2022-01-26 140 瀏覽
今日和女友在尖沙咀吃午餐,這家餐廳有不少午餐套餐選擇,最合我們心意。餐廳已有不少顧客,播放著日本歌曲,能夠開心寫意地吃午餐。⭐️威士紀割水$68威士紀加梳打水,入口冰爽帶有威士紀的酒味。⭐️京姫柚子X檸檬酒$65檸檬和柚子的味道很搭,清爽清甜帶微酸的味道很開胃。午市套餐奉送沙律、前菜和湯。南瓜沙律很好吃,有火腿片和花生末增加口感,入口香甜軟糯。味噌湯加上野菌、炸豆腐絲和金針菇等,口感多變。⭐️五點刺身定食$238定食很豐富,共有五款刺身。分別有三文魚、天使蝦、松葉蟹腳、帶子和三文魚籽。厚切三文魚肥美味濃,天使蝦爽脆清甜,三文魚籽一粒粒卜卜脆,很新鮮呢!⭐️ 黑松露牛油炒雜菌 $88 黑松露雜菌配上木魚絲,味道濃郁。⭐️串揚豚定食$108一共有四串味噌豬柳和芥末豬柳,配上烏冬。豬柳入口外脆內鬆化彈牙。⭐️關東煮$118關東煮有一串牛肋肉、板魚蛋、蘿蔔、年糕福袋、芝士魚餅。芝士魚餅大大一塊,很彈牙,內餡有夾心芝士,味道不俗。

餐廳已有不少顧客,播放著日本歌曲,能夠開心寫意地吃午餐。

⭐️威士紀割水$68

威士紀加梳打水,入口冰爽帶有威士紀的酒味。

⭐️京姫柚子X檸檬酒$65

檸檬和柚子的味道很搭,清爽清甜帶微酸的味道很開胃。

午市套餐奉送沙律、前菜和湯。

南瓜沙律很好吃,有火腿片和花生末增加口感,入口香甜軟糯。

味噌湯加上野菌、炸豆腐絲和金針菇等,口感多變。

⭐️五點刺身定食$238

定食很豐富,共有五款刺身

分別有三文魚、天使蝦、松葉蟹腳、帶子和三文魚籽。

⭐️ 黑松露牛油炒雜菌 $88

黑松露雜菌配上木魚絲,味道濃郁。

⭐️串揚豚定食$108

一共有四串味噌豬柳和芥末豬柳,配上烏冬。

豬柳入口外脆內鬆化彈牙。

⭐️關東煮$118

關東煮有一串牛肋肉、板魚蛋、蘿蔔、年糕福袋、芝士魚餅。

芝士魚餅大大一塊,很彈牙,內餡有夾心芝士,味道不俗。
2022-01-26 85 瀏覽
同朋友去左尖沙咀行街順道食午餐, 為免人多,揀咗樓上鋪。店內充滿濃濃日本風, 木製餐桌加上窗外透出微光, 令人有種溫暖感覺。京姬柚子檸檬先上一杯甜酒醒一醒胃, 我揀咗柚子檸檬,酸酸的, 果味濃, 酒精成份唔算多,易入口。秘製海膽醬凍豆腐豆腐豆味濃, 配上秘製海膽醬, 口感特別。沖繩苦瓜刺身沙律賣相好靚,沖繩苦瓜、車厘茄同三文魚刺身, 配搭得宜, 苦瓜一D都唔苦好清爽。午餐刺身五點定食有三文魚、帆立貝、大蝦刺身、蟹柳同三文魚子, 非常大舊,食材新鮮,大大滿足。 不得不提跟餐小吃南瓜沙律也非常美味。日式咖哩牛脷定食份量十足, 牛脷炆得好淋, 一貫日式咖哩風味甜甜地唔辣。關東煮五款最近天氣有啲涼意,最啱就食暖笠笠的關東煮, 湯底非常入味, 有牛肋肉串, 蘿蔔, 油豆腐, 板魚蛋,年糕福袋, 熱辣辣,好暖胃。燒白鱔非常厚身, 燒得啱啱好,外皮脆脆地,裏面肉質嫩滑。 用燒的方法烹調,完全食到魚本身的鮮味。
同朋友去左尖沙咀行街順道食午餐, 為免人多,揀咗樓上鋪。

