想食燒肉有同事想食日本料理嘅朋友呢間Niku Niku一定係您的必然之選!喺大坑佢嘅位置唔算特別突出 需要搵一段時間先搵到 店嘅外牆好特別 有啲似私人大宅🤩呢度私隱度極高 分左2層 仲有獨立房最適合招呼一班生意人老闆 或者同三五知己deep talk 👯‍♀️我同朋友坐喺閣樓 枱上面已內置燒肉爐職員細心介紹呢度有咩食 我哋聽到心郁郁花多眼亂 就點左個二人餐 貪佢咩都有打頭陣有自家製柚子蘿蔔 酸酸甜甜好開胃有一條條嘅柚子絲喺上面做點綴 爽口!泡菜拼盤加上小青瓜 感覺有點像韓式餐廳酸辣口感 令我頓時胃口大增海膽生牛肉 真係要舉個手指公讚一讚職員話好多人為咗呢碟生牛肉慕名而來😍不失所望 口感非常讚 入口即溶的海膽富有豐富的海水味 清甜新鮮加上牛肉脂肪香氣 令人垂涎三尺 火炙生牛肉片 採用高質可食用日本和牛薄薄一片 配上預先切好的洋蔥絲青蔥加上芝麻酸醋汁 拌著一起吃 和風感爆燈 期間我們還點了一支大約價值$600的日本清酒🍶味道不錯 店員預先把冰放進清酒瓶使瓶身冷凍以防冰塊溶化時把清酒的味道溝淡能夠做到此步驟和細節 相信餐廳老闆對喝酒出相對講究輪到重中之中—特選和牛5部位燒肉拼盤分別有和牛小排、

想食燒肉有同事想食日本料理嘅朋友
呢間Niku Niku一定係您的必然之選!
喺大坑佢嘅位置唔算特別突出
需要搵一段時間先搵到
店嘅外牆好特別 有啲似私人大宅🤩
呢度私隱度極高 分左2層 仲有獨立房
最適合招呼一班生意人老闆
或者同三五知己deep talk 👯‍♀️
我同朋友坐喺閣樓 枱上面已內置燒肉爐

打頭陣有自家製柚子蘿蔔 酸酸甜甜好開胃
有一條條嘅柚子絲喺上面做點綴 爽口!

泡菜拼盤加上小青瓜 感覺有點像韓式餐廳

以防冰塊溶化時把清酒的味道溝淡
能夠做到此步驟和細節 相信餐廳老闆
對喝酒出相對講究
輪到重中之中—特選和牛5部位燒肉拼盤
分別有和牛小排、西冷、和牛西冷、Momo (牛大脾近臀部位置)及牛柳中部
燒過的肉後便可以沾上不同的醬汁

簡單卻又有心思

加上員工殷勤親切的態度 非常值得一讚
2021-05-11
2021-05-13 500 瀏覽
一直都覺得大坑好像一個小鎮似的,低密度的房屋好漂亮。 今次我就嚟到大坑食美味和牛燒肉,門口格調的裝修好精緻,再進入餐廳內彷如置身於日本🇯🇵,好有日式風格。我們點了二人前再加多一位,所以份量全是3人份量。-蕃茄沙律好新鮮的日本蕃茄配上生菜及其他菜絲,好岩減肥的女士們吃-日本柚子蘿蔔這個柚子蘿蔔只能在Niku Niku 食到,是店內自家製的開胃小吃,好特別-泡菜拼盤青瓜及泡菜醃製後的小吃, 食到唔停口-海膽生牛肉這個海膽生牛肉是鎮店之寶, 海膽帶著鮮甜味道,再配上生牛肉,一口吃下,海膽慢慢溶於口中,好味-火炙生牛肉片這個生牛肉片加上蔥花及洋蔥一起口, 又有另一種味道,又是口不停系列-特選和牛部位燒肉拼盤吃了五款不同部位的牛,有和牛牛排、橫膈膜、西冷和牛、和牛柳肉中部、和牛小排,還有素菜3款(粟米、秋葵、菇)店內有專人幫忙燒和牛吃,這五款和牛最喜歡吃的是有一款入口即溶的和牛,吃完簡直想大叫好正🙈-和牛尾湯麵這個和牛尾湯麵, 真是我暫時食個最好味的日本和牛麵,湯麵是選用一些像粉絲的麵條,但又不是粉絲😆,加上牛尾肉,真的真的好味,食了一碗還想吃多碗,可惜每人只的一碗🙈🙈-美味甜品有麻薯紅豆加雪糕
-蕃茄沙律
好新鮮的日本蕃茄配上生菜及其他菜絲,好岩減肥的女士們吃

