2024-03-05 1096 瀏覽
城大餐厅环境优雅,物超所值,通常是5 道,沙律,面包,主菜,甜品和咖啡。食物非常精致。地面、桌面都精致玲珑,连个盛橄榄油的瓶子,都很别致。 这里面的主菜,最好的是牛扒,接着是汉堡包配炸红薯。一些鱼等主食,量比较小。考虑到最贵的也不超200,又无小费,所以是很值的。
牛扒
2024-01-16
牛扒
  • 牛排,汉堡包
2023-10-27 1878 瀏覽
城大隱世高質餐廳! 隱藏喺校園之中,唔專登搵係唔會知佢嘅存在😂 雖然係學校餐廳,但所有野都唔馬虎,價錢實惠,好值得城大人去試✨今次嗌咗個龍蝦汁蟹肉扁意粉,價錢$148左右😚 包餐包,沙律,湯,意粉同一杯啡茶☕️ 餐包熱辣辣拎出嚟,咬落好香😍 沙律除咗一般見到嘅沙律菜外仲放咗青瓜同reddish,口感清新👍🏻 蕃茄湯真係酸微微好開胃🤤 意粉比起出面較淡味,但意粉有啲咬口,再配埋個汁食多幾啖又覺得調味啱啱好,冇負擔😎

琴日畢業,今日再約啲同學一齊去Lodge Bistro吃西餐。原本琴日book咗13:30吃lunch,但係入去之前見到個牌寫住13:45-14:30有學生優惠,叫一個set lunch就可以減$30,所以我地就遲咗15分鐘先入去吃。一入去,個侍應好有禮貌咁同我地講返今日的餐湯同埋廚師推介,同時佢都講有邊個main dish賣哂。我地吃個陣,羊同埋牛的main dish已經賣哂,所以如果中意吃羊或者牛的話就可能早少少去吃。學生優惠的set lunch包括:餐湯、main dish同埋餐茶。今日的餐湯係雜菜湯,附送一人一個餐包仔。個湯酸酸地幾開胃,而餐包仔夠軟熟。主菜我揀咗廚師推介:海鮮義大利餃子。用學生優惠,$118 (原價$148) 就吃到義大利餃子,而且又煮得幾好吃,海鮮夠足料,性價比高。同學仔就揀咗吃意粉。餐茶就揀咗熱檸水。有別於一般西餐廳,檸檬片同水係分開裝,有需要先沖一杯嚟飲,所以唔需要怕啲水去到吃完main dish後就凍哂。總括而言,城大學生真係要嚟呢間餐廳試下。一嚟性價比高,唔使收加一,二嚟好好service。

廚師推介:海鮮意大利餃子
2023-05-10
廚師推介:海鮮意大利餃子
係城大返工嘅朋友邀請我地去校園新開嘅餐廳食lunch,我心諗約食大學餐廳咁得意😆佢話餐廳主廚以前係某品牌嘅酒店做,即管試下囉🤔九龍塘地理位置優越,以前傾野都成日約去城大,但真係估唔到幾年後城大嘅餐廳變得咁grand,一去到真係嚇親😱朋友一早order餐廳寫定個menu,賣相完全估唔到咁精美,我相機都食得好開心📷主菜一般lunch menu都有,但就多左appetizer同甜品,全部都好好食!目測隔離枱食一般lunch menu,百幾蚊包餐湯、沙律、麵包、主菜同飲品,擺盤冇咁花巧,但都算係以學校價錢享受酒店級質素。(❣️注意:要教職員或學生陪同登記先可以入城大❣️)🧀🥠 芝士薯波 (𝟡/𝟙𝟘)餐廳職員一開始送上開胃小點,見到擺盤好驚喜,good start!🍄🥣 黑松露野菌忌廉湯 (𝟠/𝟙𝟘)湯上面打左啲黑松露泡泡,少少咸。🥑🍣 牛油果吞拿魚他他 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)牛油果控兼三文魚控見到依道菜即刻好開心左,擺盤好靚,他他本身好新鮮,配仿魚子醬令味道更加有層次感!🐮 香煎美國牛柳配燒汁 (𝟡/𝟙𝟘)牛柳叫左五成熟,煎得外脆內軟而且保持到肉汁,配燒汁同沙律醬好開胃,如果配埋薯菜更好。🧀🍰 大理石芝士

🧀🥠 芝士薯波 (𝟡/𝟙𝟘)
芝士薯波
🍄🥣 黑松露野菌忌廉湯 (𝟠/𝟙𝟘)
湯上面打左啲黑松露泡泡,少少咸。
黑松露野菌忌廉湯
🥑🍣 牛油果吞拿魚他他 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)
牛油果吞拿魚他他
🐮 香煎美國牛柳配燒汁 (𝟡/𝟙𝟘)
香煎美國牛柳配燒汁
🧀🍰 大理石芝士蛋糕 (𝟠/𝟙𝟘)
芝士蛋糕本身嘅texture未至於超好食,但酸酸地嘅醬同擺盤加左好多分,特別係蛋糕上嘅提子片,睇得出花左心思。
大理石芝士蛋糕

