佐敦地鐵站E出口 穿過商場 得興街指示出口一分鐘就到了 超方便😆餐廳朝啡☕暮酒🍺 融合café 同居酒屋元素現代簡約休閒風裝修 給人一種輕鬆感覺門面綠色植物草牆 藝術特色裝飾 好多打卡位😆草叢相間 🌾特大梳化卡位坐得好舒服 寫意十足☺門外pet friendly位有埋竉物安全扣 🐱🐶奴才可以放心開餐lu~【ORION BEER 生啤🍺】沖繩名產啤酒👍🏻口味清淡容易入口一啖啤酒 一啖串燒 好正呢~😚《廚師發辦 串燒 Omakase 》今次擇呢兩個set😋焼き鳥 廚師發辦 Yakitori Omakase $338 招牌❗最受歡迎2道前菜、6串串燒、1道和食主食及味增汁鹿兒島黑毛和牛 廚師發辦 Japanese Kagoshima Wagyu Omakase $6882道前菜、1道沙律、6串串燒、1道和牛、2道和食、主食及味增汁「前菜」🍷紅酒蕎頭 酸酸甜甜 爽脆開胃🦑螢光魷魚魷魚醃漬發酵後 保持刺身外層爽脆口感肥美鮮味 帶咸香 佐酒一流😚🐙芥末八爪魚濃郁的芥末但又唔會過份嗆鼻😋八爪魚滑溜有嚼口 爽口彈牙 鮮味開胃🥔日式薯仔蛋沙律薯蓉口感幼滑軟綿綿 豐富蔬菜配撘 營養💯💪🏻🌽北海道白玉米
佐敦地鐵站E出口 穿過商場 得興街指示出口
一分鐘就到了 超方便😆

餐廳朝啡☕暮酒🍺 融合café 同居酒屋元素
現代簡約休閒風裝修 給人一種輕鬆感覺
門面綠色植物草牆 藝術特色裝飾 好多打卡位😆
草叢相間 🌾特大梳化卡位坐得好舒服 寫意十足☺
門外pet friendly位有埋竉物安全扣
🐱🐶奴才可以放心開餐lu~

【ORION BEER 生啤🍺】

八爪魚滑溜有嚼口 爽口彈牙 鮮味開胃

🥔日式薯仔蛋沙律
薯蓉口感幼滑軟綿綿 豐富蔬菜配撘 營養💯💪🏻

🌽北海道白玉米
(seasonal 一年得個半月🈹️限產)
爆汁激甜蔗糖香💥😋 好好食

「Mizu」
📍佐敦德興街3號地下

#mizuhk #佐敦美食 #佐敦 #cafehk
#香港咖啡店 #跟我來探店 #香港cafe
#香港西餐 #香港旅遊攻略 #香港 #我的咖啡日記 #本地人去那玩 #香港探店 #香港美食 #香港生活 #香港打卡 #香港的吃喝玩樂 #香港串燒 #香港居酒屋
吃美味的食物確實能提升多巴胺 - 這種令人感到快樂的物質。今天中午MM爸於佐敦附近開會,蕉媽在附近找到一家集咖啡精品店、焼き鳥Yakitori及Cocktail於一身的餐廳。我們吃了一頓豐富又美味的午餐,心情大好。餐廳距離佐敦地鐵站幾分鐘路程。裝潢走工業型格風,同時又有很多仿綠色植物擺設,整體令人感覺舒適放鬆。餐廳牆上掛上簡潔的畫作,充滿藝術感。我們點了Brunch Menu 的1️⃣燒鳥定食(Mizu Signature Yakitori Set)2️⃣滑蛋吉烈䐁煮(日本)🇯🇵定食定食包括沙律、兩款前菜、面鼓湯、主食及餐飲,這兩款定食🍽️價格$188💡滑蛋吉烈䐁煮- 第一口咬下吉烈豬扒,就能分出廚師的高下。豬扒外皮炸得非常鬆脆,但肉質保持鮮嫩多汁。蕉媽想這是近年我吃過最好吃的吉烈豬扒,非常推薦。加上雞蛋洋蔥冬菇作伴,配飯一流,一不小心就吃多了🤣。💡 燒鳥定食 - 定食包括有一串雞翼、一串雞軟骨雞肉串(配日本雞蛋汁)、一串香蔥雞肉串。鹽燒雞串火候控制得宜,味道亦很好。MM爸留意到餐廳的一部高質咖啡☕️機,蕉媽查看一下發現原來這裏的咖啡師都有名堂,拿過一些大奬,也值得來試試。這家日式+西式Fusio
吃美味的食物確實能提升多巴胺 - 這種令人感到快樂的物質。

