2017-05-30 304 瀏覽
eclair ge 中文名叫閃電泡芙真係好有氣勢 ge 名字呢~L'Éclair de Génie 剛剛開店時都好有聲勢不過當時人龍太多, 唔想排隊到依家先一嚐到䓢中滋味兩個泡芙價錢都幾貴當然 la, 依家甜品有時係貴過食一餐飯但問題係唔好食呢~ 又貴又唔好食令人好失望最基本個 puff 係淋哂 ga去面包店買 ge puff 都唔會 o甘樣 la我期望係會好鬆脆 o甘樣上面又整得過份甜, 加埋一齊好麻麻外型係就係幾靚 ge...難怪依家人龍不再
eclair ge 中文名叫閃電泡芙
真係好有氣勢 ge 名字呢~
L'Éclair de Génie 剛剛開店時都好有聲勢
不過當時人龍太多, 唔想排隊
到依家先一嚐到䓢中滋味

兩個泡芙價錢都幾貴
當然 la, 依家甜品有時係貴過食一餐飯
但問題係唔好食呢~ 又貴又唔好食令人好失望
最基本個 puff 係淋哂 ga
去面包店買 ge puff 都唔會 o甘樣 la

我期望係會好鬆脆 o甘樣
上面又整得過份甜, 加埋一齊好麻麻
外型係就係幾靚 ge...
難怪依家人龍不再
2017-05-23 168 瀏覽
L'Eclair de Genie 嚮Cityplaza開嗰陣,每次經過我都眼金金咁望住佢個陳列雪櫃,嘩~成個雪櫃都放滿一條條既泡芙,好多款口味,而且款款都好靚,色彩繽紛,我諗每個女孩子都喜歡睇到同食到靚既甜品,我就係其中一個,淨係睇到都開心我一直有留意佢既條子泡芙,每逢節日都會整一啲迎合節日既圖案,例如: 新年,萬聖節 ,聖誕節,LOVE,仲會crossover其他品牌做特別版...etc今次買左2種口味番屋企食,N°138 Cherry Hojicha (白色有金薄)$48N°188 Villilla Peach (紅色有玫瑰花)$48佢唔止外面靚,連𥚃面都咁靚,唔會好甜,甜度剛剛好,好好味~車厘子焙茶就茶味較重,除左茶香就感受唔到其他味,我鍾意雲尼拿桃味多啲~佢個玫瑰花挺身得黎唔會硬邦邦,而入面啲cream好清香,雲尼拿籽好細滑,雖然好細條,寶寶話係奢侈品,但係我會再買~
每次經過我都眼金金咁望住佢個陳列雪櫃,
嘩~成個雪櫃都放滿一條條既泡芙,
好多款口味,而且款款都好靚,色彩繽紛,
我諗每個女孩子都喜歡睇到同食到靚既甜品,
我就係其中一個,淨係睇到都開心

我一直有留意佢既條子泡芙,
每逢節日都會整一啲迎合節日既圖案,
例如: 新年,萬聖節 ,聖誕節,LOVE,
仲會crossover其他品牌做特別版...etc
今次買左2種口味番屋企食,
佢唔止外面靚,連𥚃面都咁靚,
唔會好甜,甜度剛剛好,好好味~
車厘子焙茶就茶味較重,
除左茶香就感受唔到其他味,
我鍾意雲尼拿桃味多啲~
佢個玫瑰花挺身得黎唔會硬邦邦,
而入面啲cream好清香,雲尼拿籽好細滑,
雖然好細條,寶寶話係奢侈品,
但係我會再買~
2017-03-11 322 瀏覽
Happy Friday係太古食完泰國野~行下行下⋯就見到呢間吸睛既甜品舖~五顏六色既泡芙⋯真係令人好難選擇!對於有選擇困難症既我....係個甜品櫃前面擾攘左一輪之後...終於揀到以下呢2款同朋友一齊開心share😋😍朱朱力呢款超濃味~係我like既dark chocolate~抹茶呢款相對就無咁濃...清淡既抹茶有少許回甘...都不錯👍🏻食完晚飯再食返個好味既甜品...真係好滿足!我會再黎試下其他口味架~~等我😬
Happy Friday係太古食完泰國野~
行下行下⋯就見到呢間吸睛既甜品舖~

五顏六色既泡芙⋯真係令人好難選擇!
食完晚飯再食返個好味既甜品...真係好滿足!

