2023-04-05 312 瀏覽
龍蝦控必去如果你住港島,如果你鐘意食龍蝦,你無理由會未去過西營盤呢間 lobster shack 喇吧? 你未去過都唔緊要,佢其實就係大熱cheese cake 店 hemma 同一條街,如果你排唔到隊好嬲豬,咁就不如轉去佢地度食個龍蝦brunch 或者 HH 飲下野,因為都好抵😂😂 我地上星期日就試咗佢地既 weekend brunch 再加咗兩款大熱龍蝦菜📍Big Fisherman Breakfast $168個ADB 勁大一份,基本野炒蛋煙肉煙三文魚焗豆薯餅同埋多士,外多牛扒同蟹餅 (如果轉龍蝦肉更佳?) 牛扒都大塊,而不過個蟹餅都唔錯有滿滿蟹肉又炸得好脆,炒蛋嫩滑同埋煙三文魚份量都好足,係一份滿意既ADB! 📍Lobster Benedict $188由呢度開始,龍蝦mode on! 呢個 Benedict不得了,入面有勁多粒粒龍蝦肉,肉質鮮甜多汁鋪滿喺鬆餅上面,龍蝦肉上加埋流心水波蛋同荷蘭醬。食嘅時候蛋汁同荷蘭醬混埋一齊,再加埋鬆餅同龍蝦一齊食,正正正~~📍Whole Grilled Lobster $368 必食招牌菜!用咗原隻波士頓龍蝦,龍蝦開邊加咗牛油香草等配料一齊烤
龍蝦控必去

📍Big Fisherman Breakfast $168

📍Lobster Benedict $188

📍Whole Grilled Lobster $368
必食招牌菜!用咗原隻波士頓龍蝦,龍蝦開邊加咗牛油香草等配料一齊烤,上檯時都經已聞到香烤嘅味道,龍蝦肉質鮮甜彈牙,就算經過烤製仍然保留滿滿嘅肉汁,加埋牛油同香草嘅香味令龍蝦嘅鮮味更加突出。值得一提係佢哋作為配菜嘅薯條都好出色,炸得金黃香脆個味道調得幾好,幾有驚喜!

📍Mac and cheese $288
呢個係大熱菜式,我次次去都一定叫因為佢個拉絲真係好癲叫黎打卡就啱晒!個 mac n cheese 焗到金黃色上面有龍蝦肉點綴下賣相就好靚,食落通粉入面原來都有龍蝦肉,咁龍蝦份量都幾足而且成個mac n cheese 係好多芝士唔會話好乾,但你要預多少少位比佢最後先食因為都幾飽下!

#大口在西營盤#西營盤美食#打卡餐廳#打卡美食#龍蝦專門店#龍蝦主題餐廳
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#like4like#followme#photooftheday#foodoftheday#ufoodphoto
專賣龍蝦料理🥓啖啖肉鮮龍蝦包🌭原隻鮮嫩龍蝦!-話說田中入到黎,以為去咗海綿寶寶水底世界咁,佈滿海底壁畫,但環境夠昏暗有情調(尾圖),氣氛啱哂拍拖或情人節。啲龍蝦真係鮮嫩得驚喜,田中好奇問咗店員兩句,原來龍蝦都係美國游水過黎,一箱箱日日密密劏。-🌭Lobster Roll ($268)鮮龍蝦拆肉填滿軟包,接近滿瀉,而且超鮮甜Juicy,軟包又用牛油煎得微脆,超級誘人。🥘Lobster Mac & Cheese ($288)必叫招牌,經典芝士通粉,半溶芝士滲入通粉中,混上鮮拆龍蝦肉,啖啖芝士拉絲,邪惡中又極鮮甜。🦞Fresh Lobster (Whole $368)作為龍蝦專門店,當然唔少得原隻龍蝦,熟度剛好,啖啖超級鮮嫩,而且仲有肉汁,真係啱啱上水咁。🍷Bloody Mary ($98)🍹White Sangria ($80)呢到仲有唔少特調飲品,例如White Sangria就啱哂配海鮮,但Bloody Mary真係超Fresh又解膩,配Mac & Cheese就啱哂。
專賣龍蝦料理🥓啖啖肉鮮龍蝦包🌭原隻鮮嫩龍蝦!

