2016-01-16 711 瀏覽
聖誕節當晚,我地就一齊去左尖沙咀韓國街搵野食啦,去到個陣間間都己經大排長龍,唯獨呢間唔駛排隊就有得食,所以就試一試佢入到去,環境都覺得好光猛,而且一路不停播緊Running Man,俾人第一個感覺都相當唔錯。我地分別叫左個炸醬麵同埋個牛肉鍋首先,黎左啲前菜先,不過我地有兩個人,居然只係俾左一碟前菜,仲要每樣既份量都少得可可憐,俾左都冇俾真係無分別 個泡菜係冷晒,微暖都冇 ,不過個薯仔就幾入味,甜甜的 幾OK個炸醬麵份量都足既,唯獨係個炸醬真係太甜,甜到愛麗絲食左幾啖,就漏到飽晒 另外,食落去都唔覺得個炸醬係好多料係入面,大部分時間都係食緊啲麵 小新就要左個牛肉鍋啦,熱辣辣上枱個陣,啲湯都係超香,沾上啲飯食,啲飯有啲牛香仲正,不過碗飯少到呢,食兩啖就冇晒,明屈人叫多碗。啲牛肉同料水平都唔差,不過如果湯唔熱既時侯,就會好甜,唔沾飯一齊食,係唔會直接飲得落口總括而言,味道其實唔差,不過性價比就偏低,唔一定要去試!!
,唯獨呢間唔駛排隊就有得食
,所以就試一試佢

個泡菜係冷晒,微暖都冇
,不過個薯仔就幾入味,甜甜的 幾OK
小新就要左個牛肉鍋啦,熱辣辣上枱個陣,啲湯都係超香
總括而言,味道其實唔差,不過性價比就偏低,唔一定要去試!!
2015-12-24
2015-09-22 1087 瀏覽
特登打車嚟,聽講以前好好食,而且性價比高。好普通嘅裝修,有d似快餐店。一打開菜單,要點嘅肉幾種都話全部賣曬了,落單個阿姨一直推銷你食最貴的那幾款肉,反正就那幾種肉有了。魚蛋年糕同炒粉絲都好細份,講唔上難食,但絕對沒有色香味,賣相差到我呢種“手機先食”嘅人都完全無影相嘅慾望。而且仲要成七八十一份。第一次食野食到咁鬱悶。
特登打車嚟,聽講以前好好食,而且性價比高。
好普通嘅裝修,有d似快餐店。

第一次食野食到咁鬱悶。
2015-09-10 1068 瀏覽
約左貧友星期六晚食晚飯見哩間泡菜餐館o係同區排名都算高就來試下book左20:00店內竟然未坐滿一黎先上3小碟無限量refill, 但冇影到辣炒年糕有魚片, 年糕, 雜菜, 蔥雖然年糕都有咬口但唔太辣, 有d失望 大醬湯內有豆腐, 冬菇, 洋蔥豆腐都算滑, 湯頭味道唔錯芝士蛋卷一般, 即使我地已經第一時間食, 都唔係熱的不過就幾多芝士半半炸雞有原味同甜辣完全唔值原味仲冇啃他雞咁脆, 又冇乜味甜辣叫做好d, 不過醬汁太少, 同埋冇乜辣炸雞真係要辣先好食涼拌冷麵幾好食, 麵質煙韌同酸酸地咁好開胃泡菜煎餅哩個都幾好食酸酸辣辣咁總結, 野食其實算普通價錢算中等不過勝在黃金時段人都唔多可以同貧友慢慢食慢慢傾
約左貧友星期六晚食晚飯
見哩間泡菜餐館o係同區排名都算高就來試下

book左20:00
店內竟然未坐滿

一黎先上3小碟
無限量refill, 但冇影到

辣炒年糕
有魚片, 年糕, 雜菜, 蔥
雖然年糕都有咬口
但唔太辣, 有d失望
大醬湯
內有豆腐, 冬菇, 洋蔥
豆腐都算滑, 湯頭味道唔錯
芝士蛋卷
一般, 即使我地已經第一時間食, 都唔係熱的
不過就幾多芝士
半半炸雞
有原味同甜辣
完全唔值
原味仲冇啃他雞咁脆, 又冇乜味
甜辣叫做好d, 不過醬汁太少, 同埋冇乜辣
炸雞真係要辣先好食
涼拌冷麵
幾好食, 麵質煙韌
同酸酸地咁好開胃
哩個都幾好食
酸酸辣辣咁
總結, 野食其實算普通
價錢算中等
不過勝在黃金時段人都唔多
可以同貧友慢慢食慢慢傾