我們點了Brunch Menu 的
燒鳥定食

2️⃣滑蛋吉烈䐁煮(日本)🇯🇵定食
滑蛋吉烈䐁煮(日本)🇯🇵定食

這家日式+西式Fusion 餐廳食物質高環境好(有不少打卡位), 下次必須來試試這裏的廚師發板 Omakase😊

Mizu (佐敦)
佐敦德興街3號地舖吃美味的食物確實能提升多巴胺 - 這種令人感到快樂的物質。
燒鳥定食
滑蛋吉烈䐁煮(日本)🇯🇵定食
  • 滑蛋吉烈䐁煮
2023-07-11 59 瀏覽
今日想介紹一下一個响佐敦嘅居酒屋。呢間居酒屋唔係在大街大行,佢位置响佐敦恆豐中心後面,地點旺中帶靜!居酒屋環境燈光,暗暗地,藍藍地,好適合傾偈慢慢hea住食!一星期前已經book咗位,同朋友慶祝生日飯。 如果walk in攞位要靠彩數!今日朋友生日,食豪啲! 叫咗。。。和牛Omakase 餐 $688鹽燒新鮮白鱔串燒 $88燒年糕同雪糕 $48仲有Guinness白啤 $78望落好似叫咗好少嘢,但十分飽肚!先介紹下個和牛餐先來個頭盤🐙螢光魷魚🥗薯仔沙律從來未食過,好特別嘅螢光魷魚,味道食落鹹鹹地係一個刺身!🌽北海道白粟米刺身,一年先得一個月有收成,有難得有得食,好甜好爽口!我大鄉里都未食過!👅汁煮牛脷牛脷炆得好琳,加上有蘿蔔配搭好鮮甜!超好食!然後到和牛,串燒出場🥢🐮和牛入口即溶,唔係講笑!乜嘢調味都唔需要再落,原汁原味!鹽燒新鮮白鱔串燒 一食就知係新鮮嘅白鱔,絕對唔係雪藏!肉夠厚,好鮮甜!特色串燒小炒王好有趣,食緊迷你版小炒王好有大排檔feel😁招牌雞肉棒棒係店舖嘅招牌串燒索吓啲日本流黃蛋汁,食落去別有另一番風味😙🍢日本絹豆腐串燒絹豆腐榨出了大豆的精華部分,所以燒或煮都很好吃😋🐓三黃

今日朋友生日,食豪啲!
叫咗。。。
和牛Omakase 餐 $688
鹽燒新鮮白鱔串燒 $88
燒年糕同雪糕 $48
仲有Guinness白啤 $78

望落好似叫咗好少嘢,但十分飽肚!

先介紹下個和牛餐

先來個頭盤
🐙螢光魷魚
🥗薯仔沙律
從來未食過,好特別嘅螢光魷魚,味道食落鹹鹹地係一個刺身

👅汁煮牛脷
牛脷炆得好琳,加上有蘿蔔配搭好鮮甜!超好食!

然後到和牛,串燒出場🥢
🐮和牛入口即溶,唔係講笑!
乜嘢調味都唔需要再落,原汁原味!

鹽燒新鮮白鱔串燒
一食就知係新鮮嘅白鱔,絕對唔係雪藏!肉夠厚,好鮮甜!

