來到荔枝角D2 place這餐廳和朋友聚舊。選了這間人氣滿滿的makuma。•日式玉子燒 $78 🍳 濃郁滑順的蛋汁口感,口感嫩滑,明太子的魚子香氣和美乃滋的獨特味道增添層次,甜甜的蛋香味配上鮮香明太子,好食!•京蔥拖羅蓉 $88 🍣 不太肚餓點了細細的一碗飯。點知上碟時份量不少。看見粉紅粉嫩的拖羅蓉,口水直流!拖羅蓉新鮮,口感綿密,配上清新的蔥香,口感配合。推介!•百樂星米酒 $78 味道帶甜易入口,沒什麼酸味澀味,香甜的米味為主,適合搭配各種美食。•餐廳內掛起的月亮頗突出,為這空間帶來點點的日式神秘感。環境舒服,溫馨提示九點前要last order~ •As usual, menu for ref : )

日式玉子燒 $78 🍳

京蔥拖羅蓉 $88 🍣

百樂星米酒 $78

As usual, menu for ref : )

2023-10-04 52 瀏覽
Makuma荔枝角長義街9號D2 Place ONE 地下G03號舖香煎大蝦•明太子•意大利麵 $128上碟好睇 打卡一流 creamy and delicious大蝦煎得外脆內嫩 鮮甜+明太子的鹹香味大蝦的鮮嫩和脆皮,明太子的鹹香,以及意大利麵的輕盈口感抹茶麻糬蘭王卷蛋 $68其實想食窩夫 不過見隔離張枱勁大份 怕食唔晒好采呢個輕食都唔差 用心裝飾 所以出到嚟感覺好精緻抹茶濃郁、麻糬嚼勁以及蘭王卷蛋的柔滑口感日式芝麻雞翼 $78經過烤制後表面呈現金黃色和香脆外皮 芝麻滿滿密布油香吸引 簡簡單單 沒有太多花巧炸薯條•明太子•黑松露•美乃滋$68明太子醬、黑松露醬 食既係薯味成份整體唔會好油 係有幾條比較濕之外其他都做到香脆
Makuma
荔枝角長義街9號D2 Place ONE 地下G03號舖

香煎大蝦•明太子•意大利麵 $128
上碟好睇 打卡一流
creamy and delicious
大蝦煎得外脆內嫩 鮮甜+明太子的鹹香味
大蝦的鮮嫩和脆皮,明太子的鹹香,以及意大利麵的輕盈口感

抹茶麻糬蘭王卷蛋 $68
其實想食窩夫 不過見隔離張枱勁大份 怕食唔晒
好采呢個輕食都唔差 用心裝飾 所以出到嚟感覺好精緻
抹茶濃郁、麻糬嚼勁以及蘭王卷蛋的柔滑口感

日式芝麻雞翼 $78
經過烤制後表面呈現金黃色和香脆外皮 芝麻滿滿密布
油香吸引 簡簡單單 沒有太多花巧

炸薯條•明太子•黑松露•美乃滋$68
明太子醬、黑松露醬 食既係薯味
成份整體唔會好油 係有幾條比較濕之外
其他都做到香脆
我最鍾意食啲fusion菜,有新意得來又好食。今次就搵咗間位於荔枝角嘅日式同西式嘅fusion菜,食完之後朋友都讚不絕口。話說呢間餐廳嘅裝修係行簡約輕奢日式風,簡簡單單但係好舒服,最啱同三五知己食個Tea或者Dinner🥰今次我哋四個人所以都叫咗唔少嘢食,值得一讚嘅係佢嘅小食全部都有四件嘅份量😋- 日式芝士年糕: 朋友見到即刻嗌,外脆內軟,咬落去會拉絲,而且芝士味濃郁,實在太好食啦!-日式玉子燒: 本店推薦之選,玉子燒非常厚身,蛋味非常香口,咬落去淡淡滿足,配埋沙律醬簡直係味蕾嘅享受!- 香煎大蝦明太子意大利麵 : 佢嘅賣相真係比足一百分,淨係打卡都非常靚。有好多隻大蝦喺上邊,食落口明太子味香氣滿溢,味道同份量都非常滿足,必嗌之選!- 京蔥拖羅蓉温泉蛋迷你丼 : 雖然佢寫迷你,但係飯嘅份量其實唔少。我鍾意佢熱量偏低,非常合適女性食用。而且拖羅蓉非常鮮味可口,同溫泉蛋攪拌一齊,好好食! -日式咖喱吉列慢煮雞胸珍珠米: 非常surprise!見到吉列都通常以為係豬扒,但係竟然係雞胸,仲要用炸嘅方式處理雞肉都非常鮮嫩多汁,真係意想不到!配咖喱食簡直係下飯一流,值得推薦大家一試! - 炙燒慢煮

