2023-01-24 429 瀏覽
昨天下午的一位年紀稍長的收銀員服務態度差到極點,買的麵包問也不問全部轉一個小袋子,跟她說分開裝便說分開裝要收1元,太可笑了,連裝麵包的透明小袋都要收费,政府是說塑膠袋收費,而不是這種都裝麵包的小袋都收好嗎,那你是讓顧客直接徒手抓者麵包走嗎,不講衛生的嗎?後面也是紙袋不給,再後來看到其他軟件上的評價也有人提到這點,去過全世界那麼多麵包點,今天這家最奇葩,趕緊換掉今天那位工作人員吧,除非不在乎品牌形象,這麼聞所未聞的事今天第一次遇,再也不會來

2022-03-07 595 瀏覽
你們在網上外賣平台上的外賣的品種太少了,可以把蜂蜜牛奶卷和sugar bar,cookie,牛奶吐司那些好吃的都加上去嗎?疫情期間不想出門啊⋯⋯希望能盡快看到網上外賣平台上的產品更新

2022-03-07
1 分鐘 (外賣送餐)
  • 牛奶卷
2021-12-21 494 瀏覽
每次經過見到啲麵包都覺得好吸引 再加上陣陣麵包香 簡直食指大動~但因為價錢也不算平…趁著今日夜晚有打折 夜割有八折 即刻決定買黎試下 當然首選肉桂卷 每個都漲卜卜 望落都好多肉桂 超興奮第二日做早餐 用微波爐叮熱 麵包都好軟 但係肉桂望落多實際其實味道不算重 牛油香亦不太多 如果用焗爐或者氣炸鍋熱翻可以有少少脆的話應該更好食 對肉桂卷抱著極大期望的我有些少失望…不過其他款式望落依然好吸引 所以雖然失望也不會絕望~下次可以試下其他麵包~

2021-12-08 286 瀏覽
咁岩尋日睇到篇文係講盲測bagel結果就話呢間既bagel幾出色於是經過就入去買番2個試下2隻味都各買一個今朝焗番黎食其實感覺真係一般買個陣已經feel到佢 好輕身唔重手食落去唔係紮實煙韌口感只可以講話下次唔會買佢既bagel但見好多人話佢d包好好食我諗下次買其他包應該唔會咁失望既🥲🥲
咁岩尋日睇到篇文係講盲測bagel
只可以講話下次唔會買佢既bagel
但見好多人話佢d包好好食
我諗下次買其他包應該唔會咁失望既🥲🥲
2021-09-27 358 瀏覽
琴日買定麵包今朝做早餐,呢間野每次都好多人排隊,即使放工時間無特價仍然人頭湧湧,但收錢又唔太迅速,其實有少少忟。舖係corner 位,所以大L位可以出入,人多排隊可佔用埋商場位置😏買咗個芝麻提子包,已packed 好,共四片,26蚊,今早焗返,提子乾好多,分佈平均,個皮脆脆地再加啲芝麻幾香。👍
2021-09-25
5 分鐘 (外賣自取)
早餐
2021-01-03 690 瀏覽
我今日餓到不行 但係已經無時間坐底食野 已經17:45.......🙄你們懂的眼見唔可以去餐廳 只想即刻搵方便填肚 解決飢餓感既野食我見到救星 即刻沖過去係果度買左紅豆餡danish bar 抹茶餡既puff個餡係我既至愛 無錯又係抺茶餡 好耐無食 又思鄉病發作 當下我秒速食左danish bar 所以無影相 可所言之當時幾肚餓 而puff 係買左返屋企而我攤左大半日先食 個皮都仲係脆 價錢又唔貴 真心推介yummy
眼見唔可以去餐廳 只想即刻搵方便填肚 解決飢餓感既野食
我見到救星 即刻沖過去

係果度買左紅豆餡danish bar 抹茶餡既puff

個餡係我既至愛 無錯又係抺茶餡
身為一個麵包控,梗係會上網search邊度有好味嘅麵包,見到呢間係同日本出名麵包店合作開嘅,就來試試本來想買食評入面好多人講嘅牛奶卷,但我去個陣冇,所以買左一個名字類似係鮮奶球嘅麵包,同埋一般西式麵包店都必備嘅小法包 總括黎講,兩款嘅味道口感都冇乜特別鮮奶球似係一個硬硬地的法包表層,入面包住東海堂/美心個類型嘅牛奶方包😂😂而法包就係A1、Yamasaki等都可以買到嘅小法包😳所以之後應該唔會專登過來呢間買包,但咁岩經過又想食包嘅也不妨幫襯

