2023-10-30 121 瀏覽
🐟🦐🥘🍧🦞餐廳名: Nathanhouse地區: 大角咀評語:柚子油醋醃油甘魚薄造•皇家魚子醬•山葵薄脆日本牡丹蝦•北海道赤海膽燒白露荀•松葉蟹肉濃湯雜莓雪葩地金目錭 •日本大根皴皮椰菜包• 蜜瓜魚濃湯炭燒原隻深海龍蝦尾。香茅龍蝦汁。香煎瑞士薯特色三色朱古力雪糕•焦糖粟子每位HK$698結論: 聖誕前夕既聖誕大餐 節日訂座要俾訂金 但坐唔滿座 入座後慢慢上菜 整體食物質素OK 龍蝦唔新鮮 地金目錭剪到個皮好脆好香 其他唔算好岀色 餐廳入口係戲院 少少難搵
🐟🦐🥘🍧🦞

日本牡丹蝦•北海道赤海膽
燒白露荀•松葉蟹肉濃湯
雜莓雪葩
地金目錭 •日本大根皴皮椰菜包• 蜜瓜魚濃湯
炭燒原隻深海龍蝦尾。香茅龍蝦汁。香煎瑞士薯
特色三色朱古力雪糕•焦糖粟子
每位HK$698

2022-12-24
一直很喜欢吃生蚝🦪但蒜蓉生蚝吃的比较多,有时候就不想吃熟的想吃生的😉朋友推荐我去试试奥海城唯一一家有提供生蚝的餐厅——Nathan house ,就在奥海城的电影院旁边,装修很有格调,外面还有露台可以看海景。這家店的生蚝拼盘,从小到大三种生蚝搭配3种不同的酱汁,看起来就超好吃🤩🤩-📌生蚝拼盘💰388从小到大依次是:法国加利安奴🦪、法国路易费莎🦪、日本时令🦪。生蚝都非常的新鲜,一点腥味都没有!品质极佳👍🏻日本🦪超级大一只,吃起来特别爽😋搭配的3种酱汁我最喜欢黄瓜柑桔青柠汁(酸酸甜甜特别清爽)〉微辣雪梨汁柚子姜汁✨生蚝拼盘还搭配两支香槟或者白酒👍🏻📌炭烧美国安格斯肉眼扒💰288牛扒入口满嘴的烟熏香味,5份熟火候把控的刚刚好。超级喜欢吃里面搭配的薯角🤣外脆里嫩还甜甜的📌特浓和牛面颊阔条面💰128牛肉非常软烂,面条劲道,裹上香浓的酱汁很不错耶📌松脆比利时窝夫·鲜果·特浓朱古力雪糕💰88甜品摆盘超精致!窝夫搭配雪糕真的很诱人😍😍外皮香脆内里松软,蘸上雪糕可好吃了😋甜筒壳特别香脆
📌生蚝拼盘💰388

✨生蚝拼盘还搭配两支香槟或者白酒👍🏻
📌炭烧美国安格斯肉眼扒💰288

📌特浓和牛面颊阔条面💰128
牛肉非常软烂,面条劲道,裹上香浓的酱汁很不错耶

📌松脆比利时窝夫·鲜果·特浓朱古力雪糕💰88

2022-11-18 785 瀏覽
奧運站實在太多餐廳 Openrice睇到眼花撩亂😵‍💫決定試呢間📍Nathanhouse海庭道18號二奧海城二期一樓(戲院旁邊)歐陸風格裝潢 座位闊落舒適 Set lunch 時間12:00-14:30價錢$82至$148 食物種類太少 連意粉都無可以揀是日餐湯或沙律-大蝦柚子沙律柚子酸酸甜甜 好開胃-炭烤肉眼扒五成熟Order五成熟 切開約七成 略嫌太熟 不夠嫰-牛肉漢堡加脆薯牛肉漢堡Juicy 大大份薯條呢一個🍔幾抵食+$12是日精選水果冰茶 實在太甜 無乜必要都係唔好試😂🌟總結🌟環境同埋服務態度都好好lunch款式少 餐廳食物質素一般
奧運站實在太多餐廳
Openrice睇到眼花撩亂😵‍💫
決定試呢間

📍Nathanhouse
海庭道18號二奧海城二期一樓(戲院旁邊)