- 炙燒慢煮24小時日式叉燒月見冷烏冬: 呢度菜適合一個人食,因為佢嘅湯汁係另上,可以慢慢沾上清甜既湯汁食用,日式叉燒亦都非常入味濃郁,實在係夏天消暑最佳之選!

- 飲品方面叫咗朱古力鮮奶、抹茶芒果梳打、士多啤梨檸檬梳打同蝶豆花芒果乳酪梳打,全部賣相都好靚而且唔會太甜,建議大家都人手一杯!

呢間餐廳坐得舒服而且環境食物飲品都好靚,價錢仲要唔貴,男女朋友約會又或者同朋友嚟真係啱晒啦😍😍

今次黎到文青之地 D2 Place 覓食😝 試業中既MAKUMA 就係入口旁邊 決定試試佢☺️🙌🏻忍唔住要share美食先!Ice hojicha latte ☺️ 漸層好靚😍 入口好順滑 仲會有茶味既回甘☺️好飲✌🏻 日本玉子燒。明太子。美乃滋見到呢個組合就知實無叫錯☺️😂 玉子入口好soft 軟綿綿既蛋配埋美乃滋真心無得頂 仲有有埋明太子豐富層次 唔會食多幾件就覺得油膩🙌🏻 加埋香蔥放入口就再refreshing d ! 京蔥拖羅蓉。溫泉蛋。迷你丼 京蔥配拖羅是我的至愛🫡😍 必需要稱讚一下 佢既拖羅蓉真係做得好蓉唔會咬落一舊舊 !口感好正👍🏻 仲要好新鮮🥹溫泉蛋亦係錦上添花😝 每一啖都是享受✌🏻 灸燒慢煮二十四小時日式叉燒。月見冷烏冬兩大塊日式叉燒😍😍 見到都留口水OMG!! 每一次夾起烏冬再浸落昆布湯 入口好爽口🥹冰冰涼涼既感覺好爽 😄烏冬唔會痴住 入口仲好煙韌爽口🙌🏻 加埋溫泉蛋仲香口! 叉燒都有好濃烈灸燒既味道 肉質好鬆軟😍焙茶蒟蒻蘭王蛋卷焙茶愛好者HERE 🙋🏻‍♀️ 必推!!!個蛋卷勁濕潤綿密👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 好好食 淡淡焙茶香 配埋原粒紅豆+抹茶醬 口感同層次 豐富到癲左🥹🥹
今次黎到文青之地 D2 Place 覓食😝
試業中既MAKUMA 就係入口旁邊 決定試試佢☺️🙌🏻
忍唔住要share美食先!

