2021-06-25 228 瀏覽
Having spent $138 for a frittata and a small glass of elderflower tea (#rip-off), I waited 35mins for the frittata, followed up twice with staff and it still hadn't arrived.  Gave up and walked out.  Very poor service, particularly as it was after peak lunch period.  I work in the building, walk past this place every day on the way to my office but, next time, I'll just keep walking!

2021-06-25
35 分鐘 (堂食)
睇二、三月嘅食評都有人讚 Tiramisu Waffel 所以決定試下,叫埋杯 Iced Latte,但兩樣都唔好食,特別係waffles。老老豆豆我食嘢要求真係唔高,我覺得Iced Latte 只要奶夠濃郁、有咖啡嘅香同少少苦澀味已經過關。但呢杯嘅咖啡太酸,奶味唔濃,質地亦比較稀,飲咗1/3放棄。然後 Tiramisu Waffel,一上枱都知有啲出事⋯⋯cream 嘅顏色完全唔係其他人食評影嘅奶白色,而係深啡色,一spread 開個賣相真係好唔好睇🤦🏻‍♀️ 兩層 waffle 分別放上一球 cream,碟有用朱古力醬裝飾,that’s all。如果啲 cream好出色就算了,無其他配料都ok,但啲cream 應該係加咗咖啡粉/ 碎,入口鞋到癲🥲 我完全諗唔到同 Tiramisu 有咩關係,啲 waffle 如果係配蜜糖、雪糕,已經易入口好多,不至於食咗1/3就放低,最後係靠碟上面嘅朱古力醬先食多幾啖(會唔會太陰公🥲)。Waffle 算係外脆內軟,唔難食,只係無配料我食唔落。咁樣埋單$122,我覺得好似唔小心跌咗錢咁🥲 唔知餐廳廚房係換咗人定點、唔知佢哋改餐單/ 食譜前自己試過未,但

咁樣埋單$122,我覺得好似唔小心跌咗錢咁🥲
唔知餐廳廚房係換咗人定點、唔知佢哋改餐單/ 食譜前自己試過未,但試過應該唔會夠膽拎出去serve 客,真心。
Iced bb Latte
Tiramisu    Waffle
2021-05-25 207 瀏覽
一直都好想去試吓呢間近海濱嘅特色Cafe但之前都因為太多人食唔到啱啱個星期日 唔係咁多人 唔使等位 終於試到我12點左右到 都安排到我坐窗口位🥰試左佢地特色既 🍳西班牙蛋餅蛋餅冇乜驚喜 不過都好食既🧇 Tiramisu waffle 呢個上面嗰層似tiramisu cream 好特別 佢唔算好濟 又唔似雪糕咁甜配埋個熱辣辣的waffle好好食
一直都好想去試吓呢間近海濱嘅特色Cafe

配埋個熱辣辣的waffle好好食
  • 西班牙蛋餅
  • Tiramisu  窩夫
2021-05-23 244 瀏覽
復活節假期,約咗朋友仔一齊去剪髮,放假都來到觀塘區,當然要搵間平時bookmark咗既餐廳同朋友仔一齊hea下。餐廳設計簡約,又有少許工業風,呢日我哋坐喺門口直入既嗰落位,可以望住水吧員工調制飲品。我哋都係咖啡控,當然都要整返杯咖啡插插電,我叫咗crispy sweet cappuccino, 厚厚的泡沫加焦糖表面,賣相非常吸引,咖啡極濃中帶甜,朋友嗰杯有酒味Photographer’s Signature,朋友話酒味過濃,放耐咗無咁好飲,咖啡都係要趁熱飲啦!北海道刺身帶子配15%黑松露意大利粉,帶子極鮮美,黑松露香味濃,朋友唔太喜愛黑松露都接受到,佢都話好味。all day waffles combo, 煙三文魚,黑松露滑蛋,雜菌,香草腸,焗豆,柚子醋沙律菜,窩芙,應有盡有,呢個份量令人非常滿足。食飽就行下觀塘海濱長廊,假期都不少朋友仔喺呢度hea⋯⋯感覺非常好👍🏻

