餐廳: Madera Café
資訊:

餐廳: Madera Café
資訊:

2024-09-09 149 瀏覽
早餐牛角包又香又脆沙律用黑醋汁, 比其他地方用沙律醬健康又美味, 可惜蘑菇有少少過火, 咖啡都唔錯環境非常舒服闊落, 面對東大街, 冷氣夠凍仲可以自己斟室溫水, 仲可以集齊五個印章減20蚊👍
早餐牛角包又香又脆
環境非常舒服闊落, 面對東大街, 冷氣夠凍
仲可以自己斟室溫水, 仲可以集齊五個印章減20蚊👍
2024-09-09
$50 (早餐)
2024-09-07 256 瀏覽
去筲箕湾東大街一定係為咗D小食或粉面再唔係就中式嘢。 錯🙅🏻‍♀️錯錯! 過咗廟就到嘅Madera Cafe,完全覺得自己不在鬧市中,寧静舒適,一個與伴侣、三五知已、metime嘅好地方#手冲coffee, #all-day, #open-faced toast #home-made 甜品 #黑芝麻waffle #竹炭黑芝麻鲜奶咖啡點可以唔試試呀! 最近仲有埋#pasta 食。 員工有禮、見到D客人都係高質素,非常高興有這個#madera cafe
#手冲coffee
2024-09-07
  • Black  sesame  waffle  with  Tofu  Ice-cream
2024-07-10 428 瀏覽
🔹️去到筲箕灣東大街很多店舖已不見踨影了🫠 見到這間 “Madera Cafe” 門面比較吸引😍 便進去飲杯嘢降降温🥵🥃 店內環境寧靜, 好適合靜靜哋飲吓坐吓🤗 價錢公道💰我們點了兩杯飲品☕️🔸️Sweet photato latte🍠🍵以粉紫色紫薯Latte, 顏色粉嫩 、入口綿滑細膩, 奶味相對較重 💞🔸️Dirty🥃先品嚐熱騰騰Espresso的強烈風味, 接著和濃縮對比之下 ~ 冰凍的牛奶更加鮮甜和滑順👍

我們點了兩杯飲品☕️

🔸️Sweet photato latte🍠🍵

🔸️Dirty🥃

2024-06-26 356 瀏覽
原來幫襯左好多年,我都冇向openrice 介紹過😅 反而IG 成日post . M cafe 以輕食為主,不過全日早餐是非常豐富,也有素食全日早餐,適合素食人士。其他選擇都算多。牛角包,鬆餅都好食😋 咖啡亦有水準。服務,環境都💯 價錢合理💰 今日天氣熱熱地,就食個燒雞沙律加杯dirty ,開胃又健康😆 Cafe 裝修頗細心。在某些座位設了USP 充電及三腳插頭👍 讚!平日人少可以享受這裏寧靜,望住外面,很chill 的感覺。

平日人少可以享受這裏寧靜,望住外面,很chill 的感覺。
2024-06-26
2023-11-06 761 瀏覽
☕️☕️餐廳名: Madera Café地區: 筲箕灣評語:Café Latte HK$44Caramel Latte HK$49結論: 咖啡正常發揮 餐廳正在有個位坐下 有bar枱有對坐位 有陽光射入餐廳 人都精神啲 洗手間都幾乾淨 去完掃街可以過黎坐低飲杯啡環境衛生: 🌕🌕🌕🌕🌗 食物味道: 🌕🌕🌕🌕🌑服務態度: 🌕🌕🌕🌕🌑
☕️☕️

