2023-12-13 97 瀏覽
大圍呢間新開既快餐店,餐單選項自由配搭,呢一點夠彈性。✨原隻波士頓龍蝦安格斯松露漢堡($148)可以食到成隻優質龍蝦既肉🦞 配上手打安格斯牛肉、松露蛋黃醬,食落有點微酸,中和成個漢堡嘅 HEAVY 感覺。一個豐盛的BURGER 能帶來啖啖奢華的滿足感!😋價錢嚟講可能略貴,不過味道、食材的確不錯。
大圍呢間新開既快餐店,餐單選項自由配搭,呢一點夠彈性。

✨原隻波士頓龍蝦安格斯松露漢堡($148)

價錢嚟講可能略貴,不過味道、食材的確不錯。
原隻波士頓龍蝦安格斯松露漢堡
2022-08-01
原隻波士頓龍蝦安格斯松露漢堡
2022-08-12 1190 瀏覽
終於去Nomad Burger打卡新限定「千島風情菠蘿蝦堡」啦💛落雨也無阻我想吃的熱情🤣二十分鐘車程到家都仍然溫熱,還沒打開就能聞到麵包和醬汁的香氣😌打開一看——哇蝦餅好大塊!麵包也好美麗喔喔喔~烘烤過的紋路讓整個漢堡看起來更誘人了😍迫不及待?咬下去,麵包很香,蝦餅料足彈牙,口感很像蝦肉燒賣裡那種,緊實又混合著芝士香,搭配千島醬確實非常match,羽衣甘藍很新鮮,為漢堡添加了色彩和健康,相比之下菠蘿竟然存在感有點弱😅可能是因為受熱以後會縮水?所以第一口我其實並沒有吃到菠蘿片😂甚至差點忘記是有🍍的,後來有吃到啦,酸酸甜甜為漢堡增添了風味,不過可能因為車程關係變得太軟,跟我期待的口感略有距離🫣吃到最後手上汁水注意⚠️千島風情菠蘿蝦堡 7.0/9好吃還是好吃的,畢竟nomad的限定從沒讓我失望過,不過論驚喜程度個人感覺不如之前的軟殼蟹堡🦀️那個真的超出色,是我在疫情第五波高峰期頂風作案?跑出去買也值得的好吃呢👍

千島風情菠蘿蝦堡 7.0/9

外賣自取
2022-08-06 598 瀏覽
漢堡的分量與味道對得起價位,材料的選擇自由度高,餐店質素屬同類型餐店的平均線之上。可惜,店員之待客方式有待改善。此店為外賣店,顧客會在店外等待領取餐點。然而就個人於此店點餐的經驗,在餐點完成後,店員並未有就此作出任何提醒或示意,反而等待顧客自行「發現」餐點並領取。要知道那怕自動販賣機亦會有簡單音效提示客人,此等「闊佬懶理」、「hea做」的待客形式實在浪費客人時間及精心製作的餐點,令人費解。期望店家正視有關問題。
外賣自取
2022-07-16 585 瀏覽
- Nomad Burger每款burger本身有蛋黃醬 & 羽衣甘藍,然後俾我哋由包、配料到醬汁,自己customise鍾意嘅burger😋 網上見到有啲人話Nomad Burger嘅店員態度差,不過自己今次去買又覺得ok🤔但係嗰日一點幾去到,店員話冇牛供應,呢點有啲失望😥唔知其他burger點呢?👇🏻🍔Vegan bun + Shrimp patty + Pickle (+ House sauce & Kale) 💰51 全素麵包+蝦餅+醃青瓜(+蛋黃醬 & 羽衣甘藍)蝦餅唔錯,佢唔係炸/吉列嗰種,似煎,自己真係食到一粒粒蝦肉唔會係一pat嘢😋 全素麵包食落同一般分別不大,有咬口多少少,大家可以試吓當健康啲😹 但係蛋黃醬就搽得唔太均勻,有啲邊位較少;同埋兩款包嘅菜都似生菜多過羽衣甘藍😅🍔Brioche + Pulled pork + Cheddar (+ House sauce & Kale)💰51 牛油漢堡+手撕豬+車打芝士(+蛋黃醬 & 羽衣甘藍)覺得手撕豬同本身蛋黃醬唔係好夾,希望店家將來提供酸酸地嘅醬汁(類似泰式辣醬選擇,始終蛋黃醬好似同牛襯啲 (但係嗰日又冇牛)🥲整體嚟講

