最近睇返韓國旅行嘅相,就好想食炸雞同年糕😭 平時喺朗豪坊經過見到 @nenechickenhk 都好多人排,一探究竟順便試埋佢地嘅新產品🤪▫️玫瑰醬寬粉炒年糕 $108新產品!聽到玫瑰醬就以為係呢道菜應該甜甜地或者帶點花香🌹 點知同我想像嘅完全唔同‼️原來玫瑰醬係用蕃茄同忌廉整成,一塊玫瑰花瓣都冇㗎🤣 辣得黎仲帶少少煙熏味,幾好食😋 年糕同寬粉都好煙韌,沾滿醬食唔錯喎😆▪️雙重滋味炸雞(無骨) $188炸雞係必食吧🤩 雙拼叫咗蒜香醬油炸雞+初雪炸雞🍗 懶惰嘅我嗌左無骨雞件,啖啖肉呀!我鍾意初雪炸雞多啲,上面嘅薯片厚脆重薯味,正呀😍▫️皇室豬肋骨伴芝士 $168有兩排豬肋骨,份量十足🙈 包埋芝士食真係非常邪惡😈 記住要盡快食啊,否則芝士會變脆㗎😂▪️NENE SODA-Citron $38▫️愛文芒果乳酪特飲 $48兩款飲品都消暑解渴,啱晒而家飲呀🌞

▫️玫瑰醬寬粉炒年糕 $108

▪️雙重滋味炸雞(無骨) $188

▫️皇室豬肋骨伴芝士 $168

▪️NENE SODA-Citron $38
▫️愛文芒果乳酪特飲 $48
兩款飲品都消暑解渴,啱晒而家飲呀🌞

• 初雪炸雞
  • 蒜香醬油炸雞
餐廳:NeNe Chicken (旺角)地址:旺角亞皆老街8號朗豪坊11樓30號舖原來韓國人氣炸雞店 NeNe Chicken喺全球又過千間分店,而香港亦都佔有6️⃣間,今次行過旺角朗豪坊見閒日晚上唔係太多人等位,所以走咗入嚟試吓,原來呢間喺香港第一間分店,始於2016年8月,計返都開咗5年有多✝️玫瑰醬寬粉炒年糕 $108韓國最近興起一股玫瑰醬炒年糕熱潮🔥,無論餐廳、網紅定藝人見到佢哋好enjoy食呢款炒年糕,而香港比較少地方食得到😗。其實玫瑰醬炒年糕即喺番茄忌廉炒年糕🍅,入面喺無任何玫瑰🌹,只喺個醬汁顏色被認為似玫瑰色先會有呢個名,因為加入咗忌廉,所以食起上嚟比傳統韓式炒年糕無咁辣🌶,番茄醬亦有解膩開胃嘅作用,所以食起上嚟難以停口,而餐廳仲特別加入寬粉喺當中,煙韌有咬口😛✝️雙重滋味炸雞(無骨) $188Nene Chicken嘅炸雞特別之處在於用咗真空烹調技術去鎖緊肉汁💦,令每件炸雞都外脆內嫩,而且所有秘製醬汁同炸粉都喺由韓國NeNe食品生產總部空運到港🇭🇰,可以食到正宗嘅韓式口味🇰🇷。我揀咗大蔥同秘風糖味,前者蔥香十足,後者充滿蒜香同蜜糖香🍯,果然夠晒惹味🤤✝️芝士魚糕串鍋(大) $15
餐廳:NeNe Chicken (旺角)
地址:旺角亞皆老街8號朗豪坊11樓30號舖

✝️玫瑰醬寬粉炒年糕 $108

✝️雙重滋味炸雞(無骨) $188

✝️芝士魚糕串鍋(大) $151
痴線呢個魚糕串鍋真喺大兜到爆😂,4個人食都仲得,魚糕有接近40粒,
捲上周邊嘅芝士嚟食更滋味,湯入面仲有日式福袋、烚蛋🥚、豆卜、雜菌等,魚糕湯飲落好清甜

