2024-10-06 390 瀏覽
#chuchu食在葵涌📍 Little Prince喺葵興翻工嘅人一定食過!呢間小王子👑意粉真係好抵食,仲有好多新式嘅味道!💡喺KCC地下,好易搵的!—————————————————————❣️ 檳城叻沙蝦意粉 $65有誠意!有大蟹柳、大蝦、車厘茄、豆卜,唔同口感都有!好多隻蝦係面,新鮮彈牙!嗰sauce幾特別,偏向似咖哩味嘅叻沙!.❣️ 帆立貝海膽忌廉汁意粉 $7510月限定🤩 有兩大隻煎香左嘅帆立貝!個海膽忌廉汁好出色,意粉超掛汁!.❣️ Rose Latte +$9拉花好靚,仲有啲玫瑰花瓣喺面🥀,好香花味,甜甜哋!.❣️ Iced Green Tea Latte +$14凍綠茶鮮奶好解渴,綠茶味夠濃,鮮奶夠滑!.💬 真係好抵食!————————————————————— 不專業評分👅好味指數: 8/10 💰性價比: 8/10👍🏻推薦: 8/10 —————————————————————🏡地址: Little Prince (葵涌)葵涌葵昌路72-76號Life@KCC地下G05號舖🕑營業時間: 07:30 - 18:00 (星期日休息)—————————————————————#
#chuchu食在葵涌
📍 Little Prince
💡喺KCC地下,好易搵的!
❣️ 檳城叻沙蝦意粉 $65

嗰sauce幾特別,偏向似咖哩味嘅叻沙!

❣️ 帆立貝海膽忌廉汁意粉 $75

❣️ Rose Latte +$9
拉花好靚,仲有啲玫瑰花瓣喺面🥀,好香花味,甜甜哋!

❣️ Iced Green Tea Latte +$14
凍綠茶鮮奶好解渴,綠茶味夠濃,鮮奶夠滑!

💬 真係好抵食!

不專業評分
👅好味指數: 8/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8/10
—————————————————————
🏡地址: Little Prince (葵涌)
葵涌葵昌路72-76號Life@KCC地下G05號舖
🕑營業時間: 07:30 - 18:00 (星期日休息)
#chuchu食西餐
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

2024-10-04
午餐
2天前 0 瀏覽
今日同朋友嚟到葵涌Life@KCC行街買嘢,行到攰,朋友想搵個地方坐下,就帶佢去Little Prince食午餐。餐牌選擇都多,又有好多特別口味嘅意粉,麻辣、叻沙、冬陰公都有,餐廳環境舒服,價錢都合理。檳城叻沙蝦意粉$65叻沙味道香濃,小小辣,有蝦、蟹柳、豆腐卜、蕃茄仔和炸過嘅蒜片,意粉軟硬適中,口感相當豐富。熱綠茶鮮奶(+$9)好濃郁嘅綠茶味,配上香滑牛奶,入口順滑,味道唔會太甜。韓式泡菜海鮮意粉$68經典嘅配搭,將切碎嘅泡菜,爽口大蝦、蜆肉和蟹柳,加上泡菜酸辣味道,意粉吸滿了濃稠嘅汁,非常惹味。熱榛子鮮奶咖啡($+9)咖啡香濃順滑,有濃郁榛子味道,滿足了我愛好嘆精品咖啡,真不錯。Little Prince葵涌葵昌路72-76號Life@KCC地下G05號舖

檳城叻沙蝦意粉$65

韓式泡菜海鮮意粉$68

Little Prince

• 檳城叻沙蝦意粉
2024-11-13 109 瀏覽
係葵興工廠大廈拎完貨之後,就到KCC食嘢,見到地下有間Café Little Prince,裝修以木系為主,感覺舒服,決定食意粉飲咖啡休息下。午餐:雞肉菠菜忌廉汁意粉 $62意粉煮至剛好,搭配嫩滑的雞肉和新鮮菠菜,口感豐富。忌廉汁濃郁卻不油膩,恰到好處地包裹每根意粉,讓人一口接一口。午餐;韓式泡菜海鮮意粉 $68創意十足,將韓國菜式加入西式意粉中,幾特別。意粉吸收了泡菜的辛辣和海鮮的鮮美,口感層次豐富。海鮮有大蝦、蟹柳和蜆肉。榛子鮮奶咖啡 $32濃郁的咖啡與細膩的鮮奶,每一口都能感受到榛子的堅果香氣,為咖啡增添了獨特的風味。

