餐廳: Odelice! (The ONE)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
6天前 0 瀏覽
The One呢間法式餐廳已然食過好多次,至今仍然係我最愛嘅法系餐廳之一👍🏻,今次又同朋友嚟咗食2人dinner set($538),店員會先送上麵包🥖同餐湯🥣,加上2小碟+2主菜,都幾豐富。·Starter♡ 火腿芝士拼盤拼盤有法式凍火腿🥓、西班牙火腿🐖、康堤芝士🧀、Reblochon芝士🧀,配埋麵包一齊食啱啱好。·♡ 法國Charolais生牛肉他他生牛肉🐂以香料調配,無腥味,牛肉口感幾爽滑😚,搽喺麵包上食係好好食😻,感覺好奢侈~·Main♡ 阿根廷安格斯肉眼牛扒(+$50)叫咗5成熟,切開見到肉色粉嫩🤩,生熟程度恰到好處,咬落唔會韌,厚切啖啖肉🤤;搭配嘅粗薯條係即叫即炸,外脆內軟,好高質😋!!·♡ 黑豚帶骨豬鞍(+$45)豬鞍肉質整得香軟嫩口😚,幾有驚喜;特別一讚係個忌廉肉汁同豬苛鞍好夾👍🏻,香甜甘口味道有啲似甘荀汁🥕。·♡ Mango Tango HKD$85·♡ Frozen Strawberry Daiquiri HKD$65·📍Odelice! 彌敦道100號The One 4樓L407號舖
加上2小碟+2主菜,都幾豐富。
Starter
♡ 火腿芝士拼盤

♡ 法國Charolais生牛肉他他

生牛肉🐂以香料調配,無腥味,牛肉口感幾爽滑😚,
搽喺麵包上食係好好食😻,感覺好奢侈~
Main
♡ 阿根廷安格斯肉眼牛扒(+$50)

♡ 黑豚帶骨豬鞍(+$45)

豬鞍肉質整得香軟嫩口😚,幾有驚喜;
♡ Mango Tango HKD$85

📍Odelice!
彌敦道100號The One 4樓L407號舖
2025-01-26
2024-12-22 2814 瀏覽
好耐之前已經喺灣仔同將軍澳分店食過晚飯,感覺唔錯,知道佢有做下午茶 picnic set,即刻要同閨蜜嚟試下😍野餐在巴黎 Picnic in Paris $258/2侍應首先喺檯面post上紅色餐巾,然後 用巴黎鐵塔裝住兩層嘅 picnic set,真係好有儀式感🤩鹹點:蟹肉他他迷你撻:材料好豐富,好鮮味三文魚醬多士:好清新康堤芝士:好香,分開逐少配鹹點食,一流菠菜芝士迷你蛋批:焗完有好香嘅蛋味炸黑松露蘑菇球:好香黑松露味,熱辣辣好好食甜點:蘋果肉桂迷你撻:肉桂味同蘋果好夾馬卡龍:唔會太甜,剛剛好巴黎式芝士蛋糕:份量好大件,好香朱古力合桃布朗尼:成粒擺落口充滿幸福感😍Picnic set包兩杯飲品: Latte+$18; Sparkling wine +$40呢個set真係好抵食,傾下講下就坐咗兩個幾鐘,過咗一個開心嘅下午🥰評分:最高為5分治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️抵食度:💉💉💉💉💉翻兜指數:🩺🩺🩺🩺@o.deliceOdelice! (The ONE)彌敦道100號The ONE 4樓L407號舖📍尖沙咀B1/尖東港鐵站N2出口3分鐘路程#healingbobo #foodie

野餐在巴黎 Picnic in Paris $258/2

鹹點:
蟹肉他他迷你撻:材料好豐富,好鮮味
三文魚醬多士:好清新
康堤芝士:好香,分開逐少配鹹點食,一流
菠菜芝士迷你蛋批:焗完有好香嘅蛋味
炸黑松露蘑菇球:好香黑松露味,熱辣辣好好食

