配上用牛自己本身既汁同黑松露做既汁,簡直完美!

<Chocolate Trio>
黎到甜品既部分,呢款係我朋友叫8道菜套餐先有既,超吸引,所以都借黎打下卡順便淺嚐一下。
朱古力芭菲,上面既雪糕有好香濃嘅榛子味!中間係香蕉朱古力布朗尼,仲有70度朱古力奶,原來係用左72%黑朱古力同白朱古力製成!

<Coconut Sweet>
我呢個餐既甜品都唔惹小,真係成個椰子咁!咖啡色既部分係朱古力,入面係滑滑既椰子mousse,甜份感覺幾天然,係來自椰子既甜啊。旁邊有蛋白脆餅,仲有紅蘿蔔蛋糕,芒果醬、藍莓再加上一條線橙皮,令整道甜品味道好豐富,視覺上同香味都引人入勝!

<Mignardises & Coffee or Tea>
黎到最後一部份,都仲有野食啊。法國既傳統係飯後飲咖啡或茶,再配啲茶點。我要咖啡,我朋友就要Sweet Memories,即係玫瑰花茶。茶點有提子乾曲奇同埋提子沙冰,味道都係配合飲咖啡或茶,所以都係比較甜,飲埋杯野飲就啱啱好喇。

今餐好滿足,學到好多野啊,呢度每上一道菜,都有侍應講解做法同食法,好體貼,環境係傳統法國既半暗浪漫燈光,有露台做吸煙區,係紀念日或其他大日子非常好既選擇!
2019-07-03
  • Lobster  Tail
  • Mignardises
  • Kagoshima  Tenderloin
2019-07-17 46 瀏覽
朋友仔就快同男朋友結婚啦襯佢仲係單身既日子帶佢去食一餐好既慶祝一下我哋去咗銅鑼灣嘅依間餐廳餐廳名係以夢做主題周圍都放左啲捕夢器羽毛、蒲公英擺設有種relax 既感覺先睇個menu 佢有分四道菜同埋六道菜嘅晚餐其中見到有啲菜式名叫Surprise dish即係廚師會煮啲意想不到嘅菜式比客人食先食開胃小菜有汁煮芋頭加龍蝦肉原汁原味,好鮮味,夠醒胃再食佢地新鮮出爐麵包而旁邊附上幼滑,成花的形狀的牛油麵包用布袋包住可以保持住溫度Pan Seared Hokkaido Scallop北海道珍寶帶子配青豆蓉同忌廉汁用北海道刺身級既帶子以七成熟去輕煎入面好軟身,一啲都唔韌底下既醬汁用青豆煮旁邊仲有隻食得既蟹仔作裝飾蟹仔可食跟住就係Surprise Dish 以下為龍蝦殻裝飾一打開原來係蟹肉蛋沙律夠晒驚喜日式蛋沙律上有松葉蟹肉沙律上再魚子醬增添味覺享受Lobster Tail剛才的龍蝦殼就即係依個慢煮波士頓龍蝦尾配以三椒汁,即黑胡椒、青椒、四川川椒上面仲有以分子料理製成既菠菜泡沫,好特別旁邊仲有炸左既月山葵,原條胡椒作配襯(唔建議食)Surprise dish 日本磯燒鮑魚配日本昆布湯店員先燒一燒個鮑
朋友仔就快同男朋友結婚啦

其中見到有啲菜式名叫Surprise dish
即係廚師會煮啲意想不到嘅菜式比客人食

先食開胃小菜
有汁煮芋頭加龍蝦肉
原汁原味,好鮮味,夠醒胃

再食佢地新鮮出爐麵包
而旁邊附上幼滑,成花的形狀的牛油
麵包用布袋包住
可以保持住溫度

北海道珍寶帶子配青豆蓉同忌廉汁
用北海道刺身級既帶子以七成熟去輕煎
入面好軟身,一啲都唔韌
底下既醬汁用青豆煮

日式蛋沙律上有松葉蟹肉
沙律上再魚子醬
增添味覺享受

剛才的龍蝦殼就即係依個慢煮波士頓龍蝦尾
配以三椒汁,即黑胡椒、青椒、四川川椒
上面仲有以分子料理製成既菠菜泡沫,好特別
旁邊仲有炸左既月山葵,原條胡椒作配襯(唔建議食)

