2023-09-16 253 瀏覽
差唔多每個禮拜都會嚟一嚟大坑食早餐。有興趣食嘅Cafe得返兩間,今日就食其中一間,其實之前都食過㗎啦。唔知做乜今日等咗差唔多成個鐘都冇位泊車,冇辦法之下,唯有等住位照入嚟食,食食吓有警車經過,啲違例泊車既人先識驚😝我哋先有位泊車乍,不過其實都食到7788😅今次食嘅豬柳漢堡,其實你上次見到人哋食決定今次一定要叫,另外就係多士餐都係話今次再嚟一定要叫既。😂因為上次食咗sourdough 實在太硬🤭豬柳可能同麥當勞奴應該有啲唔同嘅~^_^(希望)因為價錢相差太遠,包都係自製嘅(應該係番茄包之類)其實麥當勞個豬柳漢堡都係我嘅fav ! 本身我對多士已經情有獨鍾,佢呢度嘅toast 賣相又吸引,仲要配三種唔同嘅果醬/nuts 醬,其實麵包又軟熟,淨係搽牛油都好好味,佢粒牛油重要細細粒好可愛 係個Nuts醬可以稀釋吓。果醬我個人就麻麻哋🤭朋友叫咗杯Americano我就要一杯抹茶latte 呢杯Americano 幾易入口,平時嗰啲我完全飲唔到🤪每個set 重要有一小碗yogurt bowl ! 唔知由幾時開始,我哋去親Cafe都會share一個yogurt bowl ! 其實咁都幾好,好似感覺

係個Nuts醬可以稀釋吓。果醬我個人就麻麻哋🤭

每個set 重要有一小碗yogurt bowl !
唔知由幾時開始,我哋去親Cafe都會share一個yogurt bowl ! 其實咁都幾好,好似感覺冇咁邪惡同埋健康啲😅
豬柳漢堡
抹茶latte
Toast  set
近呢幾年大坑真係越開越多Cafe,而且好多都都頗有質素咁啱呢一日要去大坑辦理一啲工作上嘅事當然梗係要順便約埋住響大坑既閨蜜陪我食個lunch 啦😉由於差不多係午餐時段,好多cafe 都開始多人我哋經過見到呢間裝修簡約風格,以木🪵白色為主既OMA Cafe ,剛好重有坐位,覺得環境舒適,於是一入去試吓啦☺️🌀oma早餐當然要order 一份豐富嘅 all day breakfast 啦😍有juicy 大啡菇、煙肉、三文魚、滑炒蛋,香腸、沙律菜、蕃茄夠哂份量之餘,重有一份已加配埋既《橙花蜂蜜牛奶厚土司🍞》擺盤幾討好🥰呢個早餐食完真係會大滿足😋🌀青醬蝦意粉🌿我本身係非常之喜歡青醬的,唔係講笑,呢度個青醬意粉真係令我十分之驚喜😍係超超超好食呀🤤青醬份量之多到成碟青bb,每條意粉都沾滿青醬❤️I love it ❤️而且蝦亦新鮮彈牙👍🏻慢慢食慢慢傾,食完之後覺得好滿足嘅美味豐富午餐❤️💬幾喜歡呢度係可以按客人既喜好,自己挑選合口味既咖啡豆,就連沖製方法亦可以按客人既喜好自己決定👍🏻👍🏻
近呢幾年大坑真係越開越多Cafe,而且好多都都頗有質素
咁啱呢一日要去大坑辦理一啲工作上嘅事
當然梗係要順便約埋住響大坑既閨蜜陪我食個lunch 啦😉