歐陸風格裝潢 座位闊落舒適

環境同埋服務態度都好好
lunch款式少 餐廳食物質素一般
2022-11-16
午餐
因為都食過幾次,每次食嘅菜式都唔同,相係分開幾次影嘅。 先講下呢度嘅牛扒,真係好好食,基本上每次都食,三成熟,唔會有血水流岀嚟,rest嘅時間足夠,又唔會乾。牛扒仲有炭火燒過嘅香氣,呢個價位嘅餐廳可以算得上超值。 蠔都係基本上每次食,岀色嘅係佢哋自己調配嘅汁,其中一個青瓜做嘅醬配搭生蠔非常精彩!! Bouillabaisse 呢個真係比個大廚嚇親,我本身就係魚湯迷,呢個有魚大蝦紅蝦蟹青口蜆嘅湯,真係超級大滿足!! 亦有細版龍蝦湯,寫食評嘅時候都流緊口水。。。 牛肉他他就食得多,蝦他他就第一次食,好香非常鮮甜,配搭沙律菜,口感豐富,如果唔係要留返比其他人食,呢碟我可以清咗佢!! 椰香冬蔭功鑽石蜆 我係唔太鍾意食冬蔭功嘅,但係呢個湯椰汁味比較突出,冬蔭功只係襯托,非常惹味,蜆肉熟度完美,粒粒飽滿,鮮甜。 薰衣草奶凍配士多啤梨沙冰 甜品方面我就好隨便,有又得,冇又得。所以冇乜影過甜品。不過呢個真係唔係度度都食到嘅味道,特別之餘亦要稱讚大廚嘅心思。
因為都食過幾次,每次食嘅菜式都唔同,相係分開幾次影嘅。

Bouillabaisse

亦有細版龍蝦湯,寫食評嘅時候都流緊口水。。。

椰香冬蔭功鑽石蜆

薰衣草奶凍配士多啤梨沙冰
  • 牛扒,羊膝,龍蝦湯
2022-11-14 443 瀏覽
位於奧海城的西餐,餐廳位於 Food court旁,餐廳職員介紹有無敵大海景後,入內發現原來室外位置在裝修,沒法在戶外進食,只好乖乖在室內捨棄海景進食~龍蝦汁燴海鮮 $358Signature之一,海鮮份量算多,有青口,魚柳,鮮蝦,八爪魚,南瓜,薯仔等。龍蝦汁的味道很濃郁,一放進口便吃得出龍蝦湯的鮮甜味,海鮮味滿滿,不錯慢煮36小時和牛臉頰 $158牛臉頰煮得十分軟腍,入口即溶,老公喜歡"咬口感"便不太喜歡;煮出來的味道更偏向中式的柱侯醬牛腩,牛肉雖然很嫩滑,但肉味相對薄弱,更多是醬料的味道生炸魷魚 $78份量算多,粉漿厚度偏薄,炸得金黃香脆,外皮有摻合和風紫菜粉,非常惹味

龍蝦汁燴海鮮 $358

慢煮36小時和牛臉頰 $158

生炸魷魚 $78
2022-11-07 327 瀏覽
今次來到奧海城二期嘅Nathanhouse restaurant。原本諗住可以坐室外,但因為佢地需要深層清潔先開返室外,唯有乖乖地揀個靚位坐😏 我地之前經過覺得呢間餐廳主要係食蠔,所以我地就食蠔同埋蠔😋😋😋 我地先叫咗一打($188+$60)同開咗支白酒,house wine $328 都幾百搭👍🏻 跟住,睇完a le cart menu 就叫咗個Caesar Salad 然後再叫多咗一打蠔😋😋😋 每隻蠔都肥美甜甜的,typical 法國蠔的味道👍🏻 下次想食蠔一定會再去😍😋

下次想食蠔一定會再去😍😋
法國蠔
House  wine
Caesar  Salad
再一打法國蠔
2022-11-05
法國蠔
2022-10-30 218 瀏覽
因為朋友生日,所以想上網搵一間環境比較好嘅餐廳,機緣巧合之下搵到了這一間,打算試一次,想不到有驚喜,餐廳提供的菜式每一道都有不同的驚喜,主持非常熱情,每一道菜也會細心介紹,不像傳統西餐,他們加入了很多不同東南亞嘅食材元素,加分加分

