2022-08-15 108 瀏覽
每次經過Olive Cafe 都覺得餐廳位置好特別,餐廳門口有大大個打卡位,好顯眼。餐廳裝潢好有田園歐陸風,燈光昏暗,環境寬敞,座位與座位之間不逼狹,坐得舒適。餐牌有單點和二人餐,而且不設加一服務費,好抵食。西京燒銀鱈魚銀鱈魚煎得夠香口,魚肉口感嫩滑,配上新鮮的沙律菜,清新又開胃特色小食拼盤好豐富,有洋蔥圈、吉列蝦、魷魚鬚、雞翼、薯條、紫芋粟子薯餅,全部都新鮮熱辣辣炸起,炸得金黃香脆,其中紫芋栗子薯餅,紫芋和栗子味道好出,甜甜地,香甜綿密,而且薯條用上我至愛的粗薯條。Virgin Colada Virgin Colada 用上菠蘿汁、椰子、牛奶調配,有着濃濃的椰香味,口味清甜。

餐牌有單點和二人餐,而且不設加一服務費,好抵食。

西京燒銀鱈魚

特色小食拼盤

Virgin Colada
2022-08-11 127 瀏覽
呢間餐廳之前已經食過一次,今次再幫襯,入門口已經有個靚靚餐廳名燈牌,店舖雖然唔算大,但裝修都企理精緻☺️叫左「兩個人的幸福」二人餐 $288跟左餐湯同沙律🥗羅宋湯入面超多蔬菜,好足料唔會偏咸,整體味道偏酸,好開胃🤤沙律菜上面加左啲海帶同蟹籽,增添左口感仲好清爽,真係唔錯~-明太子軟殼蟹忌廉意粉🍝呢個比想像中驚喜,首先大大隻軟殼蟹放係面頭,咬落個口感似食日本天婦羅咁,好夠鬆脆,亦帶有鮮味,唔會炸得唔夠而令油味大於鮮味同淋pat pat 🤤而個忌廉汁好creamy 好香口,意粉軟硬程度剛好,掛汁一流👍🏻-美國IBP牛膈肌150g配三文魚用石燒方式上,牛膈肌上枱時係5成熟態,你可以因應自己喜好燒至唔同熟成度,肉質鮮嫩實淨有咬口,牛味亦都濃烈🤤 本人鍾意牛味濃,所以覺得唔錯三文魚外皮夠干脆,但唔會過熟,魚油香都重,有肉汁咬落夠嫩,呢個價錢做到咁,都唔簡單👍🏻-芝士焗蠔真係大大塊芝士係面頭,中間仲有夾住芝士碎,海鹽黑椒,焗出黎好Juice香滑,本身隻蠔雖略細,但都夠鮮甜☺️-芋圓番薯圓爆珠綿綿冰🍧我覺得好驚喜係西餐食綿綿冰甜品仲要咁足料,好開心佢甜品唔係cake,因為通常會食唔落🤣綿綿冰做得好軟滑,

叫左「兩個人的幸福」二人餐 $288
跟左餐湯同沙律🥗
羅宋湯入面超多蔬菜,好足料
唔會偏咸,整體味道偏酸,好開胃🤤
沙律菜上面加左啲海帶同蟹籽,增添左口感
仲好清爽,真係唔錯~
明太子軟殼蟹忌廉意粉🍝
美國IBP牛膈肌150g配三文魚
芝士焗蠔
真係大大塊芝士係面頭,中間仲有夾住芝士碎,
芋圓番薯圓爆珠綿綿冰🍧
綿綿冰做得好軟滑,食落唔會覺得好濟有負擔,再配上我至愛既芋圓番薯圓,真係好滿足🥰🥰
2022-08-07
  • 明太子軟殼蟹忌廉汁意粉
2022-07-31 138 瀏覽
餐廳有個叫做「兩個人的幸福👩‍❤️‍💋‍👨」二人餐 超推介大家選擇 性價比高!除左有餐湯/沙律/甜品/餐飲 仲包以下兩款主菜✅明太子軟殼蟹忌廉汁意粉一大隻炸軟殼蟹放在意粉上面 賣相非常吸引🤗充滿奶香忌廉汁加埋明太子嘅鹹香味 令整個意粉味道昇華 軟殼蟹有蟹膏 令人一試難忘🦀✅美國IBP牛膈肌拼虎蝦熱辣辣嘅石板作為呈現 上檯時聽到滋滋嘅烤肉聲 好正!牛膈肌非常淋 好有牛肉味 燒得過熟都唔怕 而虎蝦好有鮮味🦐蝦肉上面放左芝士 更有拉絲效果👍🏻香辣雞翼配蜜糖醬香辣雞翼表面脆皮 肉質嫩滑 配埋蜜糖嘅甜味 令人停唔到口 辣味好温和 唔食辣既都可以接受注意事項⚠️- 想去之前記得要預留位置 有好大可能要等位架💁🏻‍♀️

