2009-02-02 139 瀏覽
因為友人介紹, 所以就去了MAI食喇.基本上d野都好好味, 價錢中上, 絕對講唔上平, 但食完之後又覺得都合理ge6個女仔叫了9碟野, Total $750-- 蒜蓉包 (一碟4件) $32 : OK好味-- 薄餅 (一碟8小塊) $32 : OK啦. 無特別, 太細塊喇-- 柚子蝦沙律 $95 : OK好味-- 小拼盤 $98 : OK好味, 但唔平囉-- 雞肉菜包 $76 : OK, 好辣, 但好少菜喎-- 咖哩海鮮包 $125 : OK, 但好少料咋-- 蝦醬炒通菜 $55 : 好味-- 海鮮菠蘿飯 $88 : 好味, 但普通-- 海鮮炒烏冬 $82 : 普通
因為友人介紹, 所以就去了MAI食喇.
6個女仔叫了9碟野, Total $750
  • 海鮮菠蘿飯
  • 柚子蝦沙律
(非會員)
2008-05-25 52 瀏覽
尋晚食左總共十一碟餸,但係碟碟都細細碟...唔夠喉...其中嘅幾樣餸:酥餅:中間煮得唔夠熟...仲見到啲麵粉...咖哩一啲辣嘅感覺都冇....大蝦剌身: 細細碟...隻蝦得一隻手指尾咁細..收成$90...唔低食...最好味都係個大拼盆: 有炸雞軟骨、炸軟殼蟹同魚餅...要一個飯都收$ 12蚊...
酥餅:中間煮得唔夠熟...仲見到啲麵粉...
咖哩一啲辣嘅感覺都冇....
最好味都係個大拼盆: 有炸雞軟骨、炸軟殼蟹同魚餅...
要一個飯都收$ 12蚊...
2008-04-26 37 瀏覽
由於很多個星期五沒有一齊食lunch,今日同事們一齊食豪去。地點: 位於美麗華的Mai 新派泰式料理我們每人點了一個set lunch 分著吃。海鮮冬蔭公河- 好味,不過不夠酸又不夠辣。青咖哩牛腩飯- 辣了一點,不過好足料,見住青咖哩汁剩了一半真的好浪費,不過已經飽到再吃不下了。海南雞飯- 見到隔離枱的賣相幾好而叫的,果然沒有令我們失望。炒烏冬- 不過不失,不過最沒有驚喜。烏冬炒到好碎好難夾。埋單$245,公司萬歲! yeah…而最驚喜呢,是結賬後waiter 給我們一張寫住$245 的晚市coupon,我們問過是沒有minimium charge 沒有附加條款的。哇…好抵呀!! 之後我們找了另一個晚上再食,四個人兩個頭盤、一個菜、冬蔭公湯、蒜蓉包、黃金餅、串燒、好好味的煲仔飯! 還有兩個甜品!那$245 的coupon 真的可以用的,沒有任何附帶條件,最後折實四百元落樓!前菜、湯、主菜、甜品,食物質素也不錯,四個人食夠10 個菜才四百元,價錢都ok 呀!順帶一提,是逢星期二、四lunch 惠顧才有coupon 送的。不過,這是三月份的事,現在還有沒有這個優惠就有待再去証實!

地點: 位於美麗華的Mai 新派泰式料理

我們每人點了一個set lunch 分著吃。

海鮮冬蔭公河- 好味,不過不夠酸又不夠辣。

炒烏冬- 不過不失,不過最沒有驚喜。烏冬炒到好碎好難夾。

埋單$245,公司萬歲! yeah…

哇…好抵呀!!