由於差不多係午餐時段,好多cafe 都開始多人
🌀oma早餐
夠哂份量之餘,重有一份已加配埋既
《橙花蜂蜜牛奶厚土司🍞》擺盤幾討好🥰
呢個早餐食完真係會大滿足😋
🌀青醬蝦意粉🌿
而且蝦亦新鮮彈牙👍🏻
慢慢食慢慢傾,食完之後覺得好滿足嘅美味豐富午餐❤️
下午茶
  • Oma 早餐
2023-06-13 535 瀏覽
假日得閒去咗大坑玩下呢一個area都幾多cafe新開見呢間剛好有位就入去試下Order咗個All Day Breakfast同埋雞脾份量都剛剛好而值得欣賞嘅係佢嘅多士係有少少蜂蜜香甜甜地幾特別雞脾做得都好juicy同入味雖然係早餐食但唔算太油最後仲order咗佢個開心果芝士蛋糕同紅茶布甸開心果芝士蛋糕嘅芝士味好濃反而唔太食得出開心果味呢方面係有d失望不過個紅茶布甸就相對味道好清新呢個係期間限定而好有驚喜重點係呢度冇另收加一
假日得閒去咗大坑玩下

不過個紅茶布甸就相對味道好清新
呢個係期間限定而好有驚喜
重點係呢度冇另收加一

2023-06-11 336 瀏覽
一段時間冇寫食評,唔想大家中伏而寫朱古力咖啡$50首先要讚杯朱古力拉花好靚… 其他全部唔掂😮‍💨得朱古力冇咖啡香味乳酪 $80味道正常,但小得可憐…早餐$100睇賣相已經唔掂,食物微温也講不上最離譜係三文魚,一入口就食到小小嗅味,我成啖吐返出黎😮‍💨😮‍💨😮‍💨過份左絕對唔係其他餐廳All Day Breakfast喺煙三文魚,佢地應該買平價大pack自己再解凍嘅三文魚😡一入口又腥又臭應該係我食過最差嘅ADB有心做落去就請用心整作食物
一段時間冇寫食評,唔想大家中伏而寫

朱古力咖啡$50
首先要讚杯朱古力拉花好靚… 其他全部唔掂😮‍💨
得朱古力冇咖啡香味

乳酪 $80
味道正常,但小得可憐…

早餐$100
睇賣相已經唔掂,食物微温也講不上
應該係我食過最差嘅ADB

有心做落去就請用心整作食物
2023-06-04 241 瀏覽
- ¨̮♡︎My friend and I craved something sweet right after lunch so we decided to go Oma for desserts. Several items on the dessert menu were sold out so we could only choose between cheesecakes and pudding. Didn't want a heavy dessert so we ordered caramel pudding. When the pudding was brought to the table, I was like 'WOW' cuz it looks exactly like the emoji pudding 🍮 The pudding has a firm, creamy and smooth texture. The rich caramel sauce provide bitter flavour and balance sweetness. My friend e
- ¨̮♡︎

The pudding has a firm, creamy and smooth texture. The rich caramel sauce provide bitter flavour and balance sweetness. My friend enjoyed the pudding a lot but I didn't cuz it's way too eggy for me 🥹

Caramel  pudding

📍Oma Specialty Coffee
G/F, 9 Wun Sha St, Tai Hang
2023-05-20 302 瀏覽
與咖啡達人C的聚會,總因種種原因,未能成事。這天,咱倆 --- 終於相見了。一早,先去大坑的oma,一睹橙花蜂蜜牛奶厚吐司的芳容。小店裝潢簡約,空間感強。目標清晰,C點來OMA早餐(橙花蜂蜜牛奶厚吐司、炒日本蛋、脆皮煙燻香腸、煙燻三文魚、煙肉、焗大啡菇、車厘茄和沙律菜)。而小妹,則要了一客素早餐,少了脆皮煙燻香腸、煙燻三文魚和煙肉,換成健盈的烤南瓜和烤椰菜花。前者入口綿密香甜,後者爽脆富咬口。炒蛋,也是水準之作,嫩滑富蛋香。堪稱咖啡達人的C,選了一款自己喜歡的咖啡豆,沖泡成一杯屬於她的咖啡。冰凍的咖啡,以獨特個性的杯子奉客,cool爆!小妹的Cuppccino ,賣相與味道,也是無可挑剔的佳品!小店麵包自家製,橙花蜂蜜牛奶厚吐司是亮點所在。吐司切成九宮格,放在鐵網上奉客。吃前,把配上的牛油均勻地塗在吐司上,一口咬下去,包外皮香脆內香軟,且滲透出淡淡獨有香味,用心之作。如果橙花蜂蜜牛奶的味道可以更為突出,那就完美了。忽晴忽雨的五月天,重訪,這片瑟縮於鬧市的靜土。Along the way,因著有妳,風景,變得更美!再美的花,會凋謝;再好的時光,會飛逝。因為短暫,所以,更加珍貴!呷一口啡,
與咖啡達人C的聚會,總因種種原因,未能成事。
這天,咱倆 --- 終於相見了。
一早,先去大坑的oma,一睹橙花蜂蜜牛奶厚吐司的芳容。
小店裝潢簡約,空間感強。