特色串燒小炒王
好有趣,食緊迷你版小炒王
好有大排檔feel😁

招牌雞肉棒棒
係店舖嘅招牌串燒
索吓啲日本流黃蛋汁,食落去別有另一番風味😙

🍢日本絹豆腐串燒
絹豆腐榨出了大豆的精華部分,所以燒或煮都很好吃😋

🐓三黃雞腿肉串燒
係用雞皮蝦炙燒雞髀肉
雞皮包住蝦同雞髀🍗肉
食落啖啖肉,蝦好彈牙
口感一流😋

🐥特色串燒麥樂雞
用雞中翼讓住墨魚滑
好彈牙又爽口

到最後一道
🍘係明太子茶漬飯

最後用甜品代替生日蛋糕
🍧叫咗燒年糕,雲呢拿雪糕+抹茶雪糕

年糕軟綿綿,又唔會太大舊,所以食落唔會好滯。
至於雪糕方面,我食唔出係邊個牌子嘅雪糕?定係自家製呢?係一個迷。。。

呢餐晚飯滿意程度超出五粒星
我俾夠十粒😂
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-07-10
慶祝紀念
生日
2023-07-10 311 瀏覽
放工約埋同事一齊食飯,唔想去咁遠就揀咗公司附近嘅MIZU。喺佐敦道隔離嘅巷仔,唔使3分鐘就到,位置十分便利。先點咗個MIZU串燒OMAKASE,再散點咗幾樣。 見啤酒做緊PROMO買2送1優惠,所以都點咗黎RELAX下。啤酒口味有兩款,分別係黑啤同呢隻YEBISU。入口輕盈啤酒花味較輕同淡口,用黎食串燒啱好。如果多啲朋友一齊飲仲抵。牛油果沙律賣相已經唔錯,採用完熟牛油果所以香味夠足。配上酸甜嘅沙律醋令平平無奇嘅椰菜絲清甜味同爽脆口感更鮮明。醬漬熒光魷魚咸鮮味十足,而青椒仔香口,兩者作為前菜十分開胃。雞肉棒係居酒屋嘅常客 ,雞肉紮實肉味香濃 。燒汁補充咗燒製時失去嘅水分之餘,滲透咗入去加埋蛋黃嘅潤滑令味道豐富惹味。手羽先同炸雞都做到外表乾身,但入面仲保有豐富肉汁。雞心可能生燒關係,比想像中縮咗少少水反而濃縮咗雞心嘅味道,有咬口配啤酒一流。白鱔就焦香無腥味,肉質彈牙爽口。味道不錯。而雞皮就燒得好香口,入口先脆後彈牙 ,油味香而不膩又係一道幾好嘅下酒菜。牛舌同牛小排都厚身得黎 唔會太韌,牛味唔算太濃反而𠝹咗花紋更令焦香味更豐富 。五花腩就燒得乾身,口感似食緊中式燒腩仔。香口有𡁻頭又係一道好味
先點咗個MIZU串燒OMAKASE,再散點咗幾樣。
YEBISU啤酒
牛油果沙律
醬漬熒光魷魚
日式鳥立田揚
手羽先同炸雞都做到外表乾身,但入面仲保有豐富肉汁。
新鮮白鱔&雞皮&雞心
牛小排&牛舌
純豚五花腩
五花腩就燒得乾身,口感似食緊中式燒腩仔。香口有𡁻頭又係一道好味下酒菜。
日本燒蠔
燒蠔嘅蠔肉燒到剛剛好熟,入口先嚐到燒乾嘅海鹽味。再黎蠔本身嘅奶香同輕微金屬風味,最後嘅蠔汁更鮮甜可口。
椎茸
椎茸表面乾烘乾令菇味好突出,內裡仲保持濕潤。
燒梅子飯團
燒明太子飯團
明太子/梅子燒飯團,飯團用醬油燒過之後表面焦香,但飯粒依然保持煙韌。一飯兩食,單食就米味更香,做成湯泡飯就鮮味十足。梅子帶酸令到食落都唔覺滯,而明太子就咸香味濃,兩者各有特色。
清湯油揚烏冬
油揚烏冬,燒過嘅油揚吸飽湯汁之餘豆香散發晒出黎。烏冬煮到剛好軟熟冧滑,係一道簡單而又實在嘅料理。
2023-06-26
燒梅子飯團
燒明太子飯團
清湯油揚烏冬
2023-07-10 22 瀏覽
今日朋友話請我食飯,約左去佐敦mizu.一入門口,比佢個bar位吸引到,好有型格。我哋叫咗以下食物:- 鹿兒島黑毛和牛廚師發辦,包咗兩道前菜,一道沙律,六串串燒,一道和牛,兩道和食,一份主食同味噌湯. 全部都好好味!當中印象最深係和牛,有5片,入口即溶。主食既明太子燒飯團都好好味,外面脆,內有日本米既軟熟。味噌湯亦都唔係味精湯。- 串燒鱔,一串有三舊,好肥美。- 綠茶雪糕,佢配埋紅豆蓉,綠茶味好濃,質地亦都好Creamy。- 雲呢拿雪糕,好有誠意地加咗焦糖。好好味呀呀。- 紅豆燒年糕,一份有四舊,燒到脹卜卜。配埋紫菜絲同埋紅豆,甜甜鹹鹹有幾夾喎。總括嚟講,環境好食物好!
今日朋友話請我食飯,約左去佐敦mizu.

