MR & MRS FOX

餐廳: MR & MRS FOX
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-10-14 757 瀏覽
Mr. & Mrs. Fox 位於鰂魚涌太古坊旁邊 鰂魚涌站A出口 過馬路後沿糖廠街直行就會見到 餐廳門口有個露天地方 鋪滿曬花花草草🌺🪴 好易認到Weekend Brunch 3 course $298 up💰1 appetizers, 1 main, 1 dessertAPPETIZERS:Egg Benedict & Muesli CupEgg Benedict 用料十足 面頭有啲魚子醬 食落帶微喊 入面有好多蟹肉🦀 好鮮味 之後有層菠菜 好健康 同埋一啲蔬菜既苦澀味都冇👍🏻重點個蛋黃好流心 一切開啲黃系咁流出黎 好治癒🤤Muesli Cup 系張燕麥 奇亞子等材料用奶撈成 面頭再加啲蜜糖 同有塊香蕉片🍌好吾好食就見仁見智啦😂MAIN:400g Canadian Pork Chop🐷lunch set 豬鞍需要加+48💰廚師用左燒安格斯既方法煮 單睇面頭既網紋已經好吸引 仲好大塊 好似釜頭排咁 好岩食肉獸胃口😂除左周邊有啲脂肪外 塊排本身都幾瘦 但只有中心部分有啲嚡 其他完全吾覺 都算吾錯😂MAINan-Seared Hokkaido Jumbo Scallop Fettucci

APPETIZERS:

400g Canadian Pork Chop🐷

lunch set 豬鞍需要加+48💰
400g Canadian Pork Chop

MAIN:
Pan-Seared Hokkaido Jumbo Scallop Fettuccine🍝

呢個北海道帶子海膽醬扁意粉真系細一😂海膽醬完全保留左海膽原有鮮味 加埋忌廉就更滑更creamy🥇
帶子非常大隻 面頭煎到少少焦 好香口 入面吾干身👍🏻火喉處理得非常好
麵質彈牙偏硬身

DESSERT:
Cheesecake & Chief Selection🍰

Cheesecake系傳統New York Cheesecake 甜度 硬度都適中😊
Chief Selection系Raspberry Mousse 比較甜 食左兩啖就放棄左😵‍💫

💭餐廳裝飾 食物質素都非常好🥰但set lunch吾包drink有啲失望🙈另外server都多甩漏 收碟時跌左2次野 好彩冇污髒到 Dessert又落錯左 同埋收錢個陣又計多左個set😵‍💫

2022-09-24
午餐
  • Pan-SearedHokkaidoJumboScallopFettuccine
2022-10-01 771 瀏覽
終於試到呢間,但坦言貴到一個點二人午餐$1000 埋單。但講到底食物質素係OK 既,但始終lunch hr 既時間,所以唔講得係Fine Dinning,Chill Out 係可以既。是次叫了Set Lunch 磨菇湯有驚喜,埋檯倒出來,而麵粉量少,主力由菇打成既湯。走地雞排,有炭燒及蜜糖味,全熟既雞,不過肉質超滑。所以食物質素加環境,豪一次係可以既。不過,後來又聽到呢間餐廳的小故事原來老闆娘特意開於此,聘用外國人,全店講英文,做中高價路線。為的是將太古坊旁這兩條街,打造成蘇豪區,再吸引好多小店進駐讓這商業區頓時開滿了餐廳,足夠應付每日冇數既打工仔。如果此故事係真,真係用心良苦。
終於試到呢間,但坦言貴到一個點

是次叫了Set Lunch
磨菇湯有驚喜,埋檯倒出來,而麵粉量少,主力由菇打成既湯。

走地雞排,有炭燒及蜜糖味,全熟既雞,不過肉質超滑。
所以食物質素加環境,豪一次係可以既。

不過,後來又聽到呢間餐廳的小故事
2022-09-28
2022-10-01 509 瀏覽
環境:裝修精美接待處:態度正常食物:魚有點咸,甜品唔錯服務:可能我英文唔好,衣著普通,一樓女外藉waitress態度非常之差。有啲狗眼看人低感覺,決定唔會再幫襯。
環境:裝修精美

