2021-07-16 13 瀏覽
朋友中午約我到尖沙咀吃午餐,選了厚福街樓上日式炸物餐廳,午餐定食選擇頗多和份量夠,環境清幽,高樓層景觀都較開揚。😋串揚海鮮定食前菜薯仔沙律,夠冰凍,洋蔥味濃郁,還有青瓜火腿有咬口,醃漬蒜頭爽脆夠味不會辣。店員提醒先吃炸帶子,肉質厚實多汁,蟹腳預先處理好,啖啖蟹肉鮮味。另外日式鯡魚子昆布口感脆卜卜,有鮮甜味。配上銀魚仔茶漬飯,銀魚仔有口感,飯粒新鮮,加上海苔蔥花等,清新解膩。☺️串揚豚肉定食每樣各兩串的豚肉,燒得金黃脆口,豚肉能保持肉汁鮮嫩,加上外皮夠薄,配上特製醬汁有不同配搭,芥末味和味噌味道咸香惹味開胃。烏冬熱呼呼的夠煙韌,湯頭夠鮮味。😙整體性價比高,食物質素不欺場,來可以跟朋友小酌一下都挺舒適。🤗

串揚海鮮定食

串揚豚肉定食

• 串揚豚肉定食
2021-07-16 38 瀏覽
磯煮鮑魚$98鮑魚炆得好淋,個醬汁甜甜地,配埋鮑魚心好甜,口感煙煙銀銀,但係又好易咬開,估唔到串揚店都可以做到好食嘅煮鮑魚。燒鱈魚乾$48分量幾多,燒得好乾身,未到唔太鹹,但係有一點點甜味,好適合送酒作為開胃前菜。南瓜沙律$48夾硬將佢推到咁高,睇落非常有趣,南瓜味好濃郁,好清新好甜,另外加咗啲果仁,令到個口感豐富啲,南瓜亦都做到半蓉半固體,好有層次。炸雞翼$58雞翼嘅外層炸得非常香脆,用咗嗰隻醬油令我諗起喺名古屋食到嘅炸雞翼,少少咸偏甜嘅醬汁又唔會太多浸淋個炸皮,裡面既雞肉好嫩滑。日本鱔魚$48串揚同天婦羅既炸醬完全唔同,個粉感小好多又無吉列咁厚,鱔魚肉好彈牙,好有魚油香味。鵪鶉蛋$28一串有2粒,唔會整得大老,蛋白好滑,由炸皮到蛋白到蛋黃三重既口感。小芋$38食落比平時食既芋頭軟綿d,都無平時芋頭既粉感,味道好乾淨清新,沾上炸串專用既酸汁,好清新開胃。荷蘭豚肉卷$42叫左一條係梅醬味,一條係昆布味,梅醬果條味道好酸梅,豚肉既咸味同酸梅味相映成趣。而昆布味就係係豚肉卷中間卷左一小段昆布,口咸較特別。炸豚足$38豬腳串揚上仲加左泡菜,中和左豬腳骨膠原既膩感,一咬落去d肥骨膠原軟骨啫喱入