-日本柚子蘿蔔

-泡菜拼盤
青瓜及泡菜醃製後的小吃, 食到唔停口

-海膽生牛肉

-火炙生牛肉片

-特選和牛部位燒肉拼盤

-和牛尾湯麵

-美味甜品
有麻薯紅豆加雪糕🍦好味

今次的食物真是高級水準,全部款式都是我第一次品嚐到的食物,食完這一餐真的好滿足, 下次要多叫三、五知已,又能吃多幾款不同的牛部位了。一定會再來喔!
2021-05-12
  • 牛尾拉麵
2021-04-03 918 瀏覽
晚上的大坑很形格,各特色小店,無論是中檔的,高檔的,都林瑯滿目,這家 Niku Niku 更為特別,外形好醒目,日式的簡約,有2層,門囗小小的黑色玻璃趟門,很精緻。看了不少讚的食評,剛好很久未吃和牛燒了,也就來吃。点了和牛燒2人前,前菜有柚子大根,蕃茄菜沙律及泡菜,都叫可以吧,之後來了個半熟的和牛片配蒽及洋蒽絲吃,有咬頭,味道偏淡,合我口味。主菜是和牛5盛,有牛小排肉,西冷厚及薄切,牛臀肉,牛柳肉,每件都好好味,不同層次,極鮮,極濃牛味。個人最愛牛臀肉及牛柳肉,很有口感,入囗很快溶化。主食有牛骨湯面,湯及面我都全食下全喝下,很重牛骨味,比很多麵店更好的牛骨湯。甜品有麻糬,紅豆及雪糕,也是精心制作。這店走高級消費,人均一定1千元以上(不喝酒算),但地方好乾淨,環境一流,食材亦是頂級,美得我沒話說。
2020-11-30 1582 瀏覽
而家疫情嚴重,約到好朋友出尼食飯當然想食一餐好,搵呢一間日本烤肉係因為一個電視宵夜節目嘅介紹,試左重點推介嘅牛湯麵,的確係好好食!但好可惜我地都唔會再尼,因為服務太差!我地兩個人第一次幫襯,唔想揀當然係叫二人前嘅套餐,滾水淥腳咁上哂嘅前菜沙律生牛肉同海膽牛肉卷,一次過要我地食,點解唔可以慢慢上?好啦...終於食完,等左陣無人理我地,又要叫先識上烤肉俾我地...上烤肉果陣,個服務員好好人咁問我地駛唔駛幫手燒,有服務當然接受啦,但佢竟然燒到一半走左第到去執檯,我地唔係介意佢有其他野做,而係佢行去執完檯都無返尼處理過我地舊牛肉,最終舊牛肉變左舊炭!或者我地唔係熟客啦,所以佢要去執檯俾左熟客先。不過我地都無機會會做到呢間餐廳嘅熟客啦,因為「無下次」