我會再黎試下其他口味架~~等我😬
其他
2017-02-19 301 瀏覽
英國出名既L'eclair de genie終於有分店喇! 唔洗再走去PP先有XD係人都知呢間出哂名係閃電泡芙,情人節仲有特別VERSION!買左NORMAL SIZE同MINI SIZE其實店員講完咩味咩味,但都唔記得晒哈哈哈

買左NORMAL SIZE同MINI SIZE
其實店員講完咩味咩味,但都唔記得晒哈哈哈
2017-02-14
外賣自取
說起 Eclair (正字為 "Éclair"),是我在英國生活上的最佳甜品之一。而且,本人的太太也在英國生活過,對 Éclair 這一個美食,同樣有這樣的一個認同感。不過,在英國/美國食的,是最簡單,最傳統,有一層朱古力係面,內心夾忌廉的 Éclair。而來到了原產地的法國,原稱為 "pain à la duchesse" 的甜點出現更多的變化。法國的甜品大師們,不斷地把這傳統的美點創新,成為了款式多多,味道不單調的美點。而是日,適逢《L'Eclair de Genie》位於太古城的分店新開張,以及因為中秋將至而進行的推廣活動,我隻身來到這新分店,品味一下不同口味的 Éclair。 太古城店,其實不是店,是一個在商場中央的食品 counter,再在 counter 前面多擺兩列檯凳而已。始終,Éclair 這一個美點,拿回家,沖杯茶,沖杯咖啡,慢慢地享受才是一件快樂的事。 Éclair,有多種不同的口味,左起是,Choco Mure,Salted Caramel,Passion Mangue,Lemon Yuzu。Choco Mure,是黑加侖子配朱古力。外層的糖漿面同內心的忌廉漿,

Choco Mure,是黑加侖子配朱古力。外層的糖漿面同內心的忌廉漿,均有混合了黑加侖子的朱古力味道,甜、苦、酸合一,味道既 creamy 又有點點的清新。

Salted Caramel,是海鹽加焦糖,入口的味道咸咸的,加上了Mascarpone cream 同海鹽焦糖,有少少似食拖肥的感覺,味道非常之獨特。

Passion Mangue,明顯地就是熱情果加芒果。面層的糖漿及糖片是熱情果味道,咬入內心之後,餡料是芒果味的忌廉,整體感覺,可以用非常夏日來形容。

Lemon Yuzu,就是酸酸甜甜的檸檬口味,像食檸檬餡餅,檸檬蛋糕的一樣,又甜又酸的味道,入口感覺非常之清新。

是日,除了是太古店的 grand opening 之外。更是 《L'Eclair de Genie》中秋口味 Éclair 的推廣活動。中秋節的 special,有兩個味道,其一是紅豆黑芝麻,另一個是中秋月餅口味。

紅豆黑芝麻,是很濃的芝麻香味。面層的芝麻醬,又香又 creamy,內心的,也是芝麻醬,但就多了幾分的香同滑。

中秋月餅口味,Éclair 的面層,是傳統的月餅皮,內心,是混合了士多啤梨的花生醬,花生味濃濃,但當中夾有帶微酸的士多啤梨味道,是味覺的一個新感受。

拿回家的一盒 Éclair,除中秋限家的口味之外,我另要了 Vanille Pecan Nut,雲呢拿的面層糖漿,面層再加上合桃碎,而內心的 cream 是焦糖味道的,是一個很香很滑的 Éclair。

中秋限定的,有這一個稱為甜蜜滿月的朱古力球。別有心思地做出了一個代表月亮的黃色外殼,內心是一粒粒的榛子朱古力。

瑰金迎月,是《L'Eclair de Genie》推出的朱古力月餅。內心是牛奶朱古力同杏仁醬,有點脆口,有點香滑,喜歡甜的朋友一定會喜歡。

這一個中秋,送月餅,食月餅,唔想咁傳統的話,《L'Eclair de Genie》的這一個月餅禮盒一定會啱你心意。一盒 "月戀秋恍禮盒" 售價$388,送禮絕對是精美大體。

