繼小弟上次同女友人係觀塘覓食尋得好正既工廠大廈裡的西餐廳後! 今晚就行左過隔離牛頭角. 呢邊無觀塘區咁多商場鋪頭,個個區域細d但就好多食肆係橫街窄巷, 今次就比我係d小巴站隔離揾到間唔錯既西餐廳 佢門面都幾靚簡單得黎好親切,走希臘風的藍白為主調好舒服。 野食方面我地叫左。蘑菇忌廉湯,無花巴拿馬火腿沙律,黑松露牛肝菌意大利飯 同紐西蘭羊扒特色飲品就有 香蕉曲奇抹茶奶昔同薄荷檸檬梳打。 個蘑菇湯一飲就知係自家制好足料好香。 個黑松露牛肝菌意大利飯就好creamy 跟住最正係個紐西蘭羊扒肉質鮮嫩得黎好有口感!!真係好 咁兩杯特飲呢都錯幾特別,由奇係個薄荷檸檬梳打可能因為佢有薄荷既原故所以飲落有d似牙膏水既感覺但好正幾過癮。 最後既甜品都好有心思! 爆炸棉花糖加綠茶同紫薯雪糕整體所以野都係
繼小弟上次同女友人係觀塘覓食
尋得好正既工廠大廈裡的西餐廳後! 今晚就行左過隔離牛頭角
佢門面都幾靚
簡單得黎好親切,走希臘風的藍白為主調
特色飲品就有 香蕉曲奇抹茶奶昔同
薄荷檸檬梳打。 個蘑菇湯一飲就知係自家制
好足料好香。 個黑松露牛肝菌意大利飯就好creamy

跟住最正係個紐西蘭羊扒
肉質鮮嫩得黎好有口感!!真係好
咁兩杯特飲呢都錯幾特別,由奇係個薄荷檸檬梳打
可能因為佢有薄荷既原故所以飲落有d似牙膏水既感覺
蘑菇忌廉湯
無花果巴拿馬火腿沙律
黑松露牛肝菌意大利飯
紐西蘭羊扒
星期日晚上同朋友兩個喺觀塘宜安街搵食, 突然發現有一閒店鋪外觀十分有格調🛳⛴⚓️🚢, 門口有Menu覺得價錢合理就入去試試新野! 😎🤩可能因爲時間比較早而且有雨的關係,入座時候無咩人,餐廳内部有歐洲風情而且有柔和音樂播放,環境舒服。墻上仲掛左好多希臘既相片,好有feel.... 🏞🛤🗺我同朋友叫左2個SET DINNER,前菜有三文魚沙律,醬汁調味恰到好處,唔會太酸!我同朋友都高度讚揚呢款南瓜湯,好足料,南瓜味濃,單點比較貴所以跟餐叫好抵!👍😌店員大力推薦豬鞍🐷,賣相的確唔錯, 切開放入口仲有小驚喜,豬肉比想象中更加juicy多汁, 我自己最怕D豬肉咬落去硬梆梆, 今次就無令我失望!甚至連配菜都唔馬虎, 菇同薯蓉都好好味道。👍👍😋😋朋友叫左個意大利飯,呢個Risotto米粒分明,不錯!😊另外叫左一個照燒一口牛脷做小食,同樣唔會燒得太乾,唔錯唔錯!😌😌兩個人最後食左三百幾,喺觀塘區要食一餐西餐兩個人閒閒地都要四五百,呢間質素仲要唔錯,大家喺觀塘又想食餐價錢合理,但又有格調的一餐廳,絕對可以考慮!食完走既時候接近八點,鋪頭已經full house 了,大家去可能都早小小或者預約會更加好!報