✅明太子軟殼蟹忌廉汁意粉

✅美國IBP牛膈肌拼虎蝦

👍🏻香辣雞翼配蜜糖醬

注意事項⚠️
- 想去之前記得要預留位置 有好大可能要等位架💁🏻‍♀️
2022-07-30 170 瀏覽
📍Olive Cafe #OliveCafe #MFJ荃灣 #MFJ西餐人均消費: HK78聽說荃灣有一間超經濟實惠的Cafe @olivecafehk ,由荃灣站過去只需要5分鐘,十分方便!餐廳好少女風,環境十分舒適,好適合打卡😂見到餐牌嚇一跳!$5X-$8X不等,扒餐不過百,有沙律,湯,飲甜,而且免收加一! 😱⭐️美國肩胛牛肉眼🥩$78最終都選擇肉眼! 好有儀式感的石板上! 牛扒本來2-3成熟,石板上不想太熟就要經常反一反😂 肉質很嫩而且頗有牛香,比我想像中好味! 湯和湯律都超級大份! 味道不錯啊! 飲品是果茶,清香又不甜! 其實$78午餐這個質素和份量真心夫復何求! 餐廳地點雖然不顯眼,但其實都頗為方便,絕對可以Encore!✅#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #westerncuisine #westernfood #cafe #相機食先 #荃灣美食 #西餐

📍Olive Cafe #OliveCafe

#MFJ荃灣 #MFJ西餐

人均消費: HK78

⭐️美國肩胛牛肉眼🥩$78
美國肩胛牛肉眼

湯  前菜

果茶

其實$78午餐這個質素和份量真心夫復何求!

2022-07-22
美國肩胛牛肉眼
湯  前菜
果茶
今次就同朋友黎到位於荃灣地鐵站附近嘅一間隱世西餐廳,住荃灣既朋友表示呢間已經開左好多年😘餐廳門口有一塊好大嘅燈牌寫住餐廳名,餐廳內部裝修亦都幾精緻,都幾有外國風情💕至於食物,餐廳有一個名為“兩個人的幸福”嘅雙人套餐($288),好適合情侶或者夫妻黎食😝,而且性價比都幾高👍◦ 是日餐湯+是日沙律今日既餐湯係甘筍忌廉湯,飲落都幾滑,飲到有甘筍味;沙律係雙色椰菜、蘿蔔絲,配埋蟹籽同埋沙律醋,食落都幾開胃◦ 明太子軟殼蟹忌廉汁意粉賣相唔錯份量幾大,軟殼蟹食落都幾多肉,而且炸到好香脆😍而意粉煮到啱啱好,而且幾creamy好掛汁!總體黎講質素幾高,值得推介🤩◦ 美國IBP牛膈肌(150g)配挪威三文魚柳(150g)上菜見到有塊出曬煙既石板好驚喜,首先🥩牛扒賣相唔錯都幾厚身,一開頭大概3成熟,之後自己可以再控制生熟度,我地就自己燒到大概5成熟左右,牛肉食落好軟熟,而且牛肉味幾重,配埋燒汁一齊食好好食!!!! 另外三文魚用石板燒完外皮好脆,三文魚食落肉質都幾嫩🤤◦ 是日雪花冰賣相唔錯,幾大碗,重點係雪花冰刨得幾綿滑,配埋芋圓、爆珠同雜果一齊食都幾豐富!😋少少不足就係果醬多左啲,味道偏甜😛◦ Fruit

◦ 是日餐湯+是日沙律

◦ 明太子軟殼蟹忌廉汁意粉

◦ 美國IBP牛膈肌(150g)配挪威三文魚柳(150g)