喜歡食 Éclair 嗎? 《L'Eclair de Genie》咁多款不同的口味,甜品大師 Christophe Adam 咁有創意,當中梗有一款會令你愛不釋手。
試食活動
L'eclair de genie ꒰*´∀`*꒱太古店那天的試食拉麵後就去食法式甜品L'eclair 我見最近個個都有去食而個1條條既甜點 起初見到佢個樣覺得好甜 因為我5太食甜既嘢但當時試過後大部份甜度可佳有的仲好好食我們試了10條5同味道 有2條係NEW ARRIVED✨每一個甜品前面都會有個Number原來係解排第幾嘅意思 首介紹全球NO•1既Salted Caramel海鹽焦糖入面有意大利軟芝士(mascarpone)cream 但5係好記得係咩cream 但印象好深刻係拒面層有小小鹹鹹地嘅焦糖面 留下好特別既感覺 所以係必試的第1味介紹左NO•1之後就由左至右介紹會好睇的NO•136 Praline/牛奶巧克力果仁糖等1下見到個樣既時候會覺得拒好甜好留 但食既時候因為拒拒入面係有果仁朱古力味既cream面層既有2片朱古力係有榛子嘅味道 一齊食嘅時候榛子散發返出嚟再加上係用泡芙做外層 成件事就會5太留 如果鍾意食牛奶朱古力果仁嘅就1定要試下 NO•3 Vanilla pecan nut/雲呢拿果仁圖中係串錯左字5好意思😂 入面既cream就好似食日本泡芙既味道差唔多 面層上面
L'eclair de genie ꒰*´∀`*꒱太古店

入面既cream就好似食日本泡芙既味道差唔多 面層上面
仲加左好多細細粒嘅焦糖合桃果仁係上樣
所以口感係好豐富 食落有好多焦糖合桃果仁
而且味道唔太甜 聽到有合桃果仁都覺得好健康

NO•16 Petillant/朱古力爆炸糖( ♥︎ᴗ♥︎ )
雖然樣貌比起其他係唔太特別 但係佢嘅味道比起

既cream係再軟身一啲味道依然都係好濃郁既口感
配上暗粉紅色既原粒胡桃
不過食嘅時候要注意外層俾餅底 因為較好鬆化
所以容易散開 要小心攞起

NO•11Choco cream choco/朱古力四重奏NEW✨
係第二種嘅新產品 鍾意食double chocolate 真係岩哂
但我個人覺得佢有啲甜 但外層係餅底做 再加上
面層嘅朱古力係用左55%濃度朱古力地做
我個人覺得如果佢係有小小苦苦地既朱古力地做
味道會更可口 都係要注意外層餅底小心攞起

NO•5 Lemon Yuzu/柚子檸檬٩(ˊᗜˋ*)
除咗朱古力係L'ECLAIR既主力 其他味道1樣5輸蝕

我覺得係攞嚟襯托返係面層嘅抹茶糖霜同白朱古力
好岩5食太甜同太奶味既抹茶粉絲 (・`◡︎´・)ゝ

NO•17 Choco coco/椰子泡芙
食咗咁多種味道我個人最1般愛食就係椰子泡芙
因為面層係有椰絲꒰꒪꒫꒪⌯꒱꒰꒪꒫꒪⌯꒱꒰꒪꒫꒪⌯꒱꒰꒪꒫꒪⌯꒱꒰꒪꒫꒪⌯꒱
逢親有椰絲嘅嘢我都唔會食 但最後都有試到
拒內裏係用椰子黎到做cream 不會太甜但會有的留
徐左面層有椰絲之外仲有朱古力係底到

2016-11-02 374 瀏覽
係人都知此店出哂名係閃電泡芙⚡️當我一知道又出新款,仲要係嚟個大變身😏改用咗我最愛嘅撻底🏃🏻馬上仆倒去試<朱古力四重奏> 🍫$50首先佢個撻底鬆化到不得了,撻面搽滿濃濃嘅朱古力醬😍而上面係朱古力忌廉花,之後再曬上果仁跟蛋糕仔,最驚喜仲有粒粒朱古力爆炸糖添✨當日仲同幾個朋友仔試咗好多款式,原來女仔真係有幾個胃,不停話飽,但飽極只要你一話好好味😂佢哋就會再一次放入口
<朱古力四重奏> 🍫$50

