2021-02-19 937 瀏覽
陪家人去遊船河(其實是在西灣河坐船到油塘🤪🤪)先來一個quick lunch ..Mint & Basil 泰越菜!柚子沙,份量適中,柚子很多,很清甜!冬陰公蝦湯,酸辣適中,湯料很足!大頭蝦很新鮮!燒豬頸肉,調味夠惹味,豬頸肉每片也夠厚度,不會太薄!還叫了香茅炸雞翼,春卷,濕炒牛河..這個quick lunch 大滿足😗😗
2021-01-15 766 瀏覽
話說之前聖誕節一家人慶祝食飯,我想食芒果糯米飯,走上deliveroo 睇下,見到呢間店舖有得叫外賣,而且評語好似唔錯,所以就落單啦。由於係甜品,我地無即刻食,擺到飯局尾尾先食。d飯有三隻顏色望落好靚😍尤其是藍色, 擺咗咁耐,個糯米飯已經唔熱嚕,不過d飯食落依然軟熟,甜度適中,d芒果夠熟好甜。佢本身已經有d椰奶淋咗喺面頭,不過都俾多左一小盒奶俾你自己加,但其實未加已經好夠味。可惜已經食飽左,結果留下半盒 第二日翻熱d飯再食,依然美味😋😋。

由於係甜品,我地無即刻食,擺到飯局尾尾先食。
三色芒果糯米飯

• 三色芒果糯米飯
2020-12-18 826 瀏覽
因為疫情困咗喺屋企好耐,決定出去行下食下嘢。 因疫情關係六點後唔比堂食。我哋去到蘇豪東已經五點,沿住海旁一路行, 見到呢間餐廳泰式&越南餐廳,因為好耐冇去旅行,好掛住泰國,所以就入去呢一間餐廳食嘢, 一解思泰之愁🤣🤣我打開openrice睇,最多人話好食喺沙嗲串燒豬牛雞, 泰式炒金邊粉, 再叫咗個燒雞翼配糯米飯,再一人一杯咖啡。上菜都好快, 我哋都要食得好快, 因為只可以食到六點鐘。 沙嗲味道好好,新鮮熱辣椒出嚟特別好食。 我覺得最好食就係泰式炒金邊粉,蝦大大隻,配上花生粒同辣椒,呀~ 燒雞翼就麻麻地,唔係難食只不過冇驚喜, 係我自己要求比較高雖然食得好急,但係食得好開心, 我哋好準時六點鐘離開。 下次早半個鐘去會食得舒服啲

2020-12-16
  • 泰式炒金邊粉
2020-10-18 1151 瀏覽
自己搭少左港鐵後,explore多左搭其他交通工具😏 發現左觀塘坐船直去鯉景灣都幾多野食! @呢間泰越菜都幾多選擇!泰式青木瓜鮮蝦沙律同生蝦就都必叫既蜜汁燒雞翼配糯米飯有少少驚喜,燒得幾香,配埋個糯米飯出奇地幾夾😎越式經典燒豬肉丸子,當小食岩晒,用生菜加埋啲芫茜同檬粉,又fresh又飽肚!而主菜既泰式黃咖喱蟹肉配麵包都非常唔錯,其實個包都幾妙,吸晒啲咖喱汁同蟹肉都多,個包又脆,係幾好!最後加多個芒果糯米飯就一絕了!
泰式青木瓜鮮蝦沙律同生蝦就都必叫既

最後加多個芒果糯米飯就一絕了!
2020-06-28 1042 瀏覽
The restaurant was full on the weekend night. Luckily we waited around 5 minutes to get the table.Fresh rice paper wrapped with avacodo - a cold appetizer with fresh vegetables, herbs and rice vermicelli, plus thai chutney was my favorite.Stired-fired kale with salty fish - deep fried garlic was crisp. It would be better if the salty fish could be cut into small pieces.Thai style wok fried rice noodles in thicken sauce with chicken - the meat was not tender but acceptable. There were a lot of v

Thai style wok fried rice noodles in thicken sauce with chicken - the meat was not tender but acceptable. There were a lot of vegetables and I appreciated the combination of the sauce and the thick rice noodles.