京姬柚子檸檬

秘製海膽醬凍豆腐

豆腐豆味濃, 配上秘製海膽醬, 口感特別。

秘製海膽醬凍豆腐

日式咖哩牛脷定食

份量十足, 牛脷炆得好淋, 一貫日式咖哩風味甜甜地唔辣。

日式咖哩牛脷定食

2022-01-15
午餐
2022-01-22 20 瀏覽
呢間日式居酒屋🏮食物好高質,有驚喜!1️⃣刺身五點定食 $238刺身:三文魚,三文魚籽,帶子,松葉蟹腳及天使蝦。但係因為我哋唔食蝦,店員好貼心咁幫我哋轉左俾多啲帶子。刺身好新鮮。呢個定食仲有烏冬,泡菜,麵豉湯等等。🙆🏻‍♀️美味指數:7.41/102️⃣串揚魚定食 $78海鰻和芝士三文魚串揚,配上紅酒酸汁,令串揚魚鮮味更為突出。呢個定食同樣有烏冬,泡菜,麵豉湯等等。🙆🏻‍♀️美味指數:7/103️⃣酒盜芝士 $68作為佐酒小食一流。一口酒盜芝士多士,再呷一口大吟釀~享受生活。🙆🏻‍♀️美味指數:7.41/104️⃣秘製海膽醬凍豆腐 $58凍豆腐配上一層海膽醬,味道清甜,口感軟滑。🙆🏻‍♀️美味指數:7.43/105️⃣鹽燒牛小排🌟 $208呢個色澤,呢個質感!真係wow咗出聲!一定要試吓!🙆🏻‍♀️美味指數:7.65/106️⃣西班牙黑毛豚肉豬肋條🌟 $188豬肋條好軟稔,入口甘香。好有驚喜!🙆🏻‍♀️美味指數:7.65/107️⃣中取純米大吟釀(津島屋 鎮星黃龍)720ml $980細滑嘅酒體,平衡優雅。帶清甜嘅白桃,蜜瓜味。🙆🏻‍♀️美味指數:7.32/10Mo Mo Kushiage (尖沙咀)地址🐾:尖沙咀厚福街12-
[尖沙咀~ Mo Mo Kushiage]

呢間日式居酒屋🏮食物好高質,有驚喜!