◦ 是日雪花冰

◦ Fruit punch & 橙汁 (+$38/+$15)
兩杯飲品都幾大杯,味道正正常常,朋友就覺得偏甜😛

整體而言咁多食物先$288真係幾抵食,我個人就私心推薦牛膈肌同埋軟殼蟹忌廉汁意粉🤣

📍Olive Cafe
荃灣西樓角路1-17號新領域廣場地下4號舖
成日都聽到人講話隱世餐廳👂🏻究竟隱世既定義係點?🧐係📍地區 / 位置?經過既人流🚶🏻‍♀️🚶🏻🚶🏻‍♂️?我今次去依間餐廳🍽因位置上,真係比較少人經過🤔係咪都可以叫隱世餐廳呢?🤨其實咁抵食🤑,係應該要有多𝐝人知道😜大家識做啦🤣~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 👫 𝟐個人的幸福 Happiness for Two ($268 - $288)👭.▪努力 (頭盤) 各𝟐份是日餐湯🥣 : 足料蕃茄雜菜湯🍅是日沙律🥗 : 表面有海帶 • 底下係雜椰菜絲,配酸酸既沙律醋汁😝.▪浪漫 (主菜A)黑松露野菌忌廉汁意粉🍝如果冇記錯,應該係第一次見到黑松露意粉🖤🍝有蕃茄仔🍅估唔到蕃茄仔沾上左黑松露醬,又幾好食喎😛意粉幾𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲,雜菇菇🍄既份量都幾多。.▪快樂 (主菜B)(𝟐揀𝟏) 美國𝐈𝐁𝐏牛隔肌150g / 西班牙黑毛豬150g 配(𝟑揀𝟏) 半隻燒春雞 / 挪威三文魚柳 / 原隻野生虎蝦.我地就揀左美國𝐈𝐁𝐏牛膈肌150g🥩 配原隻野生芝士虎蝦🦐 ($288)係用熱石🗿上,上枱後𝐊𝐞𝐞𝐩住熱燒🔥,可以自己控制生熟度😌不過大廚👨🏻‍🍳幾窩心,用左洋蔥🧅墊起牛肉
成日都聽到人講話隱世餐廳👂🏻
究竟隱世既定義係點?🧐
係📍地區 / 位置?經過既人流🚶🏻‍♀️🚶🏻🚶🏻‍♂️?
我今次去依間餐廳🍽
因位置上,真係比較少人經過🤔
係咪都可以叫隱世餐廳呢?🤨
其實咁抵食🤑,係應該要有多𝐝人知道😜
大家識做啦🤣

▪努力 (頭盤) 各𝟐份
是日餐湯🥣 : 足料蕃茄雜菜湯🍅
是日餐湯🥣 是日沙律🥗
是日沙律🥗

▪浪漫 (主菜A)
黑松露野菌忌廉汁意粉🍝
如果冇記錯,應該係第一次見到黑松露意粉🖤🍝有蕃茄仔🍅
估唔到蕃茄仔沾上左黑松露醬,又幾好食喎😛
意粉幾𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲,雜菇菇🍄既份量都幾多。
黑松露野菌忌廉汁意粉🍝

▪快樂 (主菜B)

(𝟑揀𝟏) 半隻燒春雞 / 挪威三文魚柳 / 原隻野生虎蝦
係用熱石🗿上,上枱後𝐊𝐞𝐞𝐩住熱燒🔥,可以自己控制生熟度😌
不過大廚👨🏻‍🍳幾窩心,用左洋蔥🧅墊起牛肉🥩
唔洗驚影完相📸,已經變左全熟😜
上枱時,店員提示,汁唔好倒上熱石🙅🏻‍♀️
切好後🔪,牛肉直接點汁🥢
虎蝦🦐加左芝士焗香左🧀
美國𝐈𝐁𝐏牛膈肌150g🥩 配原隻野生芝士虎蝦🦐
美國𝐈𝐁𝐏牛膈肌150g🥩 配原隻野生芝士虎蝦🦐

▪甜蜜 (甜品)
是日雪花冰 • 𝟐人份量
勁𝐂𝐨𝐥𝐨𝐮𝐫𝐟𝐮𝐥🌈
有好多唔同顏色既爆爆珠💥
仲有生果粒 • 芋圓🍠
而中間雪花冰❄️好香椰奶味🥥
冰🧊打得好輕身,真係好似雪花咁🌨
是日雪花冰
是日雪花冰