🍔Vegan bun + Shrimp patty + Pickle (+ House sauce & Kale) 💰51 [4.5/5]
全素麵包+蝦餅+醃青瓜(+蛋黃醬 & 羽衣甘藍)

🍔Brioche + Pulled pork + Cheddar (+ House sauce & Kale)💰51 [3.5/5]
牛油漢堡+手撕豬+車打芝士(+蛋黃醬 & 羽衣甘藍)
整體嚟講值得一試嘅,不過就唔係話好出色/驚豔😂
🍟Triple truffle fries 三重松露薯條 +💰28 [4/5]
三重松露即係薯條上面嘅松露粉、黑松露醬同埋白松露油,見到係粗薯好開心,而且仲脆嘅🤩
不過三重松露就中規中矩,特別係松露粉食唔出有松露味😥
*店員表示因為薯條唔夠 (正常份量應該多過我哋),所以額外俾咗兩塊薯餅我哋,覺得店員都識做👍🏻 薯餅一樣係脆嘅,應該厚過M記嘅薯餅少少
10 分鐘 (外賣自取)
屋企距離店大約10分鐘路程,一直都怕佢伏唔敢試😢(始終係學生大多數揀番平價飽肚就算)但IG 見佢告急,希望可以支持下💛今日試外賣番屋企(牛油包+手打安格斯+蝦扒+蕃茄)每個包內都有蛋黃醬+羽衣甘藍再加Set A (薯條+飲品)Total $80諗諗吓同出Cafe 食嘅burger比係平啲💟一打開盒薯條😳哇放滿成個漢堡盒都係粗薯條,份量唔少薯條外脆內軟,炸到金黃色好酥脆❤️之後再打開個包本身以為冇乜特別,但由包裝紙拎出嚟,d肉汁就不停滴,香到即刻咬一啖。手打牛肉保留肉嘅質地同纖維,你唔會感覺到成塊扒咬落軟奶奶,而係又有咬口,更唔中又會有大粒少少嘅碎肉粒❤️好juicy 牛肉味超濃。而蝦餅都好出色❤️非常彈牙同埋見到好多蝦xdd 配埋蔬菜同個包🥺好食到一路食一路覺得好幸福冇揀錯٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
但IG 見佢告急,希望可以支持下💛

再加Set A (薯條+飲品)
Total $80

諗諗吓同出Cafe 食嘅burger比係平啲💟

一打開盒薯條😳
哇放滿成個漢堡盒都係粗薯條,份量唔少
薯條外脆內軟,炸到金黃色好酥脆❤️

之後再打開個包

好食到一路食一路覺得好幸福冇揀錯٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
Double  Burger
2022-06-25
5 分鐘 (外賣自取)
Double  Burger
2022-04-27 746 瀏覽
呢間漢堡包成日食,一直都係用平台外賣,牛味好濃又可以揀生酮漢堡,又有羽衣甘藍, 好啱我口味今次4月27日同一平台叫外賣,叫咗double cheese burger, 但唔知點而家喺外賣平台唔可以轉生酮麵包+走醬,有啲唔知點算,可能下次要外賣自取仲有以往包內有羽衣甘藍,但上次已經轉咗生菜,今次仲菜都無條,所以有啲失望🙍🏻我見到4月頭網友的包相片都有羽衣甘藍,但我叫呢2次都無。個包襯羽衣甘藍真係好好食😋,希望下次有返

Double       Cheese    Burger
2022-04-27 361 瀏覽
之前已經食過三、四次,次次都係食佢個龍蝦安格斯漢堡。噚日WFH打算食好啲,特登馬鞍山搭車出大圍外賣,滿心歡喜返屋企食🫣一咬落去龍蝦霉嘅🫠一向有follow開佢地ig,見之前佢地Ig公開歡迎客人俾意見,都同佢地講咗聲,但可能小編太忙未有發現吧😐今日都未見有回應。老實講龍蝦如果肉質有異,斷估煮嘅時候都會發現到異樣。之前食嘅印象都好好,但見到近幾次都見過唔少網上嘅劣評,真心覺得可惜的。希望老闆可以了解問題並改善。

