餐廳: lulu BAOBAO 手工拉麵小籠包
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
#pb食在黃竹坑 #pb中式系列 黃竹坑新開Sensory Zero姊妹店 - 手工拉麵小籠包🥟New Restaurant Alert🚨✨黃竹坑第一post + 少有嘅中式推介🤪 一場去到黃竹坑 即刻搵下有咩好食 然後就發現左呢間 @sensoryzero 嘅姊妹店 主打手工拉麵、小籠包 好特別😍 佢係2月先開業 由黃竹坑站經天橋行2分鐘就到 見到Sensory Zero再行入去就到 位置好方便👍🏻 店內裝修以木系為主 環境幾大、幾舒服 食嘅時候可以一邊望住櫥窗手工拉麵嘅製作🥰.一坐底店員就會俾一壺茶👍🏻 佢有兩款套餐 一款係手工拉麵 + 冷盤 價錢$75 另一款係手工拉麵 + 冷盤 + 點心 價錢$98😋 有部分食物要另外加錢🤪 另外仲有3款自家製甜品 - 雪梨紅棗茶、酒釀丸子、北海道十勝紅豆豆沙鍋餅 價錢$28🥰🔹菜肉雲吞麵(赤湯)🍜推介❤️ 赤湯係擔擔麵湯底 有微微辣味 口感好濃郁😋 鍾意食辣跑朋友可以試下👍🏻 手工拉麵彈牙 雲吞有5粒 整體幾飽肚😍🔹紅油炒手拌麵🥟同想像中嘅紅油抄手有少少唔同🤪 味道唔算好辣 整體偏鹹😢 抄手同上面嘅菜肉雲吞冇分別 完全唔辣 有少少失望🥲🔹雞絲
#pb食在黃竹坑 #pb中式系列
New Restaurant Alert🚨✨

🔹菜肉雲吞麵(赤湯)🍜

🔹紅油炒手拌麵🥟

🔹雞絲粉皮🐣
正常發揮 唔算驚喜🤪
🔹「我無醉」雞🐣
有雞髀食好驚喜😍 雞肉肉質好嫩滑 不過我覺得酒味唔夠濃 唔夠醉🤪

🔹(半份)手工小籠包🥟
推介❤️ 拎起冇爛、冇流汁😍 包皮適中 如果薄少少仲好🤪 食落有湯汁 味道唔會好鹹😋

整體✨ 難得黎到黃竹坑 即刻試下呢間Sensory Zero嘅姊妹店 食下手工拉麵小籠包😍 佢就係Sensory Zero隔離 店內裝修以木系為主 環境幾大👍🏻 主打嘅手工拉麵、小籠包都幾好食 值得推介😋 大家去開黃竹坑都要試下🥰

lulu BAOBAO 手工拉麵小籠包 (黃竹坑)
黃竹坑黃竹坑道43號都會中心2座1樓102號舖
係openrice book左兩點到lulu BaoBao食好多人,職員都忙到踢哂腳,但服務都係唔錯見到有啲人都要係外面等下~一入座俾左壺菜我地,上菜速度都正常👌🏻佢嘅空間幾大嫁,依到影只係大概一半少啲~🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢嗌左一個套餐同一碗韭菜餃最想食嘅冰花鍋貼售罄🤐👉🏻即製手工拉麵一款+小食一款+點心一款 $156✨屈機厚切排骨蔥油拌麵 (+$20)✨我無醉雞(半份)✨手工小籠包4件✨豆沙鍋餅(+$28)🥢醉雞個汁幾好,但係覺得個雞唔夠滑😂🥢小籠包中規中矩~🥢推介豆沙鍋餅😍做得好「實淨」,唔係太甜,有啲煙韌~🥢排骨好厚,做得唔油膩😍🥢蔥油麵應該係手工製,好好味😍🥢韭菜豬肉水餃🥟依個夠熱,餡料同小籠包嗰啲近似,個皮好薄,整得幾好食👍🏻👍🏻🙂‍↕️✨食完憑單可以係前面嘅咖啡店免費得到一杯黑咖啡,依杯黑咖啡甘得嚟幾好飲😁總結~二百幾蚊有依個質素,加免費換領依杯黑咖啡,十分滿意👍🏻🙂‍↕️
好多人,職員都忙到踢哂腳,但服務都係唔錯
見到有啲人都要係外面等下~
一入座俾左壺菜我地,上菜速度都正常👌🏻