▪野飲
咖啡☕️ / 茶🫖 或 優惠價(減-$10)升級✨其他特飲🍹
朋友唔想飲酒,但又想特別少少🤏🏻
𝐔𝐩𝐠𝐫𝐚𝐝𝐞左𝐌𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥🍹
▫️Virgin Colada (加+$38)
(菠蘿汁🍍 • 椰子🥥 • 牛奶🍼)
𝟑樣入面覺得椰子味最重🧉
▫️Iced Latte (加+$36)
咖啡係偏𝐍𝐮𝐭𝐭𝐲口味🤎
Virgin Colada & Iced Latte

🔺免收加𝟏𝟎%服務費🙆🏻‍♀️
🔺價錢非常親民🤑
🔺環境都唔錯,天花仲吊住好多綠色植物🌿

🔺幾鍾意餐廳🍽將套餐名用咁有意思✍🏻既字眼,努力 • 浪漫 • 快樂 • 甜蜜,去代替頭盤 • 主菜 • 甜品🥰

2022-07-24 164 瀏覽
兩個人的幸福(二人餐)$288呢個二人餐真係幾不錯!可以比選擇困難症嘅我縮窄範圍🤭包括有餐湯、沙律兩份主菜有三款意粉三揀一美國牛膈肌、西班牙黑毛豬二揀一燒春雞、三文魚柳、芝士虎蝦三揀一仲跟埋一份雪花冰、兩杯嘢飲~overall性價比幾高!🔹餐湯、沙律西版嘅羅宋湯~整體酸>鹹味~入面有好多菜、薯仔、肉等等幾足料~沙律加咗醋汁,好fresh好開胃!夏天食真係好爽(´∇`)✨明太子軟殼蟹忌廉汁意粉軟殼蟹香脆好食~意粉好creamy好香好掛汁~食到我一啖接一啖(・∀・)如果明太子味再出啲就更正了!✨美國IBP牛隔肌150G估唔到牛味好濃郁好好食!!!而且肉質都好不錯!頗嫩唔韌~🔹挪威三文魚柳150G三文魚柳個皮煎到好香脆!!最鍾意食接近皮位置~油脂香好正!🔹香芒滑滑 $42(正價飲品減$10)芒果沙冰~勁冰涼夏天飲真係好爽🥹🔹菠蘿三重奏 $42(正價飲品減$10)菠蘿味梳打🍍🍹飲落仲有啲菠蘿果肉~overall兩杯都偏甜少少係螞蟻人之選!🔹是日雪花冰呢碗雪花冰好多配料~有爆爆珠、芋圓、水果粒、椰果等等again夏天食真係好爽😳建議整勻啲水果糖漿先食會味道平均啲~🔹日本唐揚魷魚鬚 $65
兩個人的幸福(二人餐)$288
呢個二人餐真係幾不錯!
可以比選擇困難症嘅我縮窄範圍🤭
包括有餐湯、沙律兩份
主菜有三款意粉三揀一
美國牛膈肌、西班牙黑毛豬二揀一
燒春雞、三文魚柳、芝士虎蝦三揀一
仲跟埋一份雪花冰、兩杯嘢飲~
overall性價比幾高!

🔹餐湯、沙律
西版嘅羅宋湯~
整體酸>鹹味~
入面有好多菜、薯仔、肉等等幾足料~
沙律加咗醋汁,好fresh好開胃!
夏天食真係好爽(´∇`)

✨明太子軟殼蟹忌廉汁意粉
明太子軟殼蟹忌廉汁意粉
軟殼蟹香脆好食~
意粉好creamy好香好掛汁~
明太子軟殼蟹忌廉汁意粉
食到我一啖接一啖(・∀・)
如果明太子味再出啲就更正了!

✨美國IBP牛隔肌150G
估唔到牛味好濃郁好好食!!!
而且肉質都好不錯!頗嫩唔韌~

🔹挪威三文魚柳150G
三文魚柳個皮煎到好香脆!!
最鍾意食接近皮位置~油脂香好正!

🔹香芒滑滑 $42(正價飲品減$10)
芒果沙冰~勁冰涼夏天飲真係好爽🥹

🔹菠蘿三重奏 $42(正價飲品減$10)
菠蘿味梳打🍍🍹
飲落仲有啲菠蘿果肉~
overall兩杯都偏甜少少
係螞蟻人之選!