Ice hojicha latte ☺️
漸層好靚😍 入口好順滑 仲會有茶味既回甘☺️
好飲✌🏻

日本玉子燒。明太子。美乃滋
見到呢個組合就知實無叫錯☺️😂

京蔥拖羅蓉。溫泉蛋。迷你丼
京蔥配拖羅是我的至愛🫡😍
溫泉蛋亦係錦上添花😝 每一啖都是享受✌🏻

灸燒慢煮二十四小時日式叉燒。月見冷烏冬
兩大塊日式叉燒😍😍 見到都留口水OMG!!
每一次夾起烏冬再浸落昆布湯 入口好爽口🥹
冰冰涼涼既感覺好爽 😄
烏冬唔會痴住 入口仲好煙韌爽口🙌🏻
加埋溫泉蛋仲香口!
叉燒都有好濃烈灸燒既味道 肉質好鬆軟😍

焙茶蒟蒻蘭王蛋卷
焙茶愛好者HERE 🙋🏻‍♀️
必推!!!個蛋卷勁濕潤綿密👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
好好食 淡淡焙茶香 配埋原粒紅豆+抹茶醬
口感同層次 豐富到癲左🥹🥹🥹
中間仲要有蒟蒻 勁Q彈 🙋🏻‍♀️要ENCORE!!

成間餐廳環境都正中我紅心❤️
門面放左好多木質傢俬😍 好吸晴!
入面環境燈光較暗 配搭牆身同天花燈飾 成個感覺好chill👍🏻

仲有幅signature 既和風燈畫~
好岩打卡👍🏻👍🏻👍🏻

三五知己坐埋一齊傾吓偈 ✌🏻
仲有bar table 👍🏻

真係幾舒服3-4個朋友仔收工黎chill 下 🫡
必定會再encore ! 🥰🥰🙌🏻
2023-09-28
2023-10-02 1082 瀏覽
#MC帶你去荔枝角.尖沙咀K11 Musea 嘅 Ukiyo 喺D2 place開咗新嘅姊妹店 Makuma👭新鋪行日系簡約風格調,以米白色同埋木系質料為主,設計大氣舒服☺️.所有午市套餐都會有味噌湯周同埋漬物(牛蒡、黃蘿蔔),而且仲有美式咖啡或日式麥茶,一個價錢包曬小食、主食、餐湯、餐飲‼️🍝 香煎大蝦明太子意大利麵 $128 意大利麵掛滿明太子同埋三文魚子😋配以爽脆嫰綠嘅蘆筍、肉質厚實嘅大蝦,口感十分豐富🤤份量都好適合女生。🍛 日式咖哩吉列慢煮雞胸.珍珠米 $128雞胸先經過慢煮再炸,所以十分嫩滑,唔會太韌🥰吉列雞胸炸到金黃色非常吸引,炸粉啱啱好,做到皮肉不分離👍🏻入口好香脆。另外,日式咖喱味道就偏甜唔辣,大人細路都啱食🤪⭐整體︰8.0/10⭐食物︰8.5/10⭐環境︰8.0/10⭐價錢︰8.0/10.==============================📍 Makuma by Ukiyo (荔枝角)地址:荔枝角長義街9號D2 Place ONE 地下G03號舖交通︰港鐵荔枝角站 D1 出口,港鐵荔枝角站 D2 出口==============================.#
#MC帶你去荔枝角