🌭Lobster Roll ($268)

🥘Lobster Mac & Cheese ($288)

🦞Fresh Lobster (Whole $368)

🍷Bloody Mary ($98)
🍹White Sangria ($80)
之前嚟食過2次晚餐,趁星期6打完拳同細妹再去試埋佢哋嘅𝙗𝙧𝙪𝙣𝙘𝙝😆,開心就係咁簡單❤️! .📍𝘽𝙞𝙜 𝙁𝙞𝙨𝙝𝙚𝙧𝙢𝙖𝙣 𝘽𝙧𝙚𝙖𝙠𝙛𝙖𝙨𝙩 ($168) 𝘼𝙡𝙡 𝙙𝙖𝙮 𝙗𝙧𝙚𝙖𝙠𝙛𝙖𝙨𝙩好豐富,太陽蛋煎得靚🍳、煙肉香脆惹味🥓、煙三文魚油潤鹹香 🐟、薯餅外脆內軟又唔油🥔。不過牛扒唔夠軟腍🥩、蟹餅唔夠鮮甜🦀。另外仲配有酸種麵包🥯、茄汁豆🥫同沙律菜🥗。整體食落唔錯,份量好多! .📍𝘽𝙚𝙣𝙚𝙙𝙞𝙘𝙩 𝙇𝙤𝙗𝙨𝙩𝙚𝙧 ($188) 呢個幾有驚喜✨,一上枱已經聞到好香!鬆餅上鋪咗層龍蝦肉🦞再加上水波蛋💛,旁邊仲有薯餅!龍蝦份量唔惹少,食落惹味,係我哋食過最好嘅𝘽𝙚𝙣𝙚𝙙𝙞𝙘𝙩之一🌟,推薦! .📍𝙎𝙪𝙧𝙛 𝙣 𝙏𝙪𝙧𝙛 ($288) 呢個餐有半隻龍蝦🦞、一大塊肉眼扒🥩、薯條🍟同沙律🥗!龍蝦彈牙鮮甜🧡;肉眼整到3成熟左右,顏色嫰紅冇血水,比𝘼𝘿𝘽個塊扒肉質細嫩啲💖。薯條香脆沙律新鮮,又飽又滿足。

📍𝘽𝙚𝙣𝙚𝙙𝙞𝙘𝙩 𝙇𝙤𝙗𝙨𝙩𝙚𝙧 ($188)

📍𝙎𝙪𝙧𝙛 𝙣 𝙏𝙪𝙧𝙛 ($288)

2023-02-06 493 瀏覽
第一次尼,整體不過不失叫左兩個set Dinner本身想叫Combo platter 不過佢地得閒日先有除左叫risotto外,仲叫左人氣既Surf n Turt不過並唔係好似食評咁講到超好食1. 龍蝦湯較為稀,胡椒全部係碗底2.Lobster Risotto 飯係有d暖,似放左一陣先上埋,所以面係凍既,加上飯有d硬,可以本人唔較鍾意食硬飯,但個汁係好味既3.Surf n Turt5成熟牛扒,不過失望了,太堅韌,食唔到半隻龍蝦就真係岩岩好,夠鮮味4. dessert朱古力撻同檸檬撻
第一次尼,整體不過不失
叫左兩個set Dinner
本身想叫Combo platter
不過佢地得閒日先有
除左叫risotto外,仲叫左人氣既Surf n Turt
不過並唔係好似食評咁講到超好食