午餐:雞肉菠菜忌廉汁意粉 $62

午餐;韓式泡菜海鮮意粉 $68

榛子鮮奶咖啡 $32
身為意粉控嘅我🍝 ,一定要食勻每個醬汁嘅意粉。今日特登搭車嚟葵興懷舊下,以前返工成日嚟食就係因為佢啲醬汁太出色喇~😋麻辣牛肉忌廉汁意粉麻香夠曬勁,忌廉汁平衡咗辣味,香滑溝埋好特別,啲牛肉又嫩又入味,真係估唔到咁match!🌶️檳城叻沙蝦意粉一聞到個叻沙已經流晒口水🤤 汁底香濃唔漏,啲蝦仔新鮮,配料夠爽脆,叻沙控一定鍾意!佢啲汁調味夾得勁,唔會太鹹又唔會太淡,完美比例!凍芋頭鮮奶香濃到爆,奶香十足又唔會太甜,夠晒滑溜!💜凍抹茶鮮奶茶味香濃奶味重,飲落香滑濃厚,啱晒抹茶控!🍵

麻辣牛肉忌廉汁意粉

2024-10-22 208 瀏覽
Cafe以木系文青風做主題🪵環境舒服,午市好多人🫣餐廳座位唔多,勝在上菜快帆立貝海膽忌廉汁意粉$75跟餐加$7 有一碗蘑菇湯,味道好濃郁,仲食到粒粒蘑菇🍄‍🟫 意粉口感好creamy❗️食到有濃郁海膽風味,好好味😋份量多🍝帆立貝好大粒,好新鮮,仲配有好多蟹柳和蒜片🤩自己一人食完好飽😌黑松露雜菌忌廉汁意粉 $64黑松露好香,白汁忌廉好醇厚,意粉搭配好多雜菌,每一口都充滿滿足感💯自己個人覺得忌廉汁稀少少會更好😆份量好多🫶🏻一個女仔未必食得晒🫣熱芋頭鮮奶 (跟餐加$9)超級鍾意😍芋頭味道好濃郁,和鮮奶嘅綿滑相結合,啱晒適合喜愛甜品嘅人😝玫瑰咖啡(跟餐加$9)拉花好靚🫣咖啡帶有淡淡玫瑰香氣,仲有玫瑰花片滲喺面頭💕獨特又清新👍🏻📍 Little Prince葵涌葵昌路72-76號Life@KCC地下G05號舖

帆立貝海膽忌廉汁意粉$75

黑松露雜菌忌廉汁意粉 $64

熱芋頭鮮奶 (跟餐加$9)

玫瑰咖啡(跟餐加$9)

📍 Little Prince
2024-10-19 220 瀏覽
📍 Little Prince (葵涌)葵涌葵昌路72-76號Life@KCC地下G05號舖呀媽唔鐘意去咁遠,咁我就係屋企附近搵左間幾抵食既cafe 😍😍😍冬蔭公鳳尾蝦意粉💰$65+8 Ice Americano😋😋😋😋.8/5冬蔭公酸酸辣辣,仲有椰汁嘅香味,而鳳尾蝦幾爽脆,另外仲有埋蕃茄仔、草菇,幾開胃,另外加配左杯Ice Americano💕💕💕麻辣牛肉意粉💰$60+草莓牛奶😋😋😋😋.8/5麻辣口味夠哂麻辣,但又唔會太辣,牛肉幾嫩,而且份量多,另外意粉質地都唔錯👍媽咪唔飲咖啡揀左杯草莓牛奶俾佢,佢話唔甜,仲有拉花,佢好鍾意💕💕💕回頭:yesyesyes,價錢幾抵,又多選擇😍😍
📍 Little Prince (葵涌)