2014-09-06
2015-09-05 686 瀏覽
偶爾⋯純粹偶爾⋯可惜可一不可再⋯店內環境細,裝修相當簡單,佈置有啲快餐店感。店員沒有貼心服務,餐牌略嫌有啲粘手,餐具擺檯面任客人使用,但感不太衛生⋯假期Lunch時段只有客人三四對,餐牌選擇款式不算多,但重點不在這,炸雞先係我地目標!落單叫左原味同香蔥味脆雞,仲要左一支米酒,店員遞上韓式米酒專用嘅銅兜,增加左唔少韓國風味。未上主角炸雞前,先嚟一口米酒!嗯⋯相當難飲!Sorry,呢支米酒真係好難飲,好臭米味。同朋友勉強飲咗三份一支⋯擺埋一邊算啦。勉強去飲嗰三份一係因為呢支酒都唔係賣得平。炸雞一上檯,同朋友你眼望我眼⋯已經心中不妙⋯同餐牌差好遠嘅?伏已中?原味同蔥味一碟上,分左右分開擺放,但賣相好差!一啲令人想食嘅意慾都冇!炸雞嗎?似老媽子自家制煎雞多喎!好差呀,個賣相!呢啲都叫韓式炸雞?不禁令人冷笑⋯外表唔吸引唔係最大問題,要食過先知⋯原味雞真係好原味,原到冇咗雞嘅味!好犀利!而且肉質較乾,偏「鞋」⋯雞皮冇乜炸粉,都話似煎!!至於蔥味嗰款,鋪面京蔥絲的確幾新鮮,雞肉味道可能比原味有調味過,比原味多啲啲味道⋯但,sorry!唔係想要嘅韓式炸雞囉!仲有啲伴碟酸蘿蔔同所謂嘅沙律⋯bad!差啲漏

偶爾⋯
純粹偶爾⋯
可惜可一不可再⋯

外表唔吸引唔係最大問題,要食過先知⋯

差啲漏咗個炸雞醬!真係一啲誠意都冇!好似原支超市酸辣雞醬倒出嚟一樣!使唔使咁現成?

價錢偏貴,因為味道偏差,不試也罷!我寧願幫襯連鎖雞記算。

Ps.唔俾負評係因為冇試店內其他食物,店員冇服務,但未至於令客人難受,但咁樣嘅質素真係有待改善。
2015-05-30 2754 瀏覽
Mix n Rice係一間唔錯嘅韓國料理餐廳,佢嘅石頭鍋飯,韓國炸雞都好出名,不過唔想食得咁熱氣,可以試下宜個雜菜炒粉絲。入面有木耳、紅蘿蔔、生菜絲同蛋絲,再加上芝麻,睇落好似好清淡咁,以為會冇咩味,咁你就真係大錯特錯喇!宜度嘅嘅質感同味道唔知點解會好似食緊撈麵咁,不過就冇撈麵咁油同咸,配上芝麻痹嘅味道,成碟炒粉絲香咗好多!!非常好食!
2015-03-18
有芝士+蛋, 很普通的,曾到附近其他餐廳, 這碟真的比下去我平時都很愛薯條加茄汁,但我不會用茄汁配蛋一起, 茄汁搶了所有味這碟賣相吸引, 是冷盤, 田螺的份量很夠, 喜歡田螺的人應該會滿足吧!一開始就把撈埋一起, 結果是辣到半死, 除了田螺其他配料都不夾, 有爽口的蘋果片來中和辣味, 口感怪怪的還叫了石頭鍋飯, 價錢比很多韓國餐廳都貴,味道可以,但份量只有一半!! 白飯很貴嘛??附近還有其他韓國餐廳, 無論食物質素及價鈴都很一般只有一名服務員 沒有甚麼服務 還要加一服務費
有芝士+蛋, 很普通的,曾到附近其他餐廳, 這碟真的比下去
(冷盤) 勁辣田螺麵