1. 龍蝦湯
較為稀,胡椒全部係碗底

2.Lobster Risotto

3.Surf n Turt

5成熟牛扒,不過失望了,太堅韌,食唔到
半隻龍蝦就真係岩岩好,夠鮮味

4. dessert
朱古力撻同檸檬撻

2023-02-05
慶祝紀念
生日
2023-01-17 522 瀏覽
Crazy! 本身喺西營盤排緊煲仔飯 排極都等唔到 之後喺OpenRice睇附近有咩食🦞見到龍蝦mac & cheese🧀即刻衝過去第二街 然後表示I MUST ENCORE▫️MAC & CHEESE- LOBSTER [$288]大癲 啲芝士濃到暈低 係食到幾重不同🧀嘅味道 基本上每一羹都係有龍蝦肉QAQ 🦞爽爽的 仲還有點海水鮮味 不過兩個人食 即刻飽咗🤣🤣呢個dish可以多啲人一齊食必!嗌!朋友話係one of the best lobster mac & cheese so far!!!▫️Grilled Octopus [$98]兩大條 口感彈牙唔會太硬 啱啱好;3配好解膩的pickle fennel 同好香嘅garlic mayoI would recommend this TAPAS!▫️Lobster Bisque [$98]冇諗過咁大碗!舀嘅每一啖 全 都 是 龍 蝦 肉湯的味道超濃的 more like龍蝦精華>湯🤣雖然環境黑同我影得唔係好好D:但係想講如果你好鍾意飲龍蝦湯 呢個係一定一定要嗌!!!

▫️Grilled Octopus [$98]
兩大條 口感彈牙唔會太硬 啱啱好;3
I would recommend this TAPAS!

▫️Lobster Bisque [$98]
冇諗過咁大碗!舀嘅每一啖 全 都 是 龍 蝦 肉
湯的味道超濃的 more like龍蝦精華>湯🤣
雖然環境黑同我影得唔係好好D:但係想講
如果你好鍾意飲龍蝦湯 呢個係一定一定要嗌!!!
2023-01-03 503 瀏覽
無意中發現一間食龍蝦嘅小店。入面其實好細,只係坐到幾張枱。行出行入都好窄。不過服務員非常之熱情。由帶位到落order都好細心。非常之有耐性解釋餐牌。又會分享佢哋覺得好味嘅甜品。就算問多一兩次都絕對唔會不耐煩。新年期間,佢哋有個新年餐單。埋單大概$400。係一個四個course嘅餐。頭盤有一隻法國生蠔,一件crab cake 同一個香煎帶子。crab cake 略嫌細咗少少同埋炸得有啲乾。生蠔好新鮮,好好味。帶子都好味。叫咗個龍蝦湯,龍蝦味好夠。唔係溝粉嘅龍蝦湯。主食要咗一個意粉同埋一個surf and turf. 意粉好香。軟硬適中。調味好。surf and turf 嘅牛扒係肉眼。生熟度做到要求嘅medium Rare。夠晒牛肉味。龍蝦好有驚喜。因為通常食到嘅龍蝦會好乾,或者好硬,或者好梅。呢度就煮得啱啱好熟,肉質嫩滑。甜品係朱古力或者檸檬撻。兩個都好好味。呢度真係好鬼佬嘅鬼佬餐。唔係一般尖沙咀呃唐人嘅鬼餐 。