🍝 香煎大蝦明太子意大利麵 $128

🍛 日式咖哩吉列慢煮雞胸.珍珠米 $128

⭐整體︰8.0/10
⭐食物︰8.5/10
⭐環境︰8.0/10
⭐價錢︰8.0/10
📍 Makuma by Ukiyo (荔枝角)
交通︰港鐵荔枝角站 D1 出口,港鐵荔枝角站 D2 出口
#Ming_Course #hkfoodie #foodiehk #hkfood #hkfoodblogger #hongkongfoodies #hongkongfoodie #hkfoodlover #hongkongfood #週末好去處 #拍拖好去處 #情侶好去處 #香港小店 #深水埗區美食 #荔枝角美食 #荔枝角一日遊 #荔枝角好去處 #香港美食 #香港美食打卡 #香港美食攻略 #香港探店 #本地遊 #香港一日遊 #香港好去處 #荔枝角 #Makuma #Cafe #手沖咖啡 #hkcoffee #coffeeholic #coffeedaily #hongkongcafe
2023-08-29
日式咖哩吉列慢煮雞胸.珍珠米
醬油鰹魚汁煮花膠用鰹魚汁煮林咗嘅花膠同大根都非常入味!食完一舊原味,第二舊點小小mustard 原來又好夾,神奇嘅美味本菇雞胸豆乳味噌意大利粉最愛本菇雞胸豆乳味噌意大利粉。第一啖食咗舊雞胸,真心要大讚!雞胸肉係超嫩滑。豆乳同味噌呢個組合,食晒成碟都唔會有好溜嘅感覺抹茶麻薯窩夫窩夫喺外面脆脆,入面鬆軟果種。加上面頭嘅麻薯煙煙靭韌,nice!! 每一啖都有麻薯&紅豆另外仲食咗酥脆淮山條同日式叉燒冷烏冬。全部都好好味,但上面三樣係我最鍾意🙊3個人食到好滿足
醬油鰹魚汁煮花膠

用鰹魚汁煮林咗嘅花膠同大根都非常入味!

本菇雞胸豆乳味噌意大利粉

最愛本菇雞胸豆乳味噌意大利粉。

抹茶麻薯窩夫

另外仲食咗酥脆淮山條同日式叉燒冷烏冬。
全部都好好味,但上面三樣係我最鍾意🙊
3個人食到好滿足
日式叉燒冷烏冬
酥脆淮山條
2023-09-30
日式叉燒冷烏冬
酥脆淮山條
2023-09-29 21 瀏覽
難得同朋友相聚☺️當然要揀返間靚餐廳!係荔枝角D2 place 地下有間新cafe🤍Makuma🤍係Ukiyo 姊妹店。裝修走木系和風,環境舒適,裝潢溫馨,感覺好放鬆。✪ 香煎大蝦 •明太子 •意大利麵 ⌫💲128賣相精美,有藝術感。大蝦經過香煎後,肉質鮮嫩多汁。明太子的微妙鹹香同奶油的滑順口感,與意大利麵完美結合,帶來豐富的層次。✪ 抹茶窩夫•麻糬•紅豆•黑糖醬 ⌫💲128抹茶窩夫鬆軟香甜,蓋上一層Q彈的麻糬,好特別。麻糬味道唔會太甜膩,自行加上香甜的紅豆,花生碎同黑糖醬,整體口感豐富而濃郁。✪ 玄米茶巴斯克蛋糕 ⌫💲68巴斯克蛋糕口感細膩,帶有玄米茶的香氣,食完非常滿足。✪ 玄米茶 ⌫💲38茶清香怡人,啖啖的玄米香氣。【 Makuma 】📌 荔枝角長義街9號D2 Place ONE 地下G03號舖

✪ 香煎大蝦 •明太子 •意大利麵 ⌫💲128

✪ 抹茶窩夫•麻糬•紅豆•黑糖醬 ⌫💲128

✪ 玄米茶巴斯克蛋糕 ⌫💲68
巴斯克蛋糕口感細膩,帶有玄米茶的香氣,食完非常滿足。

✪ 玄米茶 ⌫💲38
茶清香怡人,啖啖的玄米香氣。

【 Makuma 】
2023-09-26 65 瀏覽
舊同學移民澳洲多年,今早回來,即刻相約晚上見面。舊同學想食精緻特色美食,即刻WhatsApp 朋友圈問大家意見,好多個朋友都推薦👉『Makuma 』,位於這間:九龍荔枝角長義街9號D2 Place ONE 地下G03號舖👍首先店舖裝修精緻(很舒服那種),燈光柔和,樓底高有空間感,坐位也很舒服,很適合三五知己暢敘食物👍👍👍👍👍又美味😋😋😋😋😋我們點了:日式玉子燒日式芝士年糕香煎大蝦明太子意大利麵京蔥拖羅蓉温泉蛋迷你丼日式咖喱吉列慢煮雞胸珍珠米炙燒慢煮24小時日式叉燒月見冷烏冬仲有4杯超好味凍飲🥤:朱古力鮮奶抹茶芒果梳打士多啤梨檸檬梳打蝶豆花芒果乳酪梳打今餐真係好好味😋好特別🥰超讚👍Makuma (荔枝角)一流👍,店舖精緻舒服👍,食物精緻特別又好味👍,環境衛生👍,價錢大眾化👍五星級大廚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
舊同學移民澳洲多年,今早回來,即刻相約晚上見面。