朱古力四重奏
2016-10-31
$50 (其他)
朱古力四重奏
2016-11-01 199 瀏覽
自從法國甜品L'ECLAIR DE GENIE閃電泡芙在香港站了腳後,喜愛吃的我經常心思思想去犯罪,這天有幸來到Eiffel Bistro參加店家的聖誕系列發佈會真的興奮莫名呀! 一踏進餐廳車媽媽巳便被那浪漫的巴黎鐵塔,和甜美的泡芙鐵塔的氣勢攝凝住了! 一系列的朱古力甜點包括新出品如{巴黎法撻系列},{聖誕焦糖果仁泡芙系列},嶄新的蛋糕以及{聖誕朱古力系列}等等美點活於眼前^0^ 更有幸一睹L'ECLAIR DE GENIE創辦人*Christophe Adam*的風采呢,更能和他合照呢。 這天有幸福的泡芙作我的早餐真的好開心喔!! 先為大家介紹11月推出的新品{巴黎法撻系列}各$50/件,左起{果仁盛薈}榛子焦糖忌廉加上鬆化原粒杏仁及香脆撻底真的誘惑得可以,而{白之胡桃}用上軟滑雲尼拿忌廉香滑細膩十分吸引,{朱古力四重奏}就用上55%朱古力忌廉加杏仁碎變奏出多重滋味來,加上特別的朱古力爆炸糖口感份外淩厲,最後的{焦糖脆脆&

這天有幸福的泡芙作我的早餐真的好開心喔!!

先為大家介紹11月推出的新品{巴黎法撻系列}各$50/件,左起{果仁盛薈}榛子焦糖忌廉加上鬆化原粒杏仁及香脆撻底真的誘惑得可以,而{白之胡桃}用上軟滑雲尼拿忌廉香滑細膩十分吸引,{朱古力四重奏}就用上55%朱古力忌廉加杏仁碎變奏出多重滋味來,加上特別的朱古力爆炸糖口感份外淩厲,最後的{焦糖脆脆}係我最like的一款,內有香濃的焦糖忌廉加上原粒榛子,吃下有少許像海鹽焦糖但口感更為突出呢!

輪到介紹12月推出嘅{聖誕焦糖果仁泡芙系列}各$48/件由咗起介紹{紙醉金迷]果味出眾嘅酒浸黑加侖子配上栗子及朱古力 忌廉泡芙,入口酸甜有緻口感清新令人回味呢!第二條係{胡桃夾子}焦糖胡桃忌廉吃下甜而不膩,第三條係{甜蜜榛子}有我最愛嘅榛子加焦糖,混合出三重焦糖享受口感極為豐富,第四條係{花生派對}吃下極醬花生醬味道的泡芙感覺很親切,配合埋粒粒嘅焦糖花生確係美味,最後一條係{飄雪杏仁}用上杏仁焦糖醬配香脆嘅杏清香杏仁,白雪雪嘅外表令人很有白色聖誕的感覺啊~

這天我們還親手製造一條自己的泡芙好開心呀!!

鮮由甜品師傅教我哋如何將忌廉用人手唧落泡芙內,看似簡單但技巧還是要的。

然之後用上食用嘅顏色筆填上自己喜歡的圖案及字樣在糖皮上!

我呢個發仔瘟當然要整一個車車嘅專屬的泡芙啦^0^

飛快地便完成了車車的專屬泡芙,大家覺得時還可以吧??

而當日發布會更送上一個聖誕福袋給我,內裏藏著嘅就係{聖誕朱古力系列}(1/11上市)包括有左手面的{榛子脆脆牛奶朱古力磚}$78,另外有{朱古力聖誕帽}我得到嘅係叫做{聖誕公公}$118,最後還有{肉桂薑糖杏仁果仁朱古力}$88,真係啱晒我呢個朱古力迷啊~

這個{肉桂薑糖杏仁朱古力}起初因為我不愛肉桂味道還以為他不好吃,但係金光閃閃嘅果仁朱古力味道又十分相夾,而且肉桂味不算十分重我也喜歡吃它喔!

