2021-03-31 2647 瀏覽
其實之前想嚟試,因為鐘意佢成間舖頭都紅卜卜咁,不過時間就唔到,剛好星期六有時間,終於可以試到入到餐廳,服務員好有禮貌帶位,叫嘢食時都好有禮貌,我哋入座時間其實未夠鐘嗌high tea set,不過佢哋好細心解釋high tea set要準時3點先出得,不過我哋因為嗌咗其他嘢食,所以佢哋會等我哋食完先再上high tea set松露芝士焗通粉,細細碟,但好好味,小朋友可以自己食哂high tea set比我想像中細舊,但其實我反而鐘意每款細細舊,因為平時嗰啲係大舊少少,通常食唔哂,但呢間餐廳係超迷你款,每舊大細就等於大人手指兩節左右,真係超迷你,但其實夠飽的,因為佢哋Tea set入面係有正常size嘅鬆餅,所以真係好抵食
其實之前想嚟試,因為鐘意佢成間舖頭都紅卜卜咁
,不過時間就唔到,剛好星期六有時間,終於可以試到

松露芝士焗通粉,細細碟,但好好味
,小朋友可以自己食哂

下午茶
2021-01-15 3706 瀏覽
世界各地都有分店,摘星無數人氣名店。可遠觀而不可食用, 放正中間非常搶眼。接近五星級酒店價錢。不同視覺享受的咖啡畫三層架下午茶, 硬件跟酒店還有一點點距離,服務員態度親切友善。甜品上都有印上自家logo的朱古力配襯,雖然比較hard sell, 看你是否粉絲。整體味道平穩冇乜驚喜,亦冇驚嚇。不要抱太大期望,出來感覺還可。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~食物賣相=(滿分20) 16食物味道=(滿分20) 14服務質素=(滿分20) 18裝修整潔=(滿分20) 18性價比率=(滿分10) 6回頭指數=(滿分10) 6總評分 =(滿分100) 78分
世界各地都有分店,摘星無數人氣名店。

可遠觀而不可食用, 放正中間非常搶眼。

接近五星級酒店價錢。
不同視覺享受的咖啡畫

整體味道平穩冇乜驚喜,亦冇驚嚇。
不要抱太大期望,出來感覺還可。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
食物賣相=(滿分20) 16
總評分 =(滿分100) 78分
2020-12-23
下午茶
2020-12-18 3009 瀏覽
前些日子,我家小妹光顧此店讚不絕口,外賣試過其牛角包亦鬆脆上乘,今日就試試其午市套餐吧!裝修大紅大黑配搭,坐落圓方南門與W 酒店之間。一入餐廳便是其麵包 / 蛋糕凍櫃,稍後再談談其甜品。頭盤為北海道帶子配粟米汁,主角帶子上碟剛剛熟透,入口鮮甜;娘子試味卻嫌帶子胡椒味略重,有點美中不足。是日廚師精選為《黑松露火腿配法國芝士焗通粉》。娘子還笑我點了火腿通粉,很普通的菜吧!殊不知,每一口通粉都塞滿了濃濃既松露,每一口通粉內既芝士都似湧瀉以出,那濃濃的奶酪味留了在口腔大半天,甚為誇張難忘!甜品為Tiramisu(提拉米蘇),沒有了原來的酒香蛋糕底,創意變成了咖啡味啫喱配朱古力曲奇粒。上面是一啖啖入口即溶忌廉。 好味!但在這級數既餐廳,我本來更期待這甜品既味道和質感的。總括: 自助餐價錢高級法國菜,賣名氣賣服務賣地點

