2014-04-20 499 瀏覽
數月前經過此店門, 見3pm後7折, 覺得超值, 於是是日再專程到訪, 惜discount已完...沒問題, 因為這裡本來價錢都不貴, 而且算蠻舒服, 以這區來說, 人不擠, 可靜靜用餐... 就在這慶祝結婚滿月的日子, hahaa~ 現有$3/件三文魚壽司, 每人限4件, 質素不錯, 當然比門外的爭鮮來得好~玉子吉列豬扒飯($5X), 豬扒軟熟厚身, ok la, 如果玉子可多點更好~海鮮奶湯炒墨魚汁麵 ($8X), 這個是此店推介, 但本人不覺得有什麼好推的... 比起其他飯麵類, 它算貴而無當。賣相不佳, 海鮮有蜆肉, 蟹柳, 魷魚...全都淡淡的味道不好, 墨魚汁麵先炒後放湯, 太油也不夠稔... 整碗就是個大雜燴, 很麻麻~~加$15有特飲一杯, 我們要了乳酪紅豆抹茶, 這竟然有驚喜, froyo跟抹茶出奇的match, 抺茶夠濃, 紅豆也粒粒分明, 抵飲, 加分~總括來說, 此店的附加飲料/小食竟做的比主食好, 真是出奇... 也因此未能給它個笑臉, 頂多只算OK咋~

三文魚壽司
froyo紅豆抹茶

2014-04-16
三文魚壽司
froyo紅豆抹茶
2014-03-06 542 瀏覽
開喺元氣隔離,諗住佢都有返咁上下水準,睇相都ok嘅!1)叫咗個牛肉柚子胡椒鍋,張相影到好似和民咁正咪試下啦,點知...個爐呢?冇爐用,算數,牛肉晨早放咗喺入面,'鞋'曬...都算喇有隻疑似溫泉蛋啦,一打落個鍋度,原來係隻唔夠溫泉嘅溫泉蛋...未完,仲有啲柚子呀 !嗰pat黑咗嘅wasabi原來係柚子醬...2)三文魚親子丼,呢様就普通啦nothing special!唯一有樣好就係埋單快,可能我把囗比較衰啦,總之我就冇下次。
開喺元氣隔離,諗住佢都有返咁上下水準,睇相都ok嘅!
唯一有樣好就係埋單快,可能我把囗比較衰啦,總之我就冇下次。
2014-03-06
2014-02-09 165 瀏覽
点了二人套餐,有红酒牛肋饭和猪软骨拉面、前菜蟹子蟹条沙拉、两个焗蠔、两杯奶茶和两碗草莓乳酪。红酒牛肋饭酒味比较浓厚、肉也很柔软;猪软骨也很嫩、不过拉面就一般一点;沙拉比想象的要多,还以为只有一小碗来着;焗蠔很不错、味道很赞,蠔也比较大只,不是那种小小的蠔焗完了全是土豆;奶茶的茶比较苦、不过不会涩、我个人不会很讨厌;乳酪味道很正,很好吃,味道足又不会太甜。服务不错,环境很干净。
2014-02-09
  • 乳酪
  • 焗蠔
前一晚因為睇到J2台既冒險王東京之旅, 令我好想食拉麵,所以今晚就試下依間!6點幾去到,服務員好有禮物咁叫歡迎光臨,比人第一個印象唔差,個場好大得3檯客,感覺十分冷清,心諗可能早姐,無咩人所以2人都可以坐卡位,冷氣不足,男友全程標汗,餐具有污漬唔乾淨,不過2人坐卡位好舒適!Menu內食物平均價錢都唔算貴,除左壽司外,因為係每件計, 例如細細的鰻魚壽司都$14/件,元x壽司都唔洗啦,不過都叫左4件不同壽司,但送黎得3件,黠知原來仲好, 因為唔新鮮! 唉!而我地叫左日式芝麻醬海鮮冷麵同帶子拉麵, 首先2款拉麵都好硬, 帶子拉麵湯底仲差過味x拉麵,7粒帶子好雪藏,而日式芝麻醬海鮮冷麵唯一好就係好濃芝麻醬味,味係唔錯, 但材料無味,隻碟都係凍冰冰,好似一早煮好入左雪櫃好耐咁,2款拉麵真係好好好硬, ! 我地7點幾走都係4檯客,水靜河飛!出面美x同元x就相反大排長龍...嚴重中伏了!
前一晚因為睇到J2台既冒險王東京之旅,
Menu內食物平均價錢都唔算貴,除左壽司外,因為係每件計,
因為唔新鮮! 唉!
帶子拉麵
日式芝麻醬海鮮冷麵
而我地叫左日式芝麻醬海鮮冷麵同帶子拉麵,
首先2款拉麵都好硬,
2013-09-24
沙田少有晤洗排隊ge日本野. 其實呢間野係食自家咖哩同拉麵ge, 不過由於我其實晤食拉麵ge, 所以只係試左佢個咖哩.自家咖哩芝士魚柳餐沙律 : 個醬係蒜味酸汁, 味道ok, 不過晤夠汁…炸魚 : 大大舊, 好抵食! 入面真係有芝士, 不過無咩芝士味, but anyway, 熱辣辣, 都好好味.飯 : 算係咁, 用珍珠米, 軟硬度適中.咖哩汁 : 自家製… 就晤代表係好食ge… 個汁好thick, 不過好似打左芡咁, 無咩咖哩味… 咖哩汁入面有薯仔, 紅蘿蔔, 青紅椒, 等. 薯仔有小小煮晤熟, 叉都叉晤到…壽司餐壽司 : 有三文魚, 帆立貝, 吞拿魚, 鰻魚, 蝦, 加州卷. 魚肉麻麻地新鮮…烏東 : 質地好腍, 無口感; 個湯… 鹹到好似食豉油咁… 仲要係無溝希ge…甜品 (三色pudding)柚子pudding (左) : 上面有柚子肉, 味道代小小苦, 可以消滯.芒果pudding (中) : 普通, 無咩特別, 晤難食亦不特別好食.北海道牛奶pudding (右): 好香牛奶味! 不過texture晤係好滑, 不過就真係似無咩魚膠粉, 係好多牛奶~Overall: 環境呢…
自家咖哩芝士魚柳餐
沙律 : 個醬係蒜味酸汁, 味道ok, 不過晤夠汁…
: 算係咁, 用珍珠米, 軟硬度適中.
沙律
壽司
壽司餐
烏東
甜品 (三色pudding)
甜品 (三色pudding)
Overall: 環境呢… 個冷氣勁大風! 係成間舖頭每一個位都好大風! 呢點真係有d趕客… 佢又晤算多客… 一般快餐店可以咁做, 但餐廳咁樣我就覺得有d晤恰當. Service ok, waiter n waitress 好有禮貌~

