Mano (The L. Square)

平日晚上到了銅鑼灣駱克道L Square 5樓的Mano吃晚餐。大約7點半上到餐廳已經非常滿坐,建議要提早預訂坐位。餐廳環境幾有格調,挺適合一大班朋友用餐聚會,座位方面較擁逼,但都尚算坐得舒適。.餐廳主打新式意大利菜,提供了前菜、主菜、自家手工意粉、Sides等,選擇豐富。.◽️ 新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵 $178(8.5/10)餐廳Homemade的手工意粉十分煙韌而且口感軟硬適中,黑松露味道濃郁,整體味道不錯!.◽️ 8OZ 意大利牛柳配車厘茄火箭菜 $308(7.5/10)下單時店員細心通知我們牛柳是固定好medium,上菜時牛柳肉質呈粉紅色,口感嫩滑,而且幾Juicy。旁邊的蘑菇燒汁和牛柳的味道幾合夾,若果想味蕾更刺激可以點一點跟餐的芥辣醬,重口味同時不會蓋過牛柳本身的肉味。而火箭菜剛新鮮爽口。.◽️ 烤牛油澳洲西蘭花苗 $68(7.5/10)經烤過的西蘭花苗仍然新鮮嫩口,面頭同時佈滿大量芝士粉。.如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b
◽️ 新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵 $178(8.5/10)

而火箭菜剛新鮮爽口。
◽️ 烤牛油澳洲西蘭花苗 $68(7.5/10)

經烤過的西蘭花苗仍然新鮮嫩口,面頭同時佈滿大量芝士粉。
2024-04-19 6427 瀏覽
起初覺得店名似曾熟悉,方記得自己曾經到過位於觀塘海濱匯的MANO,原來早已於銅鑼灣開設分店,兩店餐牌卻不盡相同,觀塘店主打手工薄餅,而銅鑼灣店則以意式主菜為主,但同樣都有多款自家製意大利麵。Mano Meatballs ($138) 自家製意式肉丸加上巴馬臣芝士及以San Marzano番茄製成的醬汁,肉碎混合洋蔥及蒜頭等微辣惹味,質感較為鬆散而肉汁豐富。Seared Scallop Tagliatelle ($238)扁意大利麵比一般意大利寬麵(Fettuccine)再稍為更寬更薄,龍蝦汁帶微甜可惜麵條質感煮得過軟未及預期煙韌,配上北海道帶子表面煎香再配上三文魚子味道鮮美。Black Truffle Mushroom Tagliatelle ($178) 忌廉汁加入牛油、巴馬臣芝士及蘑菇熬煮至濃郁稠厚,菇菌香氣馥郁再刨上新鮮黑松露將香味昇華,扁意大利相對次下雖較另一款稍有彈性但仍然過軟。

Mano Meatballs ($138)

Seared Scallop Tagliatelle

2天前 0 瀏覽
餐廳成個環境都好浪漫休閒,座位坐得舒服,空間感十足,一班人黎,情侶 定 自己黎食都係個好地方! 餐牌選擇都唔小,價錢正常,openrice仲有做緊優惠。我地今次叫左龍蝦尾蜆蕃茄忌廉汁貝殼粉❤貝殼粉口感嚼勁 勁掛汁,蕃茄忌廉汁口感好清新,唔會覺好膩,仲有芝士既香味,龍蝦尾食用好方便,一黎到已經開左,方便拆肉,食起黎鮮甜味美零雪味! 肉質更爽口彈牙。香草白酒煮蜆 配 意式香草麵包❤香草白酒味道香濃,好惹味,蜆肉新鮮香甜,隻隻都大大粒。香草麵包好香口,配埋白酒汁,好滿足~如果再多幾隻蜆就更好🤣成個環境氣氛都好舒服,唔會有壓迫感,正!