總括: 自助餐價錢高級法國菜,賣名氣賣服務賣地點

北海道帶子,粟米汁
2020-12-17
北海道帶子,粟米汁
2020-12-15 2500 瀏覽
之前試左金鐘置地個間,今晚再試同一集團呢一間,不過其實之前都過黎食過lunch或者tea,dinner就第一次食。今次我地就淨係叫咗一個set dinner(個人黎講覺得好抵食),另外散叫多兩個main course, 同加多一個甜品試試。煙煙銀銀,似麻薯質感,味道適中,值得試試。湯入面有啲好碎好碎既蘑菇粒,有口感,不過如果味道可以淡返少少會更加好最驚魚會有腥味,不過呢款係完全冇,就算吹凍咗都冇,配埋粟米味道都幾夾,唔錯。碟邊有佢出名嘅薯蓉,係幾好食。另外配埋側邊d香草葉,酸酸甜甜咁幾夾,或者配埋佢格離嘅醬汁都ok,唔洗再點跟埋既鹽都夠味。龍蝦好食夠彈牙,不過我個人喜歡偏淡少少會更加好因為我哋主要想試吓個味道得唔得,所以叫既係半份配薯條(唔要薯條可以揀沙律)。本人超鍾意食呢個甜品,酸酸地嘅生果配奶凍,可以中和返個味道,感覺唔會太甜,啱啱好。呢個會偏向咖啡味重啲,同出邊嗰啲比較我更加鍾意食呢個。總結整體分數唔錯,不過唯一我唔鍾意嘅係佢d主菜一次過上晒,正常如果我哋叫兩個一次過上晒係冇問題嘅,不過我地又叫多咗一個,搞到啲嘢食好快凍哂,呢個可以留意下,預先叫定唔好咁快上晒啲嘢會好啲。不過下次

1982 瀏覽

餐包

Le Gnocchis

煙煙銀銀,似麻薯質感,味道適中,值得試試。

Soup of the day:黑松露蘑菇湯

Les Dorade

Roasted rib eye steak with mashed potato 香烤肉眼牛扒配馬鈴薯蓉

Maine lobster with mushrooms and Gruyere cheese gratin in mustard cream sauce 香烤緬因龍蝦配蘑菇及芝士芥末醬

龍蝦好食夠彈牙,不過我個人喜歡偏淡少少會更加好

La Panna Cotta

Tiramisu

呢個會偏向咖啡味重啲,同出邊嗰啲比較我更加鍾意食呢個。

總結整體分數唔錯,不過唯一我唔鍾意嘅係佢d主菜一次過上晒,正常如果我哋叫兩個一次過上晒係冇問題嘅,不過我地又叫多咗一個,搞到啲嘢食好快凍哂,呢個可以留意下,預先叫定唔好咁快上晒啲嘢會好啲。不過下次我都應該會再過嚟試埋其他嘢。

Le Gnocchis
Les Dorade
La Panna Cotta
Tiramisu
  • La Panna Cotta 椰子香草奶凍
  • Le Gnocchis Homemade gnocchi with cream sauce and black truffle 自家製馬鈴薯丸子伴黑松露及忌廉汁
2020-12-14 1395 瀏覽
我同朋友都很鍾情法國菜...特別喜歡周圍是法式薄餅,之前我同朋友去過銅鑼灣同尖沙咀某法國餐廳都很出名(其中一間被稱為隱世性價比高的法國餐廳)今次我朋友帶我去呢間....沒有隱世...但性價比真的很高而且我真心覺得係我食過咁多間$700樓下嘅法國餐廳之中最好最好食)我們約大概四點去到,原本佢哋都有自己signature下午茶,但係因為我哋本着食薄餅嘅心去所以就朋友就幫忙點了一個薄餅同埋法式繪龍蝦海鮮伴奶油包及薯條.另外朋友點了一杯佢口中話好好味嘅’檸檬茶‘(全名為冰薄荷茶:內有橘子雪巴及蘆薈果粒)👌🏻法國繪龍蝦海鮮伴奶油包及薯條($260)成個碟上來都是很漂亮的,雖然龍蝦份量少但係質量非常好新鮮及彈牙,另外有三文魚及青口都很不錯重點是(小編之前睇過自己好鍾意真味道唔鍾意食太鹹或者太多調味料)佢嘅醬料雖然味道淡啲但係茄蓉非常新鮮,味道亦都很真.奶油包烘過香香地點左茄蓉醬汁食都幾好食.❤️薯條脆口及熱非常好吃👍🏻👍🏻👍🏻薄餅我們選了火腿,瑞士芝士及雞蛋($160)雖然配料都是重點,但係個薄餅先喺佢哋最大嘅重點....香脆又唔會太薄有啲煙韌感覺....未試過有一間店可以有呢個味道亦都暫時冇一間代