忽晴忽雨的五月天,重訪,這片瑟縮於鬧市的靜土。
Along the way,因著有妳,風景,變得更美!
再美的花,會凋謝;再好的時光,會飛逝。
因為短暫,所以,更加珍貴!
呷一口啡,活在當下。。。。。。
2023-05-14 211 瀏覽
今日去咗大坑呢一邊食brunch,有好多間都好想試吓,開咗好多唔同嘅新舖頭!最後就揀咗呢一間,方便泊車! 我就唔係好肚餓,淨係叫咗杯朱古力!我杯嘢飲呢都幾好,拉花其實都做得幾靚,亦都唔會有太甜嘅口感!朋友就叫咗all day breakfast! 份量都算幾大,佢話比較推介嘅有烤大菇,佢話食落都非常Juicy, 唔會有太乾身嘅感覺 炒蛋,亦都做得非常好,我都食咗少少 有好濃厚嘅口感,亦都唔會炒得太生!其他煙肉蕃茄就不過不失
我就唔係好肚餓,淨係叫咗杯朱古力!

炒蛋,亦都做得非常好,我都食咗少少
有好濃厚嘅口感,亦都唔會炒得太生!其他煙肉蕃茄就不過不失
2023-05-02 188 瀏覽
大坑正街旁一間灰色Paton調為主的水泥風Cafe,簡約地融入了大坑這個小社區。週末下午約朋友相聚閒聊,無意中去到間頗不錯的cafe,店內有數款是日精選豆可供選擇,按個人口味挑選fruity/nutty的咖啡。Oma 早餐🍳 $110可以話係一款輕量版all day breakfast,正常水準。唯獨蜂蜜牛油多士微烘用鐵架䁁起,非常精緻,樣貌似「㟢」麵包。Latte☕️ $45一杯不過不失鮮奶咖啡,因選了nutty豆,較香濃。Moji moji 抹茶紅豆麻糬芝士蛋糕🍰 $60推薦呢個cheesecake,抺茶好味而且食得出其他食材的味,加上有mochi口感都幾好。Oma組合☕️ $60兩小杯咖啡組合,包括美式咖啡同latte,揀咗fruity,酸味太重,未必個個接受到😅