1️⃣刺身五點定食 $238
🙆🏻‍♀️美味指數:7.41/10

2️⃣串揚魚定食 $78
🙆🏻‍♀️美味指數:7/10

3️⃣酒盜芝士 $68
🙆🏻‍♀️美味指數:7.41/10

4️⃣秘製海膽醬凍豆腐 $58
凍豆腐配上一層海膽醬,味道清甜,口感軟滑。
🙆🏻‍♀️美味指數:7.43/10

5️⃣鹽燒牛小排🌟 $208
呢個色澤,呢個質感!真係wow咗出聲!一定要試吓!
🙆🏻‍♀️美味指數:7.65/10

6️⃣西班牙黑毛豚肉豬肋條🌟 $188
豬肋條好軟稔,入口甘香。好有驚喜!
🙆🏻‍♀️美味指數:7.65/10

細滑嘅酒體,平衡優雅。帶清甜嘅白桃,蜜瓜味。
🙆🏻‍♀️美味指數:7.32/10

Mo Mo Kushiage (尖沙咀)
地址🐾:尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈21樓
2022-01-21 26 瀏覽
疫情期間禁晚市堂食,今次嘗試在午市找美食,最後找了這間樓上食店。我們叫了兩個定食,一個是刺身五點定食,刺身包括:帶子、三文魚、天使蝦、松葉蟹腳、、三文魚籽。五款刺身都非常新鮮甜美,每款也有兩件,值得推介。另一個是串揚魚定食,分別有吉列三文魚及鰻魚,吉列皮脆而薄,魚肉厚厚的,美味又抵食。      我倆大胃王吃了兩個定食後,再散叫一些串燒及小食,有大葱雞肉串,嫩而不膩。最特別是雞頸肉串,非一般串燒店有的,這是我第一次食,肉質很嫩滑,很大驚喜。另一驚喜是日式海膽醬凍豆腐,豆腐滑溜,海膽醬味濃,很不錯。       還有唐揚雞翼,鹽燒牛舌,也是水準之作。        飲品方面,我叫了一杯柚子檸檬,非常適合喜歡味道偏酸的我,雖然含有酒精,但酒味不濃,不妨一試。
       還有唐揚雞翼,鹽燒牛舌,也是水準之作。
2022-01-19 103 瀏覽
同朋友係尖沙咀行街,行到肚仔餓,睇Openrice 睇到呢間日本餐廳,所以就上嚟。餐廳係一般居酒屋格局,地方唔太大,環境舒適唔錯 餐廳有新餐牌,睇完餐牌就嗌咗份小食【炸芝士魚餅 $48】兩邊炸到金黃色嘅爽口魚餅,中間夾住塊溶緊嘅芝士,咬落去唧哂啲芝士出嚟 再嗌咗兩份午餐定食【五點刺身定食 $238】刺身拼盤有三文魚×2、天使蝦×2、松葉蟹腳×2、帶子×2 及三文魚籽,每件食落都好鮮味,三文魚籽仲好大粒;定食配埋有泡菜、什菌麵豉湯、飯 及 南瓜沙律,南瓜磨成溶,再加入調味及花生碎,口感綿密,味道可口,估唔到咁好食 (連朋友個碟都食埋) 另一份定食係【鹽燒牛小排定食 $128】牛小排兩邊煎到好香,肉質好嫩,一啲都唔韌,沾啲鹽,夾埋片炸蒜一齊食,真係好食到一流;定食配埋有泡菜、南瓜沙律、什菌麵豉湯及飯 嗌咗份小食【黑松露牛油炒什菌 $88】黑松露真係好香濃,牛油炒什菌又香又爽口;嗌咗個暖胃嘅【關東煮 $118】有香濃牛味牛助骨、日本蛋、鮮甜蘿蔔、鵪鶉蛋、煙煙韌韌嘅年糕福袋,每款都夠入味,湯底仲好甜 新餐牌有個【炸串拼盤 $298】拼盤有天使蝦炸得好香脆,連啲蝦腳都脆卜卜、子持昆布、日本豬頸肉

新餐牌有個【炸串拼盤 $298】拼盤有天使蝦炸得好香脆,連啲蝦腳都脆卜卜、子持昆布、日本豬頸肉(芥末味)、爽脆蘆筍、安格斯牛西冷,咬落肉質嫩滑、帶子三文魚籽,食落爽口彈牙、冬菇 及 火腿芝士,香濃嘅芝士味

飲品就嗌咗杯【果味汽酒 - $46】乳酸味酸酸甜品夠開胃,酒味又唔會太重;另一杯係【薑汽水 $28】

Mo Mo Kushiage
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈21樓
2022-01-16
$534.5 (午餐)
  • 黑松露牛油炒什菌
  • 炸芝士魚餅
  • 炸串拼盤
  • 鹽燒牛小排定食
2022-01-17 14 瀏覽
尖沙咀厚福街一向出名多嘢食,而老公就在附近工作。今午約佢食晏又唔知食乜🤔,佢提議去食日本嘢貪其人流不多環境清静;而今Omicron緊張,當然要小心D啦!一出見到食肆門口好有酒居屋feel,所以我們坐下隨卽order黑白啤和果味汽酒來配合下週圍環境啦!黑白啤  $68麥味濃,比較其他啤酒冇咁甜。乳酸氣酒  $48酒精濃度低,酸酸甜甜;冰凉開胃,極受女仕歡迎。海膽凍豆腐  $58清淡的凍豆腐淋上秘製海膽醬,再以葱花和羗蓉點綴,感覺清新開胃。唐揚雞翼  $38炸得香口又入味,灑上芝麻更能提升口感。串揚牛肉定食  $128串燒粉漿薄,炸得香脆不油腻。內裹西冷牛肉質淋滑而juicy,一啲月都唔靱。可配合紅棗酸汁一齊吃,味道帶甜酸;係唔錯的配搭。五點刺身拼盤  $368有松葉蟹腳、帶子、三文魚、魚籽和天使蝦,全部係我至愛。松葉蟹腳肉質纖幼,帶子鮮甜美味;三文魚油脂肥美。天使蝦大大隻充滿膠質。魚籽晶螢通透,咬落有爆珠感。 所有定食皆有泡菜、 麵豉湯和南瓜沙律跟餐的,一D都唔馬虎。值得一提是沙律,以南瓜攪拌成蓉再混入洋蔥火腿粒;味道香甜口感豐富。
黑白啤  $68
麥味濃,比較其他啤酒冇咁甜。
乳酸氣酒  $48
酒精濃度低,酸酸甜甜;冰凉開胃,極受女仕歡迎。
海膽凍豆腐  $58
唐揚雞翼  $38
炸得香口又入味,灑上芝麻更能提升口感。
串揚牛肉定食  $128
五點刺身拼盤  $368