成個環境氣氛都好舒服,唔會有壓迫感,正!
第二次黎Mano食lunch,兩次嘅體驗都唔錯☺️ 今日揀咗是日優惠lunchset 紅酒燴牛面肉蘑菇意大利飯。原本係$103,今日係$88加一,包埋餐湯同埋飲品。餐湯係紅蘿蔔南瓜湯都算幾濃郁,意大利飯係酸酸地好開胃,軟硬度適中☺️ 牛肉係出乎意料咁軟,好好食呀🤩 餐飲我揀咗凍檸茶,同朋友仲一齊share 左一個tiramisu 甜品,大家都幾鐘意🥳 tiramisu 在一份餐上加$20就有一杯架喇😆整體環境都闊落舒適,職員都幾友善,推薦大家🥰

整體環境都闊落舒適,職員都幾友善,推薦大家🥰
紅酒燴牛面肉蘑菇意大利飯
餐湯
tiramisu
2024-09-30
紅酒燴牛面肉蘑菇意大利飯
餐湯
tiramisu
2024-10-08 0 瀏覽
MANO是位於銅鑼灣的一間新式意大利小餐館,提供手工自製新鮮意大利麵食及其他意式料理。❈ 意式烤安格斯肉眼扒配澳洲西蘭花苗 HK$368 (NZ 10oz)肉眼扒烤至7成熟,生熟度拿捏到位,肉質鮮嫩有汁。特別喜歡切這種有厚度的牛扒,感覺很實在。另外,牛扒表面的烤紋亦烤得很美🥰配菜的西蘭花苗也烤得外脆內軟,不乾。❈ Side - 忌廉牛油蒜香雜菌 HK$68雜菌以忌廉牛油蒜香烹調,煮得特別香。軟熟雜菌不論配牛扒或烤包都很搭👍🏻。❈ 芝士肉醬千層麵 HK$188用上MANO的自製千層麵,煙靭有口感。很喜歡吃千層麵的時候,一口咬下去會吃到一層一層的麵和芝士肉醬的感覺,豐富滿足。❈ 提拉米蘇 Tiramisu HK$78Tiramisu的Mascarpone Cheese入口順滑,手指餅軟腍且滲透咖啡醇香。由於訂枱時説是要慶祝生日,餐廳在盤上寫上祝福語,貼心😊☆分類標籤#nuttylife

❈ Side - 忌廉牛油蒜香雜菌 HK$68

❈ 芝士肉醬千層麵 HK$188

❈ 提拉米蘇 Tiramisu HK$78

☆分類標籤
#nuttylife
今日同朋友黎叫咗個二人晚市套餐 買單唔使$400一個人 非常抵食😊🔸自家製意式肉丸呢個自家製肉丸真係好正😚 肉質鮮嫩,味道濃郁,配上特製番茄醬,酸酸甜甜好開胃😍🔸風乾火腿拼盤🔸香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵黎到呢間主打手工意大利粉嘅餐廳,當然要試吓‼️ 真係視覺同味覺嘅享受🥹 帶子煎得恰到好處,外脆內嫩,加上龍蝦汁嘅濃郁,意大利麵吸收咗所有味道👅🔸美國頂級牛板腱配香草醬牛板腱好嫩滑同粉嫩,叫medium Rare煮得啱啱好😚 香草醬嘅清香又唔會搶走牛肉本身嘅味道 另外啲配菜包括薯仔都焗得好香好好食😋🔸Cheese cake, Panna cotta

🔸自家製意式肉丸

🔸風乾火腿拼盤

🔸香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵

🔸美國頂級牛板腱配香草醬

🔸Cheese cake, Panna cotta

2024-10-07 0 瀏覽
今日經過銅鑼灣見到有個招牌幾吸引,星期五一於食好d!位於L Square 比較少人黎,因為門面實在不太顯眼。中午估唔到都幾多人,最好都係book 左位先黎。燒梅頭豬扒配薯條好唔錯,豬扒都幾大塊而燒到剛剛好,有好靚既燒坑紋,肉質唔柴唔鞋又幾有肉汁。BBQ sauce配得都幾好,有焦香又有甜酸sauce, 做得幾好。芝士肉醬千層麵相對細份,肉醬係好多但澱粉質唔太夠,份量多少少會更加好。味道比想像中既肉醬甜,芝士既奶香都令佢生色不少,整體唔錯。中午可以加錢轉套餐,餐湯都好大碗,味道正常。甜品叫左Tiramisu, 比平時吃開既更綿滑,但略嫌酒味唔夠特出,不過味道都ok。整體黎講環境幾舒服,價位公道,食物品質都唔錯,可以再黎👍
今日經過銅鑼灣見到有個招牌幾吸引,星期五一於食好d!