一入門口,比佢個bar位吸引到,好有型格。

我哋叫咗以下食物:
- 串燒鱔,一串有三舊,好肥美。
- 雲呢拿雪糕,好有誠意地加咗焦糖。好好味呀呀。

總括嚟講,環境好食物好!

2023-07-10 47 瀏覽
日式燒鳥最理想的伴侶便是生啤!週日晚上找來一家於假日也有𣈱飲優惠的西日料理咖啡室🏮餐廳日間為精品咖啡店,夜間就化身日式串燒居酒屋,朝啡夕酒環境舒適闊落,座位之間有小樹作間隔,日系感十足綠化空間令人有種放下壓力的舒適感,室外位置更適合打卡拍照全場生啤買二送一!惠比壽啤酒溫潤順喉、苦味清爽$288的Mizu串燒套餐,包括兩道前菜、五串串燒、主食及味噌汁前菜為芥末八爪魚及紅酒蕎頭漬,味道清新又開胃秘製雞肉棒棒搭配日本蘭王蛋,添上細膩口感一骨手羽先火喉控制精準,吃得方便,外脆內嫩新鮮白鱔相當肥美,魚皮燒得香脆,肉嫩彈牙安格斯牛小排卷著燒成,不太肥膩,口感豐富日本青椒仔外皮較薄,吃起來微甜,後味微苦主食及味噌汁為燒明太子飯團配茶漬湯,飯團外層燒至脆卜卜,留一半放湯作茶漬飯,一飯兩食雞尾是整隻雞脂肪含量最多的部位,師傅切得很好,啖啖油香雞皮多餘的雞油亦全被迫出,香脆又帶有韌性鹿兒島A5和牛柔軟滑溜,配點蒜片、芥末和蔥,更加美味赤鯛一夜干肉質細膩紮實,鹹甘透著鮮美滋味
餐廳日間為精品咖啡店,夜間就化身日式串燒居酒屋,朝啡夕酒
環境舒適闊落,座位之間有小樹作間隔,日系感十足
綠化空間令人有種放下壓力的舒適感,室外位置更適合打卡拍照
全場生啤買二送一!惠比壽啤酒溫潤順喉、苦味清爽
Yebisu
前菜
前菜為芥末八爪魚及紅酒蕎頭漬,味道清新又開胃
秘製雞肉棒棒
秘製雞肉棒棒搭配日本蘭王蛋,添上細膩口感
一骨手羽先
一骨手羽先火喉控制精準,吃得方便,外脆內嫩
新鮮白鱔
新鮮白鱔相當肥美,魚皮燒得香脆,肉嫩彈牙
安格斯牛小排
安格斯牛小排卷著燒成,不太肥膩,口感豐富
日本青椒仔
日本青椒仔外皮較薄,吃起來微甜,後味微苦
主食及味噌汁
雞尾
雞尾是整隻雞脂肪含量最多的部位,師傅切得很好,啖啖油香
雞皮
雞皮多餘的雞油亦全被迫出,香脆又帶有韌性
鹿兒島A5和牛
鹿兒島A5和牛柔軟滑溜,配點蒜片、芥末和蔥,更加美味
赤鯛一夜干
赤鯛一夜干肉質細膩紮實,鹹甘透著鮮美滋味
2023-07-10
雞尾
鹿兒島A5和牛
赤鯛一夜干
2023-07-09 44 瀏覽
行街行到三點三,周圍搵下午茶食,在恒豐酒店後面找到這間Mizu 咖啡店,裝修型格舒服,一格格闊落的座位頗有私隱。餐廳主打日本菜式和精品咖啡。他們的tea set 會有小食及甜品選擇配咖啡。墨西哥肉醬玉米片配酸忌廉,份量都頗大,玉米片舖上大量芝士肉醬,焗到香香的,熱辣辣,脆卜卜最好食,沾上酸忌廉食更好味,他們的酸忌廉有少許柚子皮的,有陣陣柚子香。原味窩夫配抹茶雪糕及十勝紅豆醬,賣相精緻,窩夫焗得外脆內軟,很有咬口,抹茶雪糕跟十勝紅豆醬本身就是prefect match, 紅豆醬甜度剛好,還有生果粒做伴碟。最後配上一杯精品咖啡,十分滿足。如客人在星期一,二惠顧一個BAR SNACK餐或一份炸雞更享有All Day Happy Hour, 生啤及高球雞尾酒可買一送一,更抵食。