白飯很貴嘛??
附近還有其他韓國餐廳, 無論食物質素及價鈴都很一般
只有一名服務員 沒有甚麼服務 還要加一服務費
2015-04-11
2015-04-07 2713 瀏覽
在韓國住過兩年,對韓國食物要求太高(或者說香港的韓國餐廳水準太低),如非忽然好想念韓國食物也不會選韓國餐廳。今天不幸地又中伏。4月7日公眾假期,中午沒有提供set lunch。環境只是普通的快餐setting,全場只有一個大嬸服務員,笑容欠奉,零服務可言。韓國餐廳一般免費提供的小菜在這裡份量少得可憐。食物味道平均以下。價錢偏貴,仲要加一!(有服務嗎?)絕對不推薦。海鮮拉麵$65 --只是一般辛辣麵,完全不辣,價錢太貴。牛肉石頭鍋飯$79 --石鍋溫度太熱,裡面的食材好快就燒焦,吃到最後飯粒已經乾透。份量也比尖沙咀同價位餐廳少。

絕對不推薦。
海鮮拉麵$65 --只是一般辛辣麵,完全不辣,價錢太貴。
2015-04-07
2015-03-31 2199 瀏覽
忽然想食韓國餐,立刻相約好姊妹晚飯,從open rice看看食評後就選了這家,因個人比較喜愛小店。因為見有地址有指示P出口,因此沒有多細看下就跟著走,結果要走回頭到天文台道才對,店家應該該該open rice地址指示。到步後老闆娘剛好在門口,立刻便上前招呼,非常好禮貌,店內地方細小,最多容得下20多人,不過簡潔裝修,不覺迫,我跟姊妹兩人都可坐4人位,都覺有點不好意思。上菜好快,店員都好禮貌。我們兩人點了3樣,分別泡菜炒年糕,半份普通炸雞半份酸甜炸雞,炒粉絲。因為覺得泡菜年糕及酸甜炸雞不夠辣,所以跟店員要求了一碟辣醬,真的非常刺激,愛辣人士可以一試。
炸雞
泡菜炒年糕
2015-03-17
炸雞
2015-03-15 2578 瀏覽
店子顯然走平實的路線, 所供著的是最地道的料理, 但直覺味道會是不簡單。 三十多款的選擇, 不乏最家常的韓食如牛肋骨、石鍋飯、人參雞湯等等。點完餐就隨即送上泡菜和冰水, 非常細心。泡菜餅好似是韓食必點的項目之一!!^_^ 餅中間心黏糯的極富咬感, 每口都係泡菜的辛香和酸勁, 十分之惹味, 係個簡單卻最完美結合。之後食左炸醬麵,我「雪」一聲就滑入口中, 柔韌但又充滿彈力, 醬的濃度剛好, 不會太希, 甜甜的, 另外朋友叫左韓式牛肉飯, 有點辣,我都食左少少,但已經夠我整頭汗喇.....!!最後要一提, 店內的職員亦好親切, 相信這是每天客人滿滿的其一因素.!! 希望我幫到大家,大家都要快D去試下啦!!^_^

2015-03-04 2744 瀏覽
原本打算和朋友一行約10人一齊試試呢間事前想book位,但就如其他用家一樣的遭遇,是沒有人聽電話。結果今日就同可以較早放工的朋友先到店去攞位。我們5人約7點到達,當時店內是半空,絕對夠位給我們有餘。但有個staff在門口知道我們是約10人後,staff:「你地幾時齊架?你地會食好耐架? 2-3個鐘? 我地如果有人喺出面等就1個鐘要交枱架喎」我:「吓, 但我地有1至2位朋友8點先會到,其他就到」staff:「 咁你地可能要分開食左先喇咁」基本上如此倒米的回覆,我真係第一次遇到。真心想問,邊有人約朋友出街食飯係會食一個鐘食完同埋係會分開自己食先?咁我唔覺得需要約埋一齊食啦明白生意難做, 但係我地都話等多啲人先入架喇限1個鐘食飯時間, 真係慘過食放題然後該staff完全無打算幫我地諗下辨法或建議我地遲啲入但俾2個鐘之類只係再講左句 「你地食好耐就無辨法喇,無人等就無所謂既,不過有就一個鐘囉」聽完佢咁講即刻無興趣幫襯,結果轉戰左第二間
原本打算和朋友一行約10人一齊試試呢間

結果今日就同可以較早放工的朋友先到店去攞位。
我們5人約7點到達,當時店內是半空,絕對夠位給我們有餘。
但有個staff在門口知道我們是約10人後,
我:「吓, 但我地有1至2位朋友8點先會到,其他就到」
staff:「 咁你地可能要分開食左先喇咁」