甜點:
蘋果肉桂迷你撻:肉桂味同蘋果好夾
馬卡龍:唔會太甜,剛剛好
巴黎式芝士蛋糕:份量好大件,好香
朱古力合桃布朗尼:成粒擺落口充滿幸福感😍

評分:最高為5分
治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️
抵食度:💉💉💉💉💉
翻兜指數:🩺🩺🩺🩺

@o.delice
Odelice! (The ONE)
彌敦道100號The ONE 4樓L407號舖
📍尖沙咀B1/尖東港鐵站N2出口3分鐘路程

#healingbobo #foodie #hkfoodie #foodiehk #香港 #美食 #法國餐廳 #西餐 #將軍澳美食 #荃灣西 #海之戀 #灣仔好去處 #灣仔美食 #尖沙咀好去處 #沙田美食 #香港美食 #TsimShaTsui #TST #尖沙咀 #留港消費 #frenchfood #法國菜 #Picnic #HighTea #下午茶 #Odelice
2024-12-12
5 分鐘 (堂食)
同朋友去咗呢間價錢好親民的法國菜餐廳,係The One商場位置方便,餐廳環境裝修靚,用了Navy Blue做主題,整個感覺很Chill 。晚市套餐二人餐$538up ,包2 款頭盤/ 甜品+ 2 主菜,我哋加錢叫咗龍蝦同埋牛脊肉😚。呢度除咗食物質素好之外,員工服務態度都好Nice ,我相信呢點都係餐廳喺平日晚上都坐到爆滿的原因👍🏻✨餐湯+麵包✨餐湯好濃郁,小法包配牛油,用來點餐湯一起食不錯。✨Starter 頭盤✨🔶生牛肉他他小漢堡牛肉碎加入洋蔥、橄欖油等拌勻,生蛋汁放在上面,食落好軟滑,拌上酸黃瓜小漢堡,口感豐富。🔶空運黑青口黑青口肉幾飽滿,口感嫩滑,食落鮮味,配白酒煙肉忌廉汁食好夾。✨Main 主菜✨🔶原隻烤龍蝦🦞呢個必點推介龍蝦開邊用芥末荷蘭醬汁焗好香,龍蝦肉爽口彈牙,連龍蝦鉗都好大隻,食落好鮮甜,仲有配埋炸薯條。🔶阿根廷安格斯牛脊肉以煙醺方式煮到五成熟,粉嫩顏色好吸引,牛脊肉食落肉味濃,肉質香嫩細滑,配搭鴨肝砵酒醬汁更滋味,配有烤過薯粒及露荀。✨飲品✨🔶Punch Fruite 🍹薑味汽水加入菠蘿、西柚、小紅莓汁

✨餐湯+麵包✨
餐湯好濃郁,小法包配牛油,用來點餐湯一起食不錯。

✨Starter 頭盤✨

原隻烤龍蝦

🔶阿根廷安格斯牛脊肉

✨飲品✨
🔶Punch Fruite 🍹
薑味汽水加入菠蘿、西柚、小紅莓汁
原隻烤龍蝦
2024-09-28 4179 瀏覽
為慶祝旅遊巴黎一週年,今天特意前來這家法國餐廳回味一番 😁。我們選擇了一個二人套餐($538),套餐不包括飲料,但食法國菜,都係有杯酒開心啲,況且今日都算是個週年紀念日,所以另外點了兩杯餐酒 🤭。📌Moon Rosé, Domaine d'Astros IGP Maures (+$75)呈迷人的粉紅色,入口輕盈,非常清新,絕對是視覺、嗅覺和味覺的三重享受。📌Rendez-vous, Pays d'Oc IGP (+$75)這款白酒偏向輕盈,口感清新,果香濃郁,容易受落。📌甘筍椰奶湯湯頭清甜,帶有椰香,湯內充滿了豐富的甘筍蓉,營養豐富,搭配每頓法國菜都絕不或缺的百吉包一同享用。今晚這個迷你版百吉,外型可愛。📌法式點心拼盤(+$30)蟹肉他他迷你撻 - 蟹肉鮮甜,撻皮香脆微甜。番茄紅甜椒芝士蘸醬+櫻桃蘿蔔 - 櫻桃蘿蔔外表小巧。入口爽脆,蘸上番茄紅甜椒芝士醬,味道極佳。炸煙肉忌廉芝士球 - 外皮炸得香脆,內裡充滿濃濃的煙肉忌廉芝士餡,醬汁帶一絲辣味,非常惹味。菠菜芝士迷你蛋批 - 以菠菜為主餡,散發出濃濃芝士香氣,入口充滿濃郁蛋香,健康又美味。西班牙火腿 - 肉質油潤,味道溫和,入口富鹹香