朋友叫左個意大利飯,呢個Risotto米粒分明,不錯!
😊

照燒一口牛脷
西班牙黑毛豬䐙
意大利飯
2018-10-05 54 瀏覽
呢間希臘小屋幾有驚喜!每一樣菜式都好好食,所以一定要寫文讚一讚呀成間餐裝修以藍白為主, 藍天白雲令心情舒暢d凱撒沙律呢碟沙律用了好豐富,有煙三文魚、蝦、雞肉、牛油果、生菜、麵包粒同脆脆的煙肉粒麵包粒不只烘得脆口,而且有牛油香草味,別具心思考雞肉嫩口,好好食炸紫薯餅呢款係我的推薦小食!!真心好食過日本街頭食到的可樂餅。紫薯蓉甜度剛好,而且綿滑。內裡有金栗作餡, 同紫薯真係perfect match。成塊紫薯餅都係天然的甜味,加少少沙律醬已經好好食粟米薯蓉湯呢碗湯有小小細細的薯仔蓉口感, 較飽肚香草汁大蜆意粉香草味好夠,加埋車厘茄味道好香蜆肉飽滿且鮮甜日本松葉蟹意大利飯Risotto 好易會煮得太乾/太濕, 呢間就岩岩好有三隻蟹鉗,而且有好多菇菌,個飯夠軟稔,真心不錯法式焦糖燉蛋呢間難聽嘅燉蛋好大氣,唔會少少一碗,夠晒我呢啲燉蛋控食呀表層焦糖熱而且脆, 內裡的蛋凍凍的 好夠creamy 。

成間餐裝修以藍白為主, 藍天白雲令心情舒暢d

凱撒沙律
麵包粒不只烘得脆口,而且有牛油香草味,別具心思考

雞肉嫩口,好好食

炸紫薯餅
呢款係我的推薦小食!!真心好食過日本街頭食到的可樂餅。

粟米薯蓉湯
呢碗湯有小小細細的薯仔蓉口感, 較飽肚

香草汁大蜆意粉
香草味好夠,加埋車厘茄味道好香
蜆肉飽滿且鮮甜

日本松葉蟹意大利飯
Risotto 好易會煮得太乾/太濕, 呢間就岩岩好
有三隻蟹鉗,而且有好多菇菌,個飯夠軟稔,真心不錯

法式焦糖燉蛋
呢間難聽嘅燉蛋好大氣,唔會少少一碗,夠晒我呢啲燉蛋控食呀
表層焦糖熱而且脆, 內裡的蛋凍凍的 好夠creamy 。

2018-10-04 48 瀏覽
觀塘區西餐廳唔少,但高質會回頭嘅就寂寂可數有舊同事返黎觀塘約食lunch,揾揾下就見到依間小店新開位置係宜安街,幾乎大部分都係食肆。我地係街頭一望過去,見到有間全藍色嘅就揾到~早一日預約定,未齊人1:00去到都入得,全店座位唔多,6-7張枱。入到去幾乎都full咗,唔預約應該要等下一round先有得食lu餐廳環境行希臘風,藍天白雲加希臘風景畫~有播音樂,坐位都舒服幾啱傾計暢談是日lunch set有A-H個餐,意粉、飯、扒都有,價錢以西餐嚟講合理,唔算貴一個set淨係包餐湯同野飲,如果要蒜蓉包/沙律就要另外加錢~可能因為咁價錢比出面西餐平我地各點咗個扒餐食豪d是日餐湯係蕃茄濃湯,好重蕃茄味,囗感比較濃厚飲得出係真材實料,唔會又稀又淡。飲完都開胃咗,準備食主菜主菜豬扒嚟喇!上菜見到真係嘩咗聲竟然有兩大塊扒,真係大過塊臉估唔到$88都有咁嘅份量!味道好好有肉汁,肉質淋易切開,唔會太老,煮得啱啱好熟。平時少叫豬扒,就係驚煮過龍會難咬開側邊有少少肥膏位切走冇食到~洋蔥汁正常,真係有一條條洋蔥架,唔係得個汁落單前有問過係咪配薯菜/飯/意粉,個員工話係,我地就叫咗一個要薯蓉一個要薯條。點知到上菜嘅
觀塘區西餐廳唔少,但高質會回頭嘅就寂寂可數
有舊同事返黎觀塘約食lunch,揾揾下就見到依間小店新開

幾啱傾計暢談

我地各點咗個扒餐食豪d

配餐蕃茄湯

是日餐湯係蕃茄濃湯,好重蕃茄味,囗感比較濃厚
飲得出係真材實料,唔會又稀又淡。飲完都開胃咗,準備食主菜

香煎美國有骨豬扒配洋蔥燒汁

主菜豬扒嚟喇!上菜見到真係嘩咗聲
竟然有兩大塊扒,真係大過塊臉

落單前有問過係咪配薯菜/飯/意粉,個員工話係,我地就叫咗一個要薯蓉一個要薯條。點知到上菜嘅時候,只係得4條瓜同2粒蕃茄仔。問返先知原來預設咗係依個,除非特別有講
我地講返有order個陣講過,佢就同廚師傾完,另補比我地。咁即係本身個餐嘅薯菜就只係得咁少,如果食曬兩塊扒但得幾粒瓜配,會唔會太dry?情願扒細少少,但薯菜真係比多d,唔會食完濟咗

