2024-10-10 405 瀏覽
每次經過上環禧利街,都比轉角呢一間越南餐廳 @mamamishk 吸引咗眼球😎 除咗靚之餘,佢仲係今年米芝蓮指南餐廳😎 果然係有姿勢有實際😆 裝修真係好靚,好多植物裝飾🫶🏻 有種摩登與復古融合嘅感覺,非常特別👍 🌟炭燒蝦柚子沙律 $158我鍾意佢嘅柚子唔會分得太細,而且柚子揀得好靚,又甜又多汁🫶🏻 醬汁加入咗大量嘅香料,而且酸甜度平衡得好好👍 蝦用炭燒嘅方式烹調特別香,肉質爽彈😋 作為前菜非常開胃👍🌟越南牛腩煲(跟2片蒜蓉包)$268中式牛腩煲就食得多,越式就真係未試,一定要試吓啦😬 用紙火鍋形式上枱,啱打卡之餘,仲keep住溫度熱辣辣👍 同我哋中式嘅牛腩煲完全唔同,加咗蕃茄醬同埋大量嘅香料,再加埋蘿蔔同牛肉😍 味道好豐富,而且和諧🤩🤩 牛腩炆到勁腍勁入味,唔使咬已經喺裏面化開🥰 呢個汁送麵包食真係好夾,如果配白飯應該都一樣咁正😎 🌟蕃茄蟹湯檬 $168呢度嘅湯檬應該都好受歡迎,我見好多枱都有叫😎 呢個蕃茄蟹湯賣相勁靚,味道亦都好好🫶🏻 軟殼蟹好酥脆👍 呢個湯真係非常好飲,有蕃茄嘅甜酸同埋蟹肉嘅鮮,而且非常濃郁,真心推介🫶🏻 🌟奶凍(茶味、斑斕味)各$68意式奶凍食得多,東南亞風味嘅奶

🌟炭燒蝦柚子沙律 $158

🌟越南牛腩煲(跟2片蒜蓉包)$268

🌟蕃茄蟹湯檬 $168

🌟奶凍(茶味、斑斕味)各$68
意式奶凍食得多,東南亞風味嘅奶凍第一次試🥰 又幾特別喎😗 我鍾意茶味多啲,茶味同奶凍好夾🫶🏻 斑斕味相對冇咁出,但都幾特別✌️

🌟西貢啤 $68
食越南嘢一定要嗌返支西貢啤先至夠風味㗎嘛😌

🌟凍青檸薄荷梳打 $48
清新解渴,非常爽😎

餐廳呢排都推出咗新嘅Menu,主打Street food,有炸魚餅、炭燒蠔等等菜式,下次叫多幾個朋友一齊嚟試吓😃 呢間餐廳環境、服務、食物同飲品都做得非常出色,難怪星期一晚都咁多人,大家有興趣一定要訂位啊🫶🏻

2024-10-08
  • 越南牛腩煲
2024-09-16 855 瀏覽
上年上環開咗間環境igable嘅越南餐廳 @ ,由見住佢開張,到宜家入咗米芝連指南,💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️今次嚟到食晚餐,嚐新一下🝮Beef Carpaccio [$288]呢款係越西fusion菜🤝🏻,用澳洲M4-5和牛整生牛肉🥩,配上炸蒜、炸蔥、芫茜同自家製醬汁,食材相映成趣,我哋都幾鍾意呢度菜🫶🏻.🝮Pomelo Salad w/ Chargrilled Prawns [$158]中蝦柚子沙律🥗,酸酸甜甜,幾開胃👏🏻.🝮Vietnamese Grandma Crab and Tomatoes Soup Noodles [$168]軟殼蟹蕃茄湯檬,湯底有蝦膏加持,幾鮮味🦐.🝮Vietnamese Fresh Lime & Mint Soda [$48]青檸薄荷梳打,refreshing🌱.🝮Calamansi Vietnamese Tea w/ Honey [$68]柑桔蜜糖熱飲,係養生之選🌿.🝮Thai Tea Pudding🝮Green Tea Pudding兩款布甸🍮口感軟滑,味道得宜,唔會太甜🤗

🝮Beef Carpaccio [$288]