Rendez-vous, Pays d'Oc IGP

這款白酒偏向輕盈,口感清新,果香濃郁,容易受落。

📌甘筍椰奶湯
甘筍椰奶湯

迷你版百吉

📌法式點心拼盤(+$30)
法式點心拼盤

蟹肉他他迷你撻 - 蟹肉鮮甜,撻皮香脆微甜。
西班牙火腿 - 肉質油潤,味道溫和,入口富鹹香。

📌香橙油封鴨腿
香橙油封鴨腿

油封鴨腿是法國料理的一道經典傳統菜式,這道菜擺盤精緻,鴨腿肉質細嫩,只需用刀叉輕輕一撥便可輕易去骨,外皮超薄香脆,鴨肉鮮嫩多汁,完全沒有鴨臊味,配上甜甜的香橙醬汁,令味道更富層次。燒薯粒吸收了油封鴨的橙味醬汁,香甜可口。露筍鮮嫩爽脆,完全沒有粗糙纖維,也可中和油封鴨腿相對較膩的口感。

📌阿根廷安格斯牛脊肉(+$55)
阿根廷安格斯牛脊肉

這道牛脊肉採用先煎後焗的烹調方法,侍應建議我們選三成熟為最佳熟度,果然沒介紹錯,牛肉中心呈血紅色,非常輕易切開,外皮煎得香脆,中間肉質細嫩且牛味濃郁,之後再蘸上鴨肝砵酒醬汁享用,嚐到豐富而油潤的鴨肝精華,絕對是雙重享受!經過香烤的燒薯粒及鮮甜美味的蘆筍,味蕾十分滿足。

📌火焰橙酒可麗餅
火焰橙酒可麗餅

一道法國甜品的經典傳奇。侍應在我們面前將干邑橙酒點火,然後慢慢淋在可麗餅上,看著橙橘色可麗餅上擺動的火焰,非常有儀式感。可麗餅皮軟嫩帶Q感,再加上干邑橙酒的濃郁香氣,入口時充滿香醇的酒味,這甘中帶甜的口感,真是無與倫比!

這家法國餐廳秉持法式料理的高品質食材,加上別樹一幟的醬料與及精緻的擺盤方式,非常值得一試,難怪甚受食客歡迎。是夜全廳滿座,建議提早預約較為穩妥。

🍽️Odelice! (The ONE) (尖沙咀)
📪尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L407號舖
2024-09-26
  • 法國油封鴨腿
  • 火焰橙酒可麗餅
🎀尖沙咀。二嘗浪漫法式花花裝修分店🌸🎀🪄店名* #Odelice!🔮地址* 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L407號舖🔮🗾分店地區🗾 尖沙咀,荃灣,將軍澳,沙田,灣仔💰價錢$721 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_尖沙咀剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_西餐➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵之前去過呢間西餐廳灣仔分店食過覺得十分不錯 今次同朋友過黎試下佢地尖沙咀店 呢一間環境裝修更加合我心意😍空間更加寬敞 以法式花花裝修為主 燈飾綠植色調整體都好浪漫💕地板用黑白格砌成 以半開放模式 高樓底設計 好適合慶祝特別節日👍🍽️食物質素🍽️食物種類方面都令我目不暇給 見到每一款都覺得超吸引😍可以根據個人喜好選擇雞,牛,羊,豬等肉類 更有提供魚類,意粉,意飯,薄餅等選擇 每一款食物都各具特色😆十分吸睛 好建議節日慶祝或聚會選擇! $538 dinner set for two👀評分💖💖💖💖💖🪄餐湯(蘑菇煙肉忌廉湯) +餐包今次系我最愛既餐湯之一😍質感偏稀身 但蘑菇味好香濃 配上粒粒煙肉增加口感 配上牛油法包 質感偏硬
🎀尖沙咀。二嘗浪漫法式花花裝修分店🌸🎀