磯煮鮑魚$98

鵪鶉蛋$28

小芋$38

荷蘭豚肉卷$42

炸豚足$38

豬腳串揚上仲加左泡菜,中和左豬腳骨膠原既膩感,一咬落去d肥骨膠原軟骨啫喱入口即溶,香味充斥住成個口腔,豬腳肉部分似食緊德國鹹豬手既肉,帶點鹹香味又煮得好淋。

鯡魚子昆布$48

好似食緊希靈魚咁,咬落去一粒粒非常彈牙而且好多好滿足,鯡魚子本身唔算好濃味,中間夾左一小段昆布所以有昆布既甜味。

關東煮$118

裡面有一個福袋,一串牛腩,魔芋,薯仔,蘿蔔。褔袋入面係煙煙韌韌既年糕。薯仔煮得好淋,d湯入晒薯仔入面。蘿蔔好清甜。
2021-06-23
2021-07-14 20 瀏覽
以前我好少喺香港食日本串揚,因為始終覺得東京大阪整得好味啲,冇得飛一年有多,心癮起,上網找到了 Mo Mo Kushiage 。尖沙咀厚福街地點方便,放工仲可以約埋 supplier 飲兩杯。推門進來室內裝修極像日本居酒屋,跟在日本習慣一樣,店員會先奉上蔬菜條作為前菜。感覺分量充足,旁邊有自家製紅酒酸汁,和兩種獨家味噌醬。八千代伝 - 薩摩芋(蕃薯)燒酎 $65/杯來到這裏的有一半客人都喜歡飲酒,看到吧枱有很多日本清酒供應,也有自家浸制果酒。一邊食串揚一邊飲番杯,燒酎特別有風味。港島豆腐 $48原本以為是普通炸豆腐,直至上枱才知道是有特色的臭豆腐。充滿一股濃濃的煎臭豆腐香氣,甘香脆口;可惜並不是人人懂得欣賞,真的吃得出外脆內滑,豆味濃郁,佐酒一流。日本天使蝦 $68蝦肉炸物皮薄,色澤金黃,入口完全唔會覺得油膩,非常鮮甜。蝦肉非常多汁,爽口甜美;蝦頭充滿蝦膏,炸得非常脆卜卜爽脆,必食之選!日本鱔魚 $32串揚師傅手工好,也能夠突出鱔魚的鮮味,點了酸汁後香味提升,減低油膩感,鎖住肉汁,一串一串吃到停唔到口。日本鯡魚子昆布 $58日本鯡魚子口感爽脆彈牙,有嚼勁口感非常特別,入口有日本鯡魚子和

八千代伝 - 薩摩芋(蕃薯)燒酎 $65/杯

港島豆腐 $48

日本天使蝦 $68

日本鱔魚 $32

日本鯡魚子昆布 $58
日本鯡魚子口感爽脆彈牙,有嚼勁口感非常特別,入口有日本鯡魚子和昆布的香氣,值得一試。

High ball - Oolong Highball $58/杯
一杯酒真係唔夠喉,再來一個 High ball,烏龍茶味道的Highball,好有創意。

關東煮 $118
可以自由選五個款式 🍢 牛肋肉、蘿蔔、年糕福袋、鵪鶉蛋、男爵馬鈴薯。滿滿的一碗關東煮,材料豐富,湯底很清甜。

推薦牛肋肉,口感軟腍嫩口,牛肋肉入口嫩滑牛味濃郁。年糕福袋質地軟嫩,蘿蔔吸收了湯汁很入味。

蕎麥麵 $58
天氣熱辣辣所以我喜歡凍食,加上蔥花、生鵪鶉蛋汁、蕎麥麵醬汁,撈勻入口冰涼,麵質爽口彈牙,清新好味。

• 關東煮
  • 鯡魚子昆布
2021-07-14 13 瀏覽
由於好耐無得去日本 最近又無食日本野 真係太掛住日本了 就揀咗間日式既串揚店食個晚餐享受下。佢地店員有講佢地自家制既野 同當日既推介 佢地有唔同款自家製嘅果汁酒 就叫咗佢地自家制既菠蘿酒試 但飲落就比較酸 似檸檬味多過菠蘿味 惟有期待下佢既炸串。主角炸串就真係幾正 炸串炸得金黃脆口 皮唔會太厚 入口係唔會感覺油膩再加上佢地自家製既醬汁紅酒酸汁。我自己就幾中意佢地自家製既 紅酒酸汁 有少少香味 加上少少酸 正!
2021-07-14 15 瀏覽
清酒駅一週年生日😁😁因為之前有幫襯過甘就有機会去距地既生日会雖然係去生日会,中國人習俗都係要做人情既,699一位上面係餐牌,有六道菜好似仲有一個飯我地無食到,因為高太要趕住反去睇大叔的愛當日有獎抽,小弟都中左一個小禮物頭盤既甜蕃茄,先聲奪人鮮甜可口加上我高太又鐘意食蕃茄good凍豆腐上面有啲薑蓉,葱花,同其他配料混合埋不過不失服務員好貼心高太嗌熱,即刻擺個風扇仔俾距涼快一下幾時都話靚女有着數炸魚餅唔見得太爽脆,不過幾有魚肉香甲羅燒依個好食,食左两塊之後要落樓下搵朋友,自已唔生性無得趁熱食関東煮真心好耐無食過,對上一次食已經係日本既7-11高太表示話要再黎,我自已就幾鐘意食依度既氣氛侍應哥哥們都好健談,一齊開心一齊飲
清酒駅一週年生日😁😁因為之前有幫襯過
甘就有機会去距地既生日会