接待處:態度正常

食物:魚有點咸,甜品唔錯

軟殼蟹
蛋糕
蛋糕
鰂魚涌。𝘉𝘰𝘰𝘬𝘮𝘢𝘳𝘬𝘦𝘥已久𝘔𝘳 & 𝘔𝘳𝘴 𝘍𝘰𝘹۶樓高三層۶食物高質۶環境舒適。G/F: 酒吧位置,還有露天座位,適合輕鬆的和朋友𝘏𝘢𝘱𝘱𝘺 𝘩𝘰𝘶𝘳 1/F: 用餐地方比想像中大,環境舒適啊2/F: 書架打卡位,附有露台位置.𝐷𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 𝑠𝑒𝑡 (𝐻𝐾 𝑟𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡 𝑤𝑒𝑒𝑘)選擇很多啊.sᴛᴀʀᴛᴇʀ ۶ sᴛᴇᴀᴋ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ۶ ᴄʜᴀʀ-ɢʀɪʟʟᴇᴅ ᴏᴄᴛᴏᴘᴜs.ᴍᴀɪɴ ۶ ᴘᴀɴ-sᴇᴀʀᴇᴅ ʜᴏᴋᴋᴀɪᴅᴏ ᴊᴜᴍʙᴏ sᴄᴀʟʟᴏᴘ ғᴇᴛᴛᴜᴄᴄɪɴᴇ۶ 340ɢ ʙʟᴀᴄᴋ ᴀɴɢᴜs 1885 ʀɪʙ-ᴇʏᴇ.ᴅᴇssᴇʀᴛ ۶ ʙᴀᴋᴇᴅ ᴀʟᴀsᴋᴀ.這間餐廳一直𝘉𝘰𝘰𝘬𝘮𝘢𝘳𝘬𝘦𝘥很久了,剛巧𝘏𝘒 𝘳𝘦𝘴𝘵𝘢𝘶𝘳𝘢𝘯𝘵 𝘸𝘦𝘦𝘬 便預訂了晚餐,本來是為了2樓的打卡位而來的,想不到整體食物質素也不錯啊,難怪平日晚上也差不多八成坐滿了。.除了牛扒燒得剛好,帶子意粉配上濃郁的海膽汁外,最印象深刻當然是甜品啊,即場點火視覺效果一流,切開還有自家製的雪糕很好吃,也很適合慶祝生日啊!.۶碎碎唸:環境、服務和食物也令人滿意,期待下一次白天的時
鰂魚涌。𝘉𝘰𝘰𝘬𝘮𝘢𝘳𝘬𝘦𝘥已久𝘔𝘳 & 𝘔𝘳𝘴 𝘍𝘰𝘹
۶樓高三層۶食物高質۶環境舒適。

1/F: 用餐地方比想像中大,環境舒適啊

ᴍᴀɪɴ

ᴅᴇssᴇʀᴛ
۶ ʙᴀᴋᴇᴅ ᴀʟᴀsᴋᴀ
۶碎碎唸:
環境、服務和食物也令人滿意,期待下一次白天的時候再訪一次呢!
2022-09-17 562 瀏覽
Came on a public holiday and they only offered a brunch set. The complimentary bread sourdough was nice and warm. The entree was a mini egg Benedict with muesli. As I cut the egg in half, the yoke oozed out beautifully. Nice! I had the Japanese scallop fettuccine and the pasta was cooked to al dente. The sauce was beautiful and the presentation was delightful. The other main was the salmon and it was cooked perfectly. There were only three choices for dessert. As I don’t have a sweet tooth, I c

There were only three choices for dessert. As I don’t have a sweet tooth, I can’t comment on them but both plates were emptied like new
so I guess I don’t need to say more!