🪄店名* #Odelice!
🗾分店地區🗾 尖沙咀,荃灣,將軍澳,沙田,灣仔
💰價錢$721 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🍽️食物質素🍽️

$538 dinner set for two
👀評分💖💖💖💖💖
🪄餐湯(蘑菇煙肉忌廉湯) +餐包
今次系我最愛既餐湯之一😍質感偏稀身 但蘑菇味好香濃 配上粒粒煙肉增加口感 配上牛油法包 質感偏硬 建議可以沾點餐湯😗

🪄前菜-法國田螺6件
食法式菜當然唔少得試下田螺 佢地呢款系原隻連殼田螺上 需要自己用叉享用 用左橄欖醬提升香味 質感軟軟地有咬口 無腥味😆

🪄主菜-香煎帶子蕎麥薄餅 配忌廉煮大蔥
呢款同平時食既薄餅有啲分別 佢系好薄身 有啲似可麗餅 帶有微香蕎麥味 配上新鮮大隻帶子 仲有大量大蔥醬😯整體都幾香 但如果本身好愛蔥味食品相信會更愛🤓

👀評分💖💖💖💖💖
🪄紅酒燉牛面頰 配薯蓉
必食✨呢個部位脂肪含量非常低 比較無甘肥膩 肌肉相對較高 但肉質非常腍 牛味重但不會有牛騷味 其中一面以及中層都有筋膜含豐富骨膠原 經過炆煮後有黏黏的口感 配上醇香紅酒汁燉煮 令香味更提升😍仲配埋超滑薯蓉 令人一口接一口!

🪄甜品-法式蘋果撻
呢款蘋果撻用左新鮮蘋果做 好爽脆 味道甜甜酸酸甘 十分不錯 配上雲尼拿雪糕球 冰涼感😆👍

👀評分💖💖💖💖
🪄飲品-Strawberry Frozen Mocktail $65 & Mad Mango Smoothie $52
第一款飲品偏酸酸甜甜 好濃草莓味~個人更喜歡芒果沙冰 濃香燕麥味 加上椰奶配搭 超清新😍

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️
🎈味道評分*😋😋😋😋
🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌💌
  • 紅酒燉牛面頰配薯蓉
2025-02-07 0 瀏覽
之前去過其他分店,所以今次都想試下呢間嘅食物質素,叫咗兩個晚市套餐前菜:南瓜湯 一碗濃郁的南瓜湯,香甜可口頭盤:烤牛骨髓 +$30牛骨髓外脆內嫩,搭配香草醬及酸種麵包,風味絕佳,讓人一試難忘。主菜:原隻烤龍蝦 +$135這道菜色彩繽紛,龍蝦經過烤焗後肉質鮮嫩,搭配芝士與忌廉煮大蔥,龍蝦蕃茄醬汁更是提味的關鍵,讓人回味無窮。 主菜:河根廷安格斯牛脊肉 +$55牛肉熟度掌握得宜,外焦內嫩,搭配法邊豆和燒薯粒,鴨肝白蘭地醬汁為整道菜增添了豐富的風味。甜品:法國黑朱古力慕絲這款慕絲口感滑順,搭配海鹽焦糖與杏仁,整體甜而不膩,完美結尾。《Domaine Roux Père & Fils VDF, Les Cotilles - Pinot Noir》酒體輕盈,果味清新,非常適合搭配整餐。 《Sangria Blanche》清新的水果混合酒,夏日必飲,讓人爽口。

