⭐️評分:8.5/10-中式x泰式 Fusion 菜,創新獨特-✳️紅磚豆腐 👍👍以紅菜頭染成紅色,模仿泰國紅磚屋酥脆香口,內裡滑溜,口感多元-✳️泰燒汁八爪魚 👍👍底層清甜新鮮西瓜配搭彈牙爽口八爪魚加上特製青汁口味層次豐富-✳️泰王咖喱龍蝦 + 手抓餅 👍👍👍濃稠咖哩汁,融入蛋醬更綿滑肉質彈牙鮮爽以台式手抓餅包裹蝦肉、咖哩醬、蝦膏、年糕😍 味道均衡誘人-✳️冬陰公脆皮燒雞 👍👍👍炸子雞繁複做法,風乾再炸熟造就皮脆肉嫩多汁效果秘製冬陰公醬滲入雞肉-✳️香茅檸檬葉烤魚 👍👍👍魚皮酥脆,魚肉軟滑幼嫩檸檬葉帶出清香口味加上特製醬汁酸甜香辣,呈現豐富層次色香味俱全-✳️麥皮蝦 👍香口,肉質彈牙強烈鹹蛋黃香氣撲鼻-✳️泰式青醬牡丹蝦 蝦肉柔軟有膠質,帶黏度配上青醬更提鮮-✳️參巴豬頸肉炒椰菜 回窩肉風格烹煮椰菜吸收香濃參巴醬豬頸肉柔嫩軟熟,帶彈性-✳️菠蘿炒飯 👍👍臘味炒飯 vs 菠蘿炒飯 將臘味特有的臘肉油香融入微甜的菠蘿炒飯鹹香味中透出陣陣菠蘿清香油而不膩-✳️泰皇冬陰公湯有別傳統,湯底加入南薑、香茅、檸檬葉、魚露、檸檬汁、辣椒膏等多種香料香料味道濃郁,配搭多種海鮮❗️以酒精配搭加強酸辣度更可口❗️-✳️黑糖椰子雪糕
⭐️評分:8.5/10
中式x泰式 Fusion 菜,創新獨特
✳️紅磚豆腐 👍👍
以紅菜頭染成紅色,模仿泰國紅磚屋
酥脆香口,內裡滑溜,口感多元

✳️泰燒汁八爪魚 👍👍
底層清甜新鮮西瓜
配搭彈牙爽口八爪魚
加上特製青汁
口味層次豐富
✳️泰王咖喱龍蝦 + 手抓餅 👍👍👍
濃稠咖哩汁,融入蛋醬更綿滑
肉質彈牙鮮爽
以台式手抓餅包裹蝦肉、咖哩醬、蝦膏、年糕😍 味道均衡誘人

✳️冬陰公脆皮燒雞 👍👍👍
炸子雞繁複做法,風乾再炸熟
造就皮脆肉嫩多汁效果
秘製冬陰公醬滲入雞肉

✳️香茅檸檬葉烤魚 👍👍👍
魚皮酥脆,魚肉軟滑幼嫩
檸檬葉帶出清香口味
加上特製醬汁酸甜香辣,呈現豐富層次
色香味俱全

✳️麥皮蝦 👍
香口,肉質彈牙
強烈鹹蛋黃香氣撲鼻

✳️泰式青醬牡丹蝦
蝦肉柔軟有膠質,帶黏度
配上青醬更提鮮
✳️參巴豬頸肉炒椰菜
回窩肉風格烹煮
椰菜吸收香濃參巴醬
豬頸肉柔嫩軟熟,帶彈性
✳️菠蘿炒飯 👍👍
臘味炒飯 vs 菠蘿炒飯
將臘味特有的臘肉油香融入微甜的菠蘿炒飯
鹹香味中透出陣陣菠蘿清香
油而不膩