雖然係去生日会,中國人習俗都係要做人情既,699一位
上面係餐牌,有六道菜
好似仲有一個飯我地無食到,因為高太要趕住反去睇大叔的愛

當日有獎抽,小弟都中左一個小禮物

頭盤既甜蕃茄,先聲奪人
鮮甜可口
加上我高太又鐘意食蕃茄
good

凍豆腐上面有啲薑蓉,葱花,同其他配料
混合埋不過不失

服務員好貼心
高太嗌熱,即刻擺個風扇仔俾距涼快一下
幾時都話靚女有着數

炸魚餅

唔見得太爽脆,不過幾有魚肉香

甲羅燒
依個好食,食左两塊之後要落樓下搵朋友,自已唔生性無得趁熱食

関東煮

真心好耐無食過,對上一次食已經係日本既7-11

高太表示話要再黎,我自已就幾鐘意食依度既氣氛
侍應哥哥們都好健談,一齊開心一齊飲

Mo Mo Kushiage❤️🏃‍♀️又黎到厚福街搵食嚕,今次黎到呢間係🇯🇵關西風味既串揚居酒屋,🍢串揚即叫即炸,仲有其他特色小食同主食可以選擇,🎌掛住家鄉既你地快D過黎搵番日本既味道啦~💡設有加一服務費◾️磯煮鮑魚/唐揚磯煮鮑魚"鮑魚咬落口感夠彈牙 食到微甜 而唐揚煮既話都可以鎖到肉汁 唔會好難咬"◾️黑松露牛油錫紙焗雜菇"份量超多 仲有多款唔同既菇類 因為用牛油焗食落超香唔會乾 值得一試"◾️串揚雞肉定食 - 冷蕎麥麵"雞肉串揚炸得外脆內軟 有四款醬汁可以點 芥未 酸梅 明太子 芝士 各有特色""而蕎麥麵食法加鵪鶉蛋配料仲有芥末同湯 食落口感豐富 就算落哂芥未食都唔會好攻鼻"◾️串揚魚定食 - 冷烏冬"串揚魚有兩款 分別係海鰻同鱚魚各兩串 就算係經油炸都仍然食到肉質的甜美""每個套餐都會跟沙律 前菜同吸物喔"◾️乳酸汽水"清新之選 夏天飲岩哂"◾️烏龍茶割燒酎"燒酎除左有用米去發烤 仲有一種使用原料多樣的蒸餾酒 酒味唔會好濃 易入口 糖分及卡路里都低"🙆‍♀️#卡娜仔提提你依加午市黎食散叫唔係叫套餐既話,一律有7折~
Mo Mo Kushiage❤️
💡設有加一服務費

◾️磯煮鮑魚/唐揚磯煮鮑魚

◾️黑松露牛油錫紙焗雜菇

◾️串揚雞肉定食 - 冷蕎麥麵

◾️串揚魚定食 - 冷烏冬
"每個套餐都會跟沙律 前菜同吸物喔"

◾️乳酸汽水
"清新之選 夏天飲岩哂"

◾️烏龍茶割燒酎

🙆‍♀️#卡娜仔提提你
依加午市黎食散叫唔係叫套餐既話,一律有7折~

2021-07-09 17 瀏覽
近期食得多Omakase, 都想食下其他野,但都係離不開日本野,日式炸串,一串串來吃,感覺唔錯。 午市餐牌點了3個午餐,有自家製醬汁,配串揚食。 串揚牛肉定食 - 有安格斯牛西冷4串,牛味香濃,有口感,唔會有根,啖啖肉,喜歡炸的感覺非常合我口味。串揚海鮮定食 -有松葉蟹腳,日本帶子,鯡魚子昆布。 炸蟹腳好吃,不會太油,亦有鮮味。帶子彈牙也juicy。 串揚魚定食 - 炸得香脆,鮮甜有魚味,入口裡面還很juicy。生鵪鶉蛋配冷麵,令人胃口大開。

