2020-12-04 366 瀏覽
-上環PMQ真係為各位偽文青帶黎左個打卡點😙依度有好多古式嘅本土商店,亦有好多本土嘅咖啡店比大家行下歇下☕️我地兩個咁有「藝術氣息」,趁住Happy Friday,梗係黎行個圈,食下野啦❤️我地已經唔係第一次黎依間Moment By Moment㗎啦😋可能大家會話「點解又黎番同一間嘅?」🤣我地本來都想試下其他㗎,但係每次行到黎門口,店裡面嘅朱古力味就直撲我地個鼻😙又再次比啲窩夫吸引住!所以我地叫左個Chocolate Chips Waffle配Hazel Nut Chocolate Dip☺️個窩夫係即叫即整㗎,不過等得唔耐。攞到上手熱辣辣,啲朱古力味聞落已經好濃,影多幾影啲Dip已經溶緊🤣🤣佢咬落個Texture真係好掂,有麵包嘅香味,而且甜甜地。味道Balance得好好,朱古力味同窩夫原本嘅香味唔會互搶🧇咬落口感都扎實,有別於平時出面食到果啲好脆嘅窩夫😋朱古力味唔會太甜,食完都唔膩呀👍🏻👍🏻如果大家經過,又想搵個地方坐下同朋友吹下水嘅,咁就黎依間高汁而且Chill Chill地嘅窩夫Cáfe坐下啦❤️😍📍中環鴨巴甸街35號PMQ B座1樓H102號舖(港鐵上環站E3出口行大約7分鐘)

📍中環鴨巴甸街35號PMQ B座1樓H102號舖
(港鐵上環站E3出口行大約7分鐘)
Chocolate  Chips  Waffle
Chocolate  Chips  Waffle
2020-10-20 276 瀏覽
餐廳主打的烈日窩夫🧇, 門口見到有不少飲食雜誌及平台都介紹過💁🏻‍♀️如果大家咁剛來中環PMQ文青一日都可以來試下😉👉 Belgian Liege Waffles 🧇with Hazelnut choco🍫 & mint choco ice-cream🍦窩夫即叫即焗,口感外脆內軟😋加上Movenpick冰冰凍凍❄️的薄荷朱古力雪糕中和,入口剛剛好👍🏻 重點係地方非常舒適又少人,竟然會在香港中環的鬧市🚗🏢搵到咁悠閒的綠洲,非常值得一去🤗

2020-09-17 289 瀏覽
這家店位於中環PMQ內,環境純白裝修女性一定喜歡。不過店員服務很一般,問他這裏有沒有WiFi,他回覆我有。我問他賬號是什麼,他就指在牆上的叫我自己看。點完餐之後才告訴我店內最多只能坐90分鐘🙄為什麽不是在點餐前事先説明呢?店內又沒有客人而且只是周四中午還規限時間。規限時間也沒問題為什麼不是先說明呢?這不是坑客人嗎?點了朱古力華夫餅和伯爵茶。伯爵茶就普普通通,但華夫餅卻非常失望。40元只得一小塊而且味道一點不香脆。肯定沒有下次。

2020-09-17
2020-07-01 202 瀏覽
由於一早係附近做完嘢,咁arm 又係附近飲完咖啡,就順便黎埋對面PMQ 元創方行個圈😙。行下行下又睇到有間食 waffles 嘅店,所以係門口望左2眼,其實我係考慮緊行出面定入面🤣,因為坐出面有太陽曬下,但係好熱😆。坐入面就有冷氣好舒服😅,不過最後都係坐入面好d,因為真係太熱啦😂😂。本身諗住點個WAFFLED SANDWICHES食,但原來暫時無,所以無得食😭,最後揀咗個chocolate chips 再加左個 cream burlee 雪糕,雖然個WAFFLES 有d硬,但個味道係好好食,再叫左杯 Iced Earl Grey Lemonade ,就係咁簡單就滿足到我😊😊。
2020-06-26 179 瀏覽
We stumbled upon this hidden gem in PMQ, offering made-to-order Belgian Liege waffles and other tasty treatsIt was super relaxing to sit outside on the small balcony of the cafe, which we had all to ourselves, and enjoy a backyard view of Central while pondering on the bible verse decorationsWe got the new weekend special, which was two crispy mini waffles covered in a delicious Valrohna raspberry chocolate sauce, topped with fresh berries and gold leaves. The slightly sweet sauce blended perfec