佢嘅空間幾大嫁,依到影只係大概一半少啲~

🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢
嗌左一個套餐同一碗韭菜餃
最想食嘅冰花鍋貼售罄🤐

👉🏻即製手工拉麵一款+小食一款+點心一款 $156
✨屈機厚切排骨蔥油拌麵 (+$20)
✨我無醉雞(半份)
✨手工小籠包4件
✨豆沙鍋餅(+$28)
我冇醉雞(半份)

🥢醉雞個汁幾好,但係覺得個雞唔夠滑😂

手工小籠包4件

🥢小籠包中規中矩~

豆沙鍋餅

🥢推介豆沙鍋餅😍做得好「實淨」,唔係太甜,有啲煙韌~

屈機厚切排骨蔥油拌麵

🥢排骨好厚,做得唔油膩😍

屈機厚切排骨蔥油拌麵

🥢蔥油麵應該係手工製,好好味😍

韭菜豬肉水餃6件

6天前
韭菜豬肉水餃6件
5天前 0 瀏覽
今天我和太太本想一起去嘗試這家餐廳,期待能享受一頓美好的午餐。當我們到達時,發現裡面有空的座位,卻被主管要求我們搭枱。對方的態度相當不佳,讓我們感到不受尊重。雖然我們很想品嚐這裡的美食,但這樣的服務讓我們失去了興致。最終,我們決定不留下來,轉而尋找其他餐。這次的經歷實在令人失望。
6天前
2024-09-15 1249 瀏覽
最近因為屋企大裝修,所以揾左間响黃竹坑酒店(Shama Hub)住,一去到大堂發現左有間食拉麵小籠包嘅店,好似幾特別咁,再上網睇下佢啲食評又ok喎,咁就同蕃薯一於去試下,點知真係好有驚喜,員工服務態度好好又有禮貌,食物方便超有水準,價錢又唔貴,絕對係一間性價比高嘅餐廳,我諗就算之後搬番屋企(九龍灣),我都會再過利食P.S 佢個茶真係好好飲

P.S 佢個茶真係好好飲
  • 拉麵
  • 小籠包
#mochicouple黃竹坑揾食團1️⃣ 滷水牛𦟌 (套餐+$7)好味指數:🍡🍡🍡 🍡 2️⃣ 蔥油「新黎新雞肉」絲拌麵(套餐+$15)🥦素雞肉好味指數:🍡🍡3️⃣ 鐵板小籠包(套餐+$20)好味指數:🍡🍡🍡 🍡 🍡套餐原價$98(包手工拉麵一款+冷盤一款+點心一款)4️⃣ 屈機厚切排骨蒽油拌麵 $78好味指數:🍡🍡🍡 🍡 🍡**茶介$8/每人**lulu BAOBAO📍 黃竹坑Metro South Tower 2 一樓🚇 黃竹坑地鐵站B出口 沿天橋行大約3分鐘🕒 11:00a.m. - 08:00p.m. (Mon - Sun)#香港#香港美食#黃竹坑#黃竹坑美食#手工拉麵#小籠包#hongkong#wongchukhang#wongchukhangfood#noodles#siulungbao

#mochicouple黃竹坑揾食團

1️⃣ 滷水牛𦟌 (套餐+$7)
好味指數:🍡🍡🍡 🍡

2️⃣ 蔥油「新黎新雞肉」絲拌麵(套餐+$15)🥦素雞肉
好味指數:🍡🍡

3️⃣ 鐵板小籠包(套餐+$20)
好味指數:🍡🍡🍡 🍡 🍡

套餐原價$98
(包手工拉麵一款+冷盤一款+點心一款)