2024-10-04 204 瀏覽
一早book咗枱慶祝屋企人生日,準時去到得返高枱,冇得轉台😢Reception 聽到我問有冇其他枱就即刻黑面,問佢攞水加水都要三催四請先肯俾我,長期都要舉勁耐手先有人理我地,淨係咁樣嘅服務態度已經冇下次,然後因為個場好細啲枱好迫,所以好嘈,嘢食幾好食都冇下次。至於食物質素就真係麻麻哋,份量都正常食得飽嘅,但就比較咸,尤其係啲意大利粉,連個牛肝菌釀炸雞胸都好鹹。叫咗一個卡邦尼薯仔麵團,超級無敵鹹,食咗一粒已經唔想繼續食,質感都好奇怪,真係一舊粉團,完全唔好食。個黑松露意大利粉都好鹹。叫做比較好記嘅個牛扒,但係得四細舊,唔係好抵。至於甜品,個Tiramisu都幾好食,但係個奶凍太甜,唔建議大家試總之係呢個價錢呢個質素呢個環境,唔值亦冇下次。

總之係呢個價錢呢個質素呢個環境,唔值亦冇下次。
2024-10-03 0 瀏覽
位於銅鑼灣的 Mano 是一個鬧中取靜的好地方,無論是午餐還是下午茶,都有讓人滿意的選擇。當天先來了是日餐湯,口感順滑,調味適中Daily Salad 則是新鮮爽口,蔬菜脆嫩,搭配的醬料帶出清爽的酸甜味,開胃效果十足。主菜選了 Barramundi Fillet 和 Beef Cheek。Barramundi 魚柳煎得金黃,外皮脆,魚肉軟嫩,入口帶有一點海水的鮮味,層次豐富。牛臉肉則是炆得入味,軟腍得一叉下去就分開,口感細膩但不膩,配合香濃的醬汁,真的是很滿足。配菜的 Mushroom Risotto 表現亮眼,飯粒軟硬適中,奶油的香味與菇類的鮮甜結合得恰到好處。最後的 Dessert 係tiramisu!!!甜度不會過頭,作為餐後甜點很合適整體來說,Mano 的午餐性價比算是不錯,尤其牛臉肉和意大利飯是亮點,適合想吃得精緻又不想太奢華的一餐。

當天先來了是日餐湯,口感順滑,調味適中

2024-10-01 0 瀏覽
今日本身約咗朋友,早咗10分鐘上嚟,佢的reception面露驚訝咁,然後因為我哋多人的一張枱,我想過去坐低先,佢都面有難色,完全唔係解決問題的態度。人哋早到少少想先坐低有咩問題呢?我見佢呢個款都趕走咗其他上嚟想幫襯的客人。香港人依家做嘢係咪咁唔識得變通?

我見佢呢個款都趕走咗其他上嚟想幫襯的客人。

香港人依家做嘢係咪咁唔識得變通?
2024-09-15 1078 瀏覽
難得約到幾個好友gathering , 就揀食評唔錯既Mano 試吓。 限時90分鐘要交枱叫 左一個二人餐 再加一個意粉同薯條香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵帶子有啲 over cook , 意大利粉 好碎😓另外加錢叫左肉眼扒叫medium . 黎左Medium well. 🥲 同經理講,佢話冇得換,喺佢面前好大力都切斷到(太熟) 但佢都話係medium 肉醬千層面portion細 又貴($188) 完全唔抵食🙃薯條其他沙律,湯同埋甜品 服務都正常 但冇諗過一個set dinner係唔包嘢飲,食咁耐set 要另外加錢飲嘢都係第一次。 個別飲品買一送一 。但我唔會再黎下一次😓