中蝦柚子沙律🥗,酸酸甜甜,幾開胃👏🏻

軟殼蟹蕃茄湯檬,湯底有蝦膏加持,幾鮮味🦐

青檸薄荷梳打,refreshing🌱

柑桔蜜糖熱飲,係養生之選🌿
🝮Thai Tea Pudding

🝮Green Tea Pudding

兩款布甸🍮口感軟滑,味道得宜,唔會太甜🤗
2024-09-03
位於上環的MâmAmis今年入選米芝蓮指南,縱使未有冠以星級殊榮但已經足以證明其出類拔萃,這次平日晚上到訪依然門庭若市,雖然餐廳面積不大但裝潢擺設都別出心裁,佈滿越南風景壁畫、復古吊燈和藤椅。店名「MâmAmis」由越南文Mâm和法文Amis組成,前者代表饗宴,後者代表朋友們,亦即「朋友們的饗宴」的意思,同時象徵越南與法國的文化交融。食物方面包括頭盤、沙律、主菜、湯粉、甜品等款式甚多,據知廚師團隊亦是來自當地,盡顯地道風味。炭燒越式豬頸肉 ($168)炭火燒烤是MâmAmis最引以為傲的招牌菜式固然不容錯過,豬肉預先以香茅醃過故帶淡淡香氣,肉質大致上都爽嫩多汁只有部分位置相對粗糙乾身,附上醬汁酸辣濃重並帶明顯蒜香。 炭燒香葉牛肉卷 ($148)免治和牛肉味香濃而且油香四溢,以蔞葉裹住更添一份獨特香氣,整體上比較油膩但配以炸蒜、蔥油及鹹中帶甜的水蘸汁(Nuoc Cham)依然惹味。越南特色辣牛湯檬 ($168)澳洲和牛肉質鮮嫩並富肉味,另外更有牛丸、牛肚及牛腩,當中尤其是牛腩最令人驚喜,腍滑鬆化但軟而不爛,牛骨湯底既濃而清,辣度恰到好處,檬粉爽滑嗦湯更能突顯湯底味道。越式咖喱雞 ($18

炭燒越式豬頸肉 ($168)
炭燒越式豬頸肉

炭燒香葉牛肉卷 ($148)
炭燒香葉牛肉卷

越南特色辣牛湯檬 ($168)
越南特色辣牛湯檬

越式咖喱雞 ($188)
越式咖喱雞
越式咖喱雞
平時較少機會品嘗到越式咖喱,主要以香茅、蒜頭、洋蔥及椰漿熬製而成,濃郁醇厚同時椰香尤其突出,雞肉肉質緊緻但稱不上嫩滑入味。

Seasonal Panna Cotta ($68/1)
Seasonal Panna Cotta
奶凍分別有奶茶及斑斕兩款口味,質感比較結實堅挺,兩者同樣香濃而奶茶味則類似泰式奶茶般甜度偏高而奶味偏重。

My Sassy Girl 傾國傾城 ($68)
My Sassy Girl 傾國傾城
由熱情果及紅茶調配而成酸甜清爽。
炭燒越式豬頸肉
炭燒香葉牛肉卷
越南特色辣牛湯檬
My Sassy Girl 傾國傾城
今年上環有間越南餐廳納入「米芝蓮指南」💫專程去試下,每道菜都有驚喜😍 高質推介.ᐟ 餐廳裝潢以木系為主,室內佈滿綠植,頗有法式渡假風情,悠閑寫意~🌿❝ 𝑫𝑰𝒀 𝑺𝒕𝒓𝒆𝒆𝒕 𝑺𝒊𝒅𝒆 𝑷𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆𝒓 $𝟒𝟔𝟖 ❞萬勿錯過自製米紙卷😍 相信呢個係全港獨有✨好有特色.ᐟ 拼盤有越南米紙、新鮮生菜﹑薄荷葉﹑青瓜、菠蘿﹑醃蘿蔔﹑檬粉等,可以自由搭配👍🏻 仲有豐富既肉類同小食:炭燒豬頸肉﹑炭燒香葉牛肉卷,雞肉串燒﹑越南春卷,每樣小食都好出色,香口惹味🤤 上菜後店員會細心介紹👍🏻 米紙輕輕掂水幾秒後再反轉,就會變得軟身,之後就可以開始加入配料,最後記得點埋魚露汁提鮮,好玩又好食😋 一個拼盤可以食哂咁多款經典越南小食,兩個人食都夠哂飽.ᐟ❝ 𝑮𝒓𝒂𝒏𝒅𝒎𝒂 𝑪𝒓𝒂𝒃 𝒂𝒏𝒅 𝑻𝒐𝒎𝒂𝒕𝒐𝒆𝒔 𝑺𝒐𝒖𝒑 𝑵𝒐𝒐𝒅𝒍𝒆𝒔 $𝟏𝟔𝟖 ❞比較少見既蕃茄蟹湯檬,有驚喜⭐️ 湯底以新鮮蕃茄熬製🍅 唔會有過於人工既味道,茄味濃郁,酸甜醒胃.ᐟ 原隻軟殼蟹賣相吸引🦀 入口香脆,啖啖肉非常滋味.ᐟ 另外配有扎肉﹑肉丸﹑炸豆腐,非常豐盛.ᐟ 最鍾意佢既檬粉,煮得唔會太軟又好滑身,好明顯同平時食開既檬粉唔同,令人眼前一亮😍