Coconut Shake (front) & Fruit Float (back) - both tasted good and the portions were not small. There were many choices on the drinks menu.

We sat near the kitchen and smelled a bit fumes. If the ventilation system can be improved, it will be a good news to customers.
2020-06-27
5 分鐘 (堂食)
2020-05-28 1109 瀏覽
無得翻鄉下🥺 唯有食泰菜一解思鄉之愁😩 呢度嘅串燒一客六串 雞、牛、豬各兩串 烤得金黃帶焦香 肉厚多汁🤤 份量十足!蘸上有粗粒花生的沙嗲醬 微辣惹味🥜 泰式豬頸肉嫩滑彈牙🐽 配酸辣汁開胃減輕膩感😌 泰式炒金邊粉的大蝦爽口彈牙🍤 唯不夠乾身 泰式黃咖喱蟹肉農夫包🦀 外脆內軟 蘸上加入蛋花、甜辣可口的黃咖哩還不錯💛 三色椰香芒果糯米飯🥭 最特別是用上蝶豆花染成紫藍色🦋 打卡一流📸 坐得舒服 食完仲可以去海濱長廊吹下海風、散下步🥰

2020-05-22 787 瀏覽
鯉景灣一向有蘇豪東之稱,海傍的餐廳非常受歡迎,這間泰菜開張已有一段時間,直到上星期才第一次幫襯當晚點了柚子沙律,泰式燒雞,青木瓜沙律軟殼蟹卷,菠蘿炒飯及炒通菜每樣菜都水準平均,但也可以說沒有一碟餸是特別出色令人難忘我習慣食飯時必定會飲酒,當晚我們五人點了兩瓶紅酒,最後埋單結果都是飲酒貴過吃飯哈哈哈到鯉景灣用餐的其中一個好處,就是門口已經可以泊車,餐廳面對海景,坐得舒服,以當晚的食物質素來說,可以說是非常抵,但當然唔飲酒就更加抵啦😅
每樣菜都水準平均,但也可以說沒有一碟餸是特別出色令人難忘
2020-05-16 688 瀏覽
Nice environmentNice foodHoliday vibes今次去左Mint & Basil到食個環境十分Chill 對住個海 吹下海風食泰菜真係一流今次點左個黃金炒魷魚 同埋仲有一個咖哩包食黃金炒魷魚: 係先將啲魷魚拎左去炸之後再用咸蛋去炒 係幾特別 因為平時食黃金蝦多 比較小食 黃金炒魷魚不過有小小可惜既係個咸蛋味唔係太出咖哩包: 都係一個誠意推介黎 入面啖啖既蟹肉撈埋啲包食 無咁流之餘 仲有陣陣既咖哩蟹香出黎哂黎@mintandbasilsaiwanhoLocation: Soho, EastPrice (10 is expensive): 6.5/10Yummy (10 is delicious): 6.5/10
Nice environment

黃金炒魷魚: 係先將啲魷魚拎左去炸之後再用咸蛋去炒
係幾特別 因為平時食黃金蝦多 比較小食 黃金炒魷魚
不過有小小可惜既係個咸蛋味唔係太出

@mintandbasilsaiwanho
Location: Soho, East
2020-04-22 680 瀏覽
今晚特登約左朋友去蘇豪東嘅 📍Mint & Basil 食飯🍽對住個靚景🌃,吹住微微海風🌊,感覺真係好舒服,快樂不知時日過☺.食越南菜我一定會叫米紙卷🙋🏻‍♀🌯軟殼蟹米紙卷用煙韌米紙包住香口嘅炸軟殼蟹🦀,仲有青瓜🥒紅蘿蔔🥕等蔬菜balance返令成件事無咁油膩呢個米紙卷有配一個好creamy嘅青芥末醬,味道好特別😋.炒海鮮我地就揀左🌶辣椒膏炒蜆🍲隻隻蜆都好大隻🤩,加上用辣椒膏炒,零舍惹味🤗.🥘泰式黃咖喱蟹肉🦀配麵包都十分唔錯👍🏻🍞農夫包真正做到外脆內軟又不失口感黃咖哩味濃甜甜地,帶出啖啖蟹肉鮮甜味😬.我地最後仲叫左個甜品🍌 越式炸香蕉🍌炸過嘅香蕉果味更出,外層微脆鋪滿杏仁脆片,點埋蜜糖🍯食更sweet.🍓Strawberry Delight 同🍹Blue Hawaii 呢兩杯mocktail 由唔同果汁🍍🍓🍋特調而成,影相靚🤳🏻飲落都好fresh💯.

