2024-09-02 489 瀏覽
今日終於同朋友食到呢個牛肉蛋飯,見到好多朋友之前都有食過,打咭都好靚一流🙈🙈 整體個飯既分量唔算係太多,我都食完之後都唔係太飽🙈🙈 不過要讚既係本身個飯上面加咗好多塊和牛, 每一件嘅質素非常高,食得出本身餐廳嘅原材料食材非常高質🙈🙈 餐廳一個黃色嘅碗,非常有本身餐廳嘅個人風格,顏色亦都非常特別,其實成個牛肉飯嘅present都非常特別,整體其實我覺得成碗飯都幾好食🙈🙈 除咗價錢係有少少貴之外,不過我覺得都值得一試,如果飯嘅份量多番少少就更加完美🙈🙈
身為WagyuMafia的副線拉麵店以更親民的價格吃到優秀品質的和牛本人就是牛肉+沾麵的愛好者 一定要來嚐嚐這碗誘人的沾麵這次來到basehall分店吃 雖然沒有手捧拉麵打卡服務但至少不需要排隊 位置更寬敞舒服🤫沾麵的基地有點偏洋蔥壽喜燒的感覺湯底走的是濃郁路線 裡面也有一些洋蔥和牛肉塊麵條是我喜歡的口感 很有嚼勁 也很掛湯和牛本🐂也是很優秀的!半熟狀態讓整片和牛軟軟嫩嫩的大讚他們家的高麗菜!有先過冷水 所以很輕甜爽脆🫶🏻▻ Tokusei Wagyu Tsukemen ($165)
身為WagyuMafia的副線拉麵店
以更親民的價格吃到優秀品質的和牛
本人就是牛肉+沾麵的愛好者 一定要來嚐嚐這碗誘人的沾麵

這次來到basehall分店吃 雖然沒有手捧拉麵打卡服務
但至少不需要排隊 位置更寬敞舒服🤫

沾麵的基地有點偏洋蔥壽喜燒的感覺
湯底走的是濃郁路線 裡面也有一些洋蔥和牛肉塊
麵條是我喜歡的口感 很有嚼勁 也很掛湯
和牛本🐂也是很優秀的!
半熟狀態讓整片和牛軟軟嫩嫩的
大讚他們家的高麗菜!有先過冷水 所以很輕甜爽脆🫶🏻

2024-06-15 759 瀏覽
和牛丼 💰195这道美食以珍珠米为底,上面铺满了鲜嫩的和牛片。和牛肉片口感柔软,肉质鲜美,融化在口中。顶部放置了一个生鲜蛋黄,增添了丰富的口感和味道。蛋黄的丰滑与和牛的鲜美相互融合,形成了一种绝妙的风味组合。每一口都能感受到米饭的香软,和牛的鲜嫩以及蛋黄的丝滑,给味蕾带来一种令人陶醉的享受。
和牛丼 💰195
2024-06-06 707 瀏覽
已經喺Instagram見過佢好紅嘅牛肉蛋黃飯好多次,小編都食過呢間舖頭兩次,分別兩間分店都去過🕺🏻個人覺得灣仔嘅店員比較Fun,會拎住碗飯同你擺好多pose俾你影幾張相打卡,搞鬼好多😂中環base hall分店啲店員就比較cool🆒可能因為唔係自己獨立一間餐廳,少咗啲空間————————————————感想:❆ 和牛丼 Wagyu donburi 賣相好吸引, 都明白點解佢咁hit, 成日要排隊先食到👌🏻飯上面鋪咗好多塊和牛, 配一大隻蛋黃🐣牛肉好大塊, 油脂分布平均, 肉質鮮嫩, 加上蛋液同珍珠米一齊食充滿層次感, 非常滿足!總括而言丼飯配搭得很好, 但份量比較少 + 價錢比較貴hmmm————————————————整體:✦ 價格: 4.0/5✦ 味道: 4.1/5✦ 服務: 4.2/5✦ 環境: 4.0/5✦ 再訪指數: 4.0/5Mashi no mashi @mashinomashi地址: 中環康樂廣場1號怡和大廈LG樓BaseHall Kiosk 12-13營業時間: 星期一至六 11:00-22:00