👌🏻法國繪龍蝦海鮮伴奶油包及薯條($260)
奶油包烘過香香地點左茄蓉醬汁食都幾好食.
❤️薯條脆口及熱非常好吃

👍🏻👍🏻👍🏻薄餅我們選了火腿,瑞士芝士及雞蛋($160)
雖然配料都是重點,但係個薄餅先喺佢哋最大嘅重點....香脆又唔會太薄有啲煙韌感覺....未試過有一間店可以有呢個味道亦都暫時冇一間代替到呢個薄餅係我心目中嘅位置...(朋友喜歡火腿所以點了這個,下一次我應該會選另外一個因為火腿略嫌咸咗啲...但我知正常係要鹹)

冰薄荷茶(朋友說):口感清爽薄荷但內容豐富

火腿瑞士芝士雞蛋法式薄餅
冰薄荷茶
  • 法式薄餅
2020-11-24 1686 瀏覽
我以前只食過tea 同 單點的食物(e.g. 洋蔥湯   龍蝦w薯條 芝士通心粉)一早想試lunch最後我地都係要了2個廚師精選都係芝士通心粉                        果然我地都係冇新意                                                                                                                        一個餐$318  (多左個starter 同甜品)加咖啡要$38                                                                         下次都係食翻tea 算啦                                                始終都係太高消費                             貴係貴但個價錢應該係for地段 同 環境D錢係食個環境

最後我地都係要了2個廚師精選

始終都係太高消費

貴係貴
但個價錢應該係for地段 同 環境
D錢係食個環境

至於芝士通粉 ……
好味係好味
但真係貴
可能世界上冇貴的食物
只係我冇消費能力
今後要好好檢討自己的賺錢能力
2020-10-30
2020-10-31 1599 瀏覽
喺附近返工今日就嚟想食下個lunch好一次咁多啦 本人唔係幾鍾意食high tea set嘅法國嘢終都係鍾意食鹹嘢weekdays個set 今個禮拜有我好想食嘅crepe冇得去法國食住法國嘢先啦頭盤有得揀 雞湯仲有兩嚿龍蝦喺裏面我朋友就揀咗三文魚刺身 我個主菜就係一個鹹嘅餅裏面隻雞蛋好新鮮啲芝士都好濃 朋友嗌咗個sandwich 舊牛扒同牛油果都好大舊不過舊包就有啲硬 甜品就 覺得麻麻地因為係一個奶凍 同埋冇得揀 如果佢個set配埋個coffee咁就perfect喇另外我冇加38蚊加件蛋糕 下午茶呢通常冇得book位嘅應該嘆番個蛋糕就ok平一隻下晝係好少人㗎可以walk in 好掛住法國呀冇得去法國食住法國嘢先啦
  • crepe
2020-10-29 898 瀏覽
每次經過見到午餐,見到最平嘅三文治要$250,心諗一個三文治咁貴不過原來是很豐富的一餐首先送上三個餐包,感覺在吃高級西餐廳之後前菜很有驚喜,三文魚片賣相精緻而且份量也不少三文治內的牛柳厚切而有4塊,完全可以當據牛扒吃,還有牛油果及薯條很飽
不過原來是很豐富的一餐
首先送上三個餐包,感覺在吃高級西餐廳
之後前菜很有驚喜,三文魚片賣相精緻而且份量也不少
2020-10-10 1022 瀏覽
服務態度超差,我哋坐低睇緊餐牌,先叫幾杯水,侍應拒絕了,說我們order了食物才會給水。我說但我很口渇,然後待應臭面去拿了,但也堅持良久不給水予我旁邊枱的小孩。坐底後枱好久都未set up,我哋已經叫完野,餐包都出了,枱仲未set. 個幾碟包就隨便放咗賣外賣包一個空位,很多人走過經過。感覺很不潔。用餐期間部分待應說話,回應態度惡劣,感覺很不歡迎客人。以前的侍應都很nice 的,什麼時候換了一羣黑面趕客的。食物還是保持良好,
2020-10-04 1194 瀏覽
食咗呢間幾年都係午餐同晚餐,第一次喺呢度high tea都好滿意, 雖然都係好似平時嘅high tea 出一個好靚嘅層架, 但 我就最欣賞佢個法國鴨肝酱慕絲, 因為佢用慕絲嘅方法去做 一放入口, 鴨肝醬嘅香味就立即 爆發, 非常滿足! 朱古力香橙條味道好有層次,入口 先感覺朱古力香味 然後慢慢就有好濃沃嘅 鮮橙味,好正! 椰子慕斯撻, 淡淡椰子香味 好清爽, 其他嘅當然都唔錯啦, 所以都係值得 推薦嘅餐廳
2020-06-21 1738 瀏覽
環境高雅,紅色與黑色的配搭,更顯高貴時尚感。我與朋友在ICC吃了午餐,但還想繼續聊天,便入內喝咖啡食Cake。蛋糕款式眾多,花多眼亂,這個時候需要憑感覺,我選了Custard Cake,味道不錯,濃厚的Custard味,還有Vanilla 香味。他們使用正宗的植物Vanilla,所以在蛋糕內,可以見到一點點的黑籽,來自植物籽,這樣成本增加,因此售價也不便宜。朋友點的蛋糕,內有焦糖夏威夷堅果,奶油是咖啡味,也是不錯的選擇。我點的是薑汁鮮奶咖啡,感覺略甜一點。朋友點是朱古力熱飮,在杯傍配了鮮奶油,這樣可以增加香滑道。
環境高雅,紅色與黑色的配搭,更顯高貴時尚感。