✳️泰皇冬陰公湯
香料味道濃郁,配搭多種海鮮
❗️以酒精配搭加強酸辣度更可口❗️

✳️黑糖椰子雪糕 👍👍👍
獨特滑溜的竹蔗茅根果凍,放上綿密椰子雪糕,配搭爽口桃膠,淋上黑糖醬
最後撒上炸椰子肉,畫龍點精!
😍😍

• 香茅檸檬葉烤魚
  • 菠蘿炒飯
  • 黑糖椰子雪糕
2024-01-15 172 瀏覽
Mira Place 3樓最近新開左間泰國餐廳,裝修都幾靚,環境光猛,除左普通menu之外,晏晝仲有lunch menu供應。上個星期試左幾個lunch,推介紅咖喱雞同埋香茅肉餅,咖哩唔係好辣仲有好多配菜、肉餅幾特別仲配埋蛋,送飯一流。如果想再要試多啲野,個menu仲可以加配其他小食同飲品,個日就加左個豬頸肉同雞翼,兩樣野都好惹味 👌🏽 野飲就叫左杯龍眼茶,呢啲天氣飲就好舒服,夏天可能要有凍飲。下次可以試埋晚餐 🙋🏽‍♀️
下次可以試埋晚餐 🙋🏽‍♀️
2024-01-14 211 瀏覽
自從變咗奴才後,就會鍾意搵啲可以帶埋狗狗一齊去嘅地方食嘢,但係通常都要揸車去到新界,對我住九龍區的人始終唔係太方便。今日嚟到尖沙咀美麗華商場新開嘅Mue Mue 餐廳,佢嘅戶外地方真係好吸引!座位好闊落,旺中帶靜,有足夠地方比我一家人同狗狗享受一頓舒適和寧靜嘅Sunday lunch。尤其係而家呢個季節坐outdoor,真係同去新界啲戶外餐廳冇咩分別。今日食咗佢哋嘅set lunch ,加埋前菜同雪糕甜品。落咗單之後,好快上菜,同傳統泰菜味道有啲唔同,好似中泰合璧咁,都幾得意,原來係中環唐述師傅設計嘅,唔怪得知咁有創意,個青咖喱和牛份量好足,啲牛好腍,同埋唔食開辣嘅我都覺得呢個青咖喱好好味,我個朋友就點咗海南雞,碟海南雞係同冬瓜湯同串燒一齊上嘅,如果串燒加埋個串燒醬就完美啦! 至於服務方面,經理同其他服務員都好友善,好有笑容,可能係新開關係,耐唔耐都會走過嚟問吓我哋意見有冇特別需要,寫低我哋嘅意見,睇得出佢哋好有心做好呢間餐廳。而家個個北上消費,希望大家唔好唔記得香港仲有一班好有心嘅年青人想做好本地餐飲業。
2024-01-14
  • 青咖喱和牛
2024-01-11 313 瀏覽
今晚一行四人到新開業既泰菜 Mue Mue 晚餐。紅磚豆腐 – 用避風塘既方法煮,賣相好睇, 而且皮好脆, 加埋炸蒜既香一齊食, 好味!冬陰公脆皮燒雞-個皮又薄又脆, 手撕雞‧如果雞胸肉可以再滑D就perfect!冬陰公湯-好多海鮮!好大煲! 味道對我黎講辣左D, 朋友就覺得鹹左DD.泰燒汁八爪魚-個汁幾特別, 八爪魚配西瓜原來都夾燒豬頸肉-呢個真係醃得唔入味, 雖然份量好大, 但有D失色黑糖椰子雪糕必點!!!上面有粒粒椰肉, 同埋其他配料, 好食有驚喜!Overall黎講, 環境同服務態度都相當唔同,食物選擇可以再多D.
今晚一行四人到新開業既泰菜 Mue Mue 晚餐。
泰燒汁八爪魚-個汁幾特別, 八爪魚配西瓜原來都夾
燒豬頸肉-呢個真係醃得唔入味, 雖然份量好大, 但有D失色

2024-01-10
2024-01-10 518 瀏覽
呢個位以前係King Ludwig, 後來結業.  空置咗幾個月, 聽同事講開了一間泰國菜, 於是我地 lunch 落去食下.內部裝修無咩大變化, 大致上都用返之前GE 格局, 係D 座位和枱的擺位闊D, 所以無以前咁貼近.  睇裝潢似係想走高檔路線, 而餐價亦都係中上檔.我覺得一間走高檔路線的餐廳除了有食物質素、良好服務態度, 仲要有貼心GE 安排.論環境, 呢間Mue Mue 的亮麗雪白裝修給人好舒服, 可是冷氣就過了火.  我地都見到有人要求換位, 我地就無換位, 但見到枱上食物上的九層塔吹到不停搖擺, 食物好快涷晒………..論服務, staff 係好 nice 又 helpful.論食物質素, lunch餐價平均係過百, 但只係得嗰主食, 無餐湯 or 餐飲, 令到我覺得5夠圓滿.  呢度叫 lunch menu 里的主食, 係可以用半價叫飲品 / 甜品.  即係叫杯龍眼茶 / 香茅茶, 計埋加一, 要 $30, 值5 值則見仁見智.  甜品只係得椰子雪糕, 無一般傳統泰國甜品, 5 啱我.Appetizer 係加錢叫, 咁我地3條友, 叫咗:2 sets 雞翼 (每 set

論服務, staff 係好 nice 又 helpful.

Appetizer 係加錢叫, 咁我地3條友, 叫咗:

2 sets 雞翼 (每 set $28, 有3隻)  : 雞翼係炸得燶咗D, 但好彩有肉汁

1 份豬頸肉木瓜沙律 ($38) : 有4片薄豬頸肉+少量木瓜絲.  精緻得有點傻眼了………

主食叫咗:

青咖喱牛面頰飯 ($148) : 牛面頰份量尚算合理, 青咖喱香口, 里面有一點點配菜係蕃茄 & 茄子粒粒

海鮮鴛鴦米 ($128) : 有蝦和魷魚薄圈, 鴛鴦米有D 脫水脫油, 無咩味

海南雞飯 ($128) : 飯係黃色, 但無黃薑味、雞油味, 仲要係乾巴巴.  吃一口也不想再吃了.  海南雞算滑, 有半隻滷蛋.  最得意係有2串串燒, 但無 sauce, 又係乾乾的

埋單3個人共$547.8

呢個價錢+強勁冷氣+味道麻麻, 我地決定5會再來了………….
2024-01-09