和朋友来奥运这边逛街,朋友是生蚝控,突然想吃生蚝,搜索了一圈,附近只搜到这家生蚝店铺,感觉小红书还没什么人写,尝试了一下居然很惊喜!店铺是在food court里面,走到尽头就能看到,有点不太好找,可以在服务台问一下。-🦪它家生蚝有2种套餐:1️⃣388元6只生蚝,3个不同产地的生蚝各2只,日本🌸樱花生蚝,法国Louis fraser生蚝,法国gailiano生蚝,店员上菜时会有介绍,并且让我们按照顺序品尝。生蚝很新鲜,3种生蚝真的会略有区别,日本樱花生蚝有一只手那么大,我和姐妹一致觉得第二种最好吃‼️口感滑溜溜‼️配的酱汁也很丰富:青瓜青柠汁,柚子姜汁,雪梨汁2️⃣188元6只生蚝(原价348)这个套餐6只生蚝是一样产地的,并且可以无限量追加生蚝,每只仅10元-🐔【炭烤本地三黄鸡138】烤鸡虽然颜色烤的很黑,可是一点也不黑暗料理,哈哈,朋友狂夸,配上细腻的南瓜蓉,绝绝子🐷【爆脆德国咸猪手228】这个一定要点‼️表面的猪皮完全烤脆了,一点也不腻,里面猪肉反而是很嫩滑的口感,一点也不柴。我朋友几乎不吃猪肉,这次竟然也吃了小半只。盘底配了一点蜂蜜糖浆,偶尔吃到一口微甜🦞【海鲜龙虾汁西班牙饭198】海鲜很
🦪它家生蚝有2种套餐:

🦞【海鲜龙虾汁西班牙饭198】海鲜很多,酱汁也够味,推荐

🧇【松脆窝夫配雪糕88】甜品也不错喔

🍞【香脆蜂蜜面包68】面包烤的很脆柚子雪葩解腻

餐厅员工服务态度很不错,响应积极。装修也很雅致,有不同风格的卡座。餐厅外面还有一个小露台可以吃饭,还可以望海景,好惬意。
2022-10-10 159 瀏覽
性價比高餐廳, 一行4人, 於WHAT APPS 訂位, 餐廳由戲院扶手電梯上去會比較近, 餐廳有個肥哥哥服務態度非常好。我地叫左個4人餐, 叫左生蠔$188-6隻, 再追加$10一隻生蠔, 好新鮮好鮮甜! 大家食都好滿足, MAIN COURSE 加了$128轉牛排, 好淋身, 好有肉味, 廚師話佢係慢煮8個鐘再煎, 真係好好味! 戶外仲有打卡位
2022-10-09
  • 生蠔
2022-10-05 190 瀏覽
朋友生日,睇左OpenRice介紹,加上睇左最近期既食評都好似唔錯,又有海景同生蠔,就決定去呢度食生日飯。由於朋友生日,所以我特別remark左生日同想要海景位置,不過唔知係咪我少book檯食飯,remark係咪好多餐廳都唔會睇?去到餐廳先通知戶外位置裝修緊冇開放,其實唔係話唔坐海景唔得,不過客人remark左生日同有特別要求,做唔到俾個電話講聲會舒服好多,令我覺得booking system既remark係冇用。第一次幫襯呢間餐廳,見到有tasting menu,就諗住方便唔駛諗食乜叫左一個一人份,另外叫多半打生蠔。半打生蠔率先上檯,的確係唔錯,幾鮮甜,性價比都ok。跟住到tasting menu 既前菜上檯,一人份既一件鵝肝醬多士,老實講冇咩驚喜,正常發揮,餐湯係清雞湯加法式雲吞,主菜+$88叫左韓式牛面頰+西冷牛扒,兩款牛既味道都幾唔錯,煮得好腍好入味。食完主菜再叫左一個卡邦尼意粉,呢個卡邦尼個人覺得幾出色,一上檯我地兩個都同時覺得好香,應該用左白酒炒香,撈埋溫泉蛋都唔會太水同太杰,成餐飯最深刻竟然係呢個卡邦尼意粉。最後食埋甜品,係一個法式焦糖燉蛋,上面加左少少Tabasco,食