叫咗個龍蝦湯,龍蝦味好夠。唔係溝粉嘅龍蝦湯。

呢度真係好鬼佬嘅鬼佬餐。唔係一般尖沙咀呃唐人嘅鬼餐 。
Lobster  bisque
Linguine
Surf  and  turf
Calarmarj
  • Lobster bisque
上次食過呢間𝑴𝒂𝒄 & 𝒄𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆同龍蝦𝒓𝒊𝒔𝒐𝒕𝒕𝒐 真係超正😍🤘🏻今次再試試新嘅海鮮塔📍𝑺𝒖𝒓𝒇 𝒏 𝑻𝒖𝒓𝒇 ($218) 星期2晚做緊優惠,$219就食到龍蝦同牛扒嘅經典配搭🦞🥩 龍蝦比上次做得更好,鮮嫩彈牙,調味出色👍🏻解決咗上次過熟嘅問題,加上濃郁嘅龍蝦膏真係超正❤️‍🔥 牛扒厚身,冇筋而且肉質幾靚,但近乎7成對我哋嚟講熟咗啲 旁邊配有新鮮沙律🥗同外脆內軟嘅薯條🍟整體食完都幾滿足 .📍𝑻𝒉𝒆 𝒄𝒐𝒎𝒃𝒐 𝒑𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆𝒓 ($398) 新出嘅海鮮塔3層架好有睇頭✨*一定要預先𝒃𝒐𝒐𝒌先食到* 頂層4隻生蠔薄肉較細隻🦪,但食落鮮嫰👍🏻 中層嘅蟹餅好足料,口感紮實飽肚🦀如果鬆軟啲可能會更正😆 魷魚圈外皮鬆脆,魷魚彈牙🦑,調味爭啲但點埋他他醬食都唔錯 辣椒仔燒到軟身配上味噌醬好惹味 底層有半隻鮮嫰又爆膏嘅龍蝦🦞、薯條🍟同沙律🥗 一次過食齊4款海鮮,冇一樣係伏❣️ .另外只要影低菜式𝒑𝒐𝒔𝒕去𝒊𝒈再𝒇𝒐𝒍𝒍𝒐𝒘同𝒕𝒂𝒈埋佢哋就可以免費得到一杯飲品🍹! 我地飲咗蜜瓜味𝑴𝒐𝒄𝒌𝒕𝒂𝒊𝒍🍈同藍莓奶昔🫐🤘🏻

📍𝑺𝒖𝒓𝒇 𝒏 𝑻𝒖𝒓𝒇 ($218)
星期2晚做緊優惠,$219就食到龍蝦同牛扒嘅經典配搭🦞🥩
龍蝦比上次做得更好,鮮嫩彈牙,調味出色👍🏻
解決咗上次過熟嘅問題,加上濃郁嘅龍蝦膏真係超正❤️‍🔥
牛扒厚身,冇筋而且肉質幾靚,但近乎7成對我哋嚟講熟咗啲
旁邊配有新鮮沙律🥗同外脆內軟嘅薯條🍟
整體食完都幾滿足

📍𝑻𝒉𝒆 𝒄𝒐𝒎𝒃𝒐 𝒑𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆𝒓 ($398)
新出嘅海鮮塔3層架好有睇頭✨*一定要預先𝒃𝒐𝒐𝒌先食到*
頂層4隻生蠔薄肉較細隻🦪,但食落鮮嫰👍🏻
中層嘅蟹餅好足料,口感紮實飽肚🦀如果鬆軟啲可能會更正😆
魷魚圈外皮鬆脆,魷魚彈牙🦑,調味爭啲但點埋他他醬食都唔錯
辣椒仔燒到軟身配上味噌醬好惹味
底層有半隻鮮嫰又爆膏嘅龍蝦🦞、薯條🍟同沙律🥗
一次過食齊4款海鮮,冇一樣係伏❣️

2022-10-26 651 瀏覽
見到西環有間專食龍蝦嘅bar,同朋友去咗試😚。晚上嘅餐廳燈光較昏暗,平日人唔算多。Menu上嘅選擇好多,由lobster roll, risotto 到grill lobster都有,啱曬鍾意食龍蝦嘅人。SetDinner $358+1@1StartersSoup of the day 南瓜湯配炸蟹肉餅 🍎9/10好幼滑嘅湯,啖咩南瓜蓉,但加咗頗多黑椒調味,所以偏辛口,蟹肉餅都食到一絲絲蟹肉啊,炸得香脆又唔會油淋淋。MainsWhole Grilled Lobster +$70 🍎7.5/10Side dish係薯條同沙律。龍蝦肉偏紮實但多汁,自己非常怕腥味,覺得個蝦膏有啲腥🤔,之前食過唔腥又肉質飽滿的龍蝦,所以有少少失望☹️。但好海鮮嘅朋友就覺得完全唔腥,仲大讚係佢喜歡的味道,應該係個人口味不同啦🤔。Crayfish Risotto 小龍蝦意大利飯 🍎9/10今餐最滿意嘅一道,risotto不會過硬,粒粒分明,每一啖都係滿滿嘅醬汁同龍蝦肉,非常足料,仲做到些微拉絲效果,加咗車厘茄煮,帶少少酸味好refreshing,就算食曬一碟都唔會覺得膩。DessertLemon tart 檸檬撻