4️⃣ 屈機厚切排骨蒽油拌麵 $78
好味指數:🍡🍡🍡 🍡 🍡

**茶介$8/每人**

lulu BAOBAO
📍 黃竹坑Metro South Tower 2 一樓
🚇 黃竹坑地鐵站B出口 沿天橋行大約3分鐘

2024-07-10
  • 小籠包
有去過 sensory ZERO 食嘢嘅朋友都知道佢哋啲嘢食高質,所以當知道佢哋响黃竹坑開咗主打拉麵小籠包嘅 lulu BAOBAO 之後,真係令我心感興奮,急不及待要去試下。😍同 sensory ZERO 一樣,lulu BAOBAO 都係好素食 friendly,餐牌上有塊葉嘅就係素食。不過問過店員,拉麵係有蛋嘅,小籠包嘅皮就唔肯定,所以可以話主食都係以蛋奶素為主。🥚真漢子今次試咗:🥑 CLS 擂椒牛油果 $38有幾 CLS 呢?首先牛油果配埋青辣椒一齊食,應該未試過啦?最特別係佢哋比埋支棍你,自己樁爛啲食材。想辣啲咪樁爛啲辣椒,或者樁到所有嘢變成醬汁用嚟撈啲麵食都係一流。佢本身碗內都有啲汁,酸酸哋咁,配合辣椒同牛油果食非常開胃。😋🐽 我唔係豬肉 • 手工小籠包 $53小籠包係呢度其中嘅主打,好彩對素食者都有照顧到,呢款係素食版,用嘅仲係大家好熟悉嘅 Omni 新豬肉添。小籠包皮薄多汁之餘冇話好易穿,可以盡情飲哂包入面鮮味嘅湯汁,當然唔少得入口啖啖嘅新豬肉啦,好滿足。🥰🍜 三絲拌麵 $58三絲有紅蘿蔔,青瓜同木耳,連埋麻醬撈麵食,感覺幾清新。呢度拉麵係手工製作,麵質唔錯,而且客人

真漢子今次試咗:

🥑 CLS 擂椒牛油果 $38

CLS 擂椒牛油果

🐽 我唔係豬肉 • 手工小籠包 $53

🍜 三絲拌麵 $58

三絲拌麵

三絲有紅蘿蔔,青瓜同木耳,連埋麻醬撈麵食,感覺幾清新。呢度拉麵係手工製作,麵質唔錯,而且客人可以睇到廚房入面即時整麵同小籠包,非常認真。👨🏻‍🍳

🥣燕麥奶木瓜薏米雪耳雪蓮子糖水 $33

燕麥奶木瓜薏米雪耳雪蓮子糖水

嘩,個名咁長嘅?😆 雖然唔係好大碗,但食落都幾足料㗎,而且唔會好甜。因為加咗薏米,食落少少似食緊西米露,當然仲食到燕麥奶獨特嘅香味。🍼

如果素友們好似我咁唔住近黃竹坑區,其實都好值得特登嚟食,除咗因為呢度啲嘢幾好食,價錢合理之餘,仲因為黃竹坑最近開咗個好大好靚嘅新商場,都幾好行。而家呢啲咁熱嘅天氣,食飽飯最好梗係行商場啦,係咪咁話?😎🛍️
2024-06-29
CLS 擂椒牛油果
三絲拌麵
燕麥奶木瓜薏米雪耳雪蓮子糖水
今日放假訓到6點幾,尋日阿媽已經同我講今日會黎黃竹坑食小籠包拉麵,結果等埋阿媽係海怡半島游完乾水就搭地鐵去黃竹坑同埋阿妹收工去食了。B出口去番黃竹坑道方向天橋,點知落左橋係地下行道暗門電梯上,後尾點完野食行下就問保安,原來橋既盡頭𨋢後面落橋位有個側門出到去天橋樓梯。由於都係新開張關係所以晚間都唔多人,亦都比較早收。但午飯時間因為佢隔離仲有間姊妹店coffee shop所以應該都會好多人最先點左兩個餐FULLSET麵跟冷盤小食厚炸豬扒清湯+20,4件小籠包+10,雞絲粉皮+7(98蚊餐再加錢)牛肉麵+20,“我無醉“雞+7,春卷(98蚊餐)另外叫左兩隻流心蛋,同一份菜有熱茶提供先上小食同冷盤,春卷夠熱,雖然長但入面多料,口感豐富。菜夠清淡,湯底會激出娃娃菜既甜味。醉雞夠香又酒味唔會太刺激,雞絲粉皮正常,麻醬濃郁。小籠包我媽覺得皮厚左少少,後尾因為塊炸豬扒太好食,叫多一份餐,後面個份小籠包兩隻就好啲同埋入面湯水都多啲。流心蛋OK正常。麵就上海麵,我地3個人要SHARE食,所以店方好好比一把大較剪我地可以我同我個妹同媽夾麵,因為手工拉麵真係好長,順便可以剪開塊豬扒再細件啲,如果一人食,店方已
由於都係新開張關係所以晚間都唔多人,亦都比較早收。