❝ 𝑴𝒂𝒏𝒈𝒐 𝑺𝒕𝒊𝒄𝒌𝒚 𝑹𝒊𝒄𝒆 $𝟏𝟎𝟖 ❞

甜品擺盤同樣好精緻✨ 芒果好厚肉,香甜多汁.ᐟ 而兩色糯米飯軟糯Q彈,添上椰漿更加滋味,超滿足😋

❝ 椰青 $𝟔𝟖 ❞

🥥打卡必點.ᐟ 原個椰青刻上餐廳名,好有心思🤍 新鮮椰汁入口清甜,消暑解渴.ᐟ

• 越南蕃茄蟹湯檬
  • MâmAmis DIY street side platter
2024-07-16 1306 瀏覽
📍上環 MaMamis最近計劃緊去越南旅行,但係好似今季未必成到事😟。為咗安撫我呢一個失望既心靈,同朋友就約咗嚟依間位於上環嘅越南菜。利苑已經見到佢嘅裝修非常精緻,而且入邊座位坐得好舒服。侍應們嘅服務態度都非常好,對待客人好有禮貌同好真誠。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)وMamamis DIY $388佢呢個拼盤其實就係自製越南春卷。拼盤上面有越南米紙、生菜、同各式各樣嘅肉類。店員上咗菜之後好盡心盡力咁樣同我哋介紹,佢哋話俾我哋知咪紙淨係掂落水5秒,然後再反轉一次,就可以加上配菜去食,想點食完全係自己決定🥰。米紙嘅口感好特別,配上青瓜、菠蘿、酸瓜等嘅配菜,同埋豬頸肉、越南春卷等嘅肉類,感覺非常特別。蕃茄蟹湯檬 $168佢嘅蟹湯面頭係一隻超大嘅軟殼蟹,佢嘅粉唔會過口,而且都好新鮮。配埋佢濃濃嘅蕃茄湯,超級開胃。另外仲會有一碟芽菜、香葉同青檸上埋枱,可以俾我哋按自己喜好加入。芒果糯米飯 $108佢呢一碟甜品有齊芒果、糯米、同椰汁三樣嘢,芒果超級甜,配上分別係紫糯米同白糯米嘅飯,口感非常有層次,而且椰汁亦唔會過甜啱啱好,成個配搭都好match。椰青 $68椰青都非常清甜,而且好大個,所以椰汁嘅份量都好多。時
📍上環 MaMamis

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

Mamamis DIY $388

蕃茄蟹湯檬 $168

芒果糯米飯 $108

椰青 $68
椰青都非常清甜,而且好大個,所以椰汁嘅份量都好多。

時令奶凍 $68
另外我哋仲有兩個奶凍,分別係斑蘭味同越式奶茶味,味道非常特別,之前真係未試過依兩隻味,而味道都真係好有驚喜,好重奶味之餘,又唔會冇咗本身嘅味道🙂‍↔️。