SetDinner $358+1@1

Soup  of  the  day

Starters

Grill  lobster

Mains

Crayfish  Risotto

Dessert
Lemon tart 檸檬撻 🍎7/10
幫朋友慶生,餐廳幫手寫咗birthday message。手寫字好靚啊,仲有非常dram嘅仙女棒蠟燭🤡,開心曬🤭。曲奇皮餅底,檸檬味都幾出 唔會死甜甜漿住喉嚨。

Matcha green tea tart 抹茶撻 🍎7.5/10
自己比較鍾意抺茶撻,但唔好期待係日本嗰種濃味抹茶,都係糖精味重啲。

除咗龍蝦,仲有steak同burger,另外嗌咗兩杯cocktail,唔係藥水味又大杯,好啱聚餐一邊傾偈一邊開心share😆,不過夜晚餐廳較暗,影相打卡就要靠後期啦。
Soup  of  the  day
Grill  lobster
Crayfish  Risotto
2022-10-21 550 瀏覽
喺西營盤除咗高街,其實地鐵站附近有好多餐廳。今日去到第二街嘅 Lobster Shack,由地鐵站行去大約3分鐘路程。附近嘅西餐廳一般中午都會有set lunch,大家都差差不多嘅 three-course set,都係有前菜、主菜、甜品或飲品,連價錢都差唔多。今次揀咗Lobster Shack Lunch Set ($128)。前菜可以揀沙律、湯或者炸多春魚,而我就揀咗House salad 招牌沙律。有雜錦生菜、車厘茄、櫻桃蘿蔔、紅洋蔥,醬汁係油醋。主菜有牛扒、蟹肉意粉、烤魚或者芝士通心粉。今日想食意粉,唔想太膩,揀咗Typhoon Crab Linguini 颱風蟹肉扁意粉。除咗蟹肉,仲有蒜蓉辣椒、蕃茄粒。蟹肉係撈埋意粉一齊炒,份量好多,真係每一啖都會食到蟹肉。意粉煮得岩岩好👍🏻,而且份量好大。見到旁邊客人揀牛扒,賣相看似唔錯。跟餐甜品係綠茶蛋糕,雖然唔係太甜,但亦唔算太出色。由於套餐無包飲品,加咗$15叫咗杯咖啡。餐廳雖然近地鐵站,但同高街有一段距離,第二街人流相對較少,整個用餐期間,唔覺有新客人入座🤔廚房水吧就喺餐廳門口,如果選擇坐近門口位置的話,就等同人肉吸味機😅但坐餐廳
喺西營盤除咗高街,其實地鐵站附近有好多餐廳。

有雜錦生菜、車厘茄、櫻桃蘿蔔、紅洋蔥,醬汁係油醋。

主菜有牛扒、蟹肉意粉、烤魚或者芝士通心粉。
見到旁邊客人揀牛扒,賣相看似唔錯。

廚房水吧就喺餐廳門口,如果選擇坐近門口位置的話,就等同人肉吸味機😅但坐餐廳較入位置又唔夠冷氣,越食越熱😓
總結食物味道唔算太出色,同一價錢,高街的確有更多更好嘅選擇。
如果時間許可,我覺得值得多花5分鐘路程去高街😅
2022-10-19
🔺食物. 半隻龍蝦 450g (配埋薯條)$188必試之選🥰 肉質彈牙鮮甜 份量一啲都冇手軟🙌 仲有埋炸薯條🥲食到人地勁熱氣. 油封鴨脾 $188經典法國菜之一🥺 精緻而簡單既擺盤,令人垂涎三尺 肉質軟嫩鮮美🤤🤤 調味恰到好處✨ 配菜有埋南瓜蓉、西蘭花 減少油膩感😚➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖🔺飲品 . HITACHINO (枝裝)$45ABV 6.2% 330ml日本既橙愛爾啤酒,口感均勻 略帶點麥味,淡淡清爽果香氣✨ 感覺岩哂夏天飲🤩. CARBON BREW (罐裝)$45IPA ABV 4.6% 330ml支持本地野🥳 飲開啤酒既你 呢隻brand對你應該完全唔陌生🥰 口腔充滿柑橘味再帶有松針嘅微苦,酒精度唔高,女仔都岩飲➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖自私評分:🟡🟡🟡🟡🟡自私評論:地點雖然有啲遠,但都值得去試一試🤪 每日3至7點仲有happy hour架🥳
🔺食物
. 半隻龍蝦 450g (配埋薯條)$188