2020-11-14 1176 瀏覽
Niku Niku 位於港島大坑嘅小巷入面如果唔刻意搵真係未必留意到外牆嘅簡約日式裝修真係有啲似日本嘅居酒屋位置咁偏僻都晚晚full booking訂咗兩個星期終於都比我訂到枱第一次黎就試吓佢哋嘅Tasting menu🍽頭盤就好豐富有蕃茄沙律、日本柚子蘿蔔柚子大根同泡菜拼盤我自己就好鍾意海膽生牛肉同埋火炙生牛肉片其實海膽配牛肉真係第一次試大家唔好諗住生牛肉一定血淋淋食落去都有一種好Flash嘅感覺到咗重頭戲就係特選和牛5部位如果大家唔係好清楚和牛食邊個部位比較好又或者好似我咁有選擇困難症揀呢個套餐真係啱晒一次過試晒和牛五個最好食嘅部位包括西冷薄切、和牛小排、西冷扒、牛柳中部、牛臀肉職員仲好有心幫我哋燒埋每一舊都鎖住啲肉汁好正🤤另外仲有和牛尾湯面同埋甜品呢個套餐都算抵食
Niku Niku 位於港島大坑嘅小巷入面

如果唔刻意搵真係未必留意到

外牆嘅簡約日式裝修真係有啲似日本嘅居酒屋

位置咁偏僻都晚晚full booking

訂咗兩個星期終於都比我訂到枱

第一次黎就試吓佢哋嘅Tasting menu🍽

頭盤就好豐富
有蕃茄沙律、日本柚子蘿蔔柚子大根同泡菜拼盤

我自己就好鍾意海膽生牛肉同埋火炙生牛肉片

如果大家唔係好清楚和牛食邊個部位比較好
又或者好似我咁有選擇困難症
揀呢個套餐真係啱晒
一次過試晒和牛五個最好食嘅部位
包括西冷薄切、和牛小排、西冷扒、牛柳中部、牛臀肉
職員仲好有心幫我哋燒埋
每一舊都鎖住啲肉汁好正🤤

另外仲有和牛尾湯面同埋甜品

呢個套餐都算抵食
2020-10-30 797 瀏覽
和牛toro蓋飯 $175佢個蓋飯既和牛份量比我想像中多好多👍🏻😂😂比你撈埋蛋汁紫菜同蔥花一齊食~但和牛牛味唔係好出好少少失望🙊-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ 廚司推介和牛燒肉盛合7 $1,250雖然有幾塊燒肉有d筋, 但大致上都好食既, 牛味夠重👍🏻仲有staff幫你燒埋最啱我地呢d懶人🤣
和牛toro蓋飯 $175
-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
廚司推介和牛燒肉盛合7 $1,250
🇭🇰Niku Niku ·之前黎大坑其實都有經過過呢間餐廳 佢個外牆都幾型格 而且入邊都裝修得唔錯 職員會問你你想自己燒定係叫佢地幫你燒😎我哋就揀咗叫佢哋幫我哋燒 因為我地費事因為自己嘅手勢浪費咗舊和牛咁😈😈所以我哋全程就可以好嘆咁樣一路等食啦 題外話我本身以為呢啲小店會係日本師傅主理 但係原來入邊大部份都係香港人🤣🤣·和牛toro蓋飯$175我哋本身就係比呢一個吸引咗 佢嚟到係真係同我喺OpenRice見到嘅相一模一樣 所以我對佢勁高期望 但係佢有啲啲失望🙊🙊佢都幾大碗既 而且入面有至少10片牛 係真係每一啖都可以有牛送飯 呢個位係正既😈可惜既係佢個牛味唔係好重 而且都無咩油脂 所以成個飯整體都係比較淡味😢而且佢個蛋汁係真係就咁得蛋汁 冇豉油 所以我自己加咗啲燒肉嘅汁落去撈😂😂明明我上網睇好多人都話佢呢一個好出色 究竟係咪我哋果次去啲牛唔靚定係點呢🤭·特選和牛7部位燒肉拼盤$1250因為我哋有選擇困難症 所以我哋就決定直接嗌呢一個燒肉拼盤 咁就每樣都有得試下😏佢係每個部位有2件既 睇落好似比較少咁 但係其實食落都幾飽 可能因為佢全部都係和牛 所以其實都會膩🤣🤣我自己就最鍾意入邊嘅牛舌
🇭🇰Niku Niku
和牛toro蓋飯$175
和牛toro蓋飯