所有定食皆有泡菜、 麵豉湯和南瓜沙律跟餐的,一D都唔馬虎。
黑白啤
五點刺身拼盤
2022-01-14
午餐
2022-01-16 14 瀏覽
尖沙咀 串揚店 MO MO Kushiage呢間餐廳主打關⻄風串揚,鐘意既朋友唔可以錯過喇! 佢地近排仲出左個新既二人前menu $888就可以試到好多野好正!仲有好多新item~~我地除左串揚再叫咗啲串燒同燒物 品質唔錯 小店簡潔 好啱大家坐下飲下酒傾下計~📍串揚牛肉定食 $128牛肉外嘅炸漿唔太厚,唔會食到成口粉;牛肉佢地用咗西冷部位,火候控制得宜,炸到5成至7成之間,牛肉仲係軟稔同juicy~ set 包左一個湯,飯同兩碟前菜:南瓜蓉沙律+kimchi 📍刺身五點定食 $238五點刺身分別係三文魚,三文魚籽,帶子,松葉蟹腳同埋天使蝦。佢哋嘅刺身夠哂新鮮,鮮味十足。最特別就係佢哋有北海道嘅天使蝦,第一下以為係平時啲生蝦嚇一嚇😂 佢地喺香港較為少見,外殼係亮藍色體形較肥美,肉質實淨彈牙同更加鮮甜架~~📍燒白鱔 $168 白鱔超厚實,外皮燒得香脆但肉質依然肉質嫩滑,加埋小小鹽調味不得了📍西班牙黑毛豚肉豬肋條 $188黑毛豬嘅肉質較結實,油脂分布均勻,燒得勁香口😳📍雞心串雞腎串:口感獨特,雞味好濃,用黎送酒一流📍大蔥雞肉串:火候控制得宜,令雞肉仍然保持嫩滑多汁,加埋仲有大蔥所帶嘅清香,令
尖沙咀 串揚店 MO MO Kushiage

呢間餐廳主打關⻄風串揚,鐘意既朋友唔可以錯過喇!

仲有好多新item~~

📍串揚牛肉定食 $128

set 包左一個湯,飯同兩碟前菜:南瓜蓉沙律+kimchi

📍刺身五點定食 $238

📍燒白鱔 $168

📍西班牙黑毛豚肉豬肋條 $188
黑毛豬嘅肉質較結實,油脂分布均勻,燒得勁香口😳

📍雞心串雞腎串:口感獨特,雞味好濃,用黎送酒一流

📍大蔥雞肉串:火候控制得宜,令雞肉仍然保持嫩滑多汁,加埋仲有大蔥所帶嘅清香,令雞肉味更加突出。

📍淺澗蘋果酒 $65
呢款淺澗嘅酒用咗長野縣產蘋果同埋淺間山伏流水所釀造。係款風味甘甜的果實酒~比起柚子甜好多 如果想開胃啲我會推薦返柚子嗰款😙

📍京姬柚子檸檬 $65
用咗7個完熟嘅柚子同兩個檸檬嘅鮮味所釀造嘅果酒,口味較清新,果香甘甜,會較易入口
2022-01-15 17 瀏覽
沒有旅行可去之下,係香港最好就食日本野一解思鄉之愁。今次便選了尖沙咀的一家居酒屋,吃吃有質素的日本菜!日式海膽醬凍豆腐在凍豆腐面上鋪上一層海膽醬,鮮甜味道加上軟滑口感,作為一道前菜相當適合。芝士魚餅把平常在街或火鍋吃的一塊魚餅中間添入一塊芝士,再加以燒至金黃色,是很吸引很香口的一味小吃。刺身五點定食刺身非常新鮮,點上芥末及鮮味豉油,配上日本米,既飽肚又滿足!日本A4黑毛和牛定食把A4黑毛和牛燒得甘香,添上適量鹽顆調味,入口慢慢化開,配著飯吃一流!西班牙黑毛豚肉豬肋條有別於一般豬扒,這一道豬肋條煎好後仍然軟軟的,入口亦很甘香。