日本磯燒鮑魚配日本昆布湯
店員先燒一燒個鮑魚,再放玫瑰露加火淋係旁邊
令鮑魚更加吸收玫瑰露的味道
然後再落碗中
配以昆布湯、蘿蔔
味道好夾,個湯底好好味
而且佢個碗好熱,更能保持住湯既溫度

Kagoshima
鹿兒島A4和牛
到主菜,A4和牛,煎到粉嫩既顏色
入口juicy ,外層燒到好香
望到都已經好想食

論到甜品
為迎合七月嘅朱古力節
餐廳就推出左朱古力三重奏
由淡味至濃味食落去
自己就最鍾意較濃味既朱古力特飲
味道咁濃郁,令人好回味

2019-06-27
2019-07-17 127 瀏覽
法文Le Rêve是夢想的意思,一間以此為的餐廳,又是會怎樣?上到餐廳,在電梯前,已經看到捕網夢,而捕網夢是北美奧吉布瓦人的文化中一種手工藝品,使用柳樹來做框,中間編織著鬆散的網或蜘蛛網,可能搭配羽毛、串珠等裝飾。奧吉布瓦人相信掛上捕夢網能夠「捕捉」好夢,阻擋惡夢。Le Rêve的餐廳桌上,看到一條白色羽毛,侍應解釋羽毛就好像夢,如此般輕盈。我們點了六道菜及甜品,其中有兩道Surprise dish,$890+10% 服務費。Amuse bouche開胃前菜,酸甜的螺肉,為今晚的美食,打響頭炮。Pan seared Hokkaido scallop香煎帶子整個擺盤美得像一幅畫,既可以看又可以吃。帶子是刺身級,燒焗至七成熟的,肉質嫩滑,配上醬汁和三文魚子,將鮮味提升至另一層次。伴碟有開心果碎和竹炭,收藏在帶子殻底,而紫菜碎則陪伴著蟹仔,因為蟹仔焗烤過,所以很香脆。不過進食時要好小心,因為蟹爪部分很尖。Surprise dish用龍蝦尾的殼遮蓋著,其實是松葉蟹蟹肉、水蜜桃、法國黑魚子醬、日本蛋沙律,伴碟有芒果汁及藍莓汁,這個驚喜確實令人慨嘆,因為味道層次真的很豐富,而且鲜味。Lobster

Lobster tail
龍蝦尾以慢煮形式烹煮,這個煮法令到肉質嫩滑而且更鮮味,再點上用黑胡椒、青胡椒、四川胡椒做成的醬汁,令人一試難忘。

Surprise dish:日式磯煮鮑魚
用玫瑰露酒燃燒磯煮鮑魚,帶出香味,再放入日式醬汁內,鮑魚煙煙靱靭,既是日式做法,又夾雜著西餐的元素。

Japanese cod fish
用上剌身級的鱈魚,魚肉味道嫩滑,配上蕃茄他他汁和紅花蜆忌廉汁,可以說是不惜工本。

Kagoshima tenderloin (+268)
鹿兒島和牛A4牛柳,烹煮得外脆內軟,肉汁豐富,帶點嚼勁,只需加點粗鹽已經很好味。

Coconut sweet
脆的巧克力裝著椰子絲,再加上蛋糕碎,是一個大膽的嘗試。

由於吃得很開心,追加了Chocolate trio
有Chocolate milk,chocolate mousse,chocolate brownie,Chocolate milk是可以喝的巧克力,chocolate mousse則帶點巧克力碎在內𥚃,而chocolate brownie剛混合了香蕉,全部都是75%的巧克力,所以巧克力味道濃厚,是我最喜歡的。