最後配上一杯精品咖啡,十分滿足。

2023-07-09
平時覓食通常去尖沙咀一帶,其實佐敦附近,有好多臥虎藏龍食店、美食雲集特色café。今次走入佐敦德興街恒豐酒店對面,呢間Mizu 充滿日式西餐廳風格,卡位設計空間寬敞,主打日式串燒omakase、仲有西式Café元素,日頭嘆Brunch set 😋岩哂文青咖啡友😉All day breakfast $128炒蛋/ 煎蛋/ 火腿/ 芝心腸 /大啡菇 / 薯餅/ 沙律菜 /雜果/ 牛角酥, 全日早餐好豐富,配搭大滿足🍳野雜菌燴牛頰肉寬條麵 $138鋪滿新鮮火箭菜,清新賣相令人難以抗拒,牛頰肉口感稔滑,非常值得一試😋餐飲:Latte咖啡很不錯,而且跟餐已包Latte / Cappuccino!! 值得一讚!☕是日精選蛋糕朱古力蛋糕$108 朱古力軟滑濃郁,想完滿點食埋甜品😆

All day breakfast $128

野雜菌燴牛頰肉寬條麵 $138

餐飲:

是日精選蛋糕
朱古力蛋糕$108
朱古力軟滑濃郁,想完滿點食埋甜品😆
2023-07-08
2023-07-06 239 瀏覽
小巷有質素之《Mizu》Mizu即係水既意思,佐敦小巷原來都有高水準既居酒屋之《Mizu》,地理位置十分方便出地鐵站,2-3分鐘就到,餐廳走型格路線,想飲酒或嘆杯咖啡都可以,食物要西式食意粉或叫串燒,任君選擇,滿足哂唔客人要求,Mizu串燒omakase套餐 - $288包括:2道前菜、5串串燒、主食以及一杯飲品前菜係芥末八爪魚同紅酒蕎頭,八爪魚肉質彈牙,芥末汁帶少辣,紅酒蕎頭入口淡淡酸甜味,串燒係秘製雞肉棒、一骨手羽先、新鮮白鱔、安格斯牛小排、日本青椒仔:秘製雞肉棒:肉雞嫩滑,啖啖肉,配合日本雞蛋汁一齊食,味道更顯出眾,一骨手羽先:燒得非常之香,雞皮香脆香口,白鱔:外皮香脆,白鱔去骨啖啖肉,肉質結實有咬口,安格斯牛小排:好香牛味,肉質嫩,日本青椒仔:係日本進口既小青椒,青椒仔味道清甜,口感爽,青口珍珠帶子海鮮飯:擺盤美觀吸晴,打卡一流,個飯每啖都食到帶子粒,仲有爽口既蘆荀粒,蝦肉同青口都好新鮮,飯粒粒分明,個sauce會唔食到膩,燒明太子飯團配清湯:飽團好大份,飯團外層焦香感十足,食落香口,中間明太子味道有點少咸和鮮味,食到一半可以加入高湯中,變成泡飯食,加入湯後食又另一種味道,雞軟
小巷有質素之《Mizu》