午市餐牌

點了3個午餐,有自家製醬汁,配串揚食。

2021-07-06 21 瀏覽
厚福街嘅串燒店好高質!消費券未到手,我哋就用食哂啦🤣日式木系裝潢,關西風格串揚即叫即炸🔥進店沒有油煙四散,店裡通風系統做得好好🌀Lunch炸串串燒定食包沙律, 前菜, 味噌湯,店員先送上醬汁,介紹喺自家製作紅酒酸汁🍷可解除炸串油膩感覺提高串燒鮮味🍢串揚海鮮定食 $148松葉蟹腳2串 蟹腳勁鮮日本帆立貝2串 大大粒啖啖肉超彈牙!店員話一定要即食,如果唔喺會出水 日本鯡魚子昆布1串 外脆內軟銀魚仔茶漬飯😋!🍢串揚雞肉定食 $88 4串日本華味鳥雞胸,每串沾不同醬汁,分別為梅醬、芥末、明太子、芝士🧀個人鐘意味道酸酸的比較開胃易入口嘅梅醬同帶有少少刺激感嘅芥末醬🌱🍗法國血鴿髀肉 $58 鴿髀肉入哂味好嫩滑! 🦪磯燒鮑魚$98 大大隻!超鮮甜+彈力嘅鮑魚🦪唐揚鮑魚$98 個人鐘意磯燒多啲日本門鱔 $48  魚味濃郁,油份感重,沾沾紅酒酸汁,味道酸酸的日本門鱔店員話6月有限定優惠!只要 Like 社交平台,即享 $1 追加餐牌上仼何串揚1串。梗係即用呢個優惠啦!🍤日本天使蝦 $68 外層超脆卜卜,肉質爽口彈牙🦪日本蠔 $58 海水味不太重一啲都唔腥🍺鳥龍茶割燒酎 $58杯 🍹京姬 柚子x檸檬酒 $
厚福街嘅串燒店好高質!消費券未到手,我哋就用食哂啦🤣
Lunch炸串串燒定食包沙律, 前菜, 味噌湯,
🍢串揚海鮮定食 $148
松葉蟹腳2串 蟹腳勁鮮
日本鯡魚子昆布1串 外脆內軟
銀魚仔茶漬飯😋!

🍢串揚雞肉定食 $88

🍗法國血鴿髀肉 $58 鴿髀肉入哂味好嫩滑!

🦪磯燒鮑魚$98 大大隻!超鮮甜+彈力嘅鮑魚
🦪唐揚鮑魚$98 個人鐘意磯燒多啲

日本門鱔

🍤日本天使蝦 $68 外層超脆卜卜,肉質爽口彈牙
🦪日本蠔 $58 海水味不太重一啲都唔腥
🍺鳥龍茶割燒酎 $58杯

🍹京姬 柚子x檸檬酒 $65杯
店員仲話依家只要❤️ Like + follow + 留電話,即可Join Membership
1️⃣埋單9折優惠,即時都有9折咖!
2️⃣生日前後一星期到店,6位訂座送一支720ml sake 及8折埋單🍶

生日嚟呢度慶祝都唔錯!

午餐
  • 磯燒鮑魚
  • 日本天使蝦
  • 日本蠔
  • 日本門鱔
1K
2021-07-04 457 瀏覽
放工同事出來吹水,這裡都係一個唔錯嘅地方,可以邊飲邊食,最緊要這裡個環境好似去了居酒屋嘅味道!一上去全層都係,內裡座位都算闊落,唔會有擠迫嘅感覺,而師傅就係吧枱位置為客人準備食物,我們選擇了角落位置,唔怕飲醉後嘈住影響其他人!現在日本三得利啤酒金裝買2送1,當然先來杯冰凍嘅生啤先!同事點了份Amela 超甜蕃茄,打個底先,蕃茄入口多汁之餘非常香甜,同事個然識食!佐酒當然要過燒魚翅,師傅燒得十分香脆可口,加埋杯黑啤,真係十分配合!當然再吐一下工作牢騷,感覺真係唔錯!這裡主力食串掦,所以都點了串日本華味鳥雞胸肉配明太子吃味,在炸完嘅雞胸肉上塗上了明太子醬,入口雞肉嫩滑軟熟,口感唔錯!店裡推介嘅炸泡菜豚足,外脆內軟,豚肉上面有陣泡菜嘅味道之外肉質嫩滑軟熟!送酒一流!同事喜歡素食,所以加了串美國蘆筍,爽口清新,唔會覺得油膩!最後加多個蕎麥麵,有熱同冷,選了冷麵,上枱有隻鵪鶉蛋同埋蔥花,醬汁一齊,將蔥花放進醬汁,蕎麥麵沾著醬汁入口份外入味!就係咁就將近排嘅工作壓力放下,暢飲一晚!