特選和牛7部位燒肉拼盤$1250
特選和牛7部位燒肉拼盤

因為我哋有選擇困難症 所以我哋就決定直接嗌呢一個燒肉拼盤 咁就每樣都有得試下😏佢係每個部位有2件既 睇落好似比較少咁 但係其實食落都幾飽 可能因為佢全部都係和牛 所以其實都會膩🤣🤣我自己就最鍾意入邊嘅牛舌同埋牛柳中部 兩個肉質都好好 而且好淋 食落真係有一咬就化嘅感覺 佢個西冷薄切同埋牛臀肉都唔錯既 不過個和牛小排 西冷扒同埋和牛橫隔膜都有啲筋 所以咬落個口感就差少少🙊
#rbyeat
#rby日本菜
#rby大坑
📍大坑施弼街18-22號地舖
特選和牛7部位燒肉拼盤
2020-07-12 558 瀏覽
今日同朋友去咗大坑搵食 感覺上大坑呢個地方近幾年開咗唔少特色小店 今日食嘅日本niku niku就係其中一間啦一入到去舖頭入面 用咗好多木 燈光有格調成個氣氛好似日本嘅高級燒肉店 而且服務員都超級有禮貌同服侍周到特上和牛小排 份量唔大 不過由花好靚 靚嘅和牛燒30秒左右就食得 五成熟非常鬆化入口即溶 而且牛肉味都好足夠 雖然價錢比較貴 不過食過就知道物有所值白飯用上珍珠米 粒粒有咬口而且飽滿 用嚟送和牛 撈埋和牛嘅油脂回味無窮柚子蜜唔太甜 不過都好足料解渴一流

柚子蜜唔太甜 不過都好足料解渴一流

2020-06-21 302 瀏覽
最近工作實在太累,約定朋友去食餐好的犒賞自己!這間店的外觀裝潢都非常日式,全店座位不多,只有三張桌子,令服務更加到位!餐廳主打日本燒肉,以和牛為主,亦有少量薩摩雞及黑豚。單價高,但勝在新鮮夠優質,值得一去。——————————🔹 和牛西冷厚切 $485和牛西冷色澤紅潤,呈雪花紋理,油脂分布平均,簡單用燒汁調味再燒,入口即溶,肥美多汁!-🔸 薩摩赤雞腿肉 $145雞腿肉鮮嫩彈牙,肉味比一般更濃郁。最喜歡蘸店家附上的味噌沾醬,有提鮮作用。-🔹 和牛小排湯麵 $165第一次食和牛湯麵,原以為會很油膩,沒想到湯頭竟然這麼清澈,入口更是濃香鮮甜,原來已熬了5小時以上!和牛小排肉味濃,搭配滑溜的麵條一起吃,非常不錯!-🔸 韓式石鍋拌飯 $135石鍋拌飯有七種材料:牛肉、蘿蔔絲、牛蒡、菠菜、豆芽、紫菜及生蛋黃,自行加入辣椒醬拌勻,入口清新惹味,令人胃口大開。