💰$65+8 Ice Americano
😋😋😋😋.8/5
💕💕💕

麻辣牛肉意粉
💰$60+草莓牛奶
😋😋😋😋.8/5

回頭:yesyesyes,價錢幾抵,又多選擇😍😍
2024-10-08 188 瀏覽
約咗去朋友,喺佢公司附近食lunch,去左Life@KCC搵食,見到一間木糸cafe都唔錯,午餐主打fusion意粉,午飯時間都坐滿人,先點餐俾錢,坐低等佢送餐🍝。🍝雞肉菠菜忌廉意粉$62意粉煮得剛好有咬口,雞肉鮮嫩多汁,加埋菠菜,香滑忌廉汁,口感層次豐富。🍝檳城喇沙蝦意粉$65濃郁喇沙醬汁微辣,為意粉帶來獨特味道,第一次食喇沙意粉,原來味道好夾👍🏻😆🥤凍朱古力咖啡+$14濃郁巧克力和咖啡苦味,甜蜜得來又提神。🍵抹茶鮮奶+$9濃厚抹茶味道,但略甜。經濟抵食,意粉係我鍾意嘅硬度,味道好,又唔洗加一👍🏻確係打工仔嘅飯堂是日午餐$150人均消費$75

🍝雞肉菠菜忌廉意粉$62

🍝檳城喇沙蝦意粉$65

🥤凍朱古力咖啡+$14
濃郁巧克力和咖啡苦味,甜蜜得來又提神。

🍵抹茶鮮奶+$9
濃厚抹茶味道,但略甜。

經濟抵食,意粉係我鍾意嘅硬度,味道好,又唔洗加一👍🏻
確係打工仔嘅飯堂
是日午餐$150
人均消費$75
檳城喇沙蝦意粉
雞肉菠菜忌廉意粉
檳城喇沙蝦意粉
雞肉菠菜忌廉意粉
2024-10-06 225 瀏覽
小妹今日同豬一齊去葵興KCC工業區附近既商場行下,見到地下有間以木系文青為主打既咖啡店😍 門口採用落地大玻璃,仲有1張高bar位😚餐廳🍴讓人感覺舒適乾淨🥰 重點係價錢好經濟👍🏻 set lunch 平均六十多元,仲包飲品😝仲有多款意粉🍝飲品🥤及小食選擇😎 西式、東南亞、泰式等都有,總有一款岩自己😙午餐Set lunch冬陰功鳳尾蝦意粉 🦐 🍝呢款冬陰功味足夠,每條意粉都掛滿冬蔭公汁,辣度適中🔥 麵條煙靭,配料更有蒜片,洋蔥🧅草菇、車厘茄及鳳尾蝦🦐 酸酸辣辣令人胃口大開🫦帆立貝海膽忌廉汁意大利粉(十月份限定)🍝呢款意粉🍝有兩嚿大帆立貝,帆立貝煮得淋身,唔會太乾身,海膽忌廉汁,食上黎淡淡cream味及海膽鮮甜味🤭玫瑰latte 🌹 ☕️拉花很美,玫瑰🌹與咖啡☕️味道配合,同樣好飲🤭紫薯Latte 🍠 ☕️Latte香滑充滿淡淡的紫薯味,味道好喝,配在一起剛剛好🍠餐廳除一般座位外,仲貼心地設有對窗高凳座,感覺讓人悠閒寫意😌而且每月均設有限定款式,令人可以一試再試🤤