基本上如此倒米的回覆,我真係第一次遇到。
咁我唔覺得需要約埋一齊食啦
明白生意難做, 但係我地都話等多啲人先入架喇
限1個鐘食飯時間, 真係慘過食放題

聽完佢咁講即刻無興趣幫襯,結果轉戰左第二間
2015-03-03
2014-12-11 5720 瀏覽
一個人行經尖沙咀橫街有這細細間韓國食店, 雖然店舖內空無一人, 因為冬天太想食飯, 膽粗粗走入店, 韓國店員上前招呼, 看來是韓國人開的。 菜色有韓國拉麺, 石頭飯, 典型韓式小食, 無特別驚喜, 最終點了我最愛的豬肉什錦石頭飯。 等了幾分鐘, 員工迅速端了一鍋石頭飯出來, 熱騰騰的石鍋超高温, 跟一般香港的石鍋不同, 跟我在韓國食的很相似, 吱吱喳喳的石鍋熱辣辣聲音足足持續了五分鐘, 我把飯的材料混了再混也沒有把石鍋降溫, 正因熱力充足, 脆脆的飯焦才成型, 這就是石鍋飯的精髓, 也是一般香港的韓國食店的不足。 想不到如此隱世小店可以做出這個效果, 這是一頓喜出望外的晚餐。

2014-10-21 7388 瀏覽
Mix&Rice我前後去過幾次了, 東西不錯吃, 很喜歡他們的海螺他們的真露很特別, 以壺呈上, 加入青瓜或檸檬, 我們點的是青瓜酒香夾了青瓜的味道, 入口較清新. 前菜一般這裡的涼拌海螺很好吃! 我吃到的海螺蠻大隻的有朋友之後來過說螺肉變小了, 我就不清楚因為最近都沒有再去過醬汁不會太辣, 酸酸甜甜的幼麵吸了辣醬, 連蔥絲一起吃十分惹味不過不失的炒年糕和牛肋肉. 說很好吃又不是, 就屬於普普的水準大醬湯. 這個做得不錯, 湯頭蠻鮮的大醬味道突出而不會過鹹芝士蛋卷, 好看不好吃. 裡面的芝士香味不夠濃郁, 也沒有蛋香是沾番茄醬後味道比較好一點而已有一次我是為了炸雞而來的, 少不得要點啤酒啦點了兩種味道的炸雞:原味跟辣味的, 都很不錯吃起來不會乾, 雞肉質感也蠻嫩滑的, 辣味的醬汁亦剛好, 不會下太多變太辣或太甜旁邊還有沙拉蘿蔔和炸年糕某些菜式蠻值得吃的.但我覺得店子太小二人來的話要跟人拼桌, 而且也很擠, 所以之後都沒有再去了
酒香夾了青瓜的味道, 入口較清新. 前菜一般
這裡的涼拌海螺很好吃! 我吃到的海螺蠻大隻的
大醬湯. 這個做得不錯, 湯頭蠻鮮的
大醬味道突出而不會過鹹
是沾番茄醬後味道比較好一點而已
有一次我是為了炸雞而來的, 少不得要點啤酒啦
點了兩種味道的炸雞:原味跟辣味的, 都很不錯
旁邊還有沙拉蘿蔔和炸年糕

某些菜式蠻值得吃的.但我覺得店子太小
二人來的話要跟人拼桌, 而且也很擠, 所以之後都沒有再去了
2014-09-13 7755 瀏覽
入到店內,座位不多,全部枱己經有人了。我們站了一分鐘,有女仔主動移了跟不相識的男人對坐,所以讓了張二人抬給我們。點餐後,後面的小枱走了,侍應要我們坐過去。我問爲什麼要移,侍應都沒答。移了才知剛才女孩坐回對角。另外那對角是韓國男人。其實只要侍應解釋一下,情況好很多。前菜這個二人份量太少了。我點了海鮮豆花湯,$53, 吃到中段感覺到那辣勁,材料有蜆介,切粒鹹菜,細粒魷魚等,料很多但切得很細粒,要花時間找。同事的粉絲牛肉鍋,$53,牛肉份量很多,湯也十分清甜,推介!寫食評時才看到,餐廳是主打炸雞……