最後食埋甜品,係一個法式焦糖燉蛋,上面加左少少Tabasco,食到輕微辣味,再配一shot咖啡酒,餐廳好想做到一個特別既味道,但未能留下深刻印象。

總括黎講,一人份tasting menu 前菜+湯+主菜+甜品,計埋加一大約五百幾,呢個份量同質素就有d失望,就算一個人食晒都好似食左陣風咁,最匪夷所思既係我地見到其他檯既客人叫主餐牌既燒雞、青口、牛扒好似都比tasting menu出色同抵食,我就好疑惑tasting menu唔係俾客人用相對抵既價錢試到你餐廳既前菜餐湯主菜同甜品既咩🤔🤔🤔基本上食完呢個tasting menu應該係冇下次,如果唔係叫多左個卡邦尼意粉,我真係會覺得呢間餐廳純粹係食鋪租,我同朋友都相信主餐牌既食品應該真係唔差,但真係未必有下一次
2022-10-03
生日
香港探店|大角咀宝藏海景西餐厅,必点生蚝❗❗ 来香港游玩也有一段时间了,大大小小的美食店真的品尝了不少,今天和之前吃的有点不一样,这次品尝的是一家专卖生蚝的海景餐厅,这家餐厅的位置就在奥海城的电影院旁边,很好找,而且环境真的好优美,氛围感十足,太适合过来约会啦,最棒的是在这里可以无限追加生蚝哦。 ✅ 生蚝拼盘最值得品尝的就是这个生蚝拼盘啦,都是当天新鲜的哦,来自三个产地共六只生蚝,个头很大肉质肥美,配了3种酱汁(微辣雪梨汁,柚子姜汁和青瓜柑橘柠檬汁)每种酱汁各有千秋,雪梨汁竟然和生蚝意外地搭。✅ 夏威夷风鸡肉汉堡里面夹着一整块鸡肉,还有芝士片,吃起来非常的鲜美,鸡肉很嫩滑哦,带有芝士的奶香味,真的很好吃✅ 63℃温泉蛋卡邦尼意粉意粉吃起来非常的入味,而且粉很有劲道哦,我喜欢把温泉蛋黄搅碎拌在意粉里,这样真的别有一番风味🧀✅ 慢煮风味安格斯牛小排去西餐厅必吃的就是牛排啦,🥩我选的安格斯牛小排,点的7分熟,吃起来刚刚好,很嫩滑多汁的口感哦✅ 抹茶鲜奶抹茶➕鲜奶,入口非常的丝滑细腻,喝起来浓郁的茶香和奶香结合,味道比较香甜但是不会很甜腻✅ 鲜水果茶水果茶真的必点,我愿称之为解腻神器啦,😋里面
香港探店|大角咀宝藏海景西餐厅,必点生蚝❗❗

✅ 生蚝拼盘
✅ 夏威夷风鸡肉汉堡
✅ 63℃温泉蛋卡邦尼意粉
✅ 慢煮风味安格斯牛小排
✅ 抹茶鲜奶
✅ 鲜水果茶
水果茶真的必点,我愿称之为解腻神器啦,😋里面的水果很丰富,喝起来冰冰凉凉超清爽,还能吃到水果粒🥔
:Nathanhouse
:大角咀海庭道18号奥海城二期1楼103号铺大食代R3号铺
:奥运站D3出口

#香港#香港美食#美食#香港打卡#美食打卡#香港探店#香港探店
#跟我来探店 #香港生活 #周未探店 #大角咀美食 #宝藏西餐厅 #生蚝餐厅
2022-09-25 199 瀏覽
見到咁多正評就決定試試點知啲食物真係好普通甚至難食無下次☹️生蠔:第一輪六隻有兩隻唔新鮮,第二輪正常翻Tasting Menu:前菜,湯,甜品都唔掂;前菜肝醬陣味道奇怪;湯陣味道好熟悉好似茶餐廳質素,裡面塊餃好難食;咖啡甜品就咁食好澀,加咗個酒味既syrup先正常翻;主菜唔錯不過份量好細豬手:好普通,唔夠入味餐廳位置好難搵,要上戲院先見到食咁貴以為會有信用卡飲食回贈,點知間餐廳under大食代所以係小食店,難以理解
見到咁多正評就決定試試
點知啲食物真係好普通甚至難食
無下次☹️