. 油封鴨脾 $188

➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖
🔺飲品 [HAPPY HOUR - everyday 3~7pm]
. HITACHINO (枝裝)$45

2022-09-24
  • Grilled Lobster
  • duck  leg
2022-08-29 514 瀏覽
一早book左位食飯當日都再confirm左時間都要俾個垃圾門口位又熱又好似動物園咁俾人睇🐶🐱🐭🐹🐰🐻‍❄️🐻🦊🐨🐷🐮🦁🐽🐯🙊仲要俾個職員blame😡再好食都無意思難得嘅佳人約會就咁被破壞氣氛0分
一早book左位
食飯當日都再confirm左時間
都要俾個垃圾門口位
仲要俾個職員blame😡
再好食都無意思
難得嘅佳人約會就咁被破壞氣氛
0分
  • lobster mac & cheese
今次去咗西營盤專食龍蝦菜式嘅 @lobstershake🦞 餐廳座位唔多,星期𝟻去到𝚏𝚞𝚕𝚕 𝚑𝚘𝚞𝚜𝚎 想去記得要𝚋𝚘𝚘𝚔位! 試咗𝟹款菜式都超邪惡但好好食😋 推薦俾中意食芝士同龍蝦嘅重口人仕😎🤘🏻. 📍𝙻𝚘𝚋𝚜𝚝𝚎𝚛 𝙼𝚊𝚌 & 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎($𝟸𝟾𝟾) 龍蝦芝士通心粉面層加咗厚厚嘅芝士去焗🧀份量多到好似唔駛錢咁,仲有拉絲效果添 應該用咗幾款唔同嘅芝士,食落味道豐富鹹香惹味 芝士香濃又𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢真係令人食唔停口🤤 通粉唔會過腍,每粒都沾滿芝士,極度好食 加埋鮮味彈牙嘅龍蝦🦞真係嚟到必食😍! ..📍𝙻𝚘𝚋𝚜𝚝𝚎𝚛 𝚁𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚘($𝟸𝟼𝟾) 龍蝦意大利飯 意大利飯唔會太硬,應該好啱香港人嘅口味 龍蝦份量超多,有鮮味又有口感,絕對冇𝙷𝚎𝚊你 龍蝦汁完全燴入飯粒中,食落味道濃郁 另外仲加咗芝士、車厘茄同香草🌿真心勁香❣️ .📍𝙶𝚛𝚒𝚕𝚕𝚎𝚍 𝙻𝚘𝚋𝚜𝚝𝚎𝚛($𝟷𝟾𝟾/𝚑𝚊𝚕𝚏 ; $𝟹𝟹𝟾/𝙵𝚞𝚕𝚕) 烤龍蝦𝟺𝟶𝟶-𝟺𝟻𝟶𝚐 原隻開邊蒜蓉焗龍蝦🦞旁邊配有沙律同薯條 薯條外脆內軟🍟沙律菜新鮮🥗 龍蝦唔算大隻,不過食落蒜蓉味好香好惹味🧄 唯一問題係焗得熟咗啲,未係最嫰嘅狀態呢點有啲可惜 .📍

今次去咗西營盤專食龍蝦菜式嘅 @lobstershake🦞
試咗𝟹款菜式都超邪惡但好好食😋
推薦俾中意食芝士同龍蝦嘅重口人仕😎🤘🏻
📍𝙻𝚘𝚋𝚜𝚝𝚎𝚛 𝙼𝚊𝚌 & 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎($𝟸𝟾𝟾)
龍蝦芝士通心粉
面層加咗厚厚嘅芝士去焗🧀
份量多到好似唔駛錢咁,仲有拉絲效果添
應該用咗幾款唔同嘅芝士,食落味道豐富鹹香惹味
芝士香濃又𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢真係令人食唔停口🤤
通粉唔會過腍,每粒都沾滿芝士,極度好食
加埋鮮味彈牙嘅龍蝦🦞真係嚟到必食😍!