Valrohna Raspberry Chocolate Mini Waffles

We got the new weekend special, which was two crispy mini waffles covered in a delicious Valrohna raspberry chocolate sauce, topped with fresh berries and gold leaves. The slightly sweet sauce blended perfectly with the tartness of the raspberries and blueberries - and the portion was on point as it could satisfy my sweet tooth without leaving me super bloated
Pastrami (beef) + Cheese + Egg Cake Waffled Sandwich

The waffled sandwich was unexpectedly one of the best we’ve ever had, as the combination of all the tastes and textures provided a plethora of sensory experiences - creamy salad dressing, melted cheese, slightly peppery pastrami and egg waffle filled with sliced lettuce and carrots. We were so captivated that we are already planning our next visit to try the other flavors!
Iced Earl Grey Lemonade

For each add-on beverage, we were able to save $10, but they weren’t as memorable as the food. The earl grey lemonade tasted much like lemon tea while the strawberry rhubarb parfait was like soda (although I didn’t expect it to be fizzy)

2020-06-13
15 分鐘 (堂食)
2020-06-16 136 瀏覽
//< Moment by Moment >小編二人前排中上環一日遊🤣好耐無去pmq一於去下~ 發現有d舖頭都無開,主要有開都係4樓以下既樓層😮😮由於太肚餓,見到呢間店有開,又幾吸引,就去左食喇!————————————————- Chocolate Chips Belgium liege waffles $45 -呢度所有waffles都係即叫即整,所以需時架!上到黎熱辣辣😍😍最鍾意係佢個texture! 有麵包香得黎,味道甜甜的,口感扎實充滿嚼勁,有d似甜麵包~我地好鍾意🤩而且有朱古力既部分都唔會過甜!————————————————- Bite size Belgium liege waffles + maple syrup $45+$5 -呢個其實都係烈日窩夫,只係細size咁解🤣質地如上好美味~ 配上楓糖漿甜絲絲,我地比起上面既chocolate chips更鍾意呢個,可能因為呢個厚身dd更有咬口!😆————————————————- Iced Earl Grey Lemonade $35 (跟waffles減$10)-呢杯其實有少少似檸檬茶,但係帶有淡淡Ea
< Moment by Moment >

————————————————
Chocolate  Chips  Belgium  liege  waffles

————————————————
Bite  size  belgium  liege  waffles  with  maple  syrup

————————————————
Iced  mocha  &  iced  earl  grey  lemonade

呢杯其實有少少似檸檬茶,但係帶有淡淡Earl Grey既味道 ~配上lemonade好fresh好refreshing!🥰小編越飲越鍾意😁
————————————————
- Iced Mocha $35 (跟waffles減$10)-
呢杯Mocha好有驚喜!咖啡好香好濃😍雖然係Mocha但係朱古力漿既份量係恰到好處😇所以絕對唔會好甜但係又有朱古力既香味😆而且飲到味都無咩變淡👍🏻