日式海膽醬凍豆腐

芝士魚餅

刺身五點定食

日本A4黑毛和牛定食

西班牙黑毛豚肉豬肋條
之前阿妹介紹尖沙咀有一間日式餐廳專食炸串有午市套餐食好抵食終於揾到一日食之前放閑日上餐廳點知摸門釘 (門口張貼通告 話閑日2點先開門 )今次保險D 預先打電話比餐廳餐廳裝修佈置行日式現代風成間餐廳好光猛好舒服午餐Menu一個定食套餐有齊湯、沙律、配菜、主菜 、飯/面仲可以加配小食若然唔夠喉 仲可以食全日MENU有前菜、燒物、串揚、刺身、關東煮、酒餚、飯麵等黑板的是日推介順帶一提晚市炸串要2串起午市就冇呢個限制一串都可以叫我地三個人叫咗3個套餐3個餐各有各好牛最好味 魚性價比超高 (果日冇鰻魚 得三文魚)雞就遜色咗 有D速食炸雞肉feel 唔係唔好味 只係如果係連鎖店口味唔咩必要用呢個價錢食 (貴過魚套餐)蕎麥麵好有質感其他炸串服務都無得彈好貼心問你怕唔怕曬  幫你拉低窗簾最難忘店員見筷子掉咗落台面即刻同我地換乾净筷子實在太體貼相信大家都試過食食下飯整到筷子落臺面通常都assume張台係乾净好少特登幫你換對筷子但個侍應姐姐就即刻同你換對筷子 好有效率 埋完單臨走仲好熱情同我地講byebye個服務好熱情
之前阿妹介紹尖沙咀有一間日式餐廳專食炸串
有午市套餐食好抵食
終於揾到一日食
之前放閑日上餐廳
點知摸門釘 (門口張貼通告 話閑日2點先開門 )
今次保險D 預先打電話比餐廳

餐廳裝修佈置行日式現代風
成間餐廳好光猛好舒服

午餐Menu

一個定食套餐有齊湯、沙律、配菜、主菜 、飯/面
仲可以加配小食

若然唔夠喉
仲可以食全日MENU
有前菜、燒物、串揚、刺身、關東煮、酒餚、飯麵等

黑板的是日推介

順帶一提晚市炸串要2串起
午市就冇呢個限制
一串都可以叫
我地三個人叫咗3個套餐

3個餐各有各好
牛最好味 魚性價比超高 (果日冇鰻魚 得三文魚)
雞就遜色咗 有D速食炸雞肉feel
唔係唔好味 只係如果係連鎖店口味
唔咩必要用呢個價錢食 (貴過魚套餐)
蕎麥麵好有質感

但個侍應姐姐就即刻同你換對筷子
好有效率
埋完單臨走仲好熱情同我地講byebye
個服務好熱情
題外話/補充資料: 希望老闆/經理可以見到篇文 獎勵下呢位出色員工 2021年12月31日 12點當值的女員工 ***飲食日記***
2021-12-31
2022-01-11 21 瀏覽
好掛住日本呀,同埋有一次喺日本食過炸串都好好食,所以就嚟咗呢間試吓😬我哋叫咗刺身拼盤入面有五款刺身全部都好新鮮有三文魚同魚子、天使蝦、松葉蟹柳同埋帶子,我最鍾意佢哋嘅天使蝦,識落同一般嘅好大分別,佢除咗彈牙之外仲有少少咬口添 一場嚟到當然唔少叫炸串!我哋就叫咗炸蝦,昆布鱈魚子,蝦肉釀豆腐,同埋蝦肉釀茄子。我覺得佢哋嘅蝦肉釀豆腐同茄子都好出色!炸得啱啱好,同埋配搭都幾特別,值得一試。
一場嚟到當然唔少叫炸串!我哋就叫咗
炸蝦,昆布鱈魚子,蝦肉釀豆腐,同埋蝦肉釀茄子。
2021-11-11
15 分鐘 (堂食)
2022-01-10 24 瀏覽
終於約到大忙人見個面食個飯今次帶我食咗餐好有驚喜嘅飯位於出名多餐廳嘅厚福街商廈一出𨋢就見好有居酒屋feel嘅門口一坐底侍應就介紹當日有咩新鮮野食我哋一路傾計一路食下食下唔覺唔覺食咗好多野而每次有野食到侍應都會好細心介紹返食材同食法北海道米崎生蠔對於食開法國生蠔嘅我,今次對日本生蠔另眼相看,肥美得嚟好juicy又爽身,蠔味重非常啱我食燒七味魚翅送啤酒一流,燒到少少燶邊,非常香口,齒頰留香五點刺身刺身好新鮮,蝦肉彈牙燒白鱔燒到脆卜卜,好好食,好想再追加炸蝦釀苦瓜苦瓜甘度適中蝦肉彈牙,好味炸山藥雖然係炸物,但一啲油膩感都無,山藥爽口非常討好梅子豬肉卷、芝士豬肉卷豬肉卷內包芝士及梅子,好有日式家常菜感覺黑毛豬肋條燒得剛好,不會過分油膩,豬味濃帶子三文魚籽賣相精緻,三文魚籽咸香再加帶子鮮甜非常配合炸露荀處理食材只留最嫩露荀芯,無得挑剔黑松露安格斯牛西冷關東煮最喜愛的關東煮,就算食到幾飽都要食,佢嘅蘿蔔實在不能放棄