Mignardishes & coffee
咖啡沖得非常香濃,不用加糖,配上不算太甜的巧克力蛋糕和泡芙,就是一個最完美的結局了。

今晚享受了一個高質素的晚餐,而侍應在每一道菜都會講解清楚,飲飽食醉之後,回家尋一個好夢。
2019-07-16 59 瀏覽
呢一間以夢為主題嘅餐廳,係我朋友強烈推介嘅,所以今日就去咗試。入到餐廳裏面嘅裝橫好夢幻, 裏面有好多同夢有關嘅裝飾,連餐牌都好似一本故事書咁,係一個好有主題嘅餐廳。我哋決定要在一個six course menu, 負責我哋嗰枱嘅服務員話我哋知係呢一個餐裏面會有兩道菜都係surprise dish,令我哋好緊張同雀躍。首先前菜係北海道蟹肉莎莎,配牛角包同法式麵包,我最欣賞係佢嘅牛角包烤到外脆內軟仲要自家製麵包味道好香。前菜係北海道帶子配豉油脆蟹, 呢度菜好有心思嘅係喺貝殼下面整嘅火堆例如火柴 同下面嘅火堆,都係用曲奇餅造成。 帶子味道鮮甜,豉油脆蟹就好似食零食一樣。另一道前菜係用龍蝦殼冚住嘅, 蛋餅配北海道蟹肉, 雖然呢一碟菜同龍蝦冇任何關連, 但係就好似打開寶藏一樣, 十分有驚喜蛋餅配師傅特製嘅醬汁味道一流。第三道菜就係用咗之前嘅龍蝦殼裏面嘅龍蝦 用慢煮方式煮成,龍蝦嫩滑多汁配埋芥末醬 味道層次好特別,師傅特別用咗三種唔同嘅醬汁去配搭呢度菜,十分有創意。第四度菜,特別用玫瑰露圍住鮑魚,然後侍應喺我哋面前點火, 將玫瑰嘅香味蒸發咗出嚟深入磯燒鮑魚裏面,然後再將鮑魚夾入預先整好嘅味噌湯配蘿

第四度菜,特別用玫瑰露圍住鮑魚,然後侍應喺我哋面前點火, 將玫瑰嘅香味蒸發咗出嚟深入磯燒鮑魚裏面,然後再將鮑魚夾入預先整好嘅味噌湯配蘿蔔入面,蘿蔔已經煮到入曬味再配埋鮑魚, 鮮甜多汁。

五道菜亦係主菜,我哋分別叫咗佢嘅真鱈魚同 a4和牛, a4和牛就唔需要多講,鮮嫩多汁,再配埋師傅特製嘅醬汁,味道簡直一流,而且係特別用豆苗做配菜,都幾新鮮。
值得一提係真鱈魚,真鱈魚師傅做得真係好好個皮,外脆內軟, 魚烤得剛剛好,而且為咗方便我哋分碟,侍應上菜前特別為我哋控熱咗分碟用嘅碟,呢一方面真係好貼心。

六道菜亦都係最後一道菜就係甜品甜品方面我哋有朱古力做主題嘅甜品,同以椰子做主題嘅甜品。 個人覺得朱古力味道香濃, 不過不失, 最出色嘅係椰子方面嘅甜品,佢特登用椰子mousse同朱古力脆皮做成椰子嘅形狀,再配埋橙皮,令到甜品甜得嚟唔太流亦都帶點點清新。
餐飲方面,唔同嘅花茶同咖啡可以揀,而我就要咗sweet memory. 朋友叫咗咖啡, 為呢一餐畫上完美嘅句號。
今晚去左位於銅鑼灣酒吧街嘅樓上餐廳食法日 Fusion 菜餐廳格局以夢幻佈置為主, 所以四周都會見到羽毛嘅擺設餐廳仲有室外座位晚市提供 4 Course、6 Course 及 8 Course 嘅 Dinner Set, 當中有 D 菜式由廚師發辦, 充滿神秘感Amuse Bouche Amuse Bouche 即係正式上主菜前嘅開胃小食, 今晚嘅 Amuse Bouche 係龍蝦他他, 口感清新, 龍蝦肉非常鮮甜自家製麵包麵包係餐廳自家製, 用個麻袋裝住, 黎到仲係熱辣辣, 有法包 (夠脆口) & 牛角包 (夠酥香) 兩款Pan Seared Hokkaido Scallop賣相非常特別, 帶子放左喺個大貝殼上, 旁邊有隻小蟹仔, 好有海灘 Feel北海道刺身級帶子兩邊微微煎香, 上面放左幾粒三文魚籽, 底下配有 Mustard Sauce & 用青豆整成嘅 Sauce帶子肥大肉厚, 中間仍保留到刺身嘅口感, 而兩款 Sauce 仲充分突出帶子濃濃嘅鮮甜味 小閘蟹以醬油浸過, 再慢慢烘乾, 非常入味, 而且超級香脆其實個大貝殼下面亦有乾坤, 就係用左開心果 Crumble & 竹炭曲
今晚去左位於銅鑼灣酒吧街嘅樓上餐廳食法日 Fusion 菜