Won’t mind to come again to try their usual menu !

2022-09-12
午餐
Happy Friday🍻 又係時候介紹D氣氛好又relaxing嘅高質餐廳🥳 位於鰂魚涌太古坊嘅Mr & Mrs Fox 一直都深受歡迎,我自己都黎過幾次,超適合放工去放鬆吓😚🌃 環境 (4/5)餐廳有3層樓咁高,裝修行現代歐陸風格,到處都有綠色植物點綴,帶少少田園風🌳 樓上dining area燈光較暗,好有情調~不過略嫌二人座位嘅餐枱有d細,上菜唔太方便🤏🏻 Ground floor係bar area,音樂會比較大聲,亦都設有室外area,happy hour一流😆😋 食物 (4.5/5)🥩 Dry Aged Australian M5+ 450g Strip Steak $628🧀 Mac & Cheese $68🍝 Pan-seared Hokkaido Jumbo Scallop Fettuccine $258🍫 Crunchy Raspberry Milk Chocolate Stick $108超推薦呢度嘅dry aged steak!!!! 🥩 性價比超高🤩 一定要試佢個dry aged啊因為肉味真係濃郁好多🤤 嗌左medium rare,炭燒味好香💕 但今次略嫌有D

🌃 環境 (4/5)

😋 食物 (4.5/5)
🧀 Mac & Cheese $68

超推薦呢度嘅dry aged steak!!!! 🥩 性價比超高🤩 一定要試佢個dry aged啊因為肉味真係濃郁好多🤤 嗌左medium rare,炭燒味好香💕 但今次略嫌有DD 失手,食落似medium,不過問題都唔大嘅~

Mac & Cheese

我地另外嗌左個mac & cheese做side,拉芝超邪惡🤩🧀 食落啖啖cheese,好香濃,不過一次食太多就好易滯🙈

北海道帶子海膽醬意粉超驚艷🍝❤️ 海膽醬真係帶有海膽嘅鮮甜味,帶子夠大粒,不過得一粒好似有d孤寒🙈 Fettuccine夠粗夠厚,好有咬口,絕對會encore👍🏻

甜品方面,之前次次都食打卡一流嘅baked alaska😆 今次就試吓新嘢🍧 Chocolate stick裏面係raspberry sorbet,酸酸甜甜,好啱消滯😚

💰 價錢 (4/5)
Average price $500-600/pp (with alcohol)

Mr & Mrs Fox 嘅menu都幾多選擇,如果唔食扒都有好多肉類同海鮮選擇,豐儉由人😌 綜合食物質素同環境黎講,呢度性價比好高,難怪長期都咁多人🥰
....

Re-visited Mr and Mrs Fox, one of my favourite casual dining restaurants in Hong Kong 😚 The dry ages steaks are highly recommended! 🥩 Extremely meaty and tender; goes perfectly with mac & cheese as well 🧀 The Pan-seared Hokkaido Jumbo Scallop Fettuccine is a surprise! 🍝 Really appreciate the plating, very aesthetic and nicely presented ❤️ It's a very nice place to chill out and I'm sure I will be here again soon 😛
Mac & Cheese
2022-09-11 3793 瀏覽
THE “FOXTROT” Any 2 courses 💰$288 STARTER - CREAM OF TOMATO SOUP蕃茄酸酸甜甜的味道令人非常開胃,加入麵包脆粒,作為前菜很不錯~- TUNA TARTARE 吞拿魚碎中加入紅莓 草莓 芒果avocado purée,微酸的熱帶水果令口味層次更多重!可以夾雜着旁邊的脆餅一起吃,層次口感更棒!👍🏻MAIN🍽- CONFIT DUCK LEG 以炆焗方式烹調鴨腿,肉質軟熟,咬一口骨肉即分離☺️配以焦糖橙醬汁,非常清新的配搭!- BEETROOT RISOTTOVegetarian friendly!紅菜頭意大利繪飯,血紅色既造型,非常吸睛!當中加入Feta Cheese 及芝士脆餅,充滿鹹香味👍🏻DRINKS- Iced Cappuccino- Iced Lemon TeaDESSERT ✨絕對是我最愛的環節!- Baked Alaska 🔥外層是蛋白霜,中間是咖啡味雪糕店員會先燒熱酒,再淋上甜品上,營造出烈火熊熊的火焰🔥要準備好手機喇📸🤩軟綿綿的蛋白霜配上冰凍的咖啡雪糕,味道十分不錯!火焰雪山的造型及雪糕也是seasonal 的