終於約到大忙人見個面食個飯

唔覺唔覺食咗好多野
而每次有野食到侍應都會好細心介紹返食材同食法

北海道米崎生蠔

燒七味魚翅
送啤酒一流,燒到少少燶邊,非常香口,齒頰留香

五點刺身
刺身好新鮮,蝦肉彈牙

燒白鱔
燒到脆卜卜,好好食,好想再追加

炸蝦釀苦瓜
苦瓜甘度適中蝦肉彈牙,好味

炸山藥
雖然係炸物,但一啲油膩感都無,山藥爽口非常討好

梅子豬肉卷、芝士豬肉卷
豬肉卷內包芝士及梅子,好有日式家常菜感覺

黑毛豬肋條
燒得剛好,不會過分油膩,豬味濃

帶子三文魚籽
賣相精緻,三文魚籽咸香再加帶子鮮甜非常配合

炸露荀
處理食材只留最嫩露荀芯,無得挑剔

黑松露安格斯牛西冷

關東煮
最喜愛的關東煮,就算食到幾飽都要食,佢嘅蘿蔔實在不能放棄
  • 荷蘭豚肉卷
  • 燒魚翅
  • 串燒
2022-01-10 65 瀏覽
同朋友好耐冇見想搵個地方飲下酒慢慢食慢慢傾呢間居酒屋真係好適合仲有啲喺日本東京嘅感覺首先叫咗生啤,京姬柚子檸檬🍋呢度嘅服務員態度好好,落枱有介紹菜式,有啲仲要分先後次序食,而且每一道菜都用心設計,注重食物質素,真係高質嘅居酒屋北海道米崎生蠔好鮮甜爽口,帶有海水味,勁鐘意燒七味魚翅燒得好好味,外脆內軟五點刺身拼盤三文魚,三文魚子,天使蝦,帶子,松葉蟹柳全部都好新鮮,鮮甜多汁特別係天使蝦,爽口彈牙,蝦頭仲有好多膏燒白鱔呢個係必點,外邊嘅皮脆卜卜無骨,可以大啖食西班牙黑毛豚肉豬肋條都係外脆內軟架,面頭灑上少少鹽,任何調味料都唔需要,我一向少食豬,佢呢度啲食材真係好吸引蝦肉釀沖繩苦瓜沖繩苦瓜特別好味,唔會太苦,帶有甘香味帶子三文魚子呢個都係必點推介,沙律醬配上三文魚子底層係帶子,呢個配搭好特別,口感豐富沙律醬同三文魚子令炸帶子更清新山藥一向都係食到比較「粉」同黏嘅山藥呢個山藥好有驚喜,非常清爽鮮甜荷蘭豚肉卷,竹筍豚肉卷芝士安格斯牛柳關東煮最後有一個關東煮🍢 每次去東京都要食蘿蔔,蒟蒻,板魚蛋,豆腐,芝士魚餅為呢一餐畫上完美句號
同朋友好耐冇見想搵個地方飲下酒慢慢食慢慢傾
呢間居酒屋真係好適合仲有啲喺日本東京嘅感覺
首先叫咗生啤,京姬柚子檸檬🍋