這個{聖誕公公白朱古力帽}我還未嘗試,因為我諗住留返聖誕節先食,用來慶祝聖誕一定好開心啫。

而這款{榛子脆脆朱古力磚}我真的萬分喜愛呢,鬆脆口感加埋香滑牛奶朱古力,完全中正我下懷好好味呀^0^

2016-10-12
下午茶
1K
2016-10-31 164 瀏覽
泡芙款式眾多,花多眼亂,價格就是$38-$55 現在是沙田和觀塘都買得到了,不一定要過海。Madagascar Vanilla Cream Caramelized Pecan Nuts $45七彩顏色堆中 選了這款比較低調普通的口味泡芙鬆軟,加上雲呢拿和焦糖的配搭,基本上是零失敗!有點傷心是這塊的nuts好疏落……像一陣風被我鯨吞了,泡芙嘛…沒有飽腹感。雖然可口但價格還是有點高。不過如果說買一盒的話,挺體。網上還看到一些特別訂造的生日box set,個人化口味字句,造型非常可愛!
泡芙款式眾多,花多眼亂,價格就是$38-$55
現在是沙田和觀塘都買得到了,不一定要過海。
七彩顏色堆中 選了這款比較低調普通的口味
泡芙鬆軟,加上雲呢拿和焦糖的配搭,基本上是零失敗!

有點傷心是這塊的nuts好疏落……

像一陣風被我鯨吞了,泡芙嘛…沒有飽腹感。

雖然可口但價格還是有點高。

不過如果說買一盒的話,挺體。

2016-10-01
2016-09-29 265 瀏覽
被它的賣相及之前的人龍所吸引,但食後即丟入垃圾桶!味道唔吸引,無特式,得個甜,完全唔鬆化,只係一件雪藏食品!而且價格亦非常貴,以此價位相對產品質數,簡直覺得俾搵笨
被它的賣相及之前的人龍所吸引,但食後即丟入垃圾桶!

味道唔吸引,無特式,得個甜,完全唔鬆化,只係一件雪藏食品!
而且價格亦非常貴,以此價位相對產品質數,簡直覺得俾搵笨
2016-09-14
1 分鐘 (堂食)
2016-09-20 107 瀏覽
放假到 太古城 逛街, 順便試一試這一家新開的法式甜品店 ~款式多多創意無限, 絕對花多眼亂, 忽然之間得了選擇困難症 ~閃電泡芙 賣相精美, 味道甜而不膩, 口感細緻輕浮鬆軟, 口味新奇又刺激 ~本篇完 ~
閃電泡芙
本篇完 ~
2016-09-20 681 瀏覽
突然去太古探朋友,朋友就帶我搵美食!!朋友話這間L'Eclair de Genie好好味,之前她要到金鐘才買到,現在太古新開業,超方便!!而我就是第一次品嚐!!甜品一直都是我喜歡的食品種類,店舖裝潢更是色彩繽紛,離遠已看到,一件件的美食大大的印在牆上,極為吸引!!朋友推薦「閃電泡芙 (eclair)」,就是牆上印著的甜點,「閃電泡芙」就如手指般細長形狀,表面包著彩色的糖衣,有很多不同的味道種類:咖啡、朱古力、奶油、水果、金箔、爆谷等。真的好難選擇!!!除了外表,還有多種口味的內餡,一咬下去,會感受到多重口感!!店員介紹新口味:「紅豆黑芝麻閃電泡芙」及「法式閃電泡芙月餅」一聽就知道是為中秋節而設~「紅豆黑芝麻閃電泡芙」外層有香滑的芝麻蓉,芝麻蓉上有一顆白朱古力製成的“圓圓月光”就好像八月十五那樣又大又圓的月光,更撒上香脆的芝麻粒及紅豆粒,內層有香滑的紅豆忌廉,內餡滿滿的,咬下去時真的要小心,不要掉下而浪費XD為食金魚好多味道都喜歡,而且芝麻配紅豆蓉,香濃芝麻現清甜紅豆,真的好好味!!而「法式閃電泡芙月餅」是以金黃月餅皮作表層,微甜,內層是士多啤梨醬及花生醬混合而成的蓉,如果有試過用這2款
突然去太古探朋友,朋友就帶我搵美食!!

現在太古新開業,超方便!!