後補嘅薯條同薯蓉用細碗裝,薯條仲係新鮮熱辣,應該係廚師特登另外整嘅,實心有薯仔肉係入面,同埋夠粗先有囗感,好食!
薯蓉特別調過味,本身一見到好似冇味咁,仲打算加洋蔥汁一齊食。點知已經加咗調味,好creamy同甜甜地,有細細嘅薯粒混咗係入面,增加唔少囗感。份量雖然少,不過質素好

紐西蘭肉眼配洋蔥汁

同事個牛扒接住上菜,原來得一塊!份量少但價錢比豬扒貴$2x...要咗7成熟,上菜時仲有少少血絲,唔會煎得太老!牛扒本身偏薄,食落囗感普通,如果厚d會比較好
肉味都幾濃同埋香~本身依個餐係配紅酒燒汁,但同事唔食得紅酒汁,就轉咗洋蔥汁~整體味道唔錯,但要二揀一嘅話,豬扒性價比較牛扒高

食食下見到個宣傳座~like & share 社交網站專頁,有得送哈根大師雪糕!我地即刻眼睛發亮
有一球大嘅雪糕做飯後甜品,好滿足

整體食物質素唔錯,環境舒服。記得要book位同換雪糕呀
2018-10-04
香煎美國有骨豬扒配洋蔥燒汁
2018-10-02 46 瀏覽
今次黎到呢間餐廳,主調是藍白色,仲要響牆上掛左好多希臘既圖晝,加埋浪漫音樂,響到食野真係一大享受第一次黎食就試下set dinner 先la,揀左👇🏻👇🏻意式乾蕃茄鮮蝦香草天使麵 $168芥末醬香煎野雞併珍寶帶子$178聽店員講Set dinner 每2星期都會換,大meal 都會每個月改,咁比心機去做,真係值得支持,set dinner 都可以加$40轉套餐,套餐有是日餐湯,沙律及飲品天使麵很特別,不是很多sauce 浸著既麵,乾茄食落有d 似山楂乾,整道菜拼起來不會是平日在西餐廳吃到的口味,值得一試。另外帶子煎雞亦不會老,伴碟也很有心思,更健康同fresh 的感覺。沙律亦不只是平時普普通通的凱撒沙律,係三文魚沙律仲拼上藜麥,配埋雜菌湯,是很好的starter芝士焗西蘭花 $58小食之選,好味又想有營,芝士西蘭花最好不過,面頭既芝士不是芝士醬,而係溶芝士,不用太多花巧,足料食材已經好夠

第一次黎食就試下set dinner 先la,揀左👇🏻👇🏻

意式乾蕃茄鮮蝦香草天使麵 $168

芥末醬香煎野雞併珍寶帶子$178

芝士焗西蘭花 $58
2018-09-29
2018-09-30 66 瀏覽
去完emax就番番觀塘呢頭食晚餐,行到宜安街先發現原來開左間新西餐廳💪🏻💪🏻🤤 裝修好靚好有Greek style feel👀 Set dinner價錢幾抵食,我地就先要左Greek salad($78)🥗🥗冇諗到咁大盆下,落左甜甜酸酸嘅沙律汁,好開胃🎃入面有d黎麥、芝士、番茄仔等等!大蝦好fresh geh. 亦幾甜😽😽 小食要左lemon chicken wing ($48)😻😻炸得好香脆,檸檬香味十足!食落好juicy ~~一定要食下!Main嗌左個set a~係番茄乾鮮蝦天使麵🦐🦐 天使麵份量十足,番茄乾都落左好多,食落都幾甜甜🕊🕊 另一個係香煎雞扒意大利飯😸😸 好有創意嘅主食!食落好香口,又足滿松露香味😽😽雞扒煎得好脆,皮非常之薄嘅,連皮都唔會好油👍🏻份量真係超多,食哂之後飽到不行🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♂️