食物👍👍👍👍👍又美味😋😋😋😋😋
抹茶芒果梳打
士多啤梨檸檬梳打
蝶豆花芒果乳酪梳打
今餐真係好好味😋好特別🥰超讚👍

Makuma (荔枝角)一流👍,
五星級大廚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
姊店Ukiyo我就未食過喇,今次全因為佢個waffle而嚟,上網見到好吸引😍大家記住佢唔係D2place one入面,係後面架!係後面!係後面!平日夜晚8點幾都仲有人排隊,好誇張。要求多多嘅男朋友都好滿足餐廳入面氣氛,光線暗暗地,每枱之間都叫有啲距離,whiskey bar勁多酒,唔飲睇下都開心!a la carte menu都多野揀,和風西式fusion咁~店員推介下嗌咗炸淮山條、油甘魚醬酒漬椰菜花米、叉燒月見烏冬同甜品。炸淮山好似比炸薯條健康,估唔到入面又幾好食,佢比薯條有咬口,配上明太子同黑松露醬,感覺冇咁邪惡😂油甘魚醬油漬鹹度啱啱好唔會太鹹,另外椰菜花米本身比較健康,冇乜味的,另外再配上刺身同wasabi,可以自己再調味。叉燒煮得好淋好入味,表面微微燒過有焦香,烏冬彈牙有口感份量夠,非常好食👍🏻🍜最後出場嘅係最期待嘅抹茶麻糬窩夫!一上枱真係會比佢嚇親,熱辣辣好大份,麻糬瀑布好澎湃🤣 窩夫外脆內軟,有蛋香之餘都有抹茶甘味,唔會好空虛冇味,面頭再淋咗少少黑糖漿,麻糬煙韌qq又拉絲!係我近年食過最好食嘅waffle甜品~大滿足!旁邊仲有紅豆醬同lotus餅乾碎同cream,如果cre

最後出場嘅係最期待嘅抹茶麻糬窩夫!
一上枱真係會比佢嚇親,熱辣辣好大份,麻糬瀑布好澎湃🤣 窩夫外脆內軟,有蛋香之餘都有抹茶甘味,唔會好空虛冇味,面頭再淋咗少少黑糖漿,麻糬煙韌qq又拉絲!係我近年食過最好食嘅waffle甜品~大滿足!旁邊仲有紅豆醬同lotus餅乾碎同cream,如果cream轉一球雪糕就更正😍😍

走嘅時候見到平時happy hour $88有野飲同野食,好抵呀,全程啲靚仔店員都好helpful同熱情,下次再嚟試!🤣🤭
  • 抹茶麻糬窩夫
2023-09-25 34 瀏覽
MAKUMA (13/9/2023)今天和朋友茘枝角行街shopping🛍️ 和食飯😀 先前有朋友們極力推介要一試一間質數高和好吃的日本料理居酒屋新店名MAKUMA餐廳位於茘枝角長義街9號地下G03號舖🍽️ 港鐵茘枝角站D出口行幾分鐘就到! 它的外面設計很有日式居酒屋的風格🎎 內裏裝潢是日式簡單設計、自然和舒服👍 地方很寬敞,坐得舒適!我們叫左個2人餐 , 包括兩杯飲品, 兩份前菜, 兩份沙律, 小食, 一品, 主菜, 野菜和主食! 首先送上牛蒡同黃蘿蔔, 酸酸甜甜的開胃菜,真的貼心♥️前菜是鴨胸配豆腐 ,配上的汁很夾!鴨肉很嫩多汁! 沙律是柚子汁沙律菜配大蝦刺身, 配上柚子汁, 蝦肉爽甜,好食! 小食來了唐揚拼盤 包括吉列蠔2件, 唐揚炸雞4件, 玉子燒2件, 芝麻雞翼2件, 加上芥末蛋黃醬, 味道大加分😆一品選了酱油鰹魚湯煮花膠和日本大根!花膠和蘿蔔在濃湯中煮得超入味💯 主菜要了鐵板風蒜片牛柳粒, 牛肉🐮鮮嫩有口感, 牛味好濃! 必吃的👍鐵板炒野菜材料豐厚,有不同新鮮蔬菜和菇🍄爽口又清新的! 主食要咗黑松露蘆荀炒飯! 炒得很香口乾身,超正😚 飲品要了蝶豆花芒果乳酸梳打和巨峰乳酸梳
MAKUMA (13/9/2023)

