2023-12-03 197 瀏覽
地方比較细,位吾多。好彩岩岩有人走,吾駛等位。選擇吾選太多,但都有岩素食者,因我係食素既。所有點左 classic soughdough with pb and caramelized banana. Cherry tomato, hummus, parmesan cheese on soughdough. 仲有一杯 black sesame latte. 食物整體 ok. classic soughdough又吾會太濕。包又吾會太硬。waitresses都好 nice.
waitresses都好 nice.
2023-11-25
5 分鐘 (堂食)
2023-07-15 245 瀏覽
First time to be here for breakfast! The homemade bread is delicious!! I ordered the Turkish egg, a bit spicy oils and it tasted good with the yogurt, so great to have it with the toast! Not so many choices in the menu but it's fine, tiny space, good food and coffee in a quite corner to chat with friend, that's enough and beautiful morning that I need.

2023-07-15
2023-07-07 194 瀏覽
我好少打食評曾經去過一次食 sourdough with peanut butter and banana.6/7 朝頭早特登由北角去到西營盤 8點15分到達點知見閂咗門後尾ig問店主 ,話去到但係見到閂門佢話今日唔開聽日先開(完全冇話唔好意思).. 跟住我問埋佢第二日係咪開八點佢話係7/7 815 去到, 想叫同一樣嘢( sourdough with peanut butter & banana)佢望下個雪櫃話冇, 要十二點先有連啲咁簡單嘅食材都冇開門做乜???? 你都未readyblacklist forever. ps 店主全程好黑面 零笑容
我好少打食評
6/7 朝頭早特登由北角去到西營盤
8點15分到達點知見閂咗門
後尾ig問店主 ,話去到但係見到閂門
佢話今日唔開聽日先開
(完全冇話唔好意思)..
跟住我問埋佢第二日係咪開八點
佢話係
佢望下個雪櫃話冇, 要十二點先有
連啲咁簡單嘅食材都冇
開門做乜???? 你都未ready
blacklist forever.
ps 店主全程好黑面 零笑容

距離初訪已經有好一段日子 店面似乎也沒什麼大變動 氛圍感仍然滿滿 店主跟店員態度仍然超 ɴɪᴄᴇᴍᴇɴᴜ 依舊以各式 sᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜ 為主 還有 ᴘᴀsᴛʀʏ 之類想要小歇 吃點輕食的我們就最適合不過𓋪 𝘊𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤 𝘚𝘰𝘶𝘳𝘥𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘸/ 𝘍𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘉𝘶𝘵𝘵𝘦𝘳 & 𝘑𝘢𝘮𓋪 𝘠𝘰𝘨𝘶𝘳𝘵 𝘉𝘰𝘸𝘭必點當然是外脆 內軟熟的 sᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜ兩片伴以小巧可愛的牛油跟果醬 味道不會太單調另外瘋點了 ʏᴏɢᴜʀᴛ ʙᴏᴡʟ好多好熟的香蕉 全交給友人了我則負責吃濃稠幼滑的 ɢʀᴇᴇᴋ ʏᴏɢᴜʀᴛ 跟藍莓吧𓎾 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦𓎾 𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘚𝘦𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦這邊的拿鐵偏澀 早上很有提神作用友人的黑芝麻拿鐵顏色淺淺的 入口也順滑sᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜ 還是一樣高質 跟友人吃好吃滿如果想豐盛一點可以選 ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ 滿滿外國風情也吸引不少外國客人在這裡用餐感覺這幾年西營盤的氛圍真的變得悠閑風
距離初訪已經有好一段日子 店面似乎也沒什麼大變動

滿滿外國風情也吸引不少外國客人在這裡用餐
感覺這幾年西營盤的氛圍真的變得悠閑風
2023-01-17
2023-03-29 247 瀏覽
見食評好多人話麵包唔錯但去到淨係見到有飲品menu,店員都無介紹話有食物可以選擇,所以淨係叫咗杯latte就算🙈Latte味道普普通通,以價錢嚟講算抵飲。只係拉花拉得麻麻,消泡消得好快。
見食評好多人話麵包唔錯