北海道米崎生蠔
好鮮甜爽口,帶有海水味,勁鐘意

燒七味魚翅
燒得好好味,外脆內軟

五點刺身拼盤

三文魚,三文魚子,天使蝦,帶子,松葉蟹柳
全部都好新鮮,鮮甜多汁
特別係天使蝦,爽口彈牙,蝦頭仲有好多膏

燒白鱔
呢個係必點,外邊嘅皮脆卜卜
無骨,可以大啖食

西班牙黑毛豚肉豬肋條

蝦肉釀沖繩苦瓜
沖繩苦瓜特別好味,唔會太苦,帶有甘香味

帶子三文魚子
呢個都係必點推介,沙律醬配上三文魚子
底層係帶子,呢個配搭好特別,口感豐富
沙律醬同三文魚子令炸帶子更清新

山藥
一向都係食到比較「粉」同黏嘅山藥
呢個山藥好有驚喜,非常清爽鮮甜

荷蘭豚肉卷,竹筍豚肉卷
芝士安格斯牛柳

關東煮
最後有一個關東煮🍢 每次去東京都要食
蘿蔔,蒟蒻,板魚蛋,豆腐,芝士魚餅
為呢一餐畫上完美句號
  • 帶子三文魚籽
  • 串燒
  • 荷蘭豚肉卷
  • 燒魚翅
2021-12-31 15 瀏覽
聖誕節夜晚去咗食炸串😝咁啱餐廳做緊活動,所有酒精飲品買一送一🤩Lucky! 飲品有比較少有既日本番薯燒酎($65)😍酒精濃度高,幾烈下,但入口好純,夾串燒炸串幾正。因為張枱好細,所以食物分咗幾round order.———————————-前菜炸雞軟骨 $48 鮟鱇魚肝 $78 炸雞軟骨份量多。鮟鱇魚肝味濃,大愛😍串燒雖然只有六款選擇。但勝在貴精不貴多,全部都幾好食。鹽燒厚牛舌 $68 雞頸肉 $32 雞心 $32 雞皮 $32 特別係個牛舌,好厚。雞頸肉滑,雞心濃,雞皮脆,唔錯唔錯。最後梗係試下主打嘅炸串啦。炸串有水準,一D都唔油,可以配餐廳自家製嘅酸汁。或者間中可以食下生菜解膩。帶子三文魚子 $58 紫蘇芝士荷蘭豚肉卷 $42 蔥荷蘭豚肉卷 $42 安格斯牛西冷$58 水牛芝士 $38 日本鯡魚子昆布 $58 其中帶子三文魚子同日本鯡魚子昆布係我覺得最好食。帶子仲保持到幼滑,三文魚子新鮮。賣相好靚。鯡魚子個質感好特別,好似食緊爆炸糖咁,一粒粒爆開,口感好正。其他炸串都做得好好,外表香脆,裏面不失色食材原味。最後食埋個蕎麥麵($58)就飽飽LU 。————————————Mo Mo

飲品有比較少有既日本番薯燒酎($65)
😍酒精濃度高,幾烈下,但入口好純,夾串燒炸串幾正。

因為張枱好細,所以食物分咗幾round order.