餐廳格局以夢幻佈置為主, 所以四周都會見到羽毛嘅擺設

餐廳仲有室外座位

自家製麵包

Pan Seared Hokkaido Scallop

小閘蟹以醬油浸過, 再慢慢烘乾, 非常入味, 而且超級香脆

其實個大貝殼下面亦有乾坤, 就係用左開心果 Crumble & 竹炭曲奇搭成一個營火, 又好味又有創意

Surprise Dish
第 2 道係廚師發辦嘅菜式, 當你以為有龍蝦尾食嘅時間, 咁你就錯喇

拎開個龍蝦尾殼, 原來係日本松葉蟹雞蛋沙律, 以拿破崙蛋糕嘅做法, 一層層鋪上所有食材。 首先最上層係水蜜桃片加上法國黑魚子, 然後係日本松葉蟹肉, 最底層係蛋沙律, 旁邊仲配有芒果醬 & 紅莓醬

Lobster Tail
呢條波士頓龍蝦尾以慢煮嘅方法煮熟, 所以肉質係超級鮮嫩彈牙, 另外配上 3  款 Sauce: 菠菜泡沫 (以分子料理方法整成)、三重胡椒 Sauce (用左黑椒青椒四川辣椒製成) & 芥末籽忌廉 Sauce, 旁邊仲有新鮮青胡椒 & 炸新鮮山葵葉

Surprise Dish
第 4 道菜又係廚師發辦, 日本磯燒鮑魚配昆布高湯

日本磯燒鮑魚用左 12 小時慢煮, 煮熟後再喺旁邊以玫瑰露酒點火, 令鮑魚吸收左玫瑰露酒嘅香味。 昆布高湯加入紅蘿蔔、日本大根、日本大蔥, 所以味道非常鮮甜

Japanese Cod Fish
用左日本刺身級鱈魚, 先煎後焗, 令鱈魚肉嫩滑多汁, 配埋清新嘅蕃茄莎莎 & 用紅花粉及蜆肉打成嘅 Sauce, 味道簡直令人回味無窮

Kagoshima
鹿兒島 A4 和牛柳輕煎到約 5 成熟, 肉嘅中心仍然係嫩紅, 由於油脂分佈均勻, 所以肉質幼嫩細滑, 肉味濃, 用埋和牛本身嘅肉汁再加上黑松露製成嘅 Sauce, 令肉味更加突出

配菜有蘆筍、枝豆、日本黃油菌及南瓜醬

Chocolate Trio
呢個朱古力三重奏絕對係朱古力控嘅大愛, 首先係朱古力雪糕配朱古力脆片榛子醬, 然後有朱古力 Brownie 配香蕉蛋糕, 表面放左朱古力碎 & 香蕉片, 最後係 72 度朱古力奶, 食到滿口都係朱古力味, 大滿足 !!

Coconut Sweet
用椰子慕絲及朱古力整成一個椰子模樣, 椰香味十足, 而且非常清新, 旁邊加入甘筍蛋糕、白朱古力 Rock、蛋白餅、藍莓、橙皮絲 & 南瓜醬

Mignardises & Drink

餐茶會另配兩款小甜點 (朱古力蛋糕 & 鮮果 Puff)
2019-07-15
2019-07-15 212 瀏覽
Le Reve (解: 夢),以法文來命名,以為它是法國菜嗎?但原來有驚喜,比法國菜更特別,這餐廳主打法日fustion菜。店內全是環繞著「夢」作主題,桌上的皮革書將帶你進入如夢一般的飲食世界,向你訴說每道菜的故事。‧Bread & Amuse Bouche‧店員將一個索繩袋子放在我們的桌上,打開後熱烘烘的麵包香氣撲鼻而來,沒有比剛出爐的麵包更好吃的了!配著雪花般輕柔的自家製牛油,質感輕巧軟滑,是法國菜優美的前奏。另一道餐前小點是菠菜蛋卷配上日式芝麻醬,蛋香濃郁而且口味清新。‧Pan Seared Hokkaido Scallop‧這隻小澤蟹也太可愛了啦~ 仿佛要走到貝殼那邊般。北海道刺身級帶子煎至半熟狀態,肉厚鮮甜。這道菜的細緻程度就連貝殼下的海砂和石頭也是能吃的。海砂以開心果碎餅做成,而石頭則是竹碳餅乾,口感有點像cracker。小澤蟹可以一整隻吃下,炸得非常香脆。‧Surprise Dish – 松葉蟹他他‧說明是Surprise Dish就當然是意想不到的驚喜囉~ 龍蝦殼下藏著的不是龍蝦,是松葉蟹他他。底層是蛋沙律、中層是鮮味的松葉蟹肉、最頂點綴了水蜜桃和黑魚子,兩旁是芒果醬和