🔹是日雪花冰
呢碗雪花冰好多配料~
有爆爆珠、芋圓、水果粒、椰果等等
again夏天食真係好爽😳
建議整勻啲水果糖漿先食會味道平均啲~

🔹日本唐揚魷魚鬚 $65
叫多咗一樣炸物小食~
炸到好脆好香口!
鹹咗少少🤏🏻沾埋沙律醬食就中和返~

*✨為私心推介!
2022-07-20 112 瀏覽
我哋就嗌咗一個二人套餐($268)、黃金脆薯條($58)咁首先講吓嗰個二人套餐包咗啲咩啦分別有餐湯+沙律、黑松露野菌忌廉意粉、美國IBF牛膈肌150G、露絲瑪莉燒春雞同埋是日雪花冰黑松露野菌忌廉意粉分量比我想像中多(無論係意粉定係野菌)食落去真係幾Creamy🥰🥰之後牛肉食落去幾有咬口牛肉味幾濃郁之餘亦都唔會太乾🤩🤩燒春雞嘅口感食落去啱啱好(嗰個雞皮真係幾滑嫩)之後就講埋嗰個黃金脆薯條啦呢個薯條係新鮮滾熱辣炸起嘅🔥🔥所以食落去真係好脆口而且鹹蛋黃味道都幾重然後就講埋套餐包嗰個雪花冰啦我覺得呢個雪花冰嘅質素比我想像中好佢哋嘅冰食落去幾綿滑👍👍而且有好多唔同類型嘅配料例如係爆爆珠、芋圓同埋椰果所以整體食落去就會更加有口感嘢飲方面我就揀咗要凍檸茶而我朋友就揀咗要櫻之戀人(套餐價:$32)飲落去士多啤梨味都算幾濃郁😋😋而且味道又唔會太甜
我哋就嗌咗一個二人套餐($268)、黃金脆薯條($58)
咁首先講吓嗰個二人套餐包咗啲咩啦

黑松露野菌忌廉意粉分量比我想像中多
(無論係意粉定係野菌)
食落去真係幾Creamy🥰🥰
之後牛肉食落去幾有咬口
牛肉味幾濃郁之餘亦都唔會太乾🤩🤩
燒春雞嘅口感食落去啱啱好
(嗰個雞皮真係幾滑嫩)

之後就講埋嗰個黃金脆薯條啦
呢個薯條係新鮮滾熱辣炸起嘅🔥🔥
所以食落去真係好脆口
而且鹹蛋黃味道都幾重

然後就講埋套餐包嗰個雪花冰啦
我覺得呢個雪花冰嘅質素比我想像中好
佢哋嘅冰食落去幾綿滑👍👍
而且有好多唔同類型嘅配料
例如係爆爆珠、芋圓同埋椰果
所以整體食落去就會更加有口感

嘢飲方面我就揀咗要凍檸茶
而我朋友就揀咗要櫻之戀人(套餐價:$32)
飲落去士多啤梨味都算幾濃郁😋😋
而且味道又唔會太甜
2022-07-17 117 瀏覽
🍴 平民版西餐廳$268二人牛扒燒春雞意粉餐🍴一直都有食開的一間平民西餐,除了有意粉,仲有熱辣辣石燒牛,今日來到多了個二人餐好似幾抵食,最平$268 就有湯湯律意粉,主菜意粉同甜品,仲要唔洗加一,咁抵食又要試吓啦🍴兩個人的幸福$2682 人餐內可以三選一意粉及主菜,今日就揀咗『明太子軟殼蟹忌廉汁意粉』意粉上軟殼蟹幾酥脆可口,意粉忌廉汁幾又多,雖然明太子味道比較薄弱,勝在夠曬大碟多汁都算唔錯🍴『美國IBP牛膈肌150G拼露絲瑪莉燒春雞,牛扒上檯時已經半熟,用石燒兩燒變了全熟感覺幾香口,燒春雞肉幾厚,肉質飲食緊雞胸肉,如果鐘意食雞胸應該鐘意🍴香辣雞翼配蜜糖醬 $58意猶未盡可以再點埋呢個雞翼小食,一客六隻,微微辣甜甜地都唔錯🍴仲有跟餐飲同甜品雪花冰,飲品可以點特飲平$10,今日就叫咗兩杯特飲顏色給繽紛,最後跟餐個雪花冰有超多爆爆珠,幾夠甜味📍Olive Cafe (新領域廣場) (荃灣)荃灣西樓角路1-17號新領域廣場地下4號舖
🍴 平民版西餐廳$268二人牛扒燒春雞意粉餐