2022-04-26
2022-04-06 476 瀏覽
•落咗咁多日雨 終於見返太陽啦☀️一於放假就嚟咗大圍踩單車順便搵嘢食☺️上網見到呢間小店有波士頓龍蝦安格斯🤪好吸引•嚟到見到龍蝦🦞漢堡都要$148有啲唔捨得食 但又想試下佢啲包 咁就揀咗蝦餅啦🥰•小店有唔同款式嘅漢堡揀仲可以自由配搭餡料和醬汁如果驚唔夠飽 佢仲有雞翼其他等小食🤓但好可惜本身想叫個set +$18有薯條🍟汽水🥤 但當日薯條已經售罄☹️•講返個漢堡包先😚今次揀咗Nomad Single Burger 🍔 牛油漢堡 拼蝦餅車打芝士+松露蛋黃醬好欣賞佢個蝦餅除咗好多蝦之外 佢仲好爽口 加埋個蛋黃醬 超夾😚同男朋友係咁爭住食😂•5粒⭐️為滿分好味指數:⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️•包裝非常精美 但若果只係買一個漢堡就用咁大個紙袋 就好似有啲浪費啦😣•📍 大圍店大圍積運街2-8號海福商場地下2號舖營業時間:中午12時至晚上9時

落咗咁多日雨 終於見返太陽啦☀️

📍 大圍店
大圍積運街2-8號海福商場地下2號舖
營業時間:中午12時至晚上9時
2022-04-04 294 瀏覽
最近大家都係外賣為主,今次我就去到大圍買Nomad Burger🥰 上年年尾嗰陣據講呢間整嘅雞漢堡係唔熟,所以今次我呢個試伏專員都試吓係咪真係咁唔掂🤣咁因為佢店內淨係收現金或者八達通,所以如果想外賣嘅人可以選擇去店舖自己嗌。或者喺OpenRice呢啲App叫咗先再去攞,就會節省時間🤗。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~༄ 安格斯牛肉 + 焦糖洋蔥 + 他他醬 + 牛油麵包 配 細薯條🍟 + Cola $78 (8/10)其實我都係第一次食呢間,但係我去食嗰陣已經冇唔熟嘅情況出現,反而都覺得幾好食喎。首先牛肉非常之稔,牛油香同漢堡嘅配搭非常夾😋而且焦糖洋蔥都非常之入味,為呢個漢堡增添左唔少顏色😳而且佢份量其實都好足夠一個人食,配埋細薯條都炸得好脆,就算我拎到返去都仲係熱嘅🥺💕唯一有啲唔好就係覺得價錢都係少貴,其他都冇咩🤔其實佢仲有好多個選擇,不過如果諗唔到點食嘅話可以參考呢個叫法,應該係冇死嘅🤣🤣🤣💕~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