Oma 早餐🍳 $110

Latte☕️ $45

一杯不過不失鮮奶咖啡,因選了nutty豆,較香濃。

Moji moji 抹茶紅豆麻糬芝士蛋糕🍰 $60

Oma組合☕️ $60

Moji  moji
Oma  coffee
Moji  moji
2023-05-01 159 瀏覽
。O小姐 。Relaxing tea time @大坑 。 日常。喺港島搵悠閑嘅咖啡店,又要唔會咁多人,又要可以坐耐啲,一定係要去大坑😎今次經友人介紹,就嚟咗幫襯oma specialty coffee~裝修簡約,位置唔多,好彩都有一個近窗邊嘅位置,可以曬吓太陽!今次我哋都係輕食為主,叫咗一個熱狗、兩個甜品、仲有一杯咖啡,咁就消磨左一個下午啦鹹點 - OMA Hotdog - 屋企隻蛋都幾好,唔會Overcooked,嗰包係仲脆嘅,正!跟住我黎嘅目的係食甜品😎 - 叫左一個雙層柚子芝士蛋糕 - 柚子唔係酸、甜甜地,柚子味濃郁,芝士好味!仲叫咗一個抹茶紅豆麻糬芝士蛋糕- 抹茶未夠,麻薯煙煙韌韌,啱唔鍾意太甜嘅人食!有鹹嘅、有甜嘅、當然就有一杯嘢飲啦,Latte - 咖啡杯咖啡是必須的吧?就係咁,同朋友仔一路食、一路傾偈,咁又消磨左幾個鐘😀

雙層柚子芝士蛋糕

就係咁,同朋友仔一路食、一路傾偈,咁又消磨左幾個鐘😀
5 分鐘 (堂食)
下午茶
雙層柚子芝士蛋糕
-🍽🍴🍽🍴🍽🍞🍞🍞🍞🍞🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🥢 oma 早餐 🆗All day breakfast 要有嘅都有齊,味道上比較普通。橙花蜂蜜牛奶吐司烘好後用鐵架晾起,可以避免蒸氣整到個包濕咗,掛住傾計唔記得趁熱食,但吐司都好鬆軟🥹,而且牛奶味同蜂蜜味都好突出,相比起街買嘅排包,奶味更濃同埋更加有空氣感,幾值得試。🥢 酸種包早餐 🆗當日試咗原味酸種包,食落好新鮮,煙靭得嚟邊皮位係薄脆嘅,包嘅濕潤度啱啱好,味道偏酸,係個人比較中意口味配牛油果好夾☺️。如果加$10可以揀特色酸包,當日有芝麻同辣椒芝士味,都好吸引😍。🥢 Flat white 🆗🥢 焦糖布甸 🆗布甸蛋味超濃,震騰騰咁見到都開心😆。📌 食物少少hea但麵包嘅好味拯救咗個早餐🤣。建議可以直接叫吐司果醬餐試埋佢地嘅手作果醬~🌟評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🌟食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 6.5/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 6.5/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 6.5/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 6/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 6.375/10-🍽🍴🍽🍴🍽🍞🍞🍞🍞🍞🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🗺 Oma Specialty Coffee (大坑)大坑浣紗街9號地舖-#

🍽🍴🍽🍴🍽🍞🍞🍞🍞🍞🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🥢 oma 早餐 🆗

🥢 酸種包早餐 🆗

🥢 Flat white 🆗
🥢 焦糖布甸 🆗

布甸蛋味超濃,震騰騰咁見到都開心😆。

🌟評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🌟
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 6.5/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 6.5/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 6.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 6/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 6.375/10
🍽🍴🍽🍴🍽🍞🍞🍞🍞🍞🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 Oma Specialty Coffee (大坑)
大坑浣紗街9號地舖

#bakdiucafe #bakdiu咖啡 #bakdiu大坑 #bakdiu灣仔區
2023-04-09 286 瀏覽
依間以水泥設計為主嘅cafe,座位唔算多,假日去要排一陣,係可以接受嘅時間!oma早餐(HK$110)🍳有橙蜂蜜牛奶厚吐司🍞炒日本蛋、脆皮煙熏腸、煙三文魚、煙肉、大啡菇、車厘茄同沙律菜!份量偏細,勝在塊吐司擺盤吸引😂,味道還好,就是想像得到嘅味道!新奧爾良烤卡疆雞腿(HK$125)雖然寫話要等25分鐘,但好快就有得食!雞髀比想像中細,勝在雞肉嫩滑,夠juicy,少少辣,醬汁係香草味偏重少少嘅味道,可以試一次!焙茶蕃薯麻薯芝士蛋糕(HK$60) 味道唔錯,焙茶芝士味濃,麻薯亦好軟糯,有QQ感,反而蕃薯味冇咁出,但我喜歡咁樣,唔會搶走焙茶味
oma早餐
有橙蜂蜜牛奶厚吐司

oma早餐(HK$110)🍳

新奧爾良烤卡疆雞腿
新奧爾良烤卡疆雞腿(HK$125)