——————————
🔹 和牛西冷厚切 $485

🔸 薩摩赤雞腿肉 $145

🔹 和牛小排湯麵 $165

🔸 韓式石鍋拌飯 $135

2020-06-17 224 瀏覽
潛左水一段時間,已經很久沒有更新貼文了,因為最近工作真的很忙🤦🏻‍♂️難得星期日休息,便向各位推介一間非常高質的日本和牛燒肉餐廳😍-這間餐廳位於大坑,從摩登的店鋪外觀至店內的日式裝潢都給人一種高級餐廳的感覺👍🏻餐廳供應不同的日本和韓國食物,當中尤以燒肉是最為吸引,如日本和牛、薩摩雞等等,都是從日本進口,除了質素有保證外,還很新鮮👍🏻對於現在不能去日本的我們來說,這裏是一個能享受優質日本燒肉的好地方😋👍🏻-1️⃣ 和牛西冷厚切 $485這塊和牛西冷非常新鮮,顏色紅潤,油脂分布超級飽滿,加了甜醬汁燒約5成熟,入口即溶🤤口感超捧😋到了現在,我仍然很懷念那種口感😍-2️⃣ 薩摩赤雞腿肉 $145薩摩赤雞腿肉肉質鮮美,結實有彈性,燒熟後,蘸店家提供的柚子醋、燒烤汁和麵豉汁,各有各風味😋-3️⃣ 韓式石鍋拌飯 $135各種材料整齊地排好在熱燙燙的石鍋上,下了辣椒醬後,趕緊攪勻,不然會黏底🙈味道很正宗,而且材料新鮮,整體不錯😋👍🏻-4️⃣ 和牛小排湯麵 $165這個湯頭是日本師傅用5個小時以上熬煮、味道清甜及帶點牛香味😋和牛小排不會像和牛西冷有比較多的油脂分布,相反是比較多肉,肉質滑嫩,配上彈牙的麵條來吃,非常美味😋
1️⃣ 和牛西冷厚切 $485

2️⃣ 薩摩赤雞腿肉 $145

3️⃣ 韓式石鍋拌飯 $135

4️⃣ 和牛小排湯麵 $165

2020-06-17 190 瀏覽
大坑地方細細,但每次黎都會發現有好多好高質嘅食店!今次又黎到niku niku!上次食過一次已經回味無窮!特登走過黎再食多次!Niku niku佢每一張枱上面都有個烤肉爐,環境好乾淨好整齊!唔會好逼!職員服務又好好!每次都好好禮貌同服務!雖然呢間日式烤肉店,但呢一次都我哋就冇食烤肉,因為想試吓佢ge其他菜式!上次黎食已經覺得好吸引!價錢又合理!一開始揀嘅就係泡菜拼盤,份量都唔少,可能同正宗韓國餐廳比較,味道都唔會差!辣度剛好,唔會太辣!岩曬食得少少辣嘅朋友仔!餐前小食好適合!開下個胃口食多啲!之後就係生牛片沙律!好多牛肉片,份量一啲麵唔少!生牛片唔係血淋淋ge牛肉,唔會有臭腥味,好好食!沙律又係另一開胃菜!可以食好多正野喇!接住就係和牛他他同和風拌薄生牛片,前菜類足足揀左三款,因為真係好出色好好食!唔好以為食左好似食空氣咁,份量一啲都唔少!和牛他他有一隻日本蛋黃,撈勻嚟食真係超級好食!和風拌生牛片仲有大量洋蔥,另外仲可以沾秘製醬汁!味道十個正呀!之後就梗係唔少得熱食啦!和牛小排湯麵,湯底係老闆獨門秘製,無味精,味道超濃郁!好多牛小排,麵底唔會太硬!正!最後梗係要叫埋甜品啦!我地叫左季節
最後梗係要叫埋甜品啦!我地叫左季節甜品,係時令水果配草莓雪糕,好好食,好多果肉又甜又正!簡直係成餐飯完滿嘅句號呀!
Niku Niku💕 Highly Recommended JP BBQ House🥢..大坑美食多🍽,聽就聽得多。但平時入港島都好少入呢邊食飯。今次見有時間,就決定入大坑 來個小小深道遊,認識一下呢區,探索下呢個小區既獨特美。發現有好多唔同特色既日本餐廳,好有日本鄉村街頭的味道,酒吧、餐廳都好有特色呢。.一間高級日式和牛燒肉店,真係好有驚喜❤️。雖然店舖不大,但分開上下兩層,好有木系和風設計,所有細節都一絲不苟。正值疫情期間,清潔消毒做到足,確保開店前安心衛生。而且所有食材都由日本🇯🇵直送,廚房👨🏻‍🍳 都係聘用日本廚師呢,確係優質又頂級。.ll $445Prime Diaphragm Steak燒肉:Beef Parts,點選左餐廳人氣之選,橫隔膜扒。平時好少吃既內藏內,一大片原塊燒,扒既份量真係好震撼呢。廚師👨🏻‍🍳 切既花紋好靚 刀功好好,未食已經覺吸引高質。.橫隔膜扒🥩 呢個部位牛味濃濃,咬落有口感 亦充滿油脂香。而職員手勢好好,會幫你燒 讓你舒舒服服就吃到優質燒肉,確保肉質、肉汁保持到水準,再因應喜好 蘸點醬汁 (柚子汁`麵豉汁`燒烤汁 (芝麻)。肉肉份量好足,真的會有點膩,