評分:8/10
地址:中環鴨巴甸街35號元創方B座Hollywood 1樓H102號舖
營業時間:星期二至六:11:30-19:00;星期日:12:30-19:00
#momentbymoment #pmq元創方 #pmqhk #pmq美食 #上環 #上環美食 #上環cafe #上環必食 #上環cafe #香港美食 #美食博客 #hkfood #hkfoodie #hkfoodgram #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodshare #hkfoodporn #🐷🐤甜品 #🐷🐤咖啡店 #🐷🐤上環
下午茶
係偶遇既一剎那,我地彼此相識了。無意中的一次約會,偶然的雙目交投,心跳開始加快,面紅起來。低聲說笑,沉醉於彼此既世界裡面,旁若無人,那份愛,灼熱我心內。講笑咩?你估仲細呀?FF少陣啦。年少無知既愛情係最單純,最無雜質既感覺,呢種甜蜜經歷有時不禁諗返起,心裡都會甜甜一笑。不過對我黎講,食甜野我都一樣咁甜呀,今日黎到中環呢間PMQ呢間窩夫店「Moment By Moment」,我就知道我呢個Moment要爆啦!👇📌Belgian Liège Waffles - ▪ Chocolate Chips - $45▪ Dark Chocolate Dip - (+$5)▪ 1 Scoop Ice-Cream - (+45)▫ 試左佢地既招牌「烈日窩夫」睇落好似格仔餅咁,但食落就知係與別不同。新鮮出爐即叫即整,今次揀左朱古力碎口味,再加5蚊額外淋上黑朱古力醬。咬落外面特別脆身,而裡面質感有d似麵包,相當鬆化;黑朱古力加強成個口感,唔會乾爭爭;另外比多$45加左個單球雪糕,揀左傳統瑞士朱古力味,佢地既雪糕都係用Mövenpick品牌,入口特別幼滑,絕對係高質保證。📌Limited Edition -▪

📌Belgian Liège Waffles -
Chocolate Chips - $45
Dark Chocolate Dip - (+$5)
1 Scoop Ice-Cream - (+45)

咬落外面特別脆身,而裡面質感有d似麵包,相當鬆化;

入口特別幼滑,絕對係高質保證。

📌Limited Edition -
Mini Waffle · Raspberry chocolate - $88

▫ 只有weekend同Sunday先會有既「紅桑子 · 朱古力小窩夫
烤焗後特別鬆脆,旁邊加埋士多啤梨做點娺,打卡就真係岩哂。

再淋上朱古力醬topping,甜得黎又唔會太"漏",一定要試!

📌Beverages -
Lemonade Mint Fizz - $42 ©

▫ 食左咁多甜膩野,係時侯整返杯解膩既「檸檬薄荷泡泡」,
加左薄荷檸檬一同榨成汁,形成呢杯相當清新既飲品。
靜靜地坐係outdoor係PMQ扮下文青又得,得左!
2020-06-06
15 分鐘 (堂食)
  • 檸檬薄荷泡泡
  • 紅桑子 · 朱古力小窩夫
  • 黑朱古力 · 烈日窩夫
2020-05-24 160 瀏覽
Moment By Moment #中環 ❗️高質又chill專賣窩夫食品Cafe❗️位於PMQ嘅一間專賣窩夫Cafe🧇設有少量半露天座位,行過已經聞到香噴噴嘅窩夫味😍有經典細圓形比利時窩夫選擇,仲有用窩夫爐壓制而成嘅三文治,非常吸引!Gammon ham + cheese + egg cake🥪$60當日想食鹹野,所以冇嗌到比利時窩夫,反而嘗試左呢一個超特別有驚喜嘅三文治✨三文治用上窩夫爐壓制到一格格。內裏夾住兩大塊高質火腿🐷半溶芝士🧀同埋用紅蘿蔔、椰菜等蔬菜整成嘅蛋餅🍳配埋沙律醬,邪惡得來好好食😋由於蛋餅用咗爽脆嘅蔬菜整成,而且煎得好香,所以口感更加豐富💕另外,唔想食豬嘅仲有牛肉選擇。味道: 4.5/5性價比: 4.4/5Mocha🍹$35(跟餐減$10 原價$45)飲過最抵飲嘅mocha🤩$35超級大杯,飲極都飲唔完,而且又好飲,淡苦地可可粉配上較nutty嘅咖啡,互相配搭得好好,大杯咖啡三文治嘆成個下晝chill到爆💖。味道: 4.1/5性價比: 4.4/5整體來講呢一間真係唔錯🥰難怪當日坐滿晒人,有啲後悔冇試到佢哋嘅招牌嘅甜窩夫,有機會一定會再嚟食!
Moment By Moment #中環
❗️高質又chill專賣窩夫食品Cafe❗️