2021-04-03
午餐
之前黎過食主食,覺得正正常常啦!🌛不過上網睇返好似全世界都過嚟飲啡食甜品🤣🔥我過嚟食主食覺得人哋普普通通好似都唔係幾公道🤡,所以二訪特登嚟下午茶☕️睇吓咩料先!.☕️𝟸𝟶𝟷𝟿 ($𝟺𝟼)𝟸𝟶𝟷𝟿咩時期,不解釋啦,唉講起可以講一世,直頭唔想諗起。不過呢杯其實就係以𝟸𝟶𝟷𝟿為靈感,飲落充斥住酸甜苦辣四隻味,仲會有少少催淚,呀唔係,係煙燻味先岩💀。唔使攪勻先,一開始係都幾衝擊嘅辣椒粉🔥加奶就變咗少少甜辣咁,都幾得意,由於用咗𝚑𝚘𝚞𝚜𝚎 𝚋𝚕𝚎𝚗𝚍淺焙嘅咖啡豆,所以一路飲落層次就一路變💗少少酸酸地回甘,隱約又有啲焦苦味☕️...得意係幾得意嘅,不過野飲𝚟𝚎𝚛嘅𝟸𝟶𝟷𝟿一定係甜過現實𝚟𝚎𝚛嘅𝟸𝟶𝟷𝟿🌛,俾我沖一杯象徵式嘅𝟸𝟶𝟷𝟿,可能成杯都係鹽水同血水(喂).☕️𝙲𝚛𝚒𝚜𝚙𝚢 𝚂𝚠𝚎𝚎𝚝 𝙲𝚊𝚙𝚙𝚞𝚌𝚌𝚒𝚗𝚘 ($𝟺𝟼)呢個係個𝚏𝚛𝚒𝚎𝚗𝚍叫嘅,我淨係試咗幾啖,但有驚喜!一層薄薄地,微脆嘅焦糖係面頭🍯忍唔住聯想起𝚌𝚛𝚎𝚖𝚎 𝚋𝚛û𝚕é𝚎,不過下面就係𝙲𝚊𝚙𝚙𝚞𝚌𝚌𝚒𝚗𝚘黎喇,奶泡都幾綿密,亦唔算太甜,🉑。.🧇𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 𝚆𝚊𝚏𝚏𝚕𝚎𝚜 ($𝟽𝟾)首先講講個窩夫

☕️𝟸𝟶𝟷𝟿 ($𝟺𝟼)

🧇𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 𝚆𝚊𝚏𝚏𝚕𝚎𝚜 ($𝟽𝟾)
首先講講個窩夫先,外脆內軟口感佢係過關既!🌟牛油味都正正常常,不過上面同埋中間夾住個𝚙𝚊𝚝 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖...好...甜!但我上網見到啲人話唔甜???𝙴𝚡𝚌𝚞𝚜𝚎 𝚖𝚎?係咪食開𝟷𝟶噸糖?

不過甜唔甜呢啲嘢好個人口味,總之我就覺得係幾漏,可能係中間嘅咖啡同埋朱古力粉唔夠,平衡唔返過多糖嘅甜味🤧。另外其實佢都同𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞無乜關係,最多叫做咖啡朱古力窩夫,冇𝚖𝚊𝚜𝚌𝚊𝚛𝚙𝚘𝚗𝚎 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎真係唔似呢...👉🏻👈🏻有返嗰時話我知,一定捧場。

•••••••••••••••••••••••
飲完個樣:🙈 (都係飲咖啡好啲)
𝙲𝙿值 : 🌝🌕🌕🌑🌑
•••••••••••••••••••••••

——————
📍 @Master Room
觀塘偉業街223號宏利金融中心地下

💖想知更多搵食,身心靈同健身減脂資訊,
除咗follow我openrice之外,可follow Instagram:
🙋🏼‍♀️fitness.gym.snack
2021-04-29 198 瀏覽
星期日嘅朝早黎到呢間喺觀塘嘅cafe食個靚早餐💕呢間cafe地方闊落,又有落地玻璃透光,令人想喺度慢慢度過一個上晝🥰而且一早人流唔算太多,可以靜靜地同朋友傾下計🤩Tiramisu Waffles本身對呢個waffles好期待,但係個tiramisu口感有啲奇怪,食落又唔似tiramisuDirty 呢杯Dirty嘅espresso同奶嘅比例啱啱好Waffles All Day Combo估唔到Waffles同All  day  breakfast 係咁夾,如果份量可以再多啲就好!