生蠔:第一輪六隻有兩隻唔新鮮,第二輪正常翻

豬手:好普通,唔夠入味

餐廳位置好難搵,要上戲院先見到

Tasting  Menu
2022-09-23 160 瀏覽
生日訂位想食個晚餐慶祝 去到哩間野 明明 有梳化位 就無都要你迫埋牆 d 枱與枱之間近到好似搭枱咁 隔離嘈到xx 問佢坐唔坐梳化 又話有人book 又話要reversed 結果食完餐飯都無人坐過 食野方便 上菜又慢 要生蠔無生蠔 要牛扒無牛扒 平既就無 叫你去食貴既 份糧又少 我老婆話d菜好硬 垃圾中既垃圾 永遠唔會再黎
2022-09-23
15 分鐘 (堂食)
2022-09-20 154 瀏覽
奧運站/大角咀 西餐廳餐廳設有室內同室外場,環境裝修都闊落打開Menu有好多以海鮮主打嘅菜式,亦有多款生蠔可供選擇。不過今次我就冇試到🥲超級龍蝦湯 $98龍蝦湯味濃郁,龍蝦肉身亦都好結實同彈牙☺️必飲慢煮八爪魚沙律 $128出奇地好食😍 八瓜魚鮮味出而且爽口彈牙,每塊都大大塊。配埋薯仔粒 好正白酒配青口 配蒜蓉包 $158有啲失望…青口汁有啲咸太平洋海鮮龍蝦汁西班牙飯 $198多款海鮮,感覺上海鮮多過飯😂特別一提,蜆肉好鮮甜,肉身好厚😋炭烤本地三黃雞 半隻 $138三黃雞好肥美,皮下有一層脂肪,肉質好Juice,份量比想像大😍
奧運站/大角咀 西餐廳

餐廳設有室內同室外場,環境裝修都闊落

超級龍蝦湯 $98
龍蝦湯味濃郁,龍蝦肉身亦都好結實同彈牙☺️必飲
超級龍蝦湯

慢煮八爪魚沙律 $128
慢煮八爪魚沙律

白酒配青口 配蒜蓉包 $158
有啲失望…青口汁有啲咸
白酒配青口 配蒜蓉包

太平洋海鮮龍蝦汁西班牙飯 $198
多款海鮮,感覺上海鮮多過飯😂
特別一提,蜆肉好鮮甜,肉身好厚😋
太平洋海鮮龍蝦汁西班牙飯

炭烤本地三黃雞 半隻 $138
炭烤本地三黃雞 半隻
超級龍蝦湯
慢煮八爪魚沙律
太平洋海鮮龍蝦汁西班牙飯
炭烤本地三黃雞 半隻
感觉最近很想吃生蚝!找了很多可以吃生蚝的餐厅,最后选择了这家也是在奥海城仅有的一家生蚝餐厅(地铁直接进去商场不怕热!)😋这家餐厅主要是打造多元化的新派西式饮食文化,而且地理位置超级好,还设置露天位置可以看海景及日落,还有每张位置相隔都比较宽,可以确保一定的隐私性和疫情的安全——✅推荐Oyster Platter $388 既然说了要来吃生蚝,就必须要点生蚝拼盘了,总共有6款生蚝,其中有4款是法国直送(2个法国加利安奴生蚝Gailiano+法国路易费莎生蚝Louis Fraser )及2款日本时令生蚝直送(Japanese seasonak oyster )当然搭配生蚝肯定就要有灵魂酱汁,也附送了三款酱汁分别是柚子姜汁、青瓜柑桔青柠汁和微辣雪梨汁。 我个人会比较喜欢前面两款因为吃起来非常的清新的口感。而且我看到可以无限追加生蚝只需要加$10 超级划算!——✅第二个推荐的就是太平洋海鲜龙虾汁西班牙饭 $198 Pacific Seafood Paella,lobster sauce 虽然看着没有想象那麼大的,但是海鲜真的满满一大盆包括有大虾、青口等等,还有我很喜欢吃的焗番茄,而且这个西班牙

——
✅第二个推荐的就是太平洋海鲜龙虾汁西班牙饭 $198 Pacific Seafood Paella,lobster sauce 虽然看着没有想象那麼大的,但是海鲜真的满满一大盆包括有大虾、青口等等,还有我很喜欢吃的焗番茄,而且这个西班牙饭吸收了满满的龙虾汁超级好吃,海鲜味满满

——
✅第三个推荐慢煮风味安格斯牛小排 (7安士)$238 Slow Cooked Angus Short Ribs 非常推荐这个牛小排,可以看到颜色非常的好看,不过感觉牛小排的外皮略略焦,但是中间的牛肉非常的柔软,而且口感十足牛肉的下面有沾一个黄色的酱汁很搭配,还附上一些时蔬作为配菜,拍照起来也非常的好看。

——
✅最后点了一个小甜点收尾香脆蜂蜜面包+意大利雪糕(野莓+青柠) $68 Crispy Honey Bread , Gelato (Wildberry, lime) 蜂蜜面包我很喜欢吃起来甜甜的,将雪糕沾在面包上吃也是很好吃的吃法!