焙茶蕃薯麻薯芝士蛋糕
焙茶蕃薯麻薯芝士蛋糕(HK$60)
有橙蜂蜜牛奶厚吐司
焙茶蕃薯麻薯芝士蛋糕
話說係香港生長左咁多年,第一次去大坑,原來有咁多餐廳。等男朋友泊車既時候,發現到依間Cafe💕,餐牌同環境都好吸引。餐廳以簡約泥水風裝修,冇太多裝飾品佈置,入到去感覺好舒服,不過座位就迫咗少少。————————————♥————————————- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ♥️ oma 豬柳蛋漢堡 $95
由自家製蕃茄香草麵包夾著豬柳漢堡、日本太陽蛋、車打芝士製成,豬柳唔會有好濃烈既味精味道,成個漢堡充斥着芝士香,整體發揮得好好!套餐包含椰菜花薯仔湯及沙律菜。♥️ 雞皇闊條麵 $100
由天然無激素雞柳配上白菌、忌廉、墨西哥辣椒汁製成,雞胸肉嫩滑,麵質煙韌,忌廉汁Creamy加埋少少辣汁,令到成個菜式更惹味。♥️ 單品巧克力🍫 $55
揀左秘魯(果香風味),帶有微微苦澀,唔會好甜,朱古力味偏淡。本來想試埋佢地既甜品,但係想食果款已經賣晒,唯有下次再黎食過。- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

————————————♥————————————

♥️ oma 豬柳蛋漢堡 $95

♥️ 雞皇闊條麵 $100

♥️ 單品巧克力🍫 $55

————————————♥————————————
  • oma 豬柳蛋漢堡
2023-02-06 331 瀏覽
Foodie IG @foodpilgrimage.gps ➲大坑 OMA Specialty Coffee簡潔水泥木裝修,食物選擇多,正餐同甜品都有,來到大坑都係想chill 下,無銅鑼灣節奏咁快。➳ 𝐨𝐦𝐚 𝐛𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭 ⁽⁹/¹⁰⁾分量好大嘅 all day breakfast ,三文魚新鮮,半流心炒蛋,吐司仲係分開上,烘到淡金黃,面頭脆脆地,食落好鬆軟。➳ 𝐦𝐨𝐣𝐢 𝐦𝐨𝐣𝐢 ⁽⁵/¹⁰⁾無巴斯克軟心嘅效果,好在有麻糬搭救。⤵ @omaspecialtycoffee大坑浣紗街9號地舖√ 天后站B出口, 7分鐘步行√ Walk-in #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #influencernetwork #香港美食 #香港食評 #銅鑼灣美食 #天后美食 #大坑美食 #breakfast #alldayb
Foodie IG @foodpilgrimage.gps