飲品要了蝶豆花芒果乳酸梳打和巨峰乳酸梳打!乳酸味好特別,超好飲呢👍 最後來了抹茶麻糬窩夫🧇 麻糬皮超煙韌好有口感👍,又有抹茶和奶香味,再配搭黑糖醬,超完美💯

這裡的食物質數高和價錢唔貴!而且非常細心♥️! 每次等顧客食完一碟, 先送下一碟菜上枱下次會再返嚟幫襯😘
2023-09-22 60 瀏覽
Makuma 位於荔枝角D2 Place One,港鐵地鐵站D2出口,步行3分鐘便到,非常方便;餐廳裝修以木系自然風為主,樓底高,空間感足,環境舒適,適合朋友聚餐由於太肚餓,決定點選了《幕間》特選二人前 $638前菜-煙鴨胸刺身沙律-牡丹蝦、北寄貝配柚子醋-刺身鮮甜,沙律醒胃唐揚拼盤-玉子燒、芝麻雞翼、唐揚炸雞、吉列蠔-炸物出色,肉質嫩而不乾;風先生點名讚玉子燒好吃醬油鰹魚湯煮花膠日本大根-花膠煮得夠透又不會過淋,大根清甜無渣野生銀鱈魚·西京燒-這道菜真心推,銀鱈魚煮得剛好,魚肉嫩滑,皮脆,極速清碟,回味無窮鐵板炒野菜-蔬菜鮮脆惹味鰹魚湯烏冬🍵飲品(任選餐牌上的非酒精飲品)熱宇治抹茶鮮奶、凍焙茶鮮奶-茶味濃厚,海馬拉花很漂亮,打卡一流原本計劃好點個「抹茶窩夫🧇麻糬·紅豆」做甜品,但二人前實在太豐富,完全無空間可以再食,唯有留待下回再來平日晚上到訪,入座率達九成,故建議大家提前訂座總結:餐廳食物質素高,銀鱈魚真的好好味,用餐環境舒適,列入回頭之選。