2013-08-28
2013-06-20 68 瀏覽
記得剛開業不久, 便在午飯時間, 嚐過它的食品, 食後感是, 價錢比較貴, 份量相對少, 招牌食物如大根餃子, 咖哩魚柳飯, 味道只屬一般, 並非如飲食節目中說得吸引, 相隔了一段頗長時間後, 今次重臨, 放棄先前吃過的食物, 選擇普遍的日式食品, 感覺食物質素有改善, 份量與價錢也比較拉近, 不過適逢星期六晚上八時, 正值繁忙的晚市時段, 可以不用等候, 馬上入坐, 相信Misocool仍需繼續努力 三文魚四片--魚生夠厚身, 呈鮮橙紅色, 賣相挺吸引, 溫度適中, 頗新鮮, 口感肥美, 不過少了點魚油香味  雙色魚生卷(三文魚和吞拿魚)--雖然同樣是用魚生製成, 但是其魚生表面呈乾身, 顏色也偏暗淡, 好像擺放了一段時間, 賣相上扣了點分, 入口時已經確定質素不夠新鮮, 魚生不凍身, 肉質帶點"鞋"和鬆散, 沒有魚香味, 至於白飯, 夾起時不會散開, 但是並不溫暖, 卷物包著的配菜沒甚味道, 現在已經記不起內裡的材料是甚麼... 加州反卷--四件反卷平放在碟上, 說不上有擺設, 外形無需批評, 份量中規中矩, 白飯不鬆散, 內裡的芝士味道不濃郁, 紫菜也不算脆口, 青瓜也沒有特別爽