總括黎講,兩款嘅味道口感都冇乜特別

2019-10-14
2018-03-03 1580 瀏覽
這間麵包舖位於City Super內,常常客似雲來。麵包櫃內放着許多款唔同嘅日式麵包.麵包款式好多,而且賣相十分吸引。今日正想想下午茶吃什麼,看着店員捧着新鮮出爐嘅麵包,我立刻買了兩個試試看。藍莓丹麥酥Blueberry danish $19丹麥酥上鋪滿藍莓,輕輕一咬,看見一層一層嘅酥皮,充滿氣孔,十分鬆化。丹麥酥加上juicy嘅藍莓,還有白朱古力點綴,透出陣陣牛油味,加上富有旦香的custard, 是一份有層次的香甜感覺。綠茶紅豆包Matcha red bean bun$19這紅豆包有啲似墨西哥包嘅影子。麵包嘅外層係綠茶味道嘅墨西哥包皮,幾香甜;而麵包餡係軟綿綿嘅紅豆蓉,味道幾甜美,口感滑溜,但紅豆饀的份量比較少。雖然個包幾好食,而且成個包都係綠色,但係好似唔多覺有綠茶味。整體而言味道係唔錯嘅,而且感覺精美唔粗糙,滿有麵粉香,但同連鎖曰式嘅麵包店如panash 、糧友唔係差得太遠。加上麵包真係比較細小,性價比一般,但可以一試。
麵包款式好多,而且賣相十分吸引。

藍莓丹麥酥Blueberry danish $19

丹麥酥上鋪滿藍莓,輕輕一咬,

綠茶紅豆包Matcha red bean bun$19

2018-03-02
2017-06-25 1781 瀏覽
中午我們同Uncle Auntie飲完茶之後,今日係父親節嘅大日子,當然要同爹哋媽咪去好好共聚天倫啦!我們去咗尖沙咀行街,行到去海港城嘅「Little Mermaid Bakery」見到麵包嘅款式種類都幾多幾特別,所以我們買咗幾款返屋企夜晚宵夜嗰陣食!我們買咗玄米鬆餅嘅質感相當煙煙韌韌,韌到有啲硬實嘅程度,食落唔係好覺有鹹味或甜味,同埋玄米嘅味道亦唔係好多覺!迷你合桃包嘅質感相當香甜鬆軟,而且合桃嘅份量超多,差唔多每一啖都可以食到合桃!牛奶卷嘅質感相當香滑軟熟,有淡淡嘅牛奶香味,味道好清香,但唔會好濃郁!香腸薄餅係用焗得好香脆,而且好薄身嘅薄餅,包著一條比較粗身嘅熱狗腸,腸皮好爽口脆身,夾埋一齊食,令到口感好豐富!
我們買咗玄米鬆餅嘅質感相當煙煙韌韌,韌到有啲硬實嘅程度,
食落唔係好覺有鹹味或甜味,同埋玄米嘅味道亦唔係好多覺!
迷你合桃包嘅質感相當香甜鬆軟,
而且合桃嘅份量超多,
差唔多每一啖都可以食到合桃!
牛奶卷嘅質感相當香滑軟熟,有淡淡嘅牛奶香味,
味道好清香,但唔會好濃郁!
腸皮好爽口脆身,夾埋一齊食,令到口感好豐富!
迷你合桃包
香腸薄餅
玄米鬆餅/迷你合桃包/牛奶卷/香腸薄餅
2017-06-18
迷你合桃包
香腸薄餅
2016-09-25 1420 瀏覽
平時行開Citysuper 都會行埋呢間麵包店。鍾意試新嘢。呢度麵包款式多。不過價錢比較拿利。哈哈。日本嘢係貴d巴閉d 。見到有個日本人一買買咗10粒。心諗一定好好味。我都唔執輸買咗4 粒。「朱古力糯米糍」個皮煙煙un un 。一咬入面係流心朱古力朱古力醬好多丫。湧出黎個兜都痴滿咗。仲唔快d買兩粒試下
「朱古力糯米糍」
個皮煙煙un un 。一咬入面係流心朱古力
朱古力醬好多丫。湧出黎個兜都痴滿咗。
仲唔快d買兩粒試下
2016-08-19 1325 瀏覽
🍘🍪🍮🍩🌭🍕🍔🍯🍞很喜歡逛麵包店,是一種治癮系活動。工作繁忙得喘不過氣時,我會偷偷地溜去商場行一圈,再回去拼搏🤓每一天都經過過金黃色小店,透明的麵包櫃放滿了如小山般高的新鮮面包,彷彿還能看到熱辣辣麵包們散發出暖呼呼白煙😂😂看著也覺得使人心情大好🌸🌸🌸小小美人魚在香港只有三數間分店,在日本可是一家大集團呢,又有cafe 又有幾百家店,有口碑的店就是會有足夠的捧場客能做到這個規模~🍩琳琅滿目的麵包,每天新鮮出爐時店員都會以托盤捧出來,大聲叫賣XD,沒有啦,是大聲告訴大家哪種麵包出爐了~咸點有很多類,芝士蕃茄蘑菇包🍄、芝士法包、腸仔卷等等。下午茶當然想吃甜的👑又有酥餅、綠茶包、朱古力包等等等等,而且看上去都好想咬一口呢😍😍😍😍行來行去,還是決定吃比較Plain 的包,免得太膩~😌選了鎮店之寶牛奶卷($19)和很樸素的玄米鬆餅($13)😎😎牛奶卷的外表絕對吸引到少女!油亮亮的好像裹了一層薄薄的糖漿呢😝好像而已,因為入口完全不甜呀哈哈,要是想要甜度稍濃的可能要選旁邊那個玉桂卷了🍬🍬~櫃內的麵包牌細心地寫上了麵包的用料,大家可以參考參考來決定那種包適合自己口味~Wow,一撕開牛奶卷已經心花怒放,好
🍘🍪🍮🍩🌭🍕🍔🍯🍞
牛奶卷