不過,這是三月份的事,現在還有沒有這個優惠就有待再去証實!
2008-04-18 31 瀏覽
柚子沙律~ 柚子沙律來了,心裡暗叫,WooHoHooo,柚子是原件上的,咬下去爽爽甜甜,夾著酸酸的沙律汁跟小蝦干,清新美味,原隻去殼熟蝦既新鮮又彈牙,good choice!發覺EXP2、小曼谷、隆姐、i-thai、泰苑、馬泰的柚子沙律都比下去了。小併盆~ 外表並不太吸引。雞軟骨較乾,但伴著附上的甜酸醬吃就剛剛好;魚波波像是用鮻魚肉做的,不喜歡吃;中間長條形的初以為是麵包條,但原來內有乾坤,裡面釀著蝦膠,讓我想起美式熱狗,朋友VM說以往在九龍塘火車站的一間小吃店也有美式熱狗賣的,突然很懷念。咖喱海鮮包~ 汁非常美味,就是內裡的海鮮並沒有什麼特別之處,除了魷魚,並不能吃出有什麼海鮮,但點這個菜當然不是為了海鮮,而是為了咖喱汁跟包包,兩者都沒有令我們失望。泰菜又怎可能沒有冬蔭公的份兒,一邊說笑,一邊狂食,忙著忙著,忘了拍照;冬蔭公味道標準(standard)沒有什麼特別。結賬盛惠$444,彼貴,若不是TST交通便捷,我們早去了九龍城的泰菜天堂了。

柚子沙律,咬下去爽爽甜甜
咖喱海鮮包 ~ 汁非常美味,就是內裡的海鮮並沒有什麼特別之處
這匙不錯爺,適合口細但又想大啖吃的女孩子,也適合一些口大又大食又不想露出破綻的女孩子(Me??),總之好方便。
2008-03-19 15 瀏覽
環境: 地方細,所以比較擠迫午餐時段, 特別於星期五較多客, 一遲過一點就必要等位.我多數午餐時段幫襯, 佢地上菜算快, 絕少漏單.青咖哩雞飯, 猪頸肉拼雞果個飯亦唔差. 不過柸餐飲就細柸咗dd.試過食晚飯一次, 一定推薦"明爐烏頭", 佢地會另上多一碗湯俾你, 個湯真係好好味, 我地全家人係咁飲, 全部湯飲晒!! lunch 每人消費約HKD45
環境: 地方細,所以比較擠迫
午餐時段, 特別於星期五較多客, 一遲過一點就必要等位.

我多數午餐時段幫襯, 佢地上菜算快, 絕少漏單.
青咖哩雞飯, 猪頸肉拼雞果個飯亦唔差.
不過柸餐飲就細柸咗dd.

lunch 每人消費約HKD45
2007-09-14 8 瀏覽
we went there last night and 4 of us tried 1) 烤餅, ok not really special2) 冬陰功湯quite good3) 炒南瓜苗it's ok to me but my friend doesn't like it 4) 椰青海鮮焗飯we don't like it at all, we only tried two spoons of it then we stopped eating because we had stomachache after trying that5) 羊扒not too nice6) 咖喱炒蟹the sauce was good but the crab was not fresh at all7) 芒果糯米糍 quite good8) 芒果黑糯米飯it tasted really strange, there was something wrong with that so we canceled that one and ordered 9)9) 南瓜布甸taste really bad,
1) 烤餅, ok not really special
2) 冬陰功湯quite good
5) 羊扒not too nice
7) 芒果糯米糍 quite good
9) 南瓜布甸taste really bad, we don't like it at all
The service was quite ok but I don't think I will go again
2007-08-31 17 瀏覽
第二次黎呢度食,咁梗係好味先會再黎啦~~今次叫左...冬蔭公肥牛窩~唔錯呀!d牛肉自己放落湯煮,唔會un,d湯既味都幾好,唔會太辣...肉碎生菜包(雞)~本人認為稍辣,但係幾好味,d肉碎唔會太乾&太濕,d生菜都好fresh...咖哩什菜豆腐煲~呢個好好味呀!我最鐘意佢d咖哩汁,甜甜地, 一d都唔辣,撈飯一流!而且d豆腐好滑,有d似玉子豆腐,但係又唔係...哈~真係好味呀!最後仲叫左個甜品-椰青水晶糕~好清,都唔錯!成個椰青上,有椰青絲,質感似大菜糕,好爽!!服務都好好,d人個個都好nice,仲主動幫我地影相添~~~好滿意既一餐!!
第二次黎呢度食,咁梗係好味先會再黎啦~~

今次叫左...