前菜:南瓜湯
一碗濃郁的南瓜湯,香甜可口

頭盤:烤牛骨髓 +$30

主菜:原隻烤龍蝦 +$135

主菜:河根廷安格斯牛脊肉 +$55

甜品:法國黑朱古力慕絲

酒體輕盈,果味清新,非常適合搭配整餐。

《Sangria Blanche》
清新的水果混合酒,夏日必飲,讓人爽口。
2025-02-06 0 瀏覽
生日前夕去咗間藍白色主調,復古歐陸風嘅餐廳食飯,環境幾靚,充滿法國風情!我哋揀咗2人晚市套餐🍴有餐湯同餐包, 主菜揀2款,小食及甜品!頭盤小食◆烤牛骨髓配麵包牛骨髓口感似牛油,搽上麵包油香滿溢,配同酸青瓜一齊食中和油膩,減少邪惡感😋 主菜:◆阿根廷安格斯牛脊肉我地揀咗7成熟,牛脊肉好嫩滑,勁多肉汁,配合鵝肝白蘭地醬汁味道層次更提升,連同新鮮炸起嘅薯角粒,熱辣辣又惹味,好正!◆黑豚帶骨豬鞍配南瓜蓉肉質有彈性,啖啖肉好有口感!外層煎至微微焦香, 底下既南瓜蓉香甜綿密!出奇的夾!甜品:◆巴黎式芝士蛋糕焦糖口味嘅cheese cake,好香濃嘅芝士味,勁Creamy,令人回味無窮!◆Strawberry Frozen Mocktail 粉紅色好靚,草莓紅莓沙冰,好香甜!◆Sangria Blanche 果香之中又帶有淡淡酒香,成份包括橙酒,青檸,芒果,菠蘿,橙,士多啤梨,非常易入口飲落甜甜地,好清爽!

我哋揀咗2人晚市套餐🍴
有餐湯同餐包, 主菜揀2款,小食及甜品

頭盤小食
◆烤牛骨髓配麵包

主菜:
◆阿根廷安格斯牛脊肉

我地揀咗7成熟,牛脊肉好嫩滑,勁多肉汁,
配合鵝肝白蘭地醬汁味道層次更提升,連同
新鮮炸起嘅薯角粒,熱辣辣又惹味,好正!

◆黑豚帶骨豬鞍配南瓜蓉

甜品
◆巴黎式芝士蛋糕

◆Strawberry Frozen Mocktail
粉紅色好靚,草莓紅莓沙冰,好香甜!
◆Sangria Blanche

2025-01-23
慶祝紀念
生日
  • 黑豚帶骨豬鞍
  • 阿根廷安格斯牛脊肉
2025-02-05 0 瀏覽
啱先食完健康低脂豆乳甜品,夜晚再同好耐無見既好朋友去食法國菜呢間上次我係黎食巴黎鐵塔High Tea,今晚想摸下酒杯底傾計有選擇困難既當然係揀晚餐啦先上煙肉粟米忌廉+餐包濃郁Creamy 既忌廉湯配鬆軟牛油餐包🧀流心水牛芝士 The Burrata西班牙火腿、水蜜桃、火箭菜、樹莓油醋汁香煎帶子2件Seared Scallops熟度剛剛好,非常嫩滑,配香蔥忌廉醬好特別。🐷黑豚帶骨豬鞍Berkshire Pork Loin Steak厚切豬鞍,切開有肉汁,夠腍配南瓜蓉,好清新。🐮阿根廷安格斯肉眼牛扒 Argentinian Angus Ribeye薯條,忌廉肉汁 七成熟 肉眼扒份量十足,切開仲係粉粉嫰嫰,薯條熱辣辣外脆內軟,好滿足。飲品:🥂Grapefruit Bellinl 氣泡酒、西柚汁~清爽口感~解膩一流🥂Sangria Blanche橙酒、白葡萄酒、青檸、芒果、菠蘿、橙、士多啤梨呢款好Fruity~酒味濃郁,入面仲有好多款生果粒。
有選擇困難既當然係揀晚餐啦