唯一有啲唔好就係覺得價錢都係少貴,其他都冇咩🤔

~~~~~~~~~~~~
本身係軟殼蟹愛好者🦀️又好鍾意🍔見到新出原隻軟殼蟹蝦餅冬蔭功漢堡梗係要狗衝😍晚餐時段到,見每日限量30個本身擔心賣晒,不過可能因為疫情嚴重大家少出街?竟然仲有喎🙌因為係即叫即整所以都需要啲時間,等果陣諗我係特登為呢個包黎又等咗幾個字,一定要好食先得ga🤣保溫袋拎返屋企已經過咗差唔多40分鐘,包仲係溫熱,個軟殼蟹size合格之餘仲keep到八成crispy喎!包被烘過好香,亦都完全沒被醬汁浸到淋晒咁,冬蔭功醬少少酸辣,非常開胃解膩,本身琴日我其實唔係好有胃口,個人都有啲冇精神,諗住可能食兩啖試下就算,但事實係根本食唔停口?整個包食晒🤣🤣蝦餅都好好食,keep到口感之餘雖然都係煎嘢黎但一啲都唔會覺得油,整個包平衡得好好,一個冇乜胃口既人食晒都完全唔覺得滯,特登冒險?出街都值得啦🙌🙌原隻軟殼蟹蝦餅冬蔭功漢堡 8.0/9雖然好鍾意軟殼蟹但我其實唔係好敢嘗試軟殼蟹漢堡,因為試過其他間食食下都會覺得油膩,配飲品都解唔到😂但呢個包我就咁齋食都完全ok,真心推薦💛

原隻軟殼蟹蝦餅冬蔭功漢堡 8.0/9

2022-02-28 305 瀏覽
🍴波士頓龍蝦安格斯漢堡配料有:牛油漢堡+原條龍蝦+安格斯牛肉+芝士+生菜+三重松露醬第一次出現一個好矛盾的一個心情首先牛油漢堡好食 炸得好香脆安格斯牛肉漢堡亦好出色 肉質好夠juicy淡淡香烤過的香濃牛肉味每一口都覺得好食個三重松露醬都好出色松露味濃郁的奶油感但唔會膩成個配搭味道很和諧又美味矛盾點在於 另一個主角:龍蝦⋯唔係咁好食 而我本身係為左佢要叫的龍蝦肉質係新鮮嘅 但佢煎得好乾同無味有種在吃刷膠的感覺(利申未食過刷膠)佢係我會想encore的一間burger因為漢堡、醬、包都好好食同埋有好多其他可以自由配搭嘅選擇睇落亦都唔錯但龍蝦呢款我就唔會想再食了
🍴波士頓龍蝦安格斯漢堡

矛盾點在於 另一個主角:龍蝦
⋯唔係咁好食 而我本身係為左佢要叫的
龍蝦肉質係新鮮嘅
但佢煎得好乾同無味
有種在吃刷膠的感覺(利申未食過刷膠)

佢係我會想encore的一間burger
因為漢堡、醬、包都好好食
同埋有好多其他可以自由配搭嘅選擇
睇落亦都唔錯
但龍蝦呢款我就唔會想再食了
2022-02-27 267 瀏覽
Burger癮大約每兩星期就要發作一次,random地打開搜尋「附近」「Burger」,好似聽人介紹呢過呢間好食,咁就揀呢間啦😆由於今次係外賣自取,搭車拎到翻屋企後再食已經係個幾鐘之後嘅事。喺呢個前提之下,個包都依然算好味,我諗係因為調味搭救唔少分。自選配搭為:牛油面包+安格斯牛肉+燒烤菇+焦糖洋蔥+麻辣醬。用上羽衣甘藍而唔用生菜係呢個包嘅特別之處之一,口感上比清爽嘅生菜更有咬口。牛肉略嫌太鬆散同有筋,但牛肉味濃。另加嘅麻辣醬非常惹味,比起我食過嘅其他辣味burger嘅醬汁都更好食,絕對會為佢嘅醬汁而再訪。雞鎚啖啖肉,亦十分入味,食落唔乾。再訪指數:📍📍📍(3/5)

炸雞鎚

雞鎚啖啖肉,亦十分入味,食落唔乾。

再訪指數:📍📍📍(3/5)
2022-02-26
2022-02-27 275 瀏覽
連鎖的漢包店雖然得到「十二塊鏡」😆加持,但要吃漢堡的話還是鍾情😍於手工漢堡自從手工漢堡在香港🇭🇰風行後也都是優先會選擇吃手工漢堡,無論是口味、食材搭配、烹調方式等都帶給客人不一樣的體驗😌口袋裡一直收藏🔖了不少想試想吃的手工漢堡店,這次就來跟大家分享一家🗣話題度十足的一家原隻波士頓龍蝦安格斯松露漢堡 $148這款是店家的一款㊙️限定商品,單看名字已經覺得這個真的不得了,奢華感滿滿🥰!店家是以一條方程式來告訴客人這個漢堡是甚麼樣的食材:原隻波士頓龍蝦🦞 + 手打安格斯牛肉 + 芝士🧀 + 松露蛋黃醬各款食品都是下單後即製,由於光顧當天我是第二✌🏻位客人來到這店,所以下單後大概等5分鐘左右就做好了,晚點來的話或會等候較長時間⏳先說賣相,老實說真的沒甚麼好挑剔🤣 畫面真的很好,打卡一流📸!麵包先塗上牛油🧈再煎香;店家不吝嗇的用上原條波士頓龍蝦,雖是❄️急凍品不過龍蝦肉肉質爽口彈牙;漢堡以安格斯牛肉🥩製作,肉感跟油脂感滿滿,煎得香口,牛味濃郁又充滿肉汁💦加入微微煎過進入半溶狀態的芝士片跟🥬羽衣甘藍增添風味,最後還加入這個🍔漢堡包的靈魂醬汁:松露蛋黃醬!芳香撲鼻的松露與蛋黃醬的配搭是意想不到的好吃🤤~