✝️勁量級雞蛋卷 (Kimchi) $141
估唔到原來勁量級雞蛋卷喺有兩大條咁多😂,個木板有成隻手臂咁長💪,雞蛋卷面有茄汁、沙律醬、蟹籽同香蔥,切開有泡菜同mozzarella cheese🧀,每一啖都有濃郁蛋香同芝香,好滿足啊🥰

飲品叫咗杯有氣嘅藍色檸檬梳打——Detox Blue Lemon Ade🍋($43),同埋有陣陣荔枝甜香嘅漸變紫白色Lychee Blue Butterfly🦋 ($58),無論解渴定影相打卡都確喺唔錯📸

完全估唔到啲食物咁大份,食唔晒唯有打包返屋企再慢慢食啦🙈,嚟呢到食成班friend一齊share就最啱不過👍
2021-09-02
12 分鐘 (堂食)
2021-08-29 1314 瀏覽
嘩!平日都勁多人排隊呀 😱 好彩有得用 Gulu app 一早攞定飛咋!呢到啲嘢食份量都幾大份 🙈 叫多啲人一齊黎先可以食到多啲唔同味道呀~雙重滋味炸雞 📍$188我地揀咗蒜香醬油&蒜醬伴脆薯條2款味道,醬油味個款味道較濃,所以會建議食咗另外個款先。炸雞外脆內軟,而且仲可以選擇無骨,好方便 👍🏻 脆薯條上面嘅芝士真係多到一個點 🧀🧀 好邪惡芝士蛋伴烤牛肉炒飯 📍$102芝士蛋鋪滿哂成個碟呀 😍 連啲飯上面都有架,一啲都唔會馬虎,加埋牛肉同牛肉汁,都幾大份玫瑰醬寛粉炒年糕 📍$108初初見到玫瑰醬真係唔係好知係咩…但又有啲好奇,所以結果都決定一試!估唔到佢竟然變咗成餐飯嘅亮點 💫 個味道甜甜地咁,好唔漏,加埋煙韌嘅年糕同唔同嘅蔬菜,幾好食呀~ 個人覺得呢個真係值得一試,其他韓式餐廳未必有呢隻味愛文芒果乳酪特飲 📍$48韓國嘢多數都帶有少少辣,叫返杯酸酸甜甜嘅凍飲就岩岩好,而且夏天係芒果嘅季節,所以特別香甜Detox Blue Lemon Tea 📍$38藍色嘅檸檬茶係幾靚嘅,飲落就同平時無乜太大分別,少少偏酸,不過就正正中和返韓國嘢嘅膩

雙重滋味炸雞 📍$188

玫瑰醬寛粉炒年糕
愛文芒果乳酪特飲
Detox Blue Lemon Tea
2021-08-28 119 瀏覽
朗豪坊Nene Chicken🐔 真心好正😍佢個芝士潘朵拉炸雞真係omg芝士控必試!!!三重芝味🧀炸雞又香脆😭❤️芝味醬+車打芝士醬仲有奶香味濃嘅芝士鍋 肥死無憾了🤤如果唔係飽到上心口 我一定食埋佢個麵包🤣玫瑰醬寬粉炒年糕😳呢個真係好特別!!未試過食呢個組合😜食完都唔知玫瑰長究竟係咩嚟🤣但就少少辣幾過癮🤩有啲似韓式甜辣醬😋入面嘅寬粉同年糕都超煙韌 真係好好味😍仲有煙肉洋蔥腸仔 夠晒韓風味🇰🇷牛油果豆腐沙律🥗係薄脆炸嫩豆腐☺️沙律醬有yogurt味 酸甜好清新❤️蔘雞湯🐔又係好正😆雞肉連骨都淋埋🤣入面仲有糯米飯🍚蔘雞湯好稠好滿足😚飲品方面 呢兩杯都好推薦🤩奇異果乳酪特飲 (較酸甜)士多啤梨乳酪特飲 (較甜、草莓+蜜糖味)呢間一定會encore❤️❤️❤️
朗豪坊Nene Chicken🐔 真心好正😍