———————————-

前菜

炸雞軟骨 $48

鮟鱇魚肝 $78

炸雞軟骨份量多。鮟鱇魚肝味濃,大愛😍

串燒雖然只有六款選擇。但勝在貴精不貴多,全部都幾好食。

鹽燒厚牛舌 $68
雞頸肉 $32
雞心 $32
雞皮 $32

特別係個牛舌,好厚。雞頸肉滑,雞心濃,雞皮脆,唔錯唔錯。

帶子三文魚子 $58

紫蘇芝士荷蘭豚肉卷 $42
蔥荷蘭豚肉卷 $42
安格斯牛西冷$58
水牛芝士 $38
日本鯡魚子昆布 $58

最後食埋個蕎麥麵($58)就飽飽LU 。

————————————

Mo Mo Kushiage無論係食物同飲品都幾有特色,真實還原日本小酒館感覺。特別係炸串,好食唔油膩。未食過可以試吓。

餐廳優點
✅位置方便
✅唔難book位(OpenRice可Book)
侍應熱情服務

餐廳缺點
❌有時要等好耐部電梯先上到去
❌張枱真係太細,用餐位置不足
❌用餐環境狹窄,好難影到張靚既食物相🥲打卡困難
2021-12-28 25 瀏覽
偶爾會跟朋友相約品嘗日本料理,看到這間Mo Mo Kushiage 是尖沙咀新開的關西風日本餐廳,喜歡關西串燒的我便約了朋友來吃下午茶😋點了刺身五點定食、日本a4黑毛和牛定食半份、果味氣酒(巨峰、乳酸)、淺澗蘋果酒、黃金免治雞肉棒、日本蠔、半熟玉子和日本華尾鳥雞柳肉。刺身五點定食有三文魚、帶子、玻璃蝦、蟹肉和三文魚籽作為五樣刺身,還有壽司飯和麵豉湯。五款刺身都十分新鮮,而且份量也不少,性價比很高。日本a4黑毛和牛定食半份是西冷和牛,每塊和牛也煎得很好,半分的份量其實也足夠下午茶,前菜還有南瓜沙律和泡菜。果味氣酒(巨峰、乳酸)和淺澗蘋果酒很大杯,很甜,特別適合女仔喝,而且酒精濃度也不高,我和朋友都很喜歡。黃金免治雞肉棒、日本蠔、半熟玉子和日本華尾鳥雞柳肉這幾款串燒都很有關西的風味,黃金免治雞肉棒和日本華尾鳥雞柳肉肉質鮮嫩,日本蠔鮮美多汁,半熟玉子煮得恰到好處,很有特色。

2021-12-12
  • 日本蠔
  • 前菜
  • 半熟玉子
2021-12-28 15 瀏覽
/ /日式炸串專門店🥃今日朋友生日梗係要去食返餐好嘢啦😍呢間居酒屋主打串燒、刺身、燒物等全部都好想食🤩🤩🤩五點刺身拼盤🐠三文魚、三文魚籽、天使蝦、松葉蟹柳、帶子刺身全部都好新鮮,食落好彈牙!最鍾意係天使蝦,超大隻!!松葉蟹柳都好鮮甜😝😝時零生蠔🦪叫咗兩隻,一人一隻!鍾意佢夠凍,入口好鮮甜juicy沖繩苦瓜刺身沙律🥗沖繩嘅苦瓜果然唔同啲!食落甜中帶甘仲有啲三文魚片襯托,加埋柚子醬汁食落好開胃!仲叫咗幾款唔同嘅串物🍡🐠燒白鱔串 外皮好脆口,肉質有咬口💓蝦餅三文魚籽 肉質超彈牙!食落炸漿好薄,配埋三文魚籽同沙律醬🤍日本飛魚子昆布 好特別,佈滿飛魚子嘅炸物關東煮🍢年糕福袋、芝士魚餅、日本蛋、蘿蔔、板魚旦可以任揀五款!超鍾意個湯底,偏向甜年糕福袋真係好好食,夠晒煙韌蘿蔔都好入味!KyoHime Yuzu Plum呢個係柚子梅酒,飲落好開胃,酸酸甜甜📍 Mo Mo Kushiage (尖沙咀)尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈21樓#尖沙咀美食 #香港美食 #居酒屋 #日本料理 #日本菜 #串物 #炸物
/ /
日式炸串專門店🥃
今日朋友生日梗係要去食返餐好嘢啦😍
呢間居酒屋主打串燒、刺身、燒物等
全部都好想食🤩🤩🤩

五點刺身拼盤🐠
三文魚、三文魚籽、天使蝦、松葉蟹柳、帶子
刺身全部都好新鮮,食落好彈牙!
最鍾意係天使蝦,超大隻!!
松葉蟹柳都好鮮甜😝😝

時零生蠔🦪
叫咗兩隻,一人一隻!
鍾意佢夠凍,入口好鮮甜juicy

沖繩苦瓜刺身沙律🥗
沖繩嘅苦瓜果然唔同啲!食落甜中帶甘
仲有啲三文魚片襯托,加埋柚子醬汁
食落好開胃!

仲叫咗幾款唔同嘅串物🍡
🐠燒白鱔串 外皮好脆口,肉質有咬口
💓蝦餅三文魚籽 肉質超彈牙!
食落炸漿好薄,配埋三文魚籽同沙律醬
🤍日本飛魚子昆布 好特別,佈滿飛魚子嘅炸物

關東煮🍢
年糕福袋、芝士魚餅、日本蛋、蘿蔔、板魚旦
可以任揀五款!超鍾意個湯底,偏向甜
年糕福袋真係好好食,夠晒煙韌
蘿蔔都好入味!

KyoHime Yuzu Plum
呢個係柚子梅酒,飲落好開胃,酸酸甜甜

📍 Mo Mo Kushiage (尖沙咀)
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈21樓