最先點左兩個餐FULLSET麵跟冷盤小食
牛肉麵+20,“我無醉“雞+7,春卷(98蚊餐)
另外叫左兩隻流心蛋,同一份菜
有熱茶提供

醉雞夠香又酒味唔會太刺激,雞絲粉皮正常,麻醬濃郁。
麵就上海麵,我地3個人要SHARE食,所以店方好好比一把大較剪我地可以我同我個妹同媽夾麵,因為手工拉麵真係好長,順便可以剪開塊豬扒再細件啲,如果一人食,店方已經好好將豬扒剪開,骨肉分離,食得乾淨。

牛肉好淋又唔韌,食落完全無渣。
炸豬扒皮薄厚肉,肉味香濃,所以導致要多一塊散叫,但最後我太大食,所以要叫多份餐。

總結食物味道真係好好,塊豬扒係好令人難忘,呢個價位可以值得去一嚐。
2024-06-19
  • 脆皮春卷
  • 牛肉麵
  • 雞絲粉皮
  • 炸豬扒
2024-06-18 1001 瀏覽
隨著港鐵南港島線發展,近年黃竹坑大部份舊式工廠大廈都經過翻新,今次到訪的LULU BAOBAO手工拉麵小籠包,亦是舊工廈翻新,1樓是這間 & Sensory Zero姊妹店,樓上已改建成酒店茶介每位$8,餐牌只有一張點餐紙雞絲粉皮&滷水牛展作為冷盤小食,兩者都明顯雪得過硬,尤其是牛展又硬又沒什麼味道清湯菜肉雲吞麵&蔥油雞絲拉麵麵條應該是即場人手拉麵,麵質彈牙新鮮爽口,不錯冰花鍋貼&手工小籠包熱辣辣上檯,小籠包皮薄適中、夾落唔容易穿,配埋醋食肉既鮮味更突出,冰花鍋貼在油煎後餃子底部形成一片薄薄冰花般的脆皮,多了酥脆口感及焦香味道

茶介每位$8,餐牌只有一張點餐紙

雞絲粉皮&滷水牛展

清湯菜肉雲吞麵&蔥油雞絲拉麵
麵條應該是即場人手拉麵,麵質彈牙新鮮爽口,不錯

冰花鍋貼&手工小籠包
滷水牛展&雞絲粉皮
蔥油雞絲拉麵
冰花鍋貼
2024-06-10
蔥油雞絲拉麵
冰花鍋貼
2024-06-08 611 瀏覽
有驚喜。麵食落感覺新鮮;排骨炸得幾香,肉唔係實的的(因夠肥);小籠包多湯肉夠肥美。唯一無咁鍾意的係鐵板小籠包,可能因為蒸完再煎,肉反而煮得太耐,鞋咗。個set起價大概$100,但king ling kuang 冷加加埋埋要$150,重未包特飲。所以係比較貴,但比起坊間連鎖式上海XX嗰D,好食好多,我覺得值。如果你好似我咁,小朋友在附近One Island South有堂上,可以試下黎呢間dum下時間,唔使次次去Pizza Express或Eric Kayser。😅