裝修好靚好有Greek style feel👀

Main嗌左個set a~係番茄乾鮮蝦天使麵🦐🦐
天使麵份量十足,番茄乾都落左好多,食落都幾甜甜🕊🕊

另一個係香煎雞扒意大利飯😸😸
牛頭角係我心目中,一直都係一個擁有舊式屋苑同工廠區既地方, 相約朋友食飯,一定唔會諗起牛頭角,但原來這裡有不少又平又正嘅餐廳,Le Three 就是其中一間。係未食之前,我和老公已經被Le Three 既裝修深深吸引著,首先餐廳門口及內裡嘅佈置,都跟足希臘嘅聖托里尼島既白藍色為主調,牆壁上掛上多幅愛琴海藍天白屋既相片,即使未能朝聖,但仍能感受這份浪漫、輕鬆、美麗動人既氣氛,連Menu既封面也是聖托里尼島既日與夜,實在迷人。餐牌上列明既食品款式非常多,有小食、沙律、意粉、焗飯、日式咖哩、意大利飯、扒類,真係款款吸引,侍應還告訴我倆,這既set dinner menu 每兩星期便更換,絕對係食客既佳音。老公睇中這個鱈場蟹棒蟹肉蕃茄汁扁意粉($118),味道真係不得了,鱈場蟹棒口感軟滑、鮮甜彈牙,最重要係醬汁,不單只酸酸甜甜,非常醒胃,醬汁還加入了蟹肉,口感豐富。而我就超喜歡這個上級紐西蘭肉眼扒(約8安士)($168),肉質精細,鮮嫩多汁,肉味夠濃,嗜牛者不要錯過,再加上配料豐富 : 秋葵、南瓜、矮瓜、薯蓉,怎能不流口水。主菜出色,餐湯、沙律、小食也不遑多讓,絕不馬虎。注意 : 主餐牌內

主菜出色,餐湯、沙律、小食也不遑多讓,絕不馬虎。
注意 : 主餐牌內所有意粉、飯及主菜,另加$40可加配套餐(套餐包括是日餐湯、沙律及餐飲)
是日餐湯 ~ 鮮菌蜆肉薯蓉忌廉湯
入口非常幼滑,加入蜆肉同鮮菌更香甜美味,非常暖胃。

是日沙律 ~ 煙三文魚藜麥無花果什菜沙律
煙三文魚肥美豐滿,配合營養價值極高既藜麥,加上清甜既無花果及什菜,沾上酸甜醬汁,醒胃又美味。

小食 ~ 天婦羅炸蝦(3件)($52)
外皮炸得酥酥脆脆,內裡卻仍能保留蝦既鮮美多汁,食多幾件都無問題。

最後餐飲 ~ 凍檸茶

Le Three無論在環境、食物價格及質素、侍應服務態度,都係取得滿分,下次相約朋友食飯,又多了Le Three這個好選擇。
2018-09-22
  • 上級紐西蘭肉眼扒
  • 鱈場蟹棒蟹肉蕃茄汁扁意粉
  • 天婦羅炸蝦
2018-09-24 1051 瀏覽
今日好乖去左觀塘接男朋友收工,等佢放工諗住一齊食晚餐,行過經過一間新開張的西餐廳,比佢地店裏的裝修吸引住,所以我地今晚就係呢到食晚飯啦!店裏的裝修好似去左希臘的愛琴海,一間間的藍白色小屋,氣氛都幾浪漫💕仲掛上一幅幅風景相💙介紹下食物先:前菜沙律🥗煙三文魚好新鮮,配上新鮮沙律菜,同酸酸甜甜醬汁,都幾開胃餐湯~什菌薯仔湯好濃好香,仲好足料水牛城雞翼~我覺得呢個小食都幾抵食,40幾蚊咋!佢仲要炸過先再煮,個味調得剛剛好原條BBQ美國豬仔骨配焦糖黃梅汁~呢個dinner set真心抵食!佢真係原條豬仔骨上,好抵食,份量好多,真心豬仔骨就咁食已經好入味,旁邊仲有烤過的蔬菜,仲有我最愛食的秋葵軟殼蟹黑松露忌廉扁意粉~呢款意粉都幾特別,好少見到有軟殼蟹斯嘅意粉,黑松露加忌廉係絕配,味道濃郁香口,意粉都好彈牙餐廳環境舒服,食物質素高,價錢唔貴,下次都可以再黎食!