Mizu串燒omakase套餐 - $288
包括:2道前菜、5串串燒、主食以及一杯飲品

一骨手羽先:燒得非常之香,雞皮香脆香口,

白鱔:外皮香脆,白鱔去骨啖啖肉,肉質結實有咬口,

安格斯牛小排:好香牛味,肉質嫩,

日本青椒仔:係日本進口既小青椒,青椒仔味道清甜,口感爽,
燒明太子飯團配清湯:
雞軟骨、奄春蛋
呢個價錢既Lunch好抵食,因為食物有質素,仲食得飽飽的。
2023-07-06
午餐
2023-07-05 26 瀏覽
原來佐敦也有cafe,這天去了這間Mizu,門口外有打卡位可影相,特別在原來這裡有主打日式串燒,很特別。正值下午時份,我們叫了兩個Brunch set,及後食甜品時再叫了tea set。每個set都配有飲品,包括咖啡或果汁- 青口珍珠帶子海鮮飯賣相很精美,還附上了一個沙律。海鮮飯有大蝦、青口、珍珠帶子和豆類,蝦肉很大很爽,帶子很鮮美,海鮮飯配上醬汁很creamy很好吃- 全日早餐份量很大,有炒蛋、火腿、腸仔、大啡菇、薯餅、沙律菜、雜果及牛角包,腸仔裡面有流心芝士很惹味,火腿也很好吃,炒蛋份量很多很滑。- 特濃朱古力心太軟配雲呢拿雪糕除了心太軟和雪糕,還有少許鮮果,包括橙及紅莓,增加了口感。暖暖的心太軟切開後,朱古力醬就徐徐地流出,十分濃郁香甜,配一口冰凍的雲呢拿雪糕十分夾- 飲品 選了凍鮮奶咖啡、熱泡沫咖啡及橙汁。凍鮮奶咖啡很大杯,很滑。熱泡沫咖啡就有拉花,味道很香

- 青口珍珠帶子海鮮飯

- 全日早餐

- 特濃朱古力心太軟配雲呢拿雪糕

- 飲品
2023-07-03
午餐
2023-07-02 198 瀏覽
.Mizu 日式串燒店X 酒吧X cafe 餐廳佐敦美食佐敦美食攻略2023呢間日式串燒專門店水準真係香港TOP50食到如在日本既感覺店員親切既服務,友善有禮今次係晚市套餐,最平由288起,有固定餐單又或者OMAKASE 視乎返當日既大廚決定燒鳥套餐,2前菜6串燒,一個和食,超滿足仲有個湯同燒飯團,110%飽!另有和牛海鮮餐,點食都得啖啖肉,味道豐富先黎係燒到脆皮既燒雞翼只係用鹽調味,已經帶出雞肉既鮮味個雞皮脆如食薯片口感,一絲油膩都沒有,雞肉啖啖肉第2道上 雞肉蔥串燒應該是選用雞腿肉,特別厚肉,燒得好嫩滑,燒汁既味道提鮮之餘,整串既味道都突出!紫蘇雞肉串燒,雞肉外面包住紫蘇燒香雞肉口感細緻,一串2件,大大啖無骨紫蘇味道令雞肉既味更加突出 雞肉棒,口感豐富,點上醬汁與蘭王雞蛋食,食起上黎有D滑,有蛋香,三層雞肉鮮味燒雞皮,最考功夫,仲要襯熱食,唔係會軟身,雞皮烤到脆而不油膩!只係用簡單鹽調味已經係最好食脆炸雞軟骨,送酒小菜一流最後就係燒明太子飯團配清湯飽足感十足,飯團外層微焦有炭香,中間明太子味道突出咸鮮平均消費$400仲有多款酒類提供,我地選飲梅酒,配雞肉最夾評分9/10佐敦德興街3
.Mizu 日式串燒店X 酒吧X cafe 餐廳佐敦美食
佐敦美食攻略2023
呢間日式串燒專門店
水準真係香港TOP50
食到如在日本既感覺
店員親切既服務,友善有禮
今次係晚市套餐,