————————————————

營業時間: 星期一至六 11:00-22:00
2024-06-01
  • 和牛丼
2024-06-03 653 瀏覽
#20240601 🤍📍 Mashi No Mashi @mashinomashi 中環康樂廣場1號怡和大廈LG樓BaseHall Kiosk 12-13 🍽️灣仔愛群道32號愛群商業大廈地下1B號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#地獄和牛沾麵 $195 🫧 #竹筍 +$15💭 名附其實既地獄辣,第一啖食已經feel到,不過呢度無得揀辣度,只有辣定唔辣揀🥵基本上個麵最大價值就係果三片和牛,一入口已經食到好香油脂香,而且食落好滑好淋,真係做到有陣入口即溶既感覺,係會慢慢食唔捨得吞🐮個沾麵汁入面都仲會有啲肉丁,但後悔嗌左辣,陣味太搶遮左唔少牛味,相信原味會更加好味🤤.#中環美食 #🐷在中環 #灣仔美食 #🐷在灣仔 #🐷_食
#20240601 🤍
灣仔愛群道32號愛群商業大廈地下1B號舖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#地獄和牛沾麵 $195
🫧 #竹筍 +$15

#中環美食 #🐷在中環 #灣仔美食 #🐷在灣仔 #🐷_食
2024-06-01 572 瀏覽
今日到foodhall 吃午飯,這兒的選擇包羅萬有,有不少長龍店駐場。座位相當舒適寬敞,而且幾安靜。今次試下和牛拉麵店。雖然是foodcourt, 但價格和原店一樣,由$125-$195,主打和牛飯、和牛沾麵和和牛拉麵。和牛拉麵$180這拉麵味道不錯,但又不是不能錯過。和牛有幾片,薄薄的,口感軟滑,應該是A3/A4,所以唔膩口。半熟旦好creamy, 有少少醬油味,而湯底有好多蔥花,牛骨湯的風味,味道鮮甜但偏清和淡口,配上軟滑細麵,掛湯力十足,味道不錯。和牛沾麵$185這個比較推介,和牛半生熟,都算大片,口感軟滑,配上沾麵湯,口感濕潤,味道不錯。還有半熟旦、筍和椰菜,口感多樣化和比較豐富。沾麵是粗身的,口感Q彈,加上濃口惹味的沾麵湯,味道鮮而濃郁,真可口又不油膩。和牛餃子$125-客六件,口感脆脆,餃子皮又薄,餡料幾軟滑juicy, 真係有和牛味,幾好味。
座位相當舒適寬敞,而且幾安靜。

和牛拉麵$180

和牛沾麵$185

這個比較推介,和牛半生熟,都算大片,

和牛餃子$125

2024-06-01
午餐
2024-05-29 481 瀏覽
嚟咗呢一間黑手黨嘅副線,我哋叫咗一個和牛飯同埋一個和牛拉麵,今次食完就覺得佢個飯好食過佢個面,和牛飯係將和牛鋪喺個面度,中間再加一個好靚嘅蛋黃,我同朋友都忍唔住即刻攞電話出嚟打卡,賣相非常靚仔,而且味道都非常好,牛肉入口非常香濃,而且唔會好鞋,係生熟嘅控制到控制得非常好,好考廚師嘅功夫,而且味道上嘅配搭極都做得唔錯,鍾意食嘅朋友可以嚟試吓,係價錢有少少貴,不過我覺得係呢一個地區差唔多,餐廳嘅裝修去到非常新穎,坐得都舒服!
2024-05-17 329 瀏覽
新開無耐時候嚟食過 嗰陣真係好好食 無論沾麵定係和牛飯都好好食 個陣經常性full 所以都好一段時間冇嚟啦 今日星期五特登放工去食 同朋友一齊叫咗一份沾麵同一個湯拉麵 啱啱到嘅時候已經見到人係少咗好多 好輕易就已經有位坐 坐低後發現店員其實好多黃牛都一早切好晒 😵 已經唔係新鮮切既和牛湯拉麵勁普通 食落係滿口味精 完全唔知咩湯底😂😂 和牛都還可以接受沾麵其實幾好食 好岩鐘意食辣既人 平時譚仔食開中/大辣 都覺得佢地既沾麵辣 勁香 不錯

