2024-11-18 513 瀏覽
呢間Cafe勁有心,佢地宗旨係想為繁忙嘅香港都市帶嚟悠閒墨爾本生活style😎Weekend入到西貢chill下嘅朋友,推廣你地去呢間靚靚cafe嘆下☕️✨餐廳有室內室外座位任君選擇✨-⭐️必試ItemFrench Toast 係餐廳嘅王牌👑擺盤好靚,以玫瑰花瓣同開心果做點綴令到顏色鮮艷❤️🧡💛必須比相機食先啦📸多士外脆內軟,仲配埋mascarpone cheese🥹層次分明,令人忘不了🤤Red Dragon Bowl係香蕉+火龍果+椰奶smoothie🍌🥥,口感fresh😋有啲細細嘅冰碎,如果想食輕盈啲嘅話揀呢款啱哂🥰-MENU▫️ Crossiant $28 ★★★★☆with butter & blueberry jam + $6▫️ Pulled pork benedict $145 ★★★★☆with poached egg, spinach, apple cider, hollandaise, green apple & mint sourdough▫️ French Toast $112 ★★★★★brioche with pistachio, mascarpone rose, c

✨餐廳有室內室外座位任君選擇✨

⭐️必試Item

MENU

▫️ Crossiant $28 ★★★★☆

▫️ French Toast $112 ★★★★★
brioche with pistachio, mascarpone rose, cinnamon and honey

▫️ Red Dragon Bowl $88 ★★★★★
banana, dragon fruit, coconut milk, coconut, pomegranate, green apple, mixed seed and walnuts
2024-11-04 987 瀏覽
🤍早餐碗 $145配料有炒滑蛋,埃及混香料烤甜蕃薯,牛油果,烤車厘茄,火箭菜,阿勒頭椒及羊奶芝士這款又健康影相又最靚👍🏻🤍手撕豬肉班尼迪 $145配 蘋果醋荷蘭醬,菠菜,青蘋果,薄荷葉酸種麥包及水波蛋手撕豬肉好似肉鬆咁,我以為好似手撕雞咁🙊🤍烤雞 $148配 酸種麥包烤雞肉,牛油果、意大利青瓜,火蔬菜、羊奶芝士、摩洛哥香草辣醬、埃及混香料及檸檬鍾意肉肉嘅朋友,建議食依個,因為肉類都唔係好多選擇🤍冷萃咖啡 $50個胃唔係幾好,但又好想飲咖啡可以飲冷萃咖啡係屬於低酸性🤍凍朱古力鮮奶咖啡 $48

🤍早餐碗 $145

這款又健康影相又最靚👍🏻

🤍手撕豬肉班尼迪 $145
配 蘋果醋荷蘭醬,菠菜,青蘋果,薄荷葉酸種麥包及水波蛋

手撕豬肉好似肉鬆咁,
我以為好似手撕雞咁🙊

🤍烤雞 $148
配 酸種麥包

鍾意肉肉嘅朋友,建議食依個,
因為肉類都唔係好多選擇

🤍冷萃咖啡 $50
個胃唔係幾好,但又好想飲咖啡
可以飲冷萃咖啡係屬於低酸性

🤍凍朱古力鮮奶咖啡 $48
2024-11-03 951 瀏覽
星期六大概1:00餐廳需要排隊等四張枱,但等候時間不長大概10分鐘就有枱了上菜很快,現在的天氣坐戶外位置也很舒適牛肩胛肉意粉, 份量很足夠, 牛肉也給了很多, 軟腍腍很好吃Pulled pork benedict 豬肉份量也是非常多, 稍微偏鹹一點, 搭配sourdough 一起吃味道剛好非常推薦這個法式西多士, 淡淡的玫瑰香氣, 配上開心果和蜜糖真的很好吃! 中間的不是雪糕, 類似忌廉的口感, 搭配西多士吃真的完美下次來西貢也一定會回來吃

