2011-03-07 409 瀏覽
今天放學後打電話給哥哥想他請我吃點熱的食物,但他現在越來越忙喇,沒有空應酬我。這個就是我今天放學後吃的「可可杏仁Hot Crepes」,$22,好香好味。今天生意好好0甘,都等左好耐先有得食呀。因為今天已經吃了個白汁飯,飽喇,所以冇試今天個個都叫o既雪糕可麗餅。今次的哥哥把皮弄得太薄,如果個餅皮可以再厚o的就正囉~我不停地跟他說要超多的朱古力粒,他笑笑地答應我,然後真的把朱古力粒灑滿整個圓形皮~裡面是朱古力加杏仁,其實呢個配搭係好味0既,不過上次揀的朱古力忌廉芝士$24,朱古力粒灑滿熱脆卷,在溫度作用下與忌廉芝士融在一起就更加好味,顯得牛奶朱古力軟滑無比。吃完後覺得好溫暖呀~!
可可杏仁Hot Crepes」,$22
今天放學後打電話給哥哥想他請我吃點熱的食物,
但他現在越來越忙喇,沒有空應酬我。
今天生意好好0甘,都等左好耐先有得食呀。
哥哥把皮弄得太薄
今次的哥哥把皮弄得太薄,如果個餅皮可以再厚o的就正囉~
個圓形皮~
裡面是朱古力加杏仁,其實呢個配搭係好味0既
古力軟滑無比。
吃完後覺得好溫暖呀~!
2011-03-07
20 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
紀念日
可可杏仁Hot Crepes」,$22
哥哥把皮弄得太薄
裡面是朱古力加杏仁,其實呢個配搭係好味0既
  • 可可杏仁Hot Crepe
2010-11-20 123 瀏覽
見佢個menu既野食都幾貴= =但係一心想試下..就揀左個草莓鮮忌廉+朱古力雪糕 $32望住佢整....原來係咁單調- -好吾抵食..感覺上好快就食哂...真係一啖忌廉..幾粒士多啤梨~一球雪糕+少少醬就整完食落....雪糕係幾好味既~但係真係太少料得上面係有料食..食到底戈D都係溶左既雪糕~真係好快就食哂=____=格離燒烤屋 吾駛$30都會食到一樣既野一次就夠。
見佢個menu既野食都幾貴= =但係一心想試下..
就揀左個草莓鮮忌廉+朱古力雪糕 $32

真係一啖忌廉..幾粒士多啤梨~一球雪糕+少少醬就整完

食落....雪糕係幾好味既~但係真係太少料
格離燒烤屋 吾駛$30都會食到一樣既野

一次就夠。
2010-11-19
5 分鐘 (外賣自取)
2010-11-14 68 瀏覽
吃甜品,最好還是在心情好的時候才吃這樣才能吃出它的味道懷著考試 A 左的心情,我就黎到食 pancake 獎勵自己了(換來荷包出血)起門口左望又望,始終都係十五十六因為 pancake 太多選擇睇落去又好好食連個店員都問:「先生要D咩?」 = =最後我點左個巧克力草莓忌廉 pancake外層軟軟的,開始吃的時候有 D 擔心要怎樣吃才能不弄髒雙手原來我是杞人憂天的那外層是牛油雞蛋打成的皮(同雞蛋仔/格仔餅皮味道一樣)隨時間過去層皮會自己「癒合」外皮包著的是巧克力雪糕球 + 巧克力醬 + 忌廉 + 草莓美中不足的是,巧克力雪糕球真的太甜如果沒有忌廉,我真的要被甜死了但是,當冰凍的巧克力雪糕 + 忌廉 + 草莓伴著「格仔餅皮」味一起咬下品嚐有著有別於每項東西分別品嚐的味道就是牛油雞蛋味的香味,伴著忌廉、巧克力雪糕的甜又甜又香,令人愛不釋手下次再來,看看還有沒有值得推介的
甜品,最好還是在心情好的時候才吃