環境衛生: 🌕🌕🌕🌕🌗
食物味道: 🌕🌕🌕🌕🌑
服務態度: 🌕🌕🌕🌕🌑
2023-03-02
平時星期日哩間 cafe 都幾多人,我哋今日一行有8個人,好擔心會無位,朋友一早就去拎位。可能因為打風,間餐廳一個人都無😂😂All day deluxe ($128)個 all day breakfast 好豐富😍有沙律菜、炒蛋、蘑菇、牛油果、煙三文魚、牛角包窩夫、煙肉。好後悔自己無揀到😂個牛角包窩夫烘到好脆,上面仲有朱古力醬同忌廉🤤Chocolate lava muffin ($30)朱古力味好濃,中間仲有朱古力醬❤️❤️Muffin 上面有啲脆 crumble。朱古力迷必食❗️Mushroom & Cheese Sandwich ($50)三文治可以揀意大利包、貝果、麥包。我揀咗意大利包。初頭以為佢係用細蘑菇切片,但原來係大菇,再切粒,所以一咬,啲蘑菇飛哂出嚟😂我諗如果揀貝果,會更加散。芝士完全溶哂落麵包度。味道係唔錯,不過有啲散散哋,後尾唔想啲蘑菇不停飛出嚟,我食咗啲蘑菇,再食包。Mocha ($44)如果連食物一齊叫,加$28就可以叫咖啡。咖啡好香,味道唔會太甜。個拉花仲好得意 😆就算普通朱古力都唔hea架❤️推薦哩間咖啡店☕️
可能因為打風,間餐廳一個人都無😂😂

All day deluxe ($128)

個 all day breakfast 好豐富😍
有沙律菜、炒蛋、蘑菇、牛油果、煙三文魚、牛角包窩夫、煙肉。
好後悔自己無揀到😂
個牛角包窩夫烘到好脆,上面仲有朱古力醬同忌廉🤤

Chocolate lava muffin ($30)

朱古力味好濃,中間仲有朱古力醬❤️❤️
Muffin 上面有啲脆 crumble。
朱古力迷必食❗️

三文治可以揀意大利包、貝果、麥包。我揀咗意大利包。
我諗如果揀貝果,會更加散。
芝士完全溶哂落麵包度。

Mocha ($44)

如果連食物一齊叫,加$28就可以叫咖啡。
咖啡好香,味道唔會太甜。
個拉花仲好得意 😆
就算普通朱古力都唔hea架❤️

推薦哩間咖啡店☕️
$80 (早餐)
2023-06-22 500 瀏覽
天氣熱,飲番杯凍咖啡解一解暑先。呢度環境舒適,可以慢慢嘆啡👍想清爽,可試下無奶咖啡。湯力咖啡就飲得多,檸檬薑咖啡就未試過。呢杯檸檬薑咖啡應該用左ginger ale,飲落有汽,冇乜咖啡味,有塊新鮮檸檬,飲落有淡淡檸檬酸,唔講真係唔知飲緊咖啡,如果咖啡再濃啲啲我會更鐘意,話晒嚟飲咖啡嘛。Dirty正正常常,個咖啡夠濃,不過個杯就唔夠凍。奶啡分層唔明顯,望落有啲失望,因為最鐘意睇佢分層慢慢混合,呢個係我飲Dirty嘅樂趣🤭

檸檬薑咖啡

Dirty

2023-06-22
下午茶
檸檬薑咖啡
Dirty
2023-03-04 671 瀏覽
假日惰性驅使剛巧路經這間小店於是決定入內坐底休息下、放鬆一下Let's have a tea time break 🤗🤗🤗Tea Set~~Spinach Feta Lattice $60Purple Latte (Regular size)Soya Milk +$5菠菜芝士酥焗得香脆,紫薯略為微淡,豆奶味過濃,整體不過不失。
假日惰性驅使
剛巧路經這間小店
於是決定入內
坐底休息下、放鬆一下
Let's have a tea time break
🤗🤗🤗

Tea Set~~
Spinach Feta Lattice $60
Purple Latte (Regular size)
Soya Milk +$5
東大街岀名美食多,但係有時食嚟食去都係嗰幾間🤣週末嘅正午嚟到呢間café 食,已經有牛角窩夫食喇😍 Croffle with Fruit and Ice cream ($88) 呢個價錢已經包埋一杯紅菜頭Latte 或者同價錢飲品☕️性價比都唔錯👍🏻牛角窩夫即製非常新鮮,質感外脆內拉絲,配上雪糕冰火交融嘅感覺超好食🧊🔥另外飲品揀咗Hazelnut Latte,拉花嘅泡沫細緻有張力🥺❤️果仁香氣適中順口☕️食完真係有個Good Morning 吖☀️-☕️ Madera Café🏡地址: 筲箕灣筲箕灣東大街23號遠晴地舖☎️電話: 3579 4548🕙營業時間: 08:00-18:30 (Mon-Sun)———————————————🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔🌿鍾意我的分享請 ᴄᴏᴍᴍᴇɴᴛ, ʟɪᴋᴇ, ꜱʜᴀʀᴇ & ꜱᴀᴠᴇ ❤️🌟繼續關注我的貼文請𝙁𝙤𝙡𝙡𝙤𝙬 @bobowannaeat (ㆁωㆁ*)