午餐Set lunch
冬陰功鳳尾蝦意粉 🦐 🍝

帆立貝海膽忌廉汁意大利粉(十月份限定)🍝

玫瑰latte 🌹 ☕️
拉花很美,玫瑰🌹與咖啡☕️味道配合,同樣好飲🤭

紫薯Latte 🍠 ☕️
Latte香滑充滿淡淡的紫薯味,味道好喝,配在一起剛剛好🍠

2024-09-28 308 瀏覽
食物質素係正常的,之前都食過一兩次自己都覺得OK,不是特別好食,也不是特別難食。今日同個朋友去食,我哋12:15左右叫餐,12:30左右嚟到,我估12:45左右食完詳細時間冇留意到,食完坐咗一陣傾偈,有個四眼嘅阿姨姨,唔知係咪老闆娘,不斷喺我哋側邊整餐具擾擾攘攘,我問我哋仲要唔要餐具,95搭8,整咗好幾次,趕我哋走。。嗰時12:50左右。。真係O晒嘴。重點係,後邊係仲有空位的,並冇人等緊位。。有人等緊位的話趕我哋走都合情合理丫😅成個用餐時間都冇1個鐘,仲要冇人等位,下次唔俾坐貼張紙出嚟嘛。。我唔入黎食啦😅
2024-09-20
15 分鐘 (堂食)
2024-09-28 280 瀏覽
依間餐廳早餐最平$28起,仲會包飲品,而其他普通西式早餐淨係需要30幾蚊。真係太抵啦,因為依家平時出去食個早餐可能都要四十幾蚊,呢個價錢就食咗一個飽肚嘅歐陸早餐真係好正。而我叫咗個熱香餅套餐,先至$36,而且好夠飽,仲有得配火腿添~而我朋友就叫咗 雜菌芝士奄列配茄汁焗豆及迷你牛角包,奄列裏面有好多蘑菇同埋芝士,食落都好飽肚,差啲食唔落個牛角包飲品方面,分別叫咗一個抹茶鮮奶同埋草莓鮮奶,個人推薦大家叫少甜。

,食落都好飽肚,差啲食唔落個牛角包

2024-09-28 237 瀏覽
Little Prince 📍香港🇭🇰 葵涌👉🏻follow @kumikofindfun 分享我的足跡#米吃 #今日教練食呢D #今日食呢D.呢間餐廳真係好抵食! 份量正常 仲送嘢飲~出面就算冇嘢飲嘅,70 80都走唔甩!座位舒適 地下舖頭 呢頭返工嘅人好啱~.午餐✨冬陰功鳳尾蝦意粉 🍝$65冬陰功味好夠 蝦嘅份量都唔少 辣度剛剛好有好多粒菇 麵條煙靭 好抵食 稍為有點油.✨青咖喱雞肉意粉 🍝$62本來以為會綠色的醬 外觀清清地 九層塔味道好出 但係冇搶走咖喱嘅味道意外呢個又幾好食 辣度比冬陰功多啲對於好食得辣嘅人嚟講可能得DD 對我剛好雞肉好滑 配有黑椒辣 成碟都好食.+ $7 餐湯 🍅🥣今日係蕃茄湯 仲有啲蕃茄蓉 超鮮.✨飲品 凍飲+$3 咖啡+$9凍檸檬水🍋玫瑰latte 玫瑰花🌹好多 好有味😋
Little Prince 📍香港🇭🇰 葵涌
#米吃 #今日教練食呢D #今日食呢D
呢間餐廳真係好抵食!
份量正常 仲送嘢飲~
出面就算冇嘢飲嘅,70 80都走唔甩!
座位舒適 地下舖頭 呢頭返工嘅人好啱~
午餐
✨飲品 凍飲+$3 咖啡+$9
凍檸檬水🍋
玫瑰latte 玫瑰花🌹好多 好有味😋

2024-09-24
原來意粉都可以咁樣配塔,會有意外嘅驚喜😋😋今日就約左朋友去到葵興KCC地下嘅一間cafe shop - Little Prince 👑 佢地早餐會有All day breakfast,而午餐都係主打意粉套餐為主🍝佢哋嘅意粉都好特別,有傳統嘅醬汁,亦都有創新fusion醬汁🍝😀雖然聽起來有啲新奇,但食落去都唔差架!🌟泰式蝦醬魷魚忌廉汁意粉 $68一上枱已經有好香嘅蝦醬香味!意大利粉結合左泰式風味與意大利經典,搭配新鮮的魷魚海鮮和忌廉醬汁,超級惹味😋好岩口味重的人🫶🏻🍝🌟麻辣牛肉忌廉汁意粉 $68以麻辣牛肉為主角,麻辣香料搭配忌廉,展現出獨特的辣味與奶香的完美結合。牛肉切片鮮嫩多汁,冇諗。🌟荔枝玫瑰梳打 $40飲落去有淡淡的荔枝與玫瑰香味,加上係梳打水,有氣泡感與水果的清甜交融,好岩夏天飲!🌟草莓鮮奶 $32如果鍾意飲韓國嘅草莓牛奶,咁呢一杯飲品就好岩你了😋滾滾的草莓香味,呈粉紅色的!