‧Bread & Amuse Bouche‧
Bread

‧Pan Seared Hokkaido Scallop‧
這隻小澤蟹也太可愛了啦~ 仿佛要走到貝殼那邊般。

‧Surprise Dish – 松葉蟹他他‧
說明是Surprise Dish就當然是意想不到的驚喜囉~ 龍蝦殼下藏著的不是龍蝦,是松葉蟹他他。底層是蛋沙律、中層是鮮味的松葉蟹肉、最頂點綴了水蜜桃和黑魚子,兩旁是芒果醬和覆盆子醬。這幾款食材配搭很有創意,味道又出奇的很搭,確實為味蕾帶來了些衝突。
留了一個問號,就是為什麼這道菜沒有龍蝦卻要用龍蝦殼呢?原來是要為下一道菜作舖排…

‧Lobster Tail‧
龍蝦尾使用三椒汁:青椒、川椒、黑胡椒 及芥末籽忌廉兩款醬汁作調味。蝦肉爽口彈牙,與菠菜泡沫一起吃,可見每道菜的構思也是獨特的。

‧Surprise Dish – 火焰鮑魚關東煮‧

第二道驚喜菜式視覺太震撼啦~ 店員將米酒淋在石頭上,點火燃燒,為鮑魚增香。鮑魚本身用上高湯及醬油慢煮12小時,軟腍入味,待米酒香氣散發後再將鮑魚放到關東煮湯內,湯頭非常清甜,一口接一口便喝完了。

‧Japanese Cod Fish‧
用優質食材方能煮出上等味道,這鱈魚也是刺身級的,魚油甘香,肉質滑不溜口,還滲著淡淡的竹葉香味。醬汁也是特別的青口忌廉汁,非常美味,必定要蘸汁吃!

‧Kagoshima Wagyu Tenderloin‧
這是鹿兒島A4牛柳,我最愛吃牛柳的部份,因肉味濃之餘不會太油膩。店員用熱得燙手的餐碟奉上這塊牛柳,使溫度得以保持至我們吃完魚後牛柳仍是熱辣辣的,細心程度值得一讚!和牛牛柳肉質豐香甘腴,就連配菜喇叭菌與舞松茸也很好吃。

‧Coconut Sweet‧
甜點是由很多椰子元素食物組合而成的,中間的「椰子」是巧克力外殼裹著椰子慕絲,口感有點彈性,介乎椰汁糕與啫喱之間;還有蘿蔔蛋糕;蜂巢狀白巧克力;橙皮及食用花等。除了看著賞心悅目,吃下肚子裡也感到幸福。

‧Chocolate Trio‧
巧克力3人組包括:70%巧克力牛奶;香蕉巧克力Brownie和巧克力芭菲+棒子慕絲。三款也很好吃的,甜度剛剛好。其中我最愛香蕉巧克力Brownie內的可可脆片及巧克力芭菲的冰涼口感。

