2022-12-28
聖誕節同家人試新餐廳,餐廳在四季酒店4樓。裝修好特別,餐廳分開咗兩部份,如果你唔係坐房間嘅話,你就會可以喺唔同嘅地方進食,今次由於我哋多人訂咗間房,所以就冇機會嘗試呢個經驗。食物方面,自稱係意大利菜,但用了很多日本嘅食材,感覺食緊西式日餐。份量的的式式,唔會太飽嘅份量,味道可以。服務就有好多改善嘅地方,例如侍應不知為何,全程黑面,特別是聖誕節,諗住開開心心食餐飯,見到佢個樣就大打折扣。開咗幾支酒,一向的經驗,待酒師給你試酒時會介紹多少少支酒的特性,同你傾兩句,但係今次就只係匆匆將酒倒落個杯度,等你試之後就走咗,完全冇交流。以為由於外面太忙,但出去去洗手間的時間目測,只得2-3枱客人。如果廚師想幫餐廳摘星的話,看來服務是最需要注意的地方。順帶一提,餐廳酒的mark up 感覺比其他餐廳高,開瓶費就要 $900,飲酒嘅朋友就要留意啦。