如果唔係飽到上心口 我一定食埋佢個麵包🤣

蔘雞湯🐔又係好正😆雞肉連骨都淋埋🤣
入面仲有糯米飯🍚蔘雞湯好稠好滿足😚
飲品方面 呢兩杯都好推薦🤩

奇異果乳酪特飲 (較酸甜)
士多啤梨乳酪特飲 (較甜、草莓+蜜糖味)
呢間一定會encore❤️❤️❤️

2021-08-26 590 瀏覽
好久沒吃過炸雞,和舊同事聚會訴苦當然要大吃大喝才過癮😂這間韓國菜食物選擇超級多,想吃輕盈可以,要邪惡到盡頭都沒有問題!不過平日晚上都頗多人,建議先預約比較好。勁量級雞蛋卷 (明太子)本來以為雞蛋卷是小食,勁量級是餡料勁量,結果是份量整個變成兩倍!😂 這條雞蛋卷適合4人以上分甘同味,上面有滿滿的明太子增加風味和鮮味,裏面有濃濃的拉芝,雞蛋夠水份,點茄汁和蛋黃醬味道更豐富😍牛油果豆腐沙律師傅很有趣,説覺得自己牛油果不夠好看想幫我們再做,其實已經很好了😂這款沙律蛋白質超豐富,用湯匙攪拌以後牛油果變成醬料,清新的豆腐和沙律菜中有牛油果的豐腴咁,加上份量很大,抵吃。玫瑰醬寬粉炒年糕對於不太能吃辣的人來說,這款炒年糕剛剛好,傳統的辣醬中加了番茄忌廉醬讓辣度大大降低,同時提升奶油味和甜味,感覺更加柔和💕年糕很煙靭,我最喜歡是裡面特別切紋理的香腸,鹹味和口感都和玫瑰醬超夾!雙重滋味炸雞最開心是可以吃無骨炸雞,雞件一口一件的感覺太滿足!炸衣夠脆不掛油也沒有麵粉的味道,建議熱的時候儘快吃,這樣才能感受雞肉的嫩滑和外層的鬆脆!原味雞件可以點特製醬汁提升風味,至於韓式甜辣醬炸雞味道已經夠飽滿,吃到滿口醬汁的時

勁量級雞蛋卷 (明太子)

牛油果豆腐沙律

雙重滋味炸雞

最開心是可以吃無骨炸雞,雞件一口一件的感覺太滿足!炸衣夠脆不掛油也沒有麵粉的味道,建議熱的時候儘快吃,這樣才能感受雞肉的嫩滑和外層的鬆脆!原味雞件可以點特製醬汁提升風味,至於韓式甜辣醬炸雞味道已經夠飽滿,吃到滿口醬汁的時候是最滿足的,撕開裡面雞肉還會滲透肉汁!!

伯爵雜莓茶
伯爵雜莓茶 Nene Soda-Blue Ocean

未喝已經聞到伯爵茶中散發著雜莓的芳香,冰的伯爵雜莓茶味甜味道豐富,濃濃的茶香很適合吃年糕的時候降辣。

Blue Ocean
藍色的飲品總會很吸引我,這款藍色的梳打加上一片檸檬,微酸撞上甜甜的梳打,解膩一絕。
牛油果豆腐沙律
2021-08-25 117 瀏覽
呢間炸雞已經唔係第一次食,每次同男朋友嚟都會叫雙拼炸雞。除咗單點炸雞/其他韓式小之外,見仲有唔少人會食炸雞任食🍗。但兩條友食唔到咁多,所以每次都係單點,建議約多啲人嚟先任食炸雞、食到多啲口味。🍗初雪拼韓式甜辣炸雞初雪炸雞芝味濃郁,連薯片伴碟都灑滿芝士粉!因為係芝士粉,唔係平時嘅片裝芝士,所以完全發揮到新鮮熱辣、炸到卜卜脆嘅口感。男朋友鍾意食辣,平時會叫芝辣初雪炸雞。今次佢叫咗呢個甜辣炸雞。佢就話覺得芝辣炸雞好食啲,因為甜辣炸雞口感較淋。
呢間炸雞已經唔係第一次食,每次同男朋友嚟都會叫雙拼炸雞