STARTER
- CREAM OF TOMATO SOUP
- TUNA TARTARE
可以夾雜着旁邊的脆餅一起吃,層次口感更棒!👍🏻

MAIN🍽
- CONFIT DUCK LEG
以炆焗方式烹調鴨腿,肉質軟熟,咬一口骨肉即分離☺️
配以焦糖橙醬汁,非常清新的配搭!
- BEETROOT RISOTTO
Vegetarian friendly!
紅菜頭意大利繪飯,血紅色既造型,非常吸睛!
當中加入Feta Cheese 及芝士脆餅,充滿鹹香味👍🏻

DRINKS
- Iced Cappuccino
- Iced Lemon Tea

DESSERT ✨
絕對是我最愛的環節!
- Baked Alaska 🔥
外層是蛋白霜,中間是咖啡味雪糕
店員會先燒熱酒,再淋上甜品上,營造出烈火熊熊的火焰🔥
要準備好手機喇📸🤩
軟綿綿的蛋白霜配上冰凍的咖啡雪糕,味道十分不錯!
火焰雪山的造型及雪糕也是seasonal 的喔!
特別節日還可以畫碟,儀式感滿滿👍🏻

絕對係港女們會非常喜歡的餐廳!👍🏻
2022-09-08 866 瀏覽
三層高的餐廳,地下酒吧及設有露天座位,晚餐經常滿座!餐廳燈光偏暗,營造舒適寫意氣氛。餐廳的麵包口感鬆軟😀 我們order了non-alcoholic的班蘭檸檬汁,它是有汽的,加了sparkling water,很解渴,班蘭味很香,檸檬汁甜度適中😉鵝肝醬配以烤脆了的薄多士,加上新鮮無花果、士多啤梨和雜梅醬等酸酸甜甜食材之襯托,整個菜不會膩,但又能感受到鵝肝的油香。油甘魚刺身配以少量魚子醬,魚子醬的咸香帶出油甘魚的鮮味,加上少許柚子及檸檬汁,令整個小吃更平衡。照燒汁燒章魚走日本風,上面的羽衣甘藍有醋作適量調味,配上蘋果慕斯,添加一些歐陸色彩。三文魚煎得非常香脆,內裏肉質嫩滑,在三文魚底層的是芒果,酸甜的味道令整個菜感覺很輕盈及開胃。香煎北海道帶子煎得恰到好處,能吃到帶子的鮮味。牛扒我們叫了medium rare,牛扒的油光及烤網紋代表外面烤得香口,而切開後内部juicy有肉味,個人認為沾少許鹽比醬汁更合適,更能帶出牛肉味。忌廉菠菜的忌廉夠濃郁及厚,與菠菜的比例剛剛好。當你叫了火焰雪糕,侍應會在你的面前點火,有oreo、toffee味,甜度剛好,與雪糕很合襯