Tiramisu Waffles
Tiramisu  Waffles

呢杯Dirty嘅espresso同奶嘅比例啱啱好

Waffles All Day Combo
Waffle  All  Day  Combo

Waffle  All  Day  Combo
2021-04-29 182 瀏覽
是日同朋友一齊放假,諗住支持一下黃店,揀左幾間之後,朋友就決定試試master room! 我地黎到既時候大概下午1點半,可能都過左少少lunch hour,唔使等位就入得,仲可以坐到我地想坐既window seat!!!😳😳😳我地揀左2個lunch set!1. 西班牙蛋餅+沙律+熱Earl Grey Tea:前菜揀左Green Salad, 配合柚子汁仲有柚子肉,幾開胃;蛋餅熱辣辣,記得攤下先食,如果唔係好易燙傷!初嚐西班牙蛋餅,內有薯仔粒同煙肉,仲有濃濃芝士,係幾有口感,唔怪之得個個黎到都一定試;Earl grey tea 係用茶包,唔太特別。2. 意大利煙肉青蘋果意大利飯+ 南瓜湯+ 凍elderflower tea餐湯係南瓜湯,南瓜味足夠。至於主食,意大利煙肉,口感似腊肉,都幾特別,以為青蘋果🍏加入飯度會怪怪的,但又出奇地夾,可能因為煙肉咸味較重,食返片青蘋果又幾refresh到口內既感覺,不錯。Elderflower tea亦都係清新,入口有淡淡既甜味,不錯! 總括來說,係值得支持既黃店,環境舒適。

我地揀左2個lunch set!

1. 西班牙蛋餅+沙律+熱Earl Grey Tea:
Earl grey tea 係用茶包,唔太特別。

餐湯係南瓜湯,南瓜味足夠。

總括來說,係值得支持既黃店,環境舒適。
2021-04-28
Weekend行到黎商業區,附近都冇咩人,入到大堂更見冷清,大堂的一角便是敞亮的Master Room。餐廳樓底高,加上餐廳一半以上的位置位於落地玻璃旁,光線充足,陽光照入時感覺好chillpastry櫃的選擇不多,老實說看上去也不大吸引,都是一般的muffin和芝士蛋糕。手沖的咖啡豆只有兩種選擇,較nutty的巴西豆和較fruity哥倫比亞豆,roaster是hue,本來無甚期望,怎料有驚喜,哥倫比亞豆有果香,帶點酒味。Americano則較nutty,比較適合搭配食物。
餐廳樓底高,加上餐廳一半以上的位置位於落地玻璃旁,
光線充足,陽光照入時感覺好chill
Pour  Over

Amerkcano

Americano則較nutty,比較適合搭配食物。
2021-04-18
Pour  Over
Amerkcano
之前睇相已經想嚟,但係一見到宏利金融中心,作為曾經喺觀塘區生活咗七年嘅我,就知道由地鐵站行過去都要10至15分鐘,但係今次趁有充足時間就同朋友睇戲之前,過嚟試一試。環境★★★★之前曾經講過,有一啲 Cafe相騙情況太嚴重,但係 Master Room 成個環境幾乎同相片一模一樣,以水泥牆工業風作為主打設計,配以木餐桌加落地大玻璃,恍如一個角落中嘅溫室一樣。最引人奪目的就係餐廳中心有一張大木木枱,知道係由本土木材製成;而我哋被安排坐喺窗邊位置,木枱以紅酒箱加上意大利磁磚組合而成,為簡約嘅設計添上一點彩色。食物★★★★全日窩夫套餐 $118坦白講All Day Breakfast來來去去都係差唔多,但係加咗兩個大窩夫,如果鍾意食窩夫嘅話一定好鍾意,而黑松露非常香,簡直撲鼻而來。黑松露大啡菇安格斯牛肉漢堡配薯條 $118大啡菇同安格斯牛肉非常之配合,來身配埋黑松露醬可以叫做一絕,可惜黑松露醬冇All Day Breakfast咁香,味道較淡,而漢堡包皮雖然做到外脆內軟,但係冇香口嘅感覺,冇咩特別,但係整體滿足,而家大件,CP值高。其實,睇食評最受歡迎嘅應該係西班牙蛋飯,然而我哋冇嗌到,如果有

環境★★★★

食物★★★★

全日窩夫套餐 $118

黑松露大啡菇安格斯牛肉漢堡配薯條 $118

其實,睇食評最受歡迎嘅應該係西班牙蛋飯,然而我哋冇嗌到,如果有興趣嘅,可以試一試。

位置 ★★★
講真位置真係有啲偏僻,除非我喺宏利嗰度做,如果唔係可能我未必會再嚟,但係知道佢另外有一間姊妹店—One Little Room冇咁遠,已經加入名單之內!