食越南菜我一定會叫米紙卷🙋🏻‍♀
呢個米紙卷有配一個好creamy嘅青芥末醬,味道好特別😋

炒海鮮我地就揀左🌶辣椒膏炒蜆🍲
隻隻蜆都好大隻🤩,加上用辣椒膏炒,零舍惹味🤗

🥘泰式黃咖喱蟹肉🦀配麵包都十分唔錯👍🏻
🍞農夫包真正做到外脆內軟又不失口感
黃咖哩味濃甜甜地,帶出啖啖蟹肉鮮甜味😬

我地最後仲叫左個甜品🍌 越式炸香蕉🍌

2020-04-21 355 瀏覽
🦀今次嚟到西灣河,隔住馬路望住個海,試試佢嘅泰菜佢嘅咖喱好香,仲好多蛋花,充滿椰香同蛋味☺️隻蟹仲好大隻,不過肉就少啲,真係唔多抵食!🙈不過佢嘅蟹肉蛋飯就食到有粒粒嘅蟹肉,反而仲好抵食,而且仲唔洗自己剝殼😂佢嘅杧果糯米飯真係有啲似去咗泰國咁!👍🏼☺️可以去一試🤪不過差少少嘅係佢張櫈有雀屎🙊
🦀
今次嚟到西灣河,隔住馬路望住個海,試試佢嘅泰菜
佢嘅咖喱好香,仲好多蛋花,充滿椰香同蛋味☺️
隻蟹仲好大隻,不過肉就少啲,真係唔多抵食!🙈
不過佢嘅蟹肉蛋飯就食到有粒粒嘅蟹肉,
反而仲好抵食,而且仲唔洗自己剝殼😂
佢嘅杧果糯米飯真係有啲似去咗泰國咁!👍🏼☺️
可以去一試🤪
不過差少少嘅係佢張櫈有雀屎🙊
2020-04-09 465 瀏覽
三條女生日飯揀間有情調嘅先喺正海邊吹住海風食個靚din老細仲請我地食甜品😋——————————————三式串燒(🐷,🐮,🐔)用個石鍋燒網上賣相幾靚但我地掛住幫佢影沙龍到食嘅時候全部野都凍曬🙃三款都燒得焦香又軟腍 唔錯泰菜必食pad thai正不過有人話辣左啲可能我撈勻曬啲配料😂唔想太辣嘅要注意啦叫左個牛柳沙律個人覺得中伏🤣 唔係唔好食係因為成碟都西芹莞茜🙄但成餐飯最中意都係杯西瓜汁同甜品西瓜汁勁清甜又可以解膩個甜品睇menu果時都好想叫芋頭椰汁糕😍😍😍上面啲金絲原來係蛋絲夾埋舊糕食又幾得意咸咸甜甜咁加埋個靚海景 CP值都唔錯😌—————————————————❉ 蒜茸炒椰菜苗 $90❉ 串燒沙爹6串 $118❉ 泰式乾炒河 $118❉ 泰式炒金邊粉 $135❉ 泰式椰汁西米糕 $78
三條女生日飯
揀間有情調嘅先
喺正海邊吹住海風食個靚din
老細仲請我地食甜品😋
——————————————
三式串燒(🐷,🐮,🐔)
用個石鍋燒網上賣相幾靚