‧Mignardises & Tea‧
到最後喝餐茶時我也忘了有茶點這個環節,因一般吃過甜品後便是尾聲了,店員給我們茶點時非常開心呢~ 哈哈!茶點是雪梨panna cotta和雪梨小酥餅,新鮮的雪梨蓉有著說不出的清新,作為總結真的太完美。
法國菜有著吃極也吃不完的魔力阿~ 而且這餐廳悉心安排一浪接一浪的驚喜,每道菜也極盡心思,這次用餐體驗很難忘呢。
Mignardises & Tea
Bread
Mignardises & Tea
2019-07-15 44 瀏覽
今晚老公帶我食fine dining 約我係Zing!等都知一定係食好野坐低後店員即時為我地準備即滴花露水濕紙巾清潔雙手店員都會為每道菜作出介紹以及提供建議食法餐廳四周佈滿捕夢網 羽毛及蒲公英水晶球等作為裝飾正好切合店名Le Rêve 即係英文中the dream嘅意思店員解釋係因爲想大家享受美食時就好似置身美夢中Menu設計成storybook 打開見到三款package可以選擇今次我地揀六道菜 菜式主打法日fusion其中兩道surprise dish 廚師會選以seasonal食物作烹調就類似日式omakase 會先保持神秘直至上檯一刻一如經典法國菜 店員先為我地提供開胃小菜 日本菠菜配日式胡麻汁 爽口感帶微酸 估唔到小小嘅分量可以咁開胃 牛角包以布袋盛載 非常破格 麵包鬆軟重牛油香 之後第一道菜正式出場 Pan Seared Hokkaido Scallop貝殻上載有刺身級北海道帶子 醬漬三文魚籽點綴廚師將帶子上下兩邊輕煎 中層保留鮮甜嫩滑口感以青豆蓉及mustard seed 襯托 有種壽司點芥辣豉油感覺店員建議先食帶子原味 中後段可以配合三文魚籽同時享用旁邊全隻都食得嘅小澤
今晚老公帶我食fine dining

沾點兩旁嘅芒果醬及覆盤子醬 更能提升及突顯蟹嘅鮮味
店員建議一刀側切 可以一次過享受三種味道

第三道係Lobster Tail 今次到真正嘅龍蝦菜式
慢煮波士頓龍蝦尾 真空壓制烹調 肉質會特別鮮甜爽彈
面層鋪有分子料理以成嘅菠菜泡沫及Mustard Seed Cream Sauce
下層由三椒製成 青椒 黑椒 四川川椒混合製成紅醬
我地根據建議食法先點紅醬 將龍蝦味道變得微辣
鮮甜中帶點小刺激 然後再配泡沫同埋cream sauce享用
味道以甜滑為主 令肉質甜上加甜

店員為我地夾起鮑魚並放於昆布湯之上
建議先飲湯 感受原汁原味天然帶咸 湯感和暖
大根軟腍多汁 而且清甜無渣 磯煮鮑魚彈牙有嚼勁
與昆布湯同時進食 整體帶關東煮感覺

第五道菜我地食齊兩款 先有Japanese Cod Fish
同樣屬於刺身級數嘅日本鱈魚 廚師以先煎後焗方式處理
魚皮變得香脆 煎封保留肉汁 魚肉不只嫩滑而且juicy
魚塊下鋪滿蕃茄莎莎 有助吸收魚油
再用Saffron Clam Cream Sauce畫成鯉魚形
不論視覺上還是味道上都大大加分
平衡肉食嘅油膩感

第六道菜式以甜品為今晚場美夢畫上完滿句號
甜品都有兩款選擇 其中一款係Chocolate Trio
為配合法國朱古力節所誕生朱古力三重奏
分別係Hazelnut Chocolate Parfail 朱古力香蕉蛋糕 70度朱古力特飲
前者上層口感如雪糕軟綿 榛子味甘甜帶清香 非常特別
味道變得香甜清新 不帶死甜感
而且可以感受不同程度嘅甜味
正當我地以為要夢醒之時
店員再送上Mignardises好讓美夢延續
先享用賣相精緻嘅Raspberry Cream Cheese Tart
香滑芝士加上酸酸甜甜山莓 之後係酒浸杏脯
酒香味道頗濃 以杏脯天然果甜作平衡
享用完美食過後 夢亦除之完結
幸好美味一直停留於我地舌尖之上
同時非常欣賞店員對每款食物相當熟悉及作出詳盡介紹
讓我對食物又進一步了解 希望老公會經常帶我去發夢