📍𝙻𝚘𝚋𝚜𝚝𝚎𝚛 𝚁𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚘($𝟸𝟼𝟾)
龍蝦意大利飯
意大利飯唔會太硬,應該好啱香港人嘅口味
龍蝦份量超多,有鮮味又有口感,絕對冇𝙷𝚎𝚊你
龍蝦汁完全燴入飯粒中,食落味道濃郁
另外仲加咗芝士、車厘茄同香草🌿真心勁香❣️

烤龍蝦𝟺𝟶𝟶-𝟺𝟻𝟶𝚐
原隻開邊蒜蓉焗龍蝦🦞旁邊配有沙律同薯條
薯條外脆內軟🍟沙律菜新鮮🥗
龍蝦唔算大隻,不過食落蒜蓉味好香好惹味🧄
唯一問題係焗得熟咗啲,未係最嫰嘅狀態呢點有啲可惜

📍 𝙿𝚎𝚊𝚌𝚑 𝙿𝚊𝚛𝚊𝚍𝚒𝚜($𝟻𝟾)/ 𝚅𝚒𝚛𝚐𝚒𝚗 𝙼𝚘𝚓𝚒𝚝𝚘($𝟻𝟾)
𝟸杯𝙼𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕𝚜 飲落都夠清爽,不過都較為淡味🍹

食完結論係我哋最推介芝士通心粉,其次係龍蝦意大利飯,𝟸款本身夠晒惹味而且龍蝦肉夠晒多🫶🏻,價錢亦都比烤龍蝦平,睇完嚟到識揀啦😻✌
2022-08-04 559 瀏覽
/ only for lobster!!!​​​​食龍蝦都真係好睇人,鐘意食就好鐘意食,唔鐘意食覺得佢無味就點煮都唔鐘意食,我係前者~​​​​當年好窮的我(其實而家都窮)去london 第一件事都係要食burger & lobster 🥺海鮮真係難以抗拒~​​​​佢啲海鮮煮得幾好,食lobster 嚟講我覺得煮得好過lobster bar 喎,連魚湯都做得好好,好新鮮既味,地方細細地,個 vibes 都好啲,不過係啲檯窄左小小(maybe因為我肥)~​​
/ only for lobster!!!​