三文魚4片
雙色魚生卷(三文魚和吞拿魚)
加州反卷--四件反卷平放在碟上, 說不上有擺設, 外形無需批評, 份量中規中矩, 白飯不鬆散, 內裡的芝士味道不濃郁, 紫菜也不算脆口, 青瓜也沒有特別爽口的感覺
加州反卷
紅酒極上牛肋骨肉飯--說完頭盤, 到達主菜, 上卓時, 份量比想像中大, 今趟的食物明顯有佈置, 深啡色的紅酒汁配上牛助骨和白飯, 賣相不錯, 可惜食物熱度不夠, 牛肋骨有四大塊, 肉質各異, 兩塊入味腍身, 兩塊煙韌咬不開, 而且有"渣", 白飯並不特別香和有咬口, 紅酒汁有濃郁肉味, 稠濃適中, 伴飯還算可以
紅酒極上牛肋骨肉飯
日式芝麻醬海鮮冷麵--這道菜絕對是整頓晚飯的高潮, 非常好吃, 有蝦, 帶子, 蟹柳, 青瓜, 加上冷麵, 份量十足, 不同顏色的材料, 擺放在冷麵上, 賣相的確吸引, 整道菜溫度足夠凍身, 吃下時感覺清爽涼快, 蝦和帶子頗為大隻, 雖然不是特別有鮮味, 不過也屬爽口, 冷麵非常煙韌彈牙, 拌著濃味的芝麻醬一起吃下, 絕對匹配
日式芝麻醬海鮮冷麵
北海道低脂乳酪, 芒果, 士多啤梨--惠顧晚餐可以特價享用北海道低脂乳酪, 最後當然點了一客來當甜品, 生果選擇了芒果和士多啤梨, 白色乳酪配上紅紅黃黃的生果, 賣相絕對吸引, 吃下時冰涼透心, 乳酪甜中帶點酸, 士多啤梨比芒果較甜, 生果不是成熟鮮甜的種類, 不過整體尚算不錯
北海道低脂乳酪,芒果, 士多俾梨
2013-06-08
日式芝麻醬海鮮冷麵
早前經常於尖沙咀K11穿梭,從港鐵站入口進入總會聞到從Misocool傳出來的香味,總是心動想試,但每次總是在趕時間。得知沙田有開分店,但根據食評及部份友人的經驗,總是沒甚好評,一直卻步。今日適逢我倆的拍拖紀念日,原打算吃壽司,但卻要等超過100張飛,再好的味道也勝不過我的沒耐性=.=於是,把心一橫,到旁邊等位人數最少的Misocool看看,有日式有西式,粉麵飯壽司甜品均有供應,自然非常吸引嘴饞的我等了大約10~15分鐘,已可入座。地方頗大,但座位較多,2人檯之間的空隙相對比較窄。有二人Set Dinner,不過由於不是每一樣都合我們的口味,所以散叫。蕃茄是我最愛的食物之一,凡是蕃茄湯底的主食都會是我的首選,有美食選擇困難症的我馬上就決定點個蕃茄濃湯肥牛烏冬,蕃茄湯真的非常香濃!而且還有3塊大小均一的鮮蕃茄片放於烏冬上,非常新鮮!應該是最後才放進湯裡的!烏冬不過軟,是我喜愛吃的質感,肥牛就沒什麼特別,不過浸過蕃茄湯只會變得更美味男朋友就依然固我,只要有吉列豬扒的地方就總不想錯過,要了個吉列豬扒蕃茄湯烏冬。吉列豬扒炸得脆又不太乾身,吃到嘴裡不覺得油膩而且肉質鬆軟很易咬開,令怕肥的我也忌不

,再好的味道也勝不過我的沒耐性=.=

男朋友就依然固我,只要有吉列豬扒的地方就總不想錯過
,要了個吉列豬扒蕃茄湯烏冬。吉列豬扒炸得脆又不太乾身,吃到嘴裡不覺得油膩而且肉質鬆軟很易咬開,令怕肥的我也忌不住吃了兩塊