香煎北海道帶子煎得恰到好處,能吃到帶子的鮮味。

忌廉菠菜的忌廉夠濃郁及厚,與菠菜的比例剛剛好。

Pandan  Lemonade
Hamachi Terrine
Char-Grilled Salmon
Angus Rib-eye
2022-09-01 561 瀏覽
出糧日,跟同事約左中午飯來這裡豪食一餐😄平時都是G/F,今天安排了1/F,坐下來才發現原來每一層餐牌都不一樣的,1/F更吸引。餐廳環境很清幽,周圍都是草,很田園的風格,在公司都是望著電腦,趁機可以舒緩一下眼睛疲勞😎我們都叫了一個set lunch,有湯有主食有甜品有餐飲。蕃茄湯滿滿的一大碗,先有一點脆粒再係我面前加滿一大碗的湯,紅紅的,香濃蕃茄味,飲完已經飽肚了一半😂主食是紅菜頭意大利飯,上菜是紫紫紅紅,看著就覺得漂亮,擺盤亦十分精緻,放在面的有幾片薄脆,原來是芝士,飯的味道很creamy,少許甜甜的,沒有紅菜頭本身的怪味,相當夾的味道,很喜歡這個,很特別甜品是檸檬撻,小小的一個,酸酸甜甜,清新的檸檬香,雖是甜品,一點打不膩且還很開胃。最後餐飲凍檸茶是一天必備的吧😋飽飽的開心地回公司繼續上班,果然美食就是動力😋
出糧日,跟同事約左中午飯來這裡豪食一餐😄
我們都叫了一個set lunch,有湯有主食有甜品有餐飲。

最後餐飲凍檸茶是一天必備的吧😋

飽飽的開心地回公司繼續上班,果然美食就是動力😋
2022-08-27 564 瀏覽
去Staycation好多時package都會包早晚餐,但有時都想搵吓附近有咩餐廳試吓,呢間餐廳個名就聽咗好耐不過就未試過,既然今次有機會當然嚟試吓啦⋯一般食西餐其實冇乜特別,來來去去都係嗰類,點完餐後送上熱辣辣麵包,麵包出奇地好食(唔知係咪因為肚餓),再嚟致愛嘅生牛肉他他,用多士加埋牛骨髓伴牛肉他他,正👍🏻! 跟住有medium Rare嘅eye rib😋,食物質素算係average之上(我個人覺得咋),但今次反而有個期待就係‘火焰雪山’,因為唔係太多地方有得食,亦估唔到份量算大,如果有4個人Share會啱啱好。整體來講用餐都几滿意,走嘅時候見到下層Bar都好多人飲酒、chill吓,都唔錯喎!
2022-08-21
🅼🆁 🅰︎🅽🅳 🅼🆁🆂 🅵🅾︎🆇之前見到有好多人係好靚嘅圖書櫃前面影相 發現原來都好近公司 📚呢度除咗食物好高質素之外 服務都超級好 會超級細心介紹每道菜式 了解你嘅需要 如果有咩特別日子想慶祝絕對推介呢度呀👍🏼﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/𝐹𝑜𝑖𝑒 𝐺𝑟𝑎𝑠 𝐷𝑒 𝐶𝑎𝑛𝑎𝑟𝑑🦆 $238/鵝肝醬分量超級多同軟滑 佢嘅鹹香同無花果果醬嘅甜味相輔相成 🍓中和咗個油膩感令到成件事好refreshing 隔離嘅多士都係可以再refill架 超級開胃🍽/𝐶ℎ𝑎𝑟-𝑔𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑜𝑐𝑡𝑜𝑝𝑢𝑠🐙 $188/八爪魚煮嘅時間拿捏得啱啱好⏲一啲都唔會韌 仲會有少少漿住個口 真係食得出有少少炭火燒嘅香氣 🪵除此之外佢都有唔同配菜例如檸檬泡沫 醃蘿蔔同墨魚汁脆脆 睇得出佢哋諗每道菜都好有心機 唔會馬虎🧑🏻‍🍳/𝑆𝑡𝑒𝑎𝑘 𝑡𝑎𝑟𝑡𝑎𝑟 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑏𝑜𝑛𝑒 𝑚𝑎𝑟𝑟𝑜𝑤 🦴$88/同上面其他頭盤一樣佢都係行清新路線 牛肉一啲腥味都冇 加埋蕃茄青瓜同鵪鶉蛋撈埋一齊 🍳係酸酸甜甜 但係個口感就好滑溜 未必個個人都鍾意 另外牛骨髓有香味好重 雖然佢有蔥蒜調味 但係油膩感有啲多🌝/𝐷𝑟𝑦-𝑎𝑔𝑒𝑑 450𝑔𝑆𝑡𝑟𝑖
🅼🆁 🅰︎🅽🅳 🅼🆁🆂 🅵🅾︎🆇

﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
/𝐹𝑜𝑖𝑒 𝐺𝑟𝑎𝑠 𝐷𝑒 𝐶𝑎𝑛𝑎𝑟𝑑🦆 $238/

/𝐶ℎ𝑎𝑟-𝑔𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑜𝑐𝑡𝑜𝑝𝑢𝑠🐙 $188/

/𝐷𝑟𝑦-𝑎𝑔𝑒𝑑 450𝑔𝑆𝑡𝑟𝑖𝑝 𝑆𝑡𝑒𝑎𝑘 🥩$558/
其實係我哋第一次食熟成牛扒 因為牛肉嘅外層同表皮油脂風乾咗 鎖住左啲水分 💦所以除咗油花相對黎講會更加集中之外 佢嘅牛肉會更加鮮甜 牛味超級濃郁係普通嘅三倍到🤩同埋隔離嘅蒜同蕃茄都超級好食😙

另外佢都有跟四款唔同醬汁 乾邑白蘭地黑椒汁, 蛋黃醬,chimichurri同salsa 所以食嗰陣會有唔同新嘅口味刺激你 唔會淨係食到牛肉嘅油膩感🥳

/𝐵𝑎𝑘𝑒𝑑 𝐴𝑙𝑎𝑠𝑘𝑎🔥$138/
佢一上嗰陣真係俾佢嘅份量嚇親 淋vodka嗰一刻一定要相機食先 📸但係除咗個樣之外佢嘅味道同口感都好完美 面頭嘅蛋白霜索晒酒香味 🥃入面嘅檸檬雪糕中和左mergingue 嘅甜味 🍋加埋下面有超級趣口嘅餅底 🍪同埋焦糖香蕉 🍌就咁齋睇字已經可以想像到個層次有幾豐富😩
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
🌟整體評分 (滿分: ♡♡♡♡♡)
味道: ♡♡♡♡♡︎
環境打卡: ♡♡♡♡︎♡︎
性價比: ♡♡♡♡︎
Encore指數: ♡♡♡♡︎♡︎
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
MR & MRS FOX (鰂魚涌)
📍鰂魚涌糖廠街23號地舖
2021-07-11
2022-08-13 508 瀏覽
5級評分好味😋😋😋😋😋回頭 🤩🤩🤩🤩性價比 💯💯💯💯夜晚去開鰂魚涌食完飯,之後就去咗飲嘢咁啱見到呢間Mr & Mrs Fox 想試好耐但一直都冇機會,所以今晚決定試下先! 呢間嘅cocktail 真係值得一讚,叫左杯gin cocktail London dry gin+士多啤梨乾整得好好飲
5級評分