2024-06-08
2024-05-24 521 瀏覽
從前寶珠姐。工廠稱皇后。黃竹坑。君知否?搵食不用愁。好一個港島南綠洲。小店在其中。悠悠。慢活人生正時候。環境優。靜幽幽。少人流。傾偈最合適。情侶勝地。朋友聚頭。南區深度遊。唔使等到端午扒龍舟。餐具有設計。藍白不輕浮。愛爾蘭茶幾特別。去膩解油。職員肯到位。禮儀周周。拉麵現造show 一騷。條條有筋度。啖啖有嚼口。如狼吞。當報仇。巨型排骨。雲吞大舊。涼氣一口抽。如何消滅令人憂。牛𦟌五片不俗。感謝牛。醉雞一碟。更勝一籌。皮略厚。把貨收。小籠包是心頭好。多湯汁。合要求。豆沙鍋餅用靚豆。十勝好味有理由。
從前寶珠姐。工廠稱皇后。
黃竹坑。君知否?搵食不用愁。
好一個港島南綠洲。
小店在其中。悠悠。慢活人生正時候。
環境優。靜幽幽。少人流。
傾偈最合適。情侶勝地。朋友聚頭。
南區深度遊。唔使等到端午扒龍舟。
餐具有設計。藍白不輕浮。
愛爾蘭茶幾特別。去膩解油。
職員肯到位。禮儀周周。
拉麵現造show 一騷。
條條有筋度。啖啖有嚼口。
如狼吞。當報仇。
巨型排骨。雲吞大舊。
涼氣一口抽。
如何消滅令人憂。
牛𦟌五片不俗。感謝牛。
醉雞一碟。更勝一籌。
皮略厚。把貨收。
小籠包是心頭好。多湯汁。合要求。
豆沙鍋餅用靚豆。十勝好味有理由。

2024-05-23
今日黎到黃竹坑做野,一個人見依間餐廳「露露手工拉麵小籠包專門店」冇乜人就入左去。 入座後餐廳會奉上一壺茉莉花茶,而餐廳用一張點餐紙落單,點了一個98套餐。 手工拉麵一款+冷盤一款+點心一款 (hkd98)叫左清湯菜肉雲吞麵+手工小籠包(2件)+滷水牛𦟌 (加hkd 7)。 ❇️清湯菜肉雲吞麵:菜肉雲吞有三舊,味道正常,整體比較清淡。❇️手工小籠包:絕對是小籠包專門店,小籠包好好食!❇️滷水牛𦟌:牛腱味道濃郁,醃得好好味。總結:餐廳設有加一服務費,茶價8元。 價錢總數是$125。性價比一般。

手工拉麵一款+冷盤一款+點心一款 (hkd98)

❇️手工小籠包:絕對是小籠包專門店,小籠包好好食!

❇️滷水牛𦟌:牛腱味道濃郁,醃得好好味。

2024-05-06 717 瀏覽
今日Lunch再去食呢間主打手工麵嘅上海野店面開揚,裝修簡單,空間感足夠Lunch Menu可以選主食加小食,又或者加錢配埋一款點心其實主食加小食份量都好夠,同事簡左清湯菜肉雲吞麵加擂椒皮蛋手打麵嘅質地爽滑有彈性,菜肉雲吞合格比較有特色嘅就係手擂青椒,要自己用支棍去整碎隻皮蛋同青椒過程好玩但味道就普通,不過唔好整太碎,如果唔係變糊仔另外我叫左赤湯屈機厚切排骨麵配我無醉雞赤湯微辣惹味,麵條掛湯吸味排骨係真•厚切,外皮炸得香脆但可能炸嘅時間有返咁上下,肉質有少少乾,不過合格另外小食嘅雞件都幾有份量,肉質好香滑整體呢度嘅食埋品質都幾好,都幾多選項要加錢,要留意吓
今日Lunch再去食呢間主打手工麵嘅上海野
店面開揚,裝修簡單,空間感足夠

其實主食加小食份量都好夠,
同事簡左清湯菜肉雲吞麵加擂椒皮蛋

手打麵嘅質地爽滑有彈性,菜肉雲吞合格
比較有特色嘅就係手擂青椒,
要自己用支棍去整碎隻皮蛋同青椒
過程好玩但味道就普通,不過唔好整太碎,
如果唔係變糊仔
另外我叫左赤湯屈機厚切排骨麵配我無醉雞