🌟 Follow @gfgm.hk on Instagram for more 🌟
2023-01-02
2023-03-22 1509 瀏覽
去城大睇咗幾次展覽,順便食吓飯😆 原來以前Garden Cafe 個位轉咗做西餐廳 Lodge Bistro,環境舒適,食物也很好,服務亦非常周到,而且免加一😋👍🏽去過幾次食午餐,第一次去食,員工推介🦆法式油封鴨腿($158),一於試一試😆 油封鴨腿表皮好香脆,但內裏鴨肉仍香嫩,一啲都唔乾,底部伴有鴨肉汁、薯蓉同紅蘿蔔,整體調味很相配,果然好推介👍🏽第二次去,點咗🐟炸魚薯條($128)同🍅蕃茄肉醬千層麵 ($138),炸魚外層香脆,內裏魚肉唔鬆散,薯條好多🍟 千層麵份量好多,芝士都幾膩,建議二人分享烤翼板牛扒($158),牛扒略為一般Lunch Set 包括沙律、餐包、餐湯同飲品,食物款式定期轉換,份量看似唔多,但原來都幾飽🤣
法式油封鴨腿

香辣虎蝦意粉
法式油封鴨腿
炸魚薯條
蕃茄肉醬千層麵
//< Lodge Bistro >呢間位於城大既西餐廳真係好難想像佢位於城大裡面😮 華麗高級既裝修、服務態度超好,完全係出面食fine dining既感覺~ 仲要唔洗加一‼️不過有閘機嘅關係,淨係serve又一城大人🥲————————————- 餐湯、餐包 -白湯好滑、裡面仲有薯仔🥔 帶有少少煙肉碎香,唔錯唔錯🥣 餐包非常軟熟,配搭牛油🧈好好味~————————————- Beef Bourguignon $158 -法國紅酒燴牛肉同牛肩膀好淋無筋~ 紅酒🍷配上濃郁肉味好夾~ 香甜甘筍同可口薯仔同樣美味~————————————- Pan-seared Salmon $158 -呢個三文魚雖然份量較少,但係絕對有水準😍外皮非常香脆,但絕不油膩!裡面既魚肉依然滑嫩,唔乾唔嚡口~ 配埋香滑帶有白酒味道既白汁同隔離既配菜真係好食呢😆😆————————————- Cream Brûlée -呢度既焦糖燉蛋蛋味重,唔係非常creamy個種~ 上面嘅焦糖恰到好處,唔會過厚😀————————————- 餐飲 -凍奶茶係西餐廳質素,所以相對較淡~ 凍咖啡就正常,都算香濃😚———————
< Lodge Bistro >

Cream  brûlée

- 餐飲 -
餐飲

評分:7.7/10
地址:九龍塘達之路81號香港城市大學學術交流大樓HK Tech Lodge地舖
營業時間:11:30-21:30

#lodgebistro #城大美食 #九龍塘 #九龍塘美食 #九龍塘必食 #九龍塘西餐廳 #法國菜 #法國餐廳 #美食博客 #香港美食 #hkfood #hkfoodie #hkfoodshare #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodporn #hkfoodstagram #🐷🐤西餐 #🐷🐤九龍塘
Pan-seared Salmon
同家人來食飯,估唔到來到一間好食、招呼好、性價比高的餐廳!環境寧靜舒適,好適合家人朋友食飯,或同____撐枱腳😎!其中有幾樣嘢推介!你估唔到佢個是日餐湯係竟然好有誠意,又夠滑又夠濃!經理特別推介一個龍蝦湯,咁我貪得意叫咗一個一齊分享,龍蝦味好足,而且佢係類似茶碗湯咁樣,有啲嘢影吓打卡,你知呢個時代打卡係幾重要㗎喇?!到主菜啦,黑毛豬同蝴蝶雞都好好食,聽經理講呢個係大廚嘅慢煮推介,兩個都嫩滑肉味重有肉汁!我自己就好鍾意食個蝴蝶雞,因為除咗嫩滑雞肉外,外皮仲煎香脆左!記住,食雞唔食皮係死罪!我冇試其他嘢,不過問屋企人,其他嘢都好好食!到甜品,個法式焦糖燉蛋,經理話蛋係意大利!因為我唔識煮嘢,唔知道點形容俾大家聽,只能夠講香滑香濃蛋味重,令人回味(有屋企人唔食甜嘢所以我食咗三個😍)No sugar no life!感謝經理不厭其煩咁樣介紹唔同嘅菜式俾我哋,亦都教導我哋每道菜嘅小知識!另外其他侍應生嘅招呼都好好!希望有機會再嚟食,而家已經好掛住個燉蛋!
同家人來食飯,估唔到來到一間好食、招呼好、性價比高的餐廳!
環境寧靜舒適,好適合家人朋友食飯,或同____撐枱腳😎!
其中有幾樣嘢推介!
我冇試其他嘢,不過問屋企人,其他嘢都好好食!
另外其他侍應生嘅招呼都好好!
希望有機會再嚟食,而家已經好掛住個燉蛋!
法式焦糖燉蛋
Tiramisu
燒美國肉眼扒(牛扒)
封煎海鳢魚塊配蜆肉
香辣虎蝦意大利粉