2021-04-17
1 分鐘 (堂食)
  • 黑松露大啡菇安格斯牛肉漢堡配薯條
2021-04-05 231 瀏覽
兒童節特登出街搵好野食,上網見到有人推介呢間新開的餐廳,就特登嚟試下☺️☺️餐廳位於宏利金融中心大堂,幾光猛,空間夠大,選址幾好✨入面同樣都好有空間,無夾硬排到好密質質,值得一讚👍🏻✨裝修就簡單為主,用色較深,配合燈光幾有氣氛🌸💜帶子黑松露意粉 ($118)味道正常,上枱時係暖的,份量就偏少,男士食應該唔夠飽😂💜All day breakfast 配waffle $118好唔好食🙁窩夫係凍的,質地完全唔鬆軟,一切就散晒,配蜜糖亦都係好普通嗰啲。香腸都係好普通嘅款式,焗豆正常。唯一值得讚嘅係炒蛋,幾香😍💜Cappuccino ($46+$40)兩杯都淡口,無咖啡香味,失望嘅🥲埋單兩個人都要$300幾蚊,以佢嘅食物質素嚟講,真心覺得有啲貴😅希望店方可以改善下食材用料同烹調方法啦💪🏻

餐廳位於宏利金融中心大堂,幾光猛,空間夠大,選址幾好✨

💜帶子黑松露意粉 ($118)
味道正常,上枱時係暖的,份量就偏少,男士食應該唔夠飽😂

💜Cappuccino ($46+$40)
兩杯都淡口,無咖啡香味,失望嘅🥲

2021-04-04
2021-04-05 251 瀏覽
假日去都唔洗等位 可以chill下嘅一間餐廳😍Creamy pumpkin Risotto with fried soft shell crab ($138)份量都幾多 軟殼蟹都大隻 不過啲膏有啲腥 但炸得幾鬆脆😋 risotto 嘅飯就有啲太硬 但醬汁有香濃南瓜味😍Omelet Frittata the classic ($98)西班牙蛋餅係香港唔常見就一於試吓啦🤩入面有一粒粒嘅薯仔 好似薯仔煎蛋咁😂 幾有趣~T black ($48)有可樂同espresso 再加coffee jelly嘅一杯飲品 都幾特別 espresso同可樂嘅份量比例仲要啱啱好 👍🏼Earl Grey on the cloud ($40)牛奶泡沫配raspberry 嘅飲品 幾新鮮 以為raspberry 會酸 但又甜甜地 配牛奶泡沫又幾夾😍
假日去都唔洗等位 可以chill下嘅一間餐廳😍

T black ($48)

Earl Grey on the cloud ($40)
2021-03-27 218 瀏覽
雖然我知道生意難做,但係都唔駛chur成咁! 最後一啖未放入口,拮起左就已經收走左你隻碟!快到你想叫住佢都唔得!!幾有特式幾好食都冇用啦!衰過茶餐廳!星期六又唔係lunch time, 門口又冇人排隊!
2021-03-27
10 分鐘 (堂食)
2021-03-26 223 瀏覽
文青小店cafe,one little room嘅分店☕️黑松露大啡菇安格斯牛肉漢堡配薯條Price:$118📌一定要試嘅burger!雖然burger擺咗一陣先食,但係漢堡皮仲係好脆,做到外脆內軟🍔大啡菇同牛肉真係最佳配搭,加埋多到就嚟瀉嘅黑松露醬真係絕配🥳個黑松醬有啲淡,無乜黑松露味,但整體嚟講係推薦嘅❤️(黑松露記住用埋嚟點薯條😋)西班牙蛋餅Price:$88📌蛋餅入面超多薯仔,基本上每食一啖都有薯仔🥔因為焗嘅關係,外層嘅蛋有少少脆,入面嘅蛋比較軟身,一齊食就啱啱好👍🏻再加埋紅椒同煙肉粒,食落有啲鹹鹹地,有陣焦香味☺️
文青小店cafe,one little room嘅分店☕️