Latte味道普普通通,以價錢嚟講算抵飲。
只係拉花拉得麻麻,消泡消得好快。
Hot  latte
2023-02-17 251 瀏覽
最出名係酸種麵包,真心唔錯!我個人鍾意再酸少少。座位得10個左右,人流唔多,坐喺到嘆咖啡、早餐好休閑,好可惜附近會有人燒元寶蠟燭,味道有啲重。*Turkish egg $118酸種麵包係淨酸種麵包,明明餐牌寫jalapeño and cheddar🥲酸種有麥香、微微發酵味,煎到外皮脆。最底係希臘乳酪配太陽蛋,再淋少少辣椒油。店員教切開蛋黃,用麵包一次過點蛋汁乳酪辣椒油。微辣微酸,非常creamy,係驚為天人嘅combo!*Latte $32奶泡未夠細膩,咖啡豆微酸。以我嚟講我覺得一般,唔啱我。
Turkish egg $118
Latte $32
奶泡未夠細膩,咖啡豆微酸。以我嚟講我覺得一般,唔啱我。
Turkish egg

2023-02-05
Turkish egg
2023-02-12 158 瀏覽
好少食到口感咁鬆軟嘅酸種麵包!! 中意食sour dough嘅一定要黎試💖Cafe自家製嘅酸種麵包真係好好食😋🌸bacon jam & egg toast $85bacon jam, soft-scrambled egg, sourdough, 煙肉配上炒香嘅洋蔥淋上帶微甜的果jam, 估唔到味道咁夾!仲有滑蛋同大量火箭菜, 美味可口又健康的配搭♥️🌸tomato basil cheese toast $75sourdough上舖滿厚厚一層parmasan cheese, cherry tomato好清甜, 再加上少量黑醋同蜜糖, 好清新的味道😋Their coffee is splendid too! Love the iced latte ♥️