咸點有很多類,芝士蕃茄蘑菇包🍄、芝士法包、腸仔卷等等。

下午茶當然想吃甜的👑
鮮奶卷
玄米鬆餅
Wow,一撕開牛奶卷已經心花怒放,好一個軟綿綿的包!!香鬆軟(=´∀`)人(´∀`=)吃入口味道不濃,也不甜,和平時吃的甜餐包完全不同(yes,其實我只expect 它是$19的牛奶味甜餐包。。。),有很淡的牛奶味,口感一流,因為這樣的鬆軟度好像在吃棉花糖,很過癮🌸🌸🌸不要期待吃完會飽肚XD 一半都是空氣才能做到這麼鬆軟呢~一試Little Mermaid 的名卷也是要的,至於下次應該會試其他麵包~
以撕牛奶卷的氣勢打算霸氣地撕開玄米鬆餅。
Failed😂它走的是煙煙韌韌的路線,要花費一點氣力才撕得開,很有嚼頭的麵包,但是沒什麼味道。甜味無咸味無(不過也不會期待有啦哈哈),米香也不太覺得有,唯一就是飽肚好(≧∇≦)

下次有Quota 時會試試酥餅,i will be back!

2016-08-19
鮮奶卷
2016-06-13 983 瀏覽
午餐後,同朋友經過City'super。咦!見到一間舖頭~Little Mermaid, 舖頭內琳瑯滿目,目不暇給,眼睛不停地搜羅着,我應該揀邊樣呢?有多款式既蛋糕,麵包同酥餅!一個肚可以溶納多少個呢?幾經辛苦!我足知揀咗~白朱古力杏仁丹麥酥,丹麥酥面舖滿了白朱古力同一片片既薄杏仁一口咬落去~嘩!外脆內軟,但係有質感!又煙煙韌韌!點解做到呢個效果?白朱古力不太甜,加薄薄一片一片杏仁!絕配!靚呀!
午餐後,同朋友經過City'super。
一個肚可以溶納多少個呢?

2016-05-25 638 瀏覽
到了下午茶時間,係海港城行過,見到麵包舖很吸引!舖頭內麵包款式很多!令我目不暇給!唾延三尺!但係價錢都貴!我足知揀了一個價錢適中,賣相吸引!又好似健康既藍莓丹麥酥!酥餅很鬆化!面頭外層有白色嘅糖,但不太甜!中間位置很多大大粒藍莓同藍莓醬!最適合用咖啡一齊食!
但係價錢都貴!
我足知揀了一個價錢適中,賣相吸引!又好似健康既藍莓丹麥酥!
最適合用咖啡一齊食!
2016-02-20 810 瀏覽
我同我媽媽都好喜歡食麵包,little mermaid 係我地其中一間心水。其實已經食過好多次,但食評分享就第一次了!今日就揀左呢三個:無花果合桃,玄米鬆餅同埋意大利野菜芝士。無花果合桃是一個比較歐式風味的包。無花果和合桃的比例剛好,麵包質感是比港式的硬同乾,不過無花果乾的濕潤剛好中和了一下,再加上合桃的脆口,令整個包都有不同的口感。用了優惠價換了一個玄米鬆餅,這吸引我第一次試呢個外表平平無奇的鬆餅。食落口的質感同英式鬆餅差不多,但明顯沒有那麼乾,更淡淡滲出玄米的香味同味道,不失為一個清淡之選!最後要介紹的是餃子形的意大利野菜芝士,呢個係一個咸包,亦係我其中一個最愛。不過建議食呢個既時候一定一定要用焗爐翻熱幾分鐘至好食。野菜加上芝士非常香,酸酸的茄汁好開胃,中間的芝士亦有少少拉絲既效果。

其實已經食過好多次,但食評分享就第一次了!

今日就揀左呢三個:無花果合桃,玄米鬆餅同埋意大利野菜芝士。

2016-02-19
2015-08-06 629 瀏覽
每次經過小美人魚都要買既朱古力糯米滋真係好讚!! (有時仲專登去買)以麵包既價錢買到咁正既甜品! 外層夠chewy食到中間仲流心真係食咁多次都未膩,朱古力不會太甜個人覺得雪凍仲好食亦推薦芝士橄欖包~ 芝士味都幾香 同焗既麵包來說竟然唔太乾但以麵包來說就真係有d貴~~

真係食咁多次都未膩,朱古力不會太甜
個人覺得雪凍仲好食

亦推薦芝士橄欖包~ 芝士味都幾香 同焗既麵包來說竟然唔太乾

但以麵包來說就真係有d貴~~