上菜很快,現在的天氣坐戶外位置也很舒適

Pulled  Pork  Benedict

French  toast

下次來西貢也一定會回來吃
2024-11-02
10 分鐘 (堂食)
午餐
Pulled  Pork  Benedict
French  toast
  • French  Toast
  • Pulled pork benedict
  • Beef Ragu Papardelle
2024-10-13 767 瀏覽
Little Cove Espresso❤️Buckwheat Granola Bowl🍓🍓這道希臘乳酪配自家製果仁穀物、士多啤梨及蜂蜜的早餐,賣相精美,非常適合拍照分享。不過,價格較高,乳酪的份量卻偏少,讓人無法充分拌勻穀物,吃到後面會有些乾。穀物的肉桂味道濃郁,整體來說,這份餐點非常飽肚。French Toast🍞這道法式西多士的視覺效果出眾,玫瑰花瓣與開心果的色彩對比鮮明。西多士的厚度恰到好處,外脆內軟,每口搭配中間的意大利軟芝士,口感和味道都更加突出,甜味層次分明,令人食一啖接一啖❤️❤️📍香港西貢📍Little Cove Espresso📍西貢海旁廣場兆日樓地下1-2號舖➿星期一至日 07:30~18:00🟢🟢✔️
Little Cove Espresso❤️

Buckwheat Granola Bowl🍓🍓

French Toast🍞

📍香港西貢
📍Little Cove Espresso
📍西貢海旁廣場兆日樓地下1-2號舖
➿星期一至日 07:30~18:00🟢🟢✔️
2024-09-23 1490 瀏覽
西貢海邊chill chill cafe ☕️ 餐廳有室內和室外的用餐空間,室外有太陽傘遮蓋,所以並不會太曬,不時有海風吹過來,十分舒服。食物選擇種類豐富,食物質素更可以說是全能型,由鹹食到甜點都不錯。今次試了手撕豬肉班尼迪克,手撕豬肉調味十分惹味,酸種麵包外皮香脆內裏煙靭,配上流心荷包蛋、菠菜、蘋果酒、荷蘭醬、青蘋果和薄荷,出色~-🔘 Pulled Pork Benedict | hkd$145-🍽️ 食物 | Food: 4.2/5🌅 環境 | Environment: 4/5💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 4/5💰 價錢 | Price: 4/5📝 總結 | CP Value: 4/5-A foodie documentation of dining experience in restaurants based in Hong Kong 🇭🇰.
西貢海邊chill chill cafe ☕️
📝 總結 | CP Value: 4/5
Pulled Pork Benedict
Pulled Pork Benedict
2024-08-22 2488 瀏覽
終於到訪西貢名店⭐️平日去到都唔少人,等咗一陣先有位·<𝑆𝑚𝑜𝑘𝑒𝑑 𝑆𝑎𝑙𝑚𝑜𝑛 𝑜𝑛 Sourdough Rye> ʜᴋᴅ 𝟷𝟸𝟻定價可能貴其他café 10%, 但煙三文魚份量都相對更多🤩色澤亦比見開嘅煙三文魚更紅潤同厚,食落油份雖然唔多不過食落都好有滿足感,後期都少膩🤓 Sourdough rye有烘過亦食得出酸種香😉同creamcheese都非常襯·<𝑀𝑖𝑑𝑑𝑙𝑒 𝐸𝑎𝑠𝑡𝑒𝑟𝑛 𝐿𝑎𝑚𝑏> ʜᴋᴅ 𝟷𝟺𝟶雖然唔食羊但睇落都好正🤪有大大棵椰菜花墊底,試咗一啖羊肉,配sour cream可以減輕膩感😗·<𝑆𝘩𝑎𝑘𝑒𝑟𝑎𝑡𝑜> ʜᴋᴅ 𝟺𝟾好有趣嘅啡☕️凍espresso配烤椰絲,椰絲主要黏喺杯邊,飲落其實椰味唔重🥥反而espresso有啲甜味同偏酸,整體好飲☺️·<𝑀𝑎𝑛𝑔𝑜 𝑆𝑚𝑜𝑜𝑡𝘩𝑖𝑒> ʜᴋᴅ 𝟺𝟾普通芒果smoothie,感覺真又真唔晒🤓·之前仲喺堅尼地城店試過佢哋嘅pulled pork benedict同shakshuka,好食亦係重口味之選😎
終於到訪西貢名店⭐️平日去到都唔少人,等咗一陣先有位