🍗初雪拼韓式甜辣炸雞

2021-08-22 1033 瀏覽
好耐未食過韓國炸雞喇!有日朋友推介我食Nene既初雪炸雞, 今次當然係為左佢以黎啦平日夜晚黎到,客人都唔少,不過剛好有位唔洗等仲見到都有唔少人都點左初雪炸雞!不過我就想試多隻味,所以叫左雙拼!岩哂我可以一次過滿足兩個願望雙重滋味炸雞… 叫左必食既初雪炸雞+咖哩炸雞,初雪炸雞用左大量芝士粉包裹住!食落係香濃既芝士味,咸中帶少少甜味。仲有厚身炸到脆卜卜既真薯片而咖哩炸雞就有大量既咖哩粉包裹住,咖哩味真味好濃厚!重口味人士必點!黎到冇理由淨係食雞既~ 見到menu最近有新野食,我又想食年糕,所以就叫左依個有年糕既寬粉喇!玫瑰醬寛粉炸年糕... 一黎到比個size 嚇親好彩只係直徑大,其實好個底好淺,微微辣同酸甜味既玫瑰醬,味道幾正喎!除左有我至愛既煙韌年糕同寬粉之外,仲有腸仔、煙肉同西蘭花添可能最近有消費券,我同朋友仲叫多左個小食不過個份量都唔少呢。明洞小食派對... 依個真係好似開party咁有好多款小食有炸粉絲餃子、炸年糕、炸紫菜卷、炸壽司飯、芝士年糕魚糕,3,4個入share就最岩喇!青蘋果薄荷茶&士多啤梨乳酪特飲… 食左咁多熱氣野,食番依d清甜解渴既野飲就最岩喇

雙重滋味炸雞

平日夜晚黎到,客人都唔少,不過剛好有位唔洗等

咖哩炸雞

玫瑰醬寛粉炸年糕... 一黎到比個size 嚇親

可能最近有消費券,我同朋友仲叫多左個小食
不過個份量都唔少呢。

明洞小食派對... 依個真係好似開party咁有好多款小食
青蘋果薄荷茶、士多啤梨乳酪特飲

2021-08-19
咖哩炸雞
青蘋果薄荷茶、士多啤梨乳酪特飲
2021-08-21 380 瀏覽
❗膽小勿進 🚫 小強曱甴共進晚餐❗將第一次寫食評獻給此餐廳,因為是次用餐體驗實在太難忘。周末晚上,我與朋友被安排入座餐廳角落,豈料餐廳滿地遍佈小強,有扁爛乾屍,亦有正活躍爬行的。更可怕的是,在用膳途中,朋友更告知我,我的頭部後方、即我就坐的沙發椅背有隻小強正肆無忌憚地來回遊走。在多次要求店員處理小強及地上的屍體後,我們亦向店員要求換枱,可是店員卻表示店內未有其他空枱,故我與朋友唯有膽戰心驚地急忙完成晚餐離座。在此誠意呼籲各位,切勿到此餐廳用膳,因此餐廳內❗曱甴數量實在驚人❗,肉眼可見的屍體及爬行中的小強保守估計超過20隻,估計隱藏於沙發底、沙發背後,以及其他角落的更是數之不盡。
❗膽小勿進 🚫 小強曱甴共進晚餐❗

將第一次寫食評獻給此餐廳,因為是次用餐體驗實在太難忘。

2021-08-21
2021-08-17 403 瀏覽
血拼完就想念這家的炸雞,正好不用排隊等位再看到有新推產品,就決定跟朋友試試吧這回的新品“玫瑰醬寬粉炒年糕”超有驚喜啊!!當中的寬粉跟年糕均是十分煙韌derrrr口感QQ的寬粉及年糕都很掛醬玫瑰醬不但粉色美觀♡♡♡更是小妺偏愛的口味,是種帶有蕃茄酸咪酸咪的醒胃醬汁啊♥♥♥混合當中的香腸都很讚,是煙燻口味的芝士腸呢✔✔這份年糕可以用優惠價加配“芝士薯炸熱狗”這個炸熱狗的麵包部份不佔太多,卻包裹滿滿的拉絲芝士,表面還有香脆的薯條薯粒,很是滋味derrr!!炸雞固然不錯,白郡主口味更是我地必點的口味但想不到烤豬肋骨的水準也到位✔✔豬肋骨肉質鬆化,帶有肉香和輕輕的油脂感肋肉沾上芝士火鍋的香濃芝士後果真既是“芝”味又是滋味嘛♨大塊肉配上大口酒是必需的吧xppp值得一讚是當晚全場滿座✔✔✔但所有店員依然態度良好友善不過這家的食物份量較大☜☜☜比較適合三五成群去大快朵頤啊♬♪♬♪
血拼完就想念這家的炸雞,正好不用排隊等位

再看到有新推產品,就決定跟朋友試試吧

這回的新品“玫瑰醬寬粉炒年糕”超有驚喜啊!!