➲大坑 OMA Specialty Coffee

➳ 𝐨𝐦𝐚 𝐛𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭 ⁽⁹/¹⁰⁾

➳ 𝐦𝐨𝐣𝐢 𝐦𝐨𝐣𝐢 ⁽⁵/¹⁰⁾
無巴斯克軟心嘅效果,好在有麻糬搭救。

@omaspecialtycoffee
大坑浣紗街9號地舖
√ 天后站B出口, 7分鐘步行
√ Walk-in

#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #influencernetwork #香港美食 #香港食評 #銅鑼灣美食 #天后美食 #大坑美食 #breakfast #alldaybreakfast #matchabasqueburntcheesecake #basqueburntcheesecake #omaspecialtycoffee
2023-01-11 360 瀏覽
今次揀左呢間比想像中人氣既日系Cafe 食返個lunch😋 呢度地方唔大, 所以枱都唔多, 食到差唔多4點幾都仲見到有人等緊位, 不過呢度既食物質素係唔差既, 服務就有待改善🧐oma 菜早餐🥗($110)橙花蜂蜜牛奶吐司, 炒日本蛋, 烤椰菜花, 烤南瓜, 焗大啡菇, 車厘茄, 沙律菜呢份素食既all day breakfast比想像中好食, 五顏綠色咁連小朋友見到都會爭住食😊 多士 就係最普通日式果隻厚多士冇咩橙花既味道😅新興爾良烤卡還雞腿🍗($125)烤到外脆內軟仲要勁juicy既天然無激泰雞腿配自家製紅椒醬, 酸種麵包, 烤蔬菜食完會有種好幸福既感覺🥰青醬蝦意粉🦐($100)鮮蝦, 自家製青醬, 果仁, 忌廉, 巴馬豆芝士去炒既意粉偏乾身, 個青醬食落帶微微既辣係幾惹味🤩雙層蜜香紅茶布丁🍮($55)好滑身既台灣蜜香紅茶牛奶布丁配上伯爵紅茶奶油同乾橙皮, 食落淡淡茶香好有層次, 係好特別😍 呢個仲要係期間限定, 所以想食早啲黎喇😊開心果芝士蛋糕🍰($55)好濃開心果味既芝士蛋糕質感偏厚實, 所以食到最後都會有啲漏😅 但係身為開心果愛好者既我係好滿意😍牛奶烏龍🫖($50)飲落有淡淡牛

oma 菜早餐🥗($110)

新興爾良烤卡還雞腿🍗($125)

青醬蝦意粉🦐($100)

雙層蜜香紅茶布丁🍮($55)

開心果芝士蛋糕🍰($55)

牛奶烏龍🫖($50)
飲落有淡淡牛奶香既烏龍茶幾特別, 食完咁多野飲返杯茶係幾消滯😗

好欣賞呢度既食物都係會跟好多唔同顏色既蔬菜, 除左睇落靚之外又有營養😊 最好既地方係可以帶埋狗狗一齊黎嫁😌
2023-01-09
30 分鐘 (堂食)
  • 新奧爾良烤卡疆雞腿
  • 開心果芝士蛋糕
  • OMA  菜早餐
  • 青醬蝦意粉
  • 雙層蜜香紅茶布丁
2022-12-14 307 瀏覽
🥇第一位:抹茶麻薯紅豆芝士蛋糕 $55抹茶味夠濃夠香 薄薄地紅豆加麻薯 唔錯🥈焙茶蕃薯麻薯芝士蛋糕 $60 Ok 蕃薯味唔算好濃但焙茶味交到貨🍗烤雞髀 $125(要等25分鐘)好香同d肉算嫩 但性價比偏低 同埋個包一般🍹飲品🍫單品朱古力 伯利茲 $55 😂飲完附近Chokohood覺得佢好淡🏆Oma coffee combo ☕️$60抵玩之選 一次過可以試曬一隻咖啡豆三種沖法 :black expresso white (有三隻咖啡豆揀,一隻係nutty,另外兩隻係fruity ,分別係chocolate味香同花香 ,當日揀左 fruity chocolate味香嘅 uraga gil )

🥇第一位:抹茶麻薯紅豆芝士蛋糕 $55
抹茶味夠濃夠香 薄薄地紅豆加麻薯 唔錯
抹茶麻薯紅豆芝士蛋糕

🥈焙茶蕃薯麻薯芝士蛋糕 $60
Ok 蕃薯味唔算好濃但焙茶味交到貨
焙茶蕃薯麻薯芝士蛋糕

🍗烤雞髀 $125(要等25分鐘)
好香同d肉算嫩
但性價比偏低 同埋個包一般