我點的是薑汁鮮奶咖啡,感覺略甜一點。

朋友點是朱古力熱飮,在杯傍配了鮮奶油,這樣可以增加香滑道。
2020-05-24 1698 瀏覽
朋友生日 想食hightea~所以就揀左呢間三人行食左一個兩人tea set 一個wrap set 三個都有叫咖啡因為係叫左二人tea set 所以所有野都係兩件既~~~好記得入面有一個全豆既tar,三個人都冇食到-_- 太可怕了而個薯條反而有驚喜!!!!!wrap上面既煙肉炸到脆哂,硬到不得了哈哈哈~個wrap就不過不失了~正正常常啦~~~食完之後都係覺得用黎打卡係吾錯既tea set但係味道方面就真係見人見智啦~
朋友生日 想食hightea~所以就揀左呢間三人行

食左一個兩人tea set
一個wrap set
三個都有叫咖啡

因為係叫左二人tea set 所以所有野都係兩件既~~~

而個薯條反而有驚喜!!!!!
wrap上面既煙肉炸到脆哂,硬到不得了哈哈哈~
個wrap就不過不失了~
正正常常啦~~~

食完之後都係覺得用黎打卡係吾錯既tea set
但係味道方面就真係見人見智啦~
題外話/補充資料: 都真係傾左一段時間 見到人流都吾算好多~~~~ 應該都可以坐下!係談心好地方! 最後走既時候朋友有買左馬卡龍~ 好靚靚既色又係打卡必須品啊!!!!
2020-01-08
10 分鐘 (堂食)
2020-05-08 4017 瀏覽
今天與居住港島的朋友相約晚餐,正好早前聽朋友推介了這間位於中環的餐廳給我,說是頗有名氣,而且食物精美可口,聽著朋友的極力推介,於是今天我便攜同朋友到此進餐。特製清雞湯清雞湯配料有雞肉、蝦丸、甘筍、蔥絲,湯底清澈見底,味道濃郁鮮甜,富有雞肉香氣。雞肉入口細嫩鮮美,蝦丸滑嫩彈牙,甘筍爽脆清甜,加入蔥香味濃的蔥絲,更惹味可口。皇帝蟹肉及芒果沙律配魚子醬這道菜每層用不同食材製成,上層有魚子醬,加上少量食用金箔點綴,感覺矜貴吸睛,魚子醬味道鹹鮮甘甜,濃郁飽滿,下層是皇帝蟹肉及芒果,蟹肉肉質幼嫩,鮮甜彈牙,配上蜜甜清香的芒果粒,味道相配,口感豐富。芝士火腿黑松露通心粉芝士口感濃稠細滑,濃郁柔軟,黑松露味道香醇獨特,沾滿芝士及黑松露的通心粉香濃入味,口感煙韌,軟硬適中,配上芳香鹹鮮的火腿,嚼勁十足。香烤肉眼牛扒配黑椒汁及馬鈴薯蓉肉眼牛扒烤製時間恰好,入口牛味濃郁,嫩滑多汁,配上醇厚香濃的黑椒汁,更帶出牛扒的鮮美,馬鈴薯蓉口感鬆軟綿滑,味道鹹香濃郁。新鮮焗製馬德蓮貝殼蛋糕馬德蓮貝殼蛋糕是傳統的法式糕點,味道香甜鬆軟,蛋香味濃,帶有微微的檸檬清香,而且沒有油膩感,作飯後甜點適合不過。整體而言,環境舒適衛
特製清雞湯
皇帝蟹肉及芒果沙律配魚子醬
芝士火腿黑松露通心粉
香烤肉眼牛扒配黑椒汁及馬鈴薯蓉
新鮮焗製馬德蓮貝殼蛋糕