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
  • 越南蕃茄蟹湯檬
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 黎到上環既MâmAmis,充滿住期待呀!事關佢地今年入選米芝蓮指南推薦,縱然未有冠以星級,不過已經足以確定其實力👍🏻𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 越式生牛肉 $288越式生牛肉beef carpaccio通常都係好多🌿又酸酸甜甜。主廚親自調配特製醬汁,務求令到佢好味得來有獨特。滑嫩既牛肉加上香脆既炸蒜,口感一流!濃震既醬汁同牛肉味道好夾。出面都好少有。非常推薦大家一定要試下❤️✨ 越式生帶子 $168可以想像到帆立貝刺身但係又有啲唔一樣。上面有三文魚子,下面有越南風味嘅酸辣汁配上鮮甜既鮮帶子,味道層次豐富又好食✨ 生牛河 $158份量非常多既生牛河,完全無花巧,就係直接將越式生牛河做到極致!不愧係米芝蓮指南餐廳🍴✨ 越式豬頸肉炒公仔麵 $138看似平平無奇時豬頸肉炒公仔麵,其實炒得一d都唔馬夫~ 條條分明既麵條炒到入晒味,上面仲有豬頸肉同埋肉鬆,非常有越南feel呀😎🍮 越南茶奶凍 $68用上新鮮越南茶葉,親自製作而成既越南茶奶凍,非常用心既甜味。個份心意就係佢既軟滑同茶味中帶到入心 🤎🍮 斑斕奶凍 $68班斕味好濃郁自然,非常軟滑。面頭有啲奶油泡沫,但

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

黎到上環既MâmAmis,充滿住期待呀!

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 越式生牛肉 $288

滑嫩既牛肉加上香脆既炸蒜,口感一流!

✨ 越式生帶子 $168

可以想像到帆立貝刺身但係又有啲唔一樣。
上面有三文魚子,下面有越南風味嘅酸辣汁
配上鮮甜既鮮帶子,味道層次豐富又好食

✨ 生牛河 $158

✨ 越式豬頸肉炒公仔麵 $138

🍮 越南茶奶凍 $68

🍮 斑斕奶凍 $68

班斕味好濃郁自然,非常軟滑。
面頭有啲奶油泡沫,但係唔會甜,完全無搶味。

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

MâmAmis

📍 Shop A&B, G/F, Fu Fai Commercial Centre, 27 Hillier St, Sheung Wan

2024-10-22 0 瀏覽
和Chili Fagara同一個團隊經營的MâmAmis, 可以預期風格會比傳統的Chill, 作為越南菜餐廳, 裝修設定以綠色的法式農間小屋作為主軸, 有一種復古的感覺. 當然食材方面也會比一般的來得高貴一點, 但又未到奢華的水平. 像是Pho的安格斯牛肉就是一個例子, 湯頭味道較濃重, 肉骨香夠就是少了一點甘甜, 除了牛肉之外, 肉丸也算是不錯, 至少不是一味追求彈牙, 而是一咬下去真的有牛肉的纖維口感和肉香.蕃茄蟹肉檬粉也是餐廳的另一道名物, 蕃茄湯頭偏酸, 炸軟殼蟹口感酥脆軟糯, 沒有久浸湯而將炸皮糊化, 湯頭也沒有炸物殘留下來的油膉味. 神奇的是除了炸軟殼蟹之外, 也有肉丸和豆腐, 後者的口感層次和豆香出奇地好. 只能說餐廳的用料, 特別是配角真的做得不錯, 但湯頭也許是因為本身經營四川菜的經驗, 味道真的比較濃重, 可以柔和一點就更好.MâmAmis, operated by the same team as Chili Fagara, is expected to have a style that is more refined than traditional chi

MâmAmis, operated by the same team as Chili Fagara, is expected to have a style that is more refined than traditional chill restaurants. As a Vietnamese cuisine establishment, its decor is centered around a green French farmhouse theme, giving it a vintage feel. The ingredients used are also of a higher quality than usual, though not extravagant. For example, the Angus beef in the Pho features a rich broth with strong meaty flavors, lacking a bit of sweetness. The meatballs are commendable as well, offering a genuine beef texture and aroma rather than just chewiness. Another signature dish is the tomato crab noodle soup, which has a slightly sour broth and crispy soft-shell crab that remains tender without becoming soggy. Interestingly, it also includes meatballs and tofu, with the latter having an unexpectedly good texture and bean flavor. Overall, while the restaurant excels in its ingredient choices, especially for side dishes, the broth could benefit from a milder flavor profile given their experience in Sichuan cuisine.
上次經過上環已經望到呢間餐廳個外型好吸引,以木系同植物裝修為主,感覺好休閒,入到嚟都有唔少外國人用餐,餐廳幾受歡迎,全場滿座▪️越式咖哩雞$188咖哩質感濃稠,以小爐盛載,keep住溫度,唔辣,帶椰香味▪️越南火車頭$148一嚟到就聞到隔離嘅外國人食Pho勁香,所以忍唔住揀左🤣好香濃嘅牛肉味湯底,加上九層塔洋蔥等等嘅配料,味道豐富,火車頭有齊牛丸、牛腩、和牛片同扎肉,推薦必食😋▪️越南春卷$128春卷炸到金黃酥脆,入面有粉絲、雲耳等等配以生菜同醃蘿蔔一齊食,感覺冇咁膩▪️蒜蓉包$48一份四件,麵包底鬆軟,唔會切得太厚,蘸上咖哩一齊食,Perfect!▪️甜蔗蝦$36/隻係我近期食過最好食蔗蝦~!蝦膠彈牙爽口,食落啖啖肉,蔗亦都好甜,配上自家製醬料,酸酸甜甜。溫提:最少要點三隻▪️鹹檸檬梳打$48味道酸爽,夏日必備~▪️新鮮青檸檬茶$48青檸茶解膩清新,亦唔會太甜🫶🏻▪️Seasonal Panna Cotta $68當日去到有泰式奶茶同埋斑蘭兩款,個人幾喜歡泰式奶茶,滑得黎茶味都幾香,斑蘭味偏甜呢度服務真係一流,店員好細心,會主動提供濕紙巾等等,而且食物質素好好,亦可以坐耐啲傾偈🩷🩷超推薦