🍴兩個人的幸福$268

🍴香辣雞翼配蜜糖醬 $58

📍Olive Cafe (新領域廣場) (荃灣)
2022-07-16 115 瀏覽
呢間餐廳食過好多次,因爲味道唔錯,價錢又唔貴餐廳門口有個大大既霓虹燈牌,寫住 Olive Cafe, 好靚~ 餐廳入面環境都舒服,用左好多綠色植物作裝飾我地今次叫左個二人餐,又豐富又抵食🍽兩個人的幸福二人餐 $268 ~ $288頭盤✨是日餐湯 + 是日沙律 (兩客)餐湯係羅宋湯,味道濃郁,入面有d椰菜、薯仔同紅蘿蔔,沙律酸酸甜甜,兩個都幾開胃主菜A✨明太子軟殼蟹忌廉汁意粉🍝有三款意粉揀,我地想食軟殼蟹,所以揀做呢款。意粉口感煙韌,好掛汁,每條都可以食到忌廉汁,好creamy軟殼蟹口感酥脆,整隻蟹切左兩份,連殼帶肉都能輕鬆入口主菜B✨美國IBP牛隔肌 150G 🥩配 原隻野生芝士虎蝦🦐有牛隔肌或者黑毛豬可以揀,配既野都可以三揀一,有燒春雞、三文魚柳同虎蝦,好貼心~牛隔肌係用石燒方式上,可以自己控制幾成熟,肉質好鮮嫩,牛味好濃郁,配埋特製醬汁,超加分!虎蝦食落啖啖肉,蝦味鮮甜甜品✨是日雪花冰🍧雪花冰好特別,冰就好似雪花咁,口感軟綿細緻,配料有芋圓、爆珠、雜果,解暑必備飲品✨凍檸茶🍹✨香芒滑滑 🍹+$32香芒滑滑充滿芒果味,入面仲有d果肉,夏天來一杯超正✨香辣雞翼配蜜糖醬 🐤$58見d小食
呢間餐廳食過好多次,因爲味道唔錯,價錢又唔貴
我地今次叫左個二人餐,又豐富又抵食

🍽兩個人的幸福二人餐 $268 ~ $288
頭盤
✨是日餐湯 + 是日沙律 (兩客)

主菜A
✨明太子軟殼蟹忌廉汁意粉🍝
軟殼蟹口感酥脆,整隻蟹切左兩份,連殼帶肉都能輕鬆入口

主菜B
✨美國IBP牛隔肌 150G 🥩配 原隻野生芝士虎蝦🦐

甜品
✨是日雪花冰🍧

飲品
✨凍檸茶🍹
✨香芒滑滑 🍹+$32
香芒滑滑充滿芒果味,入面仲有d果肉,夏天來一杯超正

✨香辣雞翼配蜜糖醬 🐤$58
見d小食幾吸引,我地加左個雞翼。雞翼煎到金黃色,唔會辣,香脆可口,蜜糖醬甜甜地,配埋雞翼一起食又幾好味
2022-07-16 99 瀏覽
味道:⭐⭐⭐⭐❶香辣雞翼配蜜糖醬 $58雞翼以烤焗嘅方式式製作而成🐣食落外脆內軟 雞肉嘅肉汁仲仍然鎖住🍗食落帶點微辣 再沾上旁邊度嘅蜜糖醬又幾夾🍯❷兩個人的幸福 - 2人餐 $288是日餐湯🍲呢日嘅餐湯係蕃蕃茄 酸酸甜甜幾開胃🍅是日沙律沙律就係雜菜沙律 面頭再鋪上蟹子 令沙律更有層次🥒明太子軟殼蟹忌廉汁意大利粉意粉意粉大大份 食落偏甜 🍝明太子嘅份量都唔少 令意粉嘅口感upgrade🆙而主角軟殼蟹就炸至金黃色💛食落脆卜卜 香脆又可口🦀美國IBP牛隔肌配挪威三文魚柳150G呢個主食就以石燒嘅形式咁上枱🪨牛隔肌嘅牛肉味相當濃郁 食落有口感同時一啲都唔鞋口😆呢個價錢嚟講真係幾驚喜👍🏻而三文魚柳厚肉鮮嫩 外皮香脆 營養價值非常高🎣是日雪花冰(二人份量)雪花冰嘅底層係牛奶綿綿冰🥛表面就加入左多種嘅配料(三色爆爆珠、芋圓、蒟蒻)同唔少嘅芒果醬🥭芒果醬酸酸甜甜點綴左整個甜品🍧而三色爆爆珠同芋圓都超過多 食落超豐富🍡餐飲 - 凍檸茶凍檸茶不過不失 冰凍又解渴🍋
味道:⭐⭐⭐⭐

