2019-05-27
最近見麥記都加入左芝士奶蓋軍團,廣告更highlight芝芝芒芒係採用菲律賓呂宋芒,同埋奶蓋係以歐洲及紐西蘭芝士製成。用料來源咁好,我對呢杯野飲既期望自然好高啦~黎到McCafe落單,分大/珍寶兩個size,我點左”大”,索價$36.5,相對麥記一般飲品黎講定價幾貴。但如果杯野飲品質好既話,一分錢一分貨係可以理解既。不過呢度既芝芝芒芒真係令人好。失。望!奶蓋一個個氣泡,完全唔綿密,無奶香亦無芝士香,淨係飲到咸咸地。芒果汁係勁假既人工味道,一粒新鮮芒果都無,淨係用芒果醬開水。如果要形容味道,最貼切就係菲律賓呂宋芒果「乾」+糖漿+水混合物,得個死甜。同奶蓋界巨頭真係完全無得比,某知名品牌既芝芝芒芒真係啖啖果肉,呢度係得個名做到100%似,但品質就一啲都追唔上。好努力飲左半杯,之後果斷放棄。