▪️越式咖哩雞$188
咖哩質感濃稠,以小爐盛載,keep住溫度,唔辣,帶椰香味

越式咖哩雞

蒜蓉包

▪️甜蔗蝦$36/隻

甜蔗蝦

▪️鹹檸檬梳打$48
味道酸爽,夏日必備~

鹹檸檬梳打

▪️新鮮青檸檬茶$48
青檸茶解膩清新,亦唔會太甜🫶🏻

新鮮青檸檬茶

▪️Seasonal Panna Cotta $68

越式咖哩雞
越南火車頭
越南春卷
甜蔗蝦
2024-10-09 164 瀏覽
平日午市兩位成人的午餐🆗味道正常發揮,無驚喜,正常越南菜水準❌分量小!應該只夠小朋友食,點咗個炒公仔麵同撈檬粉,分量連茶餐廳早餐嘅湯面都大份過佢💰平均每碗連加一服務費要 $110 (無套餐)😶裝修好,但環境好迫 。同隔離枱接近零距離,左右兩枱大約一隻手掌距離,前後兩枱如果有人坐接近櫈背貼櫈背 (茶餐廳咁上下)👨‍🍳每服務有禮,唔會講你走ℹ️$110 一碗越南菜食唔飽,下次唔會再去 。報告完畢🙏🏻
平日午市兩位成人的午餐
🆗味道正常發揮,無驚喜,正常越南菜水準
💰平均每碗連加一服務費要 $110 (無套餐)
👨‍🍳每服務有禮,唔會講你走

‼️ 高 質 復 古 越 南 菜 ‼️·① [ 美 國 安 格 斯 牛 肉 // 鵝 肝 蒜 蓉 包 ] | 小菜非常有驚喜(#´ᗜ`#)ニコニコ尤其係 「 美 國 安 格 斯 牛 肉 」,大大片仲要好嫩滑,酸酸辣辣極開胃!「 鵝 肝 蒜 蓉 包 」 都好出色,又唔係好膩! |𓋪9/10•② [ 越 式 豬 頸 肉 炒 公 仔 麵 // 越 南 蕃 茄 蟹 湯 檬 ] |推介「 越 式 豬 頸 肉 炒 公 仔 麵 」多啲啲香葉味好出,炒得好乾身₍₍(\(◉ Ө ◉)/)₎₎「 越 南 蕃 茄 蟹 湯 檬 」蕃茄湯底好濃,又新鮮,但就冇乜驚喜。|𓋪8/10· ③ [ 𝐓𝐇𝐄 𝐑𝐎𝐀𝐃 𝐋𝐄𝐒𝐒 𝐓𝐑𝐀𝐕𝐄𝐋𝐄𝐃 幽幽密境 ] |𝐓𝐇𝐀𝐈 𝐁𝐀𝐒𝐈𝐋 / 𝐋𝐄𝐌𝐎𝐍𝐆𝐑𝐀𝐒𝐒 / 𝐋𝐈𝐌𝐄 / 𝐒𝐎𝐃𝐀味道好草青味,但又未去到好𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡覺得唔需要特別去試。|𓋪5/10•MâmAmis (上環)上環禧利街27號富輝商業中心地下A&B號舖
‼️ 高 質 復 古 越 南 菜 ‼️

| 小菜非常有驚喜(#´ᗜ`#)ニコニコ
「 鵝 肝 蒜 蓉 包 」 都好出色,又唔係好膩! |
𓋪9/10

|推介「 越 式 豬 頸 肉 炒 公 仔 麵 」多啲
啲香葉味好出,炒得好乾身₍₍(\(◉ Ө ◉)/)₎₎
𓋪8/10

味道好草青味,但又未去到好𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡
覺得唔需要特別去試。|
𓋪5/10