l[和牛橫隔膜扒]l $445
Prime Diaphragm Steak

再因應喜好 蘸點醬汁 (柚子汁`
麵豉汁`燒烤汁 (芝麻)。肉肉份量好足,真的會有點膩,好抵吃呢。

l[和牛Toro蓋飯]l $175
Beef Sashimi Don
一款和風生拌和牛Don🐮🍚,真的一款高質牛Toro😍。餐廳供應既和牛,除左3個部位 (牛內臟):橫隔膜、牛舌、牛腸,其他都能生吃呢,可見質素一定是頂級‼️

賣相真係靚到唔捨得食,和牛🐮 粉紅粉嫩嫩💕。加上滿黃既生雞蛋、芝麻、紙菜、蔥花,賣相相當吸引😍。拌勻,再因應自己口味加入Wasabi,一口有日本米香、生和牛Toro,真的入口即溶,又香又滑又滿滿油膩香,充滿幸福感。

l[和牛尾湯麵]l $165
Wagyu Noodle 一款熱湯麵食🍜,牛尾湯清而牛味濃。麵質剛好,吸盡湯汁,很好吃耶。

亦有不少和牛肉🐮,不同煮法同樣嫩,牛味濃。

l[芝麻雪糕配紅豆水果杯]l $75
Ice Cream Red Bean Fruit Cup
最後吃個日式甜品雪糕杯🍨,呢期係黑芝麻,紅豆雪糕配生果,一頓日式燒肉既完美總結。
如果不看價錢,呢間日式燒肉店,真的食材高質,服務優質💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️,十分貼心又細心。煩惱吃什麼❓仲有專人為你介紹呢。呢度既日式高級料理,真的很可以耶‼️ 真的十分值得好好推薦呢。
2人前Niku Niku Set🍽 而家仲做緊優惠❣️,唔洗$2000 就已經吃到Full Set 和牛套餐,包括5款特選部位燒肉、和牛海膽前菜拼盤、麵食、甜品,一個餐嚐盡和牛生熟料理,真係一個高質享受。
×××[Niku Niku]×××
©大坑施弼街18-22號地舖
2020-06-04 152 瀏覽
經過過呢間舖頭好多次,一直心掛掛想去試。今晚男朋友話掛住日本,想食靚和牛,就入去試下啦。Niku niku作為一間高級和牛餐廳, 無論入面定出面既裝修都好有格調,枱同枱之間有充足嘅空間,坐得好舒服。店員專業而且服務周到,好鍾意佢地會主動幫手烤肉,而且對於各種唔同既肉都非常有認識,會燒到恰如其分既生熟度。感受到餐廳非常重視質素。材料方面,舖頭提供既頂級和牛(除咗內臟)都係刺身級別, 由老闆係日本親自挑選再真空打包番香港。廚藝方面,餐廳五年黎都係同一師傅主理,令到餐廳食物質素可以更加穩定。每個座位都有一早預備好既三款醬汁,分別係燒肉豉油、麵豉醬同柚子豉油,味道唔錯...但基本上都冇機會用到,因為餐廳提供既肉本身已經好夠味!另外想讚一讚,呢度提供既茶非常香,亦都有解膩作用。海膽和牛 $150上面既北海道海膽望落新鮮飽滿,入口即溶,味香甘甜,而且份量滿瀉,A5和牛刺身好香肉味,一啖放入口係雙重嘅滿足。和牛西冷薄切配蛋汁 $499薄切和牛甘香肥美,口感軟腍豐腴,咸咸甜甜既Sukiyaki 汁為其增加風味,沾上濃郁既日本無菌蛋蛋汁,層次又再昇華。雜錦內臟盛盒$200牛舌每次食燒肉都一定會叫牛舌,但