原隻波士頓龍蝦安格斯松露漢堡 $148
用料豐富當然份量也不少啦,縱然價錢💰並不便宜,但食材組合上的確值回票價🎟
唯一要改善的是,松露蛋黃醬汁有點多,可以少一點會更加能夠突顯各款食物的原味😚

三重松露薯條 $38(+ $28 跟餐)
有漢堡包又怎能少得了薯條🍟呢?黑松露薯條吃得多,三重松露薯條還是頭一次見👀,跟餐價比單點便宜一些當然不能錯過✅
同樣是下單即炸的單品,份量多,薯條頗幼身,表面還灑上黑松露粉🧂,一打開包裝盒已經充滿濃郁的松露香;有點可惜是黑松露粉灑得不夠平均😅,如果可以全部薯條拌勻沾上黑松露粉就好,單吃這個已經很好吃😋
店家另附松露蛋黃醬,味道跟漢堡包那個是一模一樣,客人可以蘸著醬汁來吃👅,味道會變得更濃郁但有點可惜了那個黑松露粉,因為味道被掩蓋了7成多,個人認為蘸醬吃已經很足夠👌🏻

店家當初以另一款☝🏻限定漢堡而聞名,由紅磡店到大圍店再到最新的北角店,不經不覺就已經擴充至三間店,在港九新界🗺也能找到店家踪影
大圍店以🥡外賣為主,店面完全沒有座位🙅🏻‍♀️讓客人坐著吃,唯一在門外有一張長椅,要吃的話還是可以在長椅上進食的,不過現在病菌🦠肆虐就可免則免啦!
除了這種奢華感十足的期間限定外,還有傳統跟別的期間限定選擇💁🏻‍♀️,個人會推薦吃店家的期間限定款式,始終會有新鮮感而味道又不會差👍🏻,絕對是值得買來吃的一款手工漢堡,有興趣請留意店家在推出什麼樣的新款漢堡包🥳啊~
2021-08-21
5 分鐘 (外賣自取)
I have been to Nomad Burger many times now. Love their keto burgers but sometimes you get disappointed if you make the wrong selection.This time I ordered Double (shredded pork + beef), avocado and tomato, this combo is soooo good!I ordered single before and it’s not satisfying (single chicken was bland)I find that when we add avocado, no sauce is needed or it would be too oily.The keto bun looked thin, it used to be thicker before:My sister ordered single mushroom, keto sauce:Normal bun:

Keto  Shredded  Pork  +  beef  burger

Keto  single mushroom  burger

Normal bun:

2022-01-12 636 瀏覽
之前經朋友介紹去左大圍分店試佢個限量龍蝦安格斯牛肉漢堡。我地係佢啱啱開門就到,所以好順利就買到!漢堡都幾足料,龍蝦肉都幾大件,唔會呃秤比細細一舊,個漢堡扒都煎得好香!我地仲跟餐,配左黑松露薯條,都好好味~overall 食物質素係好既!有兩樣嘢可以改善,就係希望收銀可以快少少,部機load 勁耐先出到單,同埋有少少奇怪既就係嗰日去到買餐,有個女職員唔知心情唔好定唔舒服,一路執餐一路流眼淚,有少少趕客…希望職員調整好心情先開店吧!總括而言,食物係好味的!