介紹下食物先:

前菜沙律🥗
煙三文魚好新鮮,配上新鮮沙律菜,同酸酸甜甜醬汁,都幾開胃

餐湯~
什菌薯仔湯好濃好香,仲好足料

水牛城雞翼~

原條BBQ美國豬仔骨配焦糖黃梅汁~

軟殼蟹黑松露忌廉扁意粉~

餐廳環境舒服,食物質素高,價錢唔貴,下次都可以再黎食!
2018-09-24 65 瀏覽
這天工作過後就在附近吃個晚餐再回家,路過這間新餐廳,發覺環境很有格調,而店內面積不算太大, 裝飾方面主要是用了藍色和白色,感覺上是非常清新幽雅。餐湯有薯蓉忌廉湯, 濃稠度適中,口感幼滑, 味道非常濃郁而且鮮甜,對辨之作。再來是煙三文魚沙律, 新鮮的生菜加上煙三文魚, 用料足又夠新鮮, 生菜新鮮爽口, 煙三文魚帶有豐富的鹹香味, 混合了沙律醬, 味道唔錯。主菜選了黑松露雞肉芝士香煎意大利飯, 雞皮煎得香脆而雞肉嫩滑,較特別的是意大利飯的面層是煎過的, 感覺似是煲仔飯的飯焦, 口感極之香脆,飯粒中還夾雜了黑松露,飯粒有咬口而硬度適中,帶有黑松露的香濃味道, 整體配合得相當好。 餐飲點了凍咖啡,飲落既香濃又滑溜, 感覺唔錯。總體而言,食物水準是合理的, 餐廳的環境和氣氛也是寧靜舒服, 價格方面算是抵食。
餐飲點了凍咖啡,飲落既香濃又滑溜, 感覺唔錯。
2018-09-23 44 瀏覽
晚餐時間,走到宜安街,被這希臘風情的小店吸引著,那麼就試一試吧!店舖的裝修以Santorini色調為主,餐牌也是用了這美麗浪漫的小島照片,在這藍色的調子下,確實給人一種relax 的感覺。二人共點了一份set dinner,再加兩客小食。先來的是煙三文魚藜麥沙律。沙律很新鮮, 加了沙律醋調味,清新開胃 。加入了近期大熱的藜麥及甜潤的鮮無花果,健康美味。餐廳是野菌蜆肉忌廉湯,稀杰程度適中, 有很多蜆肉 ,非常足料。黑松露芝士蒜蓉包 ,蒜蓉包焗得非常香脆,蒜蓉香濃四溢。 加入黑松露芝士醬,非常 非常邪惡,但極之美味!特色奇珍炸雞串,炸得酥脆金黃,內裏的雞肉軟滑juicy,加了少少七味粉,香脆惹味!珍寶帶子先得金黃香口,而煎飯上放了炸紫薯,甜甜的,又香脆,加添了口感! 意大利飯外面煎得香脆,內裏軟綿,加入了牛油果,香滑非常。加$8 點了杯凍朱古力, 朱古力味香濃,

二人共點了一份set dinner,再加兩客小食。

加$8 點了杯凍朱古力, 朱古力味香濃,

2018-09-23 52 瀏覽
觀塘宜安街新開不久的Le Three,門面用上漂亮的粉藍色,十分搶眼。餐廳的裝潢以藍色為主調,走地中海風,感覺浪漫。連餐牌,杯子,桌布等也是藍色系,襯到絕。加$40就有齊沙律、餐湯同飲品,自由選擇餐牌内的主食,呢個設定都真係幾好!是日沙律:三文魚無花果沙律蔬菜類非常新鮮,而且冰涼爽口!Dressing是酸酸的帶一點微辣,令人非常開胃,很出色的前菜。是日餐湯:磨菇香草蜆肉忌廉湯忌廉磨菇湯本身已經好香滑,加埋香草真係不得了!蜆肉令湯增添了一股鮮甜味,呢個餐湯真心不錯。巴馬火腿香草芝士焗生蠔 $58$58有三隻焗蠔,賣相仲要唔差,真係抵到爛。巴馬火腿下面是肥美的焗蠔,蠔被芝士和香草包圍著,很香口。香辣鮮蝦扁意粉 $88蝦肉結實彈牙,意粉炒至乾身,而且又香又辣,超級惹味。黑松露牛肝菌意大利燴飯 $128味道很rich的燴意大利飯,菌香噗鼻,芝士和牛肝菌的份量都唔少,意大利飯煮得啱啱好,令人很滿足的一碟。凍檸茶最後叫埋餐飲,嘆多陣就埋單走人。兩個人埋單唔洗$400,都真係幾抵食,值得推介。

