2024-10-10
每次經過上環禧利街,都比轉角呢一間越南餐廳 @mamamishk 吸引咗眼球😎 除咗靚之餘,佢仲係今年米芝蓮指南餐廳😎 果然係有姿勢有實際😆 裝修真係好靚,好多植物裝飾🫶🏻 有種摩登與復古融合嘅感覺,非常特別👍 🌟炭燒蝦柚子沙律 $158我鍾意佢嘅柚子唔會分得太細,而且柚子揀得好靚,又甜又多汁🫶🏻 醬汁加入咗大量嘅香料,而且酸甜度平衡得好好👍 蝦用炭燒嘅方式烹調特別香,肉質爽彈😋 作為前菜非常開胃👍🌟越南牛腩煲(跟2片蒜蓉包)$268中式牛腩煲就食得多,越式就真係未試,一定要試吓啦😬 用紙火鍋形式上枱,啱打卡之餘,仲keep住溫度熱辣辣👍 同我哋中式嘅牛腩煲完全唔同,加咗蕃茄醬同埋大量嘅香料,再加埋蘿蔔同牛肉😍 味道好豐富,而且和諧🤩🤩 牛腩炆到勁腍勁入味,唔使咬已經喺裏面化開🥰 呢個汁送麵包食真係好夾,如果配白飯應該都一樣咁正😎 🌟蕃茄蟹湯檬 $168呢度嘅湯檬應該都好受歡迎,我見好多枱都有叫😎 呢個蕃茄蟹湯賣相勁靚,味道亦都好好🫶🏻 軟殼蟹好酥脆👍 呢個湯真係非常好飲,有蕃茄嘅甜酸同埋蟹肉嘅鮮,而且非常濃郁,真心推介🫶🏻 🌟奶凍(茶味、斑斕味)各$68意式奶凍食得多,東南亞風味嘅奶
🌟炭燒蝦柚子沙律 $158
🌟越南牛腩煲(跟2片蒜蓉包)$268
🌟蕃茄蟹湯檬 $168
🌟奶凍(茶味、斑斕味)各$68
意式奶凍食得多,東南亞風味嘅奶凍第一次試🥰 又幾特別喎😗 我鍾意茶味多啲,茶味同奶凍好夾🫶🏻 斑斕味相對冇咁出,但都幾特別✌️
🌟西貢啤 $68
食越南嘢一定要嗌返支西貢啤先至夠風味㗎嘛😌
🌟凍青檸薄荷梳打 $48
清新解渴,非常爽😎
餐廳呢排都推出咗新嘅Menu,主打Street food,有炸魚餅、炭燒蠔等等菜式,下次叫多幾個朋友一齊嚟試吓😃 呢間餐廳環境、服務、食物同飲品都做得非常出色,難怪星期一晚都咁多人,大家有興趣一定要訂位啊🫶🏻