海膽和牛 $150

和牛西冷薄切配蛋汁 $499

雜錦內臟盛盒$200

牛舌
每次食燒肉都一定會叫牛舌,但呢度既牛舌同其他地方嘅好唔同,原來高級牛舌係可以咁柔軟多汁!真係好感謝店員為我地將佢燒到啱啱好。

橫隔膜
脂肪唔多但口感鮮嫩得黎帶咬勁,牛味非常濃郁,食落似肉多過似內臟。

牛腸
呢款係香港比較少見,但原來係日本人食燒肉是既最愛!望落油脂量非常多,但經店員專業地為我地燒過之後,唔少油脂已經滴落,食落冇想像中咁油膩,反而帶獨特既嚼勁,而且完全無腥味。

和牛拖羅蓋飯 $175
食過好多次生牛肉,但第一次食完全冇筋既生牛肉!和牛油脂分布平均,入口柔潤油香,真係有d似食緊肥美既頂級拖羅刺身咁,配上蛋汁同美味嘅白飯,呢份蓋飯非常令人難忘。

和牛尾湯面 $165
最後就係呢碗好多人推介嘅湯麵。望落平平無奇,嗅落香噴噴,先呷一啖湯色清澈既湯頭,發現超級濃郁!店員話呢個湯底係用和牛尾同牛骨熬左四至五個鐘,飲得出每一啖都係精華。湯頭鮮甜,牛香濃郁,口感清爽唔油膩。麵底口感清爽彈牙又掛湯,份量比想像中多既牛尾同少少附送既牛筋腩肉質軟稔,雖然湯的香味已經蓋過肉味本身,但成份牛肉湯麵質素非常高,而且份量比想像中多,我地兩個人每人都分到一碗半!
2020-05-29 3093 瀏覽
要搵好野食去大坑我諗好多人都知, 有朋友試過大坑一間和牛烤肉店”NIKU NUKU” 佢極力推介我地個牛精去食, 佢話非常之高質, 仲有我最鍾意既生牛肉刺身, 講到哩度真係非去不可, 疫情關係我當日下午打去BOOK晚上七點都有位, 非常之LUCKY丫.星期三晚上七點去到NIKU NIKU, 真係都幾隱世, 係天后蓮花宮再行入少少, 餐廳環境簡約得黎不失高雅, 坐位同枱面都好寬闊, 坐得幾舒服, 店員好有禮貌, 一坐底就好快送上熱茶同MENU, 我地ORDER咗兩份肉, 分別有和牛橫隔膜扒, 同厚切和牛舌, 我有一個幾傳統既食日式燒肉既習慣, 就係一定要配白飯, BALANCE返和牛的油膩感, ORDER時店員話佢地餐廳D米都係用日本進口的, 先生你真識食, 哈哈, 朋友就叫咗個和牛刺身TORO蓋飯, 少少地叫住咁先厚切和牛舌好快就到, 店員問需唔需要幫我地燒埋, 服務真好, 唔駛自己動手, 佢見意開頭食個兩舊燒得生少少, 試下半熟既味度, 之後個兩舊就燒熟少少, 試下全熟既口感, 非常好, 真係試到兩種唔同既感覺, 半熟係好軟好林, 好有肉汁, 而全熟就變得好爽口, 油脂既甘香好出,