而我就是第一次品嚐!!

甜品一直都是我喜歡的食品種類,

店舖裝潢更是色彩繽紛,離遠已看到,

一件件的美食大大的印在牆上,極為吸引!!

「閃電泡芙」就如手指般細長形狀,

表面包著彩色的糖衣,有很多不同的味道種類:

咖啡、朱古力、奶油、水果、金箔、爆谷等。

真的好難選擇!!!

除了外表,還有多種口味的內餡,

一咬下去,會感受到多重口感!!
一聽就知道是為中秋節而設~

「紅豆黑芝麻閃電泡芙」外層有香滑的芝麻蓉,

芝麻蓉上有一顆白朱古力製成的“圓圓月光”

就好像八月十五那樣又大又圓的月光,

更撒上香脆的芝麻粒及紅豆粒,

內層有香滑的紅豆忌廉,內餡滿滿的,

咬下去時真的要小心,不要掉下而浪費XD

為食金魚好多味道都喜歡,而且芝麻配紅豆蓉,

香濃芝麻現清甜紅豆,真的好好味!!

而「法式閃電泡芙月餅」是以金黃月餅皮作表層,微甜,

內層是士多啤梨醬及花生醬混合而成的蓉,

如果有試過用這2款醬塗麵包食的話,就知這2款醬是很配合的!!
2個女生真的不能食太多,怕肥!!

所以金魚就外賣拎走4件(這是什麼道理?)

其實一樣會食,只是與男朋友分享的話,

我可以咬一口就推給他,

這樣我既可以品嚐得到,又不怕變肥~哈哈!!

「黑莓朱古力」

內層是軟滑不苦微甜的朱古力,適合不吃苦朱古力的我XD

外層是酸酸的果醬,甜度與酸度都取得到平衡,配搭不錯。

「焦糖海鹽」

金魚食過海鹽朱古力,覺得味道特別又好味,

所以「焦糖海鹽」都忍不住買了,

味道與我期望一樣出聚,

在香甜的焦糖蓉中,跳出微鹼的海鹽味道,

味道是有起伏的感覺,好過癮!!

「熱情果芒果」

兩款都是香甜的生果,

配搭出來又不會有一款蓋過另一款味道,

同樣突出,甜度又適中,果味清新。

「柚子檸檬」

是我揀選的四款口味中,我最喜歡的!!

因為我就是喜歡檸檬味,本身都怕柚子會帶有一點苦味,

但咬下去,一點苦都沒有,只有清香味,

外層更有柚子糖霜及肉桂牛油霜,

整體帶著微酸,是清新的感覺,好Fresh呀!!
L'Eclair de Genie 更推出中秋節精美朱古力月餅

● 玫金迎月(香脆雙重朱古力月餅)

● 甜蜜滿月(榛子香脆牛奶朱古力月球)
我都帶了各一回家

點解?

因為外表實在太吸引啦!!

沒有不帶走的理由!!
甜蜜滿月(榛子香脆牛奶朱古力月球)

黃色月球外殼已經好吸引啦,更印上精緻的月球紋!!

更特別用上40%濃度的法國牛奶朱古力,好柔滑~

破殼後內藏數粒我最愛的榛子朱古力,教我如何不愛它XD

香脆的榛子配上柔滑的牛奶朱古力,

完全是為我而設~哈哈!!
玫金迎月(香脆雙重朱古力月餅)

外表是一個華麗的月餅,以黑朱古力製造外層,

還壓了一層金箔薄片的暗花圖案,用作送禮一流!!