味道: 4.5/5
性價比: 4.4/5

Mocha🍹$35(跟餐減$10 原價$45)
味道: 4.1/5
性價比: 4.4/5

2020-04-30 163 瀏覽
上堂前吃點東西PMQ除了咖啡店的咖啡好喝外還有這間吃窩夫的不要以為這窩夫像平時格仔餅感覺一樣這店的窩夫有點像吃酥感覺咬開看見窩夫內裡一層一層口感比平時吃的更鬆脆但也不會乾巴巴的嫌棄窩夫太單調可以像我一樣加點topping這次我就加了黑朱古力味道不會太甜I am lovin it這裏的梳打檸檬草莓梳打是解渴freshing之選用新鮮檸檬及士多啤梨榨成果蓉配上梳打比起喝汽水更健康這裏還有特別口味的冰淇淋下次一定要試試
上堂前吃點東西

比起喝汽水更健康

這裏還有特別口味的冰淇淋
下次一定要試試
2020-04-18 120 瀏覽
我地隨便行入PMQ既一間cafe雖然間鋪好細 但係店員非常親切細心介紹每一款窩夫我地叫左朱古力同榛子醬兩款窩夫非常厚實 醬亦落得非常多好吸引另外我亦叫Earl Tea Lemonade飲落其實有少少清新口味既酸梅湯另外Strawberry Lemonade 亦非常推薦下次去PMQ休息一下 推薦大家去試下
我地隨便行入PMQ既一間cafe

另外Strawberry Lemonade 亦非常推薦
下次去PMQ休息一下 推薦大家去試下
2020-04-16
2019-10-22 463 瀏覽
平日極少「爬山上」PMQ ,但最近朋友在PMQ 開畫展,所以刻意去捧場,才發現這家窩夫店Grand Opening,喜愛甜點的我,也選擇支持一下新店。這家窩夫店裝潢很精緻,雪白明亮,讓人感覺整潔優雅,但是室內座位不多,現在這種天氣,坐在店外也是另一種享受。餐牌有不同的窩夫選擇,我跟2位朋友都挑選了雪糕跟Waffle(餐牌沒拍照,忘了名字),我另加一杯當日特製的哈密瓜 Lemonade Fizz。這個 Lemonade 有淡淡薄荷味,本身不喜歡薄荷的我,也可以接受,而且它不像其他常見的Lemonade 那麼甜,加上嚐得出新鮮的哈密瓜,剛好的配搭,沒有增胖的罪疚感,而且清新可口又解渴。小店用的,是Mövenpick雪糕,本來已經有品質保證,聽說新張期內還多送一球(好像是),所以$88有兩球Mövenpick雪糕再加窩夫,非常相宜。而且雪糕口味可以自選,更並非只有常見的雲呢拿、士多啤梨或朱古力口味,我選上了Cookies Caramel,兩位朋友分別選了傳統雲呢拿及岩鹽朱古力,單看雪糕口味的選擇,已見小店心思,超級吸引又可口。窩夫店的重點,怎能不提到窩夫呢?聽說這窩夫叫「烈日窩夫」,烈日是比

哈密瓜 Lemonade
雪糕 Waffle

窩夫店的重點,怎能不提到窩夫呢?聽說這窩夫叫「烈日窩夫」,烈日是比利時的地名,是當地受歡迎的小吃,香港賣這種窩夫的餐廳不多。窩夫是即叫即造的,口味也可以自由挑選,沒記錯有原味、朱古力、果仁...等,第一次試吃,固然是點個原味來吃。本來想像中的原味,就是什麼都沒有的窩夫,但原來烈日窩夫的特點是裡面有 Pearl Sugar,令本來窩夫的口味更豐富,而且一口咬下去,就馬上吃得出鬆軟的程度,跟以往在街頭上吃到的窩夫不一樣,一試難忘。加上伴碟的新鮮水果,吃起來甜而不膩,我三扒兩撥的,就KO了整個窩夫了。
Vanila Ice-cream Waffle