先上煙肉粟米忌廉+餐包
濃郁Creamy 既忌廉湯配鬆軟牛油餐包

🧀流心水牛芝士 The Burrata
西班牙火腿、水蜜桃、火箭菜、樹莓油醋汁

香煎帶子2件Seared Scallops
熟度剛剛好,非常嫩滑,配香蔥忌廉醬好特別。

🐷黑豚帶骨豬鞍Berkshire Por
k Loin Steak
厚切豬鞍,切開有肉汁,夠腍配南瓜蓉,好清新。

薯條,忌廉肉汁 七成熟

飲品:
🥂Grapefruit Bellinl
氣泡酒、西柚汁~清爽口感~解膩一流

🥂Sangria Blanche
橙酒、白葡萄酒、青檸、芒果、菠蘿、橙、士多啤梨
呢款好Fruity~酒味濃郁,入面仲有好多款生果粒。

2025-01-23
  • 流心水牛芝士
  • 香煎帶子
2025-02-05 85 瀏覽
餐廳環境同氣氛都不錯,服務員很好,食物味道亦不錯,餐飲7點前有買一送一優惠,而set dinner亦有8折優惠。以這個價錢對上食物的質素及份量真的不錯。餐廳decoration亦有情調,只是如果可以望出窗外會更好
2025-02-04
慶祝紀念
生日
今次我地黎左尖沙咀呢邊行街食飯同老婆拍下拖,黎左The One呢邊睇衫順便食飯,我地見呢度有呢間Odelice!,之前係沙田食過lunch抵食又好食,就一於揀呢間食👫餐廳環境都幾靚,約會黎食一d都唔失禮,佢地2人晚市套餐都幾豐富,有面包餐湯,2款主菜,2款小碟,佢地既小碟分別係頭盤或甜品,自己配搭🍴晚市2人餐($538)烤牛骨髓配麵包(+$30)我地其中一個小碟揀左頭盤既牛骨髓,牛骨髓配麵包真係好夾,口感似牛油,入口即溶,味道就幾香牛味,再加埋唔同香料,正過牛油好多🍞阿根廷安格斯肉眼牛扒(+$50)牛扒我地要左7成熟,塊扒好靚,勁多肉汁,中間部分仲有d紅,7成熟既話輕微生左少少,但味道好好,另外仲配有新鮮炸起既薯條,熱辣辣好正🥩🍟煎鴨肝,油封鴨腿意粉(+$35)呢個煎鴨肝勁大件,成半碟意粉咁大,煎得好香,好肥美,油封鴨味道夠咸香,意粉有少量忌廉汁,唔會好乾好齋🍝蘋果肉桂可麗餅另一個小碟我地揀左甜品既可麗餅,佢佈滿蘋果肉,中間有球雪糕,夾埋一齊食好好味,既食到果肉又食到雪糕,多層次既口感🍎🫔Sangria Blanche($85)飲品我地叫左一杯酒精類既果汁,佢成份包括橙酒,白葡萄酒,青

晚市2人餐($538)

烤牛骨髓配麵包(+$30)

阿根廷安格斯肉眼牛扒(+$50)

煎鴨肝,油封鴨腿意粉(+$35)

蘋果肉桂可麗餅

Sangria Blanche($85)
飲品我地叫左一杯酒精類既果汁,佢成份包括橙酒,白葡萄酒,青檸,芒果,菠蘿,橙,士多啤梨,果汁味重,酒味唔算好出,幾易入口🍸

Frozen Strawberry Daiquiri($65)
另一杯就叫左杯沙冰,材料有士多啤梨果茸,小紅莓汁,檸檬汁,糖漿,士多啤梨佔得比較多,味道偏甜,食到d果肉,夏天飲感覺更清爽🍹