這樣才能吃出它的味道

起門口左望又望,始終都係十五十六

因為 pancake 太多選擇

睇落去又好好食

連個店員都問:「先生要D咩?」 = =

最後我點左個巧克力草莓忌廉 pancake

外層軟軟的,開始吃的時候有 D 擔心要怎樣吃才能不弄髒雙手

原來我是杞人憂天的

那外層是牛油雞蛋打成的皮(同雞蛋仔/格仔餅皮味道一樣)

隨時間過去層皮會自己「癒合」

外皮包著的是巧克力雪糕球 + 巧克力醬 + 忌廉 + 草莓

美中不足的是,巧克力雪糕球真的太甜

如果沒有忌廉,我真的要被甜死了

有著有別於每項東西分別品嚐的味道

就是牛油雞蛋味的香味,伴著忌廉、巧克力雪糕的甜

又甜又香,令人愛不釋手

下次再來,看看還有沒有值得推介的

2010-11-05
1 分鐘 (堂食)
  • 巧克力草莓忌廉班戟
2010-04-17 49 瀏覽
食物方面我向来很花心,最喜欢一样吃上一两口然后换花样,一餐吃到很多种类的食物是我最中意的,所以很喜欢吃寿司还有韩国料理(前菜有好多小碟)marion此次出轻盈版crepe,据解释是价钱下调分量减半,我实在是欢迎之至因为原本的crepe分量太大,吃了一半已经觉得没有新鲜感,但又觉得这样扔掉未免太过浪费于是今天试了咖喱吞拿鱼,要求走忌廉芝士(不知道店员会不会以为我是怪人)谁知道分量还是太大,不知道该高兴还是不高兴,但软软的饼皮和香香的馅料,让人觉得很温暖很幸福比起对出烧烤屋的店员来说,marion的店员手艺明显比较熟练上次我看着烧烤无的店员连烤三块饼皮都在翻面的时候弄破了,第四块又破了,她居然就这样包起来给我……言归正传,没有惊喜也没有失望,所以给了OK,还算合理吧~

谁知道分量还是太大

言归正传,没有惊喜也没有失望,所以给了OK,还算合理吧~
2010-01-02 29 瀏覽
香蕉卡式達我LIKE 的CREPE 喇!!!新鮮睇住佢MAKE 的…薄薄的圓形皮… 摺幾下…包住CUSTARD 同BANANA!!!皮唔係咁夠旦香…不過又脆又軟…仲有D 煙UN…CUSTARD 比CREAM 杰D…口感實在D…~香蕉...好細的一只喎…只係2片咁多咋…佢個SAMPLE MODEL..真係吸引好多...E+卷埋左...睇落好細SIZE...

香蕉卡式達
我LIKE 的CREPE 喇!!!

新鮮睇住佢MAKE 的…
皮唔係咁夠旦香…不過又脆又軟…仲有D 煙UN…
CUSTARD 比CREAM 杰D…口感實在D…~
香蕉...好細的一只喎…只係2片咁多咋…

2010-01-01
2009-12-05 15 瀏覽
今日行行下街,有d肚餓,叫左過熱既香蕉味,快靚正,佢有好多好新奇既口味,通常呢d卷都係cream加朱古力漿加生果,佢有d漢堡扒果d,下次試試=]
今日行行下街,有d肚餓,

叫左過熱既香蕉味,快靚正,

佢有好多好新奇既口味,

通常呢d卷都係cream加朱古力漿加生果,

佢有d漢堡扒果d,下次試試=]
熱香蕉卷
2009-12-05
熱香蕉卷
2009-11-20 16 瀏覽
之前幾次去食food court都想食,不過食完正餐又食唔落,今次終於食得落啦~order o左香蕉特選&藍栴特選都ok o既,不過如果個皮可以再濃少少就更加好啦個vanila ice cream都幾好味,不過加埋D cream就真係有D漏.....總結就係,$28咁O既涵又真係有D唔抵
order o左香蕉特選&藍栴特選
都ok o既,不過如果個皮可以再濃少少就更加好啦

