2022-06-30 615 瀏覽
🔖老牌西班牙餐廳,間唔中會有一d季節限定既食物,感覺都比較正宗既西班牙菜(雖然唔係好識野,個人覺得姐😂)🍽烤八爪魚🐙呢個係食完覺得好有驚喜既菜式。底層有一小塊薯仔,增加左口感層次,連埋八爪魚一口放入口,大小岩岩好,八爪魚上面有我稱為「蒜味蛋黃醬」(餐牌係寫住甜椒奧利汁😂)。八爪魚口感好彈+有嚼口😋😋😋完全無諗過係咁既口感,好食!💡整體食物都正常,主要都係食氣氛同地段+服務🤣如果兩個人想試下唔同小吃,就唔建議叫飯類,除非好食得,應該只會食唔哂🙇🏼‍♀️當日7點左右成間餐廳都Full哂,黎呢到應該都係要booking好d!!

🍽烤八爪魚🐙

今日係大日子,小翠一早book咗Window seat 試吓呢間西班牙菜😈餐廳留咗最近窗邊嗰張枱俾我哋,但我地轉咗去corner 打卡位😆 餐廳比我嘅感覺好似去咗歐洲小餐館一樣,初時睇相見樓底矮以為好細,原來都坐到好多人!waitress 好細心幫我地keep起把摭,亦都會介紹下menu,比起高級餐廳嘅奢華呢度比較有歐式餐館嘅溫暖。-先來一小碟橄欖、薯仔沙律同埋幾片麵包-🐙 octopus with paprika $160西班牙tapas 好多時都有八爪魚,呢碟西班牙八爪魚伴甜椒奧利汁味道唔錯😌 八爪魚微微烤過,用薯仔片墊住,上面有淡淡既荷蘭醬,完全唔辣😋 一碟八小件,雀仔胃嘅我同小翠都可以食唔停-🍅🥣 Gazpacho soup $88食嘢方面小翠最就得我,難得佢開聲話想飲凍湯梗係要嗌😋 呢個凍湯同我印象中嘅味道好相似,好濃既蕃茄同埋蔬菜味。特別在於餐廳會比幾碟Add ons (包括紫洋蔥、蕃茄粒、青椒粒、青瓜粒). 大家千其唔好落得太多洋蔥粒,碗湯會好嗆😂 好開胃嘅前菜,亦都同熱食tapas 同paella 好夾-🍄 Stuffed mushroom $138超~級~香~ 呢碟t
先來一小碟橄欖、薯仔沙律同埋幾片麵包

🐙 octopus with paprika $160

🍅🥣 Gazpacho soup $88

🍄 Stuffed mushroom $138
超~級~香~ 呢碟tapas 一上枱就有陣好香嘅煙肉味,係好香好香😂😂 可惜食落口略嫌唔夠鹹,stuffed mushroom 黎講水準不過不失啦!(之後打包俾屋企人食佢哋就覺得好好食)

🥘 seafood paella $550
😎嚟到ole 既must order😍😍 雖然得我同小翠兩個人,但我一早決定咗要食呢個海鮮西班牙炒飯😆 原因係比起tapas 西班牙菜對我來講更加有代表性嘅係paella. 加上我鍾意食海鮮,毫無懸念就order 左。海鮮包括小龍蝦、中蝦、青口、八爪魚粒,味道不錯,有少量飯焦。我覺得非常好食,小翠就覺得 ok la ~~

🍮 Catalan cream $88
嘻嘻呢個係焦糖燉蛋…既朋友😋 味道好相似,但主要材料係奶唔係cream,而且多咗橙香同玉桂味。餐廳安排咗兩個職員唱歌同埋放咗蠟燭喺士多啤梨上,最特別係會攞個火槍加熱焦糖,好睇又好味🥰