🌟泰式蝦醬魷魚忌廉汁意粉 $68

🌟麻辣牛肉忌廉汁意粉 $68

🌟荔枝玫瑰梳打 $40

🌟草莓鮮奶 $32
2024-09-22 230 瀏覽
去開葵興整嘢,上openrice睇下附近商場有咩食,小朋友話想食西餐,佢自己揀左Little Prince。入到去有張六人大枱,一邊剛好仲有兩個位,就快趣坐低。無侍應落單,自行到收銀處order完,就可以拎有號數嘅牌放自己座位,好快就有侍應端上食物。無華麗裝修,但有文青風嘅簡約。呢個銀杏葉裝飾,為餐廳帶來幾分日式風情。叻沙意粉個汁比出面好多自稱叻沙嘅湯底好好多,啲蝦係新鮮兼彈牙,配搭埋吸左叻沙汁嘅車厘茄和豆腐卜,加上口感al dente嘅意粉,令人驚艷。此意粉絕對值得encore。呢個黑松露雜菌忌廉汁意粉有好足料嘅雜菌,都係水準之作,但因為常見,相比之下上面嘅叻沙意粉更得我歡心。

無華麗裝修,但有文青風嘅簡約。
呢個銀杏葉裝飾,為餐廳帶來幾分日式風情。

黑松露雜菌忌廉汁意粉
題外話/補充資料: 值得留意此店只做星期一至六嘅早巿至下午茶巿,想揾食嘅朋友要留意時間喇。
2024-08-17
  • 檳城叻沙意粉
2024-09-18 171 瀏覽
依間係一間超級chill的咖啡館,環境非常舒服,可以自己獨自享受悠閒的時光。我點了一份 **冬陰功鳳尾蝦意粉**,這道菜真的是令人驚喜!意粉的口感非常滑,與濃郁的冬陰功醬汁完美結合,讓人每一口都充滿了香氣。鳳尾蝦煮得剛剛好,鮮嫩多汁,讓這道菜的層次感更加豐富。酸酸辣辣的味道非常提神,特別適合喜歡泰國料理的朋友。這裡的氛圍非常放鬆,適合朋友聚會或是約會。店內的裝潢獨具匠心,讓人一進黎好舒服,真的很適合拍照打卡!

早排去葵涌區做嘢,太趕無預先食嘢做完嘢嗱嗱聲喺附近醫返個肚,無意間入左間抵食又好味嘅cafe~嗌左lunch set 連嘢飲每人都唔過百~超抵食Cafe喺工業區KCC 嘅地下 , 簡約木系嘅裝潢~店內點餐需要先下單後取餐嘅模式~🍴冬蔭公鳳尾蝦意粉煙三文魚、煙肉、忌廉白汁意粉🍹芋頭鮮奶柚子蜜梳打冬蔭公鳳尾蝦意粉冬蔭公個味幾出色,亦唔會太辣~有菇、蝦、蟹柳、蕃茄仔等材料。份量亦唔會話好細😌煙三文魚煙肉忌廉白汁意粉,汁身幾滑同幾香食落亦唔會太膩😋意粉除咗面頭嘅煙三魚卷花、煙肉都有啲汁煮嘅三文魚夾埋灑喺面嘅香草🌿配搭口感好唔錯👍芋頭鮮奶,有芋香味又唔太甜幾好飲👍柚子蜜梳打,正常水準都有唔少柚子肉~我見佢Menu 早餐同下午茶都唔係好貴😆係抵食之選~ 依餐每人都唔洗$80🤭味道又有質素,真係性價比高❣️
早排去葵涌區做嘢,太趕無預先食嘢

嗌左lunch set 連嘢飲每人都唔過百~超抵食
Cafe喺工業區KCC 嘅地下 , 簡約木系嘅裝潢~
店內點餐需要先下單後取餐嘅模式~

🍴
冬蔭公鳳尾蝦意粉
煙三文魚、煙肉、忌廉白汁意粉
🍹
芋頭鮮奶
柚子蜜梳打

芋頭鮮奶,有芋香味又唔太甜幾好飲👍
柚子蜜梳打,正常水準都有唔少柚子肉~

• 芋頭鮮奶