總結就係,$28咁O既涵又真係有D唔抵
2009-11-19
2009-09-16 8 瀏覽
經過marion crepes, 俾陣香噴噴的味道吸引住本來想食個pancake, 但怕食唔哂, 改食一個甜筒, 曲奇餅味的個筒好脆, 好鬆化, 味道仲好好, 好香的餅味曲奇味的雪糕, 唔會過甜, 有曲奇微粒, 雪糕好滑, tasty見食物模型好吸引, 下次一定要食pancake, 仲要試白玉味的, 朋友話佢試過好好食
經過marion crepes, 俾陣香噴噴的味道吸引住

個筒好脆, 好鬆化, 味道仲好好, 好香的餅味

2009-07-25 4 瀏覽
我一向都好鐘意食pancake 的。 以前讀書果時成日都幫襯旺角一間 pancake 店,就算要排隊都唔介意。當時最鐘意食奇異果醬加杏仁同埋藍莓果醬加杏仁,好似 $12一個,真係好懷念! 可惜之後 closed 左。知道沙田有pancake shop,我一定會試下! 嘩,都等左好耐先有得食呀...生意好好0甘。我要左一個朱古力加杏仁 $21,呢個價錢都好貴下!熱熱的pancake 個皮做得好好味! 至於朱古力加杏仁,其實呢個配搭係好味0既,不過呢度0既水準就唔係好穩定...有時味道係幾好0既,但有一次就落得太多朱古力,變左超甜。 不過整體0黎講都係好好味0既!其實仍然覺得以前旺角果間好d ,不過呢間都幾好,我都會間中幫襯。

我要左一個朱古力加杏仁 $21,呢個價錢都好貴下!

熱熱的pancake 個皮做得好好味!

2009-07-25
2009-05-25 10 瀏覽
每次去日本都必定會到原宿竹下通既NOVA Cafe食Crepes,反而街中間既Marion Crepes就一次都無幫襯過。星期六一早起身諗住襯無咁多人入一田執下平貨,點知個情況原來係咁嚴重,基本上買唔到想買既野,唯有放棄上超市買下日本生果,點知恐佈程度同樓下不相伯仲。諗住今次都係失望而回,正當沮喪之際行過見到Marion Crepes好似在日本見過,即時成個醒哂。照舊食香蕉+雪糕+芝士蛋糕,好似係叫"香蕉XX總滙"($34):個皮同日本食既Crepes一樣,有蛋香有咬口,香蕉有好濃烈既香味,雲糕同芝士蛋糕同日本既一樣咁好味,整體真係同日本食過既一模一樣,可一解條日本食癮。店面裝修跟足日本店一樣,採開放式設計,客人可望住製造過程。唯一美中不足係服務,收銀職員無留心聽清楚客人orde,要沖銷兩次單,亦無道歉;製Crepes那位小姐態度亦不敢恭維,我問佢係咪落錯雪糕時,佢無答我,只係俾返張飛叫我去收銀處處理,同收銀處職員完全零交流。好開心見到一間不論裝修、食物質素都跟足日本的甜品店,但若果服務質素都跟足日本的話,相信會更受歡迎。

店面裝修跟足日本店一樣,採開放式設計,客人可望住製造過程。

2009-05-23
$28 (其他)
  • 香蕉朱古力精選($28)
  • 香蕉朱古力總匯($34)
2009-05-21 5 瀏覽
我真係好like好like食crepe~所以有時貴下都冇mud所wai~呢間既沙律燒汁雞crepe係好好好好食!!!沙律汁同燒汁加埋既味道係好好~當時整個人都要落足料喇~有時唔夠汁就會爭d~同埋都覺得有少少貴啦所以成日都冇咩人咁, 可能隔離間比較平啦(隔離都有燒汁雞crepe, 只賣$24一個, 不過唔包野飲salad, 但味道就冇呢到咁好食!!!)呢到$33有1個crepe+1個salad+1杯野飲但個crepe唔係好飽家ma!!係呢間陳買過幾次整果d人永遠都係黑口黑面係收銀有時係經理收會好少少比個crepe我同比野飲既係唔同既staff一個係姐姐仔, 一個係哥哥仔2個都笑容欠奉!!!一個"多謝晒"都冇如果唔係我真係好鐘意野我真係唔會再黎
我真係好like好like食crepe~

所以有時貴下都冇mud所wai~

呢間既沙律燒汁雞crepe係好好好好食!!!