對餐廳既整體印象好好,tapas 以至西班牙飯和甜品都好味,碟碟都有睇頭,而且價錢公道,我哋都打包左唔少食物。雖然餐廳喺中環半山,但唔係走高尚奢華路線,發覺我好鍾意呢種溫馨嘅歐式小餐館feel 😆 值得再嚟!
2022-06-16 615 瀏覽
2022既第一餐book左去Ole呢間30年老牌西班牙餐廳食brunch好好彩坐左窗邊 有自然光好靚‬ ܸ. ̫ .ܸ ‪Brunch有6款tapas for share+mains+dessert整體都係好穩陣既味道 唔會失望印象最深刻係個蟹肉醬tapas我覺得係當日最好食但咁多蟹肉得四塊包仔點夠喎( •᷄ὤ•᷅)?八爪魚腳都出色既 燒得好好 好淋而蒜油蝦呢啲經典野都唔會錯既未上菜都聞到佢既香氣~反正主菜就真係比較無特別甜品都係還好 正常發揮可能當日元旦關係好多外國人一家大細同朋友黎飲住free flow wine 超有氣氛佢呢款brunch其實每個weekend都有食物就耐唔耐會轉下突然想食西班牙菜都可以考慮✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Follow @lastbitematters for more
好好彩坐左窗邊 有自然光好靚‬ ܸ. ̫ .ܸ ‪

整體都係好穩陣既味道 唔會失望
印象最深刻係個蟹肉醬tapas
我覺得係當日最好食
但咁多蟹肉得四塊包仔點夠喎( •᷄ὤ•᷅)?
八爪魚腳都出色既 燒得好好 好淋
而蒜油蝦呢啲經典野都唔會錯既
未上菜都聞到佢既香氣~

反正主菜就真係比較無特別

食物就耐唔耐會轉下
突然想食西班牙菜都可以考慮

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2022-05-27 752 瀏覽
ole spanish restaurant 最近其實愛上左西班牙菜😎味道令我感到回味無窮用餐環境依然古怪典雅、充满地中海風情。拱形的門,橘黄色的内牆旋轉樓梯,到處滿油畫,好喜歡窗邊的位置,陽光透進來,特别通透,好似歐洲的小酒館。西班牙風千火腿:西班牙菜必點的,油潤可口,非常適合配酒。蒜蓉欖油海蝦:端上盘的時間,依然滋滋作響,蝦又香又甜。西班牙海鮮飯:飯粒煙靭,吸取了海鮮的精華,底下微焦,香气四溢。焦糖布甸:柔嫩充满蛋香,順滑細嫩,食完好幸福🥹🥹🥹
ole spanish restaurant
最近其實愛上左西班牙菜😎
味道令我感到回味無窮

用餐環境依然古怪
典雅、充满地中海風情。拱形的門,橘黄色的内牆
旋轉樓梯,到處滿油畫,好喜歡窗邊的位置,
陽光透進來,特别通透,好似歐洲的小酒館。

西班牙風千火腿:西班牙菜必點的,油潤可口,
非常適合配酒。
蒜蓉欖油海蝦:端上盘的時間,依然滋滋作響,
蝦又香又甜。
西班牙海鮮飯:飯粒煙靭,吸取了海鮮的精華,
底下微焦,香气四溢。
焦糖布甸:柔嫩充满蛋香,順滑細嫩,食完好幸福🥹🥹🥹