華麗的外表內藏著滿滿的牛奶朱古力與杏仁醬混合卜卜米,

好像食朱古力米通的口感,細膩香滑中帶香脆口感!!
2016-09-12
  • 紅豆黑芝麻閃電泡芙
  • 柚子檸檬閃電泡芙
2016-09-19 149 瀏覽
不能說10個女仔10個都喜歡吃甜東西,但我敢肯定10個裏邊至少有八個喜歡。事實上係一點甜,能夠令到你的生活更加甜美,其實我們每天都在煩惱中工作生活。怪不得在香港的甜品店真是多到成行成市。基本上每一個大型商場數得出都至少有好幾間蛋糕店。其中一間我十分之欣賞的就是來自法國的這一家,這裏的泡芙樣貌精美,每一件都宛如藝術品。能夠看得出這個來自法國的泡芙,帶着法國的這種優雅高貴氣息。黃色為主的店設計,10分清新高雅,大大的蛋糕櫃內整齊排列着一件件美味的手做泡芙。每次行過都會多忙一眼。完全被這些一條條的藝術品所吸引。更更令人感到興奮的是,他們亦都會為中國的節日而重建出新口味,中秋節的前幾天,我就來都吃吃這個新品種!特別喜歡的是這歌黑芝麻紅豆泡芙。黑芝麻醬十分之濃郁,而且感受到那種黑芝麻磨香的感覺。香味由口內慢慢散開。另外一個我10分推薦的就是中間的柚子味泡芙,味道清怡得很,十分之適合一些比較不愛吃甜的人!而最令我高興的就是太古城開了這間分店,能讓我在漫長的會議之後,嚐一口甜美,嚐一口這種來自法國的休閑情調。這種在沉悶工作中的一點追求。

2016-09-06 129 瀏覽
I cannot say how much I love L'Eclair de Genie. I think I wrote quite a number of reviews about this place. I spent quite a lot of money and many a calorie every time I walk by their shop. I can't resist! So, when they invited me to try out their new Mid Autumn Festival treat, I was so honored and yes ... I had to go.L'Eclair de Genie originates from Paris and is created by Christophe Adam. Christophe Adam creates not your typical eclair. His elcairs are creative mixtures of flavors and artistic

L'Eclair de Genie originates from Paris and is created by Christophe Adam. Christophe Adam creates not your typical eclair. His elcairs are creative mixtures of flavors and artistic flair. A bit like rock n' roll. It's never something you expect but you will love. With several shops in Paris, it later expanded to Japan and then Hong Kong. Starting in Pacific Place, it later expanded to other areas of Hong Kong with their newest location in Tai Koo Shing's Cityplaza and was where I was headed to.

The Cityplaza location is located on the ground floor, near Starbucks. It's actually in between the elevators. Though geared for takeaway, they do have seating available.
They have the eclairs displayed in a counter. All are labelled in English. They also sell chocolates and chocolate spread.
As Mid Autumn Festival is coming up, like many other shops in Hong Kong that will create a special Mid Autumn creation, so have they.
For Mid Autumn Festival, two new eclair flavors are for sale.
Eclair Mooncake ($48). Topped with pastry that mimics one found on mooncake, it was filled with a peanut butter and strawberry cream.  Personally, the only part I like in mooncake is the pastry part. I don't like the lotus paste and the egg yolk. I really do just eat the pastry part and leave the rest. So, having this as a topping was ok.
The filling was a peanut butter and strawberry cream. I found it interesting they didn't use a lotus flavored cream to truly mimic a mooncake in elcair form. Instead they used something I grew up on. For those that grew up in North America, peanut butter and jam sandwiches are a staple in any childhood. To this day, I have a jar of peanut butter and a jar of jam for those days when I want to make a fast sandwich for myself. So, having this childhood love found inside an eclair gave me absolute joy.
Red Bean and Sesame Eclair ($48).  The second eclair from their Mid Autumn selection was topped with a rich black sesame cream. It was dotted with dots of red bean paste and a glittery white chocolate ball that represented the full moon.
Inside it was filled with a vanilla pastry cream and more red bean and black sesame cream as well. This was an intensely flavored eclair. The black sesame over powered everything to the point that all I could taste was black sesame. Thus, pushing the red bean paste to the side. This was definitely an eclair to have only on it''s own as after tasting this, all other flavors just could not compare.
Hazelnut Milk Chocolate Moon ($68). They also have two chocolates available. The first hollow chocolate ball that looks like the moon. Made of 40% milk chocolate, it wasn't too sweet at all  but had a creamy texture when tasting it.
Cracking it open, you will find six nuggets of hazelnuts wrapped in white chocolate and dusted with regular chocolate. A fairly nice surprise inside.
Crunchy Double Chocolate Mooncake ($58). What would Mid Autumn festival be without mooncakes? L"Eclair de Genie has created their own. It was actually pretty heavy. The outer coating is a dark chocolate. They have topped it with a gold dusted chocolate with an elegant design.
Cutting it open (and I'm telling you, I had to use a butcher's knife to cut this!), you will find a filling of milk chocolate, almond butter and crunchy bits. This was one big piece of chocolate and I couldn't finish in one go. I liked the crunchy with semi sweetness of the chocolate. The chocolate was smooth and creamy. This was truly decadent.
You can order the chocolates in single packages where they will be packaged in a clear plastic box. They also have a gift set where you get four chocolate mooncakes and one chocolate moon for $388.