好味😋😋😋😋😋

回頭 🤩🤩🤩🤩

性價比 💯💯💯💯

夜晚去開鰂魚涌食完飯,之後就去咗飲嘢

2022-08-06 594 瀏覽
🦊 森系田園風西餐廳🌴🌿🪴🥩225𝒈 𝑾𝒂𝒈𝒚𝒖 𝑯𝒂𝒏𝒈𝒆𝒓 𝑺𝒕𝒆𝒂𝒌 $288推介!肉嫩唔會油膩👍🏻肉味香,唔需要再額外加調味,本身夠哂味😆冇得輸‼️伴碟沙律夠哂 fresh🥗仲配埋幼薯條🍟可惜食的時候唔太脆🙈🐟 𝑪𝒉𝒂𝒓-𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑺𝒂𝒍𝒎𝒐𝒏 $268烤三文魚厚身大塊,燒得岩岩好👍🏻配炸薯仔波波,粟米粒🌽同青椒🫑,系幾特別既配搭,平時好少見,但又唔會唔夾,仲幫碟三文魚增添左色彩🎨擺盤精緻🌿🍝𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒆 $258海鮮番茄醬墨汁意粉,搭配多種海鮮蝦蜆肉青口仲有大大粒帶子加分😝,配濃濃番茄醬🍅,系不失之選👍🏻🍓𝑺𝒕𝒓𝒂𝒘𝒃𝒆𝒓𝒓𝒚 𝑺𝒉𝒓𝒖𝒃 𝑳𝒆𝒎𝒐𝒏𝒂𝒅𝒆$48解渴,唔會好甜,飲落似飲緊乳酸,反而唔系好覺有檸檬味🍋😂✨空間大有3層,以綠色植物為主題🌿🪴🌴環境舒適,上菜快🧑🏻‍🍳每碟都用心擺盤,高質👍🏻
🦊 森系田園風西餐廳🌴🌿🪴

🥩225𝒈 𝑾𝒂𝒈𝒚𝒖 𝑯𝒂𝒏𝒈𝒆𝒓 𝑺𝒕𝒆𝒂𝒌 $288

🐟 𝑪𝒉𝒂𝒓-𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍𝒆𝒅 𝑺𝒂𝒍𝒎𝒐𝒏 $268

🍝𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒆 $258

strawberry shrub lemonade

🍓𝑺𝒕𝒓𝒂𝒘𝒃𝒆𝒓𝒓𝒚 𝑺𝒉𝒓𝒖𝒃 𝑳𝒆𝒎𝒐𝒏𝒂𝒅𝒆$48
解渴,唔會好甜,飲落似飲緊乳酸,反而唔系好覺有檸檬味🍋😂

strawberry shrub lemonade
2022-08-05 503 瀏覽
餐前包好有誠意淨係叫左個🦞飯同甜品因為lunch食得好飽🦞係好食既,但係飯真係一般🤪Alaska(甜品名)味道上好有驚喜,酸酸地(以為有菠蘿味雪糕,點知餐牌係寫花生醬),又有d酒味特登開post係想讚下間餐廳服務好好入座就會邀我哋去打卡先,可以先落單,後打卡,咁樣食物就會準備得啱啱好,預返個上菜時間想叫酒飲一事後職員都會耐心推介番問返嗰個生日甜品個陣,職員係滿面笑容咁回答我,話一早已經為我準備好而上甜品嗰位職員非常貼心,幫我哋影相之餘,又肯同我哋研究角度,等我哋可以好靚咁打卡👍👍
餐前包好有誠意
淨係叫左個🦞飯同甜品
因為lunch食得好飽
🦞係好食既,但係飯真係一般🤪
特登開post係想讚下間餐廳服務好好
想叫酒飲一事後職員都會耐心推介番
  • Baked Alaska
2022-07-25 652 瀏覽
🔻太古酒店旗下集團香港東隅𝐸𝒜𝒮𝒯的𝓜𝓡.𝓜𝓡𝓢 𝓕𝓞𝓧,以綠色為主調配合田園風嘅裝修,令人有舒適柔和嘅感覺☺️餐廳有3層的設計,充滿綠色植物嘅空間,日間就會好似去咗歐陸小花園,夜晚轉一轉燈光變成非常有格調嘅BAR🌌🌉,同朋友chill下聚1聚,或同另一半浪漫下,一樣適合☺ 提供多種不同嘅體驗❤️Book咗6點dinner慶祝生日,1樓未ready嘅關係,喺樓下happy hour時間飲咗兩杯嘢先🥂星期五happy hour時間好熱鬧,暗暗的暖黃燈光,加上輕快有節奏感的音樂同大量植物佈置,配上一杯cocktail或者draught beer ,自自然然進入放鬆的狀態😌,最後放鬆得濟忘記影相😜🌕 𝔻𝕖𝕖𝕡 𝔽𝕣𝕚𝕖𝕕 🦀 ℂ𝕣𝕒𝕓 ℂ𝕒𝕜𝕖 💲168🌟sᴡᴇᴇᴛ ᴄᴏʀɴ | ʙᴇʟʟ ᴘᴇᴘᴘᴇʀ | ᴏɴɪᴏɴ | ᴘᴀᴘᴀʏᴀ & ᴍᴀɴɢᴏ sᴀʟsᴀ | ʀᴇᴍᴏᴜʟᴀᴅᴇ sᴀᴜᴄᴇ Deep Fried外脆內軟😋 啖啖蟹肉碎,口感滿足☺️ 蟹餅上配有栗米·甜椒 ·洋葱 ·木瓜·芒果等,加埋千島醬汁,賣相七彩繽紛☺️🤩🥳配菜沙律點綴新鮮爽甜🥗,作為一個starter最合適不過🤤🌕 𝕆
🔻