🌸bacon jam & egg toast $85

2023-02-12
有沒有喜歡吃酸種麵包的朋友?這間可以bookmark一下啊,小小的店只賣幾款酸種多士,配搭看起來都很好吃,當中也有純素選擇,這天吃的是車厘茄鷹咀豆醬多士,滿滿橄欖油香口滿足美味,咖啡也可以轉燕麥奶呢。西營盤地鐵站B2出口對面的小巷子裡,可以找到一間紅色小廟和咖啡店。店面小小只有四張二人檯,平日上午倒不用擔心要等位,外面不時有狗狗散步經過實在寫意。食面選擇全都圍繞酸種麵包,素食者都有幾款可以吃。咖啡可以轉燕麥奶,這個牌子比較少見。也有一些烘焙類甜食。Tomato Basil Hummus Toast HK$75 / Latte HK$34這個是純素配搭,看網上評論很少人叫,其實賣相也著實吸引,橄欖油更是落得豪爽令人吃得滿足。鷹咀豆醬打得幼滑細緻,麵包加抹醬加車厘茄加橄欖油完美配搭,可以一吃再吃之選。咖啡細細杯,風味也很不錯,悠閒日子坐在窗邊看書喝咖啡實在寫意。
食面選擇全都圍繞酸種麵包,素食者都有幾款可以吃。
咖啡可以轉燕麥奶,這個牌子比較少見。
也有一些烘焙類甜食。
2023-02-10
🍪【西環】Miss Dough & Brew💥嘆Brunch好地方 焦糖香蕉多士+ADB💥.🍪見唔少人讚呢間cafe嘅酸種麵包好食,一於去食個brunch!~~~~~~~~~~~~~🍽 MBD Big Breakfast $128 (4.5/5)樣樣餸都好味嘅全日早餐,太陽蛋、鴨胸、煙肉、豬肉腸、車厘茄同醋香火箭菜,配兩片酸種多士。.🍽 Banana Toastie $58 (4.5/5)簡單但味道一流!酸種多士上舖脆面焦糖香焦,再搽一層花生醬,熱辣辣入口!.Iced Chocolate $43 (4.5/5)幾大杯凍朱古力,甜度適中仲有好多忌廉。~~~~~~~~~~~~~好滿意食物質素,唯獨室內座位少同狹窄,坐得唔太自在。暫時仲唔係太多人,可以坐耐少少。~~~~~~~~~~~~~味道 Taste:🍪🍪🍪🍪🍪/5環境 Ambience:🍪🍪🍪/5💸消費 Spending:$115 /人 Person🔥推介度 Recommendation:4.5/5.📍Miss Dough & Brew西環第二街88號怡豐閣地下7號舖 (西營盤站 B2 出口)Shop 7, G/F, 怡豐閣, 88 S
🍪【西環】Miss Dough & Brew
💥嘆Brunch好地方 焦糖香蕉多士+ADB💥
~~~~~~~~~~~~~

🍽 Banana Toastie $58 (4.5/5)

Iced Chocolate $43 (4.5/5)

幾大杯凍朱古力,甜度適中仲有好多忌廉。
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$115 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4.5/5
📍Miss Dough & Brew
西環第二街88號怡豐閣地下7號舖 (西營盤站 B2 出口)
Shop 7, G/F, 怡豐閣, 88 Second Street, Western District (Exit B2, Sai Ying Pun station)
2022-11-12
2022-11-08 208 瀏覽
安靜舒適嘅小店,有兩個都好安靜既店主signature dish 自調既sauce好味Mocha也岩口味不枉專誠由九龍過來!特別推介去完Cafe後,過隔離長青社參觀文化遺產
安靜舒適嘅小店,有兩個都好安靜既店主
signature dish 自調既sauce好味
Mocha也岩口味

不枉專誠由九龍過來!

特別推介去完Cafe後,過隔離長青社參觀文化遺產
2022-07-24 381 瀏覽
港島西食評系列 ~關鍵詞:1個人、工作日午餐第5站:第二街88號店名:Miss Dough & Brew餐廳類型:簡餐--咖啡廳提前訂座:沒有,該店不設訂座COVID--19疫情下,生活習慣改變了其中包括:不聚餐工作日午餐多數自己1個人吃,多了時間慢慢探索港島西美食。上星期路過,發現這家小店,今次來試試,不設套餐,單點了以下的:#MDB Big Breakfast:MDB是店名的縮寫,以店名命名,應該是招牌菜,德國香腸、煙鴨胸、煙肉、炒蛋(本來配單邊煎蛋,special request改成炒蛋)、酸種麵包(店家招牌)、蔬果沙律,豐富又美味的組合。#Dirty:我有喝咖啡的習慣,啡癮深,不可1日無啡,我喜歡多奶走糖的咖啡,今天遇上人生第1杯Dirty,一口愛上!總體感覺:店面很少,適合1個人來的店,若2個人或以上,聊天時絕對會相互影響;咖啡非常好喝,食物水準之上。
港島西食評系列 ~
關鍵詞:1個人、工作日午餐

第5站:第二街88號
店名:Miss Dough & Brew
餐廳類型:簡餐--咖啡廳
提前訂座:沒有,該店不設訂座

COVID--19疫情下,生活習慣改變了