🇪🇸⠀ღ ᴀ sᴘᴀɴɪsʜ ᴇxᴄᴜʀsɪᴏɴ ღ⠀Rᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ᴡᴇᴇᴋ 2022 is back 🥳 @diningcity_hong_kong 𝚠𝚎𝚗𝚝 𝚏𝚘𝚛 𝚊𝚗 𝚊𝚞𝚝𝚑𝚎𝚗𝚝𝚒𝚌 𝚂𝚙𝚊𝚗𝚒𝚜𝚑 🇪🇸 𝚍𝚒𝚗𝚗𝚎𝚛 @ole_spanish for a friend’s birthday meal & it did not disappoint 🥰 their sᴇᴀꜰᴏᴏᴅ ᴘᴀᴇʟʟᴀ is 𝚑𝚊𝚗𝚍𝚜 𝚍𝚘𝚠𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚋𝚎𝚜𝚝 𝚙𝚊𝚎𝚕𝚕𝚊 𝙸’𝚟𝚎 𝚑𝚊𝚍 𝚒𝚗 🇭🇰 also loved the tapas, especially the ɢᴀᴍʙᴀs ᴀʟ ᴀᴊɪʟʟᴏ 🍤 which was 𝚜𝚒𝚣𝚣𝚕𝚒𝚗𝚐 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚐𝚊𝚛𝚕𝚒𝚌𝚔𝚢 𝚐𝚘𝚘𝚍𝚗𝚎𝚜𝚜 🧄 dessert was accompanied by a lovely birthday song by the staff 🎂 def recommend the ᴘᴇᴀʀ ᴄᴏɴꜰɪᴛ for 𝚝𝚑𝚎 𝚙𝚎𝚛𝚏𝚎𝚌𝚝 𝚠𝚛𝚊𝚙-𝚞𝚙 𝚘𝚏 𝚢𝚘𝚞𝚛 𝚖𝚎𝚊𝚕 🍐⠀❝ ᴍᴇ ᴇɴᴄᴀɴᴛᴀ
🇪🇸

ღ ᴀ sᴘᴀɴɪsʜ ᴇxᴄᴜʀsɪᴏɴ ღ

Seafood  paella

❝ ᴍᴇ ᴇɴᴄᴀɴᴛᴀ ʟᴀ ᴘᴀᴇʟʟᴀ ❞

• • • ✎ • • •

*:..。 ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ᴡᴇᴇᴋ sᴘʀɪɴɢ ᴅɪɴɴᴇʀ 𓈒 ˲
ᴡᴇʟᴄᴏᴍᴇ ᴛᴀᴘᴀs
Tapas

• 𝙷𝚘𝚞𝚜𝚎 𝚖𝚊𝚛𝚒𝚗𝚊𝚝𝚎𝚍 𝚘𝚕𝚒𝚟𝚎𝚜
• 𝙰𝚕𝚒 𝚘𝚕𝚒 𝚙𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘𝚎𝚜
• 𝙿𝚊𝚍𝚛𝚘𝚗 𝚙𝚎𝚙𝚙𝚎𝚛𝚜
• 𝙰𝚛𝚝𝚒𝚜𝚊𝚗 𝚋𝚛𝚎𝚊𝚍 & 𝚘𝚕𝚒𝚟𝚎 𝚘𝚒𝚕

sᴛᴀʀᴛᴇʀs ᴛᴏ sʜᴀʀᴇ
Garlic  shrimps

• 𝟺𝟾 𝚖𝚘𝚗𝚝𝚑𝚜 𝚂𝚙𝚊𝚗𝚒𝚜𝚑 𝙸𝚋𝚎𝚛𝚒𝚌𝚘 𝚑𝚊𝚖 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚝𝚘𝚖𝚊𝚝𝚘 𝚋𝚛𝚎𝚊𝚍
• 𝙰𝚗𝚍𝚊𝚕𝚞𝚜𝚒𝚊𝚗 𝚜𝚝𝚢𝚕𝚎 𝚖𝚊𝚛𝚒𝚗𝚊𝚝𝚎𝚍 𝙸𝚋𝚎𝚛𝚒𝚌𝚘 𝚙𝚘𝚛𝚔 𝚜𝚔𝚎𝚠𝚎𝚛𝚜

ᴍᴀɪɴs
• 𝚃𝚛𝚊𝚍𝚒𝚝𝚒𝚘𝚗𝚊𝚕 𝚂𝚙𝚊𝚗𝚒𝚜𝚑 𝚂𝚎𝚊𝚏𝚘𝚘𝚍 𝚙𝚊𝚎𝚕𝚕𝚊 𝚏𝚘𝚛 𝟸 𝚙𝚊𝚡
Pear  confit

ᴅᴇssᴇʀᴛ
• 𝙻𝚎𝚌𝚑𝚎 𝙵𝚛𝚒𝚝𝚊, 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚝𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 𝚊𝚗𝚍 𝚟𝚊𝚗𝚒𝚕𝚕𝚊 𝚒𝚌𝚎 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖
• 𝙿𝚎𝚊𝚛 𝙲𝚘𝚗𝚏𝚒𝚝 𝚒𝚗 𝚛𝚎𝚍 & 𝚙𝚘𝚛𝚝 𝚠𝚒𝚗𝚎 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚜𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝚒𝚌𝚎 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖

📍 ᴏʟᴇ sᴘᴀɴɪsʜ ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ @ole_spanish
🏷 $𝟺𝟿𝟾𝚙𝚙 (+𝟷𝟶%)
ℂ𝕦𝕚𝕤𝕚𝕟𝕖 ☞︎ #thefchk_spanish
Pear  confit
  • Seafood Paella
  • Garlic shrimps
2022-05-15 900 瀏覽
又發現一家寶藏餐廳🍴位於中環的老牌西班牙餐廳——𝑶𝒍𝒆 𝑺𝒑𝒂𝒏𝒊𝒔𝒉 𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕, 每一道菜都是滿滿的驚喜𓇥𓌈˒˒ 超推介✐𓐍 Grilled Spanish Octopus,好像替八爪魚按摩了一樣,口感極之軟嫩🐙𓐍 Spanish Iberico Ham,火腿的油脂溶在口中揮發出橡果香氣。𓐍 Garlic Shrimps🦐每隻蝦都沾有蒜油香味,剩下的蒜油當然要用來點麵包吃不可以浪費ෆ
又發現一家寶藏餐廳🍴

𓌈˒˒ 超推介✐
口感極之軟嫩🐙

📍 Ole Spanish Restaurant充滿異國風情嘅西班牙餐廳🇪🇸推薦大家坐靠窗台既枱,感覺夠chill影相又靚📸今次食左個午市套餐,係中環有氣氛有環境,食物質素不錯,份量偏多, 性價比高👍🏻3 Course🍽 $268前菜 ❣️點餐後侍應首先送上麵包籃 & 西班牙牛肉丸 & 沙律薯仔 呢啲都冇寫係餐牌上。味道不錯,西班牙牛肉丸好香蕃茄同香料味。1)西班牙雜薈沙律🥗比想像中大份,有一個切開左4份既蕃茄,蔬菜新鮮2)傳統5小時牛肉黑毛豬火腿濃雞湯🐥呢一個湯有d似普通中式雞湯,普普通通主菜❣️3)火焰燒西班牙乳羊扒🐐羊扒燒得好香, 易咬唔韌😋4)燉煮安達魯西亞魚及海鮮🐟個汁甜甜酸酸好開胃,魚同海鮮都唔腥,幾新鮮。甜品❣️5)紅酒砵洒慢煮啤梨🍐啤梨煮到好林好入味🤤啖啖紅酒6)特式提拉米蘇🍰味道偏淡,好普通📍 Ole Spanish Restaurant中環雪廠街24-30號順豪商業大廈1樓
📍 Ole Spanish Restaurant