2019-07-10
This is my first review as I am keen to share my positive experience since I always think this is what credit is for. My friend and I randomly picked this place for birthday celebration which was mainly for convenience and it looks like a decent place from the photos after all. Honestly it is considered to be relatively pricy in Causeway Bay, especially when it is not surrounded by those luxury shopping malls like Lee Garden. To our surprise, the food quality and presentation were good. Although it only serves 4 or 6 courses dinner menu with some surprise dishes included, we can feel the sincerity and passion of food from the chefs. One thing particularly worths highlighting is their server who is very professional but in a friendly and relaxed manner. She stayed very sincere and bubbly when introducing us each dish. She was particularly thoughtful when she knew our preference eg. sauces on the side and no fish or crab roe etc. This has made the whole experience a warm and impressive one. Also, they remained very friendly and welcomed us to use the discount offered without giving us rolling eyes or long face, unlike some food outlets which claimed to offer various discounts but ended up reluctant to honor them. Overall, we had a very pleasant and enjoyable dinner there and we’ll surely return. Just hope that they will be able to maintain their quality and keep their passion in culinary arts
2019-07-13
生日
用餐優惠
優惠券
2019-07-13 41 瀏覽
今日係我同老公相識十週年嘅日子其實我唔記得咗😂佢神神秘秘咁話叫我接佢收工之後去咗呢間喺銅鑼灣嘅餐廳佢話book咗都好耐基本上要排隊先至可以有得book我哋好好彩因為有人cancel咗先可以攝位☺️Le reve 其實法文意思係Dream🌄其實都唔難發現成個餐廳都係有呢一個主題🌆🏙🌃🌌一上到去就見到好多鏡 捕夢器裝飾🏜枱上面放咗好多羽毛甚至有蒲公英水晶球一個好夢幻嘅感覺❤️🧡💛💚💙💜侍應會喺細細嘅玻璃杯上落啲花露水玻璃杯入面嘅紙巾就會慢慢大佢話係攞嚟畀你洗手嘅 好grand🥺有陣陣嘅香水味旁邊放咗一個石版 木刀 同牛油然之後會拎一個暖嘅布袋畀你打開就係牛角包芝士包😳你可以擺去隔離石版度點牛油食😬牛角包爸好鬆脆好香 份量啱啱好👍佢唔算好油膩 雖然牛油味好香🥐🥐但唔會搶咗本身有嘅甜甜地嘅味道😌呢度嘅服務好好每一道菜佢都會同你詳細介紹每一道菜既歷史或者食材每一次我都好仔細聽🙇‍♀其實呢一個係一個好好嘅經歷令你可以更易欣賞到廚師精心計既菜式😉💜菠菜捲下面有啲蕃茄汁 咬落去好清新除咗有淡淡嘅菠菜味蕃茄汁可以中和個口可以充分品嚐之後嘅菜式呢個設定幾好💜北海道帶子刺身級嘅帶子來自北海道空運過嚟非常之大粒🥺
今日係我同老公相識十週年嘅日子

個底係日本蛋整嘅
中間係大量嘅日本松葉蟹肉
再放上日本嘅桃桃🍑
再加魚子係中間
左右兩邊係raspberry gel 同mango gel🍬🍬
待應哥哥建議你首先食咗原味先 之後再點著gel 食落去好特別
首先你會食到好濃好甜嘅桃味

中間係一啲garlic butter🧀
大紅色嘅醬係有三種唔同嘅辣椒整成嘅汁🙈
個泡沫我開頭以為係冇味
點知有濃濃嘅菠菜味🥬
龍蝦煮到好爽 非常之新鮮完全唔感覺到好似出面買嗰啲淋曬梅曬嘅冰鮮龍蝦肉
我哋有啲擔心個辣汁太辣

實在太正🙊

💜日本直送雪魚扒
由日本直送嘅刺身級鱈魚
配上番茄汁 紅色洋蔥 加上花甲忌廉汁🐟🐚🍅
味道完全冇雪味 魚嘅質感好好🤩新鮮 肉質鮮味 portion唔算多
因為其實我哋已經食到好飽所以ok

佢唔算太甜 抵讚✋
朱古力雪葩 我哋顧住影相打卡食brownie
食得慢咗搞到溶左d😭
呢個係上面朱古力雪葩中間有兩塊朱古力薄片
下面有一個hazelnut cream真心勁好食呢個又夠濃味
又凍凍哋 無諗過一樣係食朱古力可以咁唔同😳
最尾就係飲埋嗰個朱古力奶落去有啲碎碎哋嘅朱古力
但係佢味道好濃沃
飲少少已經覺得好滿足
真係一個好有層次嘅甜品🙈🙈❤️

💜臨尾佢會畀士多啤梨撻同raspberries smoothie
For refreshment
啱啱濃味嘅朱古力慢慢變化做清新嘅味道