由於太肚餓,決定點選了《幕間》特選二人前 $638
前菜-煙鴨胸
刺身沙律-牡丹蝦、北寄貝配柚子醋
-刺身鮮甜,沙律醒胃

唐揚拼盤-玉子燒、芝麻雞翼、唐揚炸雞、吉列蠔
-炸物出色,肉質嫩而不乾;風先生點名讚玉子燒好吃

醬油鰹魚湯煮花膠日本大根
-花膠煮得夠透又不會過淋,大根清甜無渣

鐵板炒野菜
-蔬菜鮮脆惹味
鰹魚湯烏冬

🍵飲品(任選餐牌上的非酒精飲品)
熱宇治抹茶鮮奶、凍焙茶鮮奶
-茶味濃厚,海馬拉花很漂亮,打卡一流

平日晚上到訪,入座率達九成,故建議大家提前訂座

2023-09-20
野生銀鱈魚·西京燒
D2 place ONE玩完Dislogue in the Dark已經6點,今晚決定喺附近搵食,知道Makuma係Ukiyo既姐妹店,要試試🤭香炸本菇•雞胸•味噌豆乳•意大利麵 $128一上枱 見到用花花🌸做點綴 好似藝術品咁😍吸引;慢煮雞胸 質感嫩滑;用豆乳取代忌廉 依然做到濃厚同滑溜效果 同時減少西式意粉既油膩感;輕輕的味噌鹹香味 令整個配搭更具和風感酥脆准山條•明太子•美乃滋 $78脆脆炸面包著半粉爽的准山條 有炸薯條的香脆而比一般薯條來得輕爽,有明太子滋同黑松露兩款醬💕朱古力窩夫•麻糬•黑糖蒟蒻•海鹽焦糖醬 $128窩夫好香朱古力同奶味 主打軟糯質感,麻糬既軟滑又有彈性 入口口感輕巧 唔會有飽滯感,大愛海鹽焦糖醬 唔算好甜又微微咸 帶有濃濃焦糖香 配合窩夫食一流*所有食物份量都十分足*日式佈置+播住日文歌 環境舒服 仲有室外座位*有Happy Hour Offer*收+1服務費

香炸本菇•雞胸•味噌豆乳•意大利麵 $128

香炸本菇•雞胸•味噌豆乳•意大利麵
酥脆准山條•明太子•美乃滋
朱古力窩夫•麻糬•黑糖蒟蒻•海鹽焦糖醬
2023-09-21 60 瀏覽
成日都經過餐廳, 次次經過都話下次食今日又經過就入去試下食物選擇搭配好創新,好多都冇見過呢一種配搭味噌炒野菜味道有家嘅感覺,覺得呢個搭配可以返去試下自己整, 感覺唔會太濃味,蔬菜爽口香煎大蝦明太子意大利麵明太子同意粉啱啱好掛汁大蝦總共有五隻爽口彈牙京蔥拖羅蓉溫泉蛋迷你丼雖然話係迷你,但係都足夠上面拖羅蓉唔算少最後我哋將所有都撈埋一齊食每一啖都完全食到拖羅蓉其實已經好飽㗎喇但係落單嘅時候驚迷你魚生當 份量唔多所以就叫埋這一個醬烤飯團.二味.三文魚子.吻魚仔乾飯糰上面三文魚子吻魚仔都都多飯糰調味夠,食曬成件飯團唔會覺得乾整親食曬成餐覺得食物質素良好侍應招呼亦都不錯餐牌上仍有幾項想食嘅選擇,下次再嚟食過
成日都經過餐廳, 次次經過都話下次食
今日又經過就入去試下