MâmAmis (上環)
上環禧利街27號富輝商業中心地下A&B號舖
2024-09-30 227 瀏覽
係上環被列入米芝蓮指南餐廳 @mamamishk淘小姐又點會錯過🤭餐廳樓底高燈光柔和環境非常舒適主打嘅新越式食物都好高質~⭐️串燒拼盤四串分別可選雞或牛兩者味道非常吸引可見醃肉嘅香料都經過精心挑選佢嘅沙嗲醬濃稠牛肉串非常鬆軟不過可能份量太多太厚近竹籤部分就有dd生配紫蘇葉或生菜食都非常可口⭐️越南春卷簡單嘅菜式即叫即炸非常脆口旁邊有生菜薄荷葉大大減低油膩感⭐️軟殼蟹沙律青瓜蘿蔔等等切成幼絲配上菠蘿粒係一道酸酸甜甜嘅開胃菜更突顯軟殼蟹香脆不膩⭐️菠蘿炒飯整體味道稍甜而米飯質感偏淋口感同想像中不一樣後來從帳單上睇到原來菠蘿炒飯係素食⭐️牛油果沙冰淘先生話灣仔好多外國人係中午食飯時會嗌牛油果沙冰淘小姐太好奇所以都嗌左杯試試牛油果本身就冇乜香味餐廳好巧妙咁用椰子帶出牛油果嘅味道兩者混合一起就覺得好順滑⭐️AROME 百花飄香呢杯荔枝味嘅 Cocktail 口感清爽十分配合今晚嘅食物⭐️SEASONAL PANNA COTTA感謝餐廳送比我地試兩款PANNA COTTA職員建議先食奶茶味後食斑蘭味兩款都唔錯口感好幼滑淘小姐就非常喜歡奶茶味🫶🏻推薦👍🏻👍🏻🍽️ MâmAmis 📍 上環禧利街27號富輝商業中心地下
係上環被列入米芝蓮指南餐廳 @mamamishk
淘小姐又點會錯過🤭

餐廳樓底高燈光柔和
環境非常舒適
主打嘅新越式食物都好高質~

⭐️串燒拼盤

口感好幼滑
淘小姐就非常喜歡奶茶味🫶🏻推薦👍🏻👍🏻

🍽️ MâmAmis
📍 上環禧利街27號富輝商業中心地下A&B號舖

#foodblogger #foodie #foodiehk #sheungwanfood #sheungwan #上環美食 #香港美食指南 #米芝蓮指南 #香港美食 #hongkongfood #hongkongphotography #foodphotography #foodphotographer #topcitybiteshk #diningcityhk #eatwithfoodiez #foodiesinternationalchat #foodiesconnected
MâmAmis位於上環禧利街 整體外觀感覺好有格調😍 好似入去周圍都可以打到卡咁😂😂 一入到去餐廳裏面 店員嘅態度非常之好 而且服務周到😌.🐷炭燒香葉牛肉卷
薄脆香脆嘅米紙 米紙仲係以黑色為佢嘅造型🤣🤣 包裹住鮮嫩香郁嘅炭燒牛肉 配合特製酸甜醬汁 味道清新惹味 但係又帶有好香嘅炭火味❤️‍🔥❤️‍🔥.🐷炭燒蝦柚子沙律
大隻鮮蝦配上柚子粒 清新爽脆 充滿越式風情 滿口津津有味.🐷生牛肉湯河
勁濃嘅湯底 但又唔會太鹹 就算就咁飲個湯底都唔會覺得膩 反而係覺得好清甜加上彈牙嘅牛肉同埋 新鮮蔬菜 😝 可以話係我喺香港食過數一數二嘅pho 😭😭.🐷芒果糯米飯
軟糯嘅糯米飯裹住香甜多汁嘅芒果🥭呢度嘅芒果糯米飯 仲要唔知點解可以特別香甜 真係噴香水都冇咁濃🤣🤣有齊糯米同埋紫米🤣 所以兩樣唔同嘅糯米加埋一齊個口感更加豐富 仲有一碗仔嘅椰汁俾大家隨時加小編當然加爆!所以成個芒果糯米飯真係唔係得個樣 係用實力贏小編嘅芳心🤣🤣🤣.🐷時令奶凍(咖啡味)
層次豐富 咖啡香濃醇厚 口感幼滑滑潤 完美收尾😆.🐷香蘭奶凍
鮮香濃郁 送入口中即化 清新宜人 又唔會太甜.MâmAmis
📍 上環禧利街27號富輝商業中心地下A