其中包括:不聚餐
工作日午餐多數自己1個人吃,多了時間慢慢探索港島西美食。

2021-07-07
2022-05-18 431 瀏覽
📍 Miss Dough & Brew (西環)西環第二街88號怡豐閣地下7號舖店不大但幾舒服,雖然位置唔多但唔算擠逼。店外有幾棟綠色植物和斜坡,樓梯都可以坐,好有係外國既feel。👉 Turkish Sourdough 💰108😋😋😋.5/5以辣椒油做底,輕微嘅辣,再加蛋黃再沾蛋液,同Greekyogurt再配烤到外層好脆既酸種麵包,無敵!如果辣啲會仲岀色😆😆不過份量略小。👉 flat white💰32😋😋😋😋/5啡味香濃,價錢合理😆😆👉 mocha (ice)💰45😋😋😋😋/5朱古力味重,咖啡味香濃,又唔會過甜👍🏻回頭: yes,環境舒服,岩同朋友傾計飲咖啡#kermit食在西環#petfriendly
📍 Miss Dough & Brew (西環)
西環第二街88號怡豐閣地下7號舖

店不大但幾舒服,雖然位置唔多但唔算擠

👉 Turkish Sourdough
💰108
😋😋😋.5/5

👉 flat white
💰32
😋😋😋😋/5
啡味香濃,價錢合理😆😆

👉 mocha (ice)
💰45
😋😋😋😋/5
朱古力味重,咖啡味香濃,又唔會過甜👍🏻

回頭: yes,環境舒服,岩同朋友傾計飲咖啡

#kermit食在西環
#petfriendly
2022-05-15 295 瀏覽
這是一間主打自家製酸種麵粉的cafe(/ω\)-🕯MDB big breakfast (hkd 128)它的全日早餐十分豐富(。ì _ í。)自家製麵包•鴨胸•火腿•香草腸•沙律菜•煎蛋🍳🥬🥓最岀色係肉腸😚肉汁juicy~沙律菜清新開胃 特別都係有鴨胸🤣好少見會有得食o(≧v≦)o🕯Turkish egg (hkd 118)非常推薦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)💯它這個酸種麵包加入了墨西哥辣椒🌶同車打芝士🧀 口感食落唔會太硬之外 包身仲帶點煙韌!!很喜歡的口感!加埋煎蛋🍳和Greek yogurt 沾一下蛋汁同乳酪一起食😚😇omg 無諗過咁match 🕯P.b with caramelised banana toastie (hkd 55)叫的時候沒有留意p.b就是花生醬🤣點知切開食落口第一啖是花生醬加香蕉的味道😍😍這個組合是不會錯的(/ω\)💓🍌🥜 再加上香蕉上面有加砂糖燒焦過😭食落口第一啖暖暖的 朋友說有種食緊格仔餅的感覺🤣可能因為佢用本身自製的酸種麵包 令口感更加像格仔餅🧇haha🕯Matcha Latte (hkd 43) (+hkd 5 oat milk)正正常常啦~Matcha味唔算好濃
這是一間主打自家製酸種麵粉的cafe(/ω\)

🕯MDB big breakfast (hkd 128)

它的全日早餐十分豐富(。ì _ í。)
自家製麵包•鴨胸•火腿•香草腸•沙律菜•煎蛋🍳🥬🥓
最岀色係肉腸😚肉汁juicy~

🕯Turkish egg (hkd 118)

非常推薦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)💯

正正常常啦~
Matcha味唔算好濃 我估奶同抺茶比例> 6:4 (?) 整體而言偏奶少少但唔會蓋過抺茶香~

Raisin   Scone

🕯Raisin Scone 🍇 (hkd 38)

配上jam & butter🧈
它的size比我想像中大一倍🤣同朋友食三個人分剛剛好 即叫即烘熱 不會太甜 主要甜都來自提子乾跟jam 外面脆 內裡十分鬆軟(。ì _ í。) 好適合high tea with la cup of latte☕️
2022-05-13
Raisin   Scone
2022-04-23 246 瀏覽
Bacon Jam & Egg toastbacon jam, soft-scrambled egg, sourdough, parmasan cheeseHappy Friday Lunch 西營盤站行過嚟只係幾分鐘嘅路程,不過大家要留意番千祈唔好行過龍😂欣賞店員有貼心咁問會唔會有食物敏感面頭嘅蛋同埋煙肉,令我覺得有少少食緊滑蛋叉燒嘅感覺,煙肉同洋蔥微微甜,酸種包亦都非常鬆軟。諗諗吓,唔應該星期五嚟,應該星期六日嚟咁就更加Chill
Bacon Jam & Egg toast

Happy Friday Lunch

諗諗吓,唔應該星期五嚟,應該星期六日嚟咁就更加Chill
2022-04-18 161 瀏覽
呢間係之前同朋友黎過嘅小店,店內位置好少,係地鐵站一出,位於樓梯同小廟旁,係一間最近好喜歡嘅小店,食物選擇唔多,但佢嘅麵包,big breakfast都好好味,另外black sesame latte都係my favour,店內環境悠閒舒適,係呢度消磨一個上午食bruch係一件好releax嘅事。