☕️ Madera Café
🏡地址: 筲箕灣筲箕灣東大街23號遠晴地舖
☎️電話: 3579 4548
🕙營業時間: 08:00-18:30 (Mon-Sun)
———————————————
🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔
2022-10-04 603 瀏覽
兩公婆都要抽時間二人世界,趁阿囡跳芭蕾舞走去筲箕灣東大街食個甜品,食個增肥下午茶輕鬆下,食完再減過!叫左ice latte, ice Americano,店員推介有Double shot會香濃啲,咁就即管試吓啦!為食叫左份酥皮格仔餅配雪糕水果,一開始我唔知道原來係酥皮,食落有驚喜,香脆鬆軟好特別呀👍🏻我估應該用牛角包壓出來,又幾特別!地方簡潔舒服,傾偈談心嘅好去處👍🏻地方簡潔舒服,傾偈談心嘅好去處👍🏻
兩公婆都要抽時間二人世界,趁阿囡跳芭蕾舞

2022-06-24 807 瀏覽
呢間cafe 啲野食主打健康,啲野食上台個陣就覺得佢地好light,而且就算佢地少鹽少糖,但係啲味道又唔會話好寡,好似我今日同朋友食左雞肉Caesar salad,啲野食唔止開胃,仲比平時出面餐廳食得更加健康!!!一開始我都驚啲野食少汁少鹽唔好食,但係食完先發現原來整得健康都可以好食,建議大家黎試下
雞肉Caesar salad
2022-05-26
雞肉Caesar salad
2022-06-14 690 瀏覽
間舖頭睇落比較Grand同埋舒服,位唔算多,不過食物選擇都比較多。今次我地叫左個Green all day breakfast、蘑菇芝士多士、肌肉凱撒沙律同埋兩杯野飲。個全日早餐出乎意料地健康同埋飽,佢同出面大部分全日早餐唔同既係佢地既全日早餐係用沙律菜、蘑菇、牛油果、炒蛋、茄汁豆同埋全麥麵包,份量唔細。佢既蘑菇特登用香草醬汁炒令佢既蘑菇食落唔會好乾、單調乏味同得陣草青味,好特別。另外,佢沙律菜落左啲醋去調味,而唔係用沙律醬、芝麻醬同凱撒醬等等,咁就更健康。而且佢地既呢個醬汁低鈉低脂又健康,最適合啲返工、追求健康生活既人。另外蘑菇芝士多士,除左個全麥多士之外,佢仲有沙律響隔離,清新、唔膩又飽肚。雖然全麥麵包比較硬身,但係佢個多士食落唔會覺得佢好乾同難食,而麵包同入面既蘑菇啱啱好中和芝士既鹹香。另外佢既芝士係融融地既芝士食落唔會好似超市啲芝士咁無咩口感。最後就係佢既雞肉凱撒沙律,上面除左沙律菜、低鈉低脂既沙律醬汁同雞肉之外,仲有啲麵包粒同蕃茄仔。本來以為佢既雞肉會煮得好粗糙,但係佢反而食落肉質嫩同埋調味啱啱好,係減肥人士既恩物!啲野食少鹽少糖都唔會覺得難食同埋無味,相反,我覺得佢啲調味啱