既然原本打算吃壽司,就總要食一點才安心,點了4件三文魚壽司,不過不失,不會太冰凍。
牛油焗粟米,粟米又是一樣令我無法抗拒的美食
很香很香的牛油味,加上粟米的甜味,簡直是人間美食
不過若份量可以再多一點會覺得與價錢比較成比例。
這個等了很久都未到,向服務員提出後,等了數分鐘就送上,這裡的服務還說得過去,多人繁忙的周末晚膳時間,幾位服務員亦未有出現黑面﹑不睬不理的情況出現。
最後,加了$18要了一個yogurt甜品,跟奇異果。奇異果略嫌不太熟,但並沒有影響yogurt的美味度
因胃及氣管弱而不能多吃凍食的我來說,這簡直是恩賜
最後還點了杯Ice Cappuccino,對習慣喝無糖咖啡的我來說,太甜了。

結帳約$230,兩人都捧著肚子滿足地回家!原來很多時候,別人說的真的只供參考,沒有嘗試過根本不知道適不適合自己,始終每個人都是獨立不同的個體

小插曲︰回家途中,才收到壽司店的來電提示,尚有10張飛便輪到我們
2013-03-31
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
  • 蕃茄濃湯系冬,牛油焗粟米,yogurt
2013-02-23 39 瀏覽
This time's food discovery involved three new things: - Misocool; - Beecrazy deals; and - Dinner in the New Territories. When I have dinner with friends, I am usually on the Kowloon side and only am I rarely in Hong Kong. So for a change and for a friend's convenience, Shatin it was.The Beecrazy deals we got were B ($62 - Spicy Hokkaido Scallop and Prawn Spaghetti + 5 Grains Latte) and C ($98 - Abalone and Mixed Veg with Half-Boiled Egg Ramen + 2x Grandma Dumplings + 5 Grains Latte) combos. Comb

Combo B:
The spaghetti meal was not too spicy, but with each bite it got spicier. This dish had delicious flavours, but the only complaint I have is that the spaghetti was not well-cooked. The inside was still hard. It was a little funny to eat spaghetti at a ramen place. Then again it is not that strange to have variety in a restaurant.
Combo C:
What a nice surprise when the food arrived! I did not expect a whole abalone. I thought the abalone would probably be sliced, cut, diced...anything, but whole. All that chunkiness was awesome. D
Overall, the noodles were good, the soup was nice and the half-boiled egg - actually a half of an egg - was 'well done'. The egg yolk was smooth and moist, not as dry as hard-boiled eggs. The colour was also attractive with a tint of orange in the yellow. As for the dumplings, they were almost cold. They were too soft - kind of mushy. Maybe that's why they are called "Grandma Dumplings"?
Haha...just kidding. Anyhow, the probability of me ordering these as a snack is pretty low. The coffee was good and hot. With all that food and that drink - not small, one really feels full.
After this copious meal, we even received coupons for next time. Too bad they are branch restricted.
2013-01-11
2013-02-04 23 瀏覽
自己行街, 肚餓~想食個TEA~黎到MISOCOOL...好失望~先講奶茶, 實在未飲過咁沖出黎既奶茶, 好明顯水吧為左好快手...大大力咁倒水...預左只係一杯普通奶茶,對其味道巳經冇要求, 但上黎呢個賣相, 真係一D 都唔想飲...跟住食左個士多啤梨窩夫~ 上到黎巳經凍左. 整個窩夫都好林, 好似整左好耐, 變到開始凍同埋林一樣...少量士多啤梨同汁都冇辦法令窩夫起死回生~十分失望~ 唔會再去
自己行街, 肚餓~

想食個TEA~

黎到MISOCOOL...

好失望~

跟住食左個士多啤梨窩夫~ 上到黎巳經凍左.

少量士多啤梨同汁都冇辦法令窩夫起死回生~
十分失望~ 唔會再去
2013-02-03
2012-11-27 9 瀏覽
Misocool在香港開了很久,聽回來的評語不是說很好,故此沒有甚麼意欲去吃,偶然看到有團購優惠就買了一張來試,買了才發現沙田店不是在我想象中的新城市廣場,早知道選別處換領好了。堅持團購的原則是不點額外的食物,在等食的途中當然是借線上網,然而等了良久甚麼也沒上來,有一剎我懷疑有沒有落到單,好歹也給我帳單嘛。鮮雜果香橙賓治先上,說意外又不算太意外,畢竟這個不用煮,喝一口感覺似是果汁先生,但就沒那麼甜。雜果款式多外表也算新鮮,甜味當然是人工後制居多,不過比起某次喝到的梳打茶感覺來得要好。叉燒拉麵叉燒的份量不少,而且有溏心蛋,相信是以價取勝的店鋪。叉燒肉挺厚,不過偏瘦也略乾。溏心蛋則是不熱的,其實即做溏心蛋有那麼難嗎?喝一口湯,湯底似乎是豬骨湯,但沒有豬骨湯的濃郁味道,說穿了就是味精湯底,不過鹹度又沒有味X拉麵的鹹就算了。麵條也是味X質素,粗身,不用期待有麥香,彈牙亦是靠梘水,即使梘水味不算濃,但論好吃一定稱不上,以價判質還是有其道理。嫲嫲餃子在我快吃完拉麵才來到,正常這是跟拉麵一起吃的吧?明明不算多客人應該不會很忙。看餃子並沒有煎得金黃,咬起來自然不夠脆口,餃子又要爆口,更慘是不算很熱,要