前菜這個二人份量太少了。

寫食評時才看到,餐廳是主打炸雞……
2014-09-08
2014-08-06 8118 瀏覽
都敏俊C都做完好耐啦, 炸雞熱潮仍然強勁, 可是咁耐以黎鄙人只係食過小吃類炸雞, 即餐前或餐後小食, 食完都唔飽個D, 真正坐定定食到飽(而且滯)既炸雞…今次係第一次。星期六下午黎到, 店內食客四五個, 每個都休閒地食炸雞, 拉麵, 令到本來要急住食完去赤柱的我都他條埋。第一次黎到, 又想食炸雞又想食小食, 但觀察過隔離台碟炸雞既份量, 兩個人應該飽突, 唯有放棄, 希望第日再黎食小食/拉麵。不能少的前菜 – 薯仔, 菠菜, 芽菜, 泡菜。好好食呀!!! 令人好有衝動去韓國街買晒返屋企食…..炸雞 (半甜辣 半原味)伴碟- 年糕: 味道一般, 有點硬又無乜口感伴碟- 菜沙津: 個汁酸酸地幾好食, 少少生菜配幾粒提子乾好開胃, 只是…我唔食洋蔥的…洋蔥好臭…伴碟- 醃漬蘿蔔: 我和男友的大愛!! 可以中和炸雞的油膩感, 食完再次衝動去韓國街買醃漬蘿蔔XD主角- 甜辣炸雞: 醬唔夠入味, 得個面個塊炸雞皮有味, 塊皮愈食愈辣 (鄙人唔食得辣), 肉質一般, 唔算嫩口主角- 原味炸雞: 原味炸雞…無味炸雞?…炸雞味炸雞?….仲普通過甜辣味, 少不免的油膩, 而且食完非常飽滯!其實炸雞只要炸得

炸雞 (半甜辣 半原味)
炸雞 (甜辣)
炸雞 (原味)
炸雞 (半甜辣 半原味)

伴碟- 年糕: 味道一般, 有點硬又無乜口感
主角- 原味炸雞: 原味炸雞…無味炸雞?…炸雞炸雞?….仲普通過甜辣味, 少不免的油膩, 而且食完非常飽滯!

其實炸雞只要炸得夠熱夠脆, 都唔會難食得去邊, 當然, 好無食又另一回事啦。

今次炸雞就一般啦, 建議大家試其他菜式。
2014-07-29 7161 瀏覽
今日約咗靚媽聚一聚想念韓式炸雞的我們,去了韓國街尋找炸雞雖然只係六點幾,但有很多韓國食店都已經滿坐啦...偏偏在一條馬路之隔的Mix & rice竟然有空坐位當然不作多想,就你啦~放工之後,肚子實在餓得很一口氣點了四道菜~先來的是前菜三小碟,有泡菜,菠菜,豆芽及薯仔,最好食是薯仔,甜甜的,煮得軟棉棉的,好味~泡菜煎餅,成品紅卜卜的,看樣子好像很辣,但食落只是微辣,餅的邊邊脆脆的,中間煙煙韌韌的,加上爽爽的泡菜,好味呀~煎餃子可以選四隻或八隻,我們要四隻就好了~漲卜卜的,皮煎得脆脆,有一點點油油的,不過幸好餡裡面菜的份量都頗多,所以很ok~炒年糕,太想念韓國的辣炒年糕,所以都點了一份!煙煙韌韌的年糕沾著辣辣的醬汁,配著魚糕片及小許蔬菜,好味呀!再來就係今日的主角啦~甜甜辣辣的,雞炸得外面脆脆,內𥚃依然嫩滑多汁~~ 伴隨炸雞的有幾條煙韌的年糕,炸得脆脆的~怕膩的,可以食一口酸蘿蔔,爽爽脆脆的,好味~四道菜對我們來說其實真的很多,很滿足呀~
今日約咗靚媽聚一聚
想念韓式炸雞的我們,去了韓國街尋找炸雞
雖然只係六點幾,但有很多韓國食店都已經滿坐啦...
偏偏在一條馬路之隔的Mix & rice竟然有空坐位
當然不作多想,就你啦~

放工之後,肚子實在餓得很
一口氣點了四道菜~

前菜三小碟
煎餃子
炒年糕
辣炸雞
四道菜對我們來說其實真的很多,很滿足呀~
2014-04-15
煎餃子