現在日本三得利啤酒金裝買2送1,當然先來杯冰凍嘅生啤先!

同事喜歡素食,所以加了串美國蘆筍,爽口清新,唔會覺得油膩!

就係咁就將近排嘅工作壓力放下,暢飲一晚!
2021-07-03 21 瀏覽
朋友相約見面,指明 Happy Friday, 恰巧食店有優惠,故在 OpenRice 訂枱,老眼昏花,原本想約7:30pm ,結果按錯17:30pm ,時間到達,食店打來確認才知自己攪錯,店員也很禮貌更正,深感抱歉。🙏🙏🙏由於筆者攪錯時間,叫朋友速到,故到達食店時剛好七點,食店未算多人,但坐定定之後,食客開始坐滿,居酒屋的氣氛接踵而來。坐定定之後,店員詳盡解釋今日推介,每個項目都解釋得很仔細,值得一讚。清酒買一送一,喜歡Sake 的也是一個不錯的選擇。食店打正旗號為”串揚” 炸物為主,所以配生啤很爽,食店現做買二送一,所以見鄰桌飲啤酒為主。松葉蟹甲羅燒$108~當日推介,除松葉蟹肉加蟹膏外,食店更加入了”龍蝦味味噌”, 單是淨吃或配上薄多士,顯出不同風格。唯獨是那多士未夠脆口,相信是烘完已一段時間。但單吃那蟹膏,配當晚的Sake 份外夾檔。日本門鱔$48(一串)~黑板上寫上季節限定 大家想像效果一定肥美,但用炸物方式處理,太乾手,減低了肥美的感覺。牛舌$98~肉質Juicy。燒魚翅$68~雞泡魚干經常吃,所以今次選燒魚翅,有𡁻頭,下酒小吃拍檔。關東煮五款$118~包括:魚板、豆腐、牛
🙏🙏🙏

清酒買一送一,喜歡Sake 的也是一個不錯的選擇。

松葉蟹甲羅燒$108~
但單吃那蟹膏,配當晚的Sake 份外夾檔。

日本門鱔$48(一串)~
牛舌$98~
肉質Juicy。

關東煮五款$118~
包括:魚板、豆腐、牛肋肉、蘿蔔、年糕福袋,在這五款中,筆者最喜歡是年糕福袋,吸收了關東煮的味道,就是喜歡咬落去煙煙韌韌的感覺。

天使蝦$68~蝦頭和蝦身分開上,炸蝦頭夠晒香口,襯sake 一流,另外蝦身彈牙。

帶子三文魚籽$58/
日本𧐢$58
帶子和𧐢由於朋友所點,所以不加評論,但值得一提嘅是,新到來的食客,上他們的社交平台 按讚外,更留名及電話,即時在餐牌上可自選以$1價錢,來選擇心中所愛一串,依個優惠令食客在餐牌上流連了好一些時間⋯⋯

燒明太子$98~咸香的明太子,配上青瓜,配一些濃厚嘅清酒,相當不錯。
炸雞軟骨$48~其實現在的氣炸鍋也做到如此效果,可是和朋友邊飲邊吃,感覺相當唔錯。
炸洋蔥仔$28~在衆多的炸物中,筆者很喜歡這串洋蔥仔,size細細,一啖一口,喜歡吃洋蔥的必定鐘意。
炸蒜頭$28~
炸番薯條$48~很喜歡吃炸番薯條,乾身感覺健康。