厚切和牛舌好快就到, 店員問需唔需要幫我地燒埋, 服務真好, 唔駛自己動手, 佢見意開頭食個兩舊燒得生少少, 試下半熟既味度, 之後個兩舊就燒熟少少, 試下全熟既口感, 非常好, 真係試到兩種唔同既感覺, 半熟係好軟好林, 好有肉汁, 而全熟就變得好爽口, 油脂既甘香好出, 好美味, 再來係燒和牛橫隔膜扒, 原塊咁燒, 真係幾大塊幾震撼, 我地揀牛橫隔膜扒位係因為我比較仲意食肉味濃既牛, 哩個位正正就是, 廚師好好刀功咁將塊扒咗格仔花, 燒耐咗都唔會UN丫, 可以放心燒, 一啖燒肉一啖白飯, 真係好正架, 最後要講下個和牛刺身TORO蓋飯, 賣相真係靚到唔捨得食丫~ 粉紅粉紅咁, 食落其實唔似牛肉既感覺, 係似魚生多D, 可能加咗WASABI既關係, 哩一餐真係好滿足加大開眼界丫, 好快會再去食, 正正~
2020-05-26
2020-05-20 131 瀏覽
大坑美食多,今日就專誠book左位食日式烤肉,好彩最後都冇令我失望呀!無論係食物品質定係服務都係一流,屋企人大讚我揀餐廳揀得好💕Niku Niku最招牌就係日本和牛,絕對係高品質既靚和牛,雖然價錢唔算好親民,但係港島區黎講算係價錢合理。-餐廳有得點套餐或單點,套餐最抵食,依家做緊Special Price$1830,除左各式前菜,最重點係有海膽生牛肉、燒肉拼盤同牛尾湯麵。但因為我同屋企人胃口較細,唔想有負擔,今次就單點住先,下次再黎一定會嗌多啲朋友一齊開心Share。前菜柚子蘿蔔清甜可口,柚子味都幾重,咬落去好多汁,一口接一口好快就比我地食清光。一場黎到當然要試埋佢地招牌既生牛肉,所以我地點左一份和牛他他share食❤️和牛他他鮮香味十足,香濃既蛋汁同牛肉二合為一,加埋完全唔會辣既洋蔥,成個配搭香口又惹味。係夏日炎炎既日子,食返個生牛肉真係好幸福。烤肉方面,我地點左特上牛柳肉、日本赤雞腿肉同黑豚肩里脊肉薄切,一共豬牛雞三款肉類。當然最正一定係牛柳肉,牛柳肉都係和牛級別。唔好烤到咁熟,表面燒到熟,入面肉質仲有少少粉紅色就岩岩好。因為所有和牛都係可以當做刺身食,所以唔洗擔心會太生唔熟。牛柳厚

烤肉方面,我地點左特上牛柳肉、日本赤雞腿肉同黑豚肩里脊肉薄切,一共豬牛雞三款肉類。當然最正一定係牛柳肉,牛柳肉都係和牛級別。唔好烤到咁熟,表面燒到熟,入面肉質仲有少少粉紅色就岩岩好。因為所有和牛都係可以當做刺身食,所以唔洗擔心會太生唔熟。牛柳厚薄度剛好,油香十足,超香濃既牛肉味,令人好難忘。

和牛出色,但日本赤雞腿肉同黑豚肩里脊肉薄切都唔差,呢兩款肉價錢更親民,味道都好有水準。尤其係要大讚廚師既調味,令肉類好入味。唔同嘅肉類會配搭唔同嘅調味料,好有誠意!