當中的寬粉跟年糕均是十分煙韌derrrr
口感QQ的寬粉及年糕都很掛醬

玫瑰醬不但粉色美觀♡♡♡
更是小妺偏愛的口味,是種帶有蕃茄酸咪酸咪的醒胃醬汁啊♥♥♥

混合當中的香腸都很讚,是煙燻口味的芝士腸呢✔✔

這份年糕可以用優惠價加配“芝士薯炸熱狗”

炸雞固然不錯,白郡主口味更是我地必點的口味

但想不到烤豬肋骨的水準也到位✔✔

豬肋骨肉質鬆化,帶有肉香和輕輕的油脂感

肋肉沾上芝士火鍋的香濃芝士後

果真既是“芝”味又是滋味嘛♨

大塊肉配上大口酒是必需的吧xppp
值得一讚是當晚全場滿座✔✔✔
但所有店員依然態度良好友善
不過這家的食物份量較大☜☜☜
比較適合三五成群去大快朵頤啊♬♪♬♪
2021-08-12 610 瀏覽
見到好多不錯的食評,多次想吃,不過都沒有進去,一進去就出事。食物送上來賣相相當之好,可惜兩個食物完全是凍的。肯定不是即時炸,就算我買KxC外賣,10多分鐘送到上屋企仍然是溫暖,這個送到上枱基本上是凍的。味道是可以的,但是凍冰冰,完全失去左食韓國炸雞嗰種juice風味。由於唔係新鮮炸,識落乾爭爭同好硬。絕對是吃了多年韓國炸雞最差的一次經驗。可能因為今次我五點幾鐘去到,得兩三台客,所以炸定啲炸雞就已經凍哂。平時人客多可能問題不大,因為多數炸完就有客了。

炒年糕
韓式炸雞
2021-08-08 337 瀏覽
7/8晚我同我家姐經過朗豪坊去Nene Chicken食嘢,準備入去嗰陣時店員講話冇堂食只有外賣,我就問點解依家得九點都未到又未到十點,個男店員就講話坐滿曬人冇位,我見到有張枱冇執枱但係就有位的,我就問佢點解有位唔畀人坐,要整嘢但冇講做啲乜,我就話你哋想早收工唔做生意啊話~佢冇答我我都冇理佢我哋走咗去嗰個位度,跟住個店員就不情不願態度不好咁 執好張枱,之後我就冇理我叫嘢食~食完餐飯我就打咗去青衣分店問佢哋Nene Chicken係咪九點鐘就唔畀人食堂食,青衣分店個女員工就話唔係, 咁我就講咗我個情況畀佢聽,佢就話會同旺角分店溝通下~跟住呢就嗰個打來的嗰個所謂經理,不知所謂, 我同佢講番件事情,佢話我唔啱,話我哋截咗單你都要嚟堅持堂食,你哋十點關門九點鐘就唔畀啲人入?同埋青衣分店講話九點半先至截單,跟住呢個姓經理一直用惡劣嘅態度講話 每間分店都可以幾時唔畀堂食,我話我而家就係要反映你哋唔啱同埋要投訴你哋,之後佢就勁惡劣咁話你鍾意投訴就投訴收咗我線!有個咁樣嘅經理唔知以為間舖係佢嘅!想人去食嘢都難!
2021-08-07 351 瀏覽
🏠 NENE CHICKEN以前去韓國會叫炸雞外賣,而家喺香港叫炸雞外賣,當自己去咗轉旅行。今次叫咗兩款菜式,兩杯飲品。🥢雙重滋味炸雞(無骨)今次揀咗甜辣炸雞過招牌原味炸雞,每款都有7, 8隻雞,份量足夠,肉質嫩口。甜辣味差小小辣度,只是吃到甜醬;而原味配蜜糖芥茉醬係幾fresh的。🥢芝士炒年糕拉麵我哋以為自己可以吃辣,叫了中辣,結果真係好似噴火龍咁,係食吾到。意外發現,再食返原味辣雞係可以解到辣。大家可以做吓試驗。🥢飲品: 濟州鮮奶抹茶// 特濃朱古力由於個拉麵太辣,就好快飲完這兩杯。
🏠 NENE CHICKEN