軟糯嘅糯米飯裹住香甜多汁嘅芒果🥭
小編當然加爆!
所以成個芒果糯米飯真係唔係得個樣
係用實力贏小編嘅芳心🤣🤣🤣
🐷時令奶凍(咖啡味)
層次豐富 咖啡香濃醇厚 口感幼滑滑潤 完美收尾😆
🐷香蘭奶凍
鮮香濃郁 送入口中即化 清新宜人 又唔會太甜
MâmAmis
📍 上環禧利街27號富輝商業中心地下A&B號舖
#吃貨日常 #香港 #茶餐廳 #Cafe #港式 #麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #中環 #中環好去處 #中環 #上環 #上環好去處
2024-07-11 568 瀏覽
依間位於上環既餐廳主打越南fusion菜,餐廳高樓底及透明玻璃窗充滿空間感,仲有植物同壁畫等設計,入到去感覺好似去左外國既小餐館🍴最近仲列入米芝連指南餐廳,質素有一定既保證💓越南春卷($118)春卷炸至金黃色,外層香脆,入面包住豬肉同蝦,餡料豐富,仲可以包住生菜一齊食,而且唔會覺得好油膩串燒拼盤($148)可以揀雞/牛/雙拼,我地揀左雞,雞肉好厚肉嫩滑,中間夾左檸檬葉,香茅味好重,再蘸點沙嗲醬食好惹味咖哩雞($168)蒜蓉包($48)咖哩用小火爐烘住以保持溫度,咖哩味道吾會太辣帶椰香,仲有薯仔,洋蔥同雞肉,建議加蒜蓉包,點咖哩汁食好夾🥰蕃茄蟹湯檬($168)一食落去好有驚喜因為無諗過個湯底咁鮮甜,而且係原隻既軟殼蟹,再配肉丸,扎肉同豆腐,蕃茄味仲好濃,好值得一試! 椰青($68)panna cotta($68)分別叫左班蘭同奶茶味,口感滑溜味道好濃而且吾會好甜

越南春卷($118)

串燒拼盤($148)

咖哩雞($168)
蒜蓉包($48)

蕃茄蟹湯檬($168)

椰青($68)

panna cotta($68)
分別叫左班蘭同奶茶味,口感滑溜味道好濃而且吾會好甜
2024-07-04
環境優美,以木系顏色作主調,有度假放鬆嘅感覺🌴 餐廳主打越南法國Fushion菜式,另有Cocktail同Mocktail可以選擇🥂✨越南蕃茄蟹湯檬 $168 係淡雅路線既蕃茄湯底,唔會太濃稠或太膩,飲落順口,但就未必適合追求重口味人士😛 上面既軟殼蟹夠晒巨型,形狀打卡,整體份量較多,兩個人可以開心share!✨鵝肝配菠蘿辣果醬 $188脆脆多士配搭肥美厚肉嘅鵝肝,油香豐腴🤤 旁邊嘅菠蘿辣果醬帶點酸甜,輕輕點綴,有減膩嘅效果。✨酸辣烏頭魚 $328 酸酸辣辣嘅湯底幾開胃,魚肉口感不錯。✨椰青 $68✨傾國傾城 $68 其實就係Passion Fruit Rea Tea,酸酸甜甜,啱晒炎炎夏日。