整體來說:
在樓下大堂等Lift 上來時,看到食店大堂海報是試業,難怪如此多優惠。
在食客第一次到來,感覺相當良好。
最後我們離開時,店員追出來,禮物地問我們是否留低左一個精美的口罩套,雖然只是一個平平無奇的口罩套,也很有被尊重的感覺,值得一讚。
2021-06-25
  • 日本天使蝦
  • 日本洋蔥仔
  • 青森蒜頭
  • 燒牛舌
  • 炸番薯條
2021-07-03 16 瀏覽
最近香港的疫情不斷好轉,但是能夠前往日本,吃我們最喜歡的拉麵,日式料理,究竟是何年何月何日,大家也想不通.這食店在尖沙咀啲人氣街,厚福街,十分之方便.餐廳環境的佈置十分之有氣氛,充滿了日式風情.午市有各式各樣的套餐給我們選擇,今天我們嘗試了串揚牛肉定食及海鮮定食.這些串掦也是即叫即整的,十分之新鮮香脆可口,加上自家製的會的醬汁令鮮味提升了不少.日本啤酒,配上這些串掦也是最懂享受的配搭了.套餐的烏冬也是十分之爽口好味道.提提大家,如果現場做會員,也是能夠享受加一蚊,有一串串掦給大家選擇,同事生日也有不同的優惠.

日本啤酒,配上這些串掦也是最懂享受的配搭了.

套餐的烏冬也是十分之爽口好味道.

2021-07-03 47 瀏覽
又係星期六鬆一鬆時候, 因為太掛住日本了,揀咗間充滿日式地道風味的串揚店食午餐, 位於厚福街的樓上舖。裝修頗有日式風格, 木造陳設,感覺溫暖,最啱同好友飲番兩杯。京姬柚子梅酒有少許酒精成份, 柚子和紅梅味道好出,味道易上口,好啱女士們飲。串揚海鮮定食配冷烏冬餐牌太多款式花多眼亂,定食乜都有D就最好不過了。嘢食未嚟之前,店員先上醬汁,他們說是特別精心炮製, 其中一款是紅酒酸汁。串揚其實即係炸串,有松葉蟹腳, 有松葉蟹腳,日本帶子和飛魚子昆布, 整體海鮮新鮮,尤其帶子非常大粒 ,好juicy。 炸粉唔會太厚,薄薄地舖在外面, 外脆內軟。其他配菜也不能忽視。大蝦沙律裏的蝦一D都吾细, 沙律醬配得啱啱好。麵豉湯以菇類淆製 ,感覺清新,食完炸嘢飲就最啱。烏冬混上鵪鶉蛋,豉油蔥花 wasabi 一起吃。仲有幾粒香蒜,應該係特別 醃製而成, 酸酸的,非常醒胃。朱古力泡芙估唔到一個簡簡單單的朱古力泡芙,可以做出令人讚嘆的賣相, 睇得出廚師心思。入面有朱古力cream,外脆內軟,非常好味。

串揚海鮮定食配冷烏冬

餐牌太多款式花多眼亂,定食乜都有D就最好不過了。

串揚海鮮定食配冷烏冬

其他配菜也不能忽視。

大蝦沙律裏的蝦一D都吾细, 沙律醬配得啱啱好。

麵豉湯以菇類淆製 ,感覺清新,食完炸嘢飲就最啱。

烏冬混上鵪鶉蛋,豉油蔥花 wasabi 一起吃。

仲有幾粒香蒜,應該係特別 醃製而成, 酸酸的,非常醒胃。

2021-06-26
午餐
2021-06-30 26 瀏覽
這間餐廳令我有驚喜,一走進去就感到環境光猛和清潔的,員工也很有禮貌。午市定食套餐有沙律、前菜、吸物和白飯/茶漬飯、烏冬和蕎麥面(冷/熱)。還有自家制的芝麻醬、味噌辣醬和紅酒酸汁,配串燒一流。串揚牛肉定食 $128😋當服務員把定食放下時,我有置身在日本的感覺!這家的串燒跟我在日本吃的烹調手法很相似,而且味道也十分好。有四串安格斯西冷牛肉,牛肉多汁,牛肉味濃,而且很配紅酒醋。串揚豚肉定食 $108😋有西班牙黑豚味噌及芥末豬柳各有兩串,兩款串燒的味道各有特色,豚肉質爽而肉汁豐富。喜歡把整串放在紅酒醋汁上滾動,把肉串添加酒香之餘其酸度也有解膩之感覺。配軟韌適中的日本烏冬和美味的面豉湯,很滿足呢!巨鋒提子汽酒$46 乳酸汽水$38