啲野食少鹽少糖都唔會覺得難食同埋無味,相反,我覺得佢啲調味啱啱好。而份量唔算少,飽肚得黎又健康。最後最後,我覺得老闆娘幾Nice、好Friendly!!
蘑菇芝士多士
只是凱撒沙律
Green all day breakfast
蘑菇芝士多士
只是凱撒沙律
Green all day breakfast
其實去左好多地方食野,影左好多相。但未有時間post上黎😂(因為通常都係搭車既時候post)琴日落樓下食個早餐,平時都比較少食all day breakfast, 又唔飲咖啡。今日有人極力推介,就試下啦😂有健康同唔健康版兩款比你揀既All day breakfast,又幾有趣🤭咁緊係兩個都叫晒,睇下有咩分別。❤️健康既All day breakfast: 有牛油果,磨菇,炒蛋,茄汁豆,沙律菜,黑包❤️無咁健康既All day breakfast: 有火腿,香腸,炒蛋,茄汁豆,沙律菜,牛角包我當然鍾意食健康版,最特別就係個黑包,我都唔識講係用咩做,但佢似法包好硬好煙靭。我就係鍾意食哩個感覺😂不過以我唔鍾意食腸黎講佢既腸算係好好味,唔會好重味道。我就見有榛子鮮奶,就叫左,點知一飲就好咖啡味,原來睇漏左咖啡兩隻字🙄咖啡味都蓋晒榛子味。不過佢每杯飲品都附送兩塊蝴蝶酥,不錯👍🏻總結都係有值得一黎既,環境舒服,一個人睇下書飲下咖啡扮文青一流😂 by the way, 因今次唔係我買而且又晨早流流未訓醒,唔記得影menu, 記得好似$98 一份, 加飲品又要加幾錢咁😂筲箕灣系列⭐️⭐️⭐️⭐️Madera Ca

咁緊係兩個都叫晒,睇下有咩分別。

❤️健康既All day breakfast:

有牛油果,磨菇,炒蛋,茄汁豆,沙律菜,黑包

❤️無咁健康既All day breakfast:

有火腿,香腸,炒蛋,茄汁豆,沙律菜,牛角包

。我就係鍾意食哩個感覺😂

不過以我唔鍾意食腸黎講佢既腸算係好好味,唔會好重味道。

筲箕灣系列⭐️⭐️⭐️⭐️

Madera Café (筲箕灣)
筲箕灣筲箕灣東大街23號遠晴地舖

#飲飲食食 #食好西 #周圍玩 #周圍食 #介紹返 #maderacafe #筲箕灣 #alldaybreakfast #咖啡
2022-01-02 610 瀏覽
筲箕灣嘅東大街除左有人氣小店💛仲有啲cafe架😚呢間cafe以健康為本 有精品咖啡,有機茶同輕營食物😝環境裝修得好舒服 仲有個窗台位唔錯😌.📌煙燻三文魚貝果 $60煙燻三文魚bagel見得多 但係配黑松露cream cheese就少有🧀呢個價錢係幾抵😍個黑松露醬就咁食松露味係幾濃 但夾埋食就變左普通嘅忌廉芝士🙈三文魚都幾厚肉幾多塊😋仲夾左啲火箭菜🥬不過bagel嘅口感就麻麻地 好軟身 似麵包🍞冇嗰種外脆內煙韌嘅口感🥺.📌火腿芝士牛角包 $30Bagel已經夠平 牛角包仲平🤑就咁睇似係喺街買番嚟 再切半夾餡 都冇乜好大期望🧐點知有驚喜好好食‼️口感超酥脆鬆化 牛油味都好香濃🧈再夾住普通嘅火腿同芝士餡 已經夠晒滋味😋.📌冷朱古力 $42朱古力味唔太重 飲落好濃牛奶味🥛佢係加可可粉沖 應該加多啲會好飲啲🍫

📌煙燻三文魚貝果 $60

📌火腿芝士牛角包 $30
火腿芝士牛角包

📌冷朱古力 $42
冷朱古力

火腿芝士牛角包
冷朱古力
2021-11-24 447 瀏覽
筲箕灣呢面小店多,Madera Cafe係其中一間。落地玻璃望住出面人來人往,自己就靜靜咁係呢間溫馨小店食住蛋糕飲住香濃嘅咖啡,真係好chill,放假真係開心。鍾意呢度嘅意式嘅咖啡夠香after taste亦夠,件蛋糕就合格有餘,總結價錢唔係平但性價比高。職員耐心有禮也helpful,見佢哋同啲相熟客人有傾有講,搞到個氣場都好歡欣。靜靜咁享受咗一個寧靜嘅假期下午,實在係一個非常唔錯嘅選擇,遲下有機會會再去幫襯!
2021-11-18
下午茶