2022-08-04 608 瀏覽
𝗮𝗹𝘄𝗮𝘆𝘀 𝗮 𝘀𝗮𝘁𝗶𝘀𝗳𝘆𝗶𝗻𝗴 𝗺𝗲𝗮𝗹 𝗵𝗲𝗿𝗲! 𝗰𝗮𝗺𝗲 𝗯𝗮𝗰𝗸 𝗮𝗳𝘁𝗲𝗿 𝘁𝘄𝗼 𝘆𝗲𝗮𝗿𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗵𝗲 𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗼𝗻𝗹𝘆 𝗴𝗼𝘁 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗶𝗲𝗿💯 𝗹𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗺𝗮𝗰 𝗮𝗻𝗱 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝘄𝗮𝘀 𝗼𝘂𝘁𝗿𝗮𝗴𝗲𝗼𝘂𝘀𝗹𝘆 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝘆, 𝘂𝗹𝘁𝗿𝗮 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆, 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗼𝗽𝗽𝗲𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗹𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗰𝗵𝘂𝗻𝗸𝘀. 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗱𝗲𝗳𝗶𝗻𝗶𝘁𝗲𝗹𝘆 𝗮 𝟭𝟬/𝟭𝟬! 𝘁𝗵𝗲 𝗹𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗿𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼 𝘄𝗮𝘀 𝗿𝗶𝗰𝗵, 𝗹𝗼𝗮𝗱𝗲𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗹𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗳𝗹𝗮𝘃𝗼𝗿. 𝘁𝗵𝗲 𝗴𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗹𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝘁𝗮𝗶𝗹 𝘄𝗮𝘀 𝘀𝗼𝗳𝘁 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗲𝗻𝗱𝗲𝗿, 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗼𝗻𝗲 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁 𝗹𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗴𝗮𝗿𝗹𝗶𝗰 𝗯𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿😋.龍蝦控召喚!係香港一向都比較少龍蝦專門店,一場嚟到決定食個龍蝦宴✨ 原隻開邊烤龍蝦啖啖肉彈牙兼juicy,薯條份量慷慨,加埋沙律幾解膩;最吸引一定係mac and cheese,有瀑布般嘅芝士拉絲效果一流,加埋龍蝦肉超奢華!不過全晚最鐘意係risotto,醬汁充滿蝦頭香加上蕃茄酸酸甜甜成
龍蝦控召喚!係香港一向都比較少龍蝦專門店,一場嚟到決定食個龍蝦宴✨ 原隻開邊烤龍蝦啖啖肉彈牙兼juicy,薯條份量慷慨,加埋沙律幾解膩;最吸引一定係mac and cheese,有瀑布般嘅芝士拉絲效果一流,加埋龍蝦肉超奢華!不過全晚最鐘意係risotto,醬汁充滿蝦頭香加上蕃茄酸酸甜甜成件事好夾!
Lobster Mac & Cheese
Lobster Risotto
Peach Paradise
Lobster Mac & Cheese
Lobster Risotto
Peach Paradise
// 𝙇𝙤𝙗𝙨𝙩𝙚𝙧 𝙈𝙖𝙘 𝙖𝙣𝙙 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝘼𝙏 𝙄𝙏𝙎 𝘽𝙀𝙎𝙏 - 𝙇𝙤𝙗𝙨𝙩𝙚𝙧 𝙎𝙝𝙖𝙘𝙠 🦞 //-Located in a Western District in Hong Kong, Sai Ying Pun; 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐡𝐚𝐜𝐤 is a well-known seafood restaurant that specializes in serving top-notch lobster dishes under their soothing ambience, along with an array of seafood eats and wine choices to savor.-☞ 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐌𝐚𝐜 & 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 - 𝐇𝐊$𝟐𝟖𝟖Delectably cooked with macaroni pasta and cheddar cheese for buttery goodness and satisfaction; topped with tender lobster meat and finished off with a lobs
Delectably cooked with macaroni pasta and cheddar cheese for buttery goodness and satisfaction; topped with tender lobster meat and finished off with a lobster shell and some luscious garnishes for an exquisite presentation.
☞ 𝐂𝐫𝐚𝐲𝐟𝐢𝐬𝐡 𝐑𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨 - 𝐇𝐊$𝟏𝟗𝟖
Simply creamy and savory from the mix of parmesan cheese and tomato cream sauce; every spoonful was irresistible to indulge in with the succulent crayfish.
☞ 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐁𝐢𝐬𝐪𝐮𝐞 - 𝐇𝐊$𝟗𝟖
An interesting lobster bisque with watery consistency instead of smooth and creamy texture; tasted with a strong flavor of veggies and with a few shredded lobster meat.
☞ 𝐓𝐡𝐞 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐜𝐥𝐞 - 𝐒𝐚𝐮𝐯𝐢𝐠𝐧𝐨𝐧 𝐁𝐥𝐚𝐧𝐜 - 𝐇𝐊𝟔𝟖
A drool-worthy Sauvignon Blanc from the Adelaide Hills, South Australia. Stacked with citrus and green herb tones with a lengthy finish.
☞ 𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 𝐒𝐚𝐧𝐠𝐫𝐢𝐚 - 𝐇𝐊$𝟖𝟖
Refreshingly mixed with strawberry, orange, blueberry, and peach schnapps, highlighting the fresh fruit flavors by the wine’s acidity.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-ᴛᴀᴅ-ǫᴘᴡɪ-ᴡᴛs-sᴄɴ