🥢雙重滋味炸雞(無骨)

🥢芝士炒年糕拉麵
我哋以為自己可以吃辣,叫了中辣,結果真係好似噴火龍咁

🥢飲品: 濟州鮮奶抹茶// 特濃朱古力

由於個拉麵太辣,就好快飲完這兩杯。
外賣送餐
2021-07-13 942 瀏覽
今日同朋友咁岩想食韓國炸雞~就嚟咗nene chicken啦🤩星期日6點幾去到都唔洗排隊就入得!兩個人食真係好夠飽,性價比高!1. 初雪炸雞 🌟推介鍾意食芝士嘅朋友仔一定唔可以錯過🤤滿滿嘅芝士粉包住,食落去真係好滿足,又唔會太流味道岩岩好!2. 韓式甜辣炸雞對比起初雪炸雞,甜辣炸雞相對失色😢食得多會有唔想再食嘅感覺,可能較甜好快就好流,不過不失~🐓建議大家簡「有骨」食落會更加過癮~3. 迷你明太子蛋卷明太子份量足,但如果多番啲芝士會仲正!味道唔錯🥳

1. 初雪炸雞 🌟推介

2. 韓式甜辣炸雞

🐓建議大家簡「有骨」食落會更加過癮~

3. 迷你明太子蛋卷
明太子份量足,但如果多番啲芝士會仲正!味道唔錯🥳

2021-07-11
2021-07-07 689 瀏覽
未入去之前,排左個幾鐘隊先到我地,真係好多人,所以都好期待。我地嗌左NENE雙重滋味炸雞(甜辣、初雪)、金大人串燒拼盤、NENE藍莓汁、Detox Blue Lemon Tea。1. 食物甜辣炸雞沒有特別,可以吾駛試。初雪炸雞味道幾好,甜甜地,不錯,值得一試。拼盤,只有中間的麵包值得一提,芝士加麵包味道係吾錯,其他都無乜特別。3.飲品Detox Blue Lemon Tea雖然影相係幾靚, 但味道超伏,似係糖粉溝水,糖粉仲要未溶晒最後$479埋單,不過不失,如果吾駛排甘耐隊,都可以去試下炸雞。
1. 食物
甜辣炸雞沒有特別
,可以吾駛試。初雪炸雞味道幾好,甜甜地,不錯,值得一試
3.飲品

2021-05-07
90 分鐘 (堂食)
2021-07-05 550 瀏覽
呢間已經食過好幾次 好鍾意佢嘅炸雞皮脆肉嫩 又可以揀無骨 夠方便(ര̀ᴗര́)و雙重滋味炸雞🍗(無骨)每一次都要點初雪口味炸雞❄️其實即係芝士味🤤 佢嘅芝士粉鋪滿哂每一塊炸雞🧀 仲有附加嘅薯片都好香脆~另外都點左新出嘅避風塘味🦀 平時食開嘅避風塘味都係鹹嘅多 今次呢個竟然係甜嘅 但又幾有驚喜!食到一陣甜醬油 仲有一堆炸蒜好香口 值得一試♡芝士炒年糕伴拉麵🍜芝士份量夠可以做到拉絲 配埋韓國拉麵一齊食夠邪惡✨ 味道不過不失Shark Attack🦈呢杯真係極品 嗌左椰子味以為點都唔伏啦 一黎到店員介紹個鯊魚仔可以倒啲士多啤梨糖漿落去杯飲料 貌相同創意真係滿分 但味道係零分重作… 入口一大陣藥水味 仲要甜到癲 真係好失望🥲

雙重滋味炸雞🍗(無骨)

芝士炒年糕伴拉麵🍜

Shark Attack🦈