叫 左一個二人餐 再加一個意粉同薯條

香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵

帶子有啲 over cook , 意大利粉 好碎😓

另外加錢叫左肉眼扒

肉醬千層面

portion細 又貴($188) 完全唔抵食🙃

薯條

其他沙律,湯同埋甜品 服務都正常

但我唔會再黎下一次😓
2024-09-14 822 瀏覽
意大利生切牛肉薄片 $168輕輕醃製牛肉薄片,保留了牛肉本有的鮮嫩多汁的口感。搭配上新鮮的芝麻葉、優質的初榨橄欖油和黑胡椒,味道清爽而又不失層次。巴馬臣芝士薯條 $68薯條炸到外酥內軟,熱熔嘅巴馬臣芝士更增添了濃郁的香氣和鹹香味,配埋醬汁不會過於飽膩。烤牛油澳洲西蘭花苗 $68新鮮西蘭花味道鮮甜口感脆脆,又帶有微微的焦香味。牛油增添了豐富的香氣和滑順質地,令這道料理格外誘人。香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵 $238北海道帶子鮮美多汁,配上新鮮三文魚籽和龍蝦汁,陣陣香味撲鼻,麵條也煮得恰到好處,令整道菜的層次豐富、味道絕佳。
意大利生切牛肉薄片

巴馬臣芝士薯條

烤牛油澳洲西蘭花苗

香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵
2024-09-13 782 瀏覽
平日收工諗住食返啲好嘢獎勵吓自己 今日同3個朋友去食 我哋大概8:30就上到餐廳 叫左四個菜 賣相其實唔錯 望落去幾好食 切嗰下就知道中伏 啲肉散開晒 食落去嗰陣味好一般 完全唔值呢個價錢 開一支礦泉水要$38 所謂嘅北海道帶子龍蝦汁扁意粉 粒帶子真係好難食 好似啱啱解凍出嚟煮兩下就算 個汁太鹹 龍蝦味就唔覺啦 唯一值得讚嘅就係職員嘅Service 佢哋真係好親切好友善 仲會主動問我哋好唔好食十分之體貼 服務簡直一流最後埋單半價一人174 食完都唔知食咗啲咩

十分之體貼 服務簡直一流

最後埋單半價一人174 食完都唔知食咗啲咩
2024-09-12
位於銅鑼灣L Square以粉色牆身及雲石餐桌作佈置主打近期熱門的意大利手工意大利粉🍝以親民價錢感受不一樣的意大利風情🇮🇹🧀Cold Cuts Cheese Board 前菜份量充足包括巴馬火腿、金門火腿、莎樂美腸🐖 鹹香濃郁 Parmesan cheese 🧀 口感細膩溫和 咸帶甘甜配搭香脆的多士🍞🍄‍🟫Black Truffle Mushroom Tagliatelle菌香味道突出意粉輕易掛滿醬汁口感煙韌彈牙🍝Spaghetti Carbonara 與傳統較為不同🆚煙肉及胡椒味道較重🥓中和奶油的油膩感🍮Tiramisu 口感較冰凍綿密夾雜著咖啡冧酒味☕️層次感豐富
位於銅鑼灣L Square
以粉色牆身及雲石餐桌作佈置
主打近期熱門的意大利手工意大利粉🍝
以親民價錢感受不一樣的意大利風情🇮🇹

🧀Cold Cuts Cheese Board

前菜份量充足
包括巴馬火腿、金門火腿、莎樂美腸🐖
鹹香濃郁

口感較冰凍綿密
夾雜著咖啡冧酒味☕️
層次感豐富

2024-08-25
  • Black Truffle Mushroom Tagliatelle
之前去過一次觀塘海濱匯的MANO,原來佢地係銅鑼灣都有分店,唔同既係觀塘店主打手工薄餅,銅鑼灣主打自家製意大利麵,今次同朋友黎食lunch,選擇都好豐富,味道有驚喜Lunch set 加$35 有埋STARTER + DESSERT,南瓜湯南瓜味香濃,入口綿滑Dessert 係Tiramisu,咖啡味都好出,酒味香濃,水準不錯燒梅頭豬扒配薯條 $108梅頭豬扒口感軟諗,肉味都好出,經燒過更香且不油膩,粗薯條熱辣辣,呢個價錢CP值高½ MANO 燒春雞配烤蔬菜 $108烤蔬菜主要係椰菜花,烤過更惹味, 燒春雞有½隻,Size剛剛好,外皮香脆,肉質嫩滑,推介!野飲本身包左Soft drinks/ tea,今次揀左Latte同Cappuccino,味道正正常常,奶味香濃,如果有拉花會更理想

燒梅頭豬扒配薯條 $108

½ MANO 燒春雞配烤蔬菜 $108