✨越南蕃茄蟹湯檬 $168

✨鵝肝配菠蘿辣果醬 $188

✨酸辣烏頭魚 $328
酸酸辣辣嘅湯底幾開胃,魚肉口感不錯。

✨椰青 $68
✨傾國傾城 $68
📍 MâmAmis📍 上環 𝗦𝗵𝗲𝘂𝗻𝗴 𝗪𝗮𝗻 • 禧利街27號富輝商業中心地下A&B號舖〔 Follow me! ♥︎ 〕-《MâmAmis》是一家位於上環的法式越南菜館這晚嚐的幾道菜式都十分合心意,尤其是可以動手做的米紙卷【DIY street side platter】🌟強力推薦大家也來試試!🥰-《MâmAmis》門面跟店面均以木系裝潢為主,室內樓底很高,滿佈植物、用上藤椅等,帶點法式小餐館感覺和復古味道,感覺溫馨-餐廳名字由越南文「Mâm」和法文「Amis」組成「Mâm」代表「Tray (餐盤)」,亦有「Feast (盛宴)」的意思;「Amis」代表「Friends (朋友們)」兩字組成就有「朋友們之間的盛宴」的意思,亦意味著越南與法國菜之間的美食匯聚越南曾受法國統治,所以在方方面面都有受到法國文化的影響,包括飲食不妨跟朋友們在這溫暖的環境中,享受一道道法式越南美食和店員親切的服務🤍-// Appetizers - KHAY BÁNH HỎI LỤI NƯỚNG //✿ MâmAmis DIY street side platter ($388) 🌟本來就想點越南春卷和餐廳招牌
📍 MâmAmis
〔 Follow me! ♥︎ 〕
MâmAmis》是一家位於上環的法式越南菜館
強力推薦大家也來試試!🥰
餐廳名字由越南文「Mâm」和法文「Amis」組成
本來就想點越南春卷和餐廳招牌的炭烤菜式,之後看到餐牌最底的【DIY Platter
一個拼盤已經包含了多款經典越南小吃,如炭燒豬頸肉、雞肉串、香葉牛肉卷、越式炸春卷等,好像比單點划算!
菜式份量與種類都十分豐富,兩個人吃的話,只吃這道已經十分飽😂
肉類燒得十分香和惹味;炸春卷香脆可口、口感豐富
另外還附有米紙、越式米粉、蔬菜等等等等⋯讓食客動手組裝
蔬菜類很爽口、很清新,尤其是那大量的新鮮生菜、鮮甜多汁的菠蘿條、酸爽開胃的醃蘿蔔等,另外還有薄荷葉、青瓜等
Chargrilled chicken skewers
侍應首先送上手套,然後介紹包米紙卷的步驟,很貼心🤍
米紙卷可以隨心製作,包裹什麼配料都好吃,最重要是有魚露汁的點綴🤣
又好玩,又好吃;吃完以後,雙手跟嘴巴都很累🤣,而且胃也裝滿了一大半!

// Pho - BÚN RIÊU CHA //
✿ Vietnamese grandma crab and tomatoes noodle soup ($168) 🌟
✿ 越南蕃茄蟹湯檬
吃越南菜,麵食當然少不了
這裡提供多款湯河、撈檬等麵食
這款【蕃茄蟹湯檬】是其中一款廚師推薦的,果真不錯,我也來推薦一下!
湯底以豬骨熬成,加入了蝦膏、蕃茄,味道鮮甜,感覺不重味精,反而越吃越開胃🥰
檬粉盡吸湯底味道,滋味滿滿🌟(只是略嫌太碎,有點難夾起)
軟殼蟹大大隻,好香脆、蟹肉也多
另外還配搭了扎肉、豬肉丸、炸豆腐等,十分豐富

// Dessert //
✿ Fried banana with ice cream ($108) 🌟
大愛香蕉做的甜品!🍌💛
炸香蕉】炸漿好脆;內裡軟腍、帶香蕉甜香味
配上兩球餐廳自家製的【椰子雪糕】,味道香濃,口感像冰沙
再擠上朱古力醬,好邪惡、好好吃~

// Drinks //
✿ Fresh whole coconut 新鮮椰青 ($68)
✿ Vietnamese salted foam drip coffee 越式鹽香奶蓋咖啡 ($68)
椰青】殼上刻上餐廳名字,好大一隻🥥,清甜多汁好解暑!
新鮮椰青
鹽香奶蓋咖啡】在越南咖啡上放上鹽味奶蓋,在香濃的苦澀味上加上滑順的甜味☕️
越式鹽香奶蓋咖啡
餐廳的其他飲品如其他越南傳統飲品和一系列特色cocktails、mocktails也不妨一試~
〔 Follow me! ♥︎ 〕
新鮮椰青