呢間餐廳我覺得性價比好高既西餐廳,環境又夠得體,食物質素幾高,價錢我覺得係中價水平,但係有上級體驗,情人節未諗餐廳可以留意下呢間😉
2025-01-16
  • 法式可麗餅
  • 經典肉眼牛扒配薯條
今晚我來到位於尖沙咀The ONE的**Odelice**享用晚餐,這家餐廳以藍色為主調,優雅的佈置完美展現出法式浪漫情懷,讓人一進門就感受到濃厚的法式氛圍。晚市提供的二人套餐,包含頭盤、主菜和甜品,選擇多樣,讓我迫不及待地想要嘗試!#### 🥗 **燒蝦尼斯沙律**首先上桌的是**燒蝦尼斯沙律**。燒蝦外層焦香,蝦肉保持鮮嫩多汁,散發著海鮮的鮮美味道。搭配的新鮮沙律菜脆口清新,讓整道菜的口感更加活潑,真是開胃的好選擇!🌿#### 🍽️ **法式點心拼盤**接下來是一道**法式點心拼盤**,這裡的西班牙火腿帶著濃郁的鹹香,肉質中帶有油脂,口感十足。炸煙肉忌廉芝士球外層香脆,內餡則是煙肉和洋蔥的完美結合,鹹香惹味。蟹肉他他迷你撻的撻皮酥香,裡面滿滿的蟹肉和洋蔥粒,讓人一口接一口,根本停不下來!🦀#### 🥩 **黒豚帶骨豬鞍**主菜中的**黒豚帶骨豬鞍**,肉質細膩腍滑,鮮嫩多汁,焦香與脂香交織,口感極其豐富,讓我感受到法式料理的精髓。🍖#### 🦞 **原隻烤龍蝦**當然不能錯過的還有**原隻烤龍蝦**,烤得香口的龍蝦肉質鮮甜,搭配可口的醬汁和香草,更加突顯了海鮮的鮮味,每一口都是享受!

#### 🥗 **燒蝦尼斯沙律**

#### 🍽️ **法式點心拼盤**

#### 🥩 **黒豚帶骨豬鞍**

#### 🦞 **原隻烤龍蝦**
當然不能錯過的還有**原隻烤龍蝦**,烤得香口的龍蝦肉質鮮甜,搭配可口的醬汁和香草,更加突顯了海鮮的鮮味,每一口都是享受!🥢

#### 🍹 **飲品推薦**
最後,我品嚐了**Japanese Mule**,這款飲品的紅茶酒香中帶著提子和水蜜桃的果香,清新又不失風味;而**Blueberry Mojito**則是酒香和果香的完美結合,薄荷的清爽讓整體口感更加酸甜可口,真的是消暑佳品!🍑🍃

總結來說,**Odelice**不僅提供優雅的用餐環境,更有精緻美味的法式料理,如果你在尖沙咀,這裡絕對是個不可錯過的美食好去處!📍
2025-01-29 409 瀏覽
選了兩款前菜,法式點心拼盤賣相吸引,有蟹肉他他、蕃茄紅甜椒蘸醬、迷你蛋批、炸黑松露蘑菇球和西班牙火腿。 另一前菜燒蝦尼斯沙律,蝦爽口彈牙,沙律新鮮美味。 主菜點了香煎三文魚,配西蘭花苗、蕃茄甜椒海鮮醬汁。三文魚皮煎得香脆,三文魚厚身,份量不少。阿根廷安格斯牛脊肉這道阿根廷安格斯牛脊肉是看得出的粉嫩,配搭蘆筍、燒薯粒和鴨肝砵酒醬汁,各方面都配合得很好,值得推薦! 餐飲點了兩杯無酒精飲品,frozen tropicolada和honey ginger punch,兩杯皆美味。前者香甜富椰香;後者十分清新,可謂各具特色。

另一前菜燒蝦尼斯沙律,蝦爽口彈牙,沙律新鮮美味。

2025-01-28 318 瀏覽
出咗雙糧,梗係要獎勵一下自己,同朋友去尖沙咀嘆返個brunch。炸黑松露蘑菇球外酥內嫩,黑松露的香氣撲鼻,每一啖都充滿驚喜。蟹肉牛油果班尼迪克蛋蟹肉配上綿滑的牛油果,再加上完美的班尼迪克蛋,一試難忘。🍄🦀澳洲牛胸腹排是食肉獸嘅至愛,牛胸肉柔嫩多汁,味道濃郁。生牛肉他他帶來了新鮮而獨特的口感,細膩的牛肉與香草和調料完美結合。食肉獸嘅至愛黑松露薯條香脆可口,黑松露的獨特風味提升了整道菜的層次。🥩🍟西班牙火腿芝士球濃郁芝士和鹹香火腿讓人無法抗拒°最後有點少得一杯咖啡,食完呢餐好滿足。