其實窩夫店的用心,也不單單在食物的質素上,小店的每一個擺設、食品的裝飾、甚至窩夫碟的選擇,肯定都是店主花盡心思去設計及預備的。

這是一間值得推薦,美味精緻又用心的窩夫店~~ 我一定會再「爬」去試吃其他口味的~~
題外話/補充資料: 聽說小店遲些會研發咸食,正餐又多個選擇~
2019-10-19
哈密瓜 Lemonade
雪糕 Waffle
Vanila Ice-cream Waffle
有次同朋友行過見到新開左間waffle 店就買左件原味waffle 醫肚,一食之下不得了..忍唔住過兩日再去慢慢坐低歎一個set😋一試之下,令我回想起以前係英國同比利時食的waffle ,果時我成日都食, 番到香港就冇得食lu,因為唔係周圍有得買。第二次去時係weekend, 可以好好坐低享受下。帶住電腦去做陣野,歎住杯strawberry lemonade ,叫左個waffle set, 今次試chocolate chip 味,仲有我至愛無花果😋😋😋😋加上movenpick Ge chocolate 🍫 雪糕,大滿足🥰🥰🥰個waffle 值得一提的係口感同一般cafe 唔同, 真係似我係外國食的專門賣waffle 的店的味道,最重要係佢係熱辣辣即整,e 份堅持已經唔係間間小吃店會做。因為熱辣辣的永遠最好食,建議買完就盡快食,保持最好口感😋😋仲有我都好中意鋪面簡約的裝潢,白雪雪配啞金色的椅子,環境乾淨舒適..係一個同朋友黎tea 黎chill , 傾下計又得,靜靜地一個人做下野又得的地方👍🏻
忍唔住過兩日再去慢慢坐低歎一個set😋

因為熱辣辣的永遠最好食,建議買完就盡快食,保持最好口感😋😋

原味waffle  with  pearl  sugar
Strawberry  lemonade
Waffle  with  chocolate  chip,Swiss  movenpick  chocolate  ice cream
2019-10-20
7 分鐘 (堂食)
原味waffle  with  pearl  sugar
Strawberry  lemonade
  • Waffle  with  chocolate  chip
2019-10-15 205 瀏覽
#191015.新開誠意窩夫小店🤤🍴.<#烈日窩夫 (開心果/夏威夷果仁) 配雪糕 $42+35>窩夫入面最愛烈日窩夫❤️香港有售而又好吃的屈指可數🥺即叫即製新鮮出爐熱騰騰外脆內軟😚麵糰在前一晚做好再發酵👍🏿下單後再把配料混合其中才去烤焗光是這樣已感受到其誠意🙂務求令每位客人都能品嚐最新鮮的成品🍻撕開有如麵包軟熟的質感🌾煙隨之飄出👅在具牛油香的絲絲麵包般的窩失感受到陣陣溫暖也不會過分油膩🥰配上適度的珍珠糖脆甜剛好驅走下雨天的陰沈氣氛🌬更具特色的是可選擇夾心餡料如開心果/夏威夷果仁🌟增添口感外味道更豐富可口👍🏿而且果仁含豐富營養價值😚較喜歡開心果口味較突出😋.亦配有雪糕🍦感謝老闆😌咖啡味雪糕不會太甜不搶風頭🤤espresso的苦香與窩夫十分配✨冷熱交融之感令人一試難忘👍🏿.單是心意已完勝🌟還要是基督教小店❤️而且好味度滿分💯一定會和爸爸再支持😚..📍 MomentByMoment (中環)中環鴨巴甸街35號元創方B座Hollywood 1樓H102號舖
#191015
新開誠意窩夫小店🤤🍴
窩夫入面最愛烈日窩夫❤️香港有售而又好吃的屈指可數🥺
亦配有雪糕🍦感謝老闆😌
📍 MomentByMoment (中環)