赤湯微辣惹味,麵條掛湯吸味
排骨係真•厚切,外皮炸得香脆
但可能炸嘅時間有返咁上下,肉質有少少乾,不過合格
另外小食嘅雞件都幾有份量,肉質好香滑
整體呢度嘅食埋品質都幾好,都幾多選項要加錢,要留意吓
  • 我無醉雞
  • 赤湯屈機厚切排骨麵
2024-04-10 857 瀏覽
話說星期日去完海洋公園水上樂園就決定試吓附近一間book mark咗一排嘅餐廳作為南區之友嘅我喺南區可以食到小籠包已經係買少見少所以今日決定嚟呢度試吓一嚟到呢其實係俾佢嘅裝修吸引住我諗始終都係新餐廳所有嘢乾乾淨淨感覺好舒服去到大概時間夜晚6:30始終係黃竹坑工業地區地點問題只係有兩三台客職員態度非常良好要加分帶我哋三人即刻入座俾咗個餐牌我哋睇仲即刻開茶俾我哋飲添餐牌簡潔易明基本上就係分咗兩款$75有手工拉麵一款加冷盤一款$98有手工拉麵一款加冷盤一款加點心一款亦都寫得好清楚如果想upgrade食物,可以再加錢碗碟乾淨企理做設計得好精緻添冷盤叫咗滷水牛腱,我冇醉雞,自己擂椒皮蛋最鍾意食個皮蛋調味教得非常之好三款點心到齊款款點心都係即叫即煮新鮮滾熱辣冰花鍋貼煎得好香脆餡料好足略嫌油咗少少脆皮春卷外表平平無奇竟然令我異常驚喜新鮮炸起非常鬆脆好耐未食過咁脆口嘅春卷小籠包件件有湯汁如果個皮再做得薄身多少少就非常之好啦不過味道非常之好當我想影相之際爸爸已經偷食咗一隻最驚喜係個醋唔係出邊好薄身好酸嗰一隻而係好厚實有一種好潤嘅感覺手工拉麵分別叫咗屈機厚切排骨拉麵秘製牛肉麵溫柔蔥油拌麵排骨豬扒係犀利嘅好
話說星期日去完海洋公園水上樂園

基本上就係分咗兩款
$75有手工拉麵一款加冷盤一款
$98有手工拉麵一款加冷盤一款加點心一款
亦都寫得好清楚
如果想upgrade食物,可以再加錢

碗碟乾淨企理
做設計得好精緻添

冷盤叫咗滷水牛腱,我冇醉雞,自己擂椒皮蛋
最鍾意食個皮蛋

2024-04-07
  • 自己擂  椒皮蛋
  • 秘製牛肉麵
  • 脆皮春卷
在黃竹坑地鐵站一橋之隔的都會中心1/F開了手工拉麵小籠lulu BAOBAO,星期日黃昏五點多就去試試,可能是星期日又未到晚飯時候,所以非常少人及寧靜,坐得很舒服。入座後餐廳會奉上一壼苿莉花茶,而餐廳只有一張點餐紙,點餐紙有兩個套餐,一個是75元,手工麵一款+冷盤一款,另一個套餐98元,手工麵一款+冷盤一款+點心一款。基本上兩個套餐手工拉麵及冷盤款式是一樣,98元套餐會多了點心一款,而點心就可選擇小籠包,另外我們加配了甜品豆沙鍋餅,價錢是38元。套餐價錢合理而甜品也是38元,但其雜項收費較多。手工麵選擇葱油雞絲拌麵及紅油抄手拌麵,每款都要在套餐價錢上加多10元,如果選排骨麵及秘製牛肉麵更要加20元。冷盤選擇雞絲粉皮、凉拌海蜇、牛等都要在套餐價錢上再加7元。點心如選擇冰花鍋貼、 韭菜豬肉水餃等要加10元,如選擇鐵板小籠包、紅油抄手更要加20元。所以不用加錢的選項實不多,加上茶錢每位8元及加一服務費,基本上都不會以套餐價錢結賬。總括來說,食物味道很好,惟太多雜項收費,結賬時就覺價錢偏貴。
套餐價錢合理而甜品也是38元,但其雜項收費較多。
餐具製作認真,配以餐廳名稱

苿莉花茶

冷盤小食