呢個主食就以石燒嘅形式咁上枱🪨
牛隔肌嘅牛肉味相當濃郁 食落有口感同時一啲都唔鞋口😆
呢個價錢嚟講真係幾驚喜👍🏻
而三文魚柳厚肉鮮嫩 外皮香脆 營養價值非常高🎣

是日雪花冰(二人份量)
雪花冰嘅底層係牛奶綿綿冰🥛
芒果醬酸酸甜甜點綴左整個甜品🍧
而三色爆爆珠同芋圓都超過多 食落超豐富🍡

餐飲 - 凍檸茶
凍檸茶不過不失 冰凍又解渴🍋

2022-07-14 86 瀏覽
呢間荃灣穩世西餐廳已經食過𝟰-𝟱次架啦😍平時都係叫開𝟮份牛扒🥩今次見餐廳出左𝟮人餐好吸引🤭🙆🏻‍♀️一於約埋朋友再試過❤️二人餐 (💰𝟮𝟲𝟴)➣明太子軟殼蟹忌廉汁意粉𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟴/𝟱醬汁好𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆不過明太子味唔算太重🙈 軟殼蟹炸得香脆金黃色架💛食落唔會覺得油膩呢☺️➣美國𝗜𝗕𝗣牛隔肌配露絲碼莉春雞𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰/𝟱牛隔肌已經預先切開左𝟮舊,肉味香濃食落一啲都唔韌😚燒春雞都幾大隻好夠食🤣雞件嫩滑啖啖肉🥰➣是日雪花冰𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯/𝟱雪花冰配左好多配料,整體唔錯但食到最後甜左少少🤏➣𝗩𝗶𝗿𝗴𝗶𝗻 𝗖𝗼𝗹𝗮𝗱𝗮➣𝗬𝗼𝗴𝗵𝘂𝗿𝘁 𝗦𝗼𝗱𝗮𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟱/𝟱我同朋友仲叫左𝟮杯𝗠𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹黎飲🥰叫套餐飲品有得-$𝟭𝟬💰價錢都幾抵😍🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬💰𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙: ~$𝟭𝟬𝟬-$𝟮𝟬𝟬

二人餐 (💰𝟮𝟲𝟴)
➣明太子軟殼蟹忌廉汁意粉
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟴/𝟱

➣美國𝗜𝗕𝗣牛隔肌配露絲碼莉春雞
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟰/𝟱

➣是日雪花冰
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯/𝟱
雪花冰配左好多配料,整體唔錯但食到最後甜左少少🤏

➣𝗩𝗶𝗿𝗴𝗶𝗻 𝗖𝗼𝗹𝗮𝗱𝗮
➣𝗬𝗼𝗴𝗵𝘂𝗿𝘁 𝗦𝗼𝗱𝗮
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 𝟯.𝟱/𝟱

🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬
💰𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙: ~$𝟭𝟬𝟬-$𝟮𝟬𝟬
2022-07-12 78 瀏覽
雖然成日去荃灣,但係好少行過D Park天橋底。位置真係唔顯眼,餐廳旁有好大個招牌寫住Olive Cafe,上面鋪滿綠色植物。餐廳內部設計都用返同一個風格,黃色嘅小吊燈加上被植物覆蓋嘅天花,有一種置身於田園嘅感覺。好後悔依家先發現呢間餐廳🥲咁價錢質量仲咁好真係好少有!二人餐《兩個人的幸福》餐牌好特別,會根據你叫嘅主菜而決定二人餐嘅價錢,無論你揀邊款主菜價格都唔會超過$300,價錢真係好實惠。是日餐湯+是日沙律沙律主要係椰菜絲配上羅宋湯。浪漫主菜A咁我就揀咗明太子軟殼蟹忌廉汁意粉。首先上面放左一隻炸到好脆嘅軟殼蟹,啖啖肉。明太子加上忌廉汁係絕配,充滿奶油同埋鹹香味。快樂主菜B二人餐嘅價錢取決於主菜B, 首先可以揀美國IBP牛膈肌/西班牛黑毛豬再加三選一(春雞/三文魚柳/虎蝦)。咁我就揀左牛膈肌配露絲碼莉春雞 $268。菜式揀用熱石燒,所以揀五成熟嘅牛扒就啱啱好,肉質一啲都唔韌,肉味好濃。至於春雞亦都好嫩滑,雞皮焦香入味。記住啲醬汁唔好倒入石上面,如果唔係好快燶。甜品 二人份是日雪山冰三種黃、紅、白嘅爆珠,配上三色芋丸、雲呢拿雪糕同埋雪山冰,作為飯後甜品真係一流。特色飲品 Mock-tai