燒鳥套餐,2前菜6串燒,一個和食,超滿足
仲有個湯同燒飯團,110%飽!
另有和牛海鮮餐,點食都得
啖啖肉,味道豐富
先黎係燒到脆皮既燒雞翼
只係用鹽調味,已經帶出雞肉既鮮味
個雞皮脆如食薯片口感,一絲油膩都沒有,雞肉啖啖肉

第2道上 雞肉蔥串燒

紫蘇雞肉串燒,雞肉外面包住紫蘇燒香
雞肉口感細緻,一串2件,大大啖無骨
紫蘇味道令雞肉既味更加突出

炸雞軟骨,送酒小菜一流

最後就係燒明太子飯團配清湯
飽足感十足,飯團外層微焦有炭香,中間明太子味道突出咸鮮

平均消費$400
仲有多款酒類提供,我地選飲梅酒,配雞肉最夾
評分9/10
佐敦德興街3號地舖
G/F, 3 Tak Hing Street, Jordan
港鐵佐敦站 E 出口
好耐無食日本菜啦,尤其omakase,鐘意食串燒既我搵左佐敦Mizu 。到了餐廳,門口已有打卡座位。步入餐廳,右邊廚師即場製作美食地方。環境設計混合了日本和西式cafe風格。食物都多款,同友人叫左兩份串燒omakase加散叫。omakase 串燒套餐有秘製雞肉棒棒、一骨手羽先、新鮮白鱔、安格斯牛小排、香蔥雞腿肉。整體熟度燒得剛好,白鱔肉滑細嫩。雞肉棒棒,配搭蘭王雞蛋,絕佳配搭,雞肉棒混和雞蛋,味道好極了。燒牛油果:不同於牛油果沙拉的味道,燒熱後的牛油果香味更加突出,入口滑嫩,值得一試。明太子雞肉釀冬菇:鮮甜的冬菇和滑嫩的雞肉夾著粒粒分明的明太子,口感豐富,帶給你多重味蕾的享受!日本青椒仔、秋葵、甜薯:食材新鮮嚐得到!青椒仔和秋葵燒得很嫩,甜薯沙沙的口感,味道唔錯。日本華味鳥手羽先:色澤金黃,外酥里嫩,雞肉鮮美多汁,再添少許鹽來提味,一定要食多幾串!汽泡茶 和 柚子梳打玻璃瓶裝,柚子味幾清新。雪糕窩夫作為晚餐的完結甚是完美!窩夫鬆軟,有好多火龍果粒,奇異果粒,加上香滑雲呢拿雪糕,美味可口。紅豆燒年糕:年糕有嚼勁,搭配甜糯綿密的紅豆,女仔應該都幾鍾意。整體而言,價錢吸引,環境舒適,打卡靚,

食物都多款,同友人叫左兩份串燒omakase加散叫。

omakase 串燒套餐

燒牛油果:

明太子雞肉釀冬菇:

日本青椒仔、秋葵、甜薯:

日本華味鳥手羽先:

汽泡茶 和 柚子梳打
玻璃瓶裝,柚子味幾清新。

雪糕窩夫

紅豆燒年糕:
年糕有嚼勁,搭配甜糯綿密的紅豆,女仔應該都幾鍾意。

整體而言,價錢吸引,環境舒適,打卡靚,食物又美味。
好耐冇食串燒!是日就揀咗佐敦呢間好有型嘅cafe x 居酒屋試試佢😍首先要讚嘅係店鋪地理位置一流 離佐敦地鐵站只有2-3分鐘腳程第二要讚嘅就係店面走黑色型格風😎而入面都同樣由內型到外 既有型格bar枱 又有文青風木系櫈 cool下又得 斯文又得 而呢度亦唔止有串燒食 午市仲有提供西日fusion料理今次個胃未有quota試盡 留待下次encore~Mizu串燒omakase套餐($288)包括:2道前菜、5串串燒、主食以及一杯飲品串燒分別係秘製雞肉棒棒、一骨手羽先、新鮮白鱔、安格斯牛小排以及日本青椒仔首推秘製雞肉棒棒😍 醬汁調味一流 沾上生雞蛋一同食用 簡直完美💯二推新鮮白鱔 外皮煎得香脆 燒過嘅白鱔去除了腥味 平時少食魚嘅我都覺得好食😋主食係燒明太子飯團(跟茶漬湯)職員介紹有三種食法:就咁食、沾生雞蛋食、放入湯食生雞蛋係剛才用嚟食秘製雞肉棒棒嘅 估唔到又可以用嚟伴飯團🍙身為蛋控嘅我就最鐘意沾生雞蛋食🥚而放入茶漬湯食亦有另一番風味 清淡得嚟又舒服杏仁咖啡(跟餐+$0)咖啡有淡淡杏仁香 口感亦更順滑 味道更上一層樓日式豆腐燒($38)細細聲 我一早睇中咗呢度嘅豆腐燒!我朋友聽到都笑一聲點
第二要讚嘅就係店面走黑色型格風😎而入面都同樣由內型到外
而呢度亦唔止有串燒食 午市仲有提供西日fusion料理
今次個胃未有quota試盡 留待下次encore~
Mizu串燒omakase套餐($288)
包括:2道前菜、5串串燒、主食以及一杯飲品
串燒分別係秘製雞肉棒棒、一骨手羽先、新鮮白鱔、
安格斯牛小排以及日本青椒仔
二推新鮮白鱔 外皮煎得香脆 燒過嘅白鱔去除了腥味
平時少食魚嘅我都覺得好食😋
日本青椒仔
主食係燒明太子飯團(跟茶漬湯)
職員介紹有三種食法:就咁食、沾生雞蛋食、放入湯食
生雞蛋係剛才用嚟食秘製雞肉棒棒嘅 估唔到又可以用嚟伴飯團🍙
身為蛋控嘅我就最鐘意沾生雞蛋食🥚
而放入茶漬湯食亦有另一番風味 清淡得嚟又舒服

杏仁咖啡(跟餐+$0)
咖啡有淡淡杏仁香 口感亦更順滑 味道更上一層樓
杏仁咖啡
日式豆腐燒($38)

細細聲 我一早睇中咗呢度嘅豆腐燒!我朋友聽到都笑一聲
點知真係好好味喎🤤🤤豆腐外皮炸得脆口 豆腐口感幼滑
日式豆腐燒
燒梅子飯團(跟茶漬湯)($48)

同樣有三種食法 唯飯團放入茶漬湯之後 梅子味幾乎消失
所以一定要有部分飯團係就咁食 先可以嘗盡其滋味
2023-06-27
杏仁咖啡
日式豆腐燒
2023-06-27 37 瀏覽
今日lunch 黎試下呢間西日料理cafe , 入到黎充滿住好香既咖啡味。另外佢地主打串燒,夜晚就會變身居酒屋。Set lunch 包幾款咖啡 ,蘋果汁/橙汁,仲有個沙律跟餐。✨新鮮香草烤焗春雞: 個賣相幾靚幾colorful , 有火箭菜,茄乾同雜菌,雜菌好入味,鍾意茄乾個蕃茄味特別濃。 春雞嫩滑多汁,墊底仲有個好似麵包布甸既餅,呢個配搭都幾得意同埋少見。✨青口珍珠帶子海鮮飯:呢度既擺盤都真係幾有心思,打卡一流。 個飯啖啖都食到帶子粒,配埋蘆荀粒粒蟹籽幾清新。蝦肉仲好爽彈,青口鹹鮮。✨蒲燒鰻魚:個鰻魚勁肥美,燒到外脆內軟, 如果配飯就真係一流.

2023-06-23 34 瀏覽
Looking for a hidden gem in Jordan's izakaya scene?🏮 @mizu__hk has everything you want! we had a delicious yakitori omakase set with perfectly grilled chicken skewers. loved the beef udon and chicken congee too. highly recommended!.@mizu__hk 啱啱開張果陣成日經過以為就咁係一間cafe,今次入到去先知原來佢哋主打食燒鳥夜晚仲好熱鬧幾有氣氛😛 燒鳥set有兩款前菜、六款串燒加主食同湯幾抵食,最有驚喜係雞胸軟骨竟然用蝦籽調味食落份外有香氣,另外鳥雜坎都唔錯,好有日本家庭菜風味✨