🌕 𝕆𝕣𝕘𝕒𝕟𝕚𝕔 𝕄𝕦𝕤𝕙𝕣𝕠𝕠𝕞 ℝ𝕚𝕤𝕠𝕥𝕥𝕠 💲238🌟

係一個純素菜嘅Risotto,每一口充滿香濃磨菇味,Risotto軟硬度拿捏得剛剛好,口感細緻綿密,上面加幾塊脆片,香脆加上綿密令菜式除味道外,層添口感的衝擊😋,醬汁味道濃而不膩,夠creamy,配上松露油更帶出菇菌類鮮香,而鮮刨的松露片更加錦上添花,令一個純素菜式味道昇華幾個層次🤩

🌕 𝟛𝟜𝟘𝕘 𝔹𝕝𝕒𝕔𝕜 𝔸𝕟𝕘𝕦𝕤 𝟙𝟠𝟠𝟝 ℝ𝕚𝕓-𝕖𝕪𝕖💲478🌟

一見到肉眼扒上的坑燒紋,就知好野,對grilled steak的炭香味真係無抵抗力🤤
黑安格斯 Rib-eye肉味濃,夠juicy。

🌕 𝔹𝕒𝕜𝕖𝕕 𝔸𝕝𝕒𝕤𝕜𝕒 💲168🌟
ᴠᴀɴɪʟʟᴀ ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ | ᴛᴏғғᴇᴇ | ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ᴄʀᴜɴᴄʜ | ғʟᴀᴍʙᴇᴇ

ⓂⓇ&ⓂⓇⓈ ⒻⓄⓍ王牌甜品🔥 Vanilla ice cream上面有蛋白霜係隔住雪糕同火陷嘅必要關鍵‼️

waiter淋上Flambee 喺晚上Dinner暗光環境見到火陷真係好吸睛好靚,慶祝生日加埋Happy birthday,壽星係冇抗拒到嘅理由☺️ 雪糕份量都大,雲呢拿味配合roasted Almond同淡淡的Toffee,係perfect-match😍好淡淡嘅Toffee味道唔會過甜🤩👍🏻

💡微笑蛋🥚🅃🄸🄿🅂 💡
ツ鰂魚涌地鐵站🚇A出口,步行約5分鐘🥰
ツ餐廳每1位職員都非常親切有禮👍🏻
ツ私心推介𝕆𝕣𝕘𝕒𝕟𝕚𝕔 𝕄𝕦𝕤𝕙𝕣𝕠𝕠𝕞 ℝ𝕚𝕤𝕠𝕥𝕥𝕠·𝔹𝕒𝕜𝕖𝕕 𝔸𝕝𝕒𝕤𝕜𝕒