雜果賓治實不錯
味精湯底梘水麵
嫲嫲餃子在我快吃完拉麵才來到,正常這是跟拉麵一起吃的吧?明明不算多客人應該不會很忙。看餃子並沒有煎得金黃,咬起來自然不夠脆口,餃子又要爆口,更慘是不算很熱,要知道餃子一般都是放冰箱冷藏,希望不要肚痛就好。餃子味道無甚驚喜,豬肉帶著黑椒的辛味,還有那酸酸的醬汁,和超市買到的可說沒有分別。
不脆不熱超市餃
以團購的價錢,這種質素當然合格,但正價還是免了。香港那麼多拉麵店,甚至最近恆豐還一口氣開了幾間拉麵店讓人打分,quota還是留給有熱誠的店。
用餐優惠
團購
2012-11-02 5 瀏覽
沙田咁多人, 但係竟然搵到間唔洗等位既餐廳, 好似開左唔係好耐...所以都試下啦...我食既帶子拉面...好似都有成8粒...都幾大粒...不過帶子好似無咩味咁.....面身都係普遍質數......話係辣湯但係完來只係加7味粉LEE個媽媽食既豬軟骨拉面, 佢不俾食後感, 不過豬軟骨望落都淋既爸爸既豬扒飯...豬扒算大件.......飯唔算多...爸爸唔係好夠食........爸爸飲既蘋果沙冰, 好大杯, 飲唔晒.....不過都係蘋果香料色素....
面身都係普遍質數......
話係辣湯但係完來只係加7味粉
2012-10-28
2012-10-13 10 瀏覽
今日一行10人去沙田食lunch,好多地方冇位,咁我見到lee間冇人排隊等位,就問下佢有冇位,竟然有!Set lunch都幾多選擇,我揀左秘制咖哩魚柳飯,可樂,咖哩好濃郁,魚柳炸得外脆內軟,好好食,白飯係日本米,好好味,份量好夠,女仕未必食得哂。今日有綠茶雪糕送,好好味!如果可以再雪凍啲更好!

今日有綠茶雪糕送,好好味!如果可以再雪凍啲更好!
  • 咖哩飯
2012-09-27
晚飯時間突然有朋自遠方來, 方便大家就相約於中間點: 沙田路經有趣的塗鴉中庭區沒什麼太合意之選, 我們決定走遠點到了另一較靜的舊商場赫然看到 Misocool 存在, 就想起年前在K-11 食過亦回味嘅"吉列朱扒咖哩飯"二話不說便向朋友提及想法 : 終於內進宽趟而有禮的場地中座位尚算舒適 (大約有60個), 本可以隨音樂而引發抒懷, 無奈鄰座兩老離開前卻嚴肅投訴敏感食材,使氣氛凝固/沉悶本想食辣麵但朋友想試D 唔辣嘅, 就改柯打" 九州豬軟骨拉麵" , 麵質唔彈口, 菜餚少, 而湯亦唔夠熱四周離開的食客比入座的快,心裡暗說不妙...雖則悠閒談笑風生, 食物卻只有型無靈魂 : 朋友欣賞咖哩汁出色, 白米飯亦是正宗日本米, 可是牛肋肉太"鞋"口 , 未免有浪費感靚碗~ 卻步中炸茄子上面放上可口味美的"飯素" (玉子=蛋和山葵紫菜) 看起來唔錯, 但可以改善是脆漿要薄點金菇牛肉卷是最愜意一環 : 汁液, 質地教人回味!最後成為包場時的角度 (另一邊仍有數位食客)
晚飯時間突然有朋自遠方來, 方便大家就相約於中間點: 沙田
赫然看到 Misocool 存在,
就想起年前在K-11 食過亦回味嘅"吉列朱扒咖哩飯"