沙律汁同燒汁加埋既味道係好好~

當時整個人都要落足料喇~
有時唔夠汁就會爭d~

同埋都覺得有少少貴啦
所以成日都冇咩人咁, 可能隔離間比較平啦
呢到$33有1個crepe+1個salad+1杯野飲
但個crepe唔係好飽家ma!!

係呢間陳買過幾次
整果d人永遠都係黑口黑面

係收銀有時係經理收會好少少

比個crepe我同比野飲既係唔同既staff
一個係姐姐仔, 一個係哥哥仔
2個都笑容欠奉!!!

一個"多謝晒"都冇

如果唔係我真係好鐘意野
我真係唔會再黎
2009-05-21
2009-05-04 3 瀏覽
香港初時未有呢d pancake食之前,已經係日本食過.......就係係日本原宿食過後,覺得超好食~價錢比香港平,份量亦比香港大!番黎hk後,食過幾次~都係覺得普普通通啦~我通常都試士多啤梨,但今日見到d香蕉幾好~咁就叫左個香蕉巧克力特選($32)..香蕉味濃~但雪糕球太細......不過比起之前試過其他味既好食了~因為叫無雪糕既pancake,我覺得唔夠好食~所以每次一家會叫有雪糕既!!

2009-05-03
2009-01-09 5 瀏覽
想食雪糕,但之前食了太多哈記的,這夜食一食麻布的。最喜歡這裡的綠茶雪糕,另外點了一球柚子。綠茶依舊是最好食的,甘甘的綠茶味,最得我心。反而柚子愈食愈甜,早知要兩球綠茶更好。我最喜歡這裡的綠茶雪糕和軟雪糕,可惜店員的服務態度完全是負分。
想食雪糕,但之前食了太多哈記的,這夜食一食麻布的。

最喜歡這裡的綠茶雪糕,另外點了一球柚子。

2008-12-15 5 瀏覽
一年前, 在銅記第一次吃crepe, 愛上了半年前, 在沙田逛, 看到這間店子, 勾起那回憶所以這一次來沙田, 第一樣要嘗的就是你了^0^~要了普通但穩陣的朱古力香蕉, 下了單, 走到開放製作處看著店員在弄, 很快便拿到了~朱古力香蕉crepe:很香, 香蕉味很濃, 自己對香蕉挺有好感,所以覺得很不錯, 不過其實朱古力味欠奉, 整件crepe只有其中幾口是吃到有朱古力味的~另外, 價錢也真的@@... pancake皮 x 香蕉 x 朱古力.... $2x是太貴了^^"所以很偶然的回憶一下就夠了^^"
一年前, 在銅記第一次吃crepe, 愛上了
半年前, 在沙田逛, 看到這間店子, 勾起那回憶
所以這一次來沙田, 第一樣要嘗的就是你了^0^~

要了普通但穩陣的朱古力香蕉, 下了單, 走到開放製作處
看著店員在弄, 很快便拿到了~

幾口是吃到有朱古力味的~

所以很偶然的回憶一下就夠了^^"
製作中...
咬了一口後的內部情況~
白玉抺茶慕糍, 好好好吸引我的crepe, 因為裡面全部都係我愛的餡料, 但點解可以令我咁失望ga!!!!原因如下:1. 唔明點解有人排隊都要預先整定d crepe皮, 凍冰冰lor~~~~~2. 唔明點解咁吝嗇, 全部料都就住落, 收我行我$36多少少朱古力醬, 紅豆都唔過放ar~~~3. 唔明點解連我至愛的白玉都可以咁難食, 一d都唔QQ, 淋哂, 個面好似"糊"咗咁!!!!!4. 唔明點解抺茶慕糍全無抺茶味, 口感似係淋哂的啫喱咋!!!!!!唯一好d係佢個香草冰淇淋lor, 依然覺得佢個combination係吸引ga, 只可惜冇心做, 唔該價錢同水準成正比ar, 好似比喊面的我都忍唔住la!!!!!!!!!!!!!!!!

原因如下:

唔好比個樣呃咗你ar