三文魚無花果沙律

是日沙律:三文魚無花果沙律

磨菇香草蜆肉忌廉湯

是日餐湯:磨菇香草蜆肉忌廉湯

巴馬火腿香草芝士焗生蠔 $58
$58有三隻焗蠔,賣相仲要唔差,真係抵到爛。

巴馬火腿香草芝士焗生蠔

巴馬火腿下面是肥美的焗蠔,蠔被芝士和香草包圍著,很香口。

香辣鮮蝦扁意粉

香辣鮮蝦扁意粉 $88
蝦肉結實彈牙,意粉炒至乾身,而且又香又辣,超級惹味。

黑松露牛肝菌意大利燴飯

黑松露牛肝菌意大利燴飯 $128

凍檸茶
最後叫埋餐飲,嘆多陣就埋單走人。

兩個人埋單唔洗$400,都真係幾抵食,值得推介。

三文魚無花果沙律
磨菇香草蜆肉忌廉湯
香辣鮮蝦扁意粉
黑松露牛肝菌意大利燴飯
凍檸茶
觀塘宜安街一帶多以中式餐廳為主,估唔到行行下發現左一間新開嘅西餐廳!!!藍白色嘅門面,真係非常吸睛!所以就一於入去試下啦!!入到去,原來餐廳係以希臘風格為主題!內部裝潢同樣貫徹🔵⚪️風格,牆上仲掛滿聖托里尼島 / 愛琴海相片,感覺非常舒適、有氣氛!連餐牌都特別揀左愛琴海景色做封面⭐️Set Dinner 沙律材料非常新鮮,特別鐘意個沙津汁,比平時餐廳食到嘅沙律醋有啲唔同~相信係有特別挑選 或 微調過~酸酸甜甜,非常醒胃!仲有圖中右上一粒粒個啲,出奇地好味!無花果酸甜度都剛好!雖然係跟餐沙律,但一啲都唔馬虎!真係非常有誠意!⭐️Set dinner 餐湯 菌味香濃,湯中混合了薯茸,口感味道一流!有驚喜!⭐️黑松露芝士薯條 ($38)薯條係新鮮炸完即上枱,所以非常熱辣辣又香脆!不過個重點都係個黑松露芝士醬!芝味濃郁~~~ 真係忍唔住要成條薯條都浸落去嚟食!⭐️野菜帶子墨汁麵($138)材料十足!帶子亦非常新鮮,煎得香口!特別欣賞墨汁麵煮得啱啱好,保持到彈牙口感!同埋個汁濃淍度剛好,可以做到掛麵效果,食落每啖都味道香濃,但又唔會好漏!⭐️Le Three 奇珍燒原隻春雞($178)作為Signature
觀塘宜安街一帶多以中式餐廳為主,
估唔到行行下發現左一間新開嘅西餐廳!!!

藍白色嘅門面,真係非常吸睛!

所以就一於入去試下啦!!

入到去,原來餐廳係以希臘風格為主題!
內部裝潢同樣貫徹🔵⚪️風格,
牆上仲掛滿聖托里尼島 / 愛琴海相片,
感覺非常舒適、有氣氛!

連餐牌都特別揀左愛琴海景色做封面

⭐️Set Dinner 沙律

材料非常新鮮,特別鐘意個沙津汁,
比平時餐廳食到嘅沙律醋有啲唔同~
相信係有特別挑選 或 微調過~
酸酸甜甜,非常醒胃!

仲有圖中右上一粒粒個啲,出奇地好味!

無花果酸甜度都剛好!
雖然係跟餐沙律,但一啲都唔馬虎!
真係非常有誠意!

⭐️Set dinner 餐湯

菌味香濃,湯中混合了薯茸,口感味道一流!
有驚喜!

⭐️黑松露芝士薯條 ($38)
黑松露芝士薯條

薯條係新鮮炸完即上枱,所以非常熱辣辣又香脆!
不過個重點都係個黑松露芝士醬!
芝味濃郁~~~

真係忍唔住要成條薯條都浸落去嚟食!

⭐️野菜帶子墨汁麵($138)
野菜帶子墨汁麵

材料十足!帶子亦非常新鮮,煎得香口!
特別欣賞墨汁麵煮得啱啱好,保持到彈牙口感!
同埋個汁濃淍度剛好,可以做到掛麵效果,
食落每啖都味道香濃,但又唔會好漏!

⭐️Le Three 奇珍燒原隻春雞($178)
Le  three  奇珍燒原隻春雞

作為Signature 菜式!真係名不虛傳!