3 Course🍽 $268

前菜 ❣️

1)西班牙雜薈沙律🥗
比想像中大份,有一個切開左4份既蕃茄,蔬菜新鮮

2)傳統5小時牛肉黑毛豬火腿濃雞湯🐥
呢一個湯有d似普通中式雞湯,普普通通

主菜❣️
3)火焰燒西班牙乳羊扒🐐
羊扒燒得好香, 易咬唔韌😋

4)燉煮安達魯西亞魚及海鮮🐟
個汁甜甜酸酸好開胃,魚同海鮮都唔腥,幾新鮮。

甜品❣️

中環雪廠街24-30號順豪商業大廈1樓
午餐
慶祝紀念
紀念日
Ole 嘅西班牙小食係神級. 晚餐嘅話, 建議主攻Tapas, 人多先點主菜. 相反, 午餐可以平價食烤乳豬同埋西班牙海鮮飯等等, 性價比高. 但論氣氛同整體表現, 晚餐優勝.今日再戰午餐. 餐廳位置唔算方便. 定價HK$288, 少貴. 另外可以再加西班牙小食.前菜: 薯仔好食, 入味. 肉丸就一般般. 麵包普普通通.忌廉海鮮湯: 有少少似龍蝦湯. 味濃. 夠熱. 分量足夠. 冇乜湯料. 唯一食到嘅魚柳麻麻哋. 整體表現合格!主角: 塞哥維亞式烤乳豬. 皮脆, 鬆化, 肉嫩. 呢個 ”鬆化” 就係其他地方或者中菜食唔到嘅. 食到後期都唔會腍咗或者靭咗. 水準一流. 午餐必點!主菜二: 烤地中海八爪魚配Romesco醬. 要加錢嘅, +HK$68. 整得好腍. 聞落烤得好香. 食落有少少烤過龍嘅微苦, 接受到嘅. 至於Romesco醬, 應該就係底下橙橙地色嘅, 唔特別出色.甜品一: Tiramisu Ole Style. 點甜品嘅時候記錯咗呢間係意大利餐廳 (!) 理所當然, 點咗Tiramisu. 好食嘅.甜品二: 西班牙焦糖布丁. 又OK喎. 呢間餐廳嘅甜品算係幾穩定. 最後加杯

前菜: 薯仔好食, 入味. 肉丸就一般般. 麵包普普通通.

最後加杯咖啡. +HK$15. 正常.

總結一下: 午餐定價比起周邊餐廳或者蘇豪區偏貴. 但食材用料俾到晚餐水平. 如果你本身鍾意食西班牙菜和Ole, 性價比其實唔錯. 推介: 塞哥維亞式烤乳豬 (晚餐價錢: HK$410 per portion).

• Suckling pig
2022-03-09 1411 瀏覽
▪️Seafood cream soup 忌廉海鮮湯▪️Flame-grilled baby lamb chops 火焰燒西班牙乳羊扒// Andalusian Fish & Seafood Stew 燉煮安達魯西雅魚及海鮮▪️Spanish churros with hot chocolate 西班牙小油條伴巧克力醬// Traditional caramel pudding 傳統西班牙焦糖布甸(3 course lunch set $268)餐廳始創於1998年,在中環屹立30載,西班牙老店實力故之然有保證。中環來說, lunch set價錢很實惠,以上均是每次到訪必點的菜式。特別推介seafood stew,black cod 質感嫩滑,海鮮鮮香,是夏日清新自選,不禁回想起西班牙南部風情。燒乳羊扒上次到訪十分出色,惟今次煮得過熟,未能保持軟嫩。Churros 金黃香脆,巧克力醬調教恰好,是甜品必選之一。焦糖布甸是另一surprise,甜度合適,口感細滑Creamy。是次到訪勾起歐遊的點點滴滴 ✈️ ,未能出國之際偶爾到訪exotic 餐廳絕對是mini getaway 🧳  📍Ole S
▪️Seafood cream soup 忌廉海鮮湯
(3 course lunch set $268)

📍Ole Spanish Restaurant @ 中環
中環雪廠街24-30號順豪商業大廈1樓

💰💰
👅👅👅👅
疫情前最後一次旅行就係去西班牙,今次特登搵香港嘅西班牙餐廳。搵到中環呢間Ole Spanish Restaurant,聽講係已經屹立香港多年嘅西班牙餐廳,果然質素真係好好👍🏻 不過要有心理準備,行去餐廳嘅位置需要行一段仔斜路🤣 餐廳嘅環境好有西班牙傅統風味🇪🇸我地兩人1:30pm黎食3 course set lunch ($268 per head),再額外加咗個Tapas食物如下:➡️西班牙雜薈沙拉➡️傳統5小時牛肉黑毛豬火腿濃雞湯➡️塞哥維亞式烤乳豬➡️火焰燒西班牙乳羊扒➡️西班牙小油條伴巧克力醬➡️傳統西班牙焦糖布甸➡️烤西班牙八爪魚伴甜椒奧利汁 (Tapas, 另加$90)每樣嘢嘅份量都好大,連沙律湯都係,所以食完之後真係捧住個肚走😂 烤乳豬好香脆,羊架幾有碳燒味,兩者比較起黎,乳豬比較好食!而Tapas西班牙八爪魚每粒伴以薄薄嘅薯仔作底,成粒放入口,口感層次幾豐富❤️甜品方面,小油甜炸得好鬆脆,熱辣辣點朱古力醬,朱古力醬又唔會太甜。👍🏻另外,侍應好貼心,見我哋張枱好多碟都會幫我地rearrange碟嘅擺放,令我哋食得更方便,而且好nice!有機會會再黎,食lunch set會抵好多!推介❤️❤️