沙嗲串燒6串
泰式炒金邊粉
泰式椰汁西米糕
2020-03-24 356 瀏覽
鯉景灣食泰國嘢 🇹🇭望海又有香港夜景 🌃而且食品質素有保證 🍽今晚慶生三人叫咗六樣 😋有趣分享:英泰拼音菜單 👩🏻‍🏫原來泰式炒金邊粉冇英文名 😯 .🥗 Yum Nhue YangSpicy Salad w/ Beef Tenderloin .🥬 Phad Kanaeng Kra ThiamWok Fried Baby Kale w/ Garlic .🍝 Phad ThaiPhad Thai🍢 Satay Ruam Mit(Moo/Nua/Gai)Assorted Satay Skewers w/ Pork, Beef or Chicken🍜 Phad Si-Iw(Moo/Nua/Gai)Wok Fried Rice Noodles w/ Pork, Beef or Chicken🍰 TakoCoconut Milk Sago Jelly CakeMint & Basil:西灣河鯉景灣蘇豪東A期太康街45號地下GA 4-7號舖
鯉景灣食泰國嘢 🇹🇭
望海又有香港夜景 🌃
而且食品質素有保證 🍽
今晚慶生三人叫咗六樣 😋
有趣分享:英泰拼音菜單 👩🏻‍🏫
原來泰式炒金邊粉冇英文名 😯 .
🥗 Yum Nhue Yang
🥬 Phad Kanaeng Kra Thiam
🍝 Phad Thai
Phad Thai
🍢 Satay Ruam Mit(Moo/Nua/Gai)
🍜 Phad Si-Iw(Moo/Nua/Gai)
🍰 Tako
Coconut Milk Sago Jelly Cake

Mint & Basil:
西灣河鯉景灣蘇豪東A期太康街45號地下GA 4-7號舖
Yum Nhue Yang
Phad Thai
Phad Si-Iw(Moo/Nua/Gai)
Satay Ruam Mit(Moo/Nua/Gai)
Phad Kanaeng Kra Thiam
2020-02-24
Yum Nhue Yang
Phad Thai
Phad Si-Iw(Moo/Nua/Gai)
Satay Ruam Mit(Moo/Nua/Gai)
Phad Kanaeng Kra Thiam
Tako
餐廳位於西灣河鯉景灣蘇豪東,個邊既環境真係幾Chill🥰望到海景同埋人流都唔算多,而餐廳主打製作各款越式及泰式餸菜價錢算中等,沙律頭盤都係$78-$88左右,而冬蔭功湯配海鮮都係$108,都唔算太貴👍🏻------1. 串燒沙嗲 $118 4/5外賣係幾吸引🤤分別有雞牛豬各兩串,雞肉燒得 幾juicy,肉汁鎖實,但牛就較遜色,燒過左火同埋較乾,而沙嗲味道微辣帶甜,不過醬偏稀難掛汁2. 辣牛柳沙律 $98 4.2/5牛柳非常嫩滑入味😋中間呈粉紅色,不過沙律我覺得有點辣,如果唔食得辣記得同店員講少辣3. 泰式炒金邊粉 $118 4.2/5金邊粉炒得乾身, 鮮蝦幾爽口彈牙,我食既時候會加點鮮榨青檸汁,酸酸辣辣夠惹味😋魚露跟着散發出鮮鹹,味道豐富4. VIRGIN MOJITO $62 4/5味道幾清新,薄荷味好出🤤