<𝑀𝑖𝑑𝑑𝑙𝑒 𝐸𝑎𝑠𝑡𝑒𝑟𝑛 𝐿𝑎𝑚𝑏> ʜᴋᴅ 𝟷𝟺𝟶

<𝑆𝘩𝑎𝑘𝑒𝑟𝑎𝑡𝑜> ʜᴋᴅ 𝟺𝟾

<𝑀𝑎𝑛𝑔𝑜 𝑆𝑚𝑜𝑜𝑡𝘩𝑖𝑒> ʜᴋᴅ 𝟺𝟾
普通芒果smoothie,感覺真又真唔晒🤓
2024-08-05 2005 瀏覽
放假去到西貢行下,揀咗小巴站附近嘅一間cafe,樓底高加上簡約嘅裝修,感覺幾舒服。今次食咗pulled pork benedict,pulled pork堆到成座山咁高,份量十足,調味比較濃味,適合配埋sourdough一齊食,面頭有啲青蘋果絲,食完濃味嘅豬肉再食啲蘋果可以清新一下。雖然食物嘅價錢唔算平,但係考慮到係喺西貢區,而且食物份量頗大,所以都可以講算對得住佢嘅定價嘅。

2024-07-14 2278 瀏覽
香港有好多價錢比較進取嘅coffee shop,不過little cove係少有我會再encore嘅餐廳,因為我覺得佢哋做菜式非常用心,每一碟都有好多配料,就好似我呢個green brunch,有牛油果、南瓜蓉、水波蛋、西蘭花苗、藜麥、果仁同酸種麵包,而且每個item都做得好好,尤其是係西蘭花苗煎到好香,麵包外脆內軟,又有得慢慢坐,貴啲都值嘅!
2024-06-18 1855 瀏覽
去西貢行山,超級攰,呢間好似branch比較出名,西環都有一間,叫咗個ricotta hotcake,價錢都唔平,唔知係咪網紅店裝修比較工業風,叫咗個招牌,唔係好鍾意百香果,但係個店員好推薦呢一道,百香果夾埋芝士藍莓士多啤梨同埋餅乾碎碎,份量都唔算大,下午茶甜品咁,不過總體味道幾夾,我唔鍾意百香果,但係呢道餸我都覺得比較滿意,食得幾開心,火龍果奶昔冰冰涼涼,覺得比較健康。
2024-06-10 1789 瀏覽
📍香港📍西貢📍Little Cove Espresso📍西貢海旁廣場兆日樓地下1-2號舖📍星期一至日 07:30~18:00💫 星期六日大排長龍,專登平日過嚟唔使等位。食物種類幾多,價錢比較進取。室內室外嘅環境都幾chill,食物擺盤幾靚好IGABLE。🦄 Buckwheat Granola Bowl $80希臘乳酪配自家製果仁穀物、士多啤梨、蜂蜜。賣相幾靚好IGABLE,但價錢比較進取。穀物份量幾多但乳酪份量好少,平時鐘意成碗乳酪穀物撈埋嚟食,乳酪嘅份量少到唔夠撈穀物。食到後段喉嚨會有啲乾。穀物好重玉桂味。食完好飽肚。🦄 Scrambled Tofu $112濃郁嘅中東香料味,個人麻麻哋。口感好似蕃茄炒蛋。#foodieschu西貢
📍香港📍西貢
📍Little Cove Espresso
📍西貢海旁廣場兆日樓地下1-2號舖
📍星期一至日 07:30~18:00

🦄 Buckwheat Granola Bowl $80
Buckwheat  Granola  Bowl

🦄 Scrambled Tofu $112
濃郁嘅中東香料味,個人麻麻哋。口感好似蕃茄炒蛋。

#foodieschu西貢
午餐
2024-06-07 1266 瀏覽
煎饼在盘子里时,香气扑鼻而来。煎饼的外观金黄饱满,每个饼都带有微微的酥脆质地,内部却异常柔软。吃下第一口时,就被枫糖的甜蜜味道所征服。煎饼的口感柔软,轻轻咬下时,细腻的面糊与枫糖的甘甜交织在一起,让你感受到美妙的口感和满足感。flat white咖啡的浓郁和微妙的苦味与牛奶的丝滑相互融合,创造出一种平衡而令人愉悦的味道。