還有自家制的芝麻醬、味噌辣醬和紅酒酸汁,配串燒一流。

串揚牛肉定食 $128😋

串揚豚肉定食 $108😋

巨鋒提子汽酒$46

乳酸汽水$38
2021-06-30 266 瀏覽
上次食過一次炸串真的念念不忘,今晚決定要再戰一次,去唔到大阪唯有食盡當地美食懷念一下。天之戶-水晶薄濁.純米吟釀,用上低溫熟成技術,口感清爽,甜度適中,味道比較淡口,所以非常適合女仔飲。蔬菜條平時日本炸串多數配生椰菜,這兒提供蔬菜條配味噌醬,當食炸串感到油膩時食一食蔬菜條,可以清清口腔又或者減輕油膩感,蔬菜爽脆清甜,味噌醬有二款,一款有少少辛辣味,另一款甜甜地,配蔬菜條不錯吃。凍蕃茄水果蕃茄,簡簡單單淋上橄欖油、鹽調味已經非常可口,入口清甜多汁,外皮爽脆。手羽先唐揚雞翼外皮香脆,雞肉鮮嫩多汁。燒鱈魚干每次飲酒都必叫送酒小吃,鱈魚片烤到脆卜卜,沾上沙律醬同吃,更加令人食不停口。日本門鱔魚肉入口細緻鮮嫩,外皮脆漿做得非常好,輕輕包住魚肉,食落酥脆香口。芝士火腿芝士呈半溶拉絲狀態,火腿咸香濃味,二者配合味道非常之夾。鵪鶉蛋鵪鶉蛋先煮成流心蛋,再上脆漿整成炸串,一咬落去蛋汁慢慢流出,蛋味香濃軟滑,好好吃喔。帶子三文魚籽帶子面頭放上他他醬+三文魚籽,入口帶子鮮甜美味,三文魚籽咸香鮮美,整體配搭得宜。

天之戶-水晶

蔬菜條

凍蕃茄

手羽先唐揚
雞翼外皮香脆,雞肉鮮嫩多汁。

燒鱈魚干

日本門鱔

芝士火腿
芝士呈半溶拉絲狀態,火腿咸香濃味,二者配合味道非常之夾。

鵪鶉蛋

帶子三文魚籽

2021-06-28 10 瀏覽
由新開張就一直留意呢間餐廳,但印象中日式串燒之類要食到飽真心好貴,所以有少少卻步。 直到留意到最近有一蚊追加串揚優惠就狗衝咗,訂位時問清楚餐牌上嘅都叫得,到時show返like左佢地個Page就得喇。弱弱一句其實我冇食過串揚,但同我想像中好唔同嘅係有時食炸嘢會覺得皮肉分離咁,但係呢度就感覺到脆皮同本體融為一體,有加分嘅作用,脆皮乾爽香脆,完全唔會油膩。今晚試咗好多款,即使係平平無奇嘅食材都炸得好好味,最深印象係日本帶子同天使蝦。 前者賣相呃like一流,用料十足好爆棚,帶子真心好大粒好甜。天使蝦其實第一次聽,平時食嘅貴價牡丹蝦都會係生食,同埋未必咁適合用嚟炸,天使蝦就真係好重海鮮味好實肉,食到日本海鮮空運嘅感覺。大讚燒魚翅好有驚喜,完全冇紙皮感覺,唔會烘乾得太勁,仲食到煙煙韌韌嘅肉質,調味又好惹味,係我食過最好食嘅燒魚乾。鹽燒牛舌基本上去居酒屋都必叫,冇令我失望,好Q彈,我覺得係媲美申子居酒屋嘅水準。平時都對粉面飯冇乜期望,只為求飽肚,估唔到呢度嘅茶漬飯都好好味。 叫咗明太子同銀魚仔茶漬飯,前者嫌明太子太足料偏咸,後者就清清地好鮮甜,食唔停口。 珍珠米口感好好,湯底亦都好有誠意,似平時

平時都對粉面飯冇乜期望,只為求飽肚,估唔到呢度嘅茶漬飯都好好味。 叫咗明太子同銀魚仔茶漬飯,前者嫌明太子太足料偏咸,後者就清清地好鮮甜,食唔停口。 珍珠米口感好好,湯底亦都好有誠意,似平時鰻魚飯三食嗰種湯底,浸耐少少都唔會太淋,非常高質。