今日星期五特登放工去食 同朋友一齊叫咗一份沾麵同一個湯拉麵

啱啱到嘅時候已經見到人係少咗好多 好輕易就已經有位坐

2024-04-14 368 瀏覽
之前喺呢間食過和牛飯,覺得好味,今次再嚟試下和牛拉麵。阿姐遞個麵俾你之前,會擺個pose,俾你影張相。但係呢個阿姐佢個pose,完全影唔到碗麵,似係影阿姐個樣多啲。和牛拉麵:湯底:第一啖飲落去,清新又香甜嘅牛骨湯味,掂喎。但係個問題在於食吓食吓,個拉麵啲鹼水味散發出嚟。食到後面,啲麵嘅鹼水味滲入原本清甜嘅牛骨湯味。食到後面,好感下降。牛肉:有兩大片炙燒和牛。個人就覺得冇和牛飯咁抵食。一嚟和牛嘅份量好似冇飯咁多,而且牛肉本身係嫩滑嘅,但係偏淡,要連埋個辣汁食,個味道就會多啲。麵條:麵條質感都OK,但係食吓食吓,覺得有浸鹼水味。而且啲鹼水味仲會滲咗落個湯度。去到後期,我就麻麻哋個湯底啦。整體嚟講,我下次都係會去食返和牛飯。環境:★★☆☆☆ 食物: ★★★☆☆ 值得試指數: ★★★☆☆
之前喺呢間食過和牛飯,覺得好味,今次再嚟試下和牛拉麵。

和牛拉麵:

整體嚟講,我下次都係會去食返和牛飯。

環境:★★☆☆☆

食物: ★★★☆☆

值得試指數: ★★★☆☆
和牛拉麵
2024-02-12 551 瀏覽
🔹Tokusei Wagyu Tsukemen🍜 ($165)Ozaki Beef🥩, Cabbage🥬, Soft-Boiled Egg🥚, Bamboo Shoot🎋, Nori, Noodles今次喺中環食咗呢個特製和牛沾麵🍜 主要配料包括尾崎牛肉 椰菜 溏心蛋 竹筍 紫菜同拉麵🍜 紫菜上面有拉麵店嘅logo 好cute😄 尾崎牛肉被切成薄片🥓 店員會喺麵上面先舖好其他配料同埋和牛片🥓 然後用火槍燒下塊牛🔥 和牛肉質都幾鮮嫩🥳 湯底好濃郁 入面仲有啲肉粒 但真係好鹹😅 拉麵都幾彈牙 麵條本身帶有一絲小麥味😀 但因為沾麵汁太鹹 遮蓋哂原本麵條嘅味道🥲
2024-02-06 408 瀏覽
來吃中環超好吃 😋高質數 👏🏻連碧咸都贊的和牛飯🫶🏻上菜非常有儀式感 服務員會擺好pose給你拍照 店員齊喊口號 哈哈 有趣😁整整一盤尾崎和牛 用噴槍火炙之後微微焦黃 香氣四溢 ,入口即化 肉質細膩 肉汁豐富 品質高👍🏻 比太陽還紅的雞蛋 好吸睛呀~飯內加入牛肉粒和醬油 使口感更豐富了 最後飯吃完了 和牛還很多 份量很足 不知道是不是可以加飯🤣朋友點的特製和牛沾面,也是贊不絕口呢,面條有韌勁、勁道爽滑、湯底濃郁,搭配一起很👏🏻
來吃中環超好吃 😋高質數 👏🏻連碧咸都贊的和牛飯🫶🏻