------
1. 串燒沙嗲 $118 4/5

2. 辣牛柳沙律 $98 4.2/5

3. 泰式炒金邊粉 $118 4.2/5

4. VIRGIN MOJITO $62 4/5
味道幾清新,薄荷味好出🤤
2020-03-22
2019-11-21 970 瀏覽
今日係公司做夜左~咁就決定係附近食個飯就算咯~因為之前去西灣河搭船(題外話:珊瑚號!$9過到觀塘!地鐵🚇另一好選擇)見到海邊好多餐廳都好chill!有d似tst海旁!就係太古行過去啦~🤩大約10幾分鐘!好舒服沿住海濱行~去到其實有好多餐廳~有d係地中海菜西餐~但見到有泰菜!就不由自主地行左入去啦🤣入面個環境係好chill嫁!個晚係星期三都算多客~望出去就隱約見到海景!~正正因為咁好多外國人都會叫嘢飲gathering下我地兩個人叫左4個菜式~Phad Thai ($138)大蝦爽口!~一共4隻佢不太酸~有鑊氣~好味!但因為我地撈sai所有辣粉所以好辣💦飛天通菜($88)好夠味!~不太辣!剛剛好!份量都足夠兩個人食~!炒羊肉($188)好驚喜啊!lee個係special menu入面~份量多!5太「蘇」蝦餅($108)又另一驚喜!!好味過西貢我曾經講過個間!d蝦肉好新鮮!5會太多粉!熱辣辣食!正!我地仲要叫左兩杯特飲!因為佢drink list外形好吸引啊!Fruit Float ($58)佢有d椰子味又有d奶味特別得黎5太藥水!Strawberry Delight($68)人類總是重複
今日係公司做夜左~
咁就決定係附近食個飯就算咯~
因為之前去西灣河搭船
(題外話:珊瑚號!$9過到觀塘!地鐵🚇另一好選擇)
見到海邊好多餐廳都好chill!
有d似tst海旁!
就係太古行過去啦~🤩
大約10幾分鐘!
好舒服沿住海濱行~
去到其實有好多餐廳~
有d係地中海菜西餐~
但見到有泰菜!就不由自主地行左入去啦🤣

入面個環境係好chill嫁!
個晚係星期三都算多客~

望出去就隱約見到海景!~
正正因為咁
好多外國人都會叫嘢飲gathering下

我地兩個人叫左4個菜式~

Phad Thai ($138)
大蝦爽口!~一共4隻
佢不太酸~有鑊氣~
好味!
但因為我地撈sai所有辣粉
所以好辣💦

飛天通菜($88)
好夠味!~
不太辣!剛剛好!
份量都足夠兩個人食~!

炒羊肉($188)
好驚喜啊!
lee個係special menu入面~
份量多!5太「蘇」

蝦餅($108)
又另一驚喜!!
好味過西貢我曾經講過個間!
d蝦肉好新鮮!
5會太多粉!
熱辣辣食!正!

我地仲要叫左兩杯特飲!
因為佢drink list外形好吸引啊!

Fruit Float ($58)
佢有d椰子味又有d奶味
特別得黎5太藥水!

Strawberry Delight($68)
人類總是重複犯錯⋯
好睇5好飲⋯
好藥水味啊!
但d沙冰好食!
粒🍓酸到盲都開眼但🤪

間餐廳其實好5錯!
好味又chilll!!
成條街都仲有好多餐廳
下次再試其他!!!
2019-09-10 1195 瀏覽
有要事要同朋友傾所以想揀個舒服一啲嘅環境所以諗住試吓去蘇豪東揀呢間餐廳係因為平時跑步經過呢間都係算係人多喺推介菜單度揀咗個酥炸鯰魚拼木瓜沙律木瓜沙律酸酸甜甜好開胃但係個酥炸鯰魚就出事啦完全係一團粉真係食唔到魚另外馬拉盞通菜係全餐最好嘅唔會太油炒得好香咖喱蟹肉包麵包非常脆我哋掛住傾計隔咗一陣先食麵包依非常鬆脆略嫌咖喱好似淡味咗串燒拼盤三串牛肉兩串豬肉一串雞肉燒得剛剛好而且有個架起咗感覺冇咁油膩沙嗲醬都幾香至於我哋叫咗三杯沒有酒精的cocktails 飲落去就真係一般般冇乜特別感覺總括嚟講呢度食物一般般但係環境真係幾舒服始終係海邊即使夏天感覺都唔會太熱好天氣喺呢度食嘢都係幾relax嘅
有要事要同朋友傾
所以想揀個舒服一啲嘅環境