整體而言,環境舒適衛生,食物賣相精緻吸引,味道製作出色,正餐與甜點均能同時滿足,是與朋友吃法國菜的好選擇。
2020-04-26 3358 瀏覽
20200420🌤️Monday🌹 L'ATELIER de Joël Robuchon 或許是世界上最奢侈的連鎖餐廳,已經連續10年獲得米其林三星🌟🌟🌟於2006年在香港開業,第一次認識它就是置地廣場,之後到過海港城及IFC ,今日來到Elements 午餐❤️標誌性的紅黑色裝潢🖤首先經過色彩繽紛的蛋糕廚窗🍰已經好吸引,餐前附上一籃麵包🍞以手工揉製的新鮮麵包🥖新鮮發酵口感😋朋友Ordered 佐 Set Lunch (1) LE HOMARD=波士頓龍蝦伴牛油果及黑松露汁龍蝦肉質彈牙,牛油果營養價值高,纖維比火龍果高,鉀質又比香蕉多,再配以黑松露汁容易入口👍👍👍(2)LE BOEUF=香烤黑椒牛柳伴馬鈴薯蓉:$368牛柳(Tenderloin)整隻牛裡最軟嫩的一部分,朋友要求Medium well(7乘),差不多熟,肉質柔嫩,脂肪成份非常少,都考 Chef 功夫👍👍👍(3)波士頓龍蝦配意大利飯:龍蝦肉質結實,食落有口感;意大利飯的質感,是軟稔中帶點煙韌,醬汁不會太膩及熱度準確👍👍👍Joël Robuchon 1945年4月7日>2018年8月6日🙏🙏
朋友Ordered 佐 Set Lunch
(1) LE HOMARD=波士頓龍蝦伴牛油果及黑松露汁
(2)LE BOEUF=香烤黑椒牛柳伴馬鈴薯蓉:$368
餐前麵包
LE HOMARD
Rosated beef tenderloin with black pepper and mashed potato
Lobster risotto with Parmesan cheese and diced artichokes
2020-04-20
餐前麵包
LE HOMARD
2020-03-25 1563 瀏覽
米其林三星主廚cafe☕️呢度出名食afternoon tea set但除左下午茶佢地鹹食都好有水準-🔸招牌芝士牛肉漢堡配薯條細細舊岩哂女士們🥰burger一口食係另一番滋味!平時出面大大舊又吾想切食到好”呢hea”😂🙈入面塊牛一d都吾dry仲好juicy🤤🔸白酒忌廉汁煮青口其實平時我吾太鍾意食青口,但依到整到好入味之餘又乾淨!🔸皇帝蟹及鱈場蟹意大利飯又足料又夠creamy👍🏼👍🏼
米其林三星主廚cafe☕️
呢度出名食afternoon tea set
但除左下午茶佢地鹹食都好有水準
🔸招牌芝士牛肉漢堡配薯條

🔸白酒忌廉汁煮青口
其實平時我吾太鍾意食青口,但依到整到好入味之餘又乾淨!

🔸皇帝蟹及鱈場蟹意大利飯
又足料又夠creamy👍🏼👍🏼

5 分鐘 (堂食)