食物如下:
➡️西班牙雜薈沙拉
➡️傳統5小時牛肉黑毛豬火腿濃雞湯
➡️塞哥維亞式烤乳豬
➡️火焰燒西班牙乳羊扒
➡️西班牙小油條伴巧克力醬
➡️傳統西班牙焦糖布甸

另外,侍應好貼心,見我哋張枱好多碟都會幫我地rearrange碟嘅擺放,令我哋食得更方便,而且好nice!有機會會再黎,食lunch set會抵好多!推介❤️❤️❤️

2022-01-24
  • 塞哥維亞式烤乳豬
  • 烤西班牙八爪魚伴甜椒奧利汁
2022-01-17 1313 瀏覽
餐廳位置都算隱蔽 搵佐好耐先搵到佢嘅木門🤣 餐廳裝修好有異國風情🇪🇸 如果唔係因為疫情仲會有live band添😍 當日我地幫朋友慶祝生日🎂 店員們非常熱情地過黎一齊唱生日歌😂😂 非常熱鬧😍 -🔹Traditional Spanish Seafood Paella🥘 ($520)黎到就試下佢嘅西班牙海鮮焗飯🥘 侍應先生俾我地影完相之後就幫我地分好每人一碟🍽 我覺得啲飯有啲太硬😅 但每粒飯都沾滿醬汁 吸哂海鮮嘅味😍😍 海鮮有蝦 青口 魷魚🦑 但海鮮份量唔算多😀評分: 🌟🌟🌟🔹Traditional Spanish Omelette🥧 ($70)呢個西班牙洋蔥薯仔奄列口感厚實👍🏻 size就係平時一件西餅咁大舊😀 點埋個蛋黃醬就更加好食🤩評分: 🌟🌟🌟🌟🔹Garlic Shrimps🦐 ($90)侍應先生推薦我地叫埋呢個蒜蓉欖油海蝦😆 一上菜時已經聞到勁香😍😍 啲油都仲係滾嘅🤣 蒜片炸得好脆 但唔會燶😄 啲蝦幾爽口彈牙😍 但得4隻 份量好少 唔夠喉呀🙈評分: 🌟🌟🌟🌟🌟🔹Grilled Spanish octopus with paprika and ali oli🐙 ($90)烤西班牙八
評分: 🌟🌟🌟

評分: 🌟🌟🌟🌟

🔹Garlic Shrimps🦐 ($90)
評分: 🌟🌟🌟🌟🌟

烤西班牙八爪魚伴甜椒奧利汁😆 八爪魚幾彈牙🐙 連埋底層嘅薯仔🥔 同埋大蒜蛋黃醬一齊食😁 一口份量 非常之夾🤩
評分: 🌟🌟🌟🌟🌟

🔹Traditional caramel pudding🍮 ($85)
我覺得唔太好食😂 食落冇乜味 唔夠甜 又冇乜焦糖味 亦冇乜奶味😅 口感都唔係太滑😅
評分: 🌟