All this is available now until Mid Autumn Festival is over.
2016-08-19
下午茶
2016-09-03 144 瀏覽
一直想試L'Eclair de Genie的閃電泡芙,沒想到會收到新店開張的邀請。加上剛開張的太古城分店,全港一共有六個銷售點。 雪櫃裡一字排開不同口味的閃電泡芙,色彩繽紛,精緻得叫人心動。適逄中秋節,店方新推出加入中秋元素的兩款閃電泡芙,還有月餅和月球,引來不少閃光燈。紅豆黑芝麻閃電泡芙揤得漂亮的黑芝麻忌廉,香濃細滑。上面放了紅豆和黑芝麻,加上泡芙內的紅豆忌廉和黑芝麻脆脆,裡應外合,同時製造出多層次的口感。濃郁而清新的黑芝麻香,叫不好紅豆的我,都不得不愛上這個配搭。鬆軟的泡芙,香而淡,包著大量餡料,未至於被完全蓋過,安份守己地做個出色的綠葉。法式閃電泡芙月餅月餅皮做成的面層,吃下去不太明顯,被內層的士多啤梨加花生醬餡完全搶去風頭。濃郁的花生醬,撞著清新的士多啤梨醬,聽起來有點奇怪,強烈的對比,卻有十分平衡,沒想到有如此特別的效果。這幾款之中推介開心果和青蘋果。開心果泡芙,濕潤的口感,散發濃郁細膩的堅果香,在口裡留下數秒的餘蘊。青蘋果味的吉士,甜而不膩,少少酸,十分清新。香草合桃果仁反而偏淡,不及開心果的堅果味香,雲尼拿亦不算突出,勝在有合桃添上的脆口。喜歡濃味的我,沒想到這兩款水果味
紅豆黑芝麻閃電泡芙
法式閃電泡芙月餅
這幾款之中推介開心果和青蘋果。
青蘋果味的吉士,甜而不膩,少少酸,十分清新。
喜歡濃味的我,沒想到這兩款水果味竟有驚喜。
熱情果芒果同樣是濕潤的內層,甜得自然,熱情果和芒果味都出,果味清新。
黑莓朱古力是繼紅豆黑芝麻後的最喜歡的一款。軟滑的朱古力不苦微甜,猜是以黑朱古力和牛奶朱古力混出來的效果。面層酸酸的果醬,添上清新。它的甜度、濕度、酸度,拼出完美的配搭。
最後選了濃味的兩款,卻稍為失色。可能這兩款味道有比較,雖然它兩的造型和配搭都較優勝,但某朱古力店的實力也不容忽視。
鹹牛油焦糖理所當然地偏甜,味道可以,但太稠,偏乾。
頂級朱古力都算濃郁,但因為極深色的面層,而期待著苦香時,即使裡面是不太甜的朱古力餡,也難免有點失望。內層亦同樣偏乾。
最後,是應節禮盒的兩款。
甜蜜滿月(榛子香脆牛奶巧克力月球)
打開造型滿分的月球,裡面藏著包著朱古力的搸子。朱古力外殻太甜,中看不中吃,或者較適合嗜甜的小朋友淺嚐。榛子朱古力爽脆又不過甜,不俗。
瑰金迎月(香脆雙重巧克力月餅)
黑朱古力外殻包著一層牛奶朱古力,然後是混了杏仁醬的朱古力,夾雜啖啖卜卜米,層次感豐富。除了外殻下那層薄薄的牛奶朱古力偏甜,其他的甜度都控制得宜,拼起來還可以。
終於試了第一次L'Eclair de Genie,改變了我對水果味甜點的印象。開張當天,人頭湧湧,相當熱鬧,店員忙個不停,態度還好吧。
2016-08-19