黑松露大啡菇安格斯牛肉漢堡配薯條
Price:$118

Price:$88

2021-03-20 243 瀏覽
星期一午飯想試吓新嘢,朋友介紹呢間就試吓整體午餐價錢都係中上,都要八十以上吧不過當日無乜胃口,就試吓未食過嘅蛋餅每個餐都有跟沙律/湯,飲品就指定了的花茶 或以半價換購其他飲品選了餐湯 南瓜湯,味道都算濃郁 也順滑口感蛋餅即叫即造 所以就要等一陣嚟到嘅蛋餅 熱騰騰 極期待 試第一啖 食到有淡淡的芝士 同薯仔 蛋餅中間仲有少少紅椒 洋蔥 煙肉 但感覺偏淡 蛋本身都偏乾 因為焗嘅關係啩 吃完感覺 唔夠飽🤔😅😅 點算?!餐廳感覺舒服 尤其是坐窗邊 感受到太陽 好chill咁 不過食物最重要 我應該會再畀機會佢 再試其他
星期一午飯想試吓新嘢,朋友介紹呢間就試吓

整體午餐價錢都係中上,都要八十以上吧
不過當日無乜胃口,就試吓未食過嘅蛋餅

選了餐湯 南瓜湯,味道都算濃郁 也順滑口感

蛋餅即叫即造 所以就要等一陣

嚟到嘅蛋餅 熱騰騰 極期待

吃完感覺 唔夠飽🤔😅😅 點算?!

餐廳感覺舒服 尤其是坐窗邊 感受到太陽 好chill咁

不過食物最重要 我應該會再畀機會佢 再試其他

2021-03-17 2015 瀏覽
最近觀塘近海傍位置開了一間新的咖啡室,隔間開揚,又帶一點工業風,間隔舒適寬敞,打卡一流。由於已看刨過一些餐廳相關的文章,筆者在點餐時也備註了一下,請咖啡師用海水藍的杯子給我拉花,好讓筆者打卡時可以盡情發揮,同時也增加了滿滿的仙氣感。Caffe Latte $38 (跟餐可以半價加購,即$19)未喝第一口已被咖啡的外觀吸引,加了不少分數。味道方面,咖啡香滑,味道正合筆者心意。朋友同樣點Latte, 咖啡師細心的特意挑選另一顏色的杯子給我們打卡,紫色的玻璃杯感覺時尚、高雅。前菜可以選擇沙律或是日餐湯(南瓜湯)筆者選了沙律,沙律菜新鮮,加上一點油醋汁,清新開胃。📍冬陰功帶子蝦意粉 $128主菜方面,這是一道比較特別的主菜,西式食材揉合泰式口味,卻融合得特別到位。冬蔭公的微酸帶辣,加上香料的配合,吃前加一點青檸汁,可以說結合得精彩絕倫。加上意粉的大蝦帶子都十分新鮮,份量亦不少,愛吃辣的朋友謹記一試。📍西班牙蛋餅 $108另一道要推介的美食是西班牙蛋餅,蛋餅烘得色澤金黃,切開蛋餅時可感覺到蛋餅外鬆內軟,內裡有筆者十分喜歡的薯仔粒和煙肉,加上香濃的芝士,味道讓人一試難忘。📍黑松露大啡菇安格斯牛肉漢

前菜可以選擇沙律或是日餐湯(南瓜湯)
筆者選了沙律,沙律菜新鮮,加上一點油醋汁,清新開胃。

📍冬陰功帶子蝦意粉 $128

📍西班牙蛋餅 $108

📍黑松露大啡菇安格斯牛肉漢堡配薯條 $128
這道漢堡賣相極其吸眼度,黑色的漢堡包夾著新鮮的大啡菇,唯比較遜色的是牛肉漢堡排比較薄,是牛者意料之外,因為牛肉的份量少,大啡菇的鮮味會稍稍蓋過牛肉,而漢堡的醬汁和芝士則大大提高的整個漢堡的味道。

這是黃色商家的記號吧! 也是筆者光顧這餐廳的一大原因。

餐廳採用落地玻璃,透光度高。

👅 味道:4.5/5
💰CP值:4.5/5