想過黎食麵包,餐廳裝修白色調爲主,煙三文魚配麥包,麵包出色過三文魚,三文魚有d似預製品,商場可以買到既味道,但係唔影響三文魚包好食,擠埋檸檬汁上去,三文魚都俾得比較多,芝麻葉、檸檬好惹味,麵包烘完帶少少脆口,入邊煙韌,總體搭配好好食;早餐多士主要蔬菜為主,牛油果蓉,淋埋芝士汁,早餐食好食既麵包開啓美好一天。
2024-04-16 1304 瀏覽
Weekend入西貢郊遊 見到呢間大排長龍cafe就排埋一份食個brunch😋雖然條隊幾長 但table turnover都ok快 所以都唔使等好耐Menu所有dishes都好吸引好想試 一時之間都諗唔揀咩好最後同朋友order左一鹹一甜breakfast bowl 同Red Dragon Bowl share食Breakfast Bowl 整體配搭好豐富 有scrambled eggs, avocado, sweet potato, cherry tomatoes etc. 尤其係蕃茄仔嘅調味再配搭埋goat cheese 好好食❤️Red Dragon Bowl香蕉+火龍果+椰奶 mixed smoothie 食到有細細嘅冰碎 口感好fresh好清爽 最啱炎炎夏日配搭埋紅石榴籽 好睇又有層次 大推😋另外仲order左杯Iced Latte 口味偏nutty 鍾意嘅朋友都值得一試

Weekend入西貢郊遊 見到呢間大排長龍cafe

2024-04-14
Breakfast  Bowl
Red  Dragon  Bowl
2024-04-12 1015 瀏覽
Little Cove Espresso早排長假期留港消費我地就入左西貢望下山望下海而呢間Little Cove 都好出名每次經過都見到大排長龍居然比我地撞到冇咩人排隊Cafe分室外及室內座位如果帶寵物既就只可以選擇室外我地今次就叫左兩款早餐:1. Smoked Salmon on Sourdough Rye $130  叫到附近好多人都係叫呢個賣相十分吸引!! 有勁多塊煙三文魚再配埋百里香、火箭菜同Sour Cream完全中和左煙三文魚既油膩感而且又令到成個味道更豐富好好味🤤可惜既係Sourdough冇烘過  如果脆口D會更好食2. Pulled Pork Benedict $145手撕豬份量好多而且好惹味!豬肉既香配流心蛋、菠菜、青蘋果條同Hollandaise整體味道唔錯! 健康得泥又好食 3. Dirty $42另外仲叫左杯Dirty咖啡就一般般唔算特別好飲如果入到西頁玩又想食得Light dLittle Cove絕對係好選擇!
Little Cove Espresso
如果帶寵物既就只可以選擇室外
我地今次就叫左兩款早餐:

叫到附近好多人都係叫呢個
賣相十分吸引!! 有勁多塊煙三文魚
再配埋百里香、火箭菜同Sour Cream
完全中和左煙三文魚既油膩感
而且又令到成個味道更豐富
好好味🤤
可惜既係Sourdough冇烘過  如果脆口D會更好食

2. Pulled Pork Benedict $145
手撕豬份量好多而且好惹味!
豬肉既香配流心蛋、菠菜、青蘋果條同Hollandaise
整體味道唔錯! 健康得泥又好食

3. Dirty $42
另外仲叫左杯Dirty
咖啡就一般般
唔算特別好飲

如果入到西頁玩又想食得Light d
Little Cove絕對係好選擇!
20 分鐘 (堂食)
2024-04-05 1061 瀏覽
之前食過堅尼地城既分店,食唔到French Toast,念念不忘,終於今日有機會試到💪💪💪因為之前食午餐未消化完,所以淨係叫左兩杯smoothie和French ToastMango Smoothie和Banana & Mixed Berry Smoothie ,芒果味唔算太濃,普普通通。Banana & Mixed Berry Smoothie,香蕉味幾濃,反而唔係好飲到mixed berry 味道,都係飲咖啡好啲🤣主角出場,French Toast擺盤好靚,好啱相機食先🤣味道幾好,多士好軟熟,中間既芝士,淡淡芝士香,可以塗在多士一齊食👍原來仲想試下意粉,不過真係太飽,都係留返下次再試😋

原來仲想試下意粉,不過真係太飽,都係留返下次再試😋
2024-04-04
5 分鐘 (堂食)
下午茶
  • French  toast