🔹Spanish Churros with hot chocolate🥨 ($90)
Churros好好食😍 外脆內軟👍🏻 旁邊嘅朱古力熱辣辣 非常濃郁 唔會太甜😀
評分: 🌟🌟🌟🌟
餐廳古歐陸式裝修. 現場歌手自彈(結他)自唱. 氣氛一流.今餐試咗幾款經典嘅西班牙小食Tapas. 超水準嘅食物質素.前菜有麵包, 薯仔, 同埋橄欖. 個薯仔已經好好食.今日飲白Sangria. 經典味道. 蘋果都夠多. 讚! 不過要避開堆薄荷葉. 😂第一道 Tapas. 西班牙風乾火腿. 甘香. 足夠油脂. 真係好食到嘩一聲. 由於脂肪位多. 可能有少少渣. 我又唔介意喎.烤西班牙八爪魚. 八爪魚好腍. 夾埋個薯仔同醬汁. 出色. 餐廳名菜之一. 又係好食到嘩一聲.蒜蓉欖油海蝦. 海蝦大隻爽口. 入晒蒜蓉辣椒味. 上菜嘅時候啲油仲係跳下跳下. 掂喎!黑毛豬火腿雞肉炸丸. 餡料比例非常好. 唔會太多芝士醬汁. 火腿嘅鹹香比到炸丸足夠嘅味道.蔬菜汁煮鮮大蜆. 大蜆啱啱好熟. 蒜頭夠多. 個湯汁味入唒蜆肉. 好食.傳統西班牙洋蔥薯仔奄列. 將薯仔切咗片再叠番埋一齊. 口感似千層糕. 洋蔥味唔重. 冇雞蛋嘅. 好味!忌廉海鮮湯. 夠熱. 海鮮味都濃. 可惜鹹咗少少.總結一下: 我心中第一位嘅西班牙餐廳. 真心推介. 氣氛一流. 食物出色. 特別係西班牙小食. 有幾款食完真心嘩一聲. 其他地方
餐廳古歐陸式裝修. 現場歌手自彈(結他)自唱. 氣氛一流.

前菜有麵包, 薯仔, 同埋橄欖. 個薯仔已經好好食.

忌廉海鮮湯. 夠熱. 海鮮味都濃. 可惜鹹咗少少.

總結一下: 我心中第一位嘅西班牙餐廳. 真心推介. 氣氛一流. 食物出色. 特別係西班牙小食. 有幾款食完真心嘩一聲. 其他地方真係食唔到. 策略係主打小食. 人多先試西班牙海鮮飯或者乳豬.

咁其他食物又如何呢?

湯, 菜. 可能係口味問題, 唔係太多人叫凍湯. 另外都試過5小時牛肉黑毛豬火腿濃湯. 如果你比較中式老火湯, 呢個湯嘅味道會遜色.

西班牙飯. 多數都係二人份量. OK嘅. 冇小食咁出色.
2001 瀏覽

魚, 海鮮, 肉類. 烤乳豬好味.

午市套餐可以平價試到唔同主菜. 包括乳豬, 牛, 羊. 性價比高. 但係論氣氛同埋食物質素, 晚餐完勝!
餐廳裝修氣氛充滿西班牙風情,望出窗外有異國建築物,唔講真係以為去咗外國。一口Tapas,一啖Sangria成個感覺好似去咗一轉小旅行!Ole Fiesta Brunch $398+10% /位前菜 - 6款Tapas冇睇錯, 係6款香腸普通,其他樣樣都好食青椒加咸肉醬,意想不到地好吃最正係蒜頭橄欖油大蝦,香未相枱已經聞到香味主菜- 燒羊架, 一啲都唔羶,嫩滑好食- 西班牙海鮮飯 每位加$55 兩位起可能影相影耐左,有啲乾,有點可惜- 反而推介燒豬,皮脆肉嫩十分出色。(另一次晚飯食嘅菜式)甜品- 西班牙油炸鬼,正常發揮,下面兩款好食啲- Tirumisu 都點得過- 紅酒煮啤梨,好味,清爽,適合食咗咁多嘢作為一個完美嘅句號。- 試過有一次晚餐點焦糖布甸,佢會係你面前點火燒脆表面嘅焦糖。大碗,好食,正另加$180可以有free flow Sangria,享受一個西班牙式嘅微醺週末🥂🍹

