2014-07-16
今日我同男朋友去諗住食炸雞,但係結果係一肚氣。之前已經有食評話服務差, huffy 但聽講d野好食於是諗住去試下。我六點幾去到,仲有一張四人枱,於是我地坐左入去,入面有二個店員,一個似係暑期工的靚妹,一個係外籍。但我地坐低左成十分鐘都無人拎menu比我地,於是我男朋友自己去左拎,我就拎起枱面的水瓶倒水入杯,點知個瓶蓋cup唔實(員工做野冇心機)倒到個張枱同我個身濕哂,個外籍見到完全冇比反應,只係識傻更更望住我地,直到我男朋友要求佢拎d紙巾比我地,佢先拎,而個靚妹一直頭dupdup做自己野,完全冇理過,最過份係,當我地手忙腳亂抹緊水的時候,個靚妹斯斯然走黎要求我地唔好平排咁坐,要打對面咁坐。(我心諗,乜你見唔到我因為你cup唔實個蓋搞到成身水,抹緊既咩?你仲要完全唔理仲要求呢要求路?)本身我男朋友都心軟,諗住點個我想食既炸雞,不過又係等左五分中都冇人落單,其實間店好細,又冇人在出面等位,我唔明佢地點可以忙到連招呼客人的時間都冇?開得鋪係要sell service,如果服務咁差,d野幾好食都係食到成肚氣! huffy最後等左好耐終於有人理我地,雖然侍應服務差,但上菜都幾快, 我地點三樣野先
先講半半炸雞,有香蔥味同甜辣味,個味好普通,而且炸得好乾好硬,食左幾舊已經覺得太乾,香蔥味其實就係普遍炸雞加上一點蔥絲,而且炸得”鞋圾圾”,真係有D失望,而甜辣味就太過偏甜。碟旁用來消膩的沙律比我們吃光光,因為炸雞感覺太乾了,但我們來的目的是來吃炸雞啊而不是吃沙律啊!講真,唔係難食,但比一般快餐店水準好少少,不過價錢就高左幾倍,一D都唔抵食。
我們還點了個芝士蛋卷,賣相非常普通,就是價格又不算便宜,夾起一件來吃,我的天,凍的,原本應該是流心的芝士已經凝固了,感覺就像吃肥肉凍了的感覺,口感好差,好噁心。而且冇乜味,芝士味同蛋味都無乜,得個咸字,其實佢的蛋都幾厚,如果是熱熱的,唔好落咁咸應該都還可以,可惜上桌的時候已經是凍的了,加上茄醬也凍了,搞到成件野口感都好奇怪。我們最後都吃了好幾件,因為炸雞才吃了幾件,太餓了。
泡菜餅也是令人失望的,因為都係偏乾,感覺廚師的火喉都比較重手,食物都有點OVERCOOKED,咬落去又是可怕之作huffy成啖粉,D粉還未搓均勻就用來煮了,雖然入面好多泡菜,但我覺得落得太多味精,因為一陣公仔面的味道蓋過哂泡菜應有的味道,吃了幾舊已經覺得條利好辛苦同好口乾。huffy我男朋友是泡菜迷都覺得太咸太乾,我們都放棄了!
我們也點了一個飲品,就是青瓜清酒,賣相唔錯,都幾特別,D酒都幾醇幾香,不過就冇乜青瓜味,同普遍清酒差不多,不過我們也實在太口渴了!而且這一個已經算是全晚最好的一個菜了。
在差不到吃完的時候,侍應走來問我們能不能埋單,因為外面有人等位(已經差不多是七時多的食飯時間),所以我們都沒有追加什麼了,反正味道普通,服務又不好,真有點貼錢買難受的感覺(嗚…)美好的一晚也破壞了huffy,下次一定不來再光顧!
題外話/補充資料:
這裡也不適合朋友gathering,因為地方好少,而且會趕人走huffy,想傾一耐點也不行,如果想當吃快餐就ok。