炸黑松露蘑菇球
外酥內嫩,黑松露的香氣撲鼻,每一啖都充滿驚喜。

蟹肉牛油果班尼迪克蛋

澳洲牛胸腹排
是食肉獸嘅至愛,牛胸肉柔嫩多汁,味道濃郁。

生牛肉他他

黑松露薯條
香脆可口,黑松露的獨特風味提升了整道菜的層次。🥩🍟

西班牙火腿芝士球
濃郁芝士和鹹香火腿讓人無法抗拒°

最後有點少得一杯咖啡,食完呢餐好滿足。

2025-01-27 345 瀏覽
上次同媽咪嚟過食過佢哋嘅hightea佢就好鍾意, 今次見到佢哋出咗新款式又再過嚟試吓, 每次都唔會令我哋失望✌🏻價錢相當親民😃佢哋嘅野餐在巴黎$258 FOR 2真係好鬼抵🥰今次野餐在巴黎有👇🏻Crab Tar-Tartelettes 蟹肉🦀他他迷你撻Salmon Rillettes Toasts 三文魚醬多士🍣Comte Cheese 康堤芝士🧀Spinach-Cheese Mini Quiches 菠菜芝士迷你蛋批🥧Truffle Mushroom Croquettes🍄 炸黑松露蘑菇球Apple Crumble Tartelettes 蘋果肉桂迷你撻🍎Macarons 馬卡龍🍩Parisian Cheesecake 巴黎式芝士蛋糕🍰Chocolate Walnut Brownie 朱古力合桃布朗尼🍪加埋兩杯嘢飲🍹☕️呢個價錢真係好抵而且服務質素又好好👍🏻地點有超級方便✌🏻

價錢相當親民😃佢哋嘅野餐在巴黎
$258 FOR 2真係好鬼抵🥰

今次野餐在巴黎有👇🏻
Crab Tar-Tartelettes 蟹肉🦀他他迷你撻
Comte Cheese 康堤芝士🧀
Macarons 馬卡龍🍩
Parisian Cheesecake 巴黎式芝士蛋糕🍰

2025-01-26 443 瀏覽
年尾同朋友gathering,叫左2人set share,開心開心🥳餐湯 &餐包有2個湯同包。個湯好creamy,用黎點個包食都唔錯法式點心拼盤豐富既拼盤,有西班牙火腿,蟹肉他他三文魚醬配面包、迷你蛋批同埋黑松露蘑菇球~每款都好食,特別係三文魚醬好香,同脆脆既面包好夾(加埋火腿一齊食更正)。黑松露蘑菇球都好出色,外皮既炸面包糠香脆,入面既黑松露蘑菇蓉好香好creamy。蟹肉他他既撻皮脆口,蟹肉份量足~😋阿根廷安格斯牛脊肉顏色好吸引,係靚靚既粉色😍牛脊肉食落肉味濃,肉質香嫩細滑,加埋個鴨肝白蘭地醬好食!另外個燒薯粒都幾脆~阿根廷安格斯肉眼牛扒配薯條好juicy,一切開d肉汁多到流出黎~呢碟扒配忌廉肉汁,我覺得加埋粉紅鹽食更好食🤤薯條份量都好多,share食剛好~火焰橙酒可麗餅侍應會將橙酒點火,然後淋係可麗餅上,過程好有儀式感~燒熱既橙酒揮發時好香濃Japanese Mule入面既巨峰提子香甜酒同水蜜桃糖漿,令到呢杯cocktail 甜美易入口~岩女仔飲😋Sangria Blanche有豐富水果既sangria,清新好飲~

有2個湯同包。個湯好creamy,用黎點個包食都唔錯

法式點心拼盤
豐富既拼盤,有西班牙火腿,蟹肉他他

阿根廷安格斯肉眼牛扒配薯條
阿根廷安格斯肉眼牛扒

Sangria Blanche
有豐富水果既sangria,清新好飲~

阿根廷安格斯肉眼牛扒