Ole Fiesta Brunch $398+10% /位

前菜 - 6款Tapas
冇睇錯, 係6款
香腸普通,其他樣樣都好食
青椒加咸肉醬,意想不到地好吃
最正係蒜頭橄欖油大蝦,香未相枱已經聞到香味

主菜
- 燒羊架, 一啲都唔羶,嫩滑好食
- 西班牙海鮮飯 每位加$55 兩位起
可能影相影耐左,有啲乾,有點可惜
- 反而推介燒豬,皮脆肉嫩十分出色。(另一次晚飯食嘅菜式)

甜品
- 西班牙油炸鬼,正常發揮,下面兩款好食啲
- Tirumisu 都點得過

2021-11-29 1909 瀏覽
呢間西班牙餐廳有二十幾年歷史,裝修old school歐陸風⚓️ arch brick wall有古建築味道,座位約有20個,staffs 都係外國人,nice同講流利嘅英文🧔🏻‍♂️。🐙Flame grilled Spanish octopus with paprika and ali oil octopus 既tentacle 好肥美🤤肉質彈牙有嚼口。🐷Spanish iberico hamsignature spanish ham,肥瘦均勻,唔算特別。🥘Traditional Spanish Seafood paella (for 2 ppl) Paella 好多海鮮🦐🐙🐟好豐富😍紅蝦大蝦隻,鮮甜肉質彈牙,飯底少少🤏🏻偏硬,但無痴底/overcook,必食!🌟。🍫 Chocolate Molten Lava Cake with vanilla ice cream 一切開就有好似熔岩一樣流出黎嘅朱古力漿🤤朱古力濃滑,同牛油比例完美,焗時間岩岩好,做到外脆內軟😍但焗爐火力不平均,因為一邊脆一邊軟☺️

octopus 既tentacle 好肥美🤤肉質彈牙有嚼口

🐷Spanish iberico ham

🐷Spanish iberico ham
2021-11-27
20 分鐘 (堂食)
2021-11-14 2055 瀏覽
🇪🇸Opened in Hong Kong since 1998🕰-👉🏻 Traditional Spanish Seafood paella (for 2 persons) 傅統西班牙海鮮焗飯(2位用)🥘💲550👉🏻 Slow roasted Suckling pig in the Segovia way (preparation takes 30 min.) 塞哥維亞式烤乳豬(製作需時30分鐘🐖💲410 (1 portion)👉🏻Jumbo Spanish red prawn, grilled with parsley-garlic oil & Alioli 西班牙巨型紅蝦🦐💲398👉🏻 Deep-fried Spanish Padrón peppers 酥炸西班牙小青椒🫑💲90👉🏻 Iberico Ham & chicken croquettes 黑毛豬火腿雞肉炸丸🥔💲140👉🏻 Baby squids in ink sauce stuffed with shrimp & almond 墨汁海蝦杏仁釀小魷魚🐙💲158-Paella好多海鮮不過我好懶成日都唔想拆殼🙈飯偏硬不過唔會痴

Paella好多海鮮不過我好懶成日都唔想拆殼🙈飯偏硬不過唔會痴底 但有朋友同個講上兩個星期去食個飯痴晒底好overcooked😶但又有朋友去過三四次覺得質素差不多🤨唔通係睇運氣?🤣
乳豬好嫩不過不咩調味 pepper炸完still juicy👍🏻紅蝦比想像中細隻 蒜香唔算好濃 baby squids唔錯墨汁濃郁😗
整體嘢食唔錯 但冇話好impressive 坐得幾舒服幾啱一細group人嚟食 呢到職員都幾有禮貌不過忙到要叫15-20分鐘先有人理我地🥲切餅費要加💲150 好搞笑佢切完加咗粒士多啤梨🍓比我地🤣可能我地個蛋糕得綠色佢覺得唔好睇🤣
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
Ole Spanish Restaurant (中環)
📍中環雪廠街24-30號順豪商業大廈1樓
🔗#7eating中環#7eating西班牙菜