服務都好好,d人個個都好nice,仲主動幫我地影相添~~~

好滿意既一餐!!
2007-06-30 5 瀏覽
果日同朋友一齊黎~5個女仔1個男仔~慶祝個男仔朋友生日~我地諗左好耐先叫野食啦~食物都ok快黎~賣相都唔錯~又幾好味我諗下次會再黎!
果日同朋友一齊黎~
5個女仔1個男仔~
慶祝個男仔朋友生日~
我地諗左好耐先叫野食啦~
食物都ok快黎~
賣相都唔錯~又幾好味
我諗下次會再黎!
2007-05-29 6 瀏覽
一行四人晚飯,在Openrice睇完食評介紹蠔仔煎蛋餅,好味!叫咗個飲品由薄荷同椰汁制成,一睇啲成份完全啱我口味,即叫,另外兩位朋友試飲完都讚好,一人叫咗一杯!南瓜苗不太好食,大拼盆好多嘢食,我地要求將蝦餅換咗蝦條,幾得意,服務態度良好,值得一試,不過環境頗嘈,要好大聲吓先傾到偈!四個人食咗四佰多元,可以接受,仲有免費泊車兩小時!
四個人食咗四佰多元,可以接受,仲有免費泊車兩小時!
2007-05-25 6 瀏覽
和幾個朋友下午茶,叫了二個椰青,三杯青檬梳打...食物有拼盤(小,但份量也多),蠔仔炒米粉,泰式雞脚,炒通菜....全部也即叫即做,香口非常...有一個美味的下午茶....
2007-04-25 1 瀏覽
TABLE FOR 4 ... tonight at "Mai Nouveau". 1/ 黃咖喱羊腩 咖喱汁真係好yellow, 香濃惹味, 羊腩腍腍, 仲有大量配菜, 有幾粒馬蹄潻呀, 我鍾意馬蹄^u^2/ 乾煎咖喱魚 咖喱汁橙色嘅, 比黃咖喱甜少少, 好香花生味. 魚肉削左D, 如果厚身D 會好D. 3/ 烤餅:份量很小很小, 餅身很薄很薄, 唔鬆化, 唔欣賞, 唔值三十大洋啊! (早知去我喜愛嘅 Fat Angelo's, 用五個大洋買個金黃圓大農夫飽take away 嚟 點啦!)4/ 蠔仔煎蛋餅:極品! 極品! 1分鐘掃哂!!! 不可不試!!! 蠔仔多, 雞蛋滑滑, super yummy!!!5/ 香芋雞柳煲仔飯K, 美味飯一煲, 只是芋頭粒粒少左D, 雞柳係deep-fried 嘅. 我最唔喜歡D 走油嘅肉. 6/ 炒南瓜苗K, 有鑊氣, 少油唔會太salty.P.S. Chairs there are not comfy at all.

1/ 黃咖喱羊腩:
D 咖喱汁真係好yellow, 香濃惹味, 羊腩腍腍, 仲有大量配菜, 有幾粒馬蹄潻呀, 我鍾意馬蹄^u^

2/ 乾煎咖喱魚:
D 咖喱汁橙色嘅, 比黃咖喱甜少少, 好香花生味. 魚肉削左D, 如果厚身D 會好D.

3/ 烤餅:

4/ 蠔仔煎蛋餅:

5/ 香芋雞柳煲仔飯:
OK, 美味飯一煲, 只是芋頭粒粒少左D, 雞柳係deep-fried 嘅. 我最唔喜歡D 走油嘅肉.

6/ 炒南瓜苗:
OK, 有鑊氣, 少油唔會太salty.