比太陽還紅的雞蛋 好吸睛呀~
飯內加入牛肉粒和醬油 使口感更豐富了
最後飯吃完了 和牛還很多 份量很足 不知道是不是可以加飯🤣

2024-02-03 382 瀏覽
尊嘟好好吃啊!和牛丼 腌制过的牛肉在简单的炙烤下,不仅促进激发了牛肉的香气,也保留了最软韧的口感🥩,拌上蛋液和米饭中的牛肉粒,吃起来更加的鲜香丝滑,仿佛在给舌头做牛肉spa🫶🏻🗽生意还挺好的,如果能坐在板前的话,还可以有特殊的拍照服务哟
尊嘟好好吃啊!
2024-02-01 253 瀏覽
終於都有機會試呢間”chok樣”和牛沾麵係Wagyumafia嘅副線餐廳嚟 聽聞碧咸嚟香港都讚好食店員上菜嘅招牌眼神動作 令好多人都會打卡擺上網 終於喺佢開咗第二間後嚟試😂今次試咗中環分店不得不說和牛大大塊 輕輕燒過後係幾好食 入口好軟滑麵條掛汁彈牙 但缺點係佢係熱嘅!!🥲沾麵汁入面都比得好足嘅和牛粒味道不錯但個汁偏咸咗啲 食到後面要飲水清味蕾另一個嗌咗地獄辣汁嗰款 真係睇小咗佢 食到我就嚟往生🫠比大家參考下 平時頂盡食到譚仔中辣 呢個我唔得呢個其實會更惹味 但比唔辣款更鹹 會完全蓋咗食材嘅味總結會話味道唔差 係衰太鹹性價比唔高 成$200一碗仲貴過心目中no.1嗰間雞白湯🥹未去到網上吹捧嘅高質 試過一次就夠🤍地獄和牛沾麵($185) | Rating: 7/10🤍特製和牛沾麵($175) | Rating: 7.2/10
終於都有機會試呢間”chok樣”和牛沾麵

總結會話味道唔差 係衰太鹹
性價比唔高 成$200一碗仲貴過心目中no.1嗰間雞白湯🥹
未去到網上吹捧嘅高質 試過一次就夠

🤍地獄和牛沾麵($185) | Rating: 7/10
Mashi No Mashi 黑手黨副線和牛沾麵店 (中環)🐮🧡▪ TOKUSEI WAGYU TSUKEMEN特製和牛沾麵Ozaki Beef. Cabbage. Soft Boiled Egg. Bamboo Shoot. Nori. Noodles$175好嫩滑既和牛,味道好高質😋另外有一碗沾麵湯,內有牛肉粒🧡湯味適中,不會太鹹👏🏼👏🏼▪ WAGYU DONBURI和牛丼 $195好大粒,黃色蛋黃,好吸引🥰下邊鋪咗好多塊和牛,味道一樣好高質值得推薦!🤞🏻飯底加咗牛粒及醬油,感覺都好特別😋食物:🌕🌕🌕🌖🌑價錢: 🌕🌕🌕🌗🌑回頭指數 :🌕🌕🌕🌖🌑📍中環康樂廣場1號怡和大廈地庫BaseHall Kiosk 12-13

▪ TOKUSEI WAGYU TSUKEMEN

▪ WAGYU DONBURI和牛丼 $195

食物:🌕🌕🌕🌖🌑
價錢: 🌕🌕🌕🌗🌑
回頭指數 :🌕🌕🌕🌖🌑

• 和牛丼
  • 特製和牛沾麵
2024-01-11 163 瀏覽
呢間店坐位好似吧檯咁既形式,本來以為自助,但係係有人serve 既。叫咗個和牛沾麵,一set 咁上菜,好精緻。啲麵浸落啲湯度好有咬口。最極品係個兩塊牛肉,浸落湯度淥下佢,成件放入口時,入口即化,充滿牛肉味。湯底好入味偏咸,碗麵食到見到碗底😋😋😋。#mashinomashi #和牛沾麵 #和牛 #入口即化

#mashinomashi #和牛沾麵 #和牛 #入口即化
  • 特製和牛沾麵