是日餐湯+是日沙律
沙律主要係椰菜絲配上羅宋湯。

浪漫主菜A

快樂主菜B

甜品
二人份是日雪山冰

特色飲品 Mock-tail
Honey Moon
Peach同埋lychee,加上橙汁同埋梳打水,杯心情微微彎曲,加上黃色同埋白色嘅分層,吸晴又消暑。

Berry Mojito
用上藍莓、青檸汁、薄荷同埋梳打水,顏色棕紅色,帶點薄荷嘅清新同埋藍莓嘅酸味,好refreshing。

作為一個$300嘅二人餐,有齊沙律、湯、兩個主菜、兩杯飲品、加一個二人分嘅甜品,性格極高,今餐真係食得好飽。

💰人均 150左右晚餐!!!
包沙律,湯,意粉,半隻雞,牛扒

Olive Cafe (新領域廣場) (荃灣)

2022-07-11 79 瀏覽
荃灣一向好多美食😍最近發現咗隱世西餐廳Olive Cafe🤩佢嘅平靚正嘅二人套餐真係好抵食🥳都係二百幾蚊,兩個人都食到飽😝食物質素高👍🏻好推介佢嘅石燒系列🔥二人套餐都可以食到😚二人餐頭盤有沙律同湯🥗沙律係疏菜沙律,而湯就係羅宋湯🍅主菜有兩個,分別係意粉同埋石燒系列🤩意粉可以喺溫泉蛋卡邦尼意粉、明太子軟殼蟹忌廉汁意粉同黑松露野菌忌廉汁意粉揀😍我揀咗明太子軟殼蟹忌廉汁意粉🍝軟殼蟹好大隻🦀明太子忌廉汁香濃😛份量沖好多添🥳另一款主菜就係石燒系列🔥可以揀美國IBP牛膈肌150G或西班牙黑毛豬150G🐮🐷之後再配露絲瑪莉燒春雞(半隻)、挪威三文魚柳150G或原隻野生芝士虎蝦🦐我就揀咗美國IBP牛膈肌150G同露絲瑪莉燒春雞😍一送上嚟就香噴噴🥰肉質鮮嫩,啖啖肉🤤好好味😋另外仲叫咗特色小食拼盤🤩分別有洋蔥圈、吉列蝦、魷魚鬚、雞翼,薯條同紫芋粟子薯餅😛每樣都有啲,相當滋味😚最後二人餐仲會有甜品😋呢個甜品係彩色好靚😍好鍾意❤️其實係七彩啫喱杯🌈再倒滿七喜汽水🤩賣相靚靚令人開心🥰

2022-06-29 99 瀏覽
//荃灣高CP值西餐廳//-#詩食荃灣#詩食西餐-餐廳位置頗為隱蔽,都要搵一段時間先搵到,但可以一直沿着地鐵嘅天橋就會搵到,店面裝修幾有情調,而且價錢唔貴。好適合同朋友一齊傾偈食飯❤️-👅:卡邦尼意粉$85意粉軟硬度適中,醬汁非常creamy,份量都好適中👍👍-👅:黑松露野菌忌廉汁意粉黑松露嘅味冇話特別突出,不過醬汁非常creamy。-👅:美國牛膈肌200g$120佢係石板燒既,所以要自己切黎燒睇下要燒到幾成熟,牛味香濃又有肉汁👍淋上海鹽同黑椒更突出肉的鮮味。不過份量略嫌細份,如果大食嘅人可能會唔夠食🤣-📍olive cafe📍
//荃灣高CP值西餐廳//
#詩食荃灣
#詩食西餐
👅:卡邦尼意粉$85
意粉軟硬度適中,醬汁非常creamy,份量都好適中👍👍
👅:黑松露野菌忌廉汁意粉
黑松露嘅味冇話特別突出,不過醬汁非常creamy。
👅:美國牛膈肌200g$120
📍olive cafe📍