2007-02-04 2 瀏覽
是夜跟好友小聚,因為想吃泰菜,尖咀選擇不多,看了食評之後決定來這間試試。雖然是星期六,但人不算太多,三個人,叫了:1. 小拼盤(雞軟骨、魚餅粒、長蝦條): 大大碟,雞軟骨及魚餅炸得很香,雖然略油,蝦條很好味。2. 紅咖哩牛腩: 雖然餐牌上有一隻辣椒,不過一點也不辣,而是甜甜的,配以洋蔥、薯仔、紅蘿蔔等,牛腩頗稔,不過薯仔不夠粉。汁很香,用來送飯一流。3.椰青海鮮焗飯: 不少食評均有推介,汁真的很香,而且份量頗大,不過略嫌汁不太夠。4. 香膏通菜: 鹹度適中,讚。以食物質素及份量來說,真的頗抵呢! 大家都吃得超級飽! 服務不錯,不停有侍應加水,上菜及結帳也快。餐廳氣氛也不錯,不過由於面積小,所以比較擠。

雖然是星期六,但人不算太多,三個人,叫了:

4. 香膏通菜: 鹹度適中,讚。

以食物質素及份量來說,真的頗抵呢! 大家都吃得超級飽!

服務不錯,不停有侍應加水,上菜及結帳也快。

餐廳氣氛也不錯,不過由於面積小,所以比較擠。
(非會員)
2006-12-11 13 瀏覽
我同2個fd一行3人去食野.嗯住綱上介紹應該ok啦!點知我地叫左5樣野食有3樣都黎錯!第一次黎錯野個侍應已經唔係好想換,到左第二次又黎錯野食個侍應話冇得再換我d fd已經開始嬲嬲地跟住走左個經理既人出黎話如果你地唔要d野食既話個侍應要賠錢...我d fd話要賠錢都係你地既事丫咁我地唔岩食唔通都要勉強食咩!!我地同個經理講叫佢結帳個經理唔出聲就走左去..仲唔同我地結帳,仲拿個飯黎俾我地..ok咁我地咪食埋先囉!同佢地講我地要結帳d眼神仲好串好串咁!!呢間咁既餐廳真係好唔得囉!!D野食既出品ok嫁,但服務就好差.....D野幾好食都冇用因為服務態度唔掂.
我同2個fd一行3人去食野.嗯住綱上介紹應該ok啦!
D野幾好食都冇用因為服務態度唔掂.
2006-11-28 11 瀏覽
20 November 2006 (Mon) - 晚飯門口睇落麻麻,不過坐低後都OK,服務又好,燈光又好,食物都好好~~我哋三個人叫咗:冬陰功湯,紅咖喱雞,炒通菜,細拼盤一個,一人再叫杯嘢飲,真係好飽,原來叫得太多,眼闊肚窄...冬陰功湯幾好,不過唔辣;個炒通菜唔知點解非常好味,我講唔出乜嘢咁好味,總之同平時啲炒菜好味,一啲都唔求祈;紅咖喱雞個汁超正,要叫多碗白飯黎撈汁;以為唔飽,再叫細拼盤,點知鬼死咁大碟咁,有雞軟骨,魚肉,同炸蝦,好似好少,食落又好多;嘢飲:我哋叫咗一杯芒果汁,一杯西瓜汁,同一杯有少酒精既西柚汁,全部都好好味~~~~正!總之真係唔錯,會再黎!
20 November 2006 (Mon) - 晚飯

冬陰功湯幾好,不過唔辣;
紅咖喱雞個汁超正,要叫多碗白飯黎撈汁;

總之真係唔錯,會再黎!
2006-11-22 3 瀏覽
Randomly chose this restaurant last night while searching for a place to settle in for dinner. The appearance of the restaurant itself wouldn't attract me to go in if it hadn't been my boyfriend suggesting giving it a try. Because I initially held zero expectations from this place, I was in fact surprised to find their food quite good!! I really like their 紅咖喱牛腩and 椰香海鮮焗飯. Then today, when I decided to give this restaurant a comment, I just realized that many others find their 椰香海鮮焗飯real good

Because I initially held zero expectations from this place, I was in fact surprised to find their food quite good!! I really like their 紅咖喱牛腩and 椰香海鮮焗飯. Then today, when I decided to give this restaurant a comment, I just realized that many others find their 椰香海鮮焗飯real good too! For sure I'll visit them again.

The restaurant isn't too comfy though. Something about the chairs, the tables, the design, the arrangement, and the location of the place isn't right. Not a place where I'd wanna stay long and chat over a nice dessert dish. (so that's partly why we didn't order dessert apart from being quite full)