二話不說便向朋友提及想法 : 終於內進宽趟而有禮的場地中
四周離開的食客比入座的快,心裡暗說不妙...
雖則悠閒談笑風生, 食物卻只有型無靈魂 :
朋友欣賞咖哩汁出色, 白米飯亦是正宗日本米,
可是牛肋肉太"鞋"口 , 未免有浪費感
靚碗~ 卻步中
金菇牛肉卷是最愜意一環 : 汁液, 質地教人回味!
最後成為包場時的角度 (另一邊仍有數位食客)
題外話/補充資料: 附近有一大型壽司店 (本是朋友想找酒樓的火煱), 大可能給搶客哩! 勝在空間足夠, 唔怕"趕客", 合談心細"針" ^^!
2012-09-25
  • 金菇牛肉卷
  • 日式咖哩汁
2012-06-27 6 瀏覽
今日同女朋友去沙田食飯,之後睇電影。當然睇戲之前等係e左個肚仔先。入正題行入間野個時,個接待妹妹仔到叫有禮貌笑容滿面不過我係食飯,最重要味道。人肥係為食好正常。先叫左個咖哩牛肉飯,我女友愛食蝦,叫多左個芒果大蝦卷食仲有個唔知叫咩名炒烏東、飲野我就要左凍0莱,我女友就咖啡。好野我第一次飲凍0原全啖而無味。食神個句失敗到爆丨。等野食期間睇到對面個小朋友話烏東辣唔食?又出奇wo間野又比佢換。好在叫做有服務。食物到了。38元的牛肉飯有咖哩,牛肉,红蘿白,薯仔,嘩,手指公一樣大的 蘿白,薯仔。咖哩仲有奶香味,味道唔錯。38@@都叫可以之後個乌東係我女友食,味道不太知、個蝦卷直得推介,好味,最重要佢真係好像門口相一樣,小有。下次我會再食咖哩糸的飯不過我實會叫可樂飲
今日同女朋友去沙田食飯,之後睇電影。
當然睇戲之前等係e左個肚仔先。
入正題行入間野個時,個接待妹妹仔到叫有禮貌笑容滿面
不過我係食飯,最重要味道。人肥係為食好正常。
先叫左個咖哩牛肉飯,我女友愛食蝦,叫多左個芒果大蝦卷食
仲有個唔知叫咩名炒烏東、飲野我就要左凍0莱,我女友就咖啡。
好野我第一次飲凍0原全啖而無味。食神個句失敗到爆丨。
。好在叫做有服務。食物到了。
38元的牛肉飯有咖哩,牛肉,红蘿白,薯仔,
嘩,手指公一樣大的 蘿白,薯仔。咖哩仲有奶香味,味道唔錯。
38@@都叫可以
之後個乌東係我女友食,味道不太知、
個蝦卷直得推介,好味,最重要佢真係好像門口相一樣,小有。
下次我會再食咖哩糸的飯
不過我實會叫可樂飲
2012-06-27
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
用餐優惠
信用卡優惠
2012-06-05 11 瀏覽
行過, 見到剛剛開舖, 又未食過, 去試吓..入到去, 包場, 叫了帆立貝玉子飯, 地獄豬軟骨拉麵, 還有 九州叉燒拉麵. 帆立貝玉子飯有很多帆立貝, 但是玉子炒得太濕了, 食到一半, 飯已被蛋汁浸住, 要自行隔水才可以再吃.地獄豬軟骨中的豬軟骨得淋和入味, 但地獄只紅不辣, 實在有點失色.九州叉燒拉麵是最出色的一個. 湯底很好味. 拉麵也算彈牙. 是值得推介的一個.吃完後, 明白為何會有位...
行過, 見到剛剛開舖, 又未食過, 去試吓..

入到去, 包場,
叫了帆立貝玉子飯, 地獄豬軟骨拉麵, 還有 九州叉燒拉麵.

吃完後, 明白為何會有位...
2012-05-26