我同友人都一致讚不絕口!好好味!

春雞肉質非常嫩滑~又Juicy!!!
最正係煮得非常入味!

無論食邊一Part ,都有超香濃香草味!
估唔到個味道係咁夾!
完全滲哂入肉身裡面~~~~~~

雖然佢本身配佐個燒汁,
但我地都認為就算唔沾汁食,都已經好夠味!
反而先食到個種原汁原味!

就連旁邊啲配菜都有悉心煎過,
個燒茄子好好味!
非常推介此菜式!

最後想講下個餐飲,
令我地更佩服店家注重細節哩一點!

雖然係好普通嘅熱好立克 & 朱古力,
所以本身無咩特別期望,都只係當普通野飲咁~
但估唔到一飲個陣,咁香濃嘅?!

因為平時大多餐廳都會成本問題,
份量沖少啲,味道會好淡同稀

但哩度係竟然沖得特別濃味!
一定係落足料!

⭐️總括而言,今次真係非常驚喜!

主菜式煮得非常出色~!
但最最最欣賞係店主&廚師嘅誠意!
無諗過連普通嘅跟餐沙律/餐湯/餐飲,
都會咁好味!一啲都唔馬虎!

就連小細節都咁注重,做得咁好!
充分感受到店家嘅誠意!

真心值得一讚 !

另外,服務態度亦非常良好!

觀塘又有新嘅美食好去處!
下次絕對要再Encore!
黑松露芝士薯條
野菜帶子墨汁麵
Le  three  奇珍燒原隻春雞
  • Le  Three  奇珍燒原隻燒春雞
今日補祝我個仔生日飯,佢又鍾意食西餐,所以上OpenRice揀咗呢間有希臘特色嘅餐廳試吓!估唔到每一樣食物都比我有驚喜,由其是個海膽墨魚意大利飯,同埋個甜品焦糖燉蛋,非常好食。我一定會再返去幫襯,試食其他菜式!
2018-09-14 116 瀏覽
前身也是西餐廳,而且味道不錯,可惜突然結業!依家又開返西餐,所以去一試 😁是次於下午茶時間光顧,進站後被地中海式裝修吸引了,環境也頗舒適,可能也因為店內沒其他食客吧😅。 至於餐牌,款式選擇不多,而價錢都尚可接受!服務方面亦是尚可接受!我今次就點了 🐷煙肉温泉蛋意粉 ☺ $45包一熱茶/咖啡 ☕汁稠密度做得不錯,不稠也不太稀,不會因冷掉而變得太稠! 可是份量就太少了,幾口就K.O. 了整碟 😞 然後,未到晚飯時間上就已經很餓了!

2018-09-04
下午茶
2018-09-12 91 瀏覽
觀塘呢間餐廳採用藍白色調,一踏入餐廳,就比呢個地中海風格裝潢吸引住,餐廳雖然唔大,但座位唔會太多,每張枱之間都有一定空間,就可以同朋友暢所欲言。由於我地6個人,我地想試多d款式,所以叫咗5個餐加4個小食餐前沙律,個汁酸酸甜甜好好味,仲有配埋藜麥、龍珠果、提子、哈密瓜配搭好清新。個湯可以選擇,不過我最喜歡都係磨菇湯4個前菜,水牛城雞翼必試主菜:5成熟肉眼扒,無諗過咁大塊,好juicy,$248套餐係超值奇珍燒原隻春雞套餐$178,一個人真係未必食得曬雞扒煎意大利飯,個飯有小小焦香,飯汁水較多,適合香港人口味,但我比較喜歡唔煎香的意大利飯海膽墨魚汁海鮮意大利飯我好欣賞黑松露軟殼蟹意粉我係黑松露fans最後大家用甜品焦糖燉蛋作結呢間餐廳性價比好高,今次預早訂枱仲有全單85折。

由於我地6個人,我地想試多d款式,所以叫咗5個餐加4個小食

個湯可以選擇,不過我最喜歡都係磨菇湯

4個前菜,水牛城雞翼必試

奇珍燒原隻春雞套餐$178,一個人真係未必食得曬

海膽墨魚汁海鮮意大利飯

我好欣賞黑松露軟殼蟹意粉
我係黑松露fans

最後大家用甜品焦糖燉蛋作結

呢間餐廳性價比好高,今次預早訂枱仲有全單85折。
2018-09-11