食物選擇搭配好創新,好多都冇見過呢一種配搭

味噌炒野菜

明太子同意粉啱啱好掛汁
大蝦總共有五隻爽口彈牙

京蔥拖羅蓉溫泉蛋迷你丼
雖然話係迷你,但係都足夠
上面拖羅蓉唔算少
最後我哋將所有都撈埋一齊食
每一啖都完全食到拖羅蓉

醬烤飯團.二味.三文魚子.吻魚仔乾
飯糰上面三文魚子吻魚仔都都多
飯糰調味夠,食曬成件飯團唔會覺得乾

整親食曬成餐覺得食物質素良好
侍應招呼亦都不錯
餐牌上仍有幾項想食嘅選擇,下次再嚟食過

2023-09-12
  • 醬烤飯糰
  • 味噌炒雜菜
🍽️食物方面:🐷灸燒慢煮24小時日式叉燒月見冷烏冬💲1283塊肉 玉子無另上❄️稻庭烏冬跟豉油湯汁🐓香烤本菇雞胸味噌豆乳意大利麵💲1285塊雞 唔嚡 汁🆗 健康之選🦐香煎大蝦明太子意大利麵💲128幼細蘆筍 5️⃣隻蝦 唔夠汁🍛日式咖喱吉列慢煮雞胸珍珠米💲128咖喱唔辣另上👍🏼雞肉超厚幾滑炸得好好🐮和牛漢堡溫泉蛋蘿蔔蓉醋珍珠米💲128要等⏱️15m 牛外層乾 黑椒有d辣 🍚有飯素🆓多料嘅鹹味噌湯&漬物-牛蒡蘿蔔☕️美式咖啡/日式麥茶/半價轉其他嘢飲🍬焦糖鮮奶咖啡💲21 無焦糖味🍵焙茶鮮奶/宇治抹茶鮮奶💲24濃味🉑少甜走甜🍇巨峰/🍑白桃/🥭蝶豆花芒果乳酸梳打💲24 普通冇用杯墊 我哋不斷抹枱😂📷打卡方面:一碟碟放tray上 🌸插係啲醬/擺意粉 熱飲有拉花🔈環境方面:坐得舒服但天花板滴水🥲Lunch都多人食 最好訂位‼️💬其他資訊:Makuma 📍荔枝角長義街9號D2 Place ONE 地下G03號舖⏰12nn-9pm📞27020228訂位💰收➕1️⃣
🍽️食物方面:

📞27020228訂位
💰收➕1️⃣
蝶豆花芒果梳打
2023-09-19 73 瀏覽
我之前同朋友食過尖沙咀K11嘅Ukiyo,真的令人難忘,後來聽聞有間新開姊妹新店名叫Makuma於荔枝角,主打日式料理和居酒屋,今日就同朋友去左一試啦!間餐廳位於茘枝角長義街9號地下G03號舖,港鐵茘枝角站D2出口行幾分鐘就到。 Makuma 行日系文青風,以米白色簡潔裝修為主調,有bar枱, 有卡位,環境真係好舒適。我哋叫咗個2人套餐,包括有前菜、沙律、一品、主菜、主食、小食、野菜、飲品及甜品,真係非常抵食。先來前菜是鴨胸和豆腐 ,配搭很夾,帶來了令人滿足的口感。而沙律是柚子汁沙律菜配大蝦刺身, 配上柚子汁, 刺身蝦大大隻,好有鮮味好好食。比平時食開嘅沙律更清新,柚子汁有甜甜地嘅味道,令人生津開胃。一品就選了酱油鰹魚湯煮花膠及日本大根,花膠和蘿蔔在魚湯中煮得好冧滑,好令人滿意。 主菜吃鐵板風蒜片牛柳粒, 牛肉質非常嫩滑同好有口感,一咬落去,肉汁爆晒出嚟,而且牛肉汁味好香濃。主食要咗黑松露蘆荀知炒飯,飯炒得很乾身,黑松露好有香味,蘆筍又夠爽脆,用來炒飯超正。小食叫了唐揚拼盤,包括吉列蠔、唐揚炸雞、玉子燒、芝麻雞翼,吉列蠔、唐揚炸雞和芝麻雞翼都口感鬆脆,玉子燒好有甜滋滋味道,仲用芥末蛋黃

主食要咗黑松露蘆荀知炒飯,飯炒得很乾身,黑松露好有香味,蘆筍又夠爽脆,用來炒飯超正。小食叫了唐揚拼盤,包括吉列蠔、唐揚炸雞、玉子燒、芝麻雞翼,吉列蠔、唐揚炸雞和芝麻雞翼都口感鬆脆,玉子燒好有甜滋滋味道,仲用芥末蛋黃醬來提升香脆味道。加上鐵板炒野菜這味菜亦非常乾爽香口。

飲品我哋叫了蝶豆花芒果乳酸梳打和巨峰乳酸梳打,調配得超好飲。最後來了甜品抹茶麻糬窩夫,糬皮煙韌好有咬口,配搭抹茶、黑糖醬 和奶香,但唔會過甜,真是完美。

這裡的食物質數高